nr 74 septembrie 2011

Upload: geoscan

Post on 26-Feb-2018

226 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    1/52

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    2/52

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    3/52

    Spre luare aminteMuli da proti !?!

    Expresia nu-mi aparine, dar ea exprimpoate, la modul concret, cine sunt, din pcate,

    majoritatea semenilor cu care convieuimn specia l dup MAREA REVOLUIEROMNEASC DIN DECEMBRIE 1989.Cnd spun semeni, i pun la grmad pe ceice se perind pe la treburile statului ntr-oveselie condamnabil, dar i pe cei care seplng necontenit de neaveniii de mai sus,care le-au nenorocit existena.

    Ei sunt masa de nemulumii care, n locs fac ceva n spiritul REVOLUIEI de carese mai face atta zarv, se mulumesc cu celi se d. Un fel de a zice li se d, pentru csunt suficiente exemple care arat c nunumai c nu li se d dar, sistematic, cel puinn ultimii 6-7 ani, li se ia mereu din nimicul pecare l luau pn nu de mult pentru muncadepus sau pensia care li se cuvine dup

    muli ani de munc. Pentru c, nainte de `90se muncea, nu glum. Nici nu se putea admite,n vechea societate, ca s nu munceti. Pnn 1989 s-a muncit, s-a suferit , dar a rmasceva din tot efortul fcut: metroul, canalul,blocuri de locuine, Palatul Parlamentului etc.Numai c, acum, majoritatea oamenilor vors munceasc dar nu au unde.

    Guvernanii fac, nencetat, declaraii cumc majoritatea veniturilor bugetului de statsunt destinate investiiilor. O gogori pe carenu toat lumea o nghite pentru c nimic nuse vede concret. i atunci, pe bun dreptate,te ntrebi: unde este corespondentul fizic alinvestiiilor de care se face atta caz?Rspunsul este att de clar nct nu suportniciun dubiu. Adic, 75-80% din alocri seFUR. De cine? De cei care, blagosloviipolitic, culeg din plin roadele obedienei lor.Aceasta le aduce suficiente foloase con-cretizate n imensele averi, pe care i le-auagonisit ntr-un interval scurt de timp. Ade-vrate performane care uluiesc pn iCartea Recordurilor.

    Muli da proti, se refer i la indiferenacu care atia i atia oameni ai acestei ringhit n sec nenumratele promisiuni care,dup o lun sau dou, se transform subit ijustificat n contrariul lor. Dac nu m nel,n iulie a.c. se spunea c, n 2012, salariile i

    pensiile vor fi aduse la nivelul din 2010. Decurnd s-a precizat c nu se va face acestlucru pn n 2014.

    Este criz domnule pe plan mondial i tre-buie s fim prevztori spun conductorii !?

    Numai c unii, puini la numr, mai apucs vad i ce se ntmpl n alte ri iconstat c acolo nu s-au diminuat veniturilesau pensiile i c se duce pe mai departe ovia decent.

    Spre lmurire mergei n rile UniuniiEuropene din care facem parte ca s nu maispun de SUAi vei constata c totul decurgenormal. Nu bag mna n foc c acolo nu sefur din avutul general dar se furcu msurpentru a nu avea problemele sociale de con-vieuire de la noi. Exist bunul sim al celor

    avui s asigure i celor muli i neavui ovia decent, care s nu genereze nemulu-miri majore.

    n aceste ri predomin protestele eco-logice, cele legate de rzboaie, de rasism sauhomosexualitate.

    La noi ar trebui s fie cele cu tent eco-nomic, generatoare ale nspririi i degra-drii vieii de toate zilele

    Oameni acetia nemulumii stau cuminins, i permit mbuibailor s-i trateze ca penite milogi crora, din cnd n cnd, lepoi arunca cte un oscior de ros; s-l road,dac s-ar putea, o via ntreag.

    Milogi? Da, milogi care se ncaier dezo-lant la pomenile electorale, la tot felul de moatebisericeti, la gratuiti sau reduceri de pre-uri de la marile magazine comerciale etc.

    Cnd un sindicat sau altul (dac maiexist aa ceva) ncearc timid s fac ceva,n sprijinul celor npstuii, cu mari sacrificiise adun cteva sute sau mii de oameni iacetia venii, parc, la plimbare i nu la unprotest vehement.

    i-atunci, cine i ce poate schimba ceva?Cei de la putere vd din ce n ce mai clar cpot face n ara asta orice le trece prin cap.

    n aceste condiii se poate schimba cevan bine? Greu de presupus. i asta pentru cmuli da proti prin interveniile lor imbecilela diverse emisiuni TV, cu prisosin la ceaa poporului, i exprim acordul cu ceea cese face. Asta la TV dar, n particular, tragma de coad spernd! Spernd la ce? Unexemplu de tembelism la TV menionat mainainte, patronul su promite bucuretenilor

    c le va da cte 4.000 de euro dac va ajungela putere!?

    Reacia imbecil de care aminteam amreinut-o din SMS-ul ce se derula n partea dejos a ecranului. Ce credei c spunea un credultmpit? Bine d-le, dar de ce numai pentrubucureteni i pentru noi cei din ar, nu?

    Mai vrei exemple de tembelism provo-cate de mnuitorii de promisiuni mincinoase?n urm cu un an s-a fcut atta tapaj c dacse strng un milion de semnturi, marele D.D.va da fiecruia cte 20.000 de euro! Cunoa-tei oare un singur exemplu c un asemeneamiracol s-ar fi adeverit? i mai ales pentru cei de unde s-ar fi putut da aceti bani?

    Dar, vrem nu vrem, ne place sau nu,expresia muli da` proti funcioneaz din

    plin.Bine ar fi s le dea Dumnezeu celor mulimintea de pe urmpentru a mai spera laceva care s le amelioreze suferinele i sias din categoriamuli da proti.

    Ciprian ENACHE

    e d ! t o r i a l

    ansa informrii dumneavoastr la zi cu cele mai recente nouti!1 abonament pe un an 186 RON

    Detalii pe ultima pagin a revistei.

    Director Ionel CRISTEA

    0722.460.990

    Redactor-ef Ciprian ENACHE

    0722.275.957

    Redactor Alina ZAVARACHE

    0723.338.493

    Tehnoredactor Cezar IACOB

    0726.115.426

    Publicitate Elias GAZA

    0723.185.170

    Colaboratori

    dr. ing. Felician Eduard Ioan Hannprof. dr. ing. Adrian Raduing. Petre Ioniprof. univ. dr. ing. Alexandru Ciorneidr. ing. Victor Popaprof. univ. dr. ing. Carmen Bucurprof. univ. dr. ing. Ludovic Kopenetzprof. univ. dr. ing. Alexandru Ctrigdrd. chim. Mariana Prunav. Marius Viceniu Coltuc

    R e d a c i a

    013935 Bucureti, Sector 1

    Str. Horia Mcelariu nr. 14-16Bl. XXI/8, Sc. B, Et. 1, Ap. 15

    www.revistaconstructiilor.eu

    Tel.: 031.405.53.82, 031.405.53.83

    Fax: 021.232.14.47

    Mobil : 0723.297.922, 0729.938.966, 0730.593.260

    E-mail: [email protected]

    Redacia revistei nu rspunde pentru coninutulmaterialului publicitar (text sau imagini).Ar ti co le le sem nate de colaborato ri repre-

    zint punctul lor de vedere i, implicit, iasum responsabilitatea pentru ele.

    Editor:

    STAR PRES EDIT SRL

    Marc nregistrat la OSIM

    Nr. 66161

    ISSN 1841-1290

    Tel.: 021.317.97.88; Fax: 021.224.55.74

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    4/52

    Revista Construciilor septembrie 20114

    n urma inundaiilor ce au avut locn lunile aprilie mai 2005, s-a con-statat deplasarea albiei rului Bistriadin deschiderea P23 P24 n des-chiderea P22 P23, precum i ocoborre a talvegului cu cca. 1,00 m.

    Structura de rezisten a poduluiprezenta att defecte de suprafa alefeei vzute, ct i zone cu betondegradat. La viaductul de acces spreVatra Dornei, zidul de sprijin de laculeea din amonte s-a fracturat i s-a

    rsturnat, distrugndu-se rampa pejumtate de cale.Pentru repararea i consolidarea

    podului s-au executat urmtoarelelucrri:

    Desfacerea complet a cii derulare i trotuarelor pe pod i pe zidu-rile ntoarse;

    Lrgirea trotuarelor la 1,25 m.Rebetonarea lis trotuar i capaculuiconsolei;

    Montarea armturii i turnareaplcii de suprabetonare;

    Montarea dispozitivelor la rosturilede dilataie;

    Executarea hidroizolaiei pe pod; Executarea mbrcminii asfaltice

    pe pod; Repararea zonelor cu beton degra-

    dat la pile, boli i culei; Protecie suprafee tencuial spe-

    cial cu vopsea; Refacerea sferturilor de con, a

    scrilor i casiurile aferente; Lucrri de terasamente.Culeele sunt elemente de infra-

    structur care asigur rezemareatraveelor de capt i fac legtura curampele. Ca urmare a lrgirii prii

    carosabile pe pod i a suprabetonriisuprastructurii, culeele (zidul de gardi consolele trotuarelor pe zidurile

    ntoarse) s-au adaptat noi i situa ii,conform detaliilor din proiect.

    Racordarea culeelor cu terasa-mentele s-a fcut cu sferturi de con.Din cauz c sferturile de con suntdegradate, acestea s-au refcut. Fun-daiile sferturilor de con s-au cobortcu 0,50 m sub cota de nghe. nspatele culeelor i pe feele lateraleale zidurilor ntoarse, care sunt n con-

    tact cu pmntul, s-a executat aco-perirea cu o suspensie de bitumfilerizat n dublu strat, aezat pe unstrat de mortar sclivisit. La fiecareculee, s-a executat o scar de acces.

    n spatele culeelor, scurgerea apelors-a asigurat prin casiuri amenajate lacapetele podului.

    nlturarea efectelor calamitilor naturale din anul 2005la podul de pe DN 15 - km 243+610 de la Poiana Teiului

    Drumul naional DN 15 traverseaz, la km 243+610, rul Bistria i lacul de acumulare Bicaz, pe un pod dinbeton armat construit n 1961.

    Podul are o lungime de 656,40 m cu 27 deschideri de (23x23,00 m+1x36,80 m+3x23,00 m) i o bretea de racor-dare cu DN 17B care are 3 deschideri de 23,00 m.

    Ca schem static, structura este alctuit din boli gemene dublu ncastrate, cu limea de 2,00 m i distanantre ele de 2,00 m. Deschiderile C1-P1, P1-P2 si P2-P3 sunt amplasate n curb, ca i cele 3 deschideri de pebreteaua de racordare cu DN 17B. Deschiderile P3-P4 si P4-P5 au distanele ntre boli variabile i fac legtura cu

    celelalte 22 deschideri care sunt n aliniament.Podul a fost dimensionat la clasa I de ncrcare i se afl amplasat ntr-o zon cu gradul de intensitate seismic 6.

    Viaductul Poiana Teiului dup reabilitare

    ing. Maria OANCEA

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    5/52

    La poduri, hidroizolaiile au rolulde a mpiedica ptrunderea apei lastructura de rezisten i de a colectaapele care se infiltreaz prin mbr-cminte i a le dirija spre gurile descurgere. Hidroizolaiile sunt alctuitedin apa hidroizolatoare (stratul suport,stratul de amors, stratul de lipire,stratul hidroizolator de baz, stratul deprotecie). apa s-a executat n cmp

    continuu i s-a racordat la margineaelementului care este hidroizolat.Dispozitivele de acoperire a ros-

    turilor de dilataie, utilizate la podu-rile rutiere, asigur: deplasarea libera capetelor tablierelor de pod n ros-turile lsate n acest scop, continui-tatea suprafeelor de rulare ale cii nzona rosturilor, etaneitatea la scurgerii infiltraii de ap.

    Componentele dispozitivelor de aco-perire a rosturilor de dilataie folositesunt: elemente speciale n zonaprinderii pieselor metalice, mortarespeciale de etaneizare, benzi dincauciuc pentru colectarea i evacua-

    rea apelor de infiltraii.Betoanele i mortarele folosite laaceast categorie de lucrri sunt spe-ciale: agregate concasate, cimentconf. STAS 197/1,2-2002; G 150,betoane de clas minimum C 20/25,mortare pe baz de rini sintetice.

