normativ pentru proiectarea Şi executarea · pdf file* anexa 1: lista de standarde conexe *...

of 37/37
NORMATIV PENTRU PROIECTAREA ŞI EXECUTAREA INSTALAŢIILOR ELECTRICE INTERIOARE DE CURENŢI SLABI AFERENTE CLĂDIRILOR CIVILE ŞI DE PRODUCŢIE Indicativ: I 18/1-01 Cuprins * OBIECTUL SI DOMENIU DE APLICARE * TERMINOLOGIA SPECIFICA * DISPOZITII GENERALE * ECHIPAREA CLADIRILOR CU INSTALATII ELECTRICE INTERIOARE DE CURENTI SLABI * SPATII DESTINATE ECHIPAMENTELOR DE CURENTI SLABI * REALIZAREA INSTALATIILOR ELECTRICE INTERIOARE DE CURENTI SLABI * SURSE DE ALIMENTARE CU ENERGIE A INSTALATIILOR ELECTRICE INTERIOARE DE CURENTI SLABI * PRIZELE DE PAMANT PENTRU INSTALATIILE DE CURENTI SLABI * Anexa 1: LISTA DE STANDARDE CONEXE * Anexa 2: LISTA REGLEMENTARILOR CONEXE 1. OBIECTUL ŞI DOMENIU DE APLICARE 1.1. Prevederile prezentului normativ se vor aplica la proiectarea şi executarea instalaţiilor electrice interioare de curenţi slabi din construcţiile civile şi de producţie. Instalaţiile la care se referă normativul sunt: - instalaţii de telefonie; - instalaţii pentru transmitere de date şi instalaţii voce+date+imagini (VDI); - instalaţii de ceasoficare; - instalaţii de interfon, videointerfon, dispecer şi căutare de persoane;

Post on 03-Feb-2018

226 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • NORMATIV PENTRU PROIECTAREA I EXECUTAREA INSTALAIILOR ELECTRICE INTERIOARE DE CURENI SLABI AFERENTE CLDIRILOR CIVILE I DE PRODUCIE

  Indicativ: I 18/1-01

  Cuprins

  * OBIECTUL SI DOMENIU DE APLICARE * TERMINOLOGIA SPECIFICA * DISPOZITII GENERALE * ECHIPAREA CLADIRILOR CU INSTALATII ELECTRICE INTERIOARE DE CURENTI SLABI * SPATII DESTINATE ECHIPAMENTELOR DE CURENTI SLABI * REALIZAREA INSTALATIILOR ELECTRICE INTERIOARE DE CURENTI SLABI * SURSE DE ALIMENTARE CU ENERGIE A INSTALATIILOR ELECTRICE INTERIOARE DE CURENTI SLABI * PRIZELE DE PAMANT PENTRU INSTALATIILE DE CURENTI SLABI * Anexa 1: LISTA DE STANDARDE CONEXE * Anexa 2: LISTA REGLEMENTARILOR CONEXE

  1. OBIECTUL I DOMENIU DE APLICARE

  1.1. Prevederile prezentului normativ se vor aplica la proiectarea i executarea instalaiilor electrice interioare de cureni slabi din construciile civile i de producie.

  Instalaiile la care se refer normativul sunt:

  - instalaii de telefonie;

  - instalaii pentru transmitere de date i instalaii voce+date+imagini (VDI);

  - instalaii de ceasoficare;

  - instalaii de interfon, videointerfon, dispecer i cutare de persoane;

  mk:@MSITStore:\\Petrus1\MTXINST\ELECTRIC.CHM::/i18-1-01.html#nowhere#nowheremk:@MSITStore:\\Petrus1\MTXINST\ELECTRIC.CHM::/i18-1-01.html#nowhere#nowheremk:@MSITStore:\\Petrus1\MTXINST\ELECTRIC.CHM::/i18-1-01.html#a1#a1mk:@MSITStore:\\Petrus1\MTXINST\ELECTRIC.CHM::/i18-1-01.html#a2#a2mk:@MSITStore:\\Petrus1\MTXINST\ELECTRIC.CHM::/i18-1-01.html#a3#a3mk:@MSITStore:\\Petrus1\MTXINST\ELECTRIC.CHM::/i18-1-01.html#a4#a4mk:@MSITStore:\\Petrus1\MTXINST\ELECTRIC.CHM::/i18-1-01.html#a5#a5mk:@MSITStore:\\Petrus1\MTXINST\ELECTRIC.CHM::/i18-1-01.html#a6#a6mk:@MSITStore:\\Petrus1\MTXINST\ELECTRIC.CHM::/i18-1-01.html#a7#a7mk:@MSITStore:\\Petrus1\MTXINST\ELECTRIC.CHM::/i18-1-01.html#a8#a8mk:@MSITStore:\\Petrus1\MTXINST\ELECTRIC.CHM::/i18-1-01.html#an1#an1mk:@MSITStore:\\Petrus1\MTXINST\ELECTRIC.CHM::/i18-1-01.html#an2#an2

