neuro 2012

Upload: vanzari-lacoste

Post on 06-Jan-2016

70 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

prezentare fibrilatie atriala

TRANSCRIPT

  • Fibrilatia Atriala

  • Fibrilatia atriala este o tahiaritmie supraventriculara caracterizata prin activitate electrica cardiaca dezorganizata si deteriorare progresiva a functiei electromecanice atriale.Fibrilatia atriala este cea mai frecventa aritmie intalnita.

  • Clasificarea fibrilatiei atriale

    Fibrilatia atriala paroxistica - Dureaza sub 7 zile. Fiecare episod se succeda rapid si dispare fara nici o interventie terapeutica, inima revenind la ritmul normal

    Fibrilatia atriala persistenta - Ritm atrial neregulat peste 7 zile consecutive care nu dispare fara tratament ( medicamentos sau cardioversie )

    Fibrilatia atriala permanenta - Ritm cardiac neregulat pentru o perioada neprecizata. Bolnavii sunt tratati prin cardioversie dar ritmul acestora ramane neregulat.

  • Factori de riscHipertensiunea arterialaBoala cardiaca valvulara mitrala sau tricuspidianaIschemia atrialaMiocardita si pericarditaConsumul de anumite substante ( stimulantii, alcoolul, cocaina )Tulburari endocrine ( hipertiroidismul si feocromocitomul )Tulburari neurologice ( hemoragia subarahnoidiana sau atacul cerebral )Fibrilatia atriala familialaVarsta si sexul - Barbatii prezinta un risc usor mai crescut de a dezvolta FA, dar femeile diagnosticate cu aceasta afectiune prezinta un risc mai mare de moarte prematura. Varstnicii sunt mai predispusi la FA decat persoanele tinere.

  • Clinic + EKGMulti pacienti pot fi asimptomatici. Cei care prezinta manifestari clinice datorita fibrilatiei atriale experimenteaza: palpitatii, dispnee, fatigabilitate, ameteli, angina, agravarea insuficientei cardiace.

    Electrocardiograma se caracterizeaza prin:-unde P absente inlocuite de unde F de fibrilatie, haotice, neregulate-complexe QRS neregulate-ritm neregulat cu frecvena ventric. de 100-180 bpm-sindrom de preexcitatie sau bloc de ramura

    Electrocardiograma are o sensibilitate de 91% i o specificitate de 99%.

  • Fibrilatie atriala + BRS Foarte des asemanata cu TV neregularitatea complexelor QRS este sugestiva pt. FA - QRS >120 ms - Nu exista RR in V1

  • TratamentPrioritatile in managementul fibrilatiei atriale raman prevenirea AVC, controlul frecventei cardiace si cel al ritmului cardiac.

  • Prevenirea AVC

  • Mod de administrare:

    Warfarina - doza de atac 10-15 mg/zi - doza de ntretinere 5-7,5 mg/zi

    Acenocumarol -doza de atac 4mg/zi -doza de intretinere 2mg/zi

    Monitorizarea tratamentului: INR , TP, Htc, Hb, hemoragii (gingivoragii, epistaxis spontan, hemoragii conjunctivale, petesii, hematurie)

    Control periodic: dup stabilirea dozei optime si obtinerea unei anticoagulri eficiente INR se va controla lunar.

  • HAS-BLED reprezinta un nou scor de stratificare a riscului de sangerare terapeutica la pacientii tratati cu anticoagulante orale pentru fibrilatie atriala. HAS BLED > 3 risc inalt de sangerare Scorul HAS-BLED poate fi utilizat pentru setarea dozei de ACO si pentru identificarea pacientilor care ar beneficia mai bine de inchiderea percutana a auriculului stang.

  • DabigatranDabigatran este un inhibitor direct al trombinei, ce nu necesita monitorizare terapeutica.Trialul RE-LY (Dabigatran vs Warfarin in Fibrilatia Atriala )Comparativ tratamentului bine controlat cu warfarin, dabigatran etexilat a demonstrat : - Reducerea semnificativ a riscului de AVC i de embolie sistemic inclusiv a accidentelor vasculare hemoragice cu dou doze zilnice de dabigatran 150 mg; - Rat semnificativ scazut a sngerrilor majore cu dou doze zilnice de dabigatran 110 mg; - Reducerea semnificativ a mortalitii vasculare cu dou doze zilnice de dabigatran 150 mg. Pentru urmtoarele grupuri de pacieni doza zilnic recomandat de Pradaxa este de 150 mg administrat sub forma a 2 capsule de 75 mg o dat pe zi:Pacieni cu insuficien renal moderat (clearance-ul creatininei ClCr 30 50 ml/ minPacieni crora li se administreaz concomitent verapamil, amiodaron, chinidin Pacieni cu vrsta de 75 de ani sau peste

  • Dabigatran Reacii adverse frecvente (afecteaz 1 pn la 10 pacieni din 100)-Sangerari masive

    -Hematoame

    -Epistaxis

    -Hemoragii digestive

    -Durere la nivelul abdomenului sau durere de stomac

    -Scaune diareice frecvente sau micri peristaltice intestinale

    -Indigestie

    -Senzaie de ru

  • Ictusurile cerebrale embolice au potential de transformare hemoragica, survenind complicatii hemoragice severe dupa anticoagulare.Ictusurile masive, hipertensiunea, dozele mari de heparina administrate in bolus si anticoagularea excesiva sunt factori care au fost asociati cu un potential de dezvoltare a hemoragiei intracerebrale. Deoarece cele mai multe transformari hemoragice survin in primele 48 de ore dupa debutul AVC-ului, Cerebral Embolism Task Force recomanda de a evita anticoagularea precoce la pacientii cu ictusuri masive sau in cazul in care transformarea hemoragica a fost notata la TC repetate.

  • Controlul frecventei cardiaceAtingerea unui prag de sub 80 batai/ min in repaus si sa nu depaseasca, in cazurile de efort moderat 110 batai/ minAgentii terapeutici de electie pentru controlul frecventei ventriculare raman beta-blocantele, iar linia a doua de tratament o constituie antagonistii canalelor de calciu non-dihidropiridinici, carora li se adauga, la nevoie, digoxina.Ablatia nodulului atrioventricular este ideala in cazul pacientilor care urmeaza o strategie de control a frecventei cardiace, cu rezultate slabe la tratamentul medicamentos.

  • Controlul ritmului Termen lung

  • Amiodarona Termen LungReactii adverse:- Aritmii ventriculare severe ( torsada varfurilor ) - Agravarea insuficientei cardiace- Bradicardie accentuata - Cresterea valorilor serice ale enzimelor hepatice- Reducerea acuitatii vizuale, fotosensibilizare- Hiper- sau hipotiroidie. - Necroza hepatocelulara si inflamatia sau fibroza pulmonara apar rar. EKG: prelungirea intervalului QT, diminuarea amplitudinii, aplatizarea si prelungirea undei T, uneori aspect bifid al acestei unde. Se recomanda monitorizarea valorilor serice ale enzimelor hepatice si controlul radiologic periodic al aparatului respirator.

  • Conversia electricaCardioversia electrica reprezinta aplicarea unui soc electric sincronizat cu activitatea intrinseca cardiaca pentru ca stimularea cardiaca sa nu intervina in perioada vulnerabila a ciclului cardiac. Rata de succes este de 75-93% cu eficacitate corelata la energii de 360>200>100 J. Riscurile electroconversiei sunt aritmiile cardiace si embolismul. Dupa cardioversie se poate observa supradeniv. ST tranzitorie.Cardioversia electrica dupa o fibrilatie atriala de peste 48 de ore necesita o terapie anticoagulanta de 6-12 saptamini.

  • Mod de viata al pacientilor cu fibrilatie atrialaEste necesar un stil de viata sanatos:-oprirea fumatului -controlul valorilor colesterolului -controlul tensiunii arteriale -evitarea consumului de alcool, cofeinei sau stimulante -exercitiul fizic -reducerea stresului