    Elementele elastomerice folosite:panouri de neopren armat, profile spe-ciale deschise sau nchise din neopren,benzi late din neopren.

    Elementele metalice de fixare folo-site au profile special adaptate ele-mentelor elastomerice. Se ncadreaz

    n structuri i se fixeaz de ele ele-mentele elastomerice interanjabile.

    mbrcminile rutiere la poduris-au executat la cald, din mixturipreparate cu agregate naturale, filer ibitum neparafinos pentru drumuri.Grosimea total a mbrcminii dinbeton asfaltic cilindrat este de 7 cm is-a executat n dou straturi (3+4 cm).Profilul longitudinal i transversal aldrumului pe pod respect proiectul;denivelrile maxime admise n lungul

    cii pe pod, sub ndreptarul de 3,00 m,sunt de 3 mm.Racordarea rampelor de acces

    cu podul s-a fcut pe o zon de 25,00 m,la capetele podului. Pe aceast zons-au executat casete de lrgire, con-form detaliilor, cu urmtoarea alc-tuire: 4 cm beton asfaltic, 4 cm binderde criblur; 8 cm mixtur asfaltic,25 cm balast.

    Acostamentele de la capetelepodului s-au amenajat corespunztor;s-a montat parapet direcional de tipgreu.

    mbrcminile rutiere bitumi-

    noase cilindrate folosite sunt de tipulbetoanelor asfaltice cilindrate execu-tate la cald, fiind alctuite din doustraturi: stratul superior, de uzur (mixturiasfaltice stabilizate cu fibr, betoaneasfaltice bogate n criblur, betonasfaltic rugos, beton asfaltic cu pietriconcasat) i stratul inferior, de legtur(beton asfaltic deschis, cu criblur,beton asfaltic deschis, cu pietri con-casat, beton asfaltic deschis, cu pietrisortat).

    Pentru prepararea mixturilor s-autilizat un amestec de sorturi din agre-gate naturale care ndeplinesc condii-ile standardelor n vigoare.

    Filerul utilizat la mbrcmini ruti-ere bituminoase este din calcar. Lianiifolosii la prepararea mixturilor asfal-tice sunt: bitum neparafinos pentru drumuri.

    Lucrrile hidrotehnice executateau ca scop reducerea aciunii distruc-tive a apei asupra podului i stabi-lizarea albiei podului prin lucrri cares stopeze fenomenul de eroziune.

    S-au executat urmtoarele lucrrihidrotehnice:

    la pila P22, umplutur din piatrbrut de 10-50 kg/buc. pn la cotarostului fundaie-elevaie a pilei, pestecare s-au aternut saltele de gabioane;

    la pila P23, umplutura s-a reali-zat n faa fundaiei acesteia;

    corectarea curgerii rului Bistriantre pilele P23 P24 adoptndu-se onclinare a saltelelor de gabioane de6,5%;

    umplutura din piatr brut s-aaezat pe un strat de 25 cm piatrspart compactat iar sub acesta s-a

    aternut stratul de geotextil. Pesteacest strat s-au aezat saltelele degabioane;

    lucrrile au o lungime total de85,10 m i o lime maxim de 41,40 m;

    pentru executarea lor s-a realizatun drum de exploatare de 6,00 mlime, pe o lungime de 300 m, pemalul stng al rului Bistria.

    Lucrrile au fost executatede SC Hidroconstrucia SA prinsucursala Moldova, pentru bene-ficiarul Compania Naional deAutostrzi i Drumuri Naionale dinRomnia SA D.R.D.P. IAI.

    Defecte constatate nainte de nceperea reabilitrii podului

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    6/52

    Repararea i consolidarea structurilor degradate din betonfolosind mortare speciale

    CAUZELE DEGRADRII BETONULUICauzele degradrii sunt favorizate,

    adesea, de deficienele calitative alebetonului i sunt determinate, n ge-neral, de condiiile ambientale la careeste expus construcia.

    Cauzele pot fi de natur chimic,fizic sau mecanic, precum:

    Agresiunea chimic de carbo-natare a betonului, la betoaneleincorect dozate, cu un raport marede ap/ciment, n urma creia stratulde beton care proteja armtura sedesprinde, expunnd-o direct la

    coroziune prin ruginire. Agresiunea chimic a sru-rilor de clor sau de sulf, prezente

    n srurile folosite iarna pentru dez-ghearea carosabilului, n mediulmarin sau n apele reziduale, con-duce la deteriorarea i exfoliereastratului de beton.

    Agresiunea ciclurilor denghe/ dezghe, urmare a infiltrriiapei prin porii betonului i n interi-orul lui, accelereaz degradareabetonului.

    Agresiuni cauzate de incendii,care dilat fierul de armatur,provocnd fisuri, distrugeri sau

    colapsul structurii din beton. Agresiuni cauzate de con-tracii plastice sau higrometrice

    ale betonului proaspt sau ntrit,aprnd fisuri, ca urmare a eva-porrii apei din beton n ambient.

    Agresiuni provocate prinabraziune, eroziune, suprasarcinii impact, genernd, n multe cazuri,leziuni grave ale structurii din beton.

    CAUZELE I STABILIREAINTERVENIILOR DE REPARARE

    nainte de a ncepe orice fel deintervenie pentru reparare, estenecesar s se procedeze la o inves-tigaie complet i amnunit astructurii respective, determinnd:

    Profunzimea de carbonatare abetonului;

    Grosimea stratului de beton careacoper armtura;

    Prezena cel puin a fisurilorcare arat c n acel punct dilatareabetonului a depit rezistena larupere;

    Cauza care a provocat dila-tarea (coroziunea i expandareafierului de armatur, sulfatarea, pozi-ionarea incorect a fierului dearmatur).

    Succesul interveniilor de repa-raii este legat, mai ales, de alegereapotrivit a materialelor folosite.

    Trebuie avute n vedere mortarele

    de reparaii, din linia Mapegrout:Mapegrout Tissotropico, MapegroutT60, Mapegrout BM, Mapegrout

    Rapido, Mapegrout Colabile, Plani-top 430, Mapegrout Gunite etc., care

    ndeplinesc urmtoarele condiii: Aderena foarte bun la beto-

    nul existent i la fierul de armatur; Coeficient de contracie foarte

    mic sau, mai exact, coeficientul deexpansiune a materialului proaspts fie mai mare dect cel de con-tracie n stare ntrit (de aceea,aceste materiale se numesc mortarecu contracie controlat);

    Rezistena la factorii agresividin mediu i un grad mare de imper-meabilitate;

    Uurina n aplicare.Folosirea mortarelor tradiionale,pe baz de ciment, s-a dovedit nesa-tisfctoare deoarece contraciaamestecului proaspt este una dincauzele cele mai frecvente ale insuc-cesului, care const, de obicei, ndesprinderea materialului de repa-raie de suport sau apariia de fisuripe suprafeele reparate.

    Mor tare le predozate de laMAPEI sunt armate dispers cu micro-fibre, care reduc apariia fisurilor la

    ntrire, au o expandare controlat(reducnd, astfel, apariia contraciilorla ntrire) i produc, n contact cu

    armtura sau cu un suport suficientde rugos, o precompresiune nmaterialul de reparaii aplicat.

    n trecut, betonul era considerat un material indestructibil. Aceast convingere i-a determinat pe muliconstructori i proiectani s ignore normele ce asigurau durabilitatea structurilor din beton. Rezultatul estec, dup 20-30 de ani de la construire, cea mai mare parte a construciilor din beton prezint semne evidentede degradare.

    n prezent, nivelul ridicat al costurilor de construcie face mai avantajoas repararea i consolidarea con-struciilor degradate din beton, chiar dac procesul de degradare a atins un stadiu destul de avansat.

    Laboratoarele de cercetare ale concernului MAPEI, Milano, acumulnd o experien de peste 70 de ani nproducerea materialelor speciale de construcii, prezint o ofert complet destinat reparrii i consolidriistructurilor degradate din beton: mortare anticorozive pentru pasivizarea armturilor, rini epoxidice pentruinjecii fisuri, mortare de ciment sau epoxidice pentru ancorarea fierului beton, mortare pentru refacerea stra-tului de beton care acoper armturile, tinciuri i protecii hidroizolante, vopsele speciale cu efect anticoroziv.

    continuare n pagina 8

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    7/52

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    8/52

    FAZE OPERATIVE I CURAREASUPRAFEELOR

    nde p rt area ma nu al saumecanic a prilor degradate dinbeton i controlarea grosimii de car-bonatare cu o soluie de fenolftalein1% n alcool etilic. (Fenolftaleinaeste un indicator aplicat pe un betoncarbonatat care are un pH de 8 - 9 irmne de culoarea transparent, daraplicat pe un beton sntos cu unpH de 12 - 13, vireaz din culoareatransparent n culoare roie).

    ndeprtarea betonului degra-dat se face pn la decopertareafierului de armtur. n unele cazuri,

    ndeprtarea betonului va fi fcutpn la ndeprtarea complet abetonului carbonatat, caz n carearmturile nu vor mai conlucra cubetonul.

    Reparaiile precedente, carenu sunt perfect aderente la suport,vor fi ndeprtate.

    n cazul consolidrilor, cndgrosimea de turnare sau de aplicarea mortarului de reparare este mare,la structura sau la elementul n dis-cuie se adaug armtura metalicsuplimentar.

    Suprafaa betonului, care se varepara cu mortare speciale, va trebuis fie foarte rugoas, cu denivelrimai mari de 5 mm.

    Dup ndeprtarea betonuluidegradat, trebuie s se curee foartebine suprafeele decopertate, pecare se vor aplica mortarele dereparaii. Procedeul de curare cel

    mai eficient este hidrosablareadeoarece ndeprteaz eficient, depe suport, prile neaderente, urme-le de uleiuri, grsimi, vopsea saurugin. Prin aceast operaiune secur foarte bine i armturile, fiindaduse la stadiul de metal alb.

    Un procedeu optim de nde-prtare a betonului degradat estefolosirea apei de foarte nalt pre-siune, la 2000 bari - 2500 de bari, cuajutorul unor maini speciale. Astfel,

    n structura de beton nu sunt indusevibraii puternice i nu apar altefisuri. Suprafaa betonului sntos

    rmne foarte rugoas.PROTECIA ARMTURIIDup ndeprtarea betonului

    deteriorat i curarea suprafeelor,armturile existente se protejeaz ise pasivizeaz cu un mortar special,pentru a preveni noile fenomene decoroziune. Cnd armturile exis-tente sunt corodate i au seciunearedus cu mai mult de 30%, estenecesar s se adauge, suplimentar,noi armturi care, de asemenea, seprotejeaz cu mortar anticoroziv.

    Se pot folosi urmtoarele tipuride materiale speciale:

    1. materiale pentru proteciaarmturilor mpotriva coroziunii(SR EN 1504-7);

    2.1. mortare de reparaii cu apli-care prin torcret, n procedeu umedsau uscat, pentru reparaii struc-turale i nestructurale (SR EN 1504-3);

    2.2. mortare de reparaii, cu con-sisten fluid, cu aplicare prin tur-nare pentru reparaii structurale inestructurale (SR EN 1504-3);

    2.3. liant pe baz de ciment pen-tru paste de injecii, mortare saubetoane, cu consisten fluid pen-tru reparaii structurale i nestruc-turale (SR EN 1504-3);

    2.4. mortar epoxidic cu consis-ten fluid pentru reparaii rezis-tente la trafic, ncrcri, ocuri iabraziune;

    3.1. materiale epoxidice cu con-sisten vrtoas, pentru lipire struc-tural (SR EN 1504-4);

    4. materiale de protecie desuprafa pentru beton nivelare(SR EN 1504-2);

    5. materiale de protecie desuprafa pentru beton hidroizolaii(SR EN 1504-2);

    6. materiale de protecie desuprafa pentru beton vopsele

    (SR EN 1504-2);7. materiale cu consisten fluid- ancorarea armturii (SR EN 1504-6);

    8. materiale complementare latex, produse de cur (ANTIEVA-PORANI) i DECOFROL.

    Mai multe informaii pe site-urilewww.mapei.ro sau www.mapei.it.