 • - instalaii de sonorizare;

  - instalaii de televiziune prin cablu (CATV);

  - instalaii de detectare a scurgerilor accidentale de ap, de gaz metan, GPL, monoxid de carbon.

  1.2. Prevederile normativului se aplic pentru categoriile de instalaii precizate la art. 1.1. din construciile noi, modernizrile, schimbrile de destinaie precum i la refacerea instalaiilor existente.

  1.3. Nu fac obiectul prezentului normativ instalaiile de cureni slabi pentru:

  - exploatri miniere n subteran;

  - obiective din reelele MApN, MI, SRI;

  - obiectivele exploatate de SNCFR.

  Pentru aceste instalaii n msura n care contravine altei prevederi legale, prezentul normativ are caracter de recomandare.

  1.4. La proiectarea i executarea instalaiilor electrice interioare de cureni slabi se vor respecta i prevederile cuprinse n reglementrile din anexele nr. 1 i 2.

  [top]

  2. TERMINOLOGIA SPECIFIC

  2.1. c.a. curent alternativ.

  2.2. c.c. curent continuu.

  2.3. Cap de reea (studio) CATV spaiul n care se gsete montat echipamentul de recepie i de transmisie, inclusiv grupul de antene pentru programe terestre i satelit.

  mk:@MSITStore:\\Petrus1\MTXINST\ELECTRIC.CHM::/i18-1-01.html#top#top

 • 2.4. C.T.A. central telefonic automat.

  2.5. Date informaii reprezentate digital (text, voce, faximil, video).

  2.6. Domotica ansamblul de servicii dedicate habitatului ce asigur creterea calitii ambientului, a economiei de energie i a siguranei n exploatare. Aceste servicii sunt realizate de sisteme multifuncionale, ce pot fi conectate ntre ele, precum i la reele interne i externe de comunicaii aplicabile cldirilor rezideniale sau teriare mici.

  2.7. Firid (ni) de instalaii un gol anume lsat n construcie (zid), nchis cu u metalic (inclusiv tocul aferent), folosit ca punct de concentrare i distribuie a instalaiilor electrice interioare de cureni slabi.

  2.8. Instalaie de legare la pmnt un ansamblu de conductoare de legare la pmnt (de ramificaie, principale, de legtur) i electrozi ngropai n pmnt prin care se stabilete n mod voit legtura cu pmntul a unor pri dintr-o instalaie de cureni slabi.

  2.9. Instalaie de ceasoficare instalaie prin care se realizeaz cunoaterea n permanen a orei exacte fie prin intermediul unor ceasuri independente conectate direct la reeaua de c.a., fie prin intermediul unei instalaii centralizate (ceas principal, ceasuri electrice secundare i instalaii electrice interioare de cureni slabi).

  2.10. Instalaii de interfon, video-interfon, dispecer i cutare de persoane instalaii prin care se realizeaz legturi operative nemijlocite ntre anumite puncte de comand sau control i ntre acestea i conducerea societii respective prin intermediul unor echipamente i circuite de cabluri specifice.

  2.11. Instalaii de sonorizare instalaii prin care se transmit comunicri i programe de radio prin intermediul unor staii de radio amplificate, se pot utiliza i ca instalaii de cutare de persoane, prin intermediul unor echipamente i circuite de cabluri speifice.

  2.12. Instalaii telefonice instalaii cu care se realizeaz legturi telefonice prin intermediul centralelor telefonice i reelelor de cabluri de telecomunicaii.

  2.13. Instalaii CATV instalaiile de televiziune prin cablu din interiorul unei construcii, de la punctul de intrare n cldire i pn la ultimul abonat.

  2.14. Instalaii pentru transmitere de date instalaii prin care se transmit informaii reprezentate digital cu ajutorul calculatoarelor electronice i a reelelor specifice.

