newsletter psd 6 -12 august 2012

12
Guvernul discuta cu FMI politicile propuse de stimulare a economiei

Upload: victor-ponta

Post on 28-Mar-2016

237 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

Newsletter PSD 6 -12 august 2012

TRANSCRIPT

Page 1: Newsletter PSD 6 -12 august 2012

Guvernul discuta cu FMI

politicile propuse de

stimulare a economiei

Page 2: Newsletter PSD 6 -12 august 2012

6 – 12 august 2012

Cinci noi ministri au depus juramantul de investitura dupa numirea in functie de catre Prim-ministrul Victor Ponta

Primul-ministru Victor Ponta s-a aflat la Londra pentru ceremoniile de inchidere ale Jocurilor Olimpice.

Primul ministru Victor Ponta a aratat ca salariile bugetarilor vor fi majorate, dupa cum a fost stabilit cu partenerii internationali

„Am discutat despre stadiul actual al vizitei FMI. Semnalele sunt de stabilitate, predictibilitate. Institutiile statului functioneaza si isi fac datoria”

Page 3: Newsletter PSD 6 -12 august 2012

6 – 12 august 2012

Ministrul de Externe Titus Corlatean, ministrul Administratiei si Internelor Mircea Dusa, ministrul delegat pentru Administratie Radu Stroe, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul Dan Sova si ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri Mihai Voicu au depus juramantul de investitura dupa numirea in functie de catre Prim-ministrul Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat ca aceasta remaniere a fost necesara in contextul in care „a existat o situatie exceptionala, cauzata de presedintele suspendat Traian Basescu, ale carui actiuni ce au afectat atat functionarea normala a Guvernului cat si vointa suverana a poporului roman, care se refera la viitorul nostru ca tara. Guvernul trebuie sa se adapteze noii situatii, prin luarea unor masuri, nu atat de schimbare de oameni, ci mai ales o schimbare clara de strategie”.

Premierul a mai afirmat ca „Romania si guvernul ei trebuie sa iasa din razboiul în care sta de opt ani de zile. Romanii si-au spus cuvantul la vot, sunt obositi de acest razboi distructiv”.

La eveniment au participat, pe langa premierul Victor Ponta, acompaniat de alti membri ai Cabinetului, si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, presedintele interimar al Senatului, Petru Filip.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat referitor la remanierile din Guvernul Ponta ca premierul are mandatul Parlamentului sa ia o decizie corecta in asa fel incat Guvernul sa fie eficient pentru cetateni. "Deciziile nu afecteaza proiectul, angajamentul fata de Parlament, ele nu fac altceva decat sa eficientizeze actul de guvernare".

Page 4: Newsletter PSD 6 -12 august 2012

6 – 12 august 2012

Page 5: Newsletter PSD 6 -12 august 2012

6 – 12 august 2012

Primul-ministru Victor Ponta s-a aflat la Londra pentru ceremoniile de inchidere ale Jocurilor Olimpice. Premierul s-a intalnit cu sportivii din delegatia Romaniei si a asistat la mai multe competitii, dar si la ceremonia de inchidere a Jocurilor.

Sportivii romani medaliati la Londra vor fi premiati de Guvern, iar premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Finante sa gaseasca resurse pentru dublarea premiilor anuntate initial.

"In urma cu doua saptamani, am zburat la Londra, unde am participat la deschiderea Jocurilor Olimpice 2012. Acum ma aflu din nou in capitala sportului olimpic, unde voi asista la mai multe competitii sportive si voi participa la inchiderea Olimpiadei.

Cu aceasta ocazie voi avea privilegiul sa fiu, inca o data, alaturi de sportivii nostri, de cei care ne-au facut atat de mandri ca suntem romani prin medaliile castigate la aceasta editie a Jocurilor Olimpice”, a subliniat Victor Ponta.

Page 6: Newsletter PSD 6 -12 august 2012

6 – 12 august 2012

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat dupa intalnirea cu delegatia Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, la care a participat si ministrul Finantelor, Florin Georgescu, ca toate schimbarile de sistem fiscal, in ceea ce priveste taxele si impozitele, se vor implementa numai cu acordul creditorilor internationali.

“Am discutat despre ce dorim sa facem in perioada urmatoare si in 2013, fie ca e vorba despre modul de incasare a TVA sau de sprijinul din punctul de vedere fiscal pentru agricultura, domeniu afectat de seceta. Vreau sa spun ca toate schimbarile de sistem fiscal, in ceea ce priveste taxele si impozitele, se implementeaza numai dupa ce avem un acord clar cu creditorii nostri internationali”, a precizat Victor Ponta.

Victor Ponta a adaugat ca salariile bugetarilor vor fi majorate, dupa cum a fost stabilit cu partenerii internationali. “Salariile bugetarilor vor fi majorate asa cum s-a stabilit la vizita anterioara. Nu am primit inca acceptul pentru reducerea TVA pentru ca nu am discutat asta inca. Va fi un proiect important pentru bugetul pe anul 2013. Vom discuta bugetul in toamna”.

Premierul a mai mentionat ca Guvernul este decis sa pastreze si sa respecte toate conditiile macroeconomice stabilite cu partenerii internationali ce tin de deficitul bugetar, datoria publica si reformele structurale.

“Este important sa pastram stabilitatea si predictibilitatea politicilor economice si fiscale.

Toate politicile economice si fiscale raman stabile. Institutiile statului isi fac in continuare

datoria”, a precizat Victor Ponta. Victor Ponta a mai aratat ca a fost apreciata adoptarea

legislatiei in domeniul gazelor si energiei electrice si se va merge mai departe cu listarea pe

bursa si privatizarea companiilor de stat.

Page 7: Newsletter PSD 6 -12 august 2012

6 – 12 august 2012

Premierul Victor Ponta a avut o intrevedere cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, iar discutia a avut loc in contextul vizitei delegatiei FMI in Romania, schimbarii mai multor ministri din Guvernul Ponta si referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, asupra caruia urmeaza sa se pronunte Curtea Constitutionala.

„Am discutat despre stadiul actual al vizitei FMI. Semnalele sunt de stabilitate, predictibilitate. Institutiile statului functioneaza si isi fac datoria”, a declarat Victor Ponta la finalul intalnirii.

Totodata, primul-ministru a declarat ca atat domnia sa cat si membrii Guvernului nu vor intra in „batalii politice”. „Avem foarte multe lucuri de facut in actul de guvernare si rezultatele vor continua sa apara. Combaterea secetei si sprijinirea companiilor in vederea realizarii locurilor de munca sunt masuri pe care Guvernul trebuie sa le aplice”.

Page 8: Newsletter PSD 6 -12 august 2012

6 – 12 august 2012

Premierul Victor Ponta a afirmat ca sperantele sale referitoare la absortia fondurilor UE au fost "hiperoptimiste", in prezent Guvernul primind audituri din 2010 si 2011 cu "bani pierduti". In opinia sa vinovati pentru situatia creata sunt fostii ministri ai Muncii din partea PDL Ioan Botis, Sulfina Barbu si Sebastian Lazaroiu.

"Evaluarile, sperantele referitoare la fondurile europene care vor fi accesate si vor fi incasate efectiv a fost hiperoptimista. Practic, noi acum suntem in grafic cu absortia de fonduri europene, dar avem si ne vin din urma auditurile pe 2010 si 2011 pe care nu le mai putem schimba si care inseamna bani pierduti. De aceea, de cate ori ii aud si pe domnul presedinte suspendat si pe altii vorbind despre banii europeni ii trimit si le cer sa-i sanctioneze cat mai dur posibil pe Botis, Lazaroiu si Barbu, daca vorbim de POSDRU, de exemplu, dar mai sunt si alte situatii".

De mentionat este faptul ca un raport al Oficiul European de Lupta Antifrauda - OLAF, dat publicitatii in luna iulie, precizeaza ca Romania se afla pe primul loc in topul statelor membre UE care deturneaza fonduri europene. Mai mult, in iulie 2011, Comisia Europeana acuza autoritatile de la Bucuresti – conduse la acea vreme de Traian Basescu, Elena Udrea si Emil Boc - de blocarea investigatiilor OLAF in problema fondurilor europene.

Page 9: Newsletter PSD 6 -12 august 2012

6 – 12 august 2012

Ion Iliescu a declarat ca Executivul nu a vrut sa interfereze in procesul decizional al Curtii Constitutionale, dand dovada de seninatate si echilibru in chestiunea listelor pentru referendum.

“Am retinut doar indemnul de a nu se lasa intimidati de tot felul de interventii. (…) Guvernul cred ca a aratat si seninatate si echilibru, nu a vrut sa se interferze, acorda toata increderea Curtii Constitutionale, nimic altceva", a afirmat fostul Presedinte al Romaniei.

Fostul presedinte a spus ca ideea de a verifica listele electorale este o chestiune solicitata de Curtea Constitutionala, la care Guvernul cauta solutia adecvata.

“Trebuia din recensamant sa se desprinda doar situatia populatiei, iar Institutul National de Statistica a dat si un element la recensamant: avem o populatie stabila de 19 milioane, din care 4 milioane sunt pana in 18 ani, deci avem 15 milioane votanti. 8,5 milioane care au venit la vot inseamna 60% prezenta la vot. Asta e situatia de care Curtea Constitutionala nu poate sa nu tina seama", a spus Ion Iliescu.

Presedintele de onoare al PSD a adaugat ca interferenta Parchetului in privinta numarului de alegatori este nefireasca.

"Amestecul Parchetului, sesizat de nu stiu cine, mi se pare nefiresc. Mai degraba acestea sunt forme de presiune, pot sa creeze o stare nefireasca. Eu cred ca pentru Curtea Constitutionala exista conditii foarte clare pentru validarea referendumului, pe baza datelor statistice care trebuiau finalizate in baza recensamantului de anul trecut”, a mai spus fostul Presedinte Ion Iliescu.

Page 10: Newsletter PSD 6 -12 august 2012

6 – 12 august 2012

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a avut o serie de convorbiri cu oficiali europeni in cadrul carora i-a informat despre situatia politica din Romania, reafirmand angajamentul premierului si Guvernului privind respectarea statului de drept, subliniind necesitatea respectarii cu strictete a independentei Curtii Constitutionale de catre toti actorii politici din Romania.

Ministrul l-a informat pe Jean-Claude Mignon, Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, in legatura cu apelul prim-ministrului, Victor Ponta, adresat tuturor actorilor politici, de a se abtine de la orice forma de presiune exercitata asupra Curtii Constitutionale a Romaniei. Jean-Claude Mignon a apreciat deschiderea si disponibilitatea manifestate de autoritatile guvernamentale romane, precum si reconfirmarea angajamentelor de ordin democratic asumate de Romania.

De asemenea, Titus Corlatean l-a informat pe secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, in legatura cu ultimele evolutii politice, reafirmand angajamentul Guvernului Romaniei privind respectarea principiilor fundamentale ale statului de drept, independentei justitiei si a Curtii Constitutionale. Thorbjørn Jagland si-a exprimat acordul si aprecierea pentru stabilirea unui canal de legatura direct intre autoritatile guvernamentale romane si Consiliul Europei, precum si deschiderea aratata de Guvern pentru clarificarea unor semne de intrebare in legatura cu evolutiile politice din Romania.

In cadrul comunicarii cu oficialii europeni, ministrul de Externe, Titus Corlatean, i-a transmis o scrisoare presedintelui Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), Gianni Buquicchio, in care a reiterat angajamentul Guvernului privind respectarea principiilor statului de drept, independenta justitiei si a contenciosului constitutional.

Page 11: Newsletter PSD 6 -12 august 2012

6 – 12 august 2012

Catalin Ivan catre Reding: Basescu si PDL fac declaratii iresponsabile si pun presiune asupra CCR Catalin Ivan, liderul grupului PSD din Parlamentul European, i-a transmis o scrisoare deschisa comisarului european pentru Justitie, Viviane Reding, in care acuza declaratiile iresponsabile si presiunea pusa asupra Curtii Constitutionalede catre Traian Basescu si reprezentanti ai DPL. "Apreciem si impartasim intru totul ingrijorarile dumneavoastra, precum si cele exprimate de Comisia de la Venetia, privind presiunile politice exercitate asupra Curtii

Constitutionale din Romania. Orice astfel de ingerinte, menite sa influenteze deciziile judecatorilor constitutionali, sunt nu doar condamnabile, ci reprezinta un atac grav la independenta institutiei", sustine Catalin Ivan. Europarlamentarul social-democrat a adaugat ca presedintele suspendat si reprezentanti ai PDL au ignorat apelurile premierului Victor Ponta, ca toti actorii politici sa se abtina de la orice fel de presiune la adresa Curtii Constitutionale, si s-au lansat in declaratii politice "iresponsabile", menite "sa puna presiune pe judecatorii CCR, la scurt timp dupa ce Curtea a anuntat, in data de 2 august 2012, amanarea luarii unei decizii privind validarea sau invalidarea referendumului". Minodora Cliveti i-a adresat o scrisoare presedintelui Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio Europarlamentarul social-democrat Minodora Cliveti i-a adresat o scrisoare presedintelui Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, in care ii prezinta situatia presupuselor presiuni la care ar fi supusa Curtea Constitutionala, asa cum a reclamat acesta. Aceasta a explicat faptul ca decizia Curtii Constitutionale de a cere Guvernului date clare referitoare la listele electorale si de a amana pronuntarea in acest scop este respectata de Guvern si toate autoritatile romanesti. “Daca populatia Romaniei a scazut, asa cum insasi Curtea Constitutionala retine intr-o decizie recenta, asa cum Guvernul Boc o sublinia dupa ce ministrul Sulfina Barbu afirmase in urma cu doar cateva luni ca trebuie luate masuri pentru diminuarea numarului de avorturi si incurajarea tinerelor familii sa aiba copii deoarece populatia Romaniei a scazut cu 2-3 milioane, atunci trebuie sa stim asta. In consecinta, daca listele electorale permanente nu corespund realitatii, trebuie sa stim asta, iar daca cele 8 milioane de romani care au votat la referendum reprezinta jumatate plus unu din numarul votantilor romani, atunci referendumul trebuie validat”, a subliniat Minodora Cliveti.

Page 12: Newsletter PSD 6 -12 august 2012

6 – 12 august 2012