    Lucrri de referin executate n Romnia cu materiale speciale MAPEI

    Pasajele de la Km 11 i Km 13 de peste autostrada Bucureti - Piteti; Reabilitare pod pe DN 2 Bacu - Roman; Reabilitare pod pe DN 2 Clnitea; Reabilitare pod pe DN 17A Km 20+295 Vatra Moldoviei; Reparaie curent pasaj feroviar i rutier Jiului Bucureti; Reparaie capital pod DN 5B Km 33+ 028; Reparaie capital pod pe DN 58 Km 34 + 106; Reparaie curent la pod DN6 Km 41+324; Reparaii pasaje pe DN 3 Km 11 (Tuborg i Pasrea); Reabilitare pod pe DN 1A la Teiani; Reabilitare pasaj pe DN 1 la Otopeni.

    M A P E I R o m n i a s r lS t r . G e n . I o n D r a g a l i n a n r . 1 4

    S e c t o r 5 B u c u r e t iT e l .: + 4 0 2 1 3 1 1 7 8 1 9 ; F a x : + 4 0 2 1 3 1 1 7 8 2 1

    w w w . m a p e i . r o

    urmare din pagina 6

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    9/52

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    10/52

    Revista Construciilorseptembrie 201110

    Soluie tehnic de consolidare a terenului de fundareal rambleului de acces la podul peste rul Mure

    de pe Autostrada Arad Timioara (II)prof. dr. ing. Tadeus SCHEIN - director general,

    dipl. ing. Ivan Victor BOGDANOV, M.Sc. - director executiv,dipl. ing. Olimpiu HEHN - geotehnician - SC TERRASOND SRL

    (Continuare din numrul anterior)

    TEHNOLOGIA DE LUCRUProcesul de mbuntire va realiza

    compactarea terenului de fundare dificil,cu procedeul de vibrare n adncime(tehnica coloanelor vibrate din materialgranular).

    Lucrri pregtitoare Obinerea platformei de lucru prin

    operaiuni de excavare, nivelare i com-pletare cu un strat de material granular,compactat;

    Trasarea axelor principale ale con-struciei i materializarea pe teren (rui,vopsea) a punctelor de execuie a vibro-compactrii.

    Execuia vibrocompactrii Vibratorul de adncime (fig. 1) este

    suspendat de un utilaj, apoi cobort pepmnt, cu jeturile de ap deschise;

    Vibratorul penetreaz pmntul,sub greutate proprie, ajutat de jeturile deap i vibrare; n timp, vibratorul esteretras parial n scopul ndesrii lateralea pmntului;

    Vibratorul este reintrodus pn lacota prevzut n proiect sau pn laadncimea la care se obine refuzul;

    Vibratorul este meninut n pmntiar jetul de ap este redus, urmrindu-seformarea unei guri deschise;

    Materialul granular curat este intro-dus gravitaional n spaiul creat devibrator i pmntul nconjurtor dislocatlateral;

    Coloana de material granular seexecut prin ridicri i introduceri alevibratorului, pe distane scurte, pn laatingerea compactrii i ndesrii materi-alului de aport n terenul nconjurtor;

    Se repet ciclul de alimentare, lapartea superior, pe msura etapelor de

    retragere a vibratorului pn la reali-zarea vibrocompactrii pn la suprafaaterenului; jetul de ap se reduce, dar semenine pn cnd vibratorul ajunge lasuprafaa terenului;

    Procesul de compactare este fina-lizat prin ndeprtarea prii superioare aplatformei de lucru i recompactarea supra-feei superioare a platformei.

    Materialele utilizate Materialul granular folosit pentru

    vibrocompactri trebuie s fie lipsit deimpuriti (fragmente de argil, lemn,crbune etc.).

    CONTROL DE CALITATEEfectuarea testelor de calitate ale

    terenului de fundare mbuntit prinvibrocompactare s-a fcut n 8 (opt)

    celule de control al calitii (D1, D2, D3,D4, D5, D6, D7, D8) (fig. 3). Scopul con-trolului calitii a fost stabilirea ndepliniriicondiiei de desensibilizare la lichefiere apachetului suport al rambleului prinprisma atingerii unui grad de ndesareID 0,60.

    Testele prin sondaje de penetraredinamic, cu con de tip greu (P.D.G.),s-au efectuat n celulele de control alcalitii menionate anterior, n urmtoa-rele puncte:

    DPH1 n centrul de greutate altriunghiului ce definete celula de controlal calitii;

    DPH 2 la mijlocul laturii triunghiului

    ce definete celula de control al calitii; DPH 3; 3; 3 la 50,0 cm fa de

    punctele ce definesc triunghiul de controlal calitii, n interiorul acestuia.

    Adncimea de testare prin PDG(DPH) s-a considerat pe grosimeapachetului de teren potenial lichefiabilde 8,00 m 9,00 m adncime, pe cares-au efectuat i vibrocompactrile deadncime, cu aport de material necoeziv.

    Fig. 1: Vibratorul de adncime:1 - tub prelungitor, 2 - izolator, 3 - alimentare cu

    ap/aer, 4 - motor, 5 - greutate excentric (n interior),6 - vrf conic

    Fig. 2: Etapele realizrii vibrocompactrii:1 - penetrarea, 2 - compactarea, 3 - aportul de material, 4 - finalizarea

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    11/52

    Prin testele de control al calitii, efec-tuate n diferite subsectoare, respectivcelule de control al calitii, s-a urmritstabilirea, din punct de vedere calitativ icantitativ, a efectului interveniei de

    mbuntire a terenului de fundare, peintervale de grosimi de strat admise pen-

    tru terenul de mbuntit, prin stabilireavalorii gradului de ndesare ID, care sateste sau nu desensibilizarea la liche-fiere a pachetului necoeziv, pe grosimeade 8,00 m 9,00 m.

    Calitativ, analiza interveniei tehnicede mbuntire a terenului de fundare s-afcut prin prisma variaiei numrului delovituri / 10 cm de ptrundere a conuluide penetrare, comparativ cu numrul delovituri pe acelai interval de ptrunderedin penetrarea dinamic cu con martor.

    Cantitativ, analiza interveniei tehnices-a fcut prin analizarea gradului de

    ndesare ID pentru terenul mbuntitprin vibrocompactare, comparativ cu

    valoarea aceluiai parametru definitpentru fiecare metru de teren, pn laadncimea maxim de 9,00 m.

    n tabelul 1 sunt prezentate, n mod

    centralizat din punct de vedere cantitativ,rezultatele vibrocompactrii prin prismacreterii valorii gradului de ndesare ID, ca ivaloare medie ponderat, acolo unde acestefect s-a produs, pe aceleai intervale deadncime luate n considerare fa de va-lorile similare evideniate prin rezultatelepenetrrilor dinamice cu con martor.

    n tabelul 2sunt prezentate, n modcentralizat, valorile modulului de defor-maie liniar Edeterminat din metru n metru,

    n terenul consolidat prin vibrocompac-tare, pe baza rezultatelor penetrrilordinamice cu con de tip greu, efectuate

    n celulele de control.Cunoaterea acestei caracteristici, pe

    zona afectat de procesul de vibrocom-pactare, s-a impus deoarece acest

    parametru geotehnic este necesar n

    calculul tasrilor probabile al terenuluisuport al rambleului sub aciunea ncr-crilor din rambleu, ct i din trafic.

    Din punct de vedere cantitativ, analizaefectului mbuntirii terenului prinvibrocompactare s-a fcut i prin prismatasrilor probabile ale terenului suport alrambleului sub aciunea greutii propriia acestuia, ct i din trafic. S-a luat ncalcul nlimea maxim a rambleului dinzona cuprins ntre km 7+850 i km8+000, ct i suprancrcarea provenit dintrafic (convoi), plus ncrcarea necesar

    consolidrii terenului pe primii 3,00 m -4,00 m de la suprafaa la care efectulvibrocompactrii a fost relativ redus.

    Fig. 3: Celula de control al calitii

    Tabelul 1

    continuare n pagina 12

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    12/52

    Revista Construciilor

    septembrie 201112

    Pentru a vedea efectul mbuntiriiterenului prin vibrocompactare, au fostevaluate tasrile probabile pentru fie-care celul de control. Acestea s-aucomparat cu valorile tasrilor probabileobinute n situaia n care terenul nu ar fifost consolidat prin vibrocompactare.

    n tabelul 3 sunt prezentate, centralizat,valorile tasrilor probabile (s) determinate,pe intervale, pn la adncimea zoneiactive acceptate pentru rambleul n discuie.

    Interpretarea tehnic a rezultatelor,conform tabelelor prezentate anterior, apermis evidenierea urmtoarelor aspecte:

    A) Din punct de vedere calitativ,urmrind variaia mediei ponderate anumrului de lovituri, s-a constatat ocretere mic, chiar o scdere (celula

    D1) a numrului de lovituri pe intervalul 0,00 m ... (2,00 ... 3,00) m, dar ocretere substanial a numrului delovituri i automat, a capacitii portante,pe intervalul de la (2,00 ... 3,00) mpn la (8,00 ... 9,00) m.

    B) Din punct de vedere cantitativ,s-au urmrit dou aspecte i anume:

    modificarea mediei ponderate a graduluide ndesare ID i valorile modulului dedeformaie liniar.

    Comparnd mediile ponderate alegradului de ndesare ID rezultate, cu celeobinute nainte de mbuntire, s-a evi-deniat o cretere foarte mic, chiarnesemnificativ, pe intervalul 0,00 m ... (2,00 ... 4,00) m, dar o cretere clar ideci, o mbuntire pe intervalul (2,00... 4,00) m pn la (8,00 ... 9,00) m.

    Analiznd valorile modulului dedeformaie liniar, se poate spune c peintervalul 0,00 m ... 2,00 m sunt, ngeneral, valori mai mici ale modulilor; nschimb pe intervalul 2,00 m ... 8,00 meste o cretere evident a valorilormodulilor de deformaie liniar; con-cluzia este c valoarea modulului dedeformaie liniar crete cu adncimea.

    CONCLUZIIUrmare rezultatelor ncercrilor de

    control de calitate a mbuntirii terenu-lui de fundare al rambleului, de pe traseulBYPASS ARAD km 7+800 km 8+000,prin sondaje de penetrare dinamic cucon de tip greu, a prelucrrii i inter-pretrii acestora, respectiv a comparriidiagramelor martor i a gradelor de nde-sare ID obinute prin prelucrarea rezul-tatelor primare de penetrare dinamic cucon, au rezultat urmtoarele concluzii:

    Tehnologia de mbuntire aterenului de fundare prin vibrocompac-tare n adncime s-a dovedit eficient

    pentru masivul de pmnt de la 2,00 m... 3,00 m n jos. Din punct de vedere calitativ, prin

    prisma valorii mediei ponderate anumrului de lovituri / 10 cm de ptrun-dere a conului n pachetul de mbuntitde la 0,00 pn la (8,00 m ... 9,00 m),s-a constatat c nu a avut loc un procesde mbuntire semnificativ pe primii doimetri, dar a avut loc un proces de

    mbuntire a terenului de la (2,00 ...3,00) m pn la (8,00 ... 9,00) m.

    Din punct de vedere cantitativ,conform valorii medii ponderate a gradu-lui de ndesare ID al pachetului necoeziv

    supus procesului de mbuntire prinvibrocompactare, nu s-a produs ombuntire a terenului de fundarentre 0,00 m pn la (2,00 ... 3,00) m;n schimb, s-a obinut ombuntire aterenului de fundare, concomitent cu

    ndeplinirea condiiei de desensibi-lizare la lichefiere a pachetuluinecoeziv adic ID 0,60ntre (2,00 ...3,00) m pn la (8,00 ... 9,00) m.

    Prin prisma valorii modulului dedeformaie liniar Eia terenului suport alrambleului mbuntit prin vibrocom-pactare, se poate afirma c valoareaacestuia, n zone de mbuntire, acrescut fa de modulul de deformaie

    liniar martor EM. Ca urmare a creterii valorilor

    modulilor de deformaie liniar, n zonade mbuntire a terenului, au sczut ivalorile tasrilor probabile n aceleaizone, ceea ce atest efectul calitativ al

    mbuntiri i pr in vibrocompactare aterenului suport al terenului.

