noutăţi legislative 2014

40
Noutăţi legislative 2014 O.U.G. nr. 102/14.11.2013 (M. Of. 703 din 15.11.2013) O.U.G. nr. 111/18.12.2013 (M. Of. 809 din 19.12.2013) O.U.G. nr. 8/26.02.2014 (M. Of. 151 din 28.02.2014) MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE DIRECŢIA GENERALĂ REGIONALĂ A FINANŢELOR PUBLICE DOLJ

Upload: khalil

Post on 19-Mar-2016

44 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

MINISTERUL FI NANŢELOR PUBLICE DIRECŢIA GENERALĂ REGIONALĂ A FINANŢELOR PUBLICE DOLJ. Noutăţi legislative 2014. O.U.G. nr. 102/14.11.2013 (M. Of. 703 din 15 .11. 2013 ) O.U.G. nr. 111/18.12.2013 (M. Of. 809 din 19.12.2013) O.U.G. nr. 8/26.02.2014 (M. Of. 151 din 28.02.2014). - PowerPoint PPT Presentation

TRANSCRIPT

Noutăţi legislative 2014

O.U.G. nr. 102/14.11.2013 (M. Of. 703 din 15.11.2013)O.U.G. nr. 111/18.12.2013 (M. Of. 809 din 19.12.2013) O.U.G. nr. 8/26.02.2014 (M. Of. 151 din 28.02.2014)

MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICEDIRECŢIA GENERALĂ REGIONALĂ A

FINANŢELOR PUBLICE DOLJ

Noutăţi privind impozitul pe profit1. Scutirea câştigurilor de capital pentru favorizarea societăţilor holding prin:- scutirea veniturilor din dividende primite de la persoane juridice din state terţe cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri;- scutirea câştigurilor de capital realizate de contribuabili din vânzarea/cesionarea titlurilor de participare; - scutirea veniturilor obţinute de o persoană juridică română din lichidarea unei alte persoane juridice;Aceste facilităţi se acordă în condiţiile în care contribuabilul deţine, pe o perioadă neîntreruptă de 1 an, minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice la care are titlurile de participare.Corelat cu aceste măsuri, condiţiile de deţinere (minimum 10% din capitalul social şi perioada neîntreruptă de 1 an) au fost introduse, respectiv modificate şi pentru prevederile referitoare la:- scutirea dividendelor primite de o persoană juridică română de la altă persoană juridică română;- scutirea dividendelor primite de o persoană juridică română de la altă persoană juridică stăină situată într-un stat membru;- neimpozitarea dividendelor distribuite de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române.

Noutăţi privind impozitul pe profit

2. Schimbarea anului fiscal pentru contribuabilii care solicită modificarea exerciţiului financiar, potrivit prevederilor art. 27 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. (Formular 014)

3. Revizuirea regimului fiscal aplicabil cheltuielilor cu sponsorizarea, în sensul reportării sumelor care rămân nededuse în anul fiscal întrucât depăşesc limita minimă care se scade din impozitul pe profit (3 la mie din cifra de afaceri şi nu mai mult de 20% din impozitul pe profit), în următorii 7 ani consecutivi.

4. Reglementarea posibilităţii şi condiţiile de reportare a dreptului de deducere a cheltuielilor cu dobânzile şi cu pierderea netă din diferenţele de curs valutar, de la persoana juridică cedentă la persoana juridică beneficiară, în cazul contribuabililor care intră în fuziuni, divizari.

5. Se crează cadrul legal pentru ca veniturile impozitate în străinătate, incluse în profitul impozabil atribuibil sediului permanent din România al unei persoane juridice din alt stat membru al UE sau dintr-un stat din SEE, să beneficieze de avantajul fiscal al creditului fiscal extern acordat unei persoane juridice române, indiferent dacă convenţia de evitare a dublei impuneri aplicabilă încheiată între România şi statul sursă a veniturilor prevede sau nu în mod explicit acest avantaj fiscal în favoarea sediului permanent.

Noutăţi privind impozitul pe venit

1. Asigurarea deductibilităţii cheltuielilor cu dobânzile aferente împrumuturilor în valută de la persoane fizice şi juridice, altele decât instituţiile care desfăşoară activitatea de creditare cu titlu profesional, în cazul contribuabililor care realizează venituri din activităţi independente la care venitul net anual se determină pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă, la nivelul ratei dobânzii pentru împrumuturile în valută, prevăzută la Titlul II - Impozitul pe profit, în vederea corelării prevederilor.

2. Crearea cadrului legal pentru deducerea din venitul brut din salarii a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni, indiferent de faptul dacă acestea sunt plătite în România sau într-un alt stat membru UE sau stat membru al SEE, potrivit prevederilor regulamentelor Uniunii Europene, a legislaţiei SEE sau a convenţiilor/acordurilor privind coordonarea sistemelor de securitate socială în care România este parte.

