manualul utilizatorului motoferastrau partner 351 xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

31
Instrucöiuni de utilizare Citiöi cu atenöie instrucöiunile de utilizare äi asiguraöi-vã cã aöi înöeles conöinutul înainte de a folosi maäina. Limba românã Partner 351

Upload: floristeanu-ovidiu-mihail

Post on 01-Jan-2016

370 views

Category:

Documents


7 download

TRANSCRIPT

Page 1: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

Instrucöiuni de utilizare

Citiöi cu atenöie instrucöiunile de utilizare äi asiguraöi-vãcã aöi înöeles conöinutul înainte de a folosi maäina. Limba românã

Partner 351

Page 2: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

2 – Romanian

CHEIA SIMBOLURILORSimboluri

PREVENIRE! Ferãstraiele cu lanö pot fipericuloase. Manipularea neglijentã sau injustã aacestora poate duce la traume serioase cu rezulltattragic pentru operator sau alte persoane.

Opriöi motorul prin punerea întrerupãtorului deoprire în poziöie „STOP” înaintea executãriivreunei operaöii de control sau de întreöinere.

Folosiöi totdeuna mãnuäile de protecöieomologate.

Curãöire în mod regulat este necesarã.

Control vizual.

Purtarea ochelarilor sau a mãätii de protecöie esteobligatorie.

Alimentarea cu combustibil.

Alimentarea cu ulei äi reglarea fluxului de ulei.

Aceastã producöie corespunde normelor prevãzuteîn indicaöiile CE.

Producere de zgomot în mediul înconjurãtorconform directivei Comunitãöii Europene. Nivelulde zgomot al maäinii este indicat în capitolul Datetehnice cât äi pe etichetã.

Purtaöi întotdeauna:• Cascã omologatã• Dispozitiv de protecöie a auzului omologat• Ochelari sau mascã de protecöie

Vã rugãm sã citiöi instrucöiunile cu atenöie, äi sãfiöi sigur cã le-aöi înöeles înaintea folosiriiferãstrãului.

Simbolurile suplimentare/etichetele indicate pe maäinã sereferã la condiöii speciale de certificare pentru anumite pieöede desfacere.

Page 3: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

Romanian – 3

Înaintea folosirii unei ferãstraie noi:• Citiöi instrucöiunile cu atenöie.• Controlaöi cã mecanismul de tãiere este corect montat äi ajustat.

Vezi pag. 25.• Se terminã alimentarea cu combustibil äi se pune în funcötioune

ferãstrãul. Se verificã regimul de funcöionare a carburatorului.Vezi pag. 26-29.

• Nu folosiöi ferãstrãul înainte ca lanöul sã fi primit suficient ulei,vezi pag. 14.

IMPORTANT! Dacã amestecul carburant este prea sãrac, se multiplicãriscul unei deteriorãri a motorului.Întreöinerea nesatisfãcãtoare a filtrului de aer este cauza depunerilor pebujie, äi duce la greutãöi de pornire.Ajustarea defectuoasã a lanöului duce la uzura mãritã a lamei de ghidaj, aroöii de lanö äi a lanöului.

CUPRINSConöinut

Cheia simbolurilor ............................................................ 2

Instrucöiuni de protecöia munciiEchipament personal de protecöia muncii ........................ 4

Echipamentul de siguranöã al ferãstrãului ......................... 4Verificarea, întreöinerea, äi serviciul echipamentului de siguranöãal motoferãstrãului .......................................................................... 8

Mecanismul de tãiere ............................................................... 10

Cum sã evitãm reculul? ...................................................... 16

Mãsuri generale de protecöia muncii ................................. 18

Instrucöiuni generale de lucru .............................................. 19

Pãröile componentePãröile componente ....................................................................... 24

MontajMontarea lamei de ghidaj äi a lanöului .......................................... 25

CombustibilulAmestecul de combustibil ............................................................. 26Alimentarea .................................................................................. 27

Pornire äi oprirePornire äi oprire ............................................................................ 28

ÎntreöinereCarburatorul ................................................................................. 29Demarorul .................................................................................... 30Filtrul de aer ................................................................................. 31Bujia ............................................................................................. 31Toba de eäapament ....................................................................... 31Întreöinerea rulmentului cu ace ..................................................... 31Reglarea pompei de ulei (350) ...................................................... 31Sistemul de rãcire ......................................................................... 32Curãöirea centrifugalã a aerului „Air Injection” ............................. 32Folosirea în timpul iernii .............................................................. 32Întreöinere zilnicã ......................................................................... 33Întreöinere sãptãmînalã ................................................................. 33Întreöinere lunarã .......................................................................... 33

Date tehnice340 ............................................................................................... 34345 ............................................................................................... 34350 ............................................................................................... 34

!

Orice modificare a construcöiei originale a ferãstrãuluieste interzisã fãrã aprobarea fabricantului. Folosiöiîntotdeauna piese de schimb originale. Modificãri sauaccesorii neautorizate pot sã ducã la leziuni serioase,sau accidente mortale.

!

Motoferãstrãul este o unealtã periculoasã dacã sefoloseäte neglijent sau incorect, äi poate fi cauza unorvãtãmãri serioase, chiar äi mortale. Este foarteimportant sã citiöi äi sã înöelegeöi aceste instrucöiuni.

!

AVERTISMENT! Interiorul tobei de eäapament cucurãöire cataliticã conöine produse chimice care potproduce cancer. Evitaöi contactul cu aceste elementeîn cazul unei tobe de eäapament deteriorate.

!

Inhalarea un timp îndelungat a gazelor de eäapamentale motorului, aburului uleiului de lanö cât äi apulberii de rumeguä poate duce la riscarea sãnãtãöii.

Husqvarna AB lucreazã în mod continuu pentru dezvoltarea produselorsale äi de aceea îäi rezervã dreptul de a modifica produsele în ceea cepriveäte printre altele forma äi înfãöiäarea, fãrã obligaöia de a comunicaaceasta în prealabil.

Page 4: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

4 – Romanian

ECIPAMENTUL DE SIGURANÖÃ ALFERÃSTRÃULUIÎn acest capitol se clarificã diferitele detalii de siguranöã ale ferãstrãului,modul lor de lucru, precum äi mãsurile de bazã de control äi întreöinerepe care trebuie sã le luaöi pentru asigurarea unei utilizãri sigure. (Vezi“Pãröile componente ale ferãstrãului” pentru localizarea acestor detalii peferãstrãul Dvs.).

NU FOLOSIÖI NICIODATÃ UN FERÃSTRÃU CUECHIPAMENT DEFECT DE SIGURANÖÃ!Efectuaöi operaöiile de examinare, întreöinere äiserviciu conform punctelor de mai jos.

• Frîna de lanö äi maneta deacöionare

• Zãvorul butonului de acceleraöie

• Opritorul de lanö

• Protecöia de mîna dreaptã

• Sistemul de amortizare avibraöiilor

• Întrerupãtorul de oprire

• Toba de eäapament

• Mecanismul de tãiere (Vezicapitolul “Mecanismul detãiere”).

INSTRUCÖIUNI DE PROTECÖIA MUNCIIECHIPAMENT PERSONAL DEPROTECÖIA MUNCII

CELE MAI MULTE ACCIDENTE CUFERÃSTRÃUL CU MOTOR SE PRODUC ATUNCICÂND LANÖUL FERÃSTRÃULUI LOVEÄTEUTILIZATORUL. La orice folosire a maäinii trebuiefolosit un echipament de protecöie personal omologat.Echipamentul de protecöie personal nu eliminã risculde rãnire dar reduce efectul unei rãniri în cazul unuiaccident. Cereöi ajutor la magazinul de vânzarepentru alegerera echipamentului.