    BIBLIOGRAFIE1. Instruciuni tehnice pentru cerce-

    tarea terenului de fundare prin metodapenetrrii cu con, penetrare dinamic,penetrare static i vibropenetrare.C159 89. Buletinul Construciilor nr. 4din 1990.

    Tabelul 2

    Tabelul 3

    urmare din pagina 11

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    13/52

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    14/52

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    15/52

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    16/52

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    17/52

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    18/52

    Revista Construciilorseptembrie 201118

    Injectoforaj Drilling Tools Comacchio MC 602

    Observm de ceva timp o cereredin ce n ce mai mare, pe piaa de profil,

    pentru o main compact, puternici capabil s execute lucrri de fun-daie n spaii restrnse sau n interi-orul cldirilor, acolo unde emisiile dezgomot i gaze (fum) trebuie limitate lavalori ct mai mici, a precizat unul din-tre responsabilii proiectului, dl. FlavioDurigan. Aa a luat natere ideea uneimaini modulare, cu o central puter-nic instalat la bordul mainii, atuncicnd spaiul permite, dar care poate fiuor detaat de corpul mainii atuncicnd aceasta lucreaz n spaii nguste,

    n interiorul cldirilor, subsoluri sau galeriide mici dimensiuni.

    Prin urmare, maina de foraj MC 602este similar mainii MC 400P, un modelde main de foraj bine cunoscut al

    firmei COMACCHIO, model care s-aafirmat datorit conceptului su decentral separat (disponibil n vari-ant pe enile cu cauciuc sau peenile oel) dar cu avantajul, practic, detransfer al centralei la bord, atuncicnd spaiul din antier permite, sim-plificnd deplasarea i poziionareamainii. De la verioara sa, MC 400P,noua main de foraj a firmei COMAC-CHIO a preluat o varietate de meca-nisme, n timp ce pentru caracteristicilesale de tragere i mpingere, MC 602este comparabil cu clasa lui MC 600.

    De aici i numele care i-a fost datmainii: 2ul indicnd posibilitateade a avea dou maini cu caracteristicidiferite, combinate ntr-una singur.

    O noutate absolut este sistemulspecial de cuplare, sistem care per-mite demontarea centralei de putere amainii i remontarea, n orice momenti loc, fr ajutorul unui echipamentspecial sau a unor dispozitive de ridi-care cum ar fi prghii sau macara.

    n practic, una sau dou persoanesunt n msur s efectueze transfor-marea mainii, n scurt timp i fr a fi

    nevoie s mute maina din antier lasediu. Simplitatea i sigurana opera-iunii este garantat de un sistem deridicare cu dou prghii, acionate decilindri hidraulici, controlat de la dis-tan. Cnd este cobort la sol, cen-trala este aezat pe un crucior curoi i poate sta la o distan maximde 20 m de maina de foraj.

    Faza de proiectare a mecanismului

    de ridicare a necesitat o atenie spe-cial. Obiectivul era acela de a con-cepe instalaia de ridicare i centralahidraulic n aa fel nct s garantezemaxima simplitate a montajului idemontajului i s pstreze, ct mai mult

    posibil, dimensiunile mainii, a explicatresponsabilul biroului tehnic, dl. MichelePiotto. De fapt, i n versiunea cu cen-tral la bord, maina de foraj MC 602 estemult mai compact: cu cei 5.300 mmlungime i numai 1.200 mm lime (cucrucior strns) poate ajunge chiar i

    n spaii nguste, acolo unde alte maini

    de putere egal nu pot ajunge. Cu cen-trala detaat, lungimea mainii se reducecu aproximativ un metru.

    S vedem n detaliu care suntcaracteristicile tehnice ale bebeluuluiCOMACCHIO.

    Montat pe un asiu enilat, cuenile din oel cu lrgime variabil dela 1.200 mm la 1.600 mm, maina deforaj MC 602 este dotat cu central

    de putere de 71 kw, cu motor dieselturbo intercooler, care garanteaz unnivel ridicat de productivitate att nversiunea la bord ct i detaat.Ca o alternativ, centrala hidraulicpoate fi livrat cu un motor electric de75 kw, pentru utilizarea pe antierelecare au limitri n ceea ce priveteemisiile de zgomot i fum.

    Sistemul foarte complex de articu-laii, cu care este dotat maina, estecompus dintr-o RALLA frontal pozi-ionat pe main, o a doua RALLApe mast i un sistem dublu de blocare

    n acest numr al revistei ne-am propus s v prezentm o nou creaie a COMACCHIO Indus-tries SRL MC 602 , o main unic prin caracteristicile sale pe piaa de instalaii de foraj de taliemic i medie.

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    19/52

    a braului i a mast-ului. Acesta dinurm este prevzut, printre altele, cucontrasanie acionat de pistoane hidra-ulice, permind o curs de 500 mm.Datorit acestei varieti de articulaii,MC 602 garanteaz maxim precizie

    n poziionarea mast-ului i este capa-bil s execute foraje n unghi de 3600,

    aspect fundamental (esenial) pen-tru execuia de lucrri n galerii.

    O meniune special se refer lasistemul telescopic de reglare alungimii mast-ului, care permite vari-aia cursei capului de foraj n funciede spaiul n care se lucreaz, datoritunei extensii (prelungiri) de 1.150 mm,garantat printr-un mecanism mixtcu motor i cilindru hidraulic.

    Maina de foraj MC 602 esteechipat cu un catarg telescopic carepermite utilizarea de prjini de foraj de

    diferite lungimi, cu o curs util, de laun minim de 950 mm (cu mast-ul npoziia nchis) pn la 2.100 mm (cumast-ul n poziia deschis) i care,spre deosebire de alte modele demaini de foraj, nu necesit interveniamanual pentru aplicarea i nlocuireade prelungiri.

    Un avantaj notabil este eliminareatimpilor mori pentru transformare, deunde rezult o economie de timp icosturi.

    Echiparea de baz a mainii pre-vede montarea unui cap de rotaie de1.680 daN la 0-29 rpm dar, datoritputerii de aproximativ 100 de cai, noulMC 602 poate fi echipat i cu o gamlarg de ciocane rotopercutoare icapete de rotaie, pn la un cuplu de2.400 daN, ceea ce permite abordareade fronturi de lucru variate i adop-tarea tehnicilor de forare optime, nfuncie de tipul terenului. Prevedeinclusiv posibilitatea montrii unui sis-tem de foraj cu cap dublu.

    Un alt aspect interesant estereprezentat de comenzile mainii.Vznd pentru ce a fost conceput, s-aconsiderat necesar dotarea mainii

    de foraj MC 602 cu un nou tip de radio-comand, proiectat de COMACCHIO,radiocomand care, n afar de con-trolul electric al funciilor de micare aenilelor, gestioneaz operaiunile depoziionare i foraj (inclusiv reglajulmast-ului telescopic), facilitnd activi-tatea operatorului, care poate conta pe

    o maxim manevrabilitate, combinatcu un nivel ridicat de siguran. Chiari sistemul de demontare i montare acentralei este controlat de aceeairadiocomand, care permite operato-rului s efectueze toate fazele descr-crii i ncrcrii, fr niciun risc la

    manipularea sarcinilor grele.Toate acestea permit reducerea laminim a timpilor mori n diverse stadiide lucru.

    Maina de foraj MC 602 poate fiechipat cu o gam de accesorii carefac posibil personalizarea sa nfuncie de necesiti. Printre acestease numr: menghina dubl, troliul deserviciu, lubrificatorul de linie, predis-poziiile pentru pompele auxiliareexterne, motoarele electrice.

    Puternic, versatil i compact,

    maina de foraj MC 602 se prezint cao main unic de acest gen pe piaade instalaii de foraj de talie mic imedie. Dup debutul oficial la SAMOTER,primul lot de maini produse va fi des-tinat pieei italiene i Statelor Unite,unde maina de foraj MC 602 a fostprezentat la CONEXPO n Las Vegas.

    Pentru alte informaii putei s ne contactai la adresa de mail [email protected] sau la numerelede telefon: 004-0311.309.022 sau 0721-840.654.

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    20/52

    Revista Construciilorseptembrie 201120

    (Urmare din numrul anterior)

    Biblioteca de carte rar este for-mat din dou spaii: sala de lecturi depozitul de carte i este plasatla parter, pe latura Lipscani, ntreintrarea principal i turnul din colulspre strada Eugeniu Carada.

    Mobilierul fusese distrus n timpiar spaiul, destinat bibliotecii nc dela nfiinare, devenise impropriufuncionrii. Doar n arhiva Bncii

    mai era pstrat imaginea iniiala bibliotecii.S-a nceput cu realizarea unui

    proiect care a avut ca obiectiv stabi-lirea soluiilor arhitecturale, construc-tive i decorative, pentru refacereabibliotecii. S-a urmrit o bun rezol-vare funcional a spaiilor i o deco-rare reprezentativ, n armonie cuarhitectura cldirii, dar i dotareaconform necesitilor tehnice actuale.

    Biblioteca de carte rar i saladepozitului de carte au o suprafade circa 130 mp i respectiv 80 mp.

    n Ansamblu, spaiul benefici-az de dou accese, unul din Holulprincipal de intrare din Lipscani, iaral doilea, din curtea interioar Carada.

    Spaiul bibliotecii este ritmat de

    dou iruri a cte patru stlpi dinfont, cu capiteluri decorate.Decorul capitelurilor corintice

    este realizat din stucatur. Acestecoloane au supravieuit tuturor trans-formrilor.

    Stlpii au rol structural, venind ncontinuarea celor din subsol ireazem grinzile metalice ale plan-eului de peste parter dar, prinmodul de realizare, au i un roldecorativ. Coloanele sunt elementeoriginale ce evideniaz rezolvriconstructive dup principiile cele mainoi ale momentului respectiv.

    Organizarea slii a fost gnditastfel: n traveea central (zona din-tre cele dou rnduri de stlpi defont) a fost amenajat spaiul de lec-tur, cuprinznd dou mese cu cteopt locuri de studiu. n zona feres-

    trelor se mai afl dou mese delucru duble, iar n zona de capt suntamplasate grupuri de edere cufotolii i msue joase.

    Biroul custodelui a fost amplasatn axul intrrii curente, din curteainterioar Carada, i n imediatavecintate a slii depozitului de carte.

    Proiectul de consolidare preve-dea att consolidarea camerei desti-nate depozitului de carte (parterulturnului Lipscani-Carada), ct isuprabetonarea planeului n ambelespaii.

    Construcii emblematice n RomniaBANCA NAIONAL A ROMNIEI (IV)

    Biblioteca de carte rar - fotografie din Arhiva BNR

    Vedere de ansamblu a Bibliotecii de carte rar

    continuare n pagina 22

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    21/52

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    22/52

    Revista Construciilorseptembrie 201122

    S-a nceput cu protejarea stlpi-lor i decopertarea planeului: des-facerea parchetului, a stratului suporti a umpluturii.

    Pornind de la nlimea ncpe-rilor, de aproximativ 6 m, n sala delectur s-a organizat un sistem dedispunere a fondului de carte, pedou nivele, aa cum fusese iniial,cu o supant pe cei trei perei interi-ori ai ncperii.

    Supanta are o lime de aproxi-mativ 1,5 m, iar accesul se face cu oscar elicoidal. Scara, ca i balus-trada bogat ornamentat a supantei,constituie att un element funcional,

    ct i unul decorativ de o importanaparte. Structura supantei este me-talic i este ncastrat n pereiigroi ai camerei.

    Plafonul slii de lectur aveastructura de rezisten aparent, dinprofile metalice. A fost realizat un pla-fon fals, casetat, decorat cu panouri,cu profilaturi discrete de ipsos, pen-tru a ritma spaiul i a da nobleeansamblului.

    Perimetral s-au realizat profilaturimasive din paltin, biuite cire, ca

    ntregul mobilier.Biblioteca a fost dotat cu insta-

    laii de cureni tari - iluminat i prize,instalaii de for, cureni slabi - tele-

    fonie i reea informatic, iluminat desiguran, instalaie de avertizare deincendiu i de protecie contra tensi-unilor accidentale.

    Decoraia plafonului

    Supanta i scara elicoidal

    Restaurarea coloanelorlefuirea suprafeelor n vederea integrrii cromatice i refacerii finisajului

    urmare din pagina 20

    continuare n pagina 24

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    23/52

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    24/52

    Revista Construciilorseptembrie 201124

    Corpurile de iluminat generalsunt candelabre decorative, iar local,iluminatul este susinut i de veiozemontate pe mesele de lectur.