3. Includerea în Codul fiscal a posibilităţii de actualizare a preţului mediu pentru determinarea venitului impozabil în cazul veniturilor obţinute de persoanele fizice sub formă de arendă primită în natură.

4. Simplificarea tratamentului fiscal al veniturilor obţinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal prin abrogarea prevederilor referitoare la opţiunea contribuabililor de a determina venitului net din arendă în sistem real.

6. Clarificare de natură tehnică privind neimpozitarea veniturilor obţinute din cultivarea terenurilor cu plante furajere graminee şi leguminoase pentru producţia de masă verde destinate furajării animalelor deţinute de contribuabilii pentru care venitul se determină pe baza normelor de venit sau care obţin venituri neimpozabile din activităţi agricole.

7. Stabilirea tratamentului fiscal în cazul persoanelor fizice care primesc materiale publicitare, pliante, mostre, puncte bonus acordate cu scopul stimulării vânzărilor.

8. Introducerea unor prevederi referitoare la termenul scadent al obligaţiei de plată stabilită în urma verificărilor organelor de inspecţie fiscală (15.09)

9. Crearea cadrului legal pentru ca persoanele fizice rezidente într-un stat UE sau SEE care obţin venituri impozabile din România, să beneficieze de deducerile fiscale prevăzute de lege pentru contribuabilii rezidenți, ținând seama de situația contribuabilului.

10. Introducerea unor prevederi referitoare la tratamentul fiscal al veniturilor obţinute din străinătate de natura celor obţinute din România, în situaţia în care acestea din urmă sunt venituri neimpozabile, în sensul că se aplică acelaşi tratament fiscal ca şi pentru cele obţinute din România.

11. Contribuabilii/Asocierile fără personalitate juridică care desfăşoară activităţi agricole pentru care venitul se stabileşte pe bază de norme de venit şi deţin suprafeţe destinate producţiei agricole vegetale/animale în localităţi diferite, vor opta pentru stabilirea localităţii sau localităţilor unde vor beneficia de încadrarea în limitele veniturilor neimpozabile.

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor

1. Modificarea condiţiilor de încadrare în categoria microîntreprinderilor şi de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor,

O microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

•realizează venituri, altele decât cele din activităţi desfăşurate în domeniul bancar, asigurări şi reasigurări, al pieţei de capital sau jocuri de noroc;

•realizează venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale;

•au realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 65.000 euro;•capitalul social este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile

locale,•nu se afla în dizolvare cu lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la

instanţele judecătoreşti.2. Eliminarea din baza de impunere a veniturilor reprezentând

diferenţele de curs valutar şi a reducerilor comerciale acordate, pentru reducerea influenţei din cursul valutar şi a unor elemente de venit care sunt reflectate specific din punct de vedere contabil.

Impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi şi impozitul pe reprezentanţele

firmelor străine înfiinţate în România

1. Reducerea perioadei de deţinere a minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice române de la 2 ani la 1 an pentru acordarea scutirii de impozit a veniturilor de natura dividendelor plătite de persoanele juridice române către persoane juridice nerezidente.

Măsura este similară cu prevederea care va fi introdusă pentru persoana juridică română care primeşte dividende de la o filială a ei, în contextul favorizării societăţilor de tip holding.

Taxa pe valoarea adăugată

1. Modificarea prevederilor referitoare la ajustarea TVA în sensul că nu se impune ajustarea în cazul bunurilor pierdute, distruse sau furate, în condiţiile în care pierderea, distrugerea sau furtul bunurilor sunt demonstrate corespunzător.

2. Eliminarea condiţiei referitoare la achitarea TVA solicitate la rambursare de către persoanele impozabile nestabilite în România. Potrivit noilor prevederi, rambursările de TVA către persoanele impozabile nestabilite în România se vor acorda chiar dacă TVA solicitată la rambursare nu este achitată, sub rezerva îndeplinirii celorlalte conditii prevăzute de lege.

3. Excluderea din baza de impozitare a TVA aferentă serviciilor de leasing, a costului cu asigurarea bunului care face obiectul contractului de leasing, atunci când acest cost este recuperat de societăţile de leasing prin refacturare de la utilizatori.

Excluderea din baza de impozitare a TVA aferentă serviciilor de leasing a costului cu asigurarea bunului care face obiectul contractului de leasing, are un impact negativ asupra veniturilor din TVA pentru acele servicii prestate către persoanele neînregistrate în scopuri de TVA.

Taxa pe valoarea adăugată

4. Măsuri de ordin tehnic în scopul alinierii unor prevederi din legislaţia naţională în domeniul TVA cu prevederile Directivei 206/112/CE privind sistemul comun al TVA şi alte măsuri de ordin tehnic.

