masura 112 - 2013

Upload: bodobogdan19

Post on 10-Mar-2016

50 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

Masura 112 -2013

TRANSCRIPT

ncepnd cu 2014, Romnia are la dispoziie fonduri europene n valoare de aproximativ 40 de miliarde de euro, bani pe care cetenii romni i instituiile statului pot s i obin dac alctuiesc proiecte bune, care merit s fie finanate. Cele 43 de miliarde de euro trebuie absorbite pn n anul 2020.

Chat-ul pe tema fondurilor europene organizat de Yahoo News Romnia la sfritul anului trecut a fost foarte popular printre cititori, acetia adresndu-i invitatei noastresute de ntrebri. ntre timp, muli romni interesai de fondurile europene au continuats pun ntrebripe aceast tem.

Din acest motiv, Yahoo News Romnia a invitat-o din nou peOtilia Manta, preedintele Grupului Romn pentru Investiii i Consultan (RGIC), s discute cu cititorii despre fondurile europene pe care romnii le pot accesa n perioada 2014 2020: cum pot fi obinute aceste fonduri, cum se alctuiete un proiect bun, cine are dreptul s beneficieze de aceste fonduri, n ce domenii sunt disponibile fondurile europene etc.

Chat-ul s-a ncheiat. V prezentm n continuare cele mai interesante ntrebri ale cititorilor i rspunsurile invitatei noastre.

Alin Panait: Buna ziua, am 25 de ani si m-ar interesa sa atrag cateva fonduri, am si un ong pe cultura, turism si traditii. As avea si o suma de investit de 2000-4000 euro. Dar pentru invesitii mai mari unde ar trebui sa particip doar cu 10% as putea obtine si o suma mai mare.

1. Daca am un teren de 3500 mp si vreau sa fac o pensiune intr-o zona defavorizata cu potential turistic din judetul Buzau, care ar fi procentul de cofinantare din partea mea?Dar daca as vrea sa fac printr-un ong am inteles ca partea de cofinantare ar fi de doar 10%, este adevarat ?2. Daca am ceva terenuri mai mici a cate 1-3 ha fiecare in diverse locatii chiar si un teren situat langa un rau excelent pentru helesteu, ce culturi sunt cele mai profitabile si cu o finantare din partea mea cat mai mica ?3. La un centru de echitatie care este partea de cofinantare?4. Dar pentru fermele familiale ce oportunitati sunt?

Pentru tineri fermieri am vazut ca ati scris undeva mai jos ca se dau pana la 60.000 euro nerambursabili, intrebarea era pana la ce suprafata de teren este valabil acest lucru. Ma interesa daca poti atrage astfel de sume cu 3 ha intr-un loc sau cu 5-6 ha imprastiate (3 locatii a cate 1-3 ha fiecare)

Va multumesc,Alin

Otilia Manta:1. Pentru realizarea proiectului "Infiintarea pensiunii turistice", daca acest proiect este integrat si cu activitate de tip ferma, in conformitate cu regulamentul european FEADR, precum si in conformitate cu PNDR 2014-2020, poate sa creasca valoarea sprijinului financiar pana la 90%, neconditionat fiind de un ONG. Daca proiectul acesta este gandit ca un proiect de tip social, in cadrul unui proiect finantat prin Fondul Social European, puteti beneficia de maxim 200.000 de euro 100% grant, din care 15% inseamna costuri de tip FEDR (costuri cu investitia), restul sumei fiind alocata pentru formare profesionala.

2. Pe suprafete mai mici de teren va sugeram infiintarea culturilor cu plante tehnice, medicinale sau aromatice (lavanda, menta). Pentru aceste tipuri de culturi obtineti subventii direct prin Agentia de Plati si Interventii in Agricultura, precum si sustinerea pentru dotarea cu echipamente pentru realizarea culturilor prin intermediul PNDR 2014-2020.

3. Daca centrul de echitatie are componenta de training, atunci puteti beneficia de sprijin financiar pentru aceasta activitate. In situatia in care acest centru este integrat intr-un complex de agrement, poate beneficia de sprijin financiar in cadrul Programului Operational Regional pentru componenta de investitii.

4. Fermele de tip familial, incepand cu luna mai, primesc sprijin financiar de maxim 50.000 de euro valoarea eligibila per proiect. Puteti accesa informatia de pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii sau APDRP.

November: Aceste proiecte pot fi depuse si de persoane neincadrate in munca, exista o limita de varsta ca si criteriu eligibil? Ce ati sugera ca proiecte depuse, de exemplu, de categoria de populatie varsta 45-55 ani? Multumesc!

Otilia Manta:Persoanele, indiferent de categoria de varsta, sunt eligibile, cu conditia sa fie inregistrate si incadrate juridic (constituite in persoana fizica autorizata / asociatie familiala / SRL). Punctajul proiectului poate fi influentat de limita de varsta, fiind un criteriu aferent programelor finantate prin fonduri europene. Sunt beneficiari de fonduri europene care au varsta peste limita indicata de dvs. Daca sunteti din mediul rural, puteti sa accesati fonduri europene pentru dezvoltarea de proiecte in cadrul PNDR 2014-2020, iar daca sunteti in mediul urban, chiar si pentru firme nou-infiintate (start-up) puteti sa accesati Programul Operational Regional. Informatii suplimentare puteti gasi pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii si pe site-ul oficial al POR.

Aurel Motco: As dori sa stiu care sunt domeniile pentru care se acorda fonduri europene nerambursabile in zona de munte. Va multumesc.

Otilia Manta:Avand in vedere ca in zona de munte sunt foarte multe pasuni si, luand in calcul faptul ca foarte multe masuri de finantare sunt destinate activitatilor si in aceasta zona, va sugeram mai multe idei de proiecte: 1. infiintarea unei ferme de vaci pentru carne, 2. infiintarea unei ferme de iepuri, 3. infiintarea unei ferme de ovine si caprine, 4. plantatii de nuci si alti pomi fructiferi, 5. proiecte de impadurire, 6. plantatii de arbusti pentru producerea de fructe de padure, 7. unitati de procesare a fructelor de padure, 8. ciupercarii, 9. linii de fructe deshidratate (foarte cautate pe piata germana) etc.

Pop V: Buna ziua. Am construit o casa mult prea mare pentru mine. Pot accesa fonduri pentru a o transforma in casa de batrani?

Otilia Manta:In perioada 2007-2013 au fost foarte multe proiecte finantate pentru categoria de persoane varstnice. Avand in vedere ca dvs aveti o cladire care poate fi adaptata si autorizata ca si "casa de batrani", precum si ca urmare a criteriilor de selectie a proiectelor finantate in cadrul Programului Operational Regional pe aceasta directie de activitate propusa de dvs, dupa aprobarea oficiala a programului de la Bruxelles, veti putea sa readaptati casa dvs impreuna cu o echipa de proiectanti si sa reincadrati destinatia acesteia, beneficiind si de fonduri europene.

Dan M: Pot obtine fonduri europene pentru infiintarea unui club de tenis de camp in zona Constanta? Care ar fi conditiile si pe ce program pot sa aplic?

Otilia Manta:Da, unitatile de agrement cu servicii anexe pot fi finantate in cadrul Programului Operational Regional. Puteti accesa informatia oficiala de pe site-ul programului. Toate conditiile sunt prevazute in ghidul solicitantului. Daca terenul de tenis are prevazuta si o scoala / cursuri, pot fi accesate si alte programe complementare care sprijina activitatea de formare profesionala.

Mocanu: Se pot accesa fonduri europene pentru finantarea activitatii unui club sportiv prin programul Erasmus+ ? Ma intereseaza daca sunt elegibile cheltuielile cu constructia unei sali de sport si de achizitie a bazei materiale (echipamente, etc). Care este autoritatea competenta in acest domeniu?

Otilia Manta:Daca vedeti proiectul ca centru de agrement, baza sportiva plus servicii conexe, puteti accesa fonduri in cadrul Programului Operational Regional, program ce urmeaza sa fie accesibil dupa validarea acestuia de catre oficialitatile de la Bruxelles. In acest sens, puteti sa accesati pagina web a POR pentru a putea fi informati asupra conditiilor de eligibilitate si a cuantumului financiar (grant) pe care il puteti obtine. Vizavi de programul Erasmus, acesta este un program gestionat direct de la Bruxelles si, ca orice program care este gestionat direct de catre oficialitatile de la Bruxelles, trebuie sa aveti in cadrul proiectului si parteneri transnationali implicati in activitatea eligibila pentru care se obtine finantarea respectiva.

Athletic: Va rog sa-mi spuneti unde anume trebuie sa depui dosarul?

Otilia Manta:In functie de tipul de investitie, in functie de amplasarea acesteia si in functie de sediul aplicantului (al beneficiarului de fonduri europene), proiectul dumneavoastra va fi depus la autoritatea de management si in cadrul programului de finantare in raza teritoriala care corespunde conditiilor mai sus enuntate.

Zlaczki: Buna ziua. Sunt interesat de obtinerea fondurilor pentru un proiect legat de producerea energiei electrice cu panouri solare: cum pot fi obinute aceste fonduri, cum se alctuiete un proiect bun, cine are dreptul s beneficieze de aceste fonduri. Va multumesc. Zoltan Zlaczki

Otilia Manta:Avand in vedere ca in prezent dosarele programelor de finantare pentru perioada 2014-2020 sunt in negociere la Bruxelles, precum si avand in vedere experienta programelor din perioada 2007-2013, se vor mentine liniile majore de finantare, ceea ce inseamna ca un proiect ca al dumneavoastra poate sa obtina finantare nerambursabila in cadrul programului operational pentru cresterea competitivitatii economice (POSCCE). Elementele legate de scrierea proiectului trebuie fie date de o negociere directa a dumneavoastra cu firmele de proiectare si consultanta care au experienta pe piata romaneasca in acest moment, firme care se gasesc pe site-urile oficiale ale autoritatilor contractante. Beneficiarul de fonduri poate fi chiar si un start-up, cu conditia sa poata sa aiba sursa certa de cofinantare, atat din surse proprii, cat si din surse atrase (credit). Obtinerea se va face pe baza proiectului depus in cadrul unei sesiuni de selectie de proiecte anuntate de autoritatea contractanta, iar pentru perioada 2014-2020, credem ca primele sesiuni vor fi la inceputul anului 2015.

Adis: Buna ziua, am in proprietate o livada de meri si as vrea s-o extind. De cata suprafata de livada as avea nevoie sa ma incadrez in proiectul de plantatii de nuci si alti pomi fructiferi? Si de ce documente as avea nevoie pentru accesarea fondurilor pentru proiect?

Otilia Manta:Proiectul dvs asa cum l-ati descris succint este eligibil in cadrul PNDR 2014-2020, cu mentiunea de a dimensiona investitia in functie de rentabilitatea proiectului. Pot fi rentabile chiar si proiecte cu cateva hectare, dar cu o gandire strategica, echilibrata, astfel incat sa fie desfasurata o activitate profitabila. Investitiile pentru livezi in cadrul PNDR 2014-2020 pornesc de la cateva zeci de mii de euro si pot ajunge la valoarea maxima de 1 milion de euro. In functie de capacitatea dvs de cofinanatare si in functie de suprafata de teren detinuta, se poate dimensiona proiectul dvs astfel incat sa poata sa aiba si un grad bun de rentabilitate.

Cucura Gavrea Daniela: Cu o cultura de afini as putea accesa fonduri?

Otilia Manta:Pentru cultura de arbusti, se poate accesa Masura pentru pomicultura sau Masura pentru investitii in active fizice din viitorul PNDR 2014-2020, sau pe submasura Sprijin pentru dezbvoltarea fermelor mici. Ferma mica inseamna o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000-11.999 euro, valoarea productiei standard, sprijinul public nerambursabil este de maxim 15.000 euro/exploatatie agricola.

Gheorghe Beldie: Fiind din loc. Mangalia as dori sa construiesc o pensiune cu restaurant. Acest proiect poate fi finantat din fonduri europene? In ce conditii, cu ce sume si cit trebuie sa contribui eu din acest proiect?

Otilia Manta:In primul rand, trebuie studiate lista cu localitatile care au potential turistic in viziunea fondurilor alocate intre 2014-2020. Spre exemplu, localitatile de pe litoral sau de pe Valea Prahovei nu mai sunt finantate pentru turism sau agroturism intrucat reglementatorii au considerat ca aceste zone sunt deja cu potential turistic ridicat. Va trebui sa achizitionati minim 1.000 mp intr-o localitate definita ca potential turistic pentru fondurile 2014-2020, finatarea pensiunii si a restaurantului sunt eligibile. In cadrul masurii Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati nonagricole a noului PNDR, valoarea sprijinului financiar nerambursabil va respecta prevederile Regulamentului 1407/2013, cu privire la sprijinul de minimis, i nu va depasi 200.000 euro/beneficiar, pe 3 ani fiscali (maxim 90% nerambursabili).

Denis si Daria: Buna, sunt Aurica si as vrea sa incep cu o plantatie ce nuci. Ce ma sfatuiti?

Otilia Manta:Pentru cultura de nuci, se poate accesa Masura pentru pomicultura sau Masura pentru investitii in active fizice din viitorul PNDR 2014-2020, sau pe submasura Sprijin pentru dezbvoltarea fermelor mici. Ferma mica inseamna o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000-11.999 euro, valoarea productiei standard, sprijinul public nerambursabil este de maxim 15.000 euro/exploatatie agricola. Pentru Masura destinata investitiilor in exploatatiile agricole, valoarea sprijinului financiar nerambursabuil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: a. 1.000.000. euro in cazul activitatilor de productie; b. 1.500.000 euro pentru investitiile care conduc la un lant scurt de aprovizionare local (productie, procesare, comercializare).

George Breazu: Am 1ha pamant extravilan, pot sa accesez fonduri europene ptr.pomicultura,desi am peste 40 ani?

Otilia Manta:Da, se poate, dar avand peste 40 de ani veti pierde la punctaj. Se poate accesa Masura pentru pomicultura sau Masura pentru investitii in active fizice din viitorul PNDR 2014-2020 sau pe submasura Sprijin pentru dezbvoltarea fermelor mici. Ferma mica inseamna o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000 - 11.999 euro, valoarea productiei standard, sprijinul public nerambursabil este de maxim 15.000 euro/exploatatie agricola. Pentru Masura destinata investitiilor in exploatatiile agricole, valoarea sprijinului financiar nerambursabuil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: a. 1.000.000 euro in cazul activitatilor de productie; b. 1.500.000 euro pentru investitiile care conduc la un lant scurt de aprovizionare local (productie, procesare, comercializare).

Mariana Savulescu: Daca am 25 ani si am deschisa o intreprindere individuala mai pot beneficia de acesta fonduri? Daca desfiintez I I si infiintez SC pot beneficia de fonduri nerambursabile? Sau pentru a moderniza, imbunatati, deschidere de alt punct de lucru sau alta activitate pot beneficia de fonduri? Am 25 ani am studii superioare si as dori obtinerea de orice fel de sprijin financiar.

Otilia Manta:Se poate accesa Masura pentru investitii in active fizice din viitorul PNDR 2014-2020, in calitatea dumneavoastr de tanar, obtinand un punctaj suplimentar pentru proiectul dumneavoastr, indiferent de forma juridica in care va veti desfasura activitatea (PFA, I.I., SC sau SA). Tot in cadrul noului PNDR, puteti beneficia de masura Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri daca va veti stabili pentru prima data ca sefi/conducatori unici ai exploatatiei agricole. Valoarea sprijinului financiar va fi de 50.000 euro. Facem precizarea ca sumele mentionate in prezent, in cadrul PNDR 2014-2020 se afla in negociere cu Bruxelles, motiv pentru care insasi la aceasta masura, valoarea cuantumului financiar nerambursabil a fost, initial, de 70, 60, iar in prezent 50.

Roxana Andrada: Buna-ziua. Ma numesc Roxana, am 18 ani si ma intreb cum as putea sa obtin si eu fonduri europene pentru construirea unei pensiuni. Bunicii mei locuiesc intr-un sat din judetul Alba si cred ca ar fi o zona perfecta pentru o pensiune avand in vedere faptul ca in acel sat nu exista nici macar o pensiune sau un bar. Care sunt pasii care ar trebui sa-i urmez pentru inceperea acestei afaceri?

Otilia Manta:In primul rand trebuie studiata lista cu localitatile care au potential turistic in viziunea fondurilor alocate intre 2014-2020. Spre exemplu, localitatile de pe litoral sau de pe Valea Prahovei nu mai sunt finantate pentru turism sau agroturism intrucat reglementatorii au considerat ca aceste zone sunt deja cu potential turistic ridicat. Va trebui sa achizitionati minim 1.000 mp intr-o localitate definita ca potential turistic pentru fondurile 2014-2020, finatarea pensiunii si a restaurantului sunt eligibile. In cadrul masurii Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati nonagricole a noului PNDR, valoarea sprijinului financiar nerambursabil va respecta prevederile Regulamentului 1407/2013, cu privire la sprijinul de minimis, i nu va depasi 200.000 euro/beneficiar, pe 3 ani fiscali (maxim 90% nerambursabili).

Tbx Bibi: Buna ziua, am 25 de ani. Cum pot accesa si eu fonduri pentru a-mi deschide o mica ferma?

Otilia Manta:Trebuie infiintata o firma sau persoana fizica autorizata si apoi achizitionat de noua firma minim 10.000 mp in extravilanul unei comune. Apoi veti accesa masura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici din PNDR 2014-2020. Se poate accesa masura pentru investitii in active fizice din viitorul PNDR 2014-2020, in calitatea dumneavoastr de tanar, obtinand un punctaj suplimentar pentru proiectul dumneavoastr, indiferent de forma juridica in care va veti desfasura activitatea (PFA, I.I., SC sau SA). Tot in cadrul noului PNDR, puteti beneficia de masura Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri daca va veti stabili pentru prima data ca sefi/conducatori unici ai exploatatiei agricole. Valoarea sprijinului financiar va fi de 50.000 euro. Facem precizarea ca sumele mentionate in prezent, in cadrul PNDR 2014-2020 se afla in negociere cu Bruxelles, motiv pentru care insasi la aceasta masura, valoarea cuantumului financiar nerambursabil a fost, initial, de 70, 60, iar in prezent 50.

Simona Magda: Sunt din Oradea si vreau sa-mi deschid un srl sau pfa pt. infiintare firme. Va rog sa-mi spuneti ce conditii trebuie sa indeplinesc. Multumesc!

Otilia Manta:Pentru constituirea dumneavoastr, din punct de vedere juridic intr-un SRL sau PFA, va puteti adresa fie unui Cabinet de avocatura, fie, direct, la Registrul Comertului. Inainte de a va decide forma juridica in care doriti sa va infiintati in vederea accesarii de fonduri europene, va sugeram sa consultati Ghidul Solicitantului si sa va definiti foarte clar ceea ce doriti sa realizati.

Ady Adytu Nelu: Am luat la cunostinta si studiat un proiect pentru crescatorie de iepuri cu pornire de minim 400 femele si 100 masculi, mergand la autoritatile mehedintene pentru informatii cu fondurile europene nerambursabile ; nimeni nu ne-a putut oferi informatii. As dori sa stiu la varsta de 43 ani ce pasi trebuie urmati si unde trebuie sa ne adresam. Amplasarea fermei se face in mediul rural zona defavorizata. Va multumesc!

Otilia Manta:Trebuie infiintata o firma sau persoana fizica autorizata si apoi achizitionat de noua firma minim 3.000 mp in extravilanul unei comune. Apoi veti accesa masura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici din PNDR 2014-2020.

Pentru Masura destinata investitiilor in exploatatiile agricole, valoarea sprijinului financiar nerambursabuil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: a. 1.000.000 euro in cazul activitatilor de productie; b. 1.500.000 euro pentru investitiile care conduc la un lant scurt de aprovizionare local (productie, procesare, comercializare).

Mihaela Foghis: Buna ziua, am 25 de ani si as vrea sa stiu daca se dau fonduri nerambursabile pentru deschiderea unei farmacii naturiste. Nu am deschisa nicio firma, nici macar un PFA, acum sunt angajata la un SRL, studii nu am in domeniul farmaceutic, doar in Stiinte Economice. Pentru a beneficia de aceste fonduri este obligatoriu sa ai un anumit buget pt inceput? Din pacate eu nu beneficiez de nici o suma, ar trebui sa o iau de la 0. Va multumesc.

Otilia Manta:Prin PNDR 2014-2020 puteti accesa in mediul rural submasura 6.2. Sprijin pentru infiintarea de activitati nonagricole in zonele rurale. Cuantumul maxim al sprijinului financiar este de 70.000 euro. Sprijinul financiar va fi acordat sub forma de prima in doua transe, astfel: 70% la primirea deciziei de finatare, 30% in max 3 ani de la primirea deciziei de finatare. Principiile de selectie vor fi detaliate vor fi detaliate in legistalatie nationala subsecventa si vor avea in vedere prevederile art 49 al Regulamentului UE nr 1305/2013.

Vasy Vasy Eu: Buna seara! Va rog spuneti-mi si mie cum as putea sa accesez fonduri eropene ca sa deschid un service auto in zona rurala? Va multumesc!

Otilia Manta:Prin PNDR 2014-2020 puteti accesa in mediul rural masura 6.4. Investiii n crearea i dezvoltarea de activiti neagricole, valoarea sprijinului financiar nerambursabil va respecta prevederile Regulamentului 1407/2013, cu privire la sprijinul de minimis, i nu va depasi 200.000 euro/beneficiar, pe 3 ani fiscali (maxim 90% nerambursabili). O a doua obtiune, prin PNDR 2014-2020 puteti accesa in mediul rural submasura 6.2. Sprijin pentru infiintarea de activitati nonagricole in zonele rurale. Cuantumul maxim al sprijinului financiar este de 70.000 euro, sprijinul financiar va fi acordat sub forma de prima in doua transe, astfel: 70% la primirea deciziei de finatare, 30% in max 3 ani de la primirea deciziei de finatare. Principiile de selectie vor fi detaliate vor fi detaliate in legistalatie nationala subsecventa si vor avea in vedere prevederile art 49 al Regulamentului UE nr 1305/2013.

Cojocaru: As dori sa stiu pentru solarii se pot accesa fonduri europene?

Otilia Manta:Prin PNDR 2014-2020 puteti accesa in mediul rural masura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici din PNDR 2014-2020. La submasura Sprijin pentru dezbvoltarea fermelor mici, ferma mica inseamna o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000-11.999 euro, valoarea productiei standard, sprijinul public nerambursabil este de maxim 15000 euro/exploatatie agricola. Pentru masura destinata investitiilor in exploatatiile agricole, valoarea sprijinului financiar nerambursabuil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: a. 1.000.000 euro in cazul activitatilor de productie; b. 1.500.000 euro pentru investitiile care conduc la un lant scurt de aprovizionare local (productie, procesare, comercializare).

Smara: Buna ziua, va rog sa ma ajutati intr-o problema privind fondurile europene. Doresc sa accesez Masura 112 in 2014, deja am inceput investitia - solarii peste 3000 euro, pamant cumparat si acte - peste 5000 euro, deja am o investitie care se apropie de 9000 euro. As dori sa stiu daca este adevarat ca tinerii angajati nu mai pot accesa aceasta masura, sincer cred ca se incearca blocarea acestora. Este o prostie sa ceri acest lucru avand in vedere ca un tanar care este somer nu poate lua un credit pt a incepe o afacere. Multumes si astep un raspuns.

Otilia Manta:Se poate! Prin PNDR 2014-2020 puteti accesa in mediul rural masura 6.1. Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, precum si sprijin prin submasura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. Puteti beneficia de masura Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri daca va veti stabili pentru prima data ca sefi/conducatori unici ai exploatatiei agricole. Valoarea sprijinului financiar va fi de 50.000 euro. Facem precizarea ca sumele mentionate in prezent, in cadrul PNDR 2014-2020 se afla in negociere cu Bruxelles, motiv pentru care insasi la aceasta masura, valoarea cuantumului financiar nerambursabil a fost, initial, de 70, 60, iar in prezent 50.

Ianole: Buna ziua!Detin in mediu rural 1200mp pamant.Ce as putea construi sau cu ce folos sa il folosesc pentru a obtine fonduri europene?

Otilia Manta:Prin PNDR 2014-2020 puteti accesa in mediul rural masura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici din PNDR 2014-2020 sau masura 6.4. Investiii n crearea i dezvoltarea de activiti neagricole.

Badescu: Ce fonduri europene se pot accesa in anul 2014 pentru tineri agricultori si daca s-a publicat ghidul solicitantului?

Otilia Manta:Ghidul solicitantului nu s-a publicat pentru nicio masura din cadrul PNDR 2014-2020. PNDR trebuie aprobat la Bruxelles si apoi ministerul agriculturii va demara intocmirea noilor ghiduri. Prin PNDR 2014-2020 puteti accesa in mediul rural masura 6.1. Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

Popa: Poti obtine fonduri pentru achizitionarea de teren agricol si utilaje agricole chiar daca nu ai nimic in proprietate?

Otilia Manta:Trebuie infiintata o firma sau persoana fizica autorizata si apoi achizitionat de noua firma minim 10.000 mp in extravilanul unei comune. Apoi veti accesa masura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici din PNDR 2014-2020. Pe Submasura Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, ferma mica inseamna o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000-11.999 euro, valoarea productiei standard, sprijinul public nerambursabil este de maxim 15.000 euro/exploatatie agricola.

Tomus: Buna ziua! Am 28 de ani si stau in mediul rural cu parintii. Avem cateva bovine, niste porci si 4 ha de teren. Terenul pana in 2013 inclusiv a fost inregistrat la primarie si la APIA pe tatal meu, in decembrie 2013 am cumparat si eu niste bovine. M-am hotarat din 2014 sa accesez fonduri europene. Ce trebuie sa fac ca sa pot accesa fonduri? Am dreptul sa I-au terenul in concesiune? Ce masura pot accesa? Va multumesc.

Otilia Manta:Trebuie infiintata o firma sau persoana fizica autorizata si apoi achizitionat de noua firma minim 10.000 mp in extravilanul unei comune. Apoi veti accesa masura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici din PNDR 2014-2020. Ferma mica inseamna o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000-11.999 euro, valoarea productiei standard, sprijinul public nerambursabil este de maxim 15.000 euro/exploatatie agricola. Sau masura 6.1. Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

Tot in cadrul noului PNDR, puteti beneficia de masura Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri daca va veti stabili pentru prima data ca sefi/conducatori unici ai exploatatiei agricole. Valoarea sprijinului financiar va fi de 50.000 euro. Facem precizarea ca sumele mentionate in prezent, in cadrul PNDR 2014-2020 se afla in negociere cu Bruxelles, motiv pentru care insasi la aceasta masura, valoarea cuantumului financiar nerambursabil a fost, initial, de 70, 60, iar in prezent 50.

Raducan Milena-Gabriella: Buna ziua, as vrea sa pot accesa fonduri pt agricultura. Dispun de un tractor proprietate personala si de toate utilajele necesare. As putea accesa fonduri cu contracte de arenda a terenurilor agricole sau cu contracte de comodat? Care ar fi ce mai buna solutie? Doresc sa ma extind sa cumpar si o combina si teren agricol. Pot accesa fonduri si ca PF sau trebuie infiintat un AF?

Otilia Manta:Puteti sa folositi contractele de arenda ale terenurilor agricole inregistrate numai dupa ce v-ati infiintat din punct de vedere juridic. Trebuie infiintata o firma sau persoana fizica autorizata si apoi achizitionat de noua firma minim 10.000 mp in extravilanul unei comune. Apoi veti accesa masura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici din PNDR 2014-2020. Ferma mica inseamna o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000-11.999 euro, valoarea productiei standard, sprijinul public nerambursabil este de maxim 15.000 euro/exploatatie agricola. Sau masura 6.1. Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

Tot in cadrul noului PNDR, puteti beneficia de masura Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri daca va veti stabili pentru prima data ca sefi/conducatori unici ai exploatatiei agricole. Valoarea sprijinului financiar va fi de 50.000 euro. Facem precizarea ca sumele mentionate in prezent, in cadrul PNDR 2014-2020 se afla in negociere cu Bruxelles, motiv pentru care insasi la aceasta masura, valoarea cuantumului financiar nerambursabil a fost, initial, de 70, 60, iar in prezent 50.

Chirita: Buna ziua! Doresc sa obtin fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea unei activitati cu profil agricol. Ce proiecte as putea accesa? Mentionez ca am 23 de ani si detin 20 ha agricole.

Otilia Manta:Trebuie infiintata o firma sau persoana fizica autorizata si apoi achizitionat de noua firma minim 10.000 mp in extravilanul unei comune. Apoi veti accesa masura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici din PNDR 2014-2020. Ferma mica inseamna o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000-11.999 euro, valoarea productiei standard, sprijinul public nerambursabil este de maxim 15.000 euro/exploatatie agricola. Sau masura 6.1. Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

Tot in cadrul noului PNDR, puteti beneficia de masura Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri daca va veti stabili pentru prima data ca sefi/conducatori unici ai exploatatiei agricole. Valoarea sprijinului financiar va fi de 50.000 euro. Facem precizarea ca sumele mentionate in prezent, in cadrul PNDR 2014-2020 se afla in negociere cu Bruxelles, motiv pentru care insasi la aceasta masura, valoarea cuantumului financiar nerambursabil a fost, initial, de 70, 60, iar in prezent 50.

Olaru: Buna seara, am 20 de ani si as dori sa accesez fonduri europene pentru a-mi deschide o microferma. Care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurg? Mentionez ca am cateva animale si sprijin din partea tatalui pentru a-mi primi pamantul in arenda.

Otilia Manta:Trebuie infiintata o firma sau persoana fizica autorizata si apoi achizitionat de noua firma minim 3.000 mp in extravilanul unei comune. Apoi veti accesa masura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici din PNDR 2014-2020 sau masura 6.1. Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Pentru a accesa masurile mai sus mentionate, trebuie sa luati in calcul toate conditiile de eligibilitate din Ghidul Solicitantului, ghid ce urmeaza sa fie publicat pe site-ulwww.madr.ro.

Daminel Daminel: Buna ziua. Am 34 de ani as vrea sa acesez fonduri europene pentru o ferma de vaci. Ce ar trebui sa fac sau cu ce sa incep si daca au inceput sa se faca proiecte? Va multumesc.

Otilia Manta:Trebuie infiintata o firma sau persoana fizica autorizata si apoi achizitionat de noua firma minim 10.000 mp in extravilanul unei comune. Apoi veti accesa masura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici din PNDR 2014-2020. Ferma mica inseamna o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000-11.999 euro, valoarea productiei standard, sprijinul public nerambursabil este de maxim 15.000 euro/exploatatie agricola. Sau masura 6.1. Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

Tot in cadrul noului PNDR, puteti beneficia de masura Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri daca va veti stabili pentru prima data ca sefi/conducatori unici ai exploatatiei agricole. Valoarea sprijinului financiar va fi de 50.000 euro. Facem precizarea ca sumele mentionate in prezent, in cadrul PNDR 2014-2020 se afla in negociere cu Bruxelles, motiv pentru care insasi la aceasta masura, valoarea cuantumului financiar nerambursabil a fost, initial, de 70, 60, iar in prezent 50.

Din punctul nostru de vedere, dupa procesul de negociere a noului PNDR 2014-2020, la Bruxelles, credem ca realist, temenul de depunere a proiectelor sa fie prima parte a anului 2015, insa, prin eforturi sustinute ale MADR si din comunicarile oficiale, urmeaza sa fie lansata o masura de sustinere a exploatatiilor agricole in luna mai pentru investitiile in fermele de tip familial. Puteti accesa mai multe informatii de pe site-ul oficial:www.madr.ro.

Marco: Pentru o ferma de iepuri trebuie ca amplasamentul trebuie sa fie in afara localitatilor sau se poate situa si intr-o localitate rurala?

Otilia Manta:Se poate si intr-o localitate rurala, dar ferma sa nu afecteze vecinatatile ei din punct de vedere al mediului. Pentru un raspuns prealabil obtinerii unui aviz necesar constructiei fermei de iepuri va sugerm sa accesati ANSVA, precum si sa cititi toate conditiile din Ghidul de finantare.

Balea Paul: Buna ziua, am 21 de ani si locuiesc in mediul rural. Am o suprafata de jumatate de hectar disponibila si as dori sa initiez o afacere in domeniul porcinelor. Am inteles ca se acorda fonduri nerambursabile. Cam ce suma as putea sa obtin? Va multumesc anticipat!

Otilia Manta:In cadrul noului PNDR, puteti beneficia de masura Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri daca va veti stabili pentru prima data ca sefi/conducatori unici ai exploatatiei agricole. Valoarea sprijinului financiar va fi de 50.000 euro. Facem precizarea ca sumele mentionate in prezent, in cadrul PNDR 2014-2020 se afla in negociere cu Bruxelles, motiv pentru care insasi la aceasta masura, valoarea cuantumului financiar nerambursabil a fost, initial, de 70, 60, iar in prezent 50.

Sau Submasura Sprijin pentru dezbvoltarea fermelor mici. Ferma mica inseamna o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000-11.999 euro, valoarea productiei standard, sprijinul public nerambursabil este de maxim 15.000 euro/exploatatie agricola. Pentru Masura destinata investitiilor in exploatatiile agricole, valoarea sprijinului financiar nerambursabuil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: a. 1.000.000 euro in cazul activitatilor de productie; b. 1.500.000 euro pentru investitiile care conduc la un lant scurt de aprovizionare local (productie, procesare, comercializare).

Georgian: Buna ziua, ma numesc Grigore Giorgian, am 36 de ani si locuiesc in Saliste, judetul Sibiu. As dori sa stiu cum pot accesa fonduri europene pentru deschiderea unui abator de iepuri si infiintarea unei ferme de iepuri. Mentionez ca in Romania nu exista un asemenea abator. Va multumesc.

Otilia Manta:In cadrul noului PNDR, puteti beneficia de masura Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, daca va veti stabili pentru prima data ca sefi/conducatori unici ai exploatatiei agricole. Valoarea sprijinului financiar va fi de 50.000 euro. Facem precizarea ca sumele mentionate in prezent, in cadrul PNDR 2014-2020, se afla in negociere cu Bruxelles, motiv pentru care insasi la aceasta masura, valoarea cuantumului financiar nerambursabil a fost, initial, de 70, 60, iar in prezent 50.

Sau Submasura Sprijin pentru dezbvoltarea fermelor mici. Ferma mica inseamna o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000-11.999 euro, valoarea productiei standard, sprijinul public nerambursabil este de maxim 15.000 euro/exploatatie agricola. Pentru Masura destinata investitiilor in exploatatiile agricole, valoarea sprijinului financiar nerambursabuil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: a. 1.000.000 euro in cazul activitatilor de productie; b. 1.500.000 euro pentru investitiile care conduc la un lant scurt de aprovizionare local (productie, procesare, comercializare).

Naghiu: Buna, ma numesc Cristi, as vrea sa stiu ce cerinte trebuie sa indeplinesc pentru o ferma de capre de rasa, o ferma de la 0. Eu am 20 de ani si as vrea sa accesez ceva fonduri europene. Va rog sa ma ajutati. Multumesc.

Otilia Manta:In noul PNDR va fi Submsura Instalare tineri fermieri, sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri. Beneficiari sunt tineri fermieri avnd pn la 40 de ani la momentul depunerii solicitrii de finanare (n conformitate cu definiia prevzut la art. 2 din Regulamentului (UE) nr. 1305/2013), care dein n proprietate i/sau folosin o exploataie agricol avnd dimensiunea cuprins ntre 15.000-50.000 euro valoare producie standard (propunere). Valoarea sprijinului public nerambursabil n cuantum de 100%, maximum 60.000 Euro. Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri va fi acordat pe baza unui plan de afaceri, sub form de prim (plat forfetar) n dou trane astfel:

- 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanare;- 30% din cuantumul maxim al sprijinului n maximum trei ani de la primirea deciziei de finanare.

Acordarea celei de-a doua trane este condiionat de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. n cazul nerespectrii planului de afaceri, se recupereaz prima tran, proporional n raport cu obiectivele realizate.

Minea: Buna ziua, ma numesc Ciprian si am 28 de ani cu domiciliul an Iasi. Parintii mei mostenesc cateva hectare de teren arabil si fanat an mediul rural. As dori sa stiu daca pot beneficia de prima de instalare a tinerilor in mediul rural sau de fonduri nerambursabile pt infiintarea unei mici ferme de vaci cu lapte. Tinand cont ca nu dispun de o suma de bani, cum as putea face?

Otilia Manta:In noul PNDR va fi Submsura Instalare tineri fermieri, sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri. Beneficiari sunt tineri fermieri avnd pn la 40 de ani la momentul depunerii solicitrii de finanare (n conformitate cu definiia prevzut la art. 2 din Regulamentului (UE) nr. 1305/2013), care dein n proprietate i/sau folosin o exploataie agricol avnd dimensiunea cuprins ntre 15.000-50.000 euro valoare producie standard (propunere). Valoarea sprijinului public nerambursabil n cuantum de 100%, maximum 60.000 Euro. Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri va fi acordat pe baza unui plan de afaceri, sub form de prim (plat forfetar) n dou trane astfel:- 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanare;- 30% din cuantumul maxim al sprijinului n maximum trei ani de la primirea deciziei de finanare.Acordarea celei de-a doua trane este condiionat de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri.n cazul nerespectrii planului de afaceri, se recupereaz prima tran, proporional n raport cu obiectivele realizate.

Stelista: Buna ziua! As dori sa incep o micro ferma cu 5 vaci de lapte. De la acest numar de capete de vaci s-ar primi ajutor de la fondul european?

Otilia Manta:Conform noului PNDR, prin Submsura Sprijin pentru ferme mici, sprijinul se acorda pe baza unui plan de afaceri. Beneficiari sunt fermieri care dein n proprietate i/sau folosin o exploataie agricol ncadrat n categoria de ferma mic conform definiiei din fia msurii (propunere 8000 -14.999 Euro valoare Producie Standard).Sprijinului public nerambursabil n cuantum de 100%, cu o valoare de 15.000 Euro acordat sub form de prim (plat forfetar) n dou trane astfel:- 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanare;- 30% din cuantumul maxim al sprijinului n maximum trei ani de la primirea deciziei de finanare.Acordarea celei de-a doua trane este condiionat de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. n cazul nerespectrii planului de afaceri, se recupereaz prima tran, proporional, n raport cu obiectivele realizate. De asemenea, va puteti orienta si catre Submsura Instalare tineri fermieri

Adry: Buna, ma numesc Daniel, am 28 de ani si as dori sa infiintez o mica ferma de porci si as dori sa stiu care sun cerintele pentru accesarea unor fonduri europene, neavand teren in nume propriu.

Otilia Manta: Va puteti orienta catre urmatoarele submsuri: Instalare tineri fermieri, sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri. Beneficiari sunt tineri fermieri avnd pn la 40 de ani la momentul depunerii solicitrii de finanare (n conformitate cu definiia prevzut la art. 2 din Regulamentului (UE) nr. 1305/2013), care dein n proprietate i/sau folosin o exploataie agricol avnd dimensiunea cuprins ntre 15.000-50.000 euro valoare producie standard (propunere). Valoarea sprijinului public nerambursabil n cuantum de 100%, maximum 60.000 Euro. Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri va fi acordat pe baza unui plan de afaceri, sub form de prim (plat forfetar) n dou trane astfel:- 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanare;- 30% din cuantumul maxim al sprijinului n maximum trei ani de la primirea deciziei de finanare.Acordarea celei de-a doua trane este condiionat de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. Informatii suplimentare puteti obtine www.madr.ro sau de pe site-ulwww.apdrp.ro.

Belc Victoria: Buna, as dori sa stiu daca pot sa accesez fonduri europene pt o ferma de bovine pt carne. Mentionez ca am 24 de ani, locuiesc in mediul rural, am 5 hectare de pamant agricol, dar figureaza pe parintii mei. Ce ar trebui sa fac? Cand se vor afisa masurile pt anul 2014 si perioada de depunere a proiectelor? Va multumesc.

Otilia Manta:In noul PNDR va fi Submsura Instalare tineri fermieri, sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri. Beneficiari sunt tineri fermieri avnd pn la 40 de ani la momentul depunerii solicitrii de finanare (n conformitate cu definiia prevzut la art. 2 din Regulamentului (UE) nr. 1305/2013), care dein n proprietate i/sau folosin o exploataie agricol avnd dimensiunea cuprins ntre 15.000-50.000 euro valoare producie standard (propunere). Valoarea sprijinului public nerambursabil n cuantum de 100%, maximum 60.000 Euro. Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri va fi acordat pe baza unui plan de afaceri, sub form de prim (plat forfetar) n dou trane astfel:- 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanare;- 30% din cuantumul maxim al sprijinului n maximum trei ani de la primirea deciziei de finanare.Acordarea celei de-a doua trane este condiionat de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri.n cazul nerespectrii planului de afaceri, se recupereaz prima tran, proporional n raport cu obiectivele realizate. In prima etapa, luati legatura cu un consultant care va va indruma pentru pasii urmatori. Un calendar de depunere a proiectelor nu este inca stabilit.

Marius: Buna ziua, as dori sa ma mut la tara la ai mei care au cam trei hectare de pamant pentru a putea deschide o crescatorie de curcani. Cum ar trebui sa procedez, beneficiez de fonduri europene?

Otilia Manta:Daca sunteti cu varsta sub 40 de ani, puteti accesa masura Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, daca va veti stabili pentru prima data ca sefi/conducatori unici ai exploatatiei agricole. Valoarea sprijinului financiar va fi de 50.000 euro. Facem precizarea ca sumele mentionate in prezent, in cadrul PNDR 2014-2020 se afla in negociere cu Bruxelles, motiv pentru care insasi la aceasta masura, valoarea cuantumului financiar nerambursabil a fost, initial, de 70, 60, iar in prezent 50.

Dodu: Am trei vaci adulte, gestante, am doua junici la un an, trei taurasi la virsta de un an, am un grajd de 40 de metri patrati, am doua hectare de teren arenda si un un hectar proprietate personala. As vrea sa-mi cumpar 10, 15 hectare de teren, un tractor cu toate utilajele agricole si as vrea sa maresc efectivul de bovine cu alte 15 capete de bovine. Cum as putea obtine aceaste fonduri europene pt extinderea acestei ferme?

Otilia Manta:In urma achizitiei de teren pe care v-o propuneti puteti accesa masura Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri daca va veti stabili pentru prima data ca sefi/conducatori unici ai exploatatiei agricole. Valoarea sprijinului financiar va fi de 50.000 euro. Sumele mentionate in prezent, in cadrul PNDR 2014-2020 se afla in negociere cu Bruxelles, motiv pentru care insasi la aceasta masura, valoarea cuantumului financiar nerambursabil a fost, initial, de 70, 60, iar in prezent 50.

Allynaa: Buna! Numele meu Alina, as dori sa imi cumpar 350 de oi. Cum ar trebui sa procedez pentru a primi fonduri europene pentru tineri?

Otilia Manta:Trebuie infiintata o firma sau persoana fizica autorizata si apoi achizitionat de noua firma minim 10.000 mp in extravilanul unei comune. Apoi veti accesa masura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici din PNDR 2014-2020. Ferma mica inseamna o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000-11.999 euro, valoarea productiei standard, sprijinul public nerambursabil este de maxim 15.000 euro/exploatatie agricola. Sau veti accesa masura 6.1. Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

Puteti beneficia de masura Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri daca va veti stabili pentru prima data ca sefi/conducatori unici ai exploatatiei agricole. Valoarea sprijinului financiar va fi de 50.000 euro. Facem precizarea ca sumele mentionate in prezent, in cadrul PNDR 2014-2020, se afla in negociere cu Bruxelles, motiv pentru care insasi la aceasta masura, valoarea cuantumului financiar nerambursabil a fost, initial, de 70, 60, iar in prezent 50.

Pentru Masura destinata investitiilor in exploatatiile agricole, valoarea sprijinului financiar nerambursabuil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: a. 1.000.000 euro in cazul activitatilor de productie; b. 1.500.000 euro pentru investitiile care conduc la un lant scurt de aprovizionare local (productie, procesare, comercializare).

Popa Viorica: Buna ziua! As dori sa stiu cum pot face trecerea de la ferma 141, anul III FINANTARE la ferma familiara si accesare fonduri in 2014? Care sunt etapele de urmat? Multumesc!

Otilia Manta:Puteti accesa masura destinata Sprijinirii fermelor de tip familial, maxim 50.000 euro, incepand cu luna mai a.c, sau Submsura Sprijin pentru ferme mici. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Msura 121 sunt fermierii definii conform PNDR ca fiind persoane fizice sau juridice, care practic n principal activiti agricole activitate principal conform Certificatului de nregistrare eliberat de Oficiul RegistruluiComerului a cror exploataie este situat pe teritoriul rii, are o dimensiune cuprins ntre 2 si 50 UDE1, i care este nregistrat n Registrul unic de identificare / Registrul agricol.

Prin Msura 121 se acord fonduri nerambursabile n proporie de 40% 70% din valoarea eligibil a proiectului, fondurile reprezentnd cofinanarea public, la care trebuie s se adauge contribuia privat.Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanat prin Msura 121 este de 5.000 de Euro,aceast sum reprezentnd valoarea total eligibil a proiectului. Informatii suplimentare pe site-ul APDRPwww.apdrp.ro.

Ionut: As dori sa nfiintez o ferma de vaci. Pot sa accesez un proiect cu fonduri nerambursabile?

Otilia Manta:Trebuie infiintata o firma sau persoana fizica autorizata si apoi achizitionat de noua firma minim 10.000 mp in extravilanul unei comune. Apoi veti accesa masura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici din PNDR 2014-2020. Ferma mica inseamna o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000-11.999 euro, valoarea productiei standard, sprijinul public nerambursabil este de maxim 15.000 euro/exploatatie agricola. Sau puteti accesa masura 6.1. Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

Tot in cadrul noului PNDR, puteti beneficia de masura Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri daca va veti stabili pentru prima data ca sefi/conducatori unici ai exploatatiei agricole. Valoarea sprijinului financiar va fi de 50.000 euro. Facem precizarea ca sumele mentionate in prezent, in cadrul PNDR 2014-2020 se afla in negociere cu Bruxelles, motiv pentru care insasi la aceasta masura, valoarea cuantumului financiar nerambursabil a fost, initial, de 70, 60, iar in prezent 50.

Pentru Masura destinata investitiilor in exploatatiile agricole, valoarea sprijinului financiar nerambursabuil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: a. 1.000.000 euro in cazul activitatilor de productie; b. 1.500.000 euro pentru investitiile care conduc la un lant scurt de aprovizionare local (productie, procesare, comercializare).

Ilie: Am 25 de ani si locuiesc la tara. Vreau sa stiu daca as putea accesa fonduri pentru o ferma de pasari pentru ou bio si de ce am nevoie pentru a accesa fondurile?

Otilia Manta:Trebuie infiintata o firma sau persoana fizica autorizata si apoi achizitionat de noua firma minim 10.000 mp in extravilanul unei comune. Apoi veti accesa masura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici din PNDR 2014-2020 (ferma mica inseamna o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000-11.999 euro, valoarea productiei standard, sprijinul public nerambursabil este de maxim 15.000 euro/exploatatie agricola) sau masura 6.1. Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

Puteti beneficia de masura Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri daca va veti stabili pentru prima data ca sefi/conducatori unici ai exploatatiei agricole. Valoarea sprijinului financiar va fi de 50.000 euro. Facem precizarea ca sumele mentionate in prezent, in cadrul PNDR 2014-2020 se afla in negociere cu Bruxelles, motiv pentru care insasi la aceasta masura, valoarea cuantumului financiar nerambursabil a fost, initial, de 70, 60, iar in prezent 50.

Pentru Masura destinata investitiilor in exploatatiile agricole, valoarea sprijinului financiar nerambursabuil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: a. 1.000.000 euro in cazul activitatilor de productie; b. 1.500.000 euro pentru investitiile care conduc la un lant scurt de aprovizionare local (productie, procesare, comercializare).

Vasile: BUNA ZIUA. SUNT UN DOMN DIN MARAMURES, BORSA, SI AS DORI SA INTREB DACA POT OBTINE FONDURI EUROPENE PENTRU CRESTEREA DE ANIMALE. AM 120 DE OI SI 6 VACI CU LAPTE. NU POT OBTINE NICIO FACILITATE DE LA PRIMARIE SI AS DORI SA STIU DACA POT ACCESA UN FOND EUROPEAN SI PE CE BAZA? SE POATE CU O MICROINTREPRINDERE SAU SRL? DETIN 10 HECTARE DE TEREN IN PROPRIETATE SI DORESC SA MA DEZVOLT. MENTIONEZ CA SUNT CRESCATOR DE 30 DE ANI.VA MULTUMESC. SI LA CE MASURA MA INCADREZ?

Otilia Manta:Puteti accesa Masura Dezvoltarea exploataiilor i a ntreprinderilor, Submsura Sprijin pentru ferme mici, sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri. Beneficiari sunt fermieri care dein n proprietate i/sau folosin o exploataie agricol ncadrat n categoria de ferm mic, conform definiiei din fia msurii (propunere 8000 -14.999 Euro valoare Producie Standard). Sprijinului public nerambursabil n cuantum de 100%, cu o valoare de 15.000 Euro, acordat sub form de prim (plat forfetar) n dou trane astfel:- 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanare;- 30% din cuantumul maxim al sprijinului n maximum trei ani de la primirea deciziei de finanare. Acordarea celei de-a doua trane este condiionat de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. n cazul nerespectrii planului de afaceri, se recupereaz prima tran, proporional, n raport cu obiectivele realizate.

AlexaNdrA: Buna ziua, sunt Alex, am 25 de ani si as vrea sa imi deschid o microferma, dar nu am ajutor. Imi puteti spune cum sa procedez sa obtin bani din fonduri europene? Detin porci si capre, dar nu am posibilitate sa imi construiesc incperea pentru aceste animale. As vrea sa pot sa imi iau si vaci. Imi puteti recomanda ceva? Va multumesc.

Otilia Manta:Trebuie infiintata o firma sau persoana fizica autorizata si apoi achizitionat de noua firma minim 10.000 mp in extravilanul unei comune. Apoi veti accesa masura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici din PNDR 2014-2020 (ferma mica inseamna o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000-11.999 euro, valoarea productiei standard, sprijinul public nerambursabil este de maxim 15.000 euro/exploatatie agricola) sau masura 6.1. Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

Puteti beneficia de masura Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri daca va veti stabili pentru prima data ca sefi/conducatori unici ai exploatatiei agricole. Valoarea sprijinului financiar va fi de 50.000 euro. Facem precizarea ca sumele mentionate in prezent, in cadrul PNDR 2014-2020 se afla in negociere cu Bruxelles, motiv pentru care insasi la aceasta masura, valoarea cuantumului financiar nerambursabil a fost, initial, de 70, 60, iar in prezent 50.

Pentru Masura destinata investitiilor in exploatatiile agricole, valoarea sprijinului financiar nerambursabuil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: a. 1.000.000 euro in cazul activitatilor de productie; b. 1.500.000 euro pentru investitiile care conduc la un lant scurt de aprovizionare local (productie, procesare, comercializare).

Tiberius: Pentru o micro ferma de porci, in mediul rural, s-ar putea acorda fonduri europene, atat pentru constructia fermei, cat si pentru cumpararea unui nr. limitat de porci. Stiti cumva cui trebuie sa ma adresez?

Otilia Manta:Da, poate sa primesca finantare nerambursabila o micro ferma de porci, in prezent pe site-ul oficial al APDRP (www.apdrp.ro) se afla ghidul solicitantului pentru Sprijinirea fermelor de familie.Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Msura 121 sunt fermierii definii conform PNDR ca fiind persoane fizice sau juridice, care practic n principal activiti agricole activitate principal conform Certificatului de nregistrare eliberat de Oficiul RegistruluiComerului a cror exploataie este situat pe teritoriul rii, are o dimensiune cuprins ntre 2 si 50 UDE1, i care este nregistrat n Registrul unic de identificare / Registrul agricol.

Prin Msura 121 se acord fonduri nerambursabile n proporie de 40% 70% din valoarea eligibil a proiectului, fondurile reprezentnd cofinanarea public, la care trebuie s seadauge contribuia privat.Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanat prin Msura 121 este de 5.000 de Euro, aceast sum reprezentnd valoarea total eligibil a proiectului.Niculita: Buna ziua, am 27 de ani si detin 110 capete ovine si as vrea sa stiu ce fonduri as putea sa accesez si care ar fi pasii pentru asta? Va multumesc.

Otilia Manta:Trebuie infiintata o firma sau persoana fizica autorizata si apoi achizitionat de noua firma minim 10.000 mp in extravilanul unei comune. Apoi veti accesa masura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici din PNDR 2014-2020 (ferma mica inseamna o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000-11.999 euro, valoarea productiei standard, sprijinul public nerambursabil este de maxim 15.000 euro/exploatatie agricola) sau masura 6.1. Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

Puteti beneficia de masura Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri daca va veti stabili pentru prima data ca sefi/conducatori unici ai exploatatiei agricole. Valoarea sprijinului financiar va fi de 50.000 euro. Facem precizarea ca sumele mentionate in prezent, in cadrul PNDR 2014-2020 se afla in negociere cu Bruxelles, motiv pentru care insasi la aceasta masura, valoarea cuantumului financiar nerambursabil a fost, initial, de 70, 60, iar in prezent 50.

Pentru Masura destinata investitiilor in exploatatiile agricole, valoarea sprijinului financiar nerambursabuil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: a. 1.000.000 euro in cazul activitatilor de productie; b. 1.500.000 euro pentru investitiile care conduc la un lant scurt de aprovizionare local (productie, procesare, comercializare).

Pentru fermele de tip familial puteti accesa Masura 121 incepand cu luna mai a.c. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Msura 121 sunt fermierii definii conform PNDR ca fiind persoane fizice sau juridice, care practic n principal activiti agricole activitate principal conform Certificatului de nregistrare eliberat de Oficiul RegistruluiComerului a cror exploataie este situat pe teritoriul rii, are o dimensiune cuprins ntre 2 si 50 UDE1, i care este nregistrat n Registrul unic de identificare / Registrul agricol.

Prin Msura 121 se acord fonduri nerambursabile n proporie de 40% 70% din valoarea eligibil a proiectului, fondurile reprezentnd cofinanarea public, la care trebuie s seadauge contribuia privat.Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanat prin Msura 121 este de 5.000 de Euro,aceast sum reprezentnd valoarea total eligibil a proiectului.Vlad Razvan: Buna ziua, as dori sa stiu ce trebuie practic sa fac, ca persoana fizica, in vederea accesarii unor fonduri europene, privind o plantatie de nuci. Personal deja am inceput sa achizitionez teren, dar as mai avea nevoie de fonduri pentru am finaliza afacerea. Ce trebuie concret sa fac eu? Conteaza varsta? Multumesc!

Otilia Manta:Pentru cultura de nuci se poate accesa Masura pentru pomicultura, Masura pentru investitii in active fizice din viitorul PNDR 2014-2020 sau pe Submasura Sprijin pentru dezbvoltarea fermelor mici (ferma mica inseamna o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000-11.999 euro, valoarea productiei standard, sprijinul public nerambursabil este de maxim 15000 euro/exploatatie agricola). Pentru Masura destinata investitiilor in exploatatiile agricole, valoarea sprijinului financiar nerambursabuil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: a. 1.000.000 euro in cazul activitatilor de productie; b. 1.500.000 euro pentru investitiile care conduc la un lant scurt de aprovizionare local (productie, procesare, comercializare).

In prezent se afla in dezbatere ghidul solicitantului pentru masura de sprijin a fermelor de familie, sesiunea de depunere de proiecte urmand sa fie lansata conform surselor oficiale din luna mai a.c. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Msura 121 sunt fermierii definii conform PNDR ca fiind persoane fizice sau juridice, care practic n principal activiti agricole activitate principal conform Certificatului de nregistrare eliberat de Oficiul RegistruluiComerului a cror exploataie este situat pe teritoriul rii, are o dimensiune cuprins ntre 2 si 50 UDE1, i care este nregistrat n Registrul unic de identificare / Registrul agricol.

Prin Msura 121 se acord fonduri nerambursabile n proporie de 40% 70% din valoarea eligibil a proiectului, fondurile reprezentnd cofinanarea public, la care trebuie s seadauge contribuia privat.Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanat prin Msura 121 este de 5.000 de Euro, aceast sum reprezentnd valoarea total eligibil a proiectului.

Andy: Buna ziua, am 23 de ani si as dori sa accesez fonduri pentru plantatia de arbusti (goji). Cand se da drumul la proiectele in sine? S-a dat drumul la proiecte (cele pentru plantatia de arbusti)?

Otilia Manta:In prezent se afla in dezbatere ghidul solicitantului pentru Masura de sprijin a fermelor de familie, sesiunea de depunere de proiecte urmand sa fie lansata conform surselor oficiale din luna mai a.c. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Msura 121 sunt fermierii definii conform PNDR ca fiind persoane fizice sau juridice, care practic n principal activiti agricole activitate principal conform Certificatului de nregistrare eliberat de Oficiul RegistruluiComerului a cror exploataie este situat pe teritoriul rii, are o dimensiune cuprins ntre 2 si 50 UDE1, i care este nregistrat n Registrul unic de identificare / Registrul agricol.

Prin Msura 121 se acord fonduri nerambursabile n proporie de 40% 70% din valoarea eligibil a proiectului, fondurile reprezentnd cofinanarea public, la care trebuie s seadauge contribuia privat.Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanat prin Msura 121 este de 5.000 de Euro, aceast sum reprezentnd valoarea total eligibil a proiectului.

Florin: Buna ziua, doresc sa accesez fonduri nerambulsabile. Am 39 ani. Cat teren intravilan trebuie sa ai plantat cu pomi fructiferi ca sa fie aprobat si ce pomi?

Otilia Manta:Pe submasura Sprijin pentru dezbvoltarea fermelor mici. Ferma mica inseamna o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000-11.999 euro, valoarea productiei standard, sprijinul public nerambursabil este de maxim 15.000 euro/exploatatie agricola. Pentru Masura destinata investitiilor in exploatatiile agricole, valoarea sprijinului financiar nerambursabuil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: a. 1.000.000 euro in cazul activitatilor de productie; b. 1.500.000 euro pentru investitiile care conduc la un lant scurt de aprovizionare local (productie, procesare, comercializare).

In prezent se afla in dezbatere ghidul solicitantului pentru masura de sprijin a fermelor de familie, sesiunea de depunere de proiecte urmand sa fie lansata conform surselor oficiale din luna mai a.c.. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Msura 121 sunt fermierii definii conform PNDR ca fiind persoane fizice sau juridice, care practic n principal activiti agricole activitate principal conform Certificatului de nregistrare eliberat de Oficiul RegistruluiComerului a cror exploataie este situat pe teritoriul rii, are o dimensiune cuprins ntre 2 si 50 UDE1, i care este nregistrat n Registrul unic de identificare / Registrul agricol.

Prin Msura 121 se acord fonduri nerambursabile n proporie de 40% 70% din valoarea eligibil a proiectului, fondurile reprezentnd cofinanarea public, la care trebuie s seadauge contribuia privat.Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanat prin Msura 121 este de 5.000 de Euro, aceast sum reprezentnd valoarea total eligibil a proiectului.

Andreea: Care este msura de sprijin a tinerilor fermieri cu interventii financiare de tip nerambursabil de 60.000 euro? Se poate accesa aceast msur pentru nfiinarea unei ciupercrii: (construcie cu toate dotrile).

Otilia Manta:Puteti beneficia de masura Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri daca va veti stabili pentru prima data ca sefi/conducatori unici ai exploatatiei agricole. Valoarea sprijinului financiar va fi de 50.000 euro. Facem precizarea ca sumele mentionate in prezent, in cadrul PNDR 2014-2020, se afla in negociere cu Bruxelles, motiv pentru care insasi la aceasta masura, valoarea cuantumului financiar nerambursabil a fost, initial, de 70, 60, iar in prezent 50.

In prezent se afla in dezbatere ghidul solicitantului pentru masura de sprijin a fermelor de familie, sesiunea de depunere de proiecte urmand sa fie lansata conform surselor oficiale din luna mai a.c. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Msura 121 sunt fermierii definii conform PNDR ca fiind persoane fizice sau juridice, care practic n principal activiti agricole activitate principal conform Certificatului de nregistrare eliberat de Oficiul RegistruluiComerului a cror exploataie este situat pe teritoriul rii, are o dimensiune cuprins ntre 2 si 50 UDE1, i care este nregistrat n Registrul unic de identificare / Registrul agricol.

Prin Msura 121 se acord fonduri nerambursabile n proporie de 40% 70% din valoarea eligibil a proiectului, fondurile reprezentnd cofinanarea public, la care trebuie s seadauge contribuia privat.Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanat prin Msura 121 este de 5.000 de Euro,aceast sum reprezentnd valoarea total eligibil a proiectului.

Balasa Flori: Buna ziua! Detin 1 ha de pamant si as vrea sa plantez nuci pe el. Intrebarea mea este: ce fonduri pot accesa, la ce categorie ma incadrez (mentionez ca am 34 ani), ce ma sfatuiti?

Otilia Manta:Pentru cultura de nuci, se poate accesa Masura pentru pomicultura, Masura pentru investitii in active fizice din viitorul PNDR 2014-2020 sau pe Submasura Sprijin pentru dezbvoltarea fermelor mici. Ferma mica inseamna o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000-11.999 euro, valoarea productiei standard, sprijinul public nerambursabil este de maxim 15.000 euro/exploatatie agricola. Pentru Masura destinata investitiilor in exploatatiile agricole, valoarea sprijinului financiar nerambursabuil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: a. 1.000.000 euro in cazul activitatilor de productie; b. 1.500.000 euro pentru investitiile care conduc la un lant scurt de aprovizionare local (productie, procesare, comercializare).

In prezent se afla in dezbatere ghidul solicitantului pentru Masura de sprijin a fermelor de familie, sesiunea de depunere de proiecte urmand sa fie lansata conform surselor oficiale din luna mai a.c. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Msura 121 sunt fermierii definii conform PNDR ca fiind persoane fizice sau juridice, care practic n principal activiti agricole activitate principal conform Certificatului de nregistrare eliberat de Oficiul RegistruluiComerului a cror exploataie este situat pe teritoriul rii, are o dimensiune cuprins ntre 2 si 50 UDE1, i care este nregistrat n Registrul unic de identificare / Registrul agricol.

Prin Msura 121 se acord fonduri nerambursabile n proporie de 40% 70% din valoarea eligibil a proiectului, fondurile reprezentnd cofinanarea public, la care trebuie s seadauge contribuia privat.Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanat prin Msura 121 este de 5.000 de Euro, aceast sum reprezentnd valoarea total eligibil a proiectului.

Un utilizator Yahoo: Buna ziua. Am 29 de ani, studii profesionale in domeniul turistic, agricultura este o pasiune dupa multi ani practicati in domeniul acesta al capsunilor. As dori anumite informatii: daca pot accesa fonduri europene pentru infiintarea unei culturi de capsuni, sa spunem suprafata minim de 5.000 m. Un lucru de precizat: nu detin teren, dar am posibilitatea sa arendez. Intrebarea este se poate accesa si in ce conditii?

Otilia Manta:Va puteti incadra la Submsura Instalare tineri fermieri, sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri. Alocare estimativ PNDR 2014- 2020: 400,3556 mil. Euro. Beneficiari pot fi tinerii fermieri avnd pn la 40 de ani la momentul depunerii solicitrii de finanare (n conformitate cu definiia prevzut la art. 2 din Regulamentului (UE) nr. 1305/2013) care dein n proprietate i/sau folosin o exploataie agricol avnd dimensiunea cuprins ntre 15.000-50.000 euro valoare producie standard (propunere). Valoarea sprijinului public nerambursabil n cuantum de 100%, maximum 50.000 Euro, conform ultimelor date si inca in proces de negociere. Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri va fi acordat pe baza unui plan de afaceri, sub form de prim (plat forfetar) n dou trane astfel:- 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanare;- 30% din cuantumul maxim al sprijinului n maximum trei ani de la primirea deciziei de finanare.Acordarea celei de-a doua trane este condiionat de implementare obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. n cazul nerespectrii planului de afaceri, se recupereaz prima tran, proporional n raport cu obiectivele realizate.

Georgica G: As vrea sa infiintez o plantatie de pruni. Se pot da fonduri europene in acest domeniu?

Otilia Manta:Se poate accesa Masura pentru pomicultura, Masura pentru investitii in active fizice din viitorul PNDR 2014-2020 sau Submasura Sprijin pentru dezbvoltarea fermelor mici. Ferma mica inseamna o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000-11.999 euro, valoarea productiei standard, sprijinul public nerambursabil este de maxim 15.000 euro/exploatatie agricola. Pentru Masura destinata investitiilor in exploatatiile agricole, valoarea sprijinului financiar nerambursabuil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: a. 1.000.000 euro in cazul activitatilor de productie; b. 1.500.000 euro pentru investitiile care conduc la un lant scurt de aprovizionare local (productie, procesare, comercializare).

In prezent se afla in dezbatere ghidul solicitantului pentru masura de sprijin a fermelor de familie, sesiunea de depunere de proiecte urmand sa fie lansata conform surselor oficiale din luna mai a.c. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Msura 121 sunt fermierii definii conform PNDR ca fiind persoane fizice sau juridice, care practic n principal activiti agricole activitate principal conform Certificatului de nregistrare eliberat de Oficiul RegistruluiComerului a cror exploataie este situat pe teritoriul rii, are o dimensiune cuprins ntre 2 si 50 UDE1, i care este nregistrat n Registrul unic de identificare / Registrul agricol.

Prin Msura 121 se acord fonduri nerambursabile n proporie de 40% 70% din valoarea eligibil a proiectului, fondurile reprezentnd cofinanarea public, la care trebuie s seadauge contribuia privat.Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanat prin Msura 121 este de 5.000 de Euro, aceast sum reprezentnd valoarea total eligibil a proiectului. Puteti acccesa informatii suplimetare de pe site-ulwww.apdrp.ro.

Just Do It: Buna ziua. Ma numesc Laurentiu, am 20 ani, sunt din comuna Frumusani, judetul Calarasi. Am un teren de 15.000 metri, am plantat 100 de pomi fructiferi si vreau sa imi maresc productia. In paralel am si 3 stupi. Pot accesa fonduri europene pentru amandoua productiile? Daca da, unde ar trebui sa merg pentru infiintarea dosarului? Multumesc!

Otilia Manta:Da, puteti! Pentru albine puteti accesa Submsura Sprijin pentru ferme mici sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri. Sprijinul public nerambursabil n cuantum de 100%, cu o valoare de 15.000 Euro, acordat sub form de prim (plat forfetar) n dou trane astfel:- 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanare;- 30% din cuantumul maxim al sprijinului n maximum trei ani de la primirea deciziei de finanare. Puteti merge la o firma de consultanta specializata in prestarea de servicii privind intocmirea dosarelor de finantare pentru Masurile de PNDR.

In prezent se afla in dezbatere ghidul solicitantului pentru masura de sprijin a fermelor de familie, sesiunea de depunere de proiecte urmand sa fie lansata conform surselor oficiale din luna mai a.c. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Msura 121 sunt fermierii definii conform PNDR ca fiind persoane fizice sau juridice, care practic n principal activiti agricole activitate principal conform Certificatului de nregistrare eliberat de Oficiul RegistruluiComerului a cror exploataie este situat pe teritoriul rii, are o dimensiune cuprins ntre 2 si 50 UDE1, i care este nregistrat n Registrul unic de identificare / Registrul agricol.

Prin Msura 121 se acord fonduri nerambursabile n proporie de 40% 70% din valoarea eligibil a proiectului, fondurile reprezentnd cofinanarea public, la care trebuie s seadauge contribuia privat.Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanat prin Msura 121 este de 5.000 de Euro, aceast sum reprezentnd valoarea total eligibil a proiectului.

Florin: Care este suprata minima pe care pot sa o plantez cu nuci prin fonduri nerambursabile? Si ce situatie juridica trebuie sa aiba terenul ce urmeaza a fi plantat? Daca e inscris in registrul agricol si platesc impozit e destul? Suprafata totala ce urmeaza a fi plantata poate sa fie compusa din mai multe parcele necompacte ?

Otilia Manta:Suprafata minima va fi corelata cu indicatorii economico-financiari din cadrul planului de afaceri si in conformitate cu ghidul solicitantului pentru masura de finantare prin care se primeste sprijin financiar. Pentru cultura de nuci, se poate accesa Masura pentru pomicultura, Masura pentru investitii in active fizice din viitorul PNDR 2014-2020 sau Submasura Sprijin pentru dezbvoltarea fermelor mici (ferma mica inseamna o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000-11.999 euro, valoarea productiei standard, sprijinul public nerambursabil este de maxim 15000 euro/exploatatie agricola). Pentru Masura destinata investitiilor in exploatatiile agricole, valoarea sprijinului financiar nerambursabuil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: a. 1.000.000 euro in cazul activitatilor de productie; b. 1.500.000 euro pentru investitiile care conduc la un lant scurt de aprovizionare local (productie, procesare, comercializare).

Larisa: Detin un teren de 5250m patrati din care 3500 arabil. As dori fonduri europene in vederea productiei florilor si arbustiilor ornamentali. Care sunt procedurile? Va multumesc.

Otilia Manta:Pentru productia florilor puteti accesa Submasura 6.2. Sprijin pentru infiintarea de activitati nonagricole in zonele rurale. Cuantumul maxim al sprijinului financiar este de 70.000 euro. Sprijinul financiar va fi acordat sub forma de prima in doua transe, astfel: 70% la primirea deciziei de finatare, 30% in max 3 ani de la primirea deciziei de finatare. Principiile de selectie vor fi detaliate in ghidul solicitantului si in conformitate cu legistalatie nationala subsecventa si vor avea in vedere prevederile art 49 al Regulamentului UE nr 1305/2013.

In prezent se afla in dezbatere ghidul solicitantului pentru masura de sprijin a fermelor de familie, sesiunea de depunere de proiecte urmand sa fie lansata conform surselor oficiale din luna mai a.c. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Msura 121 sunt fermierii definii conform PNDR ca fiind persoane fizice sau juridice, care practic n principal activiti agricole activitate principal conform Certificatului de nregistrare eliberat de Oficiul RegistruluiComerului a cror exploataie este situat pe teritoriul rii, are o dimensiune cuprins ntre 2 si 50 UDE1, i care este nregistrat n Registrul unic de identificare / Registrul agricol.

Prin Msura 121 se acord fonduri nerambursabile n proporie de 40% 70% din valoarea eligibil a proiectului, fondurile reprezentnd cofinanarea public, la care trebuie s seadauge contribuia privat.Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanat prin Msura 121 este de 5.000 de Euro, aceast sum reprezentnd valoarea total eligibil a proiectului. Informatii suplimentare puteti accesa de pe site-ulwww.apdrp.ro.

Mihai Vornicu: Buna. Detin un teren de aprx. 10000 mp si doresc sa fac o cultura de arbusti fructiferi (coacaza cred). Pot obtine fonduri nerambursabile? Si la ce masura ma incadrez. Unde obtin mai multe informatii?

Otilia Manta:Pentru cultura de arbusti, se poate accesa Masura pentru pomicultura sau Masura pentru investitii in active fizice din viitorul PNDR 2014-2020, sau pe Submasura Sprijin pentru dezbvoltarea fermelor mici. Ferma mica inseamna o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000-11.999 euro, valoarea productiei standard, sprijinul public nerambursabil este de maxim 15.000 eoro/exploatatie agricola.

In prezent se afla in dezbatere ghidul solicitantului pentru masura de sprijin a fermelor de familie, sesiunea de depunere de proiecte urmand sa fie lansata conform surselor oficiale din luna mai a.c. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Msura 121 sunt fermierii definii conform PNDR ca fiind persoane fizice sau juridice, care practic n principal activiti agricole activitate principal conform Certificatului de nregistrare eliberat de Oficiul RegistruluiComerului a cror exploataie este situat pe teritoriul rii, are o dimensiune cuprins ntre 2 si 50 UDE1, i care este nregistrat n Registrul unic de identificare / Registrul agricol.

Prin Msura 121 se acord fonduri nerambursabile n proporie de 40% 70% din valoarea eligibil a proiectului, fondurile reprezentnd cofinanarea public, la care trebuie s seadauge contribuia privat.Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanat prin Msura 121 este de 5.000 de Euro, aceast sum reprezentnd valoarea total eligibil a proiectului. Informatii suplimentare puteti accesa de pe site-ulwww.apdrp.ro.

Flavius Bic: Buna! M-ar interesa niste informatii cu privire la obtinerea de fonduri nerambursabile pentru ciupercarii. Toata investitia o suport eu, totodata vreau sa plantez mure (arbusti) pe o supr.de aprox. 1000mp. V-as ruga sa-mi spuneti daca are rost sa incerc sa obtin fonduri nerambursabile. Va multumesc!

Otilia Manta:Pentru cultura de arbusti se poate accesa Masura pentru pomicultura, Masura pentru investitii in active fizice din viitorul PNDR 2014-2020 sau pe Submasura Sprijin pentru dezbvoltarea fermelor mici. Ferma mica inseamna o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000-11.999 euro, valoarea productiei standard, sprijinul public nerambursabil este de maxim 15.000 eoro/exploatatie agricola.

In prezent se afla in dezbatere ghidul solicitantului pentru masura de sprijin a fermelor de familie, sesiunea de depunere de proiecte urmand sa fie lansata conform surselor oficiale din luna mai a.c. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Msura 121 sunt fermierii definii conform PNDR ca fiind persoane fizice sau juridice, care practic n principal activiti agricole activitate principal conform Certificatului de nregistrare eliberat de Oficiul RegistruluiComerului a cror exploataie este situat pe teritoriul rii, are o dimensiune cuprins ntre 2 si 50 UDE1, i care este nregistrat n Registrul unic de identificare / Registrul agricol.

Prin Msura 121 se acord fonduri nerambursabile n proporie de 40% 70% din valoarea eligibil a proiectului, fondurile reprezentnd cofinanarea public, la care trebuie s seadauge contribuia privat.Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanat prin Msura 121 este de 5.000 de Euro, aceast sum reprezentnd valoarea total eligibil a proiectului. Informatii suplimentare puteti accesa de pe site-ulwww.apdrp.ro.

Szocs: Buna ziua! As vrea sa stiu care este suprefata minima pentru o livada de nuci, meri, pentru a beneficia de fonduri nerambursabile. Am 50 ani.

Otilia Manta:Da, se poate, dar avand peste 40 de ani veti pierde la punctaj. Se poate accesa Masura pentru pomicultura, Masura pentru investitii in active fizice din viitorul PNDR 2014-2020 sau pe Submasura Sprijin pentru dezbvoltarea fermelor mici. Ferma mica inseamna o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000-11.999 euro, valoarea productiei standard, sprijinul public nerambursabil este de maxim 15000 euro/exploatatie agricola.

Pentru Masura destinata investitiilor in exploatatiile agricole, valoarea sprijinului financiar nerambursabuil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: a. 1.000.000 euro in cazul activitatilor de productie; b. 1.500.000 euro pentru investitiile care conduc la un lant scurt de aprovizionare local (productie, procesare, comercializare).

In prezent se afla in dezbatere ghidul solicitantului pentru masura de sprijin a fermelor de familie, sesiunea de depunere de proiecte urmand sa fie lansata conform surselor oficiale din luna mai a.c. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Msura 121 sunt fermierii definiiconform PNDR ca fiind persoane fizice sau juridice, care practic n principal activiti agricole activitate principal conform Certificatului de nregistrare eliberat de Oficiul RegistruluiComerului a cror exploataie este situat pe teritoriul rii, are o dimensiune cuprins ntre 2 si 50 UDE1, i care este nregistrat n Registrul unic de identificare / Registrul agricol.

Prin Msura 121 se acord fonduri nerambursabile n proporie de 40% 70% din valoarea eligibil a proiectului, fondurile reprezentnd cofinanarea public, la care trebuie s seadauge contribuia privat.Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanat prin Msura 121 este de 5.000 de Euro, aceast sum reprezentnd valoarea total eligibil a proiectului.

La punctajul proiectului, ca urmare a varstei avute, nu veti mai obtine punctele aferente si prin urmare competitia proiectului dvs. va fi mult mai mare. Totusi daca proiectul se deruleaza in familie puteti desemna ca reprezentantul legal sa fie persoana cu varsta pana in 40 de ani. Informatii suplimentare puteti accesa de pe site-ulwww.apdrp.ro.

Dinulescu: Am 5.000 mp, am 25 ani, vreau sa fac o plantatie de cires sau zmeura. Ce sanse sunt sa obtin fonduri europene?

Otilia Manta:Da, se poate, dar avand peste 40 de ani, veti pierde la punctaj. Se poate accesa Masura pentru pomicultura sau Masura pentru investitii in active fizice din viitorul PNDR 2014-2020 sau pe Submasura Sprijin pentru dezbvoltarea fermelor mici. Ferma mica inseamna o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000-11.999 euro, valoarea productiei standard, sprijinul public nerambursabil este de maxim 15000 euro/exploatatie agricola.Pentru Masura destinata investitiilor in exploatatiile agricole, valoarea sprijinului financiar nerambursabuil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi: a. 1.000.000 euro in cazul activitatilor de productie; b. 1.500.000 euro pentru investitiile care conduc la un lant scurt de aprovizionare local (productie, procesare, comercializare).

In prezent se afla in dezbatere ghidul solicitantului pentru masura de sprijin a fermelor de familie, sesiunea de depunere de proiecte urmand sa fie lansata conform surselor oficiale din luna mai a.c. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Msura 121 sunt fermierii definii conform PNDR ca fiind persoane fizice sau juridice, care practic n principal activiti agricole activitate principal conform Certificatului de nregistrare eliberat de Oficiul RegistruluiComerului a cror exploataie este situat pe teritoriul rii, are o dimensiune cuprins ntre 2 si 50 UDE1, i care este nregistrat n Registrul unic de identificare / Registrul agricol.

Prin Msura 121 se acord fonduri nerambursabile n proporie de 40% 70% din valoarea eligibil a proiectului, fondurile reprezentnd cofinanarea public, la care trebuie s seadauge contribuia privat.Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanat prin Msura 121 este de 5.000 de Euro, aceast sum reprezentnd valoarea total eligibil a proiectului. Informatii suplimentare puteti accesa de pe site-ulwww.apdrp.ro.

Valy: As dori sa accesez fonduri europene pentru cumpararea unui teren, utilaje ,construirea unei hale, sistem de irigatie in vederea plantarii de cartofi. Care ar fi procedura? Am 27 ani am muncit in acest domeniu si nu stiu de unde si cu ce sa incep. Multumesc.

Otilia Manta:Se poate accesa Masura Dezvoltarea exploataiilor i a ntreprinderilor, Submsura Instalare tineri fermieri, sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri. Beneficiari sunt tinerii fermieri avnd pn la 40 de ani la momentul depunerii solicitrii de finanare (n conformitate cu definiia prevzut la art. 2 din Regulamentului (UE) nr. 1305/2013) care dein n proprietate i/sau folosin o exploataie agricol avnd dimensiunea cuprins ntre 15.000-50.000 euro valoare producie standard (propunere). Valoarea sprijinului public nerambursabil n cuantum de 100%, maximum 60.000 Euro. Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri va fi acordat pe baza unui plan de afaceri, sub form de prim (plat forfetar) n dou trane astfel:- 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanare;- 30% din cuantumul maxim al sprijinului n maximum trei ani de la primirea deciziei de finanare.In prezent se afla in dezbatere ghidul solicitantului pentru masura de sprijin a fermelor de familie, sesiunea de depunere de proiecte urmand sa fie lansata conform surselor oficiale din luna mai a.c. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Msura 121 sunt fermierii definii conform PNDR ca fiind persoane fizice sau juridice, care practic n principal activiti agricole activitate principal conform Certificatului de nregistrare eliberat de Oficiul RegistruluiComerului a cror exploataie este situat pe teritoriul rii, are o dimensiune cuprins ntre 2 si 50 UDE1, i care este nregistrat n Registrul unic de identificare / Registrul agricol.

Prin Msura 121 se acord fonduri nerambursabile n proporie de 40% 70% din valoarea eligibil a proiectului, fondurile reprezentnd cofinanarea public, la care trebuie s seadauge contribuia privat.Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanat prin Msura 121 este de 5.000 de Euro, aceast sum reprezentnd valoarea total eligibil a proiectului. Informatii suplimentare puteti accesa de pe site-ulwww.apdrp.ro.

Pop M: Buna ziua. Sunt Mihai, absolvent de facultate si masterat. Posed teren cu parcele de peste 0,3 hectare insumand 3,5 ha, plus parcele mai mici insumand un total de aproximativ 5 hectare. Problema cu care ma confrunt este unde as putea sa primesc consultanta de specialitate GRATUITA pentru a demara o afacere pe acest teren, interesul este o exploatatie pomicola in zona defavorizata. Va multumesc.

Otilia Manta:In cadrul noului PNDR 2014-2020 sunt prevazute cheltuieli aferente serviciilor de consultanta astfel incat fermierul sa beneficieze de servicii specializate de consultanta gratuita.

Se poate accesa Masura Dezvoltarea exploataiilor i a ntreprinderilor, Submsura Instalare tineri fermieri sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri. Beneficiari sunt tineri fermieri avnd pn la 40 de ani la momentul depunerii solicitrii de finanare (n conformitate cu definiia prevzut la art. 2 din Regulamentului (UE) nr. 1305/2013) care deinh n proprietate i/sau folosin o exploataie agricol avnd dimensiunea cuprins ntre 15.000-50.000 euro valoare producie standard (propunere). Valoarea sprijinului public nerambursabil n cuantum de 100%, maximum 60.000 Euro. Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri va fi acordat pe baza unui plan de afaceri, sub form de prim (plat forfetar) n dou trane astfel:- 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanare;- 30% din cuantumul maxim al sprijinului n maximum trei ani de la primirea deciziei de finanare.

In prezent se afla in dezbatere ghidul solicitantului pentru masura de sprijin a fermelor de familie, sesiunea de depunere de proiecte urmand sa fie lansata conform surselor oficiale din luna mai a.c. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Msura 121 sunt fermierii definii conform PNDR ca fiind persoane fizice sau juridice, care practic n principal activiti agricole activitate principal conform Certificatului de nregistrare eliberat de Oficiul RegistruluiComerului a cror exploataie este situat pe teritoriul rii, are o dimensiune cuprins ntre 2 si 50 UDE1, i care este nregistrat n Registrul unic de identificare / Registrul agricol.

Prin Msura 121 se acord fonduri nerambursabile n proporie de 40% 70% din valoarea eligibil a proiectului, fondurile reprezentnd cofinanarea public, la care trebuie s seadauge contribuia privat.Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanat prin Msura 121 este de 5.000 de Euro, aceast sum reprezentnd valoarea total eligibil a proiectului. Informatii suplimentare puteti accesa de pe site-ulwww.apdrp.ro.

Adrianna: Buna ziua. Am 30 de familii de albine si as dori sa accesez fonduri nerambursabile de semi-subzistenta. Imi puteti spune va rog de ce acte as avea nevoie la dosar, si daca se pot accesa? Multumesc.

Otilia Manta:Toata documentatia aferenta va fi precizata in Ghidul Solicitantului, document care inca se afla in lucru, informatii suplimentare pe site-ulwww.apdrp.ro. Din informatiile anuntate recent de catre MADR urmeaza sa fie lansata o nou masura de sprijin a fermelor de semisubzistenta.

Dupa aprobarea PNDR de catre Bruxelles, masura pentru investitii in active fizice din viitorul PNDR 2014-2020, se va putea accesa masura pentru investitii in active fizice din viitorul PNDR 2014-2020, sau pe submasura Sprijin pentru dezbvoltarea fermelor mici. Ferma mica inseamna o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000-11.999 euro, valoarea productiei standard, sprijinul public nerambursabil este de maxim 15000 euro/exploatatie agricola.

Sorescu Dan: Pe apicultura am accesat masura 141, iar fiul meu, masura 112 si 141. Noi mai putem accesa in continuare alte masuri? Sotia mea are 45 de ani, poate accesa fonduri nerambursabile in perioada 2014-2020? Pe ce masuri? In ce conditii? Mentionez ca toti avem studii superioare si diferite calificari pe apicultura. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Otilia Manta:Da, puteti accesa Masura "Dezvoltarea exploataiilor i a ntreprinderilor", Submsura Sprijin pentru ferme mici sprijin acordat pe baza unui plan de afaceri. Beneficiari sunt fermieri care dein n proprietate i/sau folosin o exploataie agricol ncadrat n categoria de ferma mic conform definiiei din fia msurii (propunere 8000 -14.999 Euro valoare Producie Standard). Sprijinului public nerambursabil n cuantum de 100%, cu o valoare de 15.000 Euro acordat sub form de prim (plat forfetar) n dou trane astfel:- 70% din cuantumul maxim al sprijinului la primirea deciziei de finanare;- 30% din cuantumul maxim al sprijinului n maximum trei ani de la primirea deciziei de finanare. Sotia poate accesa Submasura pentru exploatatii agricole.

Suciu: Pentru 2014 sunt finantari pentru culturile de tabac? Si daca da trebuie sa detin eu terenul sau se poate si cu teren arendat?

Otilia Manta:In principal da, se poate pe Submasura pentru exploatatii agricole, in noul PNDR 2014-2020 ce urmeaza sa fie aprobat de catre Bruxelles. Terenul pe care urmeaza sa infiintati exploatatia poate sa fie in arenda in coformitate cu conditiile din ghidul solicitantului, insa daca se doreste sa se realizeze prin proiect si investitii in active fizice (cladiri administrative, depozite, etc) terenul pe care urmeaza sa realizati investitia trebuie sa fie proprietatea celui care va accesa finantarile UE. Informatii suplimentare pe site-ulwww.madr.rosiwww.apdrp.ro.

Jasmin: Pot deschide o sala de fitness si sport cu fonduri europene?

Otilia Manta:Prin PNDR 2014-2020 puteti accesa in mediul rural Submasura 6.2. Sprijin pentru infiintarea de activitati nonagricole in zonele rurale". Cuantumul maxim al sprijinului financiar este de 70.000 euro, sprijinul financiar va fi acordat sub forma de prima in doua transe, astfel: 70% la primirea deciziei de finatare, 30% in max 3 ani de la primirea deciziei de finatare. Principiile de selectie vor fi detaliate vor fi detaliate prin ghidul solicitantului si in conformitate cu legistalatie nationala subsecventa si vor avea in vedere prevederile art 49 al Regulamentului UE nr 1305/2013.

Valeriu: Buna seara. S-au pus intrebari de tot felul, dar despre un S.R.L cu activitatea incetata de peste 15 ani ce sanse ar fi? Sa fiu mai explicita, lucrez in Spania, vreau sa revin in tara si in mediul rural, as vrea sa deschi