    Piesele fixe ale mobilierului (bibli-otecile nchise i deschise, mtilede radiatoare, lambriurile, balus-trada i scara) sunt executate dinmasive de paltin i plci masivuite ifurniruite cu cire.

    Sala depozitului de carte nu aredecoraii, iar mobilierul este modular,metalic, specific spaiilor de depo-zitare.

    Deoarece, din punct de vedere alrezistenei la foc, ansamblul bibli-otecii se nscrie n gradul II, catego-ria de importan A, cu risc mare,cele dou ui de acces au fostdublate cu ui antifoc, cu deschidereculisant. Instalaia de climatizare

    utilizeaz ventilo-convectoare mon-tate diferit n cele dou spaii nfuncie de destinaia ncperii i ca-racterul decoraiei.

    Sala de Marmur, vechea Sal aGhieelor, ncheie spaiul circulaieipublice interioare, fiind cea mai marea edificiului. Are o nlime de 15,00 m,la cota maxim a acoperi, o lungimede 21,00 m i o lime de 12,50 m.

    Tratarea compoziional i plas-tica arhitecturii este subordonatdestinaiei spaiului. Sala are douregistre suprapuse, corespunzndparterului i etajului l, urmnd apoiacoperirea cu ferme metalice speci-fice sfritului de sec. XIX.

    Registrul de la parter este alctuitdintr-o succesiune de pile masive dezidrie ntre care, iniial, erau fixateghieele. Golurile dintre pile sunt ter-minate n arc n form de semicerc,iar axul pilelor este decorat cu unbuton fixat n zidrie. Deschiderileau o lime de 3,20 m i sunt dis-puse cte cinci pe fiecare latur i

    trei n captul opus intrrii. Trecereala registrul superior este marcatde o corni dreapt, relativ simpl.

    Registrul al doilea, corespunzndetajului l, este ritmat de succesiuneadistanelor egale dintre perechile decoloane, n stil compozit, careaccentueaz ascensiunea pe verti-cal dnd monumentalitate spaiului.

    Golurile dintre coloane se ter-min tot n arc, n form de semi-cerc. Ele permit deschiderea spregaleria continu dezvoltat pe trei

    laturi ale slii. Cele trei deschideri,de pe a patra latur, constituie acce-sul spre Holul central de la etaj.

    Decoraia bogat a acopeririimascheaz construcia metalic cese termin la cota maxim cu unluminator. Suprafaa curb dintrecorni i luminator este ritmat nsuprafee mrginite de arce cu muchiiieite, minuios decorate n stucatur.

    Arcele reazem pe cornia ordo-nanei etajului l, prin intermediul unorsteme sprijinite lateral de cte dou

    personaje feminine.La colurile slii, n faa stemelorcu nsemnele Bncii, este plasatcte un vultur. Intercalat arcelor,deasupra nivelului stemelor, sedesfoar un registru de lunetesemicirculare, bogat marcate cu pro-filaturi stucate.

    Acoperirea se termin cu un mareluminator suspendat. Iluminatul na-tural al slii este asigurat de acestluminator i de registrul lunetelor.

    (Continuare n numrul viitor)

    Seciune prin Holul de onoare n care se vede

    amplul acces la Sala de Marmur, prin trei uimonumentale

    Accesul la Sala de Marmur

    Elemente decorative de la partea superioar Sala de Marmur restaurat

    urmare din pagina 22

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    25/52

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    26/52

    Revista Construciilor septembrie 201126

    Modernul oferit de GIROM,posibil i n casa dumneavoastr!

    n cei peste 22 ani de economie de pia, pe care i-amparcurs pn n prezent, am avut ocazia s asistm laevoluia multor societi comerciale. Una dintre acestesocieti este i firma noastr care a avut o evoluienormal, sntoas, crescnd de la an la an, att ctne-a permis economia de pia n perioada de tranziie

    pe care o parcurgem, ajungnd, ntr-un timp relativscurt, lider printre furnizorii de plci ceramice.

    Societatea comercial GIROM INTERNATIONALa fost nfiinat n anul 2000, dobndind experien de laGIROM COMIMPEX, care activeaz n domeniul materi-alelor de construcii i amenajrilor interioare nc dinanul 1995.

    Refugiul nostru citadin este, sau ar trebui s fie,

    mediul ambiant oferit de spaiile n care locuim. Ele, celpuin n concepia modern de habitat, sunt cele care aumenirea s ne deconecteze de tumultul trepidant al locu-lui de munc sau de traseele pe care circulm, acolo

    Dac agreem, din ce n ce mai mult n zilele noastre, ca habitatul s fie funcional, modern i eficienttrebuie s ne procurm produsele de finisare a cldirilor de la firme consacrate n domeniu. i aceasta, cudeosebire atunci cnd este vorba de placarea pereilor i pardoselilor dar i pentru anumite mofturi cumar fi piscinele sau exponatele miniparcurilor familiale.

    Cu bani relativ puini, putem s ne crem un mediu ambiant ecologic care s ne fac s nu regretm ctrim n interiorul unei localiti.

    Spunndu-v aceste lucruri ncercm s v determinm (fr nicio team c am grei) s alegei

    produsele respective din bogata i variata ofert pus la dispoziia dumneavoastr de prestigioasa firmGIROM INTERNATIONAL cu sediul n Bucureti.

    Cine este, deci, GIROM?

    GIROMinternational

    Rzvan OPRICAN - director marketing GIROM INTERNATIONAL

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    27/52

    Revista Construciilorseptembrie 2011 27

    unde ritmul i aglomeraia sunt stresante pentru fiecaredintre noi. lat de ce, acas trebuie s ne simim cel maibine! Pentru o asemenea dorin sunt necesare mai

    multe lucruri: casa ca atare, imaginaia, oferta pieei,concepia arhitectural i nu n ultimul rnd, banii.

    Ne-am propus de la bun nceput i am reuit, cu suc-ces spunem noi, de-a lungul acestor ani, s aducem pepiaa romneasc produse de la cele mai renumite firmeproductoare de gresie i faian din Europa i chiar dinlume: Marazzi, Graniti Fiandre, Bisazza, Fap Cera-miche, Tuscania, Stroher, Enegie Ker, II Cavallino,Tosco Ker, Gardenia, Serenissima, Cir, Cecom, SIRI,Mapei. Toate sunt nume cu deosebit rezonan pe planinternaional.

    Fiecare fabric cu care colaborm a reuit s vin pepiaa noastr cu produse speciale, de cea mai bun calitate:

    MARAZZI - cu seturi de gresie faian, list i decorntr-o gam larg de modele, culori i dimensiuni;GRANITI FIANDRE - cu gresie porelanat rectificat

    colorat n mas care imit marmura i granitul;

    FAP CERAMICHE - cu faian de formate mari rectifi-cate i gresii la culoare cu un design modern;

    TUSCANIA - folosit cu succes n casele de munte,dar i n vilele moderne, confer un aspect rustic;

    BISAZZA - specializat n ceramica pentru piscine,ofer sute de modele, iar dac acestea nu v satisfacgusturile v putei crea, din ele, propriul model;

    GARDENIA - caracteristici tehnice diverse, pentru aacoperi o gam ct mai larg de destinaii, care inseama de toate exigenele clienilor;

    ENERGIE KER - cu gresie porelanat pentru terase,pentru livinguri;

    STROHER - cu klinker ntr-o gam bogat de dimen-siuni i culori;SIRI - cu scule i accesorii pentru montat gresia i

    faiana;MAPEI - adeziv i chituri pentru gresie, faian,

    piscine.Toate produsele noastre au certificate de garanie

    i sunt agrementate de Laboratorul CCCF Bucureti.Ele corespund standardelor internaionale n ceea ceprivete caracteristicile tehnice, calibrarea i tonalitatea.

    A vrea, n final, s amintesc doar o parte dintre obiec-tivele importante din Bucureti i din ar, amenajate naceti ani cu materiale ceramice de la GIROM INTER-NAIONAL: show-room-ul Peugeot, magazinele Carrefour,McDonald's, Opel, Steilmann, Banca Agricol, hotelulCrown Plaza, sediul Pro Rapid, Universitatea dinPiteti, sediul Coca Cola, discoteca Vox Univers.

    GIROMinternational

    GIROM INTERNATIONALBd. Iuliu Maniu 409 Sector 6, Bucureti

    (Autostrada Bucureti-Piteti)Tel: +4(021)316.20.65; +4(021)316.20.66

    Fax:+4(021)316.20.67www.girom.ro

    [email protected]

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    28/52

    Revista Construciilorseptembrie 201128

    Pn acum, montajul ramelor doarcu spum poliuretanic nu erarestricionat de productorii de materi-ale de construcii tradiionale.

    Uneori, se foloseau izolani obi-nuii pentru protecia spumei mpotrivaumiditii, ns acetia nu ofereau osoluie pe termen lung i mai ales pen-tru rosturile delicate.

    Soudal Window System (SWS),tehnologie i produse de ultim gene-raie (membrane i benzi autoexpan-dabile), asigur, n primul rnd, izolaretermo i acustic ndelungat iar, n aldoilea rnd, uurin n aplicare i este

    n conformitate cu ultimele cerine alereglementrilor europene. Toate compo-nentele sistemului sunt certificate deInstitutul Tehnologiilor din Construciii sunt autorizate la vnzare n acord

    cu Legea Materialelor de Construcii.IZOLARE MAI BUN PE INTERIORDECT PE EXTERIOR

    Conform descoperirilor tiinificede ultim or (fizica cldirilor) ipracticii n domeniul construciilor, izo-larea ferestrelor trebuie s respecteregulaizolat mai bine pe interior dect

    pe exterior.Realizarea acestui principiu are ca

    cerin crearea a trei zone interdepen-dente:

    1. izolarea acustic i termic, prinumplerea rosturilor de dilataie dintrerame i zidrie;

    2. izolarea pe interior, care prote-jeaz filmul izolant mpotriva penetrriiumiditii din interior;

    3. izolarea exterioar, care prote-jeaz filmul izolant mpotriva ploii,zpezii, razelor UV i simultan, permiteevacuarea vaporilor de ap din rost nexterior.

    SOUDAL WINDOW SYSTEMIzolarea, neglijat pn acum de

    productorii de ferestre, are o influendecisiv n calitatea conexiunii dintrefereastr i zidrie, datorit faptului cumiditatea sau ngheul stratuluiizolant creeaz o barier termic ceproduce pierderi mari de cldur.

    SOUDALWINDOW SYSTEM permiteumplerea i izolarea perfect a ros-turilor, cu ajutorul spumelor poliureta-nice de nalt calitate, a foliilor barierde vapori, a benzilor autoexpandabilei al siliconilor.

    Izolarea interioarIzolarea interioar previne pene-

    trarea vaporilor i umiditii din interi-orul cldirilor n straturile izolante aleferestrelor. Orice izolare antivapori tre-buie s fie puternic, dar i elastic,astfel nct s preia micrile din ros-turi. Stratul izolant tencuit trebuie sasigure o finisare elastic a deschide-rilor de ui i buiandrugilor.

    Sistemul de folii SWS antivaporiasigur toate acestea. n funcie decerinele tehnice, foliile se pot aplica

    nainte sau dup instalarea mecanic aferestrelor.

    Sistemul include att folii standardSWS Universal, cu un start de butildoar pe zona de lipire, ct i mem-brane SWS Extra cu un start de butilpe toat suprafaa. De asemenea, sis-temul permite protecia rosturilor cusiliconi neutri Silirub 2/ Silirub Color.

    Izolarea acustic i termicRosturile dintre perete i rame tre-

    buie umplute, complet, cu materialeizolante elastice, rezistente la mica-rea provocat de modificarea tempe-raturii sau umiditatea atmosferic.

    Apl icarea spumelor poliuretaniceSOUDAL, caracterizate prin struc-

    tura celular regulat, absorbia apeiminimal, coeficient mic de trans-mitere termic, ofer un efect excelentde umplere. n funcie de localizarei de materialele de construcii folosite,echipele de montaj pot opta pentruaplicarea cu: Soudafoam Gun for-mula standard, Soudafoam Maxi eco-nomic i cu volum mare de spumexpandat (pn la 65 litri), spumaspecial Soudafoam Low Expansioncu un coeficient perfect de expandarei izolare acustic ridicat (RSTW58dB) sau spuma super-elasticFLEXIFOAM care preia mobiliti alerosturilor ntre -75% i +45%.

