norii si aparitia norilor

of 25 /25
Un nor este o masă vizibilă de picături de lichid condensat sau de cristale de gheaţă condensate care se găseşte în atmosferă deasupra suprafeţei Pământului sau deasupra unei alte planete ce posedă atmosferă. Există o ramură specială a meteorologiei care studiază norii, nefologia . Norii si aparitia norilor

Upload: alexcurbet

Post on 21-Jun-2015

3.150 views

Category:

Documents


4 download

TRANSCRIPT

Page 1: Norii si aparitia norilor

Un nor este o masă vizibilă de picături de lichid condensat sau de cristalede gheaţă condensate care se găseşte în 

atmosferădeasupra suprafeţei Pământului sau deasupra unei alte

planete ce posedă atmosferă. Există o ramură specială a meteorologiei care

studiază norii,nefologia.

Norii si aparitia norilor

Page 2: Norii si aparitia norilor

Norii sunt mase de vapori de apa din atmosfera. Ei fac parte din circuitul apei in natura. Vaporii de apa, evaporati din mari si oceane, sunt prezenti peste tot in atmosfera. Formarea norilor are loc prin incalzirea apelor de catre soare. Cu cit temperatura este mai ridicata, cu atit mai multi vapori de apa se ridica in aer prin procesul de evaporare sub forma de vapori invizibili. Odata cu ascensiunea aerului cald, vaporii ajung in paturi superioare ale atmosferei si se racesc, transformandu-se in lichid sau solid (adica apa sau gheata). Norii sunt formati din vapori de apa sau gheata sau o combinatie a acestora. Cind se aduna foarte multi vapori intr-un volum anumit de aer si se ajunge ca acesta sa fie saturat, apare fenomenul de condensare. Condensarea este procesul prin care vaporii de apa se transforma in lichid sau in forma solida si are loc atunci cind aerul continand vapori este racit si devine saturat. Daca aerul se raceste si mai mult, apa din nori se reintoarce la suprafata Pamantului sub forma de precipitatii: ploaie, lapovita, zapada, grindina, roua sau chiciura.

1)Formarea norilor:

Page 3: Norii si aparitia norilor

…Nori si Furtună…

Page 4: Norii si aparitia norilor

Norii pot lua cele mai variate forme:

Page 5: Norii si aparitia norilor

…Se adună norii de furtună...

Page 6: Norii si aparitia norilor

Prima clasificare a norilor a fost cea propusa de Luke Howord in 1803. Aceasta clasificare porneste de la altitudine si de la aparenta norilor. Ea a devenit baza clasificarii in Atlasul International al Norilor care a fost publicat pentru prima data in 1896. 

Howard a folosit 4 cuvinte latine ca baza a clasificarii sale:

• Cirrus – fibros, asemenea parului• Cumulus - gramada• Stratus – strat / nivel orizontal• Nimbus – care aduc ploaia

Ce indică Norii ???

Page 7: Norii si aparitia norilor

Peste tot in lume aerul din atmosfera contine vapori de apa, cea mai mare parte evaporata din oceane. Norii si ceata sunt compuse din picaturi de apa sau cristale de gheata care se formeaza cand vaporii de apa condenseaza. 

Norii de tip Cumulus sunt rezultatul unui proces de convectie. Marimea norilor Cumulus, este o consecinta a puterii termicelor, care variaza in timpul zilei. De obicei, dimineata cand Soarele este prea jos pe cer, incalzirea suprafetei solului este moderata iar termicele formate sunt prea slabe ca sa ajunga la nivelul de condensare. Tarziu, dimineata se formeaza cativa nori care devin din ce in ce mai mari si mai numerosi in cursul dupa-amiezii. Dupa amiaza tarziu cand Soarele coboara incalzirea suprafetei, este din ce in ce mai slaba si norii dispar.

Daca termicele sunt foarte puternice si se desprind de Pamaint se formeaza nori mari, negri cu puternica dezvoltare verticala, Cumulonimbus

Cand aerul este fortat sa urce peste o denivelare topografica a scoartei terestre: deal, munte, aerul se raceste in timpul urcarii si se produce condensarea vaporilor de apa. Norii care rezulta sunt nori in straturi Stratus.

Daca stratul devine foarte gros, pare a fi negru de la sol si produce ploi puternice. Norii produsi se numesc Nibostratus.

