newsletter oana antonescu - iunie-iulie 2013

20
Europarlamentar Oana ANTONESCU Newsletter Iunie-iulie 2013

Upload: oana-antonescu

Post on 08-Mar-2016

238 views

Category:

Documents


6 download

DESCRIPTION

Newsletter Oana Antonescu - iunie-iulie 2013

TRANSCRIPT

Page 1: Newsletter Oana Antonescu - iunie-iulie 2013

Europarlamentar

OanaANTONESCU

NewsletterIunie-iulie2013

Page 2: Newsletter Oana Antonescu - iunie-iulie 2013

Persoanele suspectate sau acuzate in procedurile penale vor avea dreptul sa fie asistate de un avocat inainte de inceperea oricarui interogatoriu efectuat de politie sau de alte autoritati de aplicare a legii si pe parcursul procedurilor penale. Comisia pentru Libertati civile, justitie si afaceri interne a Parlamentului European a aprobat cu o larga majoritate raportul europarlamentarului PDL Oana Antonescu, privind dreptul persoanelor suspectate si acuzate de a fi asistate de un avocat in cadrul procedurilor penale.

Iunie2013

OanaAntonescu

„Cetateniieuropenitrebuiesafieconvinsidefaptulcadrepturilelor

suntrespectatepedeplin,caseaflainsigurantaatuncicandcalatoresc

sicabeneficiazadeaceleasigarantiiintoatestatelemembre.Odatacu

adoptareaacesteiDirective,atatcetateniiromanicatsicetatenii

apartinandcelorlaltestatemembrevoraveadreptuldeafiasistatide

unavocatinprocedurilepenale,oriundepeteritoriulUniunii”

In ciuda existentei unor principii si standarde minime comune, accesul la o aparare eficienta in cadrul procedurilor penale are o aplicabilitate diferita in statele membre, depinzand atat de sistemul juridic specific cat si de aplicarea sa practica. Acest lucru are un impact semnificativ asupra principiului recunoasterii reciproce si asupra increderii in hotararile judecatoresti pronuntate in alte state membre.

Raportul aprobat in Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne a Parlamentului European va fi votat in sesiunea plenara din Septembrie a acestui an, urmand sa fie adoptat de catre Consiliu si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. De la data publicarii in Jurnalul Oficial, statele membre vor avea la dispozitie trei ani pentru transpunerea directivei in legislatia nationala.

VOTPOZITIVOanaAntonescu:Persoanelesuspectatesauacuzateinprocedurilepenalevoraveadreptulsafieasistatedeunavocat

Page 3: Newsletter Oana Antonescu - iunie-iulie 2013

Eurodeputata a subliniat ca, desi de la demararea sistemului EU ETS s-a inregistrat o reducere a emisiilor, sistemul se confrunta la ora actuala cu serioase dificultati. Actuala criza economica, combinata cu un aflux important de credite externe pentru reducerea emisiilor din cadrul mecanismului de dezvoltare curata, au condus la un surplus semnificativ de cote de emisii.

Pentru a redresa dezechilibrul cerere-oferta de pe piata carbonului, Comisia Europeana a inaintat o propunere de a amana licitarea unui volum de 900 de milioane de certificate din primii ani din cea de-a treia perioada de licitatii (2013-2015) pentru finalul perioadei, masura cunoscuta si sub numele de backloading. Pentru aceasta insa este nevoie de o clarificare a dispozitiilor legislative privind calendarul licitatiilor de cote de emisie conform prevederilor Directivei 87/2003/CE, care a fost respinsa de catre plenul Parlamentului si care a fost retrimisa Comisiei pentru Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara spre reexaminare.

Oana Antonescu a subliniat ca backloadingul nu este o masura capabila prin sine insasi sa repare problemele pietei carbonului, ci este nevoie ca Uniunea Europeana sa gaseasca solutii pe termen lung pentru rezolvarea problemelor structurale cu care se confrunta piata la nivel european.

In final, eurodeputata a subliniat ca dezbaterea referitoare la backloading a relevat faptul ca suntem probabil intr-un impas in ceea ce priveste politica de mediu, dar nu considera ca in acest moment Uniunea Europeana trebuie sa faca o alegere intre politicile industriale si cele de mediu, ci trebuie sa profite de acest moment si sa creeze sinergiile potrivite intre aceste politici, deoarece beneficiile pe termen lung pot fi mult mai numeroase.

Eurodeputata Oana Antonescu a participat la Conferinta Nationala de Management Modern in Mediu, in cadrul careia a abordat problematica sistemului de comercializare a cotelor de emisii din Uniunea Europeana (EU ETS) si a stadiului in care se afla politica referitoare la schimbarile climatice la nivelul Uniunii.

Iunie2013

EVENIMENTOanaAntonescuaparticipat

laConferintaNationala

deManagementModerninMediu

Page 4: Newsletter Oana Antonescu - iunie-iulie 2013

In contextul dezbaterii in Parlamentul European a

Raportului referitor la mobilitatea educationala si

profesionala a femeilor in Uniunea Europeana,

eurodeputata Oana Antonescu a subliniat faptul ca

trebuie acordata o atentie deosebita femeilor care sunt

nevoite sa lucreze in strainatate fara contract si alte

formalitati legale.

„Un caz care merita o atentie sporita il reprezinta cel al

femeilor care se deplaseaza in strainatate pentru a obtine

locuri de munca in servicii domestice (ingrijirea copiilor, a

persoanelor cu dizabilitati sau in varsta) si care sunt

adesea angajate fara contract sau lucreaza ilegal si, prin

urmare, nu au niciun drept la securitate sociala, asistenta

medicala si alte beneficii legate de contributia la pensii”, a

subliniat Oana Antonescu.

Eurodeputata a precizat ca, in acest context, statele membre trebuie sa ia toate masurile necesare pentru a face

cunoscute acestor persoane drepturile de care pot beneficia, incluzand aici drepturile privind accesul la munca

declarata, la servicii sociale si la servicii de sanatate.

„In prezent, segregarea de gen pe piata muncii, lipsa unor conditii de munca adecvate, decalajul de remunerare,

masurile inadecvate pentru echilibrarea vietii de familie cu viata profesionala, persistenta stereotipurilor si riscul

discriminarii de gen, constituie factori care, in multe cazuri, descurajeaza femeile sa isi exercite dreptul la libera

circulatie, sedere si munca pe teritorul Uniunii”, a precizat Oana Antonescu.

Eurodeputata Oana Antonescu a atras atentia asupra faptului ca Uniunea Europeana trebuie sa acorde o

atentie sporita femeilor care se deplaseaza in strainatate pentru a obtine locuri de munca in servicii

domestice si care nu beneficiaza de niciun drept la securitate sociala, asistenta medicala si alte beneficii

legate de contributia la pensii.

Iunie2013

EGALITATEDEGENMobilitateaeducationalasiprofesionalaafemeilor

Page 5: Newsletter Oana Antonescu - iunie-iulie 2013

In contextul in care exista decalaje majore intre statele membre in ceea ce priveste numarul de locuinte sociale disponibile, Oana Antonescu a sustinut ca este important ca investitiile in acest domeniu sa devina o prioritate, fiind necesar ca Uniunea Europeana sa sprijine mai mult acest proces.

Eurodeputata a apreciat ca aceste investitii sunt necesare, mai ales in conditiile accentuarii efectelor crizei economice si financiare, care fac ca accesul la o locuinta sa devina o problema din ce in ce mai presanta pentru un numar tot mai mare de cetateni europeni.

Oana Antonescu a aratat ca, desi numarul de cetateni care beneficiaza in prezent de locuinte sociale la nivelul Uniunii este ridicat, atingand cota de 25 de milioane, totusi exista decalaje mari intre diversele stat membre.

„Aceste decalaje trebuie diminuate, investitiile in acest domeniu fiind necesare cu atat mai mult cu cat nivelul ridicat al somajului, cresterea inegalitatilor economice si scaderea amplificata a veniturilor cetatenilor europeni pun in pericol obiectivul construirii unei societati europene inclusive”, a adaugat europarlamentarul Oana Antonescu.

Iunie2013

LOCUINTESOCIALE

Investitiileinlocuintelesociale,oprioritatelanivelulstatelormembre

„Existadecalajemajoreintrestatelemembreinceeacepriveste

numaruldelocuintesocialedisponibile.Inacesteconditii,esteimportantcainvestitiileindomeniullocuintelorsocialesadevinaoprioritatelanivelulstatelormembre,UniuneaEuropeanatrebuind

sasprijinemaimultacestproces”OanaAntonescu

Page 6: Newsletter Oana Antonescu - iunie-iulie 2013

„Protejarea intereselor, securitatii si sanatatii angajatilor la locul de munca reprezinta unul dintre principiile directoare ale legislatiei europene”, a precizat Oana Antonescu, in cadrul dezbaterii privind expunerea lucratorilor la riscuri generate de agentii fizici (campuri electromagnetice).

Eurodeputata Oana Antonescu a sustinut ca protejarea securitatii si sanatatii angajatilor la locul de munca reprezinta unul dintre principiile directoare ale legislatiei europene.

„Legislatia menita sa protejeze sanatatea si securitatea angajatilor trebuie revizuita in consecinta imediat ce descoperirile stiintifice sau medicale reclama posibila incidenta a unor riscuri serioase. De aceea, salut modificarea Directivei 2004/40/CE privind cerintele minime de sanatate si securitate referitoare la expunerea lucratorilor la riscuri generate de agentii fizici, care fixeaza noi valori limita de timp pentru expunerea acestor lucratori la campuri electrice, magnetice si electromagnetice”.

Oana Antonescu a mai adaugat ca, in ciuda constientizarii efectelor pe termen scurt si lung ale expunerii la campurile electromagnetice, autoritatile competente de la nivel european si din statele membre trebuie sa isi continue eforturile in acest sens.

Iunie2013

SECURITATEAINMUNCASecuritateasisanatateaangajatilorlaloculdemuncasuntextremdeimportante

Page 7: Newsletter Oana Antonescu - iunie-iulie 2013

Eurodeputa a sustinut in Parlamentul European, in contextul adoptarii ca alimentele destinate persoanelor cu nevoi nutritionale speciale, denumite „alimente PARNUTS”, reprezinta un domeniu de interes la nivel european.

„Exista o cerere de piata tot mai ridicata privind aprovizionarea lantului alimentar cu produse sigure si sanatoase destinate anumitor grupe vulnerabile de persoane. De aceea, formulele destinate sugarilor, copiilor nascuti prematur si copiilor cu greutate scazuta la nastere si alimentatia speciala din motive medicale necesita o atentie deosebita si o abordare armonizata in Uniunea Europeana”, a precizat Oana Antonescu.

Eurodeputata a adaugat ca aceste produse, odata introduse pe piata, trebuie sa corespunda unor cerinte stricte. Etichetarea si continutul laptelui pentru sugari si a mancarii pentru persoanele cu nevoi medicale speciale vor fi mai bine definite in urma adoptarii Recomandarii privind alimentele destinate sugarilor si copiilor de varsta mica, alimentele destinate unor scopuri medicale speciale, fapt ce contribuie la sporirea gradului de protectie a cetatenilor europeni ce consuma aceste tipuri de alimente.

„Consider totodata ca avem nevoie de norme specifice in ceea ce priveste categoria 'alimentelor dietetice', destinate in special sportivilor, si cea a alimentelor pentru slabit sau destinate dietelor hipocalorice care sa tina cont de inovatiile in acest sector si de siguranta consumatorilor”, a mai aratat eurodeputata Oana Antonescu.

Iunie2013

SIGURANTAALIMENTARA

Etichetarealapteluipentrusugarisiamancariipentrupersoanele

cunevoimedicalespeciale

Oana Antonescu, membra a Comisiei pentru Sanatate din Parlamentul European, a sustinut noile prevederi adoptate privind etichetarea si continutul laptelui pentru sugari si a mancarii pentru persoanele cu nevoi medicale speciale, aratand ca acestea vor oferi o protectie sporita consumatorilor.

Page 8: Newsletter Oana Antonescu - iunie-iulie 2013

MEDIU

Onouaagendaprivindpoliticadeprotectieaconsumatoriloreuropeni

PROTECTIACONSUMATORULUI

Eurodeputata Oana Antonescu a subliniat ca protejarea

consumatorilor in ceea ce priveste sanatatea publica,

precum si in ceea ce priveste informarea exacta cu privire la

produsele si serviciile disponibile trebuie sa ramana linii

directoare ale politicii europene in domeniu.

Eurodeputata a precizat in cadrul dezbaterii referitoare la noua

agenda privind politica de protectie a consumatorilor faptul ca

este nevoie de o accentuare a dimensiunii de informare a

politicilor publice europene si nationale, mai ales in conditiile in

care o parte importanta a consumatorilor nu cunosc drepturile ce

le revin sau caile de actiune pentru repararea prejudiciilor

suferite.

„Politica de protectie a consumatorilor trebuie sa raspunda concomitent multiplelor preocupari resimtite la

nivelul Uniunii Europene: scaderea semnificativa a veniturilor cetatenilor europeni si cresterea nivelului

saraciei, dificultatea crescuta a accesului la produsele si serviciile de baza pentru categoriile vulnerabile,

asigurarea unor standarde mai eficiente de calitate a alimentelor”, a evidentiat

Oana Antonescu.

Comisia Europeana a publicat proiectul noii Agende a consumatorului european

la 22 mai 2012. Agenda cuprinde o serie de initiative privind protectia

consumatorilor in perioada 2014-2020. Parlamentul European a solicitat

Comisiei sa elaboreze si o carte verde a consumatorilor europeni utila pentru

organizatiile de aparare a drepturilor consumatorilor, pentru cetateni, precum si

pentru parlamentele si guvernele nationale.

OanaAntonescu

„Acesteproblemesuntcuatatmaipresanteincazulcategoriilordeconsumatorivulnerabili,precumcopiii,acarorprotejaredeconsumulalimentelornesanatoaseesteesentiala”

Iunie2013

Page 9: Newsletter Oana Antonescu - iunie-iulie 2013

Eurodeputata Oana Antonescu a

subliniat ca trebuie gasit un echilibru

intre politica ajutoarelor de stat si

politica Uniunii Europene in materie de

concurenta.

CONCURENTA

„Mentinerea unui nivel ridicat al concurentei la nivelul Uniunii Europene reprezinta garantia dezvoltarii durabile a acesteia, precum si a caracterului social al economiei de piata”, a sustinut eurodeputata Oana Antonescu, in cadrul dezbaterii Raportului anual privind politica in domeniul concurentei din cadrul sedintei plenare de la Strasbourg.

Eurodeputata a aratat ca in conditiile crizei economice curente, stimularea competitivitatii actorilor europeni contribuie la pozitionarea eficienta a acestora pe pietele internationale, contribuind la satisfacerea dorintelor consumatorilor europeni.

Oana Antonescu a mai adaugat ca pentru a realiza o functionare optima a pietei interne de produse si servicii, masurile din domeniul concurentei nu trebuie sa afecteze principiul libertatii depline de circulatie a marfurilor, bunurilor si persoanelor, precum si regulamentele sectoriale ale Uniunii Europene. „Nu in ultimul rand, este necesar ca politica ajutoarelor de stat, legitimata de incidenta crizei economice, sa fie ajustata cu politica Uniunii in materie de concurenta”, a punctat eurodeputata Oana Antonescu.

Mentinereaunuinivelridicatalconcurentei

lanivelulUniuniiEuropene

Iunie2013

Page 10: Newsletter Oana Antonescu - iunie-iulie 2013

Eurodeputata Oana Antonescu a votat in favoarea Raportului privind politica regionala ca parte a unor sisteme mai ample de ajutoare de stat, subliniind ca acordarea de ajutoare sociale la nivelul Uniunii trebuie sa fie facuta in mod prudent.

In actualul context economic, multe firme – de la IMM-uri la mari intreprinderi –se bazeaza pe diverse forme de ajutor de stat, fie ca ne referim la subventii, deduceri fiscale, credite preferentiale sau scutiri de alta natura. In aceste conditii, eurodeputata a precizat ca acordarea unor astfel de scheme de ajutor de stat poate fi una dintre modalitatile prin care un stat membru sau o regiune a acestui stat inteleg sa lupte pentru crestere economica, salvarea sau chiar crearea unor noi locuri de munca.

Oana Antonescu a atras atentia ca in cadrul acestui proces de acordare de ajutoare de stat, este absolut necesar sa fie acordata o atentie sporita procesului propriu-zis de cerere-aprobare pentru a exista asigurari ca aceste ajutoare sunt acordate prudent, in concordanta cu realitatea economica a acelei firme sau regiuni.

OanaAntonescuatrageatentiaasuprafaptuluicaestenevoiedeprudentainacordareaajutoarelordestat

POLITICAREGIONALA

OanaAntonescu

„Acestedouadimensiunitrebuieavuteinvedere,inopiniamea,atunci

candesteanalizatautilitateaacestorajutoare,pentrucaelesunt

practicunaltmijlocexistentinspatiulcomunitarpentruaatinge

acelasiscop:sprijinireacetateniloreuropeniinaiesidesubinfluenta

crizeieconomicesiasperaintr-oviatamaiprospera”

Iunie2013

Page 11: Newsletter Oana Antonescu - iunie-iulie 2013

Eurodeputata Oana Antonescu a subliniat ca Fondul social european este unul dintre instrumenele existente la nivelul Uniunii Europene, create pentru a veni in intampinarea saraciei si excluziunii sociale, provocari cu care, in momente de criza, se confrunta toate statele membre ale Uniunii.

Oana Antonescu a aratat ca in acelasi scop trebuie sa functioneze si noul fond de ajutor pentru cele mai defavorizate persoane din Uniunea Europeana.

Europarlamentarul a concluzionat ca scopul si totodata potentialul noului fond de ajutor este perspectiva ca, pe termen mediu, sa ajute la imbunatatirea vietilor persoanelor aflate la marginea societatii europene, respectiv sa ii indeparteze cat mai mult posibil din zona sociala defavorizata si, implicit, de toate riscurile care deriva din saracie.

PROTECTIESOCIALA

Unnoufonddeajutorpentrucelemaidefavorizatepersoane

dinUniuneaEuropeana

„Saracia si excluziunea sociala sunt realitati de zi cu zi pe care trebuie sa le infrunte fiecare dintre statele membre”, a subliniat Oana Antonescu in Parlamentul European, in cadrul dezbaterii pe marginea Fondului de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane.

„Cetateniieuropenidefavorizatitrebuiesprijinitipentruadepasi

stareapecuniaraprecaraincareseaflainacestmoment,pentrua

traisiasedezvoltacatmaidepartederisculprivatiunilormateriale

silipsuriloralimentare.Trebuiesaneasiguramca,dinperspectiva

excluziuniisociale,copiiisaracideastazinuvorficetateniieuropeni

defavorizatidemaine” OanaAntonescu

Page 12: Newsletter Oana Antonescu - iunie-iulie 2013

„Consider ca se pot aduce imbunatatiri in ceea ce priveste procesele decizionale operationale si procesul de implementare in domeniul politicii externe si de securitate comuna, care in momentul de fata sunt prea lente”, a sustinut Oana Antonescu in Parlamentul European.

OanaAntonescu

„SustinsimplificareastructuriidecomandaaServiciuluieuropean

pentruactiuneexterna(SEAE),precumsioconsolidarearolului

secretaruluisaugeneralexecutivprinstabilireaunuilantclardecomandainsprijinulunuiprocesdecizionaleficient

sialunuiraspunspoliticintimputil”

Oana Antonescu a punctat ca infiintarea SEAE si consacrarea functiei de Inalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate prin intermediul Tratatului de la Lisabona evidentiaza faptul ca statele membre doresc sa actioneze impreuna, in mod coerent, in diferite domenii de actiune externe ale Uniunii. „Acest pas este unul foarte important pentru intreaga constructie europeana, motiv pentru care in prezent trebuie depuse toate eforturile pentru a valorifica potentialul pe care Uniunea il are de a actiona pe scena internationala”, a mentionat eurodeputata.

Europarlamentarul a adaugat ca este nevoie de o eficientizare a modului de actiune a SEAE, care in momentul de fata se dovedeste a fi deficitar in unele domenii. „Pentru a asigura functionalitatea deplina a SEAE, este nevoie de o revizuire a organizarii si functionarii acestui serviciu”, a concluzionat eurodeputata Oana Antonescu.

POLITICAEUROPEANAOanaAntonescu:SustinsimplificareastructuriiServiciuluiEuropeanpentruActiuneExterna

Iunie2013

Page 13: Newsletter Oana Antonescu - iunie-iulie 2013

In cadrul unor dezbateri din Parlamentul European privind protestele recente din Turcia, Oana Antonescu a atras atentia ca aceasta tara candidata la Uniunea Europeana trebuie sa respecte principiile unei democratii pluraliste si favorabile incluziunii.

OanaAntonescu

„ConsidercaTurciatrebuiesarespecteprincipiileuneidemocratii

pluralistesifavorabileincluziuniipentrucatoticetateniisasesimta

reprezentatiinprocesuldecizional.Deasemenea,autoritatileturce

trebuiesapromovezetolerantasisagarantezerespectarea

drepturilortuturorcetatenilorprivindlibertateareligioasa,libertatea

deexprimare,deintrunirepasnicasideprotestpasnic”

„Situatia din Turcia s-a agravat de la o ora la alta din momentul izbucnirii protestelor pasnice din Parcul Gezi din Istanbul, reactia fortelor de ordine conducand la extinderea rapida a protestelor in mai multe orase”, a aratat eurodeputata Oana Antonescu.

Europarlamentarul a amintit ca interventia violenta a politiei s-a soldat cu patru morti si peste o mie de raniti, arestari in masa si pagube materiale grave din proprietate publica si privata, ceea ce este inacceptabil.

PROTESTEOanaAntonescuatrageatentia

asuprasituatieidinTurcia

Iunie2013

Page 14: Newsletter Oana Antonescu - iunie-iulie 2013

Eurodeputata Oana Antonescu a recomandat ca Uniunea Europeana sa acorde fondur i suplimentare autoritatilor nationale pentru combaterea fraudei, avand in vedere ca orice activitati ilegale afecteaza interesele financiare ale Uniunii si ale statelor membre.

„Este recomandabila acordarea de catre Uniunea Europeana a unor fonduri suplimentare autoritatilor nationale cu atributii in aplicarea legii. Eficienta sistemului de cheltuieli publice este esentiala pentru Uniunea Europeana, atat in raport cu actualul context economic extrem de restrictiv, cat si pentru asigurarea credibilitatii si transparentei institutiei la nivelul cetatenilor europeni”, a subliniat Oana Antonescu, intr-o interventie in Parlamentul European referitoare la Raportul anual pe 2011 privind protejarea intereselor financiare ale Uniunii – combaterea fraudei.

Eurodeputata a aratat ca lupta impotriva fraudei continua sa fie un instrument important atat pentru institutiile europene, cat si pentru statele membre, avand in vedere ca fiabilitatea economica a Uniunii depinde intr-un mod esential de protejarea eficientei colectarii resurselor, dar si de eficienta cu care fondurile europene sunt cheltuite.

Oana Antonescu a subliniat ca, in ciuda importantei sale, raportul face dificila evaluarea dimensiunii reale a problemelor la acest nivel, intrucat el cuprinde numai date raportate de catre statele membre, care definesc diferit frauda. Mai mult, este foarte dificila identificarea si sanctionarea acelor state membre in care se inregistreaza cel mai inalt nivel al neregulilor si fraudelor.

Pentru a remedia problema, eurodeputata Oana Antonescu a aratat ca este important ca actorii nationali si institutiile europene sa adopte un cadru normativ similar cu cel existent la nivelul Uniunii, astfel incat sa permita identificarea si penalizarea statelor care nu combat eficient fenomenul fraudei.

„In acelasi scop, Comisia ar trebui sa monitorizeze mai strict eficacitatea sistemelor de supraveghere si de control din statele membre si sa garanteze ca informatiile furnizate privind nivelul neregulilor din statele membre reflecta situatia reala”, a adaugat europarlamentarul.

Fondurisuplimentarealocatestatelormembrepentrucombatereafraudei

COMBATEREAFRAUDEI

Iulie2013

Page 15: Newsletter Oana Antonescu - iunie-iulie 2013

In contextul dezbaterilor din Parlamentul European referitoare la reformarea structurii sectorului bancar din Uniune, Oana Antonescu a aratat ca o reformare a acestui sector este esentiala, pentru a preveni fenomene similare pe viitor.

„Nu trebuie uitat in acelasi timp faptul ca salvarea sectorului bancar a costat contribuabilii europeni nu mai putin de 1,6 trilioane de euro (echivalentul a 12,8% din produsul intern brut al UE), costuri care in cazul mai multor state membre au agravat problema deficitului bugetar si a sistemului de cheltuieli publice”, a atras atentia Oana Antonescu.

Europarlamentarul PDL a punctat importanta construirii unui cadru institutional european, care sa tina cont atat de imperativul mentinerii pietei unice a bunurilor si serviciilor, cat si de specificul si particularitatea sectoarelor bancare din statele membre.

SISTEMULBANCAR

Unnoufonddeajutorpentrucelemaidefavorizatepersoane

dinUniuneaEuropeana

„In conditiile in care statele si societatile Uniunii Europene se confrunta in continuare cu efectele crizei economice, reformarea sectorului bancar devine un instrument esential al prevenirii viitoarelor dinamici de acest fel”, a sustinut eurodeputata Oana Antonescu.

„SustinintentiaComisieideaelaboraodirectivapentrureforma

structuralaasistemuluibancardeoarecenumeroasedintre

problemeleinstitutionalecareaustatlabazadeclansariicrizei

necesitasolutiieficientesitransante.Deasemenea,esteimportanta

sireglementareainacelasispiritasectoruluibancarparalel”

OanaAntonescu

Page 16: Newsletter Oana Antonescu - iunie-iulie 2013

Eurodeputata Oana Antonescu a sustinut ca este nevoie ca institutiile europene sa raspunda cu celeritate cererilor de sprijin financiar inaintate de catre statele europene afectate recent de inundatii.

„Incurajez Consiliul si Comisia sa actioneze cu celeritate si sa raspunda cererilor de sprijin financiar solicitate prin intermediul Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), de indata ce statele membre indeplinesc formalitatile necesare”, a afirmat Oana Antonescu in contextul dezbaterilor din plenul Parlamentului European.

Eurodeputata a subliniat ca aceasta forma de sprijin este esentiala pentru a remedia pierderile economice si de mediu suferite de catre comunitati si de catre populatie din tarile Europei Centrale: Austria, Republica Ceha, Germania, Ungaria, Polonia si Slovacia. „Consider ca este necesara o simplificare a regulamentului FSUE, prin acordarea unei prerogative Comisiei de a transfera fonduri imediat ce o tara afectata face o solicitare, facilitand astfel accesul cat mai rapid al statelor membre la aceste resurse financiare atat de utile in situatii de criza”, a adaugat Oana Antonescu.

Eurodeputata Oana Antonescu a mai precizat ca, pe langa ajutorul financiar urgent, este nevoie si de masuri de preventie pe termen mediu si lung, ca de exemplu reorientarea practicilor agricole si forestiere curente pentru ca acestea sa devina cu adevarat sustenabile si sa nu contribuie la accentuarea procesului de degradare a solului.

Inundatiile recente din mai multe state membre ale Uniunii Europene s-au soldat cu zeci de victime si au provocat daune serioase oraselor, infrastructurilor, afacerilor, agriculturii si zonelor rurale. De exemplu, doar in Republica Ceha, aproximativ 700 de municipalitati au fost inundate, iar in Polonia, peste 100 000 de exploatari agricole si 600 000 de hectare de teren arabil. De asemenea, unele capitale europene, cum ar fi Praga si Varsovia, precum si alte orase din Europa, au fost grav afectate si paralizate, apele revarsate blocand oamenii in case si masini si intrerupand serviciile de transport public.

SOLIDARITATEOanaAntonescu:tarileafectaterecentdeinundatiitrebuiesprijinite

Iulie2013

Page 17: Newsletter Oana Antonescu - iunie-iulie 2013

SANATATEPUBLICAMasuriextinsepentrucombaterea

siprevenireaamenintarilortransfrontalieregravepentrusanatate

Oana Antonescu, membra a Comisiei pentru

mediu, sanatate publica din Parlamentul

European, a votat in favoarea unei propuneri

privind amenintarile transfrontaliere grave

pentru sanatate.

„Amenintarile transfrontaliere recente, cum ar fi „pandemia” de gripa H1N1 (2009), norul de cenusa vulcanica (2010) sau bacteria E. coli(2011), au condus la consolidarea capacitatii de reactie a Uniunii Europene prin luarea de masuri concrete prevazand mijloace, retele si structuri complementare celor de care dispune deja, pentru prevenirea si combaterea acestora”, a sustinut Oana Antonescu.

Eurodeputata PDL a aratat ca a votat in favoarea propunerii, intrucat aceasta extinde masurile de evaluare a riscurilor si de coordonare aplicabile pentru bolile transmisibile la toate amenintarile de origine biologica, chimica sau ambientala la adresa sanatatii si consolideaza in acelasi timp rolul Comitetului pentru securitate sanitara in vederea imbunatatiri coordonarii masurilor de combatere a crizelor.

„Nu in ultimul rand propunerea privind amenintarile sanitare transfrontaliere grave pentru sanatate prevede ca fiecare stat membru sa elaboreze, sa consolideze si sa actualizeze intr-o maniera coordonata planuri nationale de pregatire si interventie in caz de criza sanitara, facand schimburi de bune practici cu celelalte state membre”, a adaugat Oana Antonescu.

Europarlamentarul Oana Antonescu a mai punctat ca, pentru buna functionare a „sistemului de avertizare si reactie rapida”, precum si a sistemului de recunoastere a unei „urgente in domeniul sanatatii”, este nevoie de o cooperare stransa intre statele membre si institutiile Uniunii Europene.

Iulie2013

Page 18: Newsletter Oana Antonescu - iunie-iulie 2013

Eurodeputata Oana Antonescu a participat la Academia Europeana pentru Tineri Lideri Politici, in cadrul careia a reluat ideea ca Romania trebuie sa actioneze mai ferm in vederea stimularii productiei energiei verzi, in același timp fiind necesar si sa protejeze consumatorii vulnerabili.

OanaAntonescuaparticipatlaAcademiaEuropeanapentruTineriLideriPolitici

EVENIMENT

In cadrul evenimentului „Academia Europeana pentru Tineri Lideri Politici”, organizat de catre Centru Roman pentru Politici Europene, europarlamentarul Oana Antonescu a subliniat importanta sustinerii de catre statul roman a dezvoltarii productiei energetice din surse regenerabile, ca solutie optima atat pentru diversificarea surselor de aprovizionare, cat si pentru asigurarea independentei energetice a Romaniei.

Europarlamentarul a precizat in acelasi timp ca obtinerea energiei din surse regenerabile presupune pentru moment, anumite costuri iar pentru actorii economici este foarte important sa poata beneficia de un pret redus al energiei. Mai mult, succesul antreprenorilor europeni depinde in mod esential de mentinerea unui sistem economic competitiv, capabil sa stimuleze inovarea si cercetarea. De aceea, Oana Antonescu considera ca autoritatile de la București trebuie sa tina cont in mod imperativ de toate aceste elemente atunci cand dezvolta politici in domeniul energetic.

„Nu in ultimul rand, este important ca aceste politici in materie de energie sa protejeze consumatorii vulnerabili prin cele mai eficiente instrumente posibile. Este necesar ca decidentii sa gaseasca un echilibru stabil care sa nu diminueze fluxul de investitii verzi in Romania, proiectele existente sau locurile de munca deja create in acest sector. Mai mult, Romania trebuie sa priveasca foarte serios la importanta credibilitatii politicilor sale pe piata regenerabilelor, care este primordiala pentru atragerea de noi investitii, precum si la obiectivele pe care si le-a asumat in raport cu Uniunea Europeana”, a subliniat eurodeputata Oana Antonescu.

Iulie2013

OanaAntonescu

„Inconditiileincarepentrunumeroasestateeuropeneaprovizionarea

cuenergiedevineunobiectivmajoralpoliticilorpublice,diversificarea

surselordeaprovizionareramaneoprioritatestrategicapentruRomania.Dezvoltareaproductieidinsursepropriisauincheiereaunornoiacorduricufurnizoriexterni

suntimportantedinacestpunctdevedere”

Page 19: Newsletter Oana Antonescu - iunie-iulie 2013

Europarlamentarul Oana Antonescu si-a exprimat satisfactia fata de rezultatul votului din Comisia de Mediu, sanatate publica și siguranta alimentara (ENVI), care a adoptat un raport privind producerea, ambalarea si comercializarea produselor din tutun, transmitand un semnal clar in directia combaterii fumatului.

Amendamentele adoptate in Comisia ENVI au ca scop interzicerea comercializarii de produse din tutun ambalate atractiv, extinderea dimensiunii avertismentelor de pe ambalajele produselor de tutun pana la 75% din dimensiunea acestora, interzicerea folosirii aditivilor, inclusiv a mentolului, aditivi care fac produsele din tutun mai atractive si stabilirea unei „liste pozitive” de ingrediente pe care un produs din tutun le poate contine. Totodata, membrii Comisiei ENVI au sustinut propunerea Comisiei de a interzice tigaretele slim.

„Consider ca succesul de astazi reprezinta un pas important in directia combaterii consumului de produse din tutun, noile standarde avand potentialul de a salva mii de vieti. Ma bucur ca membrii Comisiei ENVI au sustinut aceste masuri si sper ca votul favorabil de ieri sa determine Guvernul Romaniei sa isi revizuiasca pozitia oficiala referitoare la aceasta Directiva, pozitie intemeiata doar pe argumentele furnizate de industria tutunului. Sanatatea cetatenilor trebuie sa fie pusa pe primul loc!”, a subliniat Oana Antonescu.

Totodata, aceasta a aratat ca „masurile cuprinse in Propunerea de Directiva ofera solutii adecvate de prevenire a fumatului in randul tinerilor si de a-i descuraja pe cei care fumeaza deja. Consumul de tutun reprezinta una dintre problemele majore de sanatate publica cu care tara noastra se confrunta, avand un cost social si economic considerabil care trebuie avut in vedere. Guvernul ignora cu buna stiinta realitatile sistemului de sanatate si cuantumul costurilor asociate fumatului. Este important sa se ia masuri pentru limitarea acestui fenomen”, a declarat europarlamentarul democrat-liberal.

DECIZIE

OanaAntonescu:SalutsemnaluldatdeParlamentulEuropean

indirectiacombateriifumatului!

Iulie2013

Page 20: Newsletter Oana Antonescu - iunie-iulie 2013

CONTACT