    Toate spumele din gama SOUDALsunt disponibile n ambele variante defixare n pistol: tradiional cu filet sausistemul Soudal Click&Fix. Formula

    special, pentru iarn, ofer posibili-tatea montajului la temperaturi sczute.Izolarea exterioar

    Izolarea exterioar lucreaz peprincipiul permeabilitii ntr-un singursens datorit cruia izolarea previnepenetrarea apei din exterior n rost isimultan, migrarea umiditii n direciaopus. Foliile vapori-permeabile SWSUniversal ndeplinesc acest rol per-fect. Foliile pentru exterior se pot vopsisau tencui iar varietatea lor dimensio-nal permite ajustarea perfect latoate tipurile de rosturi.

    La pereii cu margini exterioare

    pentru ferestre este de preferat a seutiliza banda special autoexpandabilSoudaband Acryl care, nu numai cprotejeaz izolarea mpotriva pene-trrii umiditii, ci ofer i o izolareadiional.Aplicarea foliilor SWS Window Films i

    benzilor autoexpandabileFoliile pentru interior i cele pentru

    exterior au un strat standard de butil npartea de jos, care permite fixarea peprofilele ferestrelor din partea dreapt(cu logo-ul sistemului). Datorit aces-tuia, folia se poate aplica att naintede montajul mecanic, permind apoiizolarea cu spum poliuretanic, ct idup montajul ferestrei. Pentru mon-tajul rapid i eliminarea greelilor,foliile pentru interior sunt roii iar celepentru exterior sunt albe.

    Aplicarea foliilornainte de montajul ferestrelorSe ndeprteaz filmul protector

    din partea dreapt (cel cu text) i selipete folia pe cele patru laturi aleferestrei, fiecare band pe parteacorespunztoare rou la interior ialb la exterior (foto 1). La fiecare colse las 3-4 cm de folie liber (foto 2).

    Ferestre i ui n concordan cu standardele europenen Polonia, ferestrele i uile, produse cu materiale de cea mai bun calitate, conform ultimelor tehnologii,sunt n concordan, de foarte mult timp, cu standardele europene. Totui, n practic, greelile de montaj pot

    provoca defecte ireparabile n funcionarea structurii ferestrelor. Pn acum, montatorii urmau doar instruciu-nile productorilor sau sfaturile din publicaiile i.f.t. Rosenheim. Acum, toate acestea s-au schimbat. Directiva421/2010 Normele acceptate pentru lucrrile din construcii descrie regulile eseniale i cerinele pentrucorecta izolare i instalare a structurilor din lemn. Directiva a fost publicat de Institutul Tehnologiilor nConstrucii i a nlocuit instruciunile de montaj n Germania.

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    29/52

    Se monteaz fereastra, mecanic,conform instruciunilor productoruluii se umplu rosturile cu spum poliure-tanic. Dup ntrirea spumei, ndeprtaiexcesul de spum i folie. Suprafeelede aplicare trebuie s fie curate, frurme de praf i grsimi.

    ATENIE: Suprafeele cu praf(beton celular) vor trebui stabilizate n

    prealabil. Aplicarea foliilordup montajul ferestrelor

    Se ndeprteaz excesul despum i filmul protector i se lipetebanda pe cele patru laturi lsnd lafiecare col 4-5 cm de band n plus.Foliile trebuie lipite ct mai aproape decapetele ramelor astfel nct, dupaceea, s nu fie afectat tencuirea.

    ATENIE: Suprafeele cu praf (betoncelular) vor trebui stabilizate n prealabil.

    Aplicarea benzilor autoexpandabileBenzile autoexpandabile sunt de

    ajutor atunci cnd zidul are locaexterior pentru ferestre (foto 3).Limea benzii trebuie s fie ct maiapropiat de dimensiunea rostuluideoarece banda va expanda maxim33%. Dac rostul este mai mare iarbanda va expanda mai mult de 33%atunci i caracteristicile izolante vor fiafectate iar procesul de mbtrnire,

    din cauza razelor UV, va fi accelerat.Banda se lipete pe exteriorul profilului,lsnd 2 mm pn la capt, naintede montajul mecanic al ferestrei.

    Este posibil, de asemenea, apli-carea benzii, dup montaj, prin intro-ducerea ei n rost cu o spatul, fr a

    ndeprta fol ia protectoare. Dupfixarea pe conturul ferestrei, ndepr-tai folia protectoare.

    Foto 1

    Foto 3Foto 2

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    30/52

    Revista Construciilorseptembrie 201130

    Activitate integrat pentru investiii eficiente

    CONSTRUCII un colectivde profesioniti care nsumeaztoate ramurile acestei activiti:

    Proiectare managementul achi-ziiei terenurilor, consiliere urbanistic,arhitectur, structur, instalaii;

    Execuie lucrri de construcii

    civile, industriale i edilitare cu sub-dezvoltri pe fiecare capitol case,grupuri de case, ansambluri reziden-iale, hale industriale dedicate(fabrici pentru industria alimentar,show-room, service auto), cldiri debirouri, spaii comerciale;

    Antreprenoriat general.INIIATOR I FINANATOR

    DE INVESTIII primul parc rezi-denial n zona de sud a Bucuretiului MAMINA-BERCENI.

    VNZRI DE MATERIALE deieste o activitate relativ nou a soci-etii, echipa de ageni bazat perelaiile i experiena firmei-mam adezvoltat o minireea de distribuiede materiale pentru construcii,avnd n vedere i o capacitate dedepozitare (15.000 mp descoper ii

    i 800 mp acoperii). n acestsens, departamentul de vnzria dezvoltat relaii de distribuitor iparteneriat cu firme renumite, pre-cum: Wienerberger (distribuitor),Weber-Batec (distribuitor), Lindab(distribuitor), Bramac (distribuitor),

    Romstal (partener), Daw Bena(partener). De asemenea, CAMSERV comercializeaz toate tipurilede cherestea i ofer un pachet deservicii pentru fierul beton pentruconstrucii (ndreptare, tiere,fasonare, transport).

    TMPLRIE PVCALUMINIU desfurat ntr-o hal modern de600 mp; este un domeniu de activi-tate garantat att de utilajele de tipU-R-B-A-N, ct i de profilele germanemarca REHAU. Anul 2005 a nsem-nat o important evoluie pentruacest compartiment, o serie de uti-laje nou-achiziionate dublnd,practic, capacitatea de producieexistent.

    2005 a fost foarte productiv i nceea ce privete realizarea de perei-

    cortin, trei dintre cele mai impor-tante lucrri fiind hala show-room Kia

    Motors de pe DN1, show-room-ul KiaMotors de pe bulevardul Aviatorilordin Bucureti i hala proprie aSC CAM SERV SRL.

    DISTRIBUIE COMBUSTIBIL CAM SERV deine o staie de distribuiede combustibil CAMOIL la interseciadintre os. Berceni i os. de Centur.Firma are licen de transport i dis-tribuie de combustibili, deinnd douauto-cisterne, fiind astfel distribuitorde produse petroliere pentru mai multestaii de betoane i garaje ale unorimportante firme de construcii i dis-tribuie din Bucureti i jud. Ilfov.

    Pentru dezvoltarea acestor activi-ti i proiecte, societatea mulumetecelor mai importani clieni ai si: BRDGroupe Socit Gnrale, ROHERomnia, Mit Motors International,Ines Group, Ager Bussines Tech,Ranexim SRL, Vertical Construct, FlyperSRL, Cristalex 94, ROELElectrics, RollysSRL, DOOSAN IMGB Romnia, ForiaRomnia.

    CAM SERV SRL este o societate comercial cu capital privat fondat n 1994, avnd ca domeniu de activitateconstruciile i instalaiile aferente acestora. Sectorul serviciilor este vast, fiind structurat astfel nct s acoperentreaga plaj de necesiti pentru fiecare firm n parte i s satisfac toate cerinele i exigenele. Dup 17 ani deactivitate, la CAM SERV SRL s-au conturat cinci domenii principale de activitate, definite ca centre de profit.

    CAMSERV Sediul central & show-room: os. Berceni nr. 1270A, Berceni, Jud. IlfovTel.: 021.361.29.24, Fax: 021.361.29.26

    web: www.camserv.ro, e-mail: [email protected]

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    31/52

    EXCAVAII & PLATFORME

    Excavaii cu evacuare subsoluri

    i fundaii blocuri, case, hale:parc 10 excavatoare de mare capacitate

    i 25 de autobasculante DAF - 18 mc Excavaii speciale (spturi sub sprijiniri)

    Decopertri Umpluturi compactate

    Platforme balastate

    DEMOLRI & EVACURI

    Demolri mecanizate cu piconi foarfece pentru demolri

    Excavator Komatsu PC 240 (picon i foarfec)Excavator Liebherr R 924 (picon i foarfec)

    Excavator Liebherr R 902 (picon)

    Demolri prin implozie Evacuare moloz

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    32/52

    Revista Construciilorseptembrie 201132

    Romdril i Hidrotehnica Brila - parteneriat de succes

    CASAGRANDE B250 XPCasagrande B250 XP este cea mai puternic main

    de forat existent la aceast or n Romnia. B250 XPface parte din recenta campanie de schimbare a gameide maini Casagrande, bazat pe cele mai noi principiide proiectare mecanice, hidraulice i electronice.

    Echipat cu asiu heavy duty, B250 XP are unmoment al cuplului rotativ de 250 kNm, cu o vitezmaxim de rotaie de 33 rpm la forare i de 120 rpm ladescrcare. Vinciul principal are o for nominal detragere de 250 kN i o vitez maxim a cablului de90 m/min.

    Noul utilaj B250 XP face parte din clasa mainilorinteligente deoarece, pe lng controlul electronic alechipamentului, este echipat cu un sistem careghideaz i asist operatorul n timpul procesului deforaj, cu indicaii simple i intuitive n condiii de sigu-ran total.

    Sistemul de control totalO alt inovaie introdus de Casagrande esteSistemul

    de control total. Deoarece toate comenzile mainii suntguvernate prin semnale electrice, se poate monitoriza icontrola ntreaga main. Beneficiile sunt: flexibilitate iprecizie sporite, posibilitatea de a pesonaliza programul

    n funcie de lucrarea de efectuat, operare facil i ncomplet siguran.

    Legat de sigurana n exploatare trebuie menionat,de asemenea, c maina este echipat cu senzori desarcin care msoar forele din cablurile vinciurilor ilimiteaz operaiunile potenial periculoase. Calcula-toarele de pe main, pe lng controlul verticalitii iadncimii, ofer o protecie avansat la orice operaiuneexecutat greit, precum i indicaii complete asuprafuncionrii motorului (consum, starea filtrelor, parametri),asupra sistemului hidraulic (starea valvelor, presiunii,debitului), indicaii de eroare i date despre service.

    Este disponibil opional i informarea online desprestarea mainii i poziionarea GPS, ca i transmiterea

    mesajelor de eroare prin SMS. Eventualele disfunciisau defecte ale senzorilor i electrovalvelor sunt afiaten timp real pe display-ul computerului de bord, astfelnct problemele pot fi identificate rapid i se poate evitasuprancrcarea mainii.

    Avantajele Casagrande B250 XP Productivitate foarte mare: datorit forei foarte

    mari de extracie i a cuplului mare de rotaie, mainapoate folosi borsape de capacitate foarte mare iardatorit vitezei mari de descrcare timpul de execuie alforrii este extrem de mic (10-12 piloi de 1.080 mm la24 m adncime pe schimb).

    Romdril a ctigat licitaia din cadrul proiectului: Creterea competitivitii S.C. HIDROTEHNICA S.A.,cod SMIS 15269, prin achiziionarea unei instalaii cu dispozitive multiple de forat pentru executareade construcii hidrotehnice, furniznd o main de forat piloi Casagrande B250 XP, luvoaieza GCL1500 cureducii pentru diametre de 1.080 mm i 1.200 mm, vibronfigtor hidraulic PTC 30H1A cu menghin pen-tru palplane precum i un set de dou menghine pentru tubulatur i unitate de putere hidraulic 350Dde 350 CP pentru acionarea vibronfigtorului.

    De asemenea, livrarea a cuprins i cte un set de scule de foraj n tubulatur pentru diametrele de 1.080 mmi 1.200 mm i tubulatura aferent. Tubulaturile au lungimi diferite, ntre 1 m i 4 metri, pentru a putea

    acoperi diferite adncimi, precum i borsape i necuri pentru piatr i argil. Tubulatura poate fimanevrat de capul rotativ al mainii sau de luvoaiez.Astfel, Hidrotehnica Brila S.A. poate executa orice fel de lucrri hidrotehnice, pile de pod, piloi de

    fundaii, incinte de palplane, piloi de balast, docuri i nfigere evi cu un diametru maxim de 2.500 mm.

    Maina Casagrande B250 XP:diametru maxim piloi 2.500 mm,

    adncime maxim 60 m

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    33/52

    Acces facil n cazul interveniilor: maina esteprevzut cu un sistem automat de deschidere i

    nchidere a uilor laterale i a platformei de lucru inte-grate: o u se ridic i cealalt coboar, aceasta dinurm poziionndu-se perpendicular pe incint i putnd

    fi folosit ca platform de lucru. Uile se pot bloca npoziii, iar deschiderea creat permite acces total lainstalaie. Sistemul a fost patentat la nivel internaionaldeoarece este unicul de acest tip.

    Operare prietenoas: toate comenzile suntplasate ergonomic i, dei operatorii notri sunt speriaide noile sisteme electronice, acestea pot fi nvaterapid chiar i de cei cu mai puin experien.

    Autodiagnostic: maina este dotat cu senzori lasistemele mecanice i de poziionare, ca i la sistemelehidraulice, anunnd orice posibil defeciune.

    Versatilitate:n caz de necesitate, maina poate fitransformat n execuie de perei diafragm (max. 1.200 mm,40 m adncime), CFA(diam. max. 1.200 mm), Soil Mixing,Displacement piles (piloi cu compactare lateral).

    Silenios i economic: Ventilatoarele rcitoruluide ulei hidraulic funcioneaz numai atunci cnd estenecesar i, corelat cu temperatura, reducnd semnificativzgomotul mainii. Sistemul hidraulic proporional contribuie

    Maina se deschide n totalitate,furniznd i o platform de lucru

    Luvoaieza permite forarea n tubulaturcu diametre de pn la 1.500 mm

    continuare n pagina 34

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    34/52

    Revista Construciilorseptembrie 201134

    la funcionarea economic a mainii, o putere mai micnecesar n foraj nsemnnd o putere mai mic cerutmotorului i un consum mai mic.

    Timp de asamblare/dezasamblare foarte mic:datorit concepiei inovatoare a mastului, setarea pentrulucru a mainii necesit doar dou ore.

    Service-ul i garania echipamentelor este asiguratde echipele Romdril, specializate periodic n cadrulfirmelor Casagrande i PTC i dotate cu tot ceea ce estenecesar pentru intervenii rapide i profesioniste.

    VIBRATORUL HIDRAULIC PTC 30H1An cadrul aceluiai proiect s-a livrat i un vibronfigtor

    cu urmtoarele caracteristici: moment excentric - 30 mkg; greutate total - 4.870 kg (cu menghina palplane); amplitudine - 27 mm; traciune maxim - 400 kN; menghin evi - diametru min/max: 250/2.500 mm.

    PTC Frana este unul dintre principalii furnizori devibratoare hidraulice, cu o experien de cel puin 50 deani n acest domeniu i cu lucrri reprezentative pe planmondial. Vibratorul 30H1A primete debitul hidraulic dela o unitate de putere tip 350D, care poate fi utilizat i la

    activarea unei vibrolance pentru execuia piloilor debalastru, a sonetelor hidraulice BSP (Anglia) ca i apompelor de drenaj TOYO (Japonia).

    Achiziionarea de ctre SC Hidrotehnica Brila SA aacestui vibrator completeaz sistemul de lucru prin posi-bilitatea etaneizrii cu palplane a incintelor de lucru nsisteme hidrotehnice. De asemenea, datorit echiprii icu menghin dubl pentru evi, devine posibil insta-larea de piloi n eav n medii hidro (Dunre, mare,lacuri etc). Acionarea hidraulic a vibratorului permitelucrul imersat n ap, dei pn acum nu au fost lucrri

    de acest gen n Romnia. Datorit acionrii de ctreunitatea de putere separat, vibratorul poate fi agat deo macara fcnd posibil chiar i nfigerea elementelorfoarte lungi (palplane i evi chiar i de 24 de metri cueventuala prelungire a furtunurilor).

    Decizia de a achiziiona o instalaie cu dispozitivemultiple de foraj a aprut, n mod firesc, n cadrul organi-zaiei noastre. Facem parte dintr-o economie deschis iconcurenial racordat, din ce n ce mai mult, la econo-mia Comunitii Europene i, prin extensie, la economiaglobal. Pentru a fi competitivi pe segmentul economic

    din care facem parte trebuia s putem oferi beneficiarilornotri, n afar de pricepere i experien, un suporttehnologic modern, pentru a putea susine calitile enu-merate mai sus. Am urmrit, pas cu pas, instalarea i

    punerea n funciune a utilajelor i echipamentelorfurnizate de SC Romdril i, dup ce le-am vzut la lucru,

    pot s afirm c am fcut alegerea corect. Sunt foartemulumit de profesionalismul echipei Romdril i cred c

    parteneriatul nostru este abia la nceput. Acesteasunt cuvintele domnului Valeriu RMNICEANU, directorexecutiv al societii Hidrotehnica S.A.

    Unitatea de putere a ciocanului vibrator

    Vibratorul 30H1A

    urmare din pagina 33

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    35/52

    http://www.thermoshield.ro/
  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    36/52

    Revista Construciilorseptembrie 201136

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    37/52

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    38/52

    Revista Construciilorseptembrie 201138

    Penetraia autostrzii A1, BUCURETI - PITETI

    pn la CIUREL - SPLAIUL INDEPENDENEI

    Pro sau contra

    dr. ing. Victor POPA - membru corespondent al Academiei de tiine Tehnice din Romnia

    Este adevrat c opinia publicare mare importan n realizareaunei investiii de asemenea anver-gur, cci oamenii sunt cei carefolosesc aceste lucrri. De aceea, ilegea prevede obligativitatea de aavea dezbateri publice cnd selanseaz o lucrare important.

    Tot att de adevrat este i faptulc unele preri sunt spuse de dra-

    gul de a se bga n seam, frargumente i n consecin, frvaloare.

    Dac ar fi s se fac o statistic aprerilor pro i contra, indiferent ceproblem ar fi n dezbatere, ctig-toare ar fi categoria prerilor contra.

    Aceast situaie izvorte din spiritulde conservare al omului, din teamadatorat schimbrii, noului, necunos-cutului, dar i dintr-un spirit de nega-

    tivism care ne caracterizeaz. Ce dovadmai elocvent poate fi n sprijinulacestei afirmaii, dect numrulmare de mpotriviri n raport cu celepro, exprimate cu ocazia acesteidezbateri publice? i atunci, te

    ntrebi ct de important este dez-baterea public pentru lansarea sauneaprobarea unei lucrri. Dacaceasta ar fi decisiv, cu sigurannu s-ar mai face nicio investiie.

    n cadrul unei dezbateri publicear trebui s apar sau sa fie luate nconsiderare numai opinii argumen-tate temeinic, nu doar preri bazatepe ceea ce crede fiecare c i-ar fi,personal, mai ru sau mai bine.

    Un proiect de o asemenea anver-gur are la baz studii aprofundate,efectuate de specialiti, care anali-zeaz problemele din toate punctelede vedere: trafic, sistematizare,

    direcii de dezvoltare n viitor, tehnic,economic, social, relaia cu mediul

    nconjurtor, influene colaterale etc.Propunerile pentru aceste proiec-

    te sunt fcute tot de specialiti isunt menite s contribuie la rezol-varea unor probleme stringente alecomunitii. Primarul Sorin Oprescusau oricare alt oficialitate este doarpersoana care se strduiete spun n aplicare aceste proiecte inu este normal s fie blamat pentru

    acest lucru. Dar, aa este la noi: rudac nu faci nimic dar la fel de ru idac vrei s faci ceva.

    Revenind la lucrarea n discuie,este de subliniat faptul c, larealizarea unei asemenea investiii,trebuie s se in seama c easervete o colectivitate, nu doar indi-vizi, care, ntmpltor, pot s-iexprime o prere.

    Realizarea unor penetraii alemarilor artere de circulaie spre

    centrul metropolelor este una dinmsurile care se pot lua pentru

    mbuntirea traficului rutier urban.Aceast msur s-a aplicat cu suc-ces n multe orae mari ale lumii ideoarece, n Bucureti, ne confrun-tm cu mari probleme de trafic, estebine s o aplicm i noi.

    Penetraiile sunt, de fapt, niteartere unde se poate circula cuvitez sporit, diminundu-se sub-

    stanial timpul de parcurs pentruvehiculele care vin sau pleac dinsau spre magistralele pe care acesteale servesc, n spe Autostrada A1.Intrarea spre centrul Capitalei, de peautostrada Bucureti Piteti sauieirea spre aceast magistral, s-arputea face n cca. 10 min. n loc de oor sau chiar mai mult. Oare nu esteacesta un avantaj important?

    Realizarea arterei de penetraieA1 nu nseamn c va atrage tot

    traficul de pe autostrad i l va ori-enta spre centrul Capitalei, aa cum

    n mod greit este expr imat oprere i nici nu va ncuraja traficulspre Constana s treac prin cen-trul Capitalei. n centru va ajungeacelai trafic care are nevoie sajung n aceast zon, chiar dacnu ar fi realizat penetraia. Cei caremerg spre Constana vor cltori petraseul pe care circul i acum ianume pe centura Bucuretiului, pe

    Am aflat, din pres, despre dezbaterea public privind proiectul de penetraie a autostrzii Bucureti Piteti pn n zona Ciurel Virtuii Splaiul Independenei, dezbatere organizat de Primria Capitalei ncalitate de beneficiar al acestei lucrri. Pe internet am citit o serie de opinii, pro i contra, privind realizareaacestei importante investiii.

    Lsnd la o parte exprimrile deplasate ale unor persoane, cu lacune de educaie i bun cretere,care-i vars nduful pe primarul Capitalei sau alte oficialiti, am putut s constat c exist i opinii per-tinente, exprimate cu decen i bun sim, care ncearc, argumentat, s se opun sau s fie de acord cuacest proiect.

    continuare n pagina 40

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    39/52

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    40/52

    Revista Construciilor septembrie 201140

    inelul de legtur recent nchis prinpasajul Basarab, iar dac au nevoies mearg n centru o vor faceoricum.

    Penetraia A1 are, deci, menireade a reduce timpul de parcurs i de adegreva bulevardul Iuliu Maniu,

    despre care se tie clar ct este deaglomerat. De asemenea, nu nseamnc tot traficul de pe autostrada A1 seva ndrepta ctre artera de pene-traie. Exist destul trafic pe A1 carese ndreapt ctre cartierele Militari,Drumul Taberei, Viilor, Giurgiului,Olteniei etc, trafic ce se va derulatot pe vechiul traseu. Noua arter depenetraie va contribui la mbunt-irea traficului prin redistribuirea luipe nc o arter, care va permite sse ajung mai rapid n centru.

    ntr-un material mai vechi intitulatTraficul i semafoarele, publicat nmai multe reviste de specialitate,demonstram faptul c traficul dintr-olocalitate depinde, n mod esenial,de capacitatea de circulaie a reeleide strzi pe care se desfoar, iarcapacitatea de circulaie este directproporional cu viteza medie de cir-culaie i cu lungimea total a reelei

    de strzi. Viteza medie de circulaiedepinde, n mod esenial, de timpulpierdut la semafoare; cu ct sestaioneaz mai mult, cu att maimult se reduce viteza medie decirculaie.

    Prin execuia unei artere noi decirculaie, unde nu sunt semafoare,va crete att viteza medie de circu-laie ct i lungimea reelei rutiere,deci, va crete capacitatea de circu-laie, care va duce la mbuntirea

    traficului. Asemenea penetraii artrebui s se realizeze pe toatemagistralele importante de acces aleBucuretiului.