• CASCÃ DE PROTECÖIE• APÃRÃTOR DE URECHI• OCHELARI SAU MASCÃ DE

PROTECÖIE

• MÃNUÄI CU PROTECÖIEANTILANÖ

• PANTALONI DEPROTECÖIE CUPROÖECTIE DE LAFERÃSTRÃU

• CIZME CU PROTECÖIEANTILANÖ, APÃRÃTOR DEDEGETE ÄI TALPÃANTIDERAPANTÃ

Hainele în general trebuie sã fiestrînse pe corp, dar fãrã sã împiedicemiäcarea liberã.

• AVEÖI ÎNTOTDEAUNA OTRUSÃ DE PRIM AJUTORLA ÎNDEMÎNÃ

Page 5: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

Romanian – 5

1 Frîna de lanö äi maneta de acöionareMotoferãstrãul Dvs. este înzestrat cu o frînã de lanö, conceput sã opreascãlanöul instantaneu în caz de recul.Frîna de lanö poate sã reducã riscul unor accidente, dar numai Dvs.puteöi sã preveniöi acestea.

Aveöi grijã la folosirea ferãstrãuluica zona de recul a lamei sã nu atingãvreun obiect.

1 Frîna de lanö (A) poate fideclanäatã sau manual (cu mînastîngã), sau în mod automatprin mecanismul acöionat deforöa de ineröie (o pîrghie cupendulare liberã). La cele maimulte modele ale noastre, manetade acöionare se comportã ca ocontragreutate în caz de recul.

Frîna este acöionatã cînd manetade frînã (B) este împinsã înainte.

Aceastã miäcare declanäeazã unmecanism cu arc care întindebanda de frînã (C) pe axamotoare (tamburul de frînã) (D).

INSTRUCÖIUNI DE PROTECÖIA MUNCII3a Pornire

Frâna de lanö trebuie sã fiedecuplatã atunci când ferãstrãulcu motor se porneäte.

b Puteöi sã folosiöi frîna de lanö äica o frînã provizorie laschimbarea poziöiei, sau cîndpuneöi jos ferãstrãul pentru untimp mai scurt. Trebuie sãacöionaöi manual frîna de lanö äiatunci, cînd existã riscul calanöul sã atingã cineva sau cevaîn apropiere în mod accidental.

4 Pentru eliberarea frînei, trageöimaneta de frînã înapoi, înspremînerul din faöã.

5 Aäa cum menöionãm încapitolul A, un recul poate sãfie foarte rapid äi violent. Celemai multe reculuri sînt mici,äi nu declanäeazã frîna delanö. Dacã se întîmplãaceasta, öineöi hotãrîtmotoferãstrãul äi sã nu-lscãpaöi din mînã.

A

B

B

C

D

2 Maneta de frînã nu s-a conceputnumai pentru acöionarea frîneide lanö. O altã funcöiune impor-tantã de siguranöã a acesteia estesã împiedice ca lanöul sãloveascã mîna stîngã a Dvs.,dacã scãpaöi mînerul de faöã.

Page 6: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

6 – Romanian

6 Modul de declanäare a frînei de lanö, manual sau în mod automat,depinde de foröa reculului, äi de poziöia motoferãstrãului faöã deobiectul atins de zona de recul a lamei.

Dacã reculul este violent, äi zonade recul a lamei este departe deDvs., atunci frîna de lanö va fideclanäatã de miäcareacontragreutãöii(DECLANÄARE PRININERÖIE).

Dacã reculul este mai puöinviolent, äi zona de recul a lameieste mai aproape de Dvs., atuncifrîna de lanö va fi declanäatãmanual, prin miäcarea mîiniistîngi ai Dvs.

7 În timpul doborîrii veöi öinemînerul de faöã cu mîna stîngãîn aäa fel, cã aceasta nu poateapãsa pe maneta de frînã. Înaceastã poziöie, frîna de lanöpoate fi declanäatã numai prinineröia contragreutãöii.

Frîna de lanö acöionatã de ineröievã mãreäte siguranöa, dar culuarea în considerare a anumitorfactori (vezi punctul 6 de mai sus).

INSTRUCÖIUNI DE PROTECÖIA MUNCII2 Clichetul de blocare a butonului de acceleraöieScopul clichetului de blocare abutonului de acceleraöie este de-apreveni acöionarea accidentalã aacceleraöiei. La apãsarea clichetului(A) (cînd apucaöi mînerul) se elibe-reazã butonul de acceleraöie (B).

Cînd lãsaöi mînerul din mînã, atîtclichetul de blocare cît äi butonulde acceleraöie îäi reiau poziöiile loriniöiale. Aceastã miäcare estegeneratã de douã arcuri de returindependente unul de celãlalt.Aceastã soluöie înseamnã cã butonulde acceleraöie se blocheazã în modautomat în poziöie de mers în golcînd daöi drumul la mîner.

3 Opritorul de lanöRolul opritorului de lanö este de-aopri lanöul în caz cã se rupe sausare din loc. Aceasta nu va întîmpladacã lanöul este întins cum trebuie(vezi capitolul “Montaj”), äi dacãserviciul äi întreöinerea lamei deghidaj äi a lanöului estecorespunzãtoare. (Vezi capitolul“Instrucöiuni generale de lucru”).

4 Apãrãtorul de mîna dreaptãÎn afara protecöiei mîinii drepte încaz cã lanöul sare jos sau se rupe,apãrãtorul de mîna dreaptã împiedicãäi crengi äi nuiele sã vã deranjeze înöinerea mînerului din spate.

B

A

Page 7: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

Romanian – 7

INSTRUCÖIUNI DE PROTECÖIA MUNCII

Toba de eäapament devine foarte fierbinte în timpulfolosirii, äi rãmîne fierbinte un scurt timp äi dupãaceea. NU ATINGEÖI TOBA DE EÄAPAMENTDACÃ ACEASTA E FIERBINTE!

În regiuni cu climat cald äi uscatriscul de incendii este considerabil.Se întîmplã ca în aceste regiuni sãexiste recomandãri äi cerinöe înlege de a înzestra toba deeäapament cu o plasã de captare ascînteilor, care sã corespundãnormelor în vigoare.

Pentru tobe de eäapament estefoarte important ca instrucöiunilede verificare, întreöinere äi servicesã fie urmate (a se vedea capitolul“Verificarea, întreöinerea äi serviciulechipamentului de siguranöã almotoferãstrãului”).

6 Întrerupãtorul de oprireFolosiöi întrerupãtorul de oprirepentru oprirea motorului.

5 Sistemul de amortizare a vibraöiilorMotoferãstrãul Dvs. este înzestratcu un sistem de amortizare avibraöiilor, conceput sã reducãvibraöiile äi sã facã manevrarea maiuäoarã.

La folosirea motoferãstrãului segenereazã vibraöii din cauzacontactului neuniform între lanö äilemnul pe care îl tãiaöi.

La tãierea lemnurilor de esenöã tare(în general foioase) se produc maimulte vibraöii decît la tãierealemnurilor de esenöã moale (îngeneral conifere). Tãiere cu un lanötocit sau defect (de tip necorespun-zãtor sau defectuos ascuöit, vezicapitolul D) mãreäte nivelulvibraöiilor.

Sistemul de amortizare a vibraöiilorreduce vibraöiile care se transmitde la motor äi lanö la mînerelemotoferãstrãului. Corpul moto-ferãstrãului, inclusiv mecanismulde tãiere, este izolat de mînere prinelemente amortizoare de vibraöii.

Expunerea exageratã la vibraöii poate sã ducã lavãtãmarea aparatului circulator sau a nervilor lapersoane cu circulaöie slabã de sînge. Luaöi legãturacu medicul Dvs. dacã observaöi simptome de expunereexageratã la vibraöii. Aceste simptome sînt printrealtele amoröeli, pierderea sensibilitãöii pielii, furnicãri,înöepãturi, dureri, pierderea foröei, schimbarea culoriisau aspectului pielii. De obicei apar aceste simptomeîn degete, mîini äi încheiãturile mîinilor.

7 Toba de eäapamentToba de eäapament este construit pentru a öine zgomotul la un nivelminim, äi sã conducã gazele de eäapament departe de operator.

Gazele de eäapament ale motorului sînt foarte calde,conöinînd scîntei care pot duce la incendiu. Nupuneöi niciodatã în funcöiune ferãstrãul în încãperesau în apropierea meterialelor inflamabile!

ATENÖIE!Toba de eäapament cu filtru catalitic este foartefierbinte în timpul folosirii äi un timp dupã folosire.Acest lucru este valabil äi în mers în gol. Fiöi atent lapericolul de incendiu, în special cînd ferãstrãul sefoloseäte în apropierea substanöelor sau vaporilorinflamabile.

Page 8: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

8 – Romanian

Verificarea, întreöinerea äi serviciul echipamen-tului de siguranöã al motoferãstrãului

SE CERE CALIFICARE SPECIALÃ pentru serviciuläi reparaöia motoferãstraielor. Acesta este în modspecial valabil pentru echipamentul de siguranöã almotoferãstrãului. Dacã motoferãstrãul Dvs. nu treceprin vreunul dintre verificãrile de mai jos, duceöi-l laATELIERUL DE SPECIALITATE. La cumpãrareaoricãrui dintre produsele noastre, vã garantãm cãstãm la dispoziöie cu reparaöii äi servici de specialitate.Dacã magazinul unde s-a vîndut ferãstrãul Dvs. nudispune de atelier de reparaöii, rugaöi-i sã vã deaadresa celui mai apropiat ATELIER SPECIALIZATDE REPARAÖII.

3 Verificarea frînei automate

Öineöi motoferãstrãul deasupraunui buätean sau alt obiect stabil.Daöi drumul la mînerul din faöãca lama de ghidaj sã cadã pebuätean.

Cînd lama de ghidaj loveätebuäteanul, frîna trebuie sã sedeclanäeze.

4 Verificarea manetei de declanäare a frînei

Plasaöi ferãstrãul cu motor pe obazã solidã äi porniöi-l. Asiguraöi-vã cã lanöul nu atinge suprafaöasau vreun alt obiect. A se vedeaindicaöiile de la paragrafulPornire äi oprire.

Öineöi ferãstrãul stabil cudegetele în jurul mînerelor.

Cu acceleraöie plinã apãsaöimaneta de frînã prin întoarcereamîinii stîngi în jurul mîneruluidin faöã fãrã sã daöi drumul laacesta.

Lanöul trebuie sã se opreascãimediat.

1 Frîna de lanö äi maneta de frînã

1 Verificarea uzurii benzii de frînã

Curãöaöi cu o perie frîna de lanöäi tamburul de frînã de rumeguä,rãäinã äi murdãrie. Murdãria äiuzura poate sã reducã efectul defrînare.

Verificaöi în mod regulat cãbanda de frînã are o grosime decel puöin 0,6 mm pe partea ceamai suböire.

INSTRUCÖIUNI DE PROTECÖIA MUNCII

2 Verificarea manetei de frînã

A) Asiguraöi-vã cã MANETADE FRÎNÃ nu este deterioratãäi cã nu are defecte vizibile, deexemplu fisuri.

B) Trageöi maneta de frînãînainte äi înapoi pentru a vãasigura cã se miäcã liber äi cãeste stabil ataäatã de carcasaambreiajului.

Page 9: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

Romanian – 9

INSTRUCÖIUNI DE PROTECÖIA MUNCII4 Apãrãtorul de mîna dreaptã

Verificaöi cã apãrãtorul de mînadreaptã nu este deteriorat äi cãnu sînt defecte vizibile tip fisuri.

5 Sistemul de ameliorare a vibraöiilor

Verificaöi în mod regulatelementele de ameliorare avibraöiilor în privinöa fisurilor äideformaöiilor.

Asiguraöi-vã cã elementele deameliorare a vibraöiilor sînt bineataäate de unitatea motorului äide mînere.

6 Întrerupãtorul de oprire

Porniöi motorul äi asiguraöi-vãcã motorul se opreäte cîndîmpingeöi butonul de oprire înpoziöie “stop”.

2 Clichetul de blocare a butonului de acceleraöie

1 Asiguraöi-vã cã butonul deacceleröie este blocat în poziöiede mers în gol dacã clichetul deblocare este neapãsat.

2 Apãsaöi clichetul de blocare äiverificaöi dacã acesta revine înpoziöia sa iniöialã dupã apãsare.

3 Verificaöi dacã butonul deacceleraöie äi clichetul de blocarese miäcã liber, äi arcurile derespingere funcöioneazãcorespunzãtor.

4 Porniöi motoferãstrãul äi daöiacceleraöie maximã. Daöi drumulla butonul de acceleraöie äiverificaöi dacã lanöul se opreäte äirãmîne nemiäcat. Dacã lanöul seroteäte la poziöia de mers în gola butonului de acceleraöie, atuncitrebuie sã verificaöi ajustareamersului în gol la carburator.Vezi capitolul “Întreöinere”.

3 Opritorul de lanö

Verificaöi cã opritorul de lanö nueste deteriorat äi cã este stabilataäat de corpul ferãstrãului.

Page 10: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

10 – Romanian

7 Toba de eäapament

Nu folosiöi niciodatã unmotoferãstrãu cu tobã defectã deeäapament.

Verificaöi în mod regulat cã tobade eäapament este stabil ataäatãde motoferãstrãu.

Dacã toba de eäapament de peferãstrãul Dvs. este înzestratã cuo plasã de capturare ascînteielor, atunci aceastatrebuie curãöitã regulat. O plasãînfundatã cauzeazãsupraîncãlzirea motorului, ceeace duce la avarii serioase.

Nu folosiöi niciodatã o tobã deeäapament dacã plasa decapturare a scînteielor lipseätesau este defectã.

NU FOLOSIÖI NICIODATÃ UN MOTOFERÃSTRÃUCU ECHIPAMENT DEFECT DE SIGURANÖÃ.EXECUTAÖI OPERAÖIILE DE VERIFICARE ÄI DEÎNTREÖINERE DESCRISE ÎN ACEST CAPITOL.DACÃ MOTOFERÃSTRÃUL DVS. NU ÎNDEPLI-NEÄTE VREUNA DINTRE ACESTE VERIFICÃRI,LUAÖI LEGÃTURÃ CU ATELIERUL DESPECIALITATE ÎN VEDEREA REPARAÖIEI.

INSTRUCÖIUNI DE PROTECÖIA MUNCIIMECANISMUL DE TÃIEREAcest capitol descrie alegerea äi întreöinerea mecanismului de tãiere învederea:• Reducerii riscului de recul.• Reducerii riscului ruperii sau sãririi lanöului.• Prelungirii duratei de exploatare a mecanismului de tãiere.

Cele cinci reguli de bazã

1 Folosiöi numai mecanism detãiere recomandat de noi! Vezicapitolul “Date tehnice”.

2 Dinöii de tãiere ai lanöului sãfie întotdeauna bine ascuöiöi!Urmãriöi instrucöiunile noastreäi folosiöi äablonul de ascuöirerecomandat. Un lanö deterioratsau defectuos ascuöit mãreäteriscul unor accidente.

3 Limitarea avansului sã fiecorectã! Urmãriöi instrucöiunilenoastre äi folosiöi äablonul deavans. Un avans prea maremãreäte riscul reculului.

4 Întinderea lanöului sã fiecorespunzãtoare! Dacã lanöulnu este bine întins, poate sã sarãmai uäor de pe loc, äi creäte äiuzura lamei de ghidaj, a lanöuluiäi a roöii de lanö.

5 Mecanismul de tãiere sã fiebine lubrifiat äi întreöinut! Unlanö cu lubrifiere nesatisfãcãtoarese rupe mai uäor, äi creäte äi uzuralamei de ghidaj, a lanöului äi aroöii de lanö.

Page 11: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

Romanian – 11

C Cîöiva termeni tehnici pentru descrierea lamei de ghidaj äia lanöului

Cînd mecanismul de tãiere montat iniöial pe ferãstrãul Dvs. se uzeazã sause defecteazã, veöi fi nevoit sã îl schimbaöi. Folosiöi numai tipurile de lamãde ghidaj äi lanö recomandate de noi. Vezi capitolul “Date tehnice” pentrualegerea mecanismului de tãiere recomandat pentru ferãstrãul Dvs.

Lama de ghidaj• LUNGIME (öoli/mm)

• NUMÃRUL DINÖILORPINIONULUI DE VÎRF (T).Numãr mic = razã micã de vîrf =recul redus.

• PASUL LANÖULUI (öoli).Distanöa dintre zalele de antrenaretrebuie sã corespundã cu distanöadintre dinöii pinionului de vîrf äiroatei motoare de lanö.

• NUMÃRUL DINÖILOR DEANTRENARE. Numãrul din-öilor de antrenare este determinatde lungimea lamei de ghidaj, depasul lanöului äi de numãruldinöilor pinionului de vîrf.

• LÃÖIMEA CANELURII DEGHIDAJ (öoli/mm) Lãöimeacanelurii trebuie sã se potriveascãcu grosimea zalei de antrenare.

• ORIFICIILE PENTRUUNGEREA ÄI PENTRUÎNTINDEREA LANÖULUILama de ghidaj trebuie sã sepotriveascã cu motoferãstrãulrespectiv.

Lanöul de ferãstrãu

• PASUL LANÖULUI DEFERÃSTRÃU (=PITCH) (öoli)

• GROSIMEA ZALEI DEANTRENARE (mm/öoli)

• NUMÃRUL ZALELOR DEANTRENARE

• NIVELUL DE REDUCERE ARECULULUINivelul de reducere a recululuireiese din numãrul de model allanöului. Vezi capitolul “Datetehnice” pentru a gãsi numãrulde model de lanö care se recomandãpentru ferãstrãul Dvs.

1 Mecanism de tãiere construit pentru reducereareculului

Un mecanism de tãiere defectuos, sau o combinaöiegreäitã de lamã de ghidaj äi lanö mãreäte risculreculului. Folosiöi numai combinaöii de lamã äi lanörecomandate în capitolul “Date tehnice”.

Singura cale de evitare a reculului este de-a vã asigura cã zona de recul alamei de ghidaj niciodatã nu atinge nimic. Prin folosirea unui mecanismde tãiere cu protecöie antirecul “inclusã în construcöie”, äi prin a se îngrijide ascuöirea äi întreöinerea bunã a lanöului, puteöi sã reduceöi efecteleunui recul.

A Lama de ghidajCu cît mai micã este raza vîrfului,cu atît mai micã este zona de reculäi cu atît mai mic este äi risculreculului.

B Lanöul de ferãstrãuUn lanö de ferãstrãu este compus dintr-un numãr de zale, care existã învariante “standard” äi cu recul redus.

Nimic Standard Recul redus

ZALE DE TÃIERE

ZALE DEANTRENARE

ZALE LATERALÃ

Diferite combinaöii a acestor zale dau grad diferit de reducere a reculului.Din punct de vedere al reducerii reculului putem alege dîntre patrudiferite tipuri de combinaöii de zale:

Reducerea reculului Zale de tãiere Zale de antrenare Zale lateralã

MICÃ

STANDARD

MARE

FOARTE MARE

INSTRUCÖIUNI DE PROTECÖIA MUNCII

Page 12: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

12 – Romanian

INSTRUCÖIUNI DE PROTECÖIA MUNCII2 Ascuöirea lanöului äi ajustarea avansului de tãiere

Riscul reculului se mãreäte folosind un lanö incorectascuöit!

A Informaöii generale despre ascuöirea dinöilor de tãiere• Nu folosiöi niciodatã un lanö tocit. Cînd lanöul este tocit, trebuie sã

aplicaöi mai multã foröã pentru a presa lama prin lemn, äi aächiile vor fifoarte mici. Dacã lanöul este foarte tocit, nici nu se mai produc aächii,ci numai pulbere de lemn.

• Un lanö ascuöit pãtrunde ca äi dela sine în lemn äi produce aähiimari äi lungi.

• Partea tãietoare a lanöului deferãstrãu se numeäte ZALE DETÃIERE , pe care se aflã unDINTE DE TÃIERE (A)äi unPINTEN DE AVANS (B).Adîncimea de tãiere estedeterminatã de diferenöa deînãlöime dintre acestea.

• La ascuöirea dinöilor de tãiere trebuie sã luãm în considerare cincifactori importanöi.

UNGHIUL DE ASCUÖIRE

UNGHIUL DE TÃIERE

POZIÖIA PILEI

DIAMETRUL PILEI ROTUNDE

ADÎNCIMEA DE ASCUÖIRE

Vezi capitolul “Date tehnice” pentru informaöii referitoare la ascuöirealanöului Dvs. de ferãstrãu.

Este foarte dificil de-a ascuöi corectun lanö fãrã echipament corespun-zãtor. Vã recomandãm sã folosiöiun äablon de ascuöire. Acesta vãajutã ca lanöul Dvs. sã oböinã oreducere maximã de recul äi perfor-manöe maxime de tãiere.

Urmãtoarele greäeli mãresc considerabil risculreculului.

• UNGHI PREA MARE DEASCUÖIRE

• UNGHI PREA MIC DETÃIERE

• DIAMETRU PREA MICAL PILEI

B Ascuöirea dinöilor de tãiere

Pentru ascuöirea dinöilor de tãiereaveöi nevoie de o PILÃ ROTUNDÃäi un ÄABLON DE ASCUÖIRE.Vrezi capitolul “Date tehnice”pentru informaöii despre dimen-siunile pilei äi ale äablonului carese recomandã pentru lanöul Dvs.de ferãstrãu.