 • 2.15. Instalaii de detectare scurgeri accidentale de ap, de gaz metan, GPL, monoxid de carbon instalaii prin care se realizeaz detectarea n timp real a scurgerilor accidentale de ap, gaz metan, GPL din bi, buctrii, oficii din cldiri sau a monoxidului de carbon emanat n garajele cldirilor rezideniale i teriare.

  2.16. Post telefonic instalaie de telecomunicaii cuprinznd:

  a) circuitul de racord ntre punctul de concentrare i distribuie (ni, cutie terminal etc.) i punctul de conectare al aparatului telefonic (conector);

  b) aparatul telefonic propriu-zis;

  c) toate elementele auxiliare necesare conectrii i utilizrii aparatului respectiv (alte aparate telefonice, chei comutatoare, rozet, conectori, cordoane de legtur, prize, sonerie etc.).

  2.17. Racord telefonic poriune de cablu cu canalizaia aferent sau numai cablu telefonic instalat ntre unul sau mai multe puncte de concentrare a circuitelor din instalaiile interioare pn la punctul de conectare la traseul de cabluri din reeaua telefonic public.

  2.18. Repartitor (dulap repartitor) punct de interconexiune dintre centrala telefonic i reeaua de cabluri de telecomunicaii.

  2.19. Reele CATV reele de televiziune prin cablu, adic poriunea de circuit dintre studio (capul de reea) i punctul de intrare n cldire. Aceste reele pot fi n montaj subteran sau aerian, montate pe stlpi i de utilizri comune.

  2.20. Subrepartitor punct de concentrare, conectare i distribuire a reelei de telecomunicaii dintr-o zon, constnd dintr-un dulap cu supori, instalat ntr-o ncpere destinat anume, n centrul de greutate al reelei zonale.

  2.21. Reea de cureni slabi reea de telefonie, dispecer, radioficare, ceasoficare, transmisii de date, interfon, televizune prin cablu etc.

  2.22. Cablare vertical Component a sistemului de telecomunicaii ce cuprinde traseele de interconectare ntre echipamente active aflate n concentratoare diferite, dulapuri de comunicaii (camere de echipamente).

  2.23. Cablare orizontal Component a sistemului de telecomunicaii ce cuprinde traseele de cabluri de la postul de lucru pn la concentrator.

 • 2.24. Concentrator de date Punct de concentrare, conectare i distribuire a reelei de cabluri pentru transmiterea semnalelor analogice i digitale (de tip voce i date), constnd din unul sau mai multe dulapuri de comunicaie, echipate cu echipamente active i pasive aferente cablrii structurate.

  2.25. Cordoane de legtur Un cablu de o anumit lungime (predefinit n standard) din cupru sau fibr optic prevzut cu conectori la fiecare capt folosit pentru conectarea circuitelor ntre:

  - echipamente active i cele pasive;

  - dou sau mai multe echipamente active;

  - dou sau mai multe echipamente pasive.

  2.26. Echipamente active Echipamente prin care se realizeaz conectarea posturilor de lucru n funcie de destinaie (telefon, computer etc.) i distribuirea controlat a semnalelor analogice i digitale (informaiilor de tip date i voce) ctre posturile de lucru.

  2.27. Echipamente pasive Echipamente aparinnd unui sistem de cablare structurat prin care se realizeaz legturile fizice ntre echipamentele active aferente cablrii structurate (centrala telefonic, servere, concentratoare de date, route etc.) i posturile de lucru (prize de comunicaie, panouri de conectare, reglete telefonice, cabluri de conectare panouri-echipamente active, mufe i borne pentru conectare etc.) nemodificnd semnalele transmise.

  2.28. Organizator de cabluri accesoriu pentru administrarea cablurilor pozate n dulapurile repartitoare din cadrul sistemelor de cablare structurat.

  2.29. Panouri de interconectare Sistem de blocuri terminale (terminaii de cablu) cuprinznd cordoane de legtur i panouri de conexiuni care faciliteaz administrarea punctelor de conectare prin mutare i rearanjare.

  2.30. Post de lucru Spaiu din cldire unde ocupanii interacioneaz cu echipamentele terminale de date i voce (dotat cu o priz dubl de comunicaie/10m2).

  2.31. Surs de alimentare electric de baz surs ce asigur alimentarea cu energie electric a instalaiei electrice interioare de cureni slabi n condiii normale de funcionare.

 • 2.32. Surs de alimentare electric de rezerv surs ce asigur alimentarea cu energie electric a instalaiei electri