5. Diferenţele negative de TVA stabilite de organele de inspecţie sau sumele neachitate la bugetul de stat până la data depunerii decontului, din diferenţele de TVA de plată stabilite de organele de inspecţie fiscală, prin decizii a căror executare a fost suspendată de instanţele de judecată, potrivit legii, nu se adaugă la suma negativă sau la taxa de plată cumulată, după caz, rezultate în perioadele în care este suspendată executarea deciziei. Aceste sume se cuprind în decontul perioadei fiscale în care a încetat suspendarea executării deciziei, în vederea determinării sumei negative a taxei, cumulată, sau, după caz, a taxei de plată, cumulată.

6. Începând cu 01.01.2015 pentru serviciile electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune sau televiziune se modifică locul de stabilire a prestării serviciilor şi se instituie un regim special pentru serviciile prestate de către persoane impozabile nestabilite în Uniunea Europeană şi un regim special pentru serviciile prestate de către persoane impozabile stabilite în Uniunea Europeană, dar într-un alt stat membru decât statul membru de consum.

Noutăţi privind TVA la încasareAplicarea sistemului TVA la încasare este opţională. Persoana impozabilă care optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare,

este obligată să aplice sistemul respectiv cel puţin până la sfârşitul anului calendaristic în care a optat pentru aplicarea sistemului, cu excepţia situaţiei în care în cursul aceluiaşi an cifra de afaceri depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei, caz în care sistemul se aplică până la sfârşitul perioadei fiscale următoare celei în care plafonul a fost depăşit.

Dacă în primul an de aplicare a sistemului TVA la încasare, persoana impozabilă nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei, poate aplica sistemul TVA la încasare până la sfârşitul perioadei fiscale următoare celei în care plafonul de 2.250.000 lei, calculat pentru fiecare an calendaristic în parte, a fost depăşit pe parcursul unui an calendaristic.

Orice persoană impozabilă care a optat pentru aplicarea sistemului TVA la încasare şi care nu depăşeşte în cursul unui an plafonul de 2.250.000 lei, poate renunţa la aplicarea sistemului respectiv oricând în cursul anului, prin depunerea unei notificări (097) la organul fiscal competent între data de 1 şi 25 ale lunii, cu excepţia primului an în care a optat pentru aplicarea sistemului. Radierea persoanei respective din Registrul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare, se operează de organele fiscale competente începând cu prima zi a perioadei fiscale următoare celei în care a fost depusă notificarea.

Noutăţi privind TVA la încasare

Persoana impozabilă care optează să aplice sistemul TVA la încasare, trebuie să depună la organele fiscale, până la data de 25 ianuarie inclusiv, o notificare (097) din care să rezulte că cifra de afaceri din anul calendaristic precedent nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei, şi că optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare.

Se consideră că persoana impozabilă a optat în mod tacit pentru continuarea aplicării sistemului TVA la încasare, neavând obligaţia să depună notificarea, dacă în anul precedent a aplicat sistemul TVA la încasare şi cifra sa de afaceri nu a depăşit plafonul de 2.250.000 lei.

Persoana impozabilă care se înregistrează în scopuri de TVA în cursul anului, trebuie să depună la organele fiscale competente o notificare (097) din care să rezulte că optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare din momentul înregistrării sale în scopuri de TVA. Opţiunea este obligatorie până la finele anului, cu excepţia situaţiei în care a fost depăşit plafonul de 2.250.000 lei.

Pentru anul 2014 se aplică următoarele reguli:

Persoanele impozabile care la data de 01.01.2014 aplică sistemul TVA la încasare:a) pot continua aplicarea sistemului TVA la încasare, fără depunerea vreunei notificări, dacă sunt eligibile pentru aplicarea acestui sistem, caz în care se consideră că au optat pentru continuarea aplicării sistemului;b) pot solicita oricând în cursul anului 2014 să fie radiate din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare prin depunerea unei notificări la organele fiscale, chiar dacă sunt eligibile pentru aplicarea sistemului, anul 2014 nefiind considerat primul an în care au optat pentru aplicarea sistemului TVA la încasare. Organele fiscale operează radierea din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare începând cu data de 1 a perioadei fiscale următoare celei în care a fost depusă notificarea. Până la data radierii persoanele impozabile trebuie să aplice sistemul TVA la încasare;Atât în cazul persoanelor impozabile care continuă aplicarea sistemului TVA la încasare, cât şi al celor care ies din sistem, pentru operaţiunile al căror fapt generator de taxă a intervenit până la data de 31 decembrie 2013 inclusiv, precum şi pentru facturile emise înainte de această dată, în situaţia în care cea de-a 90-a zi calendaristică de la data emiterii facturii sau de la termenul-limită prevăzut de lege pentru emiterea facturii este ulterioară datei de 31 decembrie 2013, exigibilitatea taxei intervine la data încasării totale sau parţiale a contravalorii bunurilor livrate/serviciilor prestate.

Operaţiunea Data depunerii 097 Data operării în registrul TVAI

Intrarea în sistemul TVAI prin opţiune la începutul anului fiscal

până la 25 ianuariea doua perioadă fiscală a

anului în care s-a exercitat opţiunea

Intrarea în sistemul TVAI odată cu înregistrarea în scopuri de TVA

odată cu cererea de înregistrare în scopuri de TVA

de la data înregistrării acestora în scopuri de TVA

Ieşirea din sistemul TVAI prin opţiune, oricând în cursul anului

între 1 - 25 ale luniiprima zi a perioadei fiscale

următoare celei în care a fost depusa notificarea

Ieşirea din sistemul TVAI prin depăşirea plafonului de2.250.000 lei

până la data de 25 a lunii următoare perioadei fiscale în

care s-a depăşit plafonul

prima zi a celei de-a doua perioade fiscale următoare

celei în care a depăşit plafonul

Ieşirea din sistemul TVAI din oficiu, ca urmare a depăşirii plafonului de 2.250.000 lei

-prima zi a perioadei fiscale

următoare comunicării deciziei privind radierea

Noutăţi privind accizele1. Se interzice vânzarea de ţigarete către persoane fizice, la un preţ mai mic

decât preţul de vânzare cu amănuntul declarat.2. Măsuri de ordin tehnic privind reducerea valorii garanţiilor maxime, precum şi

precizarea faptului că nivelul garanţiei reduse pentru antrepozitarii autorizaţi nu poate fi mai mic decât nivelul garanţiei minime.

3. Stabilirea unui mod de calcul al valorii accizelor în lei, în situaţia în care cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, este mai mic decât cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, în sensul că valoarea în lei a accizelor şi a impozitului la ţiţeiul din producţia internă, datorate bugetului de stat, stabilite potrivit titlului VII din Codul fiscal în echivalent euro pe unitatea de măsură, se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, valoare care se actualizează cu media anuală a indicelui preţurilor de consum calculată în luna septembrie din anul precedent, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică, până la data de 15 octombrie.

Media anuală a indicelui preţurilor de consum calculată în luna septembrie a anului 2013 comunicată de Institutul Naţional de Statistică este de 104,77%.

Noutăţi privind accizele4. Interzicerea practicării vânzărilor cu prime, iar pentru cele din categoria

promoţiilor doar în anumite condiţii, pentru produsele accizabile din grupa tutunului prelucrat şi din grupa alcoolului şi băuturilor alcoolice.

5. Creşterea nivelului accizei la carburanţi începând cu 01.04.2014:- la benzina cu plumb de la 547,00 euro/tonă la 637,91 euro/tonă, respectiv de

la 421,19 euro/ 1000 de litri la 491,19 euro/1.000 de litri. - la benzina fără plumb de la 467,00 euro/tonă la 557,91 euro/tonă, respectiv de

la 359,59 euro/1000 de litri429,59 euro/1.000 de litri. - la motorină de la 391,00 euro/tonă la 473,85 euro/tonă, respectiv de la

330,395 euro/1000 de litri la 400,395 euro/1.000 de litri. - la petrolul lampant (kerosen) - utilizat drept combustibil pentru motor de la

469,89 euro/tonă la 557,39 euro/tonă, respectiv de la 375,91 euro/1000 de litri la 445,91 euro/1.000 de litri.

6. Produsele accizabile aflate în proprietatea operatorilor economici aflaţi în procedura falimentului nu intră sub incidenţa prevederilor privind deplasarea produselor accizabile aflate în regim suspensiv de accize. Produsele accizabile aflate în proprietatea acestora şi care nu îndeplinesc condiţiile legale de comercializare pot fi valorificate către antrepozitarii autorizaţi şi numai în vederea procesării. Livrarea acestor produse se face pe bază de factură şi sub supraveghere fiscală.

Impozite şi taxe locale

1. Se modifică art. 253 alin. (51), în sensul că prevederile acestui articol nu sunt aplicabile doar instituţiilor de credit, ci se extind asupra tuturor persoanelor juridice care aplică Standardele internaţionale de raportare financiară.

(5^1) În cazul clădirilor care aparţin persoanelor juridice care aplică Standardele internaţionale de raportare financiară şi aleg ca metodă de evaluare ulterioară modelul bazat pe cost, valoarea impozabilă a acestora este valoarea rezultată din raportul de evaluare emis de un evaluator autorizat, depus la compartimentul de specialitate al administraţiei publice locale.

Impozitul pe construcţii

Se instituie un nou impozit asupra valorii construcţiilor, altele decât clădirile pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit titlului IX din Codul fiscal, astfel:

- contribuabili:● persoane juridice române; ● persoane juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul

unui sediu permanent în România; ● persoanele juridice cu sediu social în România înfiinţate potrivit

legislaţiei europene; - excepţii:● institutele naţionale de cercetare-dezvoltare; ● instituţiile publice; ● asociaţiile, fundaţiile şi celelalte persoane juridice fără scop

patrimonial.

Impozitul pe construcţii

- baza impozabilă este reprezentată de valoarea construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidenţiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcţiilor, din care se scade:

● valoarea clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosinţă, pentru care se datorează impozit pe clădiri, conform titlului IX din Codul fiscal, de către contribuabil sau proprietar, după caz;

● valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru construcţiile, aflate sau care urmează să fie trecute în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ teritoriale.

● valoarea construcţiilor reprezentând terase pe arabil, plantaţii pomicole şi viticole conform subgrupei 1.2.9. din grupa 1 a Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.2139/2004, cu modificările ulterioare.

Această deducere din baza impozabilă a avut în vedere atât evitarea dublei impuneri cât şi stimularea agenţilor economici care administrează construcţii din domeniul public de a continua efectuarea de lucrări de consolidare, modernizare sau extindere.

- declararea şi plata: impozitul asupra valorii construcţiilor se datorează începând cu 01 ianuarie 2014 iar calculul şi declararea acestuia se efectuează de către contribuabili anual, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului pentru care se datorează impozitul. Plata se efectuează în două rate egale, până la data de 25 mai şi 25 septembrie, inclusiv;

- cota: 1,5%Impozitul asupra valorii construcţiilor reprezintă venit la bugetul de stat.

Impozitul pe construcţii

Se majorează cota redevenţelor cuvenite bugetului de stat ca urmare a exploatării resurselor minerale aflate sub incidenţa Legii minelor nr.85/2003.

Majorarea aplicată urmează să fie de 25% faţă de cotele în vigoare, cu excepţia:

- cotei de redevenţă pentru exploatarea metalelor nobile, în cazul cărora majorarea va fi de 50%, respectiv de la 4% din valoarea producţiei miniere la 6% din această valoare;

- cotei de redevenţă pentru exploatarea cărbunilor în cazul cărora cota procentuală a redevenţei rămâne nemodificată faţă de cota în vigoare, respectiv 4%.

Redevenţe miniere

1. Informaţiile referitoare la impozite, taxe, contribuţii şi alte sume datorate bugetului general consolidat care constituie secret fiscal pot fi transmise şi oricărui solicitant, cu acordul scris al contribuabilului în cauză.

2. Pentru veniturile realizate de nerezidenţi reprezentând salarii sau venituri asimilate salariilor, remuneraţii plătite administratorilor, pensii, venituri din proprietăţi imobiliare, plătitorii de venituri au obligaţia să depună o declaraţie privind veniturile plătite fiecărui beneficiar care este rezident al altor state membre ale Uniunii Europene, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul expirat.

Contribuabilii rezidenţi ai altor state membre ale Uniunii Europene care obţin venituri din proprietăţi imobiliare situate în România au obligaţia să depună o declaraţie privind veniturile realizate (101 sau 200), până în data de 25 mai a anului curent, pentru anul expirat. Rezidenţii altor state membre ale Uniunii Europene, care au dobândit proprietatea unui bun imobil pe teritoriul României până la data de 28.02.2014, depun declaraţia până la data de 30 iunie 2014.

În scopul realizării schimbului automat obligatoriu de informaţii între România şi celelalte state membre, compartimentele de specialitate ale unităţilor administrativ-teritoriale au obligaţia de a transmite organelor fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală informaţii cu privire la bunurile imobile deţinute în proprietate de rezidenţi ai altor state membre ale Uniunii Europene pe teritoriul respectivei unităţi administrativ-teritoriale.

Codul de procedură fiscală

3. Ori de câte ori contribuabilul depune la organul fiscal un document semnat de către o persoană fizică sau juridică care exercită activităţi specifice unor profesii reglementate cum ar fi consultanţă fiscală, audit financiar, expertiză contabilă, evaluare, documentul trebuie să conţină în mod obligatoriu şi datele de identificare ale persoanei în cauză.

4. Decizia de declarare în inactivitate/reactivare produce efecte faţă de terţi din ziua următoare datei înscrierii în registrul contribuabililor inactivi/reactivaţi. (producea efecte la data înscrierii în registru).

5. Certificarea declaraţiilor fiscale nu mai este obligatorie, dar contribuabilii pot opta pentru certificarea acestora, inclusiv a declaraţiilor fiscale rectificative, de către iun consultant fiscal care este înscris ca membru activ în Registrul consultanţilor fiscali şi al societăţilor de consultanţă fiscală. Certificarea declaraţiilor fiscale de către un consultant fiscal reprezintă un criteriu de evaluare în analiza de risc efectuată de organul fiscal în scopul selectării contribuabililor pentru inspecţia fiscală.

Codul de procedură fiscală

6. Prevederi speciale privind rambursarea taxei pe valoarea adăugată (se aplică deconturilor cu sumă negativă de taxă pe valoarea adăugată cu opţiune de rambursare aferente perioadelor fiscale care se încheie după data de 1 martie 2014):

În cazul decontului cu sumă negativă de taxă pe valoarea adăugată cu opţiune de rambursare, pentru care suma solicitată la rambursare este de până la 45.000 lei, organul fiscal rambursează taxa fără efectuarea analizei de risc, însă contribuabilul va fi ulterior supus inspecţiei fiscale. Aceste prevederi nu se aplică:

a) în cazul în care contribuabilul are înscrise în cazierul fiscal fapte care sunt sancţionate ca infracţiuni;

b) în cazul în care organul fiscal, pe baza informaţiilor deţinute, constată că există riscul unei rambursări necuvenite.

7. Începând cu 1 martie 2014 nivelul dobânzii este de 0,03% pentru fiecare zi de întârziere.

Codul de procedură fiscală

8. Dobânzi în cazul sumelor de restituit sau de rambursat de la buget (se aplică pentru actele administrative fiscale emise şi anulate după data de 28.02.2014).

În cazul creanţelor contribuabilului rezultate din anularea unui act administrativ fiscal prin care au fost stabilite obligaţii fiscale de plată şi care au fost stinse anterior anulării, contribuabilul este îndreptăţit la dobândă începând cu ziua în care a operat stingerea creanţei fiscale individualizate în actul administrativ anulat şi până în ziua restituirii sau compensării creanţei contribuabilului rezultate în urma anulării actului administrativ fiscal. Această prevedere nu se aplică în situaţia în care contribuabilul a solicitat acordarea de despăgubiri, în condiţiile art. 18 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în situaţia depunerii declaraţiei fiscale pentru obligaţiile fiscale ce au format obiectul deciziei de impunere prin care au fost stabilite din oficiu obligaţiile fiscale.

9. Poprirea asupra sumelor din conturile bancare ale debitorilor nu poate fi înfiinţată înainte de împlinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicării somaţiei.

10. Contestaţiile depuse după data de 28.02.2014 în cuantum de până la 5 milioane lei, se soluţionează de către structura specializată de soluţionare a contestaţiilor din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice în a căror rază teritorială îşi au domiciliul fiscal contestatarii.

Codul de procedură fiscală

Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule şi a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plăţii integrale şi cheltuielile de judecată, precum şi alte sume stabilite de instanţele judecătoreşti, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora.

Plata tranşelor anuale se efectuează conform graficului stabilit de Administraţia Fondului pentru Mediu.

Sumele plătite se actualizează cu indicele preţurilor de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

Procedura de efectuare a plăţii titlurilor executorii va fi stabilită prin ordin comun al ministrului mediului şi schimbărilor climatice şi al ministrului finanţelor publice.

Principalele aspecte legate de întocmirea şi depunerea la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice a situaţiilor financiare anuale

şi a raportărilor contabile anuale pentru anul fiscal 2013

Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicatăO.M.F.P. nr. 79/21.01.2014 (M. Of. 70 din 29.01.2014)

MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICEDIRECŢIA GENERALĂ REGIONALĂ A

FINANŢELOR PUBLICE DOLJ

Entităţile al căror exerciţiu financiar coincide cu anul calendaristic

• Au obligaţia de a întocmi situaţii financiare anuale (inclusiv în cazul fuziunii, divizării sau lichidării)

• Cuprinsul situaţiilor financiare anuale diferă în funcţie de mărimea entităţilor.

• Astfel, entităţile care la data bilanţului depăşesc limitele a două dintre cele 3 criterii de mărime prevăzute de O.M.F. nr. 3055/2009 pentru aprobarea reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, respectiv - total active: 3.650.000 euro, - cifra de afaceri netă: 7.300.000 euro; - număr mediu salariaţi: 50 întocmesc situaţii financiare anuale care cuprind:- bilanţ (cod 10);- cont de profit şi pierdere (cod 20);- formularul „Date informative“ (cod 30); - formularul „Situaţia activelor imobilizate“ (cod 40),- situaţia modificărilor capitalului propriu;- situaţia fluxurilor de numerar;- note explicative la situaţiile financiare anuale.

• Entităţile care la data bilanţului nu depăşesc limitele a două dintre criteriile de mărime prevăzute anterior, întocmesc situaţii financiare anuale prescurtate care cuprind:

- bilanţ prescurtat (cod 10);- cont de profit şi pierdere (cod 20);- formularul „Date informative“ (cod 30); - formularul „Situaţia activelor imobilizate“ (cod 40);- note explicative la situaţiile financiare anuale prescurtate. - raportul administratorilor;

• Opţional, ele pot întocmi situaţia modificărilor capitalului propriu şi/sau situaţia fluxurilor de numerar.

• Entităţile nou-înfiinţate în anul 2013, pot întocmi pentru primul exerciţiu financiar de raportare, situaţii financiare anuale prescurtate.

Entităţile al căror exerciţiu financiar coincide cu anul calendaristic

Persoanele juridice care au optat pentru sistemul simplificat de contabilitate

• Sunt persoanele juridice care în exerciţiul financiar precedent (2012) au îndeplinit concomitent următoarele două criterii de mărime: - cifra de afaceri netă sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro, inclusiv, - totalul activelor sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro, la cursul de schimb valutar comunicat de B.N.R. valabil la data încheierii exerciţiului financiar 2012 (4,4287 lei/euro)

• Întocmesc situaţii financiare anuale simplificate întocmite potrivit O.M.F.P. nr. 2.239/2011 pentru aprobarea Sistemului simplificat de contabilitate, care cuprind:- bilanţ simplificat (cod 10);- cont de profit şi pierdere simplificat (cod 20); - formularul "Date informative" (cod 30);- formularul "Situaţia activelor imobilizate" (cod 40);- raportul administratorilor;- declaraţie scrisă de asumare a răspunderii conducerii persoanei pentru întocmirea acestora în conformitate cu sistemul simplificat de contabilitate.

• Pentru anul fiscal 2014, persoanele care au îndeplinit la finele anului 2013 concomitent cele două criterii de mărime, pot opta pentru aplicarea sistemul simplificat de contabilitate

Termene de depunere• Termenul de depunere a situaţiilor financiare anuale şi a situaţiilor

financiare anuale simplificate la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice:

- societăţile comerciale, societăţile/companiile naţionale, regiile autonome, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, în termen de 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar; (30 mai 2014)

- organizaţiile fără scop patrimonial, societăţile cooperatiste, sucursalele persoanelor străine ce desfăşoară activitate în România, în termen de 120 de zile de la încheierea exerciţiului financiar. (30 aprilie 2014)

• Termenul de depunere a raportărilor contabile anuale la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice:

- entităţile care au optat pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic, precum şi subunităţile deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European, în termen de 150 de zile de la încheierea anului calendaristic. (30 mai 2014)

- persoanele juridice aflate în lichidare, pe perioada lichidării, în termen de 90 de zile de la încheierea anului calendaristic. (31 martie 2014)

Entităţile care nu au desfăşurat activitate

• Entităţile care nu au desfăşurat activitate de la constituire până la 31 decembrie 2013, nu întocmesc situaţii financiare anuale, respectiv situaţii financiare anuale simplificate, nici raportări contabile anuale.

• Depun în termen de 60 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, o declaraţie pe propria răspundere a persoanei care are obligaţia gestionării entităţii, care să cuprindă toate datele de identificare a entităţii:

- denumirea completă (conform certificatului de înmatriculare); - adresa şi numărul de telefon; - numărul de înregistrare la registrul comerţului; - codul unic de înregistrare; - capitalul social.

Cum se pot depune situaţiile financiare anuale?

• Situaţiile financiare anuale se pot depune astfel: a) cu transmitere electronică, în portalul www.e-guvernare.ro; b) la registratură administraţiei fiscale, atât pe suport electronic cât

şi listate pe hârtie; c) prin transmitere cu poşta, sub formă de scrisoare cu valoare

declarată, atât în format electronic cât şi listate pe hârtie.• Formatul electronic al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor

financiare anuale simplificate, generat prin programele de asistenta, constă într-un fişier .pdf având ataşat un fişier .xml (care conţine formularele cod 10, cod 20, cod 30, cod 40) şi un fişier cu extensia .zip.

• Fişierul cu extensia .zip va conţine documentele cerute de lege scanate alb-negru şi cu o rezoluţie care să permită încadrarea în limita a 10 MB a fişierului .pdf la care este ataşat fişierul zip.

• Documente necesare pentru depunerea situaţiilor financiare şi a raportărilor anuale la ghişeu:- Rezumatul bilanţului (prima pagină) listata, semnată şi ştampilată;- CD-ul care conţine formatul .pdf cu fişierul .xml ataşat, şi fişierul .zip;

• În funcţie de tipul situaţiilor financiare şi a raportărilor anuale depuse de entităţi, fişierul ZIP va conţine documentele cerute de lege, astfel:

a) pentru situaţiile financiare anuale forma lungă întocmite de entităţile care la data bilanţului depăşesc limitele a două dintre cele trei criterii de mărime prevăzute de art. 3 alin (1) din O.M.F.P. nr. 3055/2009, fişierul .zip va conţine:- situaţia modificării capitalului propriu;- situaţia fluxului de numerar;- notele explicative la situaţiile financiare (cele 10 note conform secţiunii 5 art.

335 din OMFP 3055/2009);- o declaraţie scrisă a persoanelor prevăzute la art. 10 alin. (1) din Legea nr.

82/1991, republicată, prin care acestea îşi asumă răspunderea pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale.

- raportul administratorilor- raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, după caz;- propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile.

Documente necesare pentru depunerea situaţiilor financiare

b) pentru situaţiile financiare forma prescurtata întocmite de entităţile care la data bilanţului nu depăşesc limitele a două dintre cele trei criterii de mărime prevăzute de art. 3 alin (1) din O.M.F.P. nr. 3055/2009, fişierul .zip va conţine:

- notele explicative la situaţiile financiare (cele 10 note conform secţiunii 5 art. 335 din O.M.F.P. nr. 3055/2009);

- o declaraţie scrisă a persoanelor prevăzute la art. 10 alin. (1) din Legea nr. 82/1991, republicată, prin care acestea îşi asumă răspunderea pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale.

- raportul administratorilor- raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, după caz;- propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii

contabile

Documente necesare pentru depunerea situaţiilor financiare

c) pentru situaţiile financiare forma simplificată întocmite de entităţile care în exerciţiul financiar precedent au realizat o cifră de afacerii netă sub echivalentul în lei a sumei de 35.000 euro inclusiv, şi totalul activelor sub echivalentul în lei a sumei de 35.000 euro şi care au optat pentru sistemul simplificat de contabilitate, fişierul .zip va conţine:

- notele explicative la situaţiile financiare (cele 10 note conform secţiunii 5 art. 335 din O.M.F.P. nr. 3055/2009);

- o declaraţie scrisă a persoanelor prevăzute la art. 10 alin. (1) din Legea nr. 82/1991, republicată, prin care acestea îşi asumă răspunderea pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale, în conformitate cu sistemul simplificat de contabilitate.

- raportul administratorilor- raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, după caz;- propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii

contabile.

Documente necesare pentru depunerea raportărilor anuale

d) - pentru raportările anuale, fişierul .zip va conţine:- situaţia modificării capitalului propriu (pentru forma lungă);- situaţia fluxului de numerar (pentru forma lungă)- notele explicative la situaţiile financiare (cele 10 note conform

secţiunii 5 art. 335 din O.M.F.P. nr. 3055/2009);- o declaraţie scrisă a persoanelor prevăzute la art. 10 alin. (1) din

Legea nr. 82/1991, republicată, prin care acestea îşi asumă răspunderea pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale.

- raportul administratorilor;- raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, după caz;- propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii

contabile;

Documente necesare pentru depunerea situaţiilor financiare

e) - pentru situaţiile financiare depuse de persoane juridice fără scop patrimonial, fişierul .zip va conţine:

- notele explicative la situaţiile financiare;- o declaraţie scrisă a persoanelor prevăzute la art. 10 alin. (1) din

Legea nr. 82/1991, republicată, prin care acestea îşi asumă răspunderea pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale;

- raportul administratorilor;- procesul-verbal al adunării generale privind aprobarea situaţiilor

financiare anuale;- raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, după caz;

Contravenţii conform Legii nr. 82/1991Constituie contravenţii următoarele fapte:2. nerespectarea reglementărilor emise de Ministerul Finanţelor

Publice, respectiv de instituţiile cu atribuţii de reglementare în domeniul contabilităţii prevăzute la art. 4 alin. (3), cu privire la:

e) întocmirea, semnarea şi depunerea în termenul legal la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice a situaţiilor financiare anuale şi, după caz, a situaţiilor financiare anuale consolidate, precum şi a raportărilor contabile; (amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei) (amendă de la 300 lei la 1.000 lei, dacă perioada de întârziere este cuprinsă între 1 şi 15 zile lucrătoare, cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei, dacă perioada de întârziere este cuprinsă între 16 şi 30 de zile lucrătoare, şi cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei, dacă perioada de întârziere depăşeşte 30 de zile lucrătoare)

g) depunerea declaraţiei din care să rezulte că […] nu au desfăşurat activitate, respectiv a înştiinţării (despre exerciţiul financiar ales) (amendă de la 100 lei la 200 lei)

3. prezentarea de situaţii financiare care conţin date eronate sau necorelate, inclusiv cu privire la identificarea persoanei raportoare; (amendă de la 200 lei la 1.000 lei)

Contravenţii conform Legii nr. 82/19914. nerespectarea prevederilor referitoare la întocmirea

declaraţiilor prevăzute la art. 30 şi 31 (declaraţia administratorului); (amendă de la 400 lei la 5.000 lei)

5. nerespectarea prevederilor referitoare la obligaţia membrilor organelor de administraţie, conducere şi supraveghere de a întocmi şi de a publica situaţiile financiare anuale; (amendă de la 400 lei la 5.000 lei)

7. nerespectarea obligaţiei privind auditarea, conform legii, a situaţiilor financiare anuale şi a situaţiilor financiare anuale consolidate; (amendă de la 30.000 lei la 40.000 lei)

8. nedepunerea, potrivit prezentei legi, a situaţiilor financiare anuale, a situaţiilor financiare anuale consolidate, precum şi a raportărilor contabile; (amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei)

9. nerespectarea prevederilor art. 10 cu privire la organizarea şi conducerea contabilităţii. (amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei)