mari scriitori rusi si sotiile lor

27
Cartea “Nevestele - Femeile din spatele monstrilor sacri ai lite-raturii ruse” (The Wives - The Women Behind Russia’s Literary Giants) este scrisa de catre Alexandra Popoff. Autoarea s-a nascut in Moscova, dar astazi traieste in Cana-da, iar sursa de inspiratie pentru acest roman a reprezentat-o mama ei care si-a dedicat intreaga viata in sustinerea cari-erei sotului ei, scriitorul Grogori Baklanov. Fiica lor a con-siderat ca acest compor- tament si aceasta dedicatie sunt specifice sotiilor scriitorilor rusi care si-au facut o meserie din cultivarea geniului sotilor lor. Autoarea realizeaza o incursiune in biografiile a sase femei extraordinare care si-au dedicat viata pentru desavarsirea ope-rei sotilor lor: Sofia Tolstoi, Anna Dostoievski, Nadejda Mandelstam, Vera Nabokov, Natalya So-ljenitin si Elena Bulgakov. Sotiile lor au trait momente dificile, traind alaturi de scriitori care au fost victimele politicii comuniste rusesti. Au indurat actiunile re- presive ale guvernului, au trait uneori la limita supravietuirii, au dus lipsa de bani, si-au sacrificat propriile cariere promitatoare, au fost stenografe, dactilografe, tra-ducatoare, critici, editori, redactori, cercetatori, sfatuiori. Multe dintre operele acestor scriitori au reprezentat rezultatul parteneriatelor creative realizate impre-una cu nevestele lor. Pentru aceste femei, sa fii nevasta de scriitor a reprezentat o AVANS MANUAL

Upload: biro-bela

Post on 14-Apr-2017

485 views

Category:

Art & Photos


2 download

TRANSCRIPT

Page 1: Mari scriitori rusi si sotiile lor

Cartea  “Nevestele - Femeile din spatele monstrilor sacri ai lite-raturii ruse” (The Wives - The Women Behind  Russia’s Literary Giants)  este scrisa de catre Alexandra Popoff. Autoarea s-a nascut in Moscova, dar astazi traieste in Cana-da, iar sursa de inspiratie pentru acest roman a reprezentat-o mama ei care si-a dedicat intreaga viata in sustinerea cari-erei sotului ei, scriitorul Grogori Baklanov. Fiica lor a con-siderat ca acest compor-tament si aceasta dedicatie sunt specifice sotiilor scriitorilor rusi care si-au facut o meserie din cultivarea geniului sotilor lor. Autoarea realizeaza o incursiune in biografiile a sase femei extraordinare care si-au dedicat viata pentru desavarsirea ope-rei sotilor lor: 

Sofia Tolstoi, Anna Dostoievski, Nadejda Mandelstam, Vera Nabokov, Natalya So-ljenitin si Elena Bulgakov. Sotiile lor au trait momente dificile, traind alaturi de scriitori care au fost victimele politicii comuniste rusesti. Au indurat actiunile re-presive ale guvernului, au trait uneori la limita supravietuirii, au dus lipsa de bani, si-au sacrificat propriile cariere promitatoare, au fost stenografe, dactilografe, tra-ducatoare, critici, editori, redactori, cercetatori, sfatuiori. Multe dintre operele acestor scriitori au reprezentat rezultatul parteneriatelor creative realizate impre-una cu nevestele lor. Pentru aceste femei, sa fii nevasta de scriitor a reprezentat o profesie in sine. Ele au fost “dadace de talente” cum o descria Tolstoi pe Sofia in “Razboi si pace”. AVANS MANUAL

Page 2: Mari scriitori rusi si sotiile lor

Mariajul Sophiei Tolstoi cu LevSophiei Tolstoi cu Lev nu a fost unul tocmai usor! Desi i-a fost editor, traducator si redactor, Tolstoi nu si-a exprimat nici-odata fatis recunostinta fata de ea. Cei doi isi citeau jurnalele perso-nale, impartasind experientele atat in plan faptic, cat si in cel spiritual.

