newsletter e-incluziune februarie 2015

13
Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 Axa prioritară: 1. Educația și formarea profesională în sprijinul creșterii economice și dezvoltării societății bazate pe cunoaștere Domeniul major de intervenţie: 1.2 „Calitate în învăţământul superior” Titlul proiectului: : „e-Incluziune:Dezvoltarea şi implementarea unui program de asistenţă bazat pe tehnologii TIC, pentru creşterea accesului la învăţământul superior al persoanelor cu dizabilităţi” Cod Contract: POSDRU/156/1.2/G/141055 Beneficiar:: Universitatea ″Lucian Blaga″ din Sibiu NEWSLETTER Februarie 2015

Upload: eincluziune

Post on 09-Aug-2015

135 views

Category:

Education


2 download

TRANSCRIPT

Page 1: Newsletter e-Incluziune februarie 2015

Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 Axa prioritară: 1. Educația și formarea profesională în sprijinul creșterii economice și dezvoltării societății bazate pe cunoaștereDomeniul major de intervenţie: 1.2 „Calitate în învăţământul superior”

Titlul proiectului: : „e-Incluziune:Dezvoltarea şi implementarea unui program de asistenţă bazat pe tehnologii TIC, pentru creşterea accesului la învăţământul superior al persoanelor cu dizabilităţi”Cod Contract: POSDRU/156/1.2/G/141055Beneficiar:: Universitatea ″Lucian Blaga″ din Sibiu

   

NEWSLETTERFebruarie 2015

Page 2: Newsletter e-Incluziune februarie 2015

NOUTĂȚI

„Acolo unde cei înfrânţi văd bariere, învingătorii zăresc trambuline.” Robert Brault

„e-Incluziune:Dezvoltarea şi implementarea unui program de asistenţă bazat pe tehnologii TIC, pentru creşterea accesului la

învăţământul superior al persoanelor cu dizabilităţi”

97 de studenti participanti in proiectul eIncluziune – regiunea Centru

Cei mai buni profesori universitari vor fi premiaţi de studenţi

Colectia Fundatiei Alexandre de

Gusmao - resurse de documentare

disponibile gratuit

Ministerul Educaţiei a stabilit criteriile generale de admitere în învăţământul superior pentru anul universitar 2015 - 2016

Semneaza petitia "Oras pentru oameni"!

Student al UVT, primul roman care a castigat concursul pentru corul Radio France - Paris

Esti interesat sa calatoresti si sa muncesti in perioada vacantei de vara, dar si sa ai parte de o experienta culturala si turistica in Statele Unite?

La Timişoara a fost organizat Marşul Bolilor Rare. Au participat medici, studenţi şi rezidenţi

Recunoaştere internaţională pentru cercetarea din Universitatea de Vest din Timişoara

World Education Fair, la Bucureşti: sunt prezente universităţi din Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Elveţia

Page 3: Newsletter e-Incluziune februarie 2015

97 de studenti participanti in proiectul eIncluziune – Regiunea Centru

„Acolo unde cei înfrânţi văd bariere, învingătorii zăresc trambuline.” Robert Brault

Conform datelor centralizate la sfarsitul lunii ianuarie 2015 in cadrul proiectului „e-Incluziune: Dezvoltarea şi implementarea unui program de asistenţă bazat pe tehnologii TIC, pentru creşterea accesului la învăţământul superior al persoanelor cu dizabilităţi” , s-au inscris un numar de 97 de studenti.

Acestia provin de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (Facultatea de Drept, Facultatea de Litere si Arte,Facultatea de Stiinte, Facultatea de TeologieFacultatea de Stiinte Economice, Facultatea de Stiinte Socio-Umane, Facultatea de Medicina, Facultatea de Inginerie, Facultatea de SAIAPM) si de la Universitatea Transilvania din Brasov (din cadrul urmatoarelor facultati: Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Facultatea de Litere, Facultatea de Mecanica, Facultatea de Alimentatie si Turism, Facultatea IESC, Facultatea de Litere, Facultatea de Sociologie si Comunicare, Facultatea de Matematica- Informatica, Facultatea de Design de produs si mediu, Facultatea de Inginerie Tehnologica si management industrial ).

In perioada urmatoare studentii vor participa la activitati de consiliere si sprijin in procesul educational, dublat de o serie de sesiuni de formare TIC pentu utilizarea unei Platforme e-Learning ce serveste drept instrument facilitator de invatare, predare si examinare.

Mai multe informaţii: www.e-incluziune.ro

Page 4: Newsletter e-Incluziune februarie 2015

Colectia Fundatiei Alexandre de Gusmao - resurse de documentare disponibile gratuit

„Acolo unde cei înfrânţi văd bariere, învingătorii zăresc trambuline.” Robert Brault

Ministerul Relatiilor Externe din Brazilie pune la dispozitia cititorilor interesati, Colectia Fundatiei Alexandre de Gusmao, care numara mai mult de 500 de titluri din domeniul relatiilor internationale.Site-ul este recunoscut in mediul academic ca o sursa importanta de documentare in domeniu.

Aceste titluri sunt studii si cercetari din domeniul Relatiilor internationale, ale po politicii externe braziliene, al istoriei diplomatice a Braziliei, despre organizatia BRICS, scrise in limbile portugheza, engleza si spaniola. Sunt disponibile online si pot fi descarcate si citite pe suport electronic.

Sursa: http://www.funag.gov.br/loja/

Page 5: Newsletter e-Incluziune februarie 2015

Semneaza petitia "Acces egal in spatiul public", lansata de ActiveWatch, si ajuta-ne sa transformam spatiul urban intr-un loc accesibil tuturor persoanelor, inclusiv celor cu dizabilitati. Semnatura ta face diferenta!

Semneaza petitia noastra online si astfel vom avea toti acces egal in spatiul public!

http://www.orasulestitu.ro/accesegal/petitie-online.php

Prin aceasta petitie, ActiveWatch alaturi de partenerii sai, le solicita autoritatilor respectarea demnitatii umane, implementarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati (ratificata in Parlament in 2010), prin crearea unei institutii publice care sa monitorizeze si sa creeze conditii de accesibilizare a mediului fizic (accesibilizarea mijloacelor de transport in comun, a strazilor si a unitatilor publice sau private), a mediului informational si a institutiilor de invatamant pentru toate persoanele cu dizabilitati, in functie de tipul dizabilitatii acestora.

Sursa: http://www.orasulestitu.ro/accesegal/petitie-online.php

„Acolo unde cei înfrânţi văd bariere, învingătorii zăresc trambuline.” Robert Brault

Semneaza petitia "Oras pentru oameni"!

Page 6: Newsletter e-Incluziune februarie 2015

Esti interesat sa calatoresti si sa muncesti in perioada vacantei de vara, dar si sa ai parte de o experienta culturala si turistica in Statele Unite?

Programul Summer Work Travel ofera studentilor inscrisi la cursuri universitare de zi oportunitatea de a lucra si calatori in Statele Unite ale Americii, in perioada vacantei de vara.

Din 2000 pana acum peste 40.000 de studenti romani au participat la acest program ce se desfasoara anual. Cu peste 5.000 de participanti in 2014, Summer Work Travel este cel mai mare program de schimburi culturale.

Acesta permite studentilor sa economiseasca bani, sa viziteze SUA si sa traiasca alaturi de cetateni americani si de studenti din alte tari. Ei obtin astfel o imagine nefiltrata a Statelor Unite, pot lega prietenii sau se pot indragosti de locurile unde calatoresc.

Studentii inscrisi la cursuri de zi la institutii acreditate din alte tari decat SUA pot veni in Statele Unite pentru a-si impartasi cultura si ideile cu persoane

Soribel Feliz, vice-consul al Ambasadei SUA si administratorul programului Summer Work and Travel, te invita la o discutie pe Facebook despre programul Summer Work Travel 2015.

Discutia va avea loc vineri, 6 februarie 2015, intre 15:00 si 16:00.

Puteti transmite intrebarile pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA https://www.facebook.com/bucharest.usembassy.

Sursa: FACEBOOK.

„Acolo unde cei înfrânţi văd bariere, învingătorii zăresc trambuline.” Robert Brault

Page 7: Newsletter e-Incluziune februarie 2015

Recunoaştere internaţională pentru cercetarea din Universitatea de Vest din Timişoara

Cercetarea la Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) a primit o nouă recunoaştere internaţională, de această dată din partea University Ranking by Academic Performance, topul internaţional al universităţilor după performanţa academică. În cadrul acestei clasificări, la nivelul României, UVT se află pe locul II la Fizică, iar în cazul Matematicii, pe locul V. La nivel internaţional, poziţiile ocupate sunt 510, respectiv 630. "Recunoaşterea la nivel internaţional ne poziţionează într-un cerc restrâns al universităţilor care produc valoare în comunitate.

Cercetarea ne aduce vizibilitate şi ne pune în directă colaborare cu cele mai bune institute de profil din lume, iar studenţii sunt beneficiari direcţi ai creşterii competitivităţii internaţionale. De asemenea, financiar, cercetarea aduce comunităţii sume considerabile prin care ne dezvoltăm în continuare", a declarat, marţi, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Sursa : Edumanager.ro Continuarea...

„Acolo unde cei înfrânţi văd bariere, învingătorii zăresc trambuline.” Robert Brault

Page 8: Newsletter e-Incluziune februarie 2015

Cei mai buni profesori universitari vor fi premiaţi de studenţi

Studenţii sunt invitaţi să îi nominalizeze pe profesorii care le-au marcat studenţia pentru a fi premiaţi cu distincţia

de "Profesor Bologna", acordată în cadrul galei festive care va avea loc anul acesta, în luna mai, la Timişoara.

Potrivit unui comunicat de presă al ANOSR, studenţii din toate universităţile româneşti, publice sau private, au

ocazia să îşi nominalizeze profesorii preferaţi pe www.profitari.ro până pe 23 martie, urmând ca toţi aceştia să fie

ulterior evaluaţi de colegi de ai lor din alte universităţi care vor participa "incognito" la cursurile lor.

Gala Profesorului Bologna este un eveniment organizat anual de Alianţă Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din

România (ANOSR) prin care sunt căutate şi scoase la lumina modelele de profesori universitari care au reuşit să

spargă barierele învăţământului clasic şi să îi inspire şi să îi motiveze pe studenţi prin metodele lor inovative de

predare şi învăţare şi prin atitudinea lor care i-a apropiat de studenţi.

Sursa: EduManager.ro Continuare...

„Acolo unde cei înfrânţi văd bariere, învingătorii zăresc trambuline.” Robert Brault

Page 9: Newsletter e-Incluziune februarie 2015

Ministerul Educaţiei a stabilit criteriile generale de admitere în învăţământul superior pentru

anul universitar 2015 - 2016

Media generală minimă de admitere la studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat pentru anul 2015-

2016 nu poate fi mai mică decât 5 (cinci) sau decât un număr minim de puncte echivalent, iar media generală de

admitere se va calcula ca medie aritmetică sau medie ponderată a notelor obţinute la probele concursului de

admitere, potrivit criteriilor generale de admitere în învăţământul superior aprobate de ministrul Educaţiei Sorin

Câmpeanu.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Câmpeanu, a aprobat, prin ordin, criteriile generale privind

organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licenţă, master şi doctorat pentru anul universitar 2015 -

2016.

Sursa: EduManager.ro Continuare...

„Acolo unde cei înfrânţi văd bariere, învingătorii zăresc trambuline.” Robert Brault

Page 10: Newsletter e-Incluziune februarie 2015

Student al UVT, primul roman care a castigat concursul pentru corul Radio France – Paris

Haţegan Nicolae, student în anul IV Canto la Universităţii de Vest din Timişoara - Facultatea de Muzică şi Teatru,

clasa conf. univ. dr. Marius Manyov, este primul român care a reuşit să câştige concursul pentru corul Radio France

– Paris (La maison de la radio, choeur de Radio France).

La acest prestigios concurs au participat 42 de concurenţi din ţari precum Franţa, Canada, Columbia, Germania,

etc. Aceştia au concurat pentru patru posturi în partida de tenor. Juriul a fost reprezentat de 15 personalită ţi

marcante, printre care directorul muzical de la Radio France, profesori de la Conservatorul din Paris, membrii ai

corului. Concursul a cuprins trei mari etape prin care candidaţii se eliminau succesiv, ajungându-se ca la ultima

etapă să rămână doar opt participanţi. La proba de lied, Haţegan Nicolae a cântat Crizanteme de Sabin Drăgoi,

reprezentând la nivel de excelenţă creaţia muzicală românească.

Sursa: ZiuadeVest.ro Continuare...

„Acolo unde cei înfrânţi văd bariere, învingătorii zăresc trambuline.” Robert Brault

Page 11: Newsletter e-Incluziune februarie 2015

La Timişoara a fost organizat Marşul Bolilor Rare. Au participat medici, studenţi şi rezidenţi

Zi după zi, mână în mână, pentru o calitate mai bună a vieţii pacienţilor cu boli rare" - este mesajul european din

acest an pentru susţinerea bolnavilor cu astfel de afecţiuni. L-au transmis şi astăzi la Timişoara studenţi, medici sau

profesori universitari care au participat la Marşul Bolilor Rare. Şi la Arad, peste 300 de tineri s-au adunat pe platoul

din faţa Palatului Administrativ şi au format o inimă uriaşă, în semn de solidaritate.

Sursa: Digi24.ro Continuare...

„Acolo unde cei înfrânţi văd bariere, învingătorii zăresc trambuline.” Robert Brault

Page 12: Newsletter e-Incluziune februarie 2015

World Education Fair, la Bucureşti: sunt prezente universităţi din Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Elveţia

Cea de-a 20-a ediţie a World Education Fair îi aduce în România pe reprezentanţii a peste 40 de universităţi din

Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Austria, Grecia, Spania, Elveţia şi, în premieră, ai unor universităţi de top din

Italia, Liechtenstein şi Noua Zeelandă, care îşi vor prezenta sâmbătă şi duminică, la hotel Athenee Palace Hilton din

Bucureşti, ofertele pentru studii universitare de licenţă, master şi MBA pentru studenţi şi elevi de liceu.

Marea Britanie este prezentă la târg cu 15 universităţi, urmată de Olanda, cu opt universităţi, şi Italia, cu cinci. Din

Elveţia sunt prezente patru universităţi, din Spania şi Danemarca câte două şi câte o instituţie de învăţământ

superior din Austria, Franţa, Germania, Grecia, Liechtenstein, Noua Zeelandă şi România.

Sursa: EduManager.ro Continuare...

„Acolo unde cei înfrânţi văd bariere, învingătorii zăresc trambuline.” Robert Brault

Page 13: Newsletter e-Incluziune februarie 2015

http://www.e-incluziune.ro/

Elaborat, Cristian Alexandrescu – Expert informare si promovare, ianuarie 2015

„e-Incluziune:Dezvoltarea şi implementarea unui program de asistenţă bazat pe tehnologii TIC, pentru creşterea accesului la învăţământul superior al persoanelor cu dizabilităţi”

POSDRU/156/1.2/G/141055

Despre proiect

ResurseCursuri

„Acolo unde cei înfrânţi văd bariere, învingătorii zăresc trambuline.” Robert Brault