montarea contoarelor si erori de masurare

Click here to load reader

Post on 06-Dec-2015

156 views

Category:

Documents

11 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Montarea Contoarelor Si Erori de Masurare

TRANSCRIPT

 • MONTAREA CONTOARELOR I ERORI DE MSURARE

  1

  Montarea contoarelor i erori de msurare

  n cazul cnd tensiunile i curenii din circuit depesc valorile nominale ale contoarelor trifazate, acestea trebuie

  conectate prin intermediul transformatoarelor de msurare. Se pot utiliza montaje cu transformatoare de msurare de curent sau de tensiune i montaje indirecte, cu ambele tipuri de transformatoare de msurare. n Fig.4.1, se prezint conectarea contoarelor n montaj indirect, mpreun cu aparatele necesare pentru msurarea curenilor, tensiunilor, puterilor active i reactive.

  Montaje indirecte

 • MSURAREA ENERGIEI ELECTRICE

  2

  Fig.4.1. Montaj indirect, circuit trifazat fr conductor neutru.

  Pentru a monta corect un contor, trebuie respectate schema

  de conexiuni indicat de fabricant precum i reeaua electric n care se introduce aparatul. Montarea corect presupune cunoaterea succesiunii fazelor reelei i respectarea acelorai succesiuni la bornele de tensiune ale contorului. De asemenea, se

  impune realizarea concordanei ntre bornele contorului i ale transformatoarelor de msurare, respectndu-se polaritatea acestora.

  La contoarele monofazate, erorile de montaj sunt rare,

  datorit schemelor simple, iar identificarea legturilor se face uor. Cea mai frecvent eroare const n inversarea sensului de circulaie a curentului n bobin, ceea ce are ca urmare rotirea discului n sens contrar celui normal; aceast eroare poate fi uor observat i remediat. La contoarele trifazate, nerespectarea succesiunii corecte a

  fazelor conduce la apariia erorilor. De asemenea, nlocuirea unui conductor de faz cu conductorul neutru, n afara faptului c determin o nregistrare greit a energiei, poate produce arderea bobinelor de tensiune, din cauza aplicrii tensiunii de linie n loc de cea de faz.

 • MONTAREA CONTOARELOR I ERORI DE MSURARE

  3

  La montarea indirect a contoarelor prin transformatoare de msurare, cauzele care pot produce erori sunt i mai numeroase. Se pot conecta greit circuitele de curent sau de tensiune ale contoarelor la nfurrile secundare ale transformatoarelor de msur sau se poate ntrerupe un conductor de legtur ntre contor i transformatorul de msur. Un exemplu de conectare greit este prezentat n Fig.4.2, unde s-au inversat legturile la borne de curent ale primului sistem de msurare.

  Fig.4.2. Conectare greit.

  La conectarea corect, puterea integrat de contor este:

  )*332

  *112

  Re( IUIUP (4.1)

  care, n cazul unei sarcini trifazate echilibrate i al tensiunilor simetrice, devine:

  cos3

  30cos30cos 332112

  ll IUP

  IUIUP

  (4.2)

  n cazul inversrii curentului de pe faza ntia, puterea integrat are expresia:

  ]*332

  )*1

  (12Re[' IUIUP (4.3)

  relaie care devine pentru sarcina trifazat echilibrat:

 • MSURAREA ENERGIEI ELECTRICE

  4

  sin'

  )30cos(332

  )30180cos(112

  '

  lIl

  UP

  IUIUP

  (4.4)

  Rezult:

  P P ctg KP ' '3 (4.5)

  coeficientul de corecie K variind n funcie de defazajul

  circuitului. Pentru 0 , discul contorului se oprete, la 600

  aparatul msoar corect etc.

  Fig.4.3. Defecte la montarea contorului trifazat.

  Tabelul 4.1.

  1. Arderea siguranei de pe faza 1 - punctul a - K

  2 3

  3 tg

  2. Arderea siguranei de pe faza 3 - punctul b -

  3. Arderea siguranei de pe faza 2 - punctul c -

  K = 2

  tg3

  32

  K

 • MONTAREA CONTOARELOR I ERORI DE MSURARE

  5

  n cazul montajelor indirecte cu transformatoare de msurare de tensiune (Fig.4.3), factorul de corecie K pentru diverse defecte este prezentat n Tabelul 4.1. De exemplu, n cazul arderii siguranei de pe faza a doua, eroarea nu depinde de factorul de putere din circuit i contorul msoar jumtate din energia real.

  Marii consumatori, cu pondere considerabil n utilizarea energiei electrice, sunt urmrii cu mult atenie, pentru aplatizarea curbei de sarcin a sistemului energetic. Din aceste motive, tarifarea se face att dup valoarea energiei, ct i dup momentul din zi n care s-a consumat, unele situaii avnd n vedere i puterea sub care se transfer energia. Este deci vorba, pe de o parte, de contorizarea separat n diverse ore ale zilei sau ale nopii, i pe de alt parte, de nregistrarea valorii maxime a puterii debitate spre consumator.

  Cnd consumatorul posed instalaii de producere a energiei electrice, pe care o poate debita n sistemul energetic, este necesar a se prevedea modaliti distincte de nregistrare a energiei scurse n cele dou sensuri. Din aceste considerente, s-au dezvoltat contoare prevzute cu funcii suplimentare.

  Contoarele cu dublu tarif se utilizeaz la msurarea energiei electrice transmise spre consumatori, n scopul stimulrii acestora pentru a funciona n special n orele de sarcin mic, tariful fiind, n acest timp, mai redus.

  Contorul face distincia ntre energia consumat n orele de vrf de sarcin i aceea consumat n orele de gol. Din acest motiv, n contorul echipat cu sistemele de msurare necesare, se monteaz dou sisteme de totalizare acionate de la acelai ax al

  Contoare de inducie cu

  funcii suplimentare

 • MSURAREA ENERGIEI ELECTRICE

  6

  contorului. Cuplarea unuia sau a altuia din aceste dou totalizatoare cu role se face cu un releu electromagnetic de

  separare acionat din exterior. Releul electromagnetic se acioneaz n curent continuu obinut prin redresarea tensiunii

  alternative ce alimenteaz i contorul (Fig.4.4). Cadranul 2C al

  contorului se folosete pentru tariful cu pre ridicat, iar cadranul C1 pentru tariful cu pre redus. n mod uzual, contorul cu dublu tarif se monteaz mpreun cu un ceas de contact de tip electric, care asigur comanda n timp a releului electromagnetic. Acest ceas de contact poate nchide i deschide un contact ce suport cureni de ordinul 1 A, pe o durat reglabil, minimum 1 or.

  Fig.4.4. Contor cu dublu tarif.

  Contoarele de vrf se utilizeaz atunci cnd energia se factureaz global pn la o anumit putere consumat, iar pentru o putere superioar limitei stabilite, consumat accidental de abonat, energia este tarifat n kWh. Astfel, abonatul poate consuma o putere mai mare dect cea fixat, pltind ns suplimentar. Dac puterea consumat rmne sub cea limit, discul contorului st pe loc. Aceast funcie se realizeaz printr-un dispozitiv care se ataeaz la un contor normal, dispozitiv realizat pe baza unui resort care furnizeaz un cuplu antagonist constant (i reglabil),

 • MONTAREA CONTOARELOR I ERORI DE MSURARE

  7

  determinat de valoarea limit a sarcinii, ncepnd de la care contorul trebuie s nregistreze.

  Contorul de depire servete la nregistrarea consumului care depete o anumit limit fix, separat de consumul total ( Fig.4.5).

  Consumul ce depete pe cel corespunztor puterii limit se pltete cu un pre mai ridicat. Contorul de depire se utilizeaz n cazul n care lipsa de putere disponibil (la vrf de sarcin) determin un pre mai ridicat al energiei consumate n acest interval de timp.

  Contorul cu indicator de putere maxim se utilizeaz n sistemul de tarifare a energiei n care, n afara energiei nregistrate n perioada de taxare, se ine seama i de puterea maxim absorbit n acest interval de timp. Puterea maxim absorbit de consumator se determin ca medie pe un interval scurt de timp, de regul 15 minute. Funciile unui contor cu indicator de putere maxim sunt multiple, putnd conine i dublul sistem de tarifare, din care un sistem funcioneaz simultan cu nregistrarea puterii maxime, iar cellalt atunci cnd se deconecteaz mecanismul respectiv. Contorul este prevzut cu releul de conectare al tarifului de noapte, acesta urmnd s sisteze msurarea puterii maxime. Comanda acestui releu se poate da de la un ceas de contact, plasat

  alturi de contor, sau centralizat, de la un sistem de telecomand pentru mai muli consumatori. Celelalte funcii ale contorului cu indicator de putere maxim sunt:

  Fig.4.5. Referitor la

  contorul de

  depire.

 • MSURAREA ENERGIEI ELECTRICE

  8

  - integrarea puterii pe un interval de timp;

  - memorarea valorii energiei integrate;

  - afiarea acestei valori; - afiarea i memorarea celei mai mari valori pe care a avut-o energia n diverse intervale de integrare;

  - anularea tuturor informaiilor afiate dup citirea contorului, la sfritul perioadei de facturare.

  Un exemplu de aparat de acest tip l reprezint contorul trifazat de energie activ cu dublu tarif i dublu indicator tip 1 CA 2 IMDT. Aparatul este destinat nregistrrii energiei electrice active consumate n reele cu sau fr conductor neutru i msurrii concomitente a puterii maxime absorbite de consumatori. Prile componente sunt: - contorul de comand, care este un contor obinuit cu dou sau trei sisteme de msurare; - mecanismul cu dublu indicator de maxim.

  Schema de montaj pentru contorul 1 CA 2 IMDT cu trei

  sisteme, conectat prin transformatoare de msurare de curent, este prezentat n Fig.4.6.

  Fig.4.6. Schema de conectare pentru contorul 1 CA 2 IMDT.

 • MONTAREA CONTOARELOR I ERORI DE MSURARE

  9

  Mecanismul indicator de maxim preia micarea de la echipajul mobil al contorului i indic puterea maxim cerut de consumator pe fiecare tarif. Puterea maxim este de fapt maximul puterilor medii determinate pe intervale de cte 15 minute. Perioada de integrare de 15 minut