AVANS MANUAL

Page 3: Mari scriitori rusi si sotiile lor

Sophia a fost constienta de rolul si importanta istorica a jurnalului ei cu privire la infor-matiile despre viata si opera marelui scriitor, dar nu a ince-rcat nici un moment sa ascun-da sau sa schimbe adevarul, consemnandu-si parerile si ideile cu privire la tot ceea ce au trait si impartasit impreuna. Autorul si-a gasit sursele de inspiratie in viata de familie, in jurnalele si scrisorile Sophiei atunci cand a scris cele doua romane de referinta: “Razboi si pace” si “Anna Karenina”.

AVANS MANUAL

Page 4: Mari scriitori rusi si sotiile lor

Dupa publicarea celui din urma, Tolstoi a trecut printr-o criza morala acuta, a creat curentul tolstoistilor, incepnd sa blameze rolul si importanta banilor si averii, relatiile sexuale, implementand un fel de teroare nu numai domestica, dar si la nivel de mecenat. Ea l-a inspirat in personajul Kitty din roma-nul “Anna Karenina”. Dupa 19 sarcini, 3 avo-rturi spontane si 5 decese infantile, ea avea o gra-mada de guri de hranit in momentul in ca-re el a decis sa renunte la veniturile prove-nite din drepturile de autor , inclusiv la ave-rea pe care o detinea, hotarand sa isi pas-treze doar mo-sia Yasnaya Polyana. De la Sophia ne-a ramas o carte de memorii intitulata “Viata mea. Fragmente de jurnal”.  Dostoievski evita sa sa inspire din viata de familie, Anna, sotia lui, fii-nd aceea care l-a sustinut in permanen-ta, chiar si in perioadele in care scriitorul, epilep-tic de altfel, era dependent de jocuri de noroc. 

AVANS MANUAL

Page 5: Mari scriitori rusi si sotiile lor

La varsta de 20 de ani, mai exact, in octombrie 1866, Anna a fost angajata ca stenografa de catre Fyodor Dostoievski. Luna urmatoare a cerut-o de nevasta, iar ea a acceptat imediat. Asa cum povesteste in me-moriile sale, Fyodor i-a impar-tasit subiectul unui nou roman solicitandu-i parerea cu privire la psihologia feminina. In romanul fictiv, un pictor batran s-ar fi indrago-stit de o tanara si ar fi intrebat-o daca ar fi posibil ca o tanara asa de frumoasa, cu o personalitate vesela, sa se indrago-seasca de batranul artist.

Anna a raspuns fara sa se gandeasca: orice este posibil, dar scriitorul a insistat: “Pune-te in locul ei pt un moment. Imagineaza-ti ca eu sunt pic-“Pune-te in locul ei pt un moment. Imagineaza-ti ca eu sunt pic-torul, ma destainui tie si te intreb daca vrei sa fii nevasta mea. Ce ai ras-torul, ma destainui tie si te intreb daca vrei sa fii nevasta mea. Ce ai ras-punde?”,punde?”, iar Anna a raspuns imediat: “As spune ca te iubesc si ca te voi “As spune ca te iubesc si ca te voi iubi intotdeauna”.iubi intotdeauna”. In februarie s-au casatorit si au parasit tara. In Baden, Dostoievski a pierdut la ruleta toti banii si bunurile, inclusiv hainele tine-rei neveste. S-au stabilit la Geneva, iar dupa un an s-a nascut fiica lor ca-re a murit 3 luni mai tarziu. In Dresda s-a nascut cea de-a doua fiica, iar dupa ce s-au intors la St Petersburg, Anna a mai dat nastere la inca doi baieti. Preluase deja toata averea familiei si gestiona cheltuielile, inclusiv negocierile la romanele ce urmau sa fie publicate au fost sarcina ei, iar in scurt timp au scapat de toate datoriile pe care Fyodor le facuse la jocurile de noroc.

Page 6: Mari scriitori rusi si sotiile lor

In 1881 cand Dostoievski a murit, Anna avea 35 de ani si niciodata nu s-a mai recasa-torit. Dupa moartea lui, ea a strans toate manuscrisele, scrisorile si documentele si a construit o camera speciala dedicata marelui scriitor in incinta Muzeului de Istorie.