    Am circulat n multe orae mariale lumii, nainte i dup realizareaunor asemenea artere i am con-statat pe viu, la faa locului,

    mbuntirile evidente ale traficuluidatorate acestor penetraii. n 1967am fcut o or i jumtate ca sajung de la marginea oraului

    Budapesta pn n centru. n 1980mi-a luat doar un sfert de or par-curgerea aceleiai distane pe oarter de penetraie. n 1997 amvzut nite blocaje de trafic infernalela Paris. n 2007 nu se atepta dedou ori la semafor, dup realizareamai multor asemenea penetraii.

    Desigur c penetraiile atrag trafic,dar viteza medie de circulaie estemult mai mare pe aceste artere(60-70 km/h n loc de 5-6 km/h sauchiar mai puin, cu ct se circul pearterele aglomerate unde sunt isemafoare).

    Penetraiile contribuie la distri-buirea traficului pe ntreaga reea deartere rutiere a unei localiti, con-

    tribuind la mbuntirea substan-ial a vitezei de circulaie, cu toateavantajele directe i indirecte caredecurg de aici (economie de com-bustibil i piese de schimb, econo-mie de timp, eliminarea stresuluidatorat aglomeraiei i staionrii

    ndelungate la semafoare, diminu-area polurii etc).

    Dac, din punct de vedere alnecesitii acestei investiii, susin cutrie realizarea lucrrii, ca proiectant

    de poduri am de fcut observaiiserioase asupra soluiei pentrupodul peste Dmbovia. Este cunos-cut, chiar i de ctre nespecialiti, cpodurile sunt considerate lucrri deart. n acest context se impune caasemenea lucrri s fie concepute nsoluii care s corespund acestuideziderat, mai ales cnd urmeaz ase realiza n localiti importante.

    Din pcate, soluia acestui pod

    conduce, din anumite considerente,spre o lucrare total necorespunz-toare din punct de vedere estetic iarhitectural, din cauza introducerii

    ntre pod i pasajul peste str. Virtuiia unei pile cu dimensiuni gigantice,care o fac s concureze cu pira-midele egiptene, fapt neobinuit nconstrucia de poduri. n cazullucrrilor de art, criteriile arhitec-turale trebuie s primeze n faanecesitilor tehnice, mai ales atunci

    cnd exist soluii de rezolvareestetic i chiar, cu costuri maireduse. Nu tiu cum arhitectul Capi-talei, a crei exigen n problemede estetic este recunoscut, a pututs avizeze aceast soluie.

    De asemenea, aspectul pilonului,care este elementul forte pentruestetica acestui pod, este anost, frnicio form atractiv care s lscoat ct de ct n eviden.Dimpotriv, are o form dezagreabil,nepotrivit cu valoarea lucrrii. Seputea face mult mai mult n aceastprivin.

    Ar fi bine ca asemenea investiiiimportante s se realizeze pe bazde concurs de soluii analizate de

    comisii competente, aa cum se pro-cedeaz n marile orae ale lumii.

    Ar mai fi de accentuat aici cpenetrarea despre care am vorbiteste doar o prticic din noianul demsuri ce trebuie luate pentru

    mbuntirea traficului rutier nBucureti. Pentru ca circulaia sdevin fluent, este important s fieeliminate ct mai multe semafoaredin interseciile cu trafic intens.

    Aceasta se poate face cu pasajedenivelate bine concepute, une-ori chiar pe 3 niveluri (subteran, lasol i aerian), cu toate racordurilenecesare. n acest fel viteza medieva spori substanial, ceea ce va con-duce la sporirea capacitii de circu-laie, adic mai multe vehicule carevor putea circula fluent.

    Cu ct se vor realiza mai multepasaje denivelate i vor fi eliminatemai multe semafoare, cu att maimult se va mbunti traficul urban.

    Pasajele denivelate nu sunt unmoft al primarului, ele constituie onecesitate stringent ntr-un oramodern, care tinde s triasc civi-lizat.

    Exist, nc, multe msuri carepot i trebuie luate n Bucureti pen-tru mbuntirea traficului urban, dardespre acestea, poate, ntr-o prezen-tare urmtoare.

    urmare din pagina 38

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    41/52

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    42/52

    SC EDILCOM SRL este prezent pe piaamaterialelor de construcii nc din anul 2005 cnda nceput poducia fibrelor de armare din polipro-pilen. n prezent acoperim toat gama de armturisintetice ncepnd de la microfibre la macrofibre,toate sub marca comercial de EDIFIBER 3.

    Istoricul i avantajele fibrelor de armare

    Armarea cu fibre a materialelor de construciiare o vechime secular. Crmizile nearse(chirpici) au fost armate cu paie tocate sau cu prde animale pentru a evita fisurarea i pentru a leoferi o rezisten sporit la rupere i umezeal.Extrapolarea s-a realizat de la argil la ciment iimplicit de la paie i pr de animale la fibre. Dincauza creterilor progresive de pre la oelul-betonpe piaa mondial i n urma unor studii tehnico-economice elaborate s-a optat, ca soluie modern,simpl i eficient, pentru folosirea ca armtur ndispersie a fibrelor polimerice.

    Caracteristicile fizico-mecanice surprinz-toare ale acestor fibre n comparaie cu fibrelemetalice au dus la o cretere exponenial a uti-

    lizrii i implicit a cererii acestui tip de material pepiaa mondial a construciilor.n epoca modern, primul patent de utilizare a

    betonului armat cu fibre a fost creat de A. Berard nanul 1874, n SUA. Prin studiile sale n anii 40,inginerul romn Gogu Constantinescu introduce idetaliaz conceptul de beton armat cu fibre fiindprintre promotorii noului material.

    Fibrele de armare sunt obinute din polipro-pilen pur printr-un proces de extrudare clasic(prin rcire cu ap) pentru fibrele de tip MULTI iFIBRI i prin tehnologia chill roll, adic rcireadup extrudare se face cu un tambur refrigerentpentru fibrele de tip MONO care, prin diverse pro-cese de transformare, ajung la caracteristici fizico-mecanice de excepie cum ar fi: rezistena mare larupere, tenacitatea i alungirea. Procesul continu

    cu tierea la diferite dimensiuni ncepnd de la5 mm pn la 70 mm, urmnd a se ambala n sacide hrtie solubil n ap. n timpul tierii fibrelesunt acoperite cu o pelicul subire de superplasti-fiant care le confer o alunecare superioar ilibertatea de a se dispersa tridimensional n toatmasa amestecului nemaifiind necesar a se aduga

    n betoane sau mortare alte tipuri de aditivi. Pentregu l parcurs al procesu lui tehnologic seefectueaz un control al calitii riguros i sever,att asupra materiilor prime utilizate i respectriiparametrilor tehnologici ct i asupra produselorfinite, control efectuat n conformitate cu prevederileManualului de Management al Calitii ISO 9001:2008.

    Polipropilena este absolut inert i stabil, nuse corodeaz, este rezistent la alcali, este antista-tic i antimagnetic, avnd o durabilitate practicnelimitat. La temperatura camerei este rezistentla toi solvenii organici, nefiind periculoas.

    Fibrele de armare din polipropilen mbunt-esc proprietile betonului simplu. Oportunitateautilizrii armrii cu fibre apare n situaia folosirii

    unui procent mic de armtur sau n cazul armriiconstructive a betonului armat obinuit.Posibilitile de utilizare se mresc datorit

    mbuntirii comportrii la fisurare, a micorriideformaiilor din contracii prin uscare sau dinmrirea rezistenei la forfecare.

    Un domeniu important l constituie elementelede construcii solicitate dinamic, la care se poatemri capacitatea de preluare a energiei dinaceast solicitare. n cazul unor lucrri cu ncrc-turi mari sau la un ecartament de mbinare mritapare necesar armarea cu fibre.

    Adugarea n betonul obinuit a fibrelor dearmare EDIFIBER 3 are ca prim efect o creteresemnificativ a indicelui de tenacitate. Fibrele dearmare din polipropilen EDIFIBER 3 sunt folositecu succes n substituirea plasei sudate, la plcilede beton, pardoseli industriale, plcile de fundare acilor de comunicaii i alte aplicaii pentru c toateelementele de beton sunt solicitate la ncovoiere.

    Rezistena la solicitarea dinamic pentrumajoritatea materialelor de construcii este maimic dect solicitarea static. Betonul armat cufibre este avantajos n realizarea fundaiilor demaini cu solicitri dinamice, datorit rezisteneisporite la oc, a comportrii favorabile la amorti-zare i la deformare.

    Betonul armat cu fibre EDIFIBER 3 are omulime de avantaje; dintre acestea amintim:

    asigur o armare tridimensional n toatmasa amestecurilor, betoane sau mortare;

    elimin crpturile i fisurile datorate tensi-unilor i contraciilor, acestea fiind generatoare derupere;

    crete considerabil rezistena la uzur,impact i la cicluri nghe-dezghe;

    reduce n mare msur permeabilitateabetoanelor i a mortarelor;

    fibrele de armare sunt practic neutre laagenii chimici corozivi;

    mrete plasticitatea i lucrabilitatea betoa-nelor i a mortarelor eliminnd segregarea, mustireai tasarea;

    datorit peliculei de superplastifiant de pesuprafaa fibrelor, betoanele i mortarele nu nece-sit ali aditivi.

    DOMENII DE UTILIZARE

    Domenile de utilizare a betonului armat cufibre au o arie extins, din care menionm:

    pardoseli industriale; platforme exterioare, parcri, piste betonate; consolidri cu beton torcretat i armat

    pentru tuneluri i povrniuri; prefabricate pentru orice destinaii;

    fundaii cu solicitare dinamic mare; conducte din beton; ziduri de sprijin; elemente subiri de faad; fundaii de maini unelte.Utilizarea fibrelor de armare EDIFIBER 3

    nlocuiete total sau parial plasa sudat n majori-tatea cazurilor.

    Dozarea i punerea n oper

    La utilizarea fibrelor EDIFIBER 3 se va inecont de urmtoarele recomandri:

    la amestecurile cu granulometrie mai micde 16 mm se vor utiliza fibrele cu lungimi de pnla 19 mm.

    la amestecurile cu granulometrie mai mare

    de 16 mm se vor utiliza fibrele cu lungimi peste 19 mm.Doza standard pentru betoane i mortareobinuite este de 1 kg/mc, cu toleran de 10%.Adugarea fibrelor n masele de amestec se poateface n staiile de betoane, direct n auto-betonierepe antier sau n betonierele mici de antier.

    Dup ciclul obinuit de preparare al ames-tecului (beton sau mortar) se adaug doza de fibrei se continu malaxarea nc cca. 3 - 4 minutepn la omogenizarea complet.

    Fibrele EDIFIBER 3 se pot folosi la prepara-rea oricrui tip de beton, inclusiv a betonului fluid.Se poate utiliza pompa sau dispersorul de betonpentru aplicarea betonului obinut.

    Important

    Datorit superplastifiantului folosit n tehnolo-gia de obinere a fibrei, se recomand a nu semodifica raportul ap/ciment (A/C) corespunztorclasei de beton utilizate.

    Pentru betoanele i mortarele speciale, do-zele de adaos al fibrelor vor fi stabilite de proiec-tantul de specialitate, mpreun cu reprezentantulproductorului i pot ajunge pn la 5,5 kg.

    Mod de ambalare

    Produsul este livrat n saci de hrtie solubil n ap.Cantitatea unui sac este de 1 kg +/- 2% i se

    livreaz pe europalei, acetia avnd 250 kg.

    soluii profesionale de armare n dispersiea betoanelor i mortarelor

  • 7/25/2019 Nr 74 Septembrie 2011

    43/52

    Material:Form:Densitate:Lungimi:Toleran lungimi:Culoare:Rezisten acizi, baze, alcali:Rezistena la rupere:Modul elasticitate:Temperatura de topire:Temperatura de curgere:Diametru:

    RECOMANDRI DE UTILIZARE

    se recomand a sefolosi la armarea pardoselilor industriale saurezideniale la care nu sunt condiii de finisare genluciu.Aceast fibr confer valori mari ale ncrcrilordatorit structurii sale gen lam de fierstru sau

    holzurub i rezisten la alungire plus tenacitate m