norii si fulgerele

Download Norii Si Fulgerele

Post on 12-Sep-2015

220 views

Category:

Documents

3 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Norii Si Fulgerele - PREZENTARE Power Point

TRANSCRIPT

Slide 1

NORII I FULGERUL

STUDENTManolache DanielANUL III/IPMI

Prof. Dr.VOICULESCU MIRELAUNIVERSITATEA DUNREA DE JOS DIN GALAIFACULTATEA DE INGINERIECe sunt norii?Formaiune atmosferic prezentnd o mas dens de vapori de ap saude cristale de ghea, care, n anumite condiii, poate genera precipitaii.

Fig. 1. Nori Altostratus Sursa Pozei: http://cuochiipecer.comFormarea norilorPentru ca norii s se formeze trebuiesc ndepliniteanumite condiii:S existe n atmosfer o anumit cantitate de umiditate, necesar atingerii punctului de saturaie;S se gaseasc nucleele de condensare;S aib loc o rcire suficient a atmosferei care s duc la sublimare.

Mecanisme de formare:Majoritatea norilor se formeaza atunci cnd seatinge nivelul de condensare care duce la saturaie,prin rcirea de aer umed.Mecanismul principal de formare este conveciavertical,dar sunt i alte procese de formare ianume:ascensiunea orografic;ascensiunea convectiv;ascensiunea frontal;ascensiunea turbulent;rcirea radiativ.cumulonimbuscumulusstratocumulusstratus

Fig.2. Nori Cumulonimbus Sursapozei:: http://www.geograph.org Fig.3.Nori Cumulus http://www.windows2universe.org/earth/Atmosphere/clouds/cumulus_congestus.html

Fig. 4. Nori Stratocumulus http://www.pbase.com/image/147867227

Fig.5. Nori Stratus http://media.roportal.ro/upload/Image/Stiinta/nori-stratus.jpgClasificarea norilor:Clasificarea norilor se face dup mai multe criterii.Dup structura microfizic:- nori formai din cristale de ghea,la nlimi de peste 6000 m;- nori formai din picturi de ap, la nlimi sub 3000 m; - nori formai din ghea i picturi de ap, adic cu structura mixt,la nlimi ntre 3000 m i 6000 m care aduc cele mai multe precipitaii.

Clasificarea norilor:Clasificarea norilor:Dup nlime: *Nori superiori formai la peste 4-6 km: -cirrus

-cirrocumulus

-cirrostratus

Clasificarea norilor:*Nori mijlocii formai la 2-6 km:- altocumulus

- altostratus

Clasificarea norilor:*Nori inferiori formai sub 2km:- nimbostratus

- stratocumulus

- stratus

Sursa Pozei: http://ro.wikipedia.org/wiki/NimbostratusSursa Pozei: http://ro.wikipedia.org/wiki/NorClasificarea norilor:*Nori cu dezvoltare vertical care au baza la nlimi foarte mici i vrful ajunge la 6-8 km- cumulonimbus

- cumulus

FulgerulFulgeruleste un arc luminos rezultat n urma unui proces de descrcare electric cauzat de o diferen de potenial electrostatic. Acest fenomen meteorologic are loc n naturntre nori ncrcai cu sarcini electrice diferite sau ntre nor i pmnt.

Sursa Pozei http://www.libertatea.roCum se formeaz?Benjamin Franklin (1706-1760), demonstreaz ipoteza c fulgerul esterezultatul tensiunii dintre nori i pmnt,cu ajutorul unui zmeu de hrtie cu care a declanat fulgerul n prezena norilorde furtun, n anul 1752. Acesta afost un punct deosebit de important ncercetarea fulgerelor.nc i azi sunt controverse cu privirela efectul fulgerului, ca i a moduluin care ia natere.Astzi, se folosesc n locul zmeelor,rachete sau baloane meteorologice de cercetare.

Sursa Pozei: http://blogwiki.roCum se formeaz?nc i azi sunt controverse cu privire la efectul fulgerului, ca ia modului n care ia natere.Astzi, se folosesc n locul zmeelor, rachete sau baloanemeteorologice de cercetare.

Sursa Pozei :http://www.vremea.roUn fulger atinge n medie lungimea de 1 - 2 km, iar nzonele tropicale unde umiditatea aerului e mai ridicatatinge 2-3 km lungime. n nori s-au observat fulgere cuo lungime de 5-7 km, iar cu ajutorul radarului pentrufulgere, s-au observat unele ce ating 140 km lungime.

Sursa Pozei : http://www.phpwebquest.orgSursa Pozeihttp://vanatoridefurtuni.freewb.roFulgerul are n medie 4 sau 5 descrcri principale sau propriuzise care necesit o descrcare prealabil ce dureaz 0,01s, iarcea pricipal numai 0,0004s,iar dup o pauz scurt (0,03 s 0,05 s) urmeaz descrcri noi.Au fost observate astfel de descrcri atingnd un numr de 42 cu o intensitate n medie de20.000 A.n jurul tunelului saucanalului fulgerului, aerulnconjurtor atingetemperaturi de 30.000 C, de5 ori mai mare ca temperaturala suprafaa soarelui. Aceastsupranclzire brusc a aerului duce la o dilataremasiv a aerului, asemeneaunei explozii, cu un zgomotputernic numit tunet.

Sursa Pozei : http://www.businessmagazin.roSursa Pozei : http://adevarul.ro/locale/ploiesti/fulgere-spectaculoaseDatorit diferenei dintre vitezele de propagare a luminii (cca.300.000 km/s) i a sunetului (332 m/s - la 0 C) va aprea un decalaj de timp ntre recepionareavizual i cea auditiv a fulgerului. Acest decalaj crete cu att mai mult cu ct fulgerul este mai departe de observator.

n fiecare minut, n lume, 1800 de vijelii produc 6000 defulgere. Ele provoac importante pagube,uneori chiar victime.

V mulumesc pentru atenia acordat

Recommended

View more >