Anna i-a fost asistenta medicala, prietena, tovarasa de viata, dactilo-grafa si iubita fiind singura persoana pe care se baza scriitorul. Tinea in mare taina un jurnal personal pe care l-a ferit de orice indiscretie posi-bila, chiar si de curiozitatea sotului ei. Dupa multi ani, un expert a des-cifrat jurnalul si a facut publica viata conjugala a celor doi. Anna apu-case sa stearga toate insemnarile care l-ar fi pus in ipostaze jenante pe scriitor. Dostoievski i-a dictat ambele romane “Crima si pedeapsa” si “Fratii Karamazov” . Ulterior ea a publicat o carte cu “Amintiri”, dove-dind astfel ca femeia din spatele lui Dostoievski era o persoana talen-tata si educata. Tolstoi si Dostoievski au fost rivali in viata literara si au evitat orice forma de contact, dar asta nu le-a impiedicat pe nevestele lor sa se sfatuiasca si sa se incurajeze reciproc in efortul lor de a-si sustine partenerii.

Anna cu Fyodor DostoievskiAnna cu Fyodor Dostoievski

Page 7: Mari scriitori rusi si sotiile lor

Un alt personaj impresionant a

fost Vera NabokovVera Nabokov, nevasta lui Vladimir Vladimir VladimirovichVladimirovich Nabukov, scriitorul vesnic nemul-tumit de scrierile sale si gata ori-cand sa isi arunce manuscrisele in foc. Vera era gardianul care ii pa-zea scrierile si incerca din raspu-teri sa le salveze. Sotul ei avea o mare consideratie pentru Tolstoi, dar nu il suporta pe Dostoievski. Nevasta lui, femeie cu capul pe umeri, cunostea biografia celor doi titani ai literaturii si rolul pe care il jucasera nevestele lor in viata si opera lor. Nabukov spunea ca impreuna cu femeia de langa el formeaza “o singura umbra”.  Vera era un intelectual rafinat cand a devenit nevasta celebrului scriitor. Cu toate astea, ea si-a facut din statutul de nevasta, editor si translator al operelor sotului ei un crez de viata, fiind sursa de inspiratie in multe din operele lui.

Page 8: Mari scriitori rusi si sotiile lor

Cei doi au format un parteneriat de succes in care femeia si-a dedicat viata talentului sotului ei, iar barbatul si-a dedicat opera sotiei lui. Frumos, nu-i asa? Femeia maritata timp de 52 de ani cu autorul celebrului roman “Lolita” a vrut sa faca ceva util si maret cu viata sa: sa-si ajute barbatul sa devina unul dintre titanii literaturii rusesti. Vera era o femeie curajoasa, pana acolo incat purta pistol pentru a-si apara barbatul in calatorii.

Il insotea pretutindeni, chiar si la cursurile pe care acesta le tinea la Cornell, iar cand acesta nu putea veni, nu ezita sa ii tina locul. S-a dovedit intransigenta in negocierile contractelor de editare. Intotdeauna i-a fost primul cititor si primul critic al fiecarui roman care urma sa fie tiparit, la fel cum i-a fost muza, critic si translator. I-a corectat povestirile in limba germana, memoriile in limba franceza, poezia il limba italiana, sa isi recalibreze stilistic proza. Ea s-a dovedit a fi o femeie stranie, o nevasta conventionala cu o splendida inteligenta neconventionala.

AVANS MANUAL

Vera Nabokov si Vladimir Vladimirovich

Page 9: Mari scriitori rusi si sotiile lor

Scriitoarea Nadejda MandelstamNadejda Mandelstam (81 ani) a fost sotia lui Osip MaldenstamOsip Maldenstam. Provenea dintr-o familie de intelectuali evrei, mama ei  facand parte din prima generatie de femei care au urmat cursurile Facultatii de Medicina din URSS. Nadejda a studiat pictura si a fost ucenica pic-toritei Alexandra Exeter. La 20 de ani l-a cunos-cut pe Osip si nu s-a despartit de el pana cand acesta a fost arestat in anul 1938. Ii era atat de devotata sotului, incat odata, fratele ei comenta ca ea si talentatul poet Osip Mandelstam deve-nisera atat de apropiati, incat ea parea sa se contopeasca in existenta lui, peirzandu-si perso-nalitatea. Ea si-a privit fratele cu ingaduinta si i-a raspuns sec: “that’s how “that’s how we like it!”we like it!”  In plina epoca stalinista, Nadejda a fost obligata sa memoreze o buna parte din opera sotului ei.

AVANS MANUAL

Page 10: Mari scriitori rusi si sotiile lor

Nadezhda Yakovlevna Mandelstam (Russian: Надежда Яковлевна Мандельштам, născută Hazin, 31 oct 1899 - 29 dec 1980) a fost un scriitor rus și soție de poet Osip Mandelstam. Născută în Saratov într-o familie evreiască din clasa de mijloc, a petrecut primii ani la Kiev. Dupa sala de sport a studiat arta.

Page 11: Mari scriitori rusi si sotiile lor

Nadejda Mandelstam, sur Anna Akhmatova

Page 12: Mari scriitori rusi si sotiile lor

Osip Emilievici Mandelștam (rusă: О́сип Эми́льевич Мандельшта́м) (* 3 ian (stil vechi) / 15 ian (stil nou) 1891; † 27 dec (stil vechi) / 3 ian (stil nou) 1938) a fost un poet și eseist evreu rus, unul dintre cei mai faimoși membri ai școlii poetice acmeiste.A scris o lirică neoclasică, caracte-rizată prin laconism, intensitatea ex-presiei și echilibrul versului.

BiografiaMandelștam s-a născut în Varșovia într-o familie evreiască bogată. Tatăl său, patron de tăbăcărie, a fost capabil să facă rost de o dispensă, care îi per-mitea să ocolească restricțiile impuse de legile regiunii de colonizare și, la scurtă vreme după nașterea lui Osip, s-a mutat cu familia la St Peterburg.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Osip_Mandel%C8%99tam https://ro.wikipedia.org/wiki/Osip_Mandel%C8%99tam Osip Mandelștam (24 ani) în 1914

Page 13: Mari scriitori rusi si sotiile lor

În aprilie 1908, Mandelștam a decis să studieze literatura și filozofia la Sorbonne, dar în anul următor a continuat studiile la Universitatea din Heidelberg, pentru ca în 1911 să ajungă la Universitatea din Sankt Peterburg. El nu a reușit să termine niciodată un institut de învățământ superior. Anul 1911 este de asemenea anul convertirii lui Mandelștam la creștinism.Poezia lui Mandelștam a devenit populistă după revoluția rusă din 1905, a evoluat către simbolism și, în 1911, împreună cu alți tineri poeți ruși, a format "Asociația poeților" (Цех Поэтов), sub conducerea formală a lui Nikolai Gumiliov și Serghei Gorodețki. Nucleul acestui grup a devenit cunoscut ca acmeiști. Mandelștam a fost autorul manifestului noii mișcări – Dimineața acmeismului (conceput în 1913, publicat în 1919). 1913 a fost de asemenea anul publicării primei colecții de poeme, Piatra ( Камень), colecție care a fost republicată în 1916, cu alt nume și într-o formă mai extinsă.În 1922, Mandelștam a ajuns la Moscova alături de noua soție Nadejda. În același timp, i-a apărut a doua carte de poezii, Tristia, la Berlin. Pentru câțiva ani, a abandonat aproape complet poezia, concentrându-se pe eseuri, crică literară, memorii, (Larma timpului, (Шум времени); Feodosia – amândouă în 1925) și proză de mici dimensiuni (Timbrul egiptean, (Египетская марка) - 1928).

Page 14: Mari scriitori rusi si sotiile lor

A muncit ca traducător, (19 cărți în 6 ani), iar mai apoi a fost corespon-dentul unui ziar.Tendințele nonconformiste și împotriva autorităților ale lui Mandelștam au fost tot timpul prezente într-o formă latentă, iar în 1933 au izbucnit în forma faimoasei "Epigrama Stalin" ("Мы живем, под собою не чуя страны...": "Noi trăim, nu simțim patria de sub noi..."). Poemul, care îl critica aspru pe "munteanul de la Kremlin", se pare că a fost conceput după ce Mandelștam a văzut, în timp ce era în vacanță în Crimeea, efectele marii foamete, ca urmare a colectivizărilor forțate ordonate de Stalin și a încercării dictatorului de exterminare "culacilor". După numai șase luni, Mandelștam a fost arestat.

Totuși, după ce s-au derulat procedurile obiș-nuite de investigație, viața i-a fost cruțată, mai mult chiar, nu a fost condamnat la executarea unei pedepse în Gulag. Acest eveniment extra-ordinar a fost explicat de istorici prin interesul pe care l-a arătat Stalin față de soarta poe-tului. Mandelștam a fost "doar" exilat la Cherdîn, în n-Uralilor. După o încercare eșuată de si-nucidere, regimul exilului a fost îndulcit, i-a fost interzis să se mute în orașele mari, dar a permis să-și aleagă reședința. Soția l-a urmat la Voronej.

Fotografie din arhiva NKVD, după a doua arestare

Page 15: Mari scriitori rusi si sotiile lor

““VieVieţţuim, dar sub noi uim, dar sub noi ţţara tace mormânt.ara tace mormânt.Când vorbim, nu se-aude măcar un cuvânt. Când vorbim, nu se-aude măcar un cuvânt. Iar când vorbele par să se-nchege puIar când vorbele par să se-nchege puţţin, in, Pomenesc de plăieșul urcat în Kremlin.Pomenesc de plăieșul urcat în Kremlin.Are degete groase și grele,Are degete groase și grele,Sunt cuvintele lui de ghiulele.Sunt cuvintele lui de ghiulele.Râd gândacii mustăRâd gândacii mustăţţilor strâmbeilor strâmbeSi-i lucesc a năpastă carâmbii.Si-i lucesc a năpastă carâmbii.Are – o turmă de sfetnici cu gâturi subAre – o turmă de sfetnici cu gâturi subţţiri –iri –Semioameni slujindu-l umili-Semioameni slujindu-l umili-Care șuieră, miaună, latră câinește,Care șuieră, miaună, latră câinește,Numai el, fulgerând, hăcuiește.Numai el, fulgerând, hăcuiește.Potcovar de ucazuri, forjează porunci:Potcovar de ucazuri, forjează porunci:GlonGlonţţ în ochi, glon în ochi, glonţţ în frunte și glon în frunte și glonţţ în rărunchi. în rărunchi.Orice moarte-l desfată deplinOrice moarte-l desfată deplinPieptu-i larg de cumplit osetin.”Pieptu-i larg de cumplit osetin.”

Cea mai recunoscuta este epigrama despre Stalin, scrisa in 1933, epigrama care, recitata in multe locuri de catre au-tor, s-a dovedit un act de imprudenta care l-a co-stat libertatea. Iata epi-grama in traducerea lui Emil Iordache:Emil Iordache:

Osip a murit in Gulag in anul 1938. Nadejda si-a dedicat restul vietii recuperarii operei poetului. Totodata este autoarea unor memorii publicate si in Totodata este autoarea unor memorii publicate si in România: “Speranta impotriva sperantei” si România: “Speranta impotriva sperantei” si “Speranta abandonata”.“Speranta abandonata”.

Page 16: Mari scriitori rusi si sotiile lor
Page 17: Mari scriitori rusi si sotiile lor

Ea avea 28 de ani si era doctoranda. In “Iubeste Revolutia” el a povestit experientele din timpul razboiului si indoielile cu privire la fundametele si valorile morale ale regimului sovietic. A fost arestat si trimis in lagarul de munca vreme de 8 ani. Natalia a divortat si a plecat in America impre-una cu fiii lor. Corespondenta cu fostii detinuti politici l-au determinat sa inceapa cercetarea la proiectul unui nou roman, “Arhipelagul Gulag”. I s-au confiscat mai multe manuscrise, si cu toate astea, I-au fost publi-cate  in Occident romanele “Primul cerc”, “Pavilionul cancerosilor”, iar mai tarziu, “Arhipelagul Gulag”.

Natalia Soljenitin a fost un PR-ist dedicat promovarii operei sotului ei, scriitorul Aleksandr Soljenitin. Acesta a fost inrolat in Armata Rosie si chiar a fost decorat de doua ori. Natalia l-a intalnit pe scriitor cand acesta era deja celebru, ca urmare a succesului pe care il avu-sese romanul “O zi din viata lui Ivan Denisovich”.

AVANS MANUAL

Ivan Denisovich Soljenitin

Page 18: Mari scriitori rusi si sotiile lor

In 1974 i s-a ridicat cetatenia sovietica si s-a stabilit impreuna cu Natasha in America.  Ea a efectuat ample cercetari pentru romanele lui istorice, ocu-pandu-se de editarea operei lui. Traind intr-un sis-tem politic restrictiv, ea a luptat contra cenzurii, a pastrat arhivele operelor sotului ei ilicit, riscandu-si libertatea si viata pentru ca ele sa fie publicate in Occident. Dupa 16 ani de exil, i s-a redat cetatenia rusa in 1990, iar 4 ani mai tarziu s-a intors impre-una cu sotia in Rusia. A militat pentru restaurarea monarhiei si a murit in casa de tara Triote-Likovo.

Page 19: Mari scriitori rusi si sotiile lor

Natalia Solzhenitsyn Credit Illustration by Tom Bachtell

Page 20: Mari scriitori rusi si sotiile lor

Povestea Elenei si Mihail BulgakovElenei si Mihail Bulgakov este una romantica. Mihail Afanasievici Bulgakov a absolvit medicina, a fost medic in timpul Primului Razboi Mondi-al, publicand dupa incheierea acestuia romanul “Insemnarile unui tanar medic”. Inca din perioada studentiei s-a casatorit cu Tatiana Nikolaevna Lappa de care a divortat dupa 11 ani de casatorie ca sa se insoare cu Liubov Evghenevna Beloserskaia.

Desi a reusit sa publice cateva romane si piese , cenzura stalinista a oprit de la publicare multe dintre lucrarile sale.  Deja se impusese drept un scriitor de exceptie, iar puterea comunista  il considera “autor antibolsevic” si “dusmanos”. Deoarece nu i se mai publica nimic, a depus numeroase cereri de emigrare, dar toate au ramas fara raspuns. Scrisoarea pe care acesta i-a trimis-o lui Stalin a ramas in istorie drept model al disidentei asumate. A urmat un nou divort si nu dupa mult timp s-a indragostit de Elena Sergheevna Shilovskaia. Intalnirea dintre cei doi protagonisti a fost un exemplu clasic de dragoste la prima vedere. Ea era maritata cu locotenentul Yury Mamontovich Neelov, iar casnicia lor era fericita si cuminte avand impreuna 2 copii.

Page 21: Mari scriitori rusi si sotiile lor

Pe Mikhail Bulgakov l-a intalnit in casa artistilor Moiseenko si, desi a incercat sa il evite vreme de un an, Elena a realizat ca nu poate trai fara el. Dupa un an si jumatate de framantari, a decis sa divorteze si imediat dupa pronuntarea divortului s-a casatorit cu omul pe care il iubea. Jurnalele ei au reprezentat reale surse de inspiratie pentru scriitor, iar personalitatea ei a inspirat personajul Margareta. Bulgakov a murit in 1940, dupa o boala care l-a macinat. Pe patul de moarte, orb si suferind, i-a dictat sotiei sale ultimile modificari la romanul “Maestrul si Margareta”. Elena a transcris operele sale, iar dupa moartea lui, a continuat sa ii promoveze si sa ii publice operele in intreaga lume.

Page 22: Mari scriitori rusi si sotiile lor
Page 23: Mari scriitori rusi si sotiile lor

Mihail Afanasievici Bulgakov (rusă: Михаил Афанасьевич Булгаков) 15 mai 1891 - 10 martie 1940 romancier și dramaturg sovietic de origine ucraineană.

Destinul lui Bulgakov pare guvernat de același amestec de satiră, fantastic și tragism care e amprenta operei sale. La 3 mai 1891, la Kiev, în familia unui profesor al Academiei Teologice se naște primul copil, Mihail Afanasievici Bulgakov (Михаил Афанасьевич Булгаков). În 1909 absolvă Gimnaziul nr. 1 din Kiev, școală de prestigiu, după care urmează cursurile Facultății de Medicină din Kiev. După facultate, practică medicina pe front, în timpul Primului Război Mondial, apoi într-o comună de lângă Kiev. Peste un deceniu va publica Însemnările unui tânăr medic, în care evocă această perioadă. Încă din perioada studenției, 1913, se căsătorește cu Tatiana Nikolaevna Lappa. Devine dependent de morfină, dar, cu ajutorul primei sale soții, reușește să învinga răul.

AVANS MANUAL

Page 24: Mari scriitori rusi si sotiile lor

În 1920 renunță la cariera de medic și se dedică scrisului. Începe să colaboreze cu ziarele și trupele de teatru locale. În 1921 se mută la Moscova. Editura moscovită “Nedra” îi publică nuvelele Diavoliada și Ouăle fatale. În revista “Rossia” apare primul său roman, Garda Albă. În 1924 se desparte de Tatiana Lappa pentru a se recăsători cu Liubov Evghenevna Belozerskaia.

Din 1925 începe să colaboreze cu Teatrul Academic din Moscova. Transformă romanul Garda Albă în drama Zilele Turbinilor. După multe momente de tensiune și incertitudine are loc premiera piesei, care constituie un adevărat triumf. Piesa Zilele Turbinilor, dramatizarea romanului Garda Albă, are mare succes, fiind considerată un Pescăruș al noii generații de dramaturgi. Simpatia evidentă pentru ofițerii "albi" face ca piesa să fie interzisă, dar (paradoxal!) e, in același timp, piesa preferată a lui Stalin. În 1925 scrie nuvela satirică Inimă de câine.

Se impune tot mai mult ca scriitor de excepție. Odată cu faima lui crește și interesul criticii proletcultiste față de opera sa, care începe să fie ținta unor atacuri de pe pozițiile ideologiei vremii. Puterea sovietică îl etichetează drept un autor antibolșevic și un element „dușmănos”. În 1928 înaintează prima cerere de plecare în străinătate și primește primul răspuns negativ. Începe întâia schiță a romanului Maestrul și Margareta sub titlul Inginerul cu copite. Îi sunt interzise piesele Zilele Turbinilor, Apartamentul Zoicăi (1929) și Cabala bigoților (1930) și nu se mai publică nimic din proza sa.

AVANS MANUAL

Page 25: Mari scriitori rusi si sotiile lor

Din 1929 nu i se mai publică nici o carte și nu i se mai joacă nici o piesă. Trăind la limita supraviețuirii, Bulgakov se vede nevoit să-i trimită dictatorului o peti-ție, apoi, într-o scrisoare adresată guvernului sovietic, să vorbească despre dezechilibrul psihic la care e expus un creator al cărui existență este amenin-țată. Scrisoarea rămâne celebră atât ca model al disidenței asumate, cât și prin efectele ei neașteptate. Trei săptămâni mai târziu primește un telefon bizar direct de la Stalin, în urma căruia, deși Bulgakov crede că a fost victima unei farse, este reangajat la teatru. Scrierile lui rămân însă tot nepublicate.În 1931 îi este respinsă cea de-a doua cerere de plecare în străinătate. În 1932 se căsătorește pentru a treia oară. Elena Sergheevna Shilovskaia devine un punct de sprijin pentru scriitorul aflat în dizgrație, îi este secretară, dactilografă și cronicar al vieții lui.În ultimul deceniu al vieții scrie cu frenezie, temându-se că nu va termina ro-manul Maestrul și Margareta. În 1933 se dă citire, pentru prima dată, în public, noului său roman sub denumirea care l-a făcut celebru, Maestrul și Margareta, romanul fiind publicat pentru prima dată în Rusia în 1966-1967. Cere din nou pașaport pentru plecarea temporară în străinătate și din nou este refuzat. Piesa Batum, despre tinerețea revoluționară a lui Stalin, este inclusă în reper-toriul Teatrului Academic, apoi respinsă de însuși Stalin.La 10 martie 1940, la capătul unor grele suferințe, Bulgakov moare la locuința sa. Ultimele corecturi le face in 1940, pe patul de moarte, orb, până în ultima zi a vieții dictează sotiei sale, Elena Sergheevna, care este, de altminteri, chiar modelul Margaretei, modificările romanului Maestrul și Margareta.

AVANS MANUAL

Page 26: Mari scriitori rusi si sotiile lor

Proză Maestrul și Margareta, roman Inimă de câine, culegere de nuvele Garda Albă, roman Roman teatral, roman Ștergarul cu cocoș, culegere de nuvele Viața domnului de Molière, roman

Piese de teatru Zilele Turbinilor, Casa Zoicăi Cabala bigoților

Mikhaíl Afanasyevich Bulgakov (48 ani) a fost unul dintre cei sapte copii (cel mai vechi dintre cei trei frati) de Afanasiy Bulgakov, un profesor asistent la Academia Teologică din Kiev, și Varvara Mihailovna, un fost profesor. Bunicii ai sai au fost preoți în Biserica Ortodoxă Rusă.

Căsătorit cu fetele: *Tatiana Lappa 1913–1924 (divortat)*Lubov Belozerskaya 1924–1932 (divortat)*Elena Shilovskaya 1932–1940 (pană moare)

AVANS MANUAL

Page 27: Mari scriitori rusi si sotiile lor

Cine a strigat BRAVO la parada si a deranjat audienta?

Autorul!Autorul!