2)Formarea Norilor:

Page 8: Norii si aparitia norilor

La altitudini mari, de peste 6000 metri se formeaza norii Cirrus, Cirrus uncius,Cirrostratus, Cirrocumulus.

- Cirrus (Ci) sunt albi, delicati, matasosi si fibrosi la aspect si formeaza pachete sau benzi inguste.- Cirrus uncius (Ci unc) sunt albi, delicati, fibrosi, cu aspect de virgula sau carlig.- Cirrostratus (Cs) sunt subtiri, transparenti, albi. Soarele se vede prin ei si lasa umbre. Poatefi vizibil un halo (coroana luminoasa si colorata ce apare in jurul soarelui si a lunii, in special al Lunii pline).- Cirrocumulus (Cc) sunt pachete subtiri stratificate incretite sau ondulate.

La altitudine medie, intre 2000 si 6000 de metri se formeaza norii Altostratus, Altocumulus lenticularis, Altocumulus castelanus, Altocumulus undulatus, Altocumulus.

- Altostratus ( As ) sunt nori de culoare gri deschis, aspect fibros, uniform. Suficient de subtiri ca sa permita sa fie vazut Soarele. Nu apare halo.- Altocumulus lenticularis ( Ac len ) sunt nori albi sau gri deschis, cu aspect de lentile si cu margini foarte precise. Se formeaza la miscarea aerulu deasupra unei bariere topografice.- Altocumulus castelanus ( Ac cas ) sunt nori albi sau gri deschis asemanatori cu norii cumulus dar avand inaltime mai mare. Cu forme de castele sau turnuri. Uneori aranjati in linie.- Altocumulus undulatus ( Ac und )sunt albi sau gri, cu forma de pachete si aspect ondulatoriu.- Altocumulus (Ac) sunt albi sau gri, cu forme si texturi variabilei.La altitudine joasa, sub 2000 de metri se formeaza norii Cumulus, Stratocumulus, Stratus, Fractostratus, Cumulonimbus, Nimbostratus.

- Norii Cumulus (Cu) au aspect individualizat, de un alb stralucitor sau gri, cu densitate mare si forma de vata cu margini foarte precise.- Norii Stratocumulus (Sc) variaza de la gri la alb si formeaza rulouri rotunjite.- Norii Stratus (St) sunt straturi gri cu o baza uniiforma. Sunt asociati cu burnita.- Norii Fractostratus (St fra) sunt foi sau straturi gri de nori cu forme neregulate.- Norii Cumulonimbus (Cb) au aspect individualizat cu nori imensi, dezvoltati pe verticala, cu baza neagra si lateralele albe. Sunt asociati cu precipitatii puternice si furtuni. Adesea au forma de nicovala la varf.- Norii Nimbostratus (Ns) sunt de culoare gri inchis, grosi.

Clasificarea norilor:

Page 9: Norii si aparitia norilor

- Familia Cirilor sunt nori de gheata, inalti, fini, de culoare alba cu stralucire matasoasa, in general filamentosi si transparenti. Apar in fruntea unui sistem noros si prevestesc schimbarea vremii in rau, intr-o perioada de maxim 3 zile. Norii Cirostratus produc in general fenomenul optic numit halo, vestind ploaiea la un interval de 24 de ore.- Familia Cumulusilor in general compusi din picaturi de apa, uneori cristale de gheata, sunt albi, masivi, cu margini stralucitoare. Norii Cumulus de timp frumos, aparuti dimineata prevestesc vreme buna. Altocumulus care urmeaza Cirilor anunta ploaie si descarcari electrice.- Familia Stratilor, dispusa in straturi, de culoare cenusie sau albastrie, mai ales in compunerea celorlalte familii de nori, prevestesc de obicei stricarea timpului. - Familia norilor Nimbus, sunt nori grosi, in culori sumbre, constituiti in general din picaturi de apa . Asociati cu norii Cumulus anunta furtuna si ploaie trecatoare, sau furtuna iminenta, ploaie in averse si descarcari electrice. Norii din aceasta familei pot aduce rapid vijelia, aversa, grindina, fulgerul si trasnetul.

Descrierea familiilor de nori:

Page 10: Norii si aparitia norilor

Racirea aerului poate proveni chiar din ridicarea aerului care trece, de exemplu peste niste dealuri sau la caderea noptii, cand soarele nu-l mai incalzeste. Aerul se dilata datorita presiunii mai joase. In cazul dilatarii, aerul utilizeaza o parte din caldura detinuta si temperatura lui scade. Cand temperatura aerului scade suficient, vaporii de apa din aer se condenseaza devenind mici picaturi - norii.

Exista patru cai principale prin care se ridica aerul cald, ducînd la formarea norilor:- turbulenta - fenomen atmosferic cauzat de schimbari bruste ale directie sau vitezei vantului, care produce conditii favorabile formarii norilor…

Răcirea aerului:

Page 11: Norii si aparitia norilor

- ascensiunea orografica - fenomen atmosferic cauzat de miscarea aerului pe deasupra unor forme de relief inalte, cum ar fi dealurile si muntii. Acest fenomen produce cei mai frumosi nori, paclele, nori in forma de steag, de lentila sau rotitori…

Ascensiunea orografică:

Page 12: Norii si aparitia norilor

Apa din nori atinge Pamantul sub diferite forme, cele mai obisnuite fiind ploaia si ninsoarea. Practic, picaturile mici de apa din nori nu plutesc, ci se inalta si coboara in interiroul norului. Atunci cand coboara, se unesc cu alte mici picaturi in unele mai mari. Cele mai mari dintre ele sunt atat de grele, incat nu mai sunt din nou ridicate de aerul ascensional care le-a creat si cad mai jos spre Pamant. Daca diametrul picaturilor este de cca. 1 mm, au sansa de a ajunge pe sol.Picaturile mai mici de 1 mm in general se transforma din nou in vapori prin frecarea cu aerul atomsferic si nu mai ajung pe sol, ci procesul de formare a norului se reia.Unele picaturi sunt super-racite si se transforma in cristale de gheata in interiorul norilor. Aceste cristale cad pe sol sub forma de ploaie, lapovita, ninsoare sau grindina. Formarea fulgilor de nea sau a boabelor de grindina in nor se numeste acumulare.

Pricipitatiile

Page 13: Norii si aparitia norilor

Intre 6000 si 20000 de metri se formează norii Cirrus

Page 14: Norii si aparitia norilor

Sub 2000 de metri, la altitudine joasa, se formeză norii Cumulus

Page 15: Norii si aparitia norilor

Stratus -Straturi subtiri de nori, care se formeaza la mai putin de 2km deasupra pamantului. Asemeni unei paturi groase peste Pamant, ei aduc zilele negre, gri si, uneori, aduc si burnita.

Page 16: Norii si aparitia norilor

Nimbostratus-Un strat foarte gros si intunecat de nori care aduc ploaia. (Nimbus este termenul latin pentru „ploaie")

Page 17: Norii si aparitia norilor

Stratocumulus-Nori cumulus presati laolaltă in straturi.

Page 18: Norii si aparitia norilor

Altocumulus-Randuri de nori in formă de role lungi.

Page 19: Norii si aparitia norilor

Cirrostratus-Acesti nori formeaza straturi subtiri si inalte, care dau impresia unui halou in jurul soarelui sau a lunii.

Page 20: Norii si aparitia norilor

Cumulonimbus- Acesti nori se aduna in munti falnici numiti „capete de tunete". Ei pot aduce furtunile si, in cel mai rau caz, creeaza tornade.

Page 21: Norii si aparitia norilor

Altostratus- Nori subtiri, gri, stratificati care arata ca un val deasupra soarelui.

Page 22: Norii si aparitia norilor

Cirrocumulus- Randuri de nori lungi, subtiri, care seamana cu solzii unui peste sau cu valurile de apa.

Page 23: Norii si aparitia norilor

Altocumulus- Sunt nori gri şi pufoşi. Dacă vremea este caldă şi umedă, aşteptaţi-vă la o furtună în următoarele 12 ore.

Page 24: Norii si aparitia norilor

Nimbostratus- În latină “nimbus” înseamnă “ploaie grea”; aşa că, imaginaţi-vă ce ar putea aduce un astfel de nor. Ei au o suprafaţă gri întunecată, ce este însoţită de nişte dungi negre, ce arată faptul că plouă sau ninge.

Page 25: Norii si aparitia norilor

Referat pe tema "Norii si aparitia lor"Executat de: "Slupeţki Marius"Controlat de: "Curbet Alexandru"