1 Verificaöi ca lanöul sã fie corectîntins. Este dificil sã ascuöiöicorect un lanö slãbit.

2 Ascuöiöi dinöii de tãiereîntotdeauna dinspre parteainterioarã, reducînd presiuneaasupra pilei la retragere.

Ascuöiöi întîi toöi dinöii dintr-oparte. Întoarceöi apoi ferãstrãuläi ascuöiöi dinöii dinspre parteacealaltã.

3 Ascuöiöi toöi dinöii la aceeaäidimensiune. Cînd lungimeadinöii de tãiere s-a redus la 4mm (0,16"), lanöul se considerãuzat, äi se va schimba.

BA

15

min 4 mm (0,16")

Page 13: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

Romanian – 13

INSTRUCÖIUNI DE PROTECÖIA MUNCIID Ajustarea adîncimii de avans

• Înaintea ajustãrii adîncimii de avans, dinöii de tãiere trebuie sã fieascuöiöi. Vã recomandãm sã ajustaöi adîncimea de avans la fiecare atreia ascuöire a lanöului. ATENÖIE! Aceastã recomandare este valabilãdacã lungimea dinöii de tãiere încã nu s-a redus exagerat.

• Pentru ajustarea adîncimii deavans aveöi nevoie de o PILÃLATÃ äi un ÄABLON DEAVANS.

• Aäezaöi äablonul de avans asuprapintenului de avans.

• Aäezaöi pila asupra pãröii pinte-nului de avans care se ridicã pestenivelul äablonului, äi piliöi josexcesul. Avansul este corect dacãnu mai simöiöi vreo rezistenöã latragerea pilei asupra äablonului.

3 Întinderea lanöului

C Sfaturi generele privind ajustarea adîncimii de avans

• Cînd ascuöiöi dinöii de tãierereduceöi totodatã ADÎNCIMEADE AVANS (adîncimea detãiere). Pentru menöinereaperformanöelor de tãiere trebuiesã reduceöi înãlöimea pintenuluide avans la dimensiunearecomandatã.

Vezi capitolul “Date tehnice”pentru a gãsi valoarea adîncimiide avans pentru ferãstrãul Dvs.

• La un lanö cu zale de tãiere cureducere de recul, colöul din faöãal pintenului de avans esterotunjit. Este foarte importantsã menöineöi aceastã rotunjiresau faöetã atunci cînd ajustaöiadîncimea de avans.

• Recomandãm folosirea unuiäablon de avans pentru oböinereadimensiunii äi rotunjirii corectea pintenului de avans.

Riscul reculului se mãreäte dacã adîncimea de avanseste prea mare!

Un lanö slãbit poate sãri de pe lama de ghidaj äi cauzaleziuni serioase, äi chiar äi mortale.

• Cu cît mai mult folosiöi un lanö, cu atît mai mult se lungeäte. De aceeaeste important sã ajustaöi lanöul în mod regulat în vederea întinderii.

• Verificaöi întinderea lanöului la fiecare alimentare cu combustibil.ATENÖIE! Un lanö nou are o perioadã de rodaj, în timpul cãreiatrebuie sã verificaöi întinderea lanöului mai des.

• Întindeöi lanöul cît se poate debine, dar nu aäa de tare ca sã nu-lputeöi miäca liber cu mîna.

Page 14: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

14 – Romanian

1 Slãbiöi cu ajutorul cheiicombinate piuliöele lamei deghidaj, care öin la loc äi capaculambreiajului äi al frînei de lanö.Trageöi apoi piuliöele cît puteöide tare cu mîna liberã.

2 Ridicaöi vîrful lamei de ghidaj, äiîntindeöi apoi lanöul prinacöionarea äurubului deîntindere cu cheia combinatã.Întindeöi lanöul pînã ce nu maiatîrnã în partea de jos a lamei.

3 Folosiöi cheia combinatã pentrutragerea piuliöelor lamei deghidaj, în timp ce öineöi vîrfullamei ridicat. Verificaöi cã puteöisã trageöi lanöul în jurul lamei înmod liber cu mîna, äi cã nuatîrnã pe partea inferioarã.

Poziöia äurubului de întindere al lanöului diferã de la model la model.Vezi capitolul “Pãröile componente” pentru a vedea care este cazul laferãstrãul Dvs.

INSTRUCÖIUNI DE PROTECÖIA MUNCII4 Ungerea mecanismului de tãiere

Ungerea insuficientã a mecanismului de tãiere poatesã aibã ca rezultat ruperea lanöului, äi sã ducã laleziuni serioase, chiar äi mortale.

A Uleiul de lanö• Uleiul de lanö al ferãstrãului trebuie sã se menöinã pe lanö äi, în acelaäi

timp, sã-äi menöinã fluiditatea atît în anotimpul de varã, cît äi în cel deiarnã.

• În calitate de producãtor al ferãstrãului cu lanö, firma noastrã aelaborat un gresant de lanö optim pe bazã de ulei vegetal care, dinpunct de vedere biologic, este dezagregabil. În scopul sporirii maxime aduratei de serviciu a ferãstrãului, precum äi pricinuirii de prejudiciiminime mediului ambiant, recomandãm folosirea uleiului nostru.

• Dacã uleiul nostru este inaccesibil, se recomandã folosirea unui ulei delanö standard.

• În cazurile cînd uleiul de ungere a lanöului de ferãstrãu lipseäte, sepoate utiliza uleiul obiänuit de transmisie EP 90.

• Nu folosiöi niciodatã un ulei care a fost întrebuinöat!Acest lucru este periculos pentru dumneavoastrã, pentru ferãstrãu äipentru mediul ambiant.

B Alimentarea cu ulei de lanö• Toate ferãstraiele noastre au un

sistem automat de lubrifiere alanöului. La unele modeledebitul de ulei este äi reglabil.

• Dimensiunile rezervorului decombustibil äi ale rezervoruluide ulei sînt calculate în aäa fel,cã ferãstrãul rãmîne fãrãcombustibil înainte ca uleiul sãse termine. Aceasta înseamnã cãniciodatã nu veöi tãia cu un lanö“uscat”.

În orice caz aceastã mãsurã desiguranöã presupune cã folosiöitip corect de ulei (dacã uleiuleste prea fluid, se terminãînaintea combustibilului), äi cãaöi ajustat carburatorul conformrecomandãrilor (un amestecprea sãrac de combustibil ajungepentru un timp mai lung decîtuleiul). Trebuie sã äi folosiöi unmecanism recomandat de tãiere(o lamã de ghidaj prea lungã vafolosi mai mult ulei de lanö).Cele menöionate aici sînt valabileäi pentru modele cu pompã deulei ajustabilã.

Page 15: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

Romanian – 15

C Verificarea ungerii lanöului

• Verificaöi ungerea lanöului decîte ori alimentaöi cucombustibil.

Öineöi vîrful ferãstrãului îndirecöia unei suprafeöe de culoaredeschisã, la o distanöã de cca. 20cm de aceasta. Dupã un minutde funcöionare cu o acceleraöiede 3/4, trebuie sã se vadã o liniedistinctã de ulei pe suprafaöadeschisã.

Dacã ungerea lanöului nu funcöioneazã:

1 Verificaöi dacã nu cumvacanalul de ulei în lama de ghidajeste înfundat. Curãöaöi-l dacãeste necesar.

2 Verificaöi dacã canelura deghidaj a lamei este curatã.Curãöaöi-o dacã este nevoie.

3 Verificaöi cã pinionul de vîrf seroteäte liber äi cã orificiul deungere de pe vîrful lamei deghidaj nu este înfundat.Curãöaöi-l äi ungeöi-l dacã estenevoie.

Dacã sistemul de lubrifiere alanöului nu funcöioneazã nicidupã executarea mãsurilor demai sus, trebuie sã luaöilegãtura cu un atelierspecializat de reparaöii.

D Ungerea pinionului de vîrf

• Ungeöi pinionul de vîrf la fiecarealimentare cu combustibil.Folosiöi gresorul special äi ogrãsime de rulmenöi de bunãcalitate.

INSTRUCÖIUNI DE PROTECÖIA MUNCII

G Roata motoare de lanö

Tamburul de ambreiaj esteînzestrat cu una dintreurmãtoarele roöi de acöionare:

A) ROATÃ STELATÃ(ataäare definitivã)

B) ROATÃ INELARÃ(interschimbabil)

Verificaöi regulat gradul deuzurã a roöii de acöionare.Schimbaöi-o în caz de uzurãexcesivã.

De cîte ori schimbaöi lanöul,schimbaöi äi roata de lanö.

F Verificarea uzurii mecanismului de tãiereLanöul de ferãstrãu

Verificaöi zilnic lanöul de ferãstrãupentru a descoperi:• Fisuri vizibile pe zale äi pe

ätifturi• Dacã lanöul a devenit rigid• Dacã zalele äi ätifturile au o

uzurã mare.

Vã recomandãm sã comparaöilanöul actual cu un lanö nou învederea stabilirii gradului deuzurã.

Cînd lungimea dinöilor de tãieres-a micäorat la 4 mm, atuncilanöul trebuie schimbat.

E Întreöinerea rulmentului cu ace

Tamburul ambreiajului esteînzestrat cu una dintreurmãtoarele roöi de lanö:

• Roatã stelatã (A) (roata de lanöeste sudatã pe tambur)

• Roatã inelerã (B)(interschimbabilã)

Amîndouã versiunile au unrulment cu ace pe axa motoare,rulment care trebuie uns regulat(odatã pe sãptãmînã).

ATENÖIE! Folosiöi numaigrãsime de rulmenöi de calitatesuperioarã.

A

B

A

B

min 4 mm (0,16")

Page 16: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

16 – Romanian

CUM SÃ EVITÃM RECULUL?

Reculul poate sã se manifeste foarte rapid äi violent;ferãstrãul, lama de ghidaj äi lanöul se aruncã înapoi,spre operator. Dacã aceasta se întîmplã cînd lanöuleste în miäcare, poate sã ducã la leziuni serioase, chiaräi mortale. Este de importanöã vitalã sã înöelegeöicauzele reculului, äi cã acesta poate fi evitat prinprecauöie äi folosirea unei tehnici corecte de lucru.

Ce este reculul?Cuvîntul recul descrie reacöiarapidã care se manifestã atuncicînd sectorul superior al vîrfuluilamei de ghidaj (cunoscut subdenumirea “zonã de recul”) atingevreun obiect, äi ferãstrãul prinaceasta se aruncã înapoi.

Reculul se produce întotdeauna înplanul de tãiere al motoferãstrãului.De obicei se aruncã ferãstrãul äilama de ghidaj înapoi, înspreoperator. Ferãstrãul poate sã aibã äialte direcöiii de miäcare depinzîndde felul în care a fost folosit înmomentul cînd zona de recul alamei a atins obiectul respectiv.

Reculul apare numai în cazul cîndzona de recul a lamei de ghidajatinge vreun obiect.

H Lama de ghidaj

Verificaöi regulat:

• Dacã existã bavuri pe canturilelamei de ghidaj. Îndepãrtaöi-lecu o pilã dacã este necesar.

• Dacã canelura de ghidaj a lameieste excesiv uzatã. Schimbaöilama de ghidaj dacã este necesar.

• Dacã vîrful lamei de ghidaj esteneregulat sau excesiv uzat. Dacãs-a format o adînciturã pe unadinte canturile lamei de ghidaj,aproape de vîrf, aceasta sedatoreäte unui lanö neîntins.

• Pentru prelungirea duratei deexploatare a lamei de ghidaj,trebuie sã o întoarceöi odatã pe zi.

CELE MAI MULTE ACCIDENTE CUMOTOFERÃSTRAIE SE ÎNTÎMPLÃ CÎNDLANÖUL ÎL ATINGE PE OPERATOR.

• PURTAÖI ECHIPAMENT PERSONAL DE PROTECÖIE (vezicapitolul “Echipamentul de protecöie al motoferãstrãului”).

• NU ACCEPTAÖI O MUNCÃ ÎN CARE NU SÎNTEÖI SIGUR(vezi capitolele “Echipament personal de protecöie”, “Cum sãevitãm reculul”, “Instrucöiuni generale de lucru” äi “Mecanismulde tãiere”).

• EVITAÖI SITUAÖII CÎND EXISTÃ RISCUL UNUI RECUL(vezi capitolul “Echipament personal de protecöie”).

• FOLOSIÖI ECHIPAMENTUL DE PROTECÖIERECOMANDAT ÄI VERIFICAÖI STAREA ACESTUIA(vezi capitolul “Instrucöiuni generale de lucru”).

• VERIFICAÖI FUNCÖIONAREA BUNÃ A TUTURORDETALIILOR DE SIGURANÖÃ (vezi capitolele “Instrucöiunigenerale de lucru” äi “Mãsuri generale de protecöia muncii”).

INSTRUCÖIUNI DE PROTECÖIA MUNCII

Page 17: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

Romanian – 17

7 Procedaöi cu mare precauöie cîndtãiaöi cu partea superioarã alamei, adicã atunci cînd tãiaöi dejos în sus. Aceasta se numeätetãiere în direcöie de împingere.Lanöul încearcã sã împingãferãstrãul înapoi, spre operator.

Dacã operatorul nu se opuneacestei foröe de împingere, existãriscul ca ferãstrãul se miäcã aäade mult înapoi, cã zona de reculvine în contact cu lemnul, ceeace duce la recul.

Tãiere cu partea inferioarã alamei, adicã din sus în jos, senumeäte tãiere în direcöie detragere.

În acest caz ferãstrãul se trageînainte, spre copac, äi partea dinfaöã a ferãstrãului constituie unpunct de sprijin natural întimpul tãierii. Tãierea în direcöiede tragere vã permite un controlmai bun asupra ferãstrãului äiasupra poziöiei zonei de recul.

8 Urmãriöi instrucöiunile privind ascuöirea äi întreöinerea lamei äi alanöului. La schimbarea lamei äi a lanöului folosiöi numai combinaöiirecomandate de noi. Vezi capitolele “Mecanismul de tãiere” äi “Datetehnice”.

Riscul reculului creäte dacã folosiöi un mecanism detãiere defectuos, sau un lanö care nu s-a ascuöit corect.Combinaöii greäite de lamã äi lanö poate sã mãreascãriscul reculului!

INSTRUCÖIUNI DE PROTECÖIA MUNCIIReguli generale1 Dacã înöelegeöi ce este reculul äi cum se întîmplã, puteöi sã reduceöi sau

sã eliminaöi elementul de surprizã. Reduceöi riscurile prin a fi pregãtit.Reculul este deobicei destul de uäor, dar cîteodatã poate sã fie foarterapid äi violent.

2 Öineöi întotdeauna ferãstrãulhotãrît, cu mîna dreaptã pemînerul din faöã äi cu mînastîngã pe mînerul din spate.

Apucaöi mînerele cu degetele înjurul lor. Folosiöi aceastãapucãturã indiferent dacã sînteöidreptaci sau stîngaci. Aceastãapucãturã reduce la minimefectele unui recul, äi face posibilsã menöineöi controlul asupraferãstrãului.

Nu daöi drumul la mînere!

3 Cele mai multe accidente derecul se întîmplã la tãiat crãci.Asiguraöi-vã de o poziöie stabilã äicã nimic nu vã este în cale carepoate sã cauzeze alunecarea saupierderea echilibrului.

Lipsa concentaöiei poate sã ducãla recul dacã zona de recul alamei de ghidaj atinge accidentalo ramurã, un copac în apropieresau un alt obiect.

4 Nu folosiöi niciodatã ferãstrãulmai sus de nivelul umerilor, äiîncercaöi sã evitaöi sã tãiaöi cuvîrful lamei.

Nu folosiöi niciodatã ferãstrãulcu o singurã mînã!

5 Pentru a avea control maximasupra ferãstrãuluidumneavoastrã cu motor trebuiesã aveöi o poziöie stabilã. Nulucraöi niciodatã în picioare pe oscarã, urcat într-un copac sauatunci când nu aveöi o bazãsolidã pe care sã staöi.

6 Folosiöi întotdeauna o vitezã mare de lanö la tãiere, adicã acceleraöieplinã.

Page 18: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

18 – Romanian

INSTRUCÖIUNI DE PROTECÖIA MUNCIIMÃSURI GENERALE DE PROTECÖIAMUNCII1 Motoferãstraiele sînt construite cu exclusivitate pentru tãierea lemnului.

Ca mecanism de tãiere la acest ferãstrãu se pot folosi numai combinaöiilede lame de ghidaj äi lanöuri recomandate sub capitolul “Date tehnice”.

2 Nu folosiöi niciodatã unmotoferãstrãu dacã sînteöi obosit,dacã aöi bãut alcool, sau dacã aöiluat medicamente care vã influ-enöeazã vederea, judecata, saucoordonarea miäcãrilor.

3 Purtaöi întotdeauna echipament corespunzãtor de protecöie. Vezicapitolul “Echipament personal de protecöie”.

4 Nu folosiöi niciodatã un motoferãstrãu defect. Efectuaöi operaöiile deverificare, întreöinere äi servici descrise în acest manual. Uneleoperaöii de întreöinere äi servici trebuiesc executate de specialiäticalificaöi. Vezi capitolul “Întreöinere”.

5a Nu folosiöi niciodatã unmoto-ferãstrãu defectuos.Efectuaöi operaöiile regulatede verificare, întreöinere äiserviciu descrise în acestmanual. Unele operaöii deîntreöinere äi serviciutrebuiesc fãcute de specialiäticalificaöi. Vezi capitolul„Întreöinere”.

b Înaintea fiecãrei folosiri

1 Verificaöi ca frâna de lanö sãfuncöioneze corespunzãtor äica aceasta sã nu fiedeterioratã. A se vedeaindicaöiile de la paragrafulControlul frânei de lanö.

2 Verificaöi ca protecöiaposterioarã a mâini drepte sãnu fie deterioratã.

3 Verificaöi ca blocatorulacceleraöiei sã funcöionezecorect äi sã nu fie deteriorat.

4 Verificaöi ca contactele de pornire äi oprire sã funcöioneze corect äi sãnu fie deteriorate.

5 Verificaöi ca toate manetele sã nu fie murdare de ulei.

6 Verificaöi ca sistemul de reducere a vibraöiilor sã funcöioneze äi sã nufie deteriorat.

7 Verificaöi ca toba de eäapament sã fie bine fixatã äi sã nu fiedeterioratã.

8 Verificaöi ca toate detaliile ferãstrãului cu motor sã fie bine strânse äisã nu fie deteriorate sau sã lipseascã.

9 Verificaöi ca captatorul lanöului sã fie la locul lui äi sã nu fiedeteriorat.

AVERTISMENT!A folosi motorul într-un spaöiu închis sau cuventilaöie insuficientã poate duce la cazuri mortaleprin sufocare sau prin intoxicaöie cu monoxid decarbon.

12

3

4

5

6

7

8

9

6 PORNIRE

• Nu porniöi niciodatã un moto-ferãstrãu fãrã ca lama, lanöul äicapacul de ambreiaj sã fie corectmontate. (Vezi capitolul“Montaj”).

• Nu porniöi niciodatã un moto-ferãstrãu în interiorul casei.Gazele de eäapament pot fipericuloase.

• Asiguraöi-vã înainte de pornireaferãstrãului cã nu se aflã persoanesau animale în apropiere, care arputea sã fie în pericol.

• Puneöi jos ferãstrãul pe teren, äiapãsaöi pe mînerul din spate cupiciorul drept. Apucaöi mîneruldin faöã hotãrît cu mîna stîngã.Asiguraöi-vã cã motoferãstrãulstã stabil äi cã lanöul nu atingeterenul. Apucaöi apoi mînerul depornire cu mîna dreaptã äi trageöifirul de pornire. Nu rãsuciöiniciodatã cablul de pornire înjurul mâinii.

Inhalarea un timp îndelungat a gazelor de eäapamentale motorului, a aburului uleiului de lanö cât äi apulberii de rumeguä poate duce la riscarea sãnãtãöii.

Nu porniöi niciodatã ferãstrãul cu motor fãrã ca lama, lanöul de ferãstrãuäi toate capacele sã fie corect montate.

Frâna de lanö trebuie sã fiedecuplatã atunci când ferãstrãul cumotor se porneäte. A se vedeaindicaöiile de la paragraful Pornire.Nu porniöi niciodatã ferãstrãul cumotor în poziöie ridicatã. Aceastãmetodã este foarte periculoasãdeoarece se poate pierde cuuäurinöã controlul asupraferãstrãului cu motor. A se vedeaindicaöiile de la paragraful Pornire.

7 SIGURANÖA MANIPULÃRII COMBUSTIBILULUI(Alimentare, prepararea amestecului, depozitare.)

ATENÖIE!Toba de eäapament cu filtru catalitic este foartefierbinte în timpul folosirii äi un timp dupã folosire.Acest lucru este valabil äi în mers în gol. Fiöi atent lapericolul de incendiu, în special cînd ferãstrãul sefoloseäte în apropierea substanöelor sau vaporilorinflamabile.

Combustibilul äi vaporii lui sînt uäor inflamabili. Fiöiatent la operaöii cu combustibil äi ulei de lanö. Evitaöifocuri deschise äi nu respiraöi vaporii de combustibil.

Page 19: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

Romanian – 19

INSTRUCÖIUNI DE PROTECÖIA MUNCII

Min. 3 m(10 ft)

Riscul de accidente creäte dacã folosiöi un mecanismgreäit de tãiere, sau dacã lanöul nu este corect ascuöit.Folosirea unei combinaöii greäite de lamã äi lanömãreäte riscul unor accidente!

• Nu încercaöi niciodatã sãalimentaöi un motoferãstrãu înfuncöionare.

• Asiguraöi-vã de ventilaöiecorespunzãtoare la alimentaresau la preparerea amestecului decombustibil (pentru motoare îndoi timpi).

• Mutaöi motoferãstrãul cel puöin3 m de la locul alimentãriiînainte de pornire.

• Nu porniöi ferãstrãul:a) Dacã aöi vãrsat pe ferãstrãu

combustibil sau ulei de lanö.Se sterge combustibilul sauuleiul vãrsat äi se lasã rãmãäiöade combustibil sã seevaporeze.

b) Dacã aöi vãrsat combustibilsau ulei de lanö asupra Dvs.Schimbaöi haine.

c) În caz de curgere de combustibil.Verificaöi regulat CAPACULREZERVORULUI äi CON-DUCTA DE COMBUSTIBILîn privinöa curgerii.

• Depozitaöi întotdeauna motoferãstrãul äi combustibilul departe deorice izvor de scîntei sau foc deschis, cum ar fi maäini, motoareelectrice, releuri, întrerupãtoare, boilere, etc.

• Depozitaöi combustibilul întotdeauna în recipiente proiectate äiaprobate pentru acest scop.

• În decursul unei depozitãri de lungã duratã sau transportuluiferãstrãului, rezervorul de combustibil sau cel de ulei de lanö trebuie sãfie goale. Întrebaöi la staöia de benzinã, cã unde puteöi sã aruncaöireziduurile de combustibil äi de ulei de lanö.

8 Nu folosiöi niciodatã alte accesorii decît cele recomandate în acestmanual. Vezi capitolele “Mecanism de tãiere” äi “Date tehnice”.

INSTRUCÖIUNI GENERALE DE LUCRU

Acest capitol trateazã reguli de bazã de siguranöãpentru lucrul cu ferãstrãul cu motor. Informaöia datãnu poate niciodatã înlocui acele cunoätiinöe pe careun meseriaä le acumuleazã prin studiu äi experienöãpracticã. Atunci când vã aflaöi în faöa unei situaöii încare nu sunteöi sigur de modul de continuare afolosirii, trebuie sã consultaöi un specialist. Adresaöi-vã magazinului de vânzare, atelierului de service sauunui utilizator cu experienöã al ferãstrãului cu motor.Evitaöi orice folosire pentru care vã simöiöi insuficientcalificat!

Important1 Înaintea folosirii unui motoferãstrãu trebuie sã înöelegeöi fenomenul de

recul äi cauzele lui. (Vezi capitolul “Cum sã evitãm reculul”).

2 Înaintea folosirii unui ferãstrãu trebuie sã înöelegeöi diferenöa întretãierea cu pareta superioarã äi cea inferioarã a lamei. (Vezi capitolul“Cum sã evitãm reculul”).

1 Reguli de bazã de protecöia muncii1 Priviöi în jurul Dvs.:

• pentru a vã asigura cã nu seaflã persoane, animale sauobiecte în apropierea Dvs.care v-ar influenöa munca.

• pentru a vã asigura cã nimicdintre cele menöionate maisus nu poate sã intre în razade acöiune a ferãstrãului Dvs.sau lovite de arborele în cãdere.

Urmãriöi instrucöiunile de mai sus, dar nu folosiöi motoferãstrãul într-osituaöie cînd nu puteöi chema ajutor în cazul unui accident.

2 Nu folosiöi ferãstrãul în vreme proastã, cum ar fi ceaöã deasã, ploaieputernicã, vînt tare, frig excesiv, etc. A lucra în vreme friguroasã esteobositor, äi aduce cu sine äi alte riscuri cum ar fi teren alunecos,imposibilitatea prevederii direcöiei de cãdere, etc.

3 Fiöi foarte atent la tãierea crãcilor suböiri, äi evitaöi tãierea tufiäurilor(adicã tãierea a mai multor crengi suböiri în acelaäi timp). Crengisuböiri pot fi prinse de lanö äi aruncate în spate, spre Dvs., cauzîndleziuni serioase.

4 Controlaöi terenul în jurul Dvs.în privinöa unor eventualeobstacole cum ar fi rãdãcini,pietre, crãci, groape, äanöuri,etc., pentru cazul cã trebuie sãvã deplasaöi rapid. Lucraöi cuatenöie mãritã pe teren înclinat.

5 Lucraöi cu cea mai mare atenöiela tãierea crãcilor sau arborilorcare se aflã sub tensiunemecanicã. Un arbore sau ocreacã sub tensiune poate sãriînapoi instantaneu în poziöia sanaturalã, înainte sau dupã tãiere.Dacã vã aflaöi pe partea greäitã,sau începeöi sã tãiaöi la un locgreäit, poate sã vã loveascã peDvs., sau ferãstrãul Dvs. Aceastapoate sã facã sã pierdeöi controluläi poate sã ducã la un accidentserios.

Page 20: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

20 – Romanian

INSTRUCÖIUNI DE PROTECÖIA MUNCII

Doi factori decid dacã lanöul se va înöepeni sau dacã trunchiul se vadespica. Primul factor este modul de sprijinire al trunchiului iar al doileaeste dacã este supus unei tensiuni.

În cele mai multe cazuri aceste probleme pot fi evitate prin tãiere în douãmomente, dinspre partea superioarã äi dinspre partea inferioarã atrunchiului. Trebuie sã sprijiniöi trunchiul în aäa fel sã nu aibã o tendinöãde-a strînge lanöul, äi nici sã se despice în timpul tãierii.

Dacã lanöul s-a înöepenit în tãieturã: OPRIÖIMOTORUL! Nu încercaöi sã trageöi afarã ferãstrãul.Dacã încercaöi, puteöi sã stricaöi lanöul cînd ferãstrãuldeodatã se elibereazã. Folosiöi o pîrghie pentru adeschide tãietura äi a elibera ferãstrãul.

Instrucöiunile de mai jos aratã cum sã procedaöi în majoritatea situaöiilorîn care puteöi sã ajungeöi folosind un motoferãstrãu.

Tãiere1 Trunchiul se sprijinã pe teren.

Riscul înöepenãrii lanöului sau aldespicãrii trunchiului este mic.Existã în schimb riscul ca lanöulsã atingã terenul la terminareatãieturii.

Secöionaöi trunchiul înîntregime de sus în jos. Încercaöisã nu atingeöi terenul laterminarea tãieturii. Menöineöiaccelereöia plinã dar fiöi pregãtitîn caz cã lanöul face o sãriturã.

A Dacã este posibil sã întoarceöitrunchiul, atunci opriöi-vãdupã ce aöi fãcut 2/3 dintãieturã.

B Întoarceöi trunchiul äi termi-naöi tãietura dinspre parteaopusã.

6 Opriöi motorul äi frînaöi lanöulcu maneta de frînã înainte sãmutaöi motoferãstrãul. Öineöiferãstrãul de mînerul de faöã culama de ghidaj äi lanöul sprespate. Puneöi apãrãtorul de lanöînainte sã mutaöi ferãstrãul,indiferent de distanöã.

7. Nu aäezaöi niciodatã jos unmotoferãstrãu cu motor înfuncöiune, dacã nu aveöi uncontrol vizual bun asupra lui, äidacã frîna de lanö nu este trasã.Opriöi motorul dacã pãrãsiöi fe-rãstrãul, indiferent pentru cît timp.

2 Tehnica de bazã de tãiere

Generalitãöi• Tãiaöi întotdeauna cu acceleraöie la maximum!

• Reduceöi accelereöia la turaöie de mers în gol dupã fiecare tãieturã(acceleraöie maximã timp mai îndelungat fãrã vreo încãrcare poate sãducã la avarii serioase ale motorului).

• Tãiere de sus în jos = Tãiere în direcöie de tragere.

• Tãiere de jos în sus = Tãiere în direcöie de împingere.

Vezi capitolul “Cum sã evitãm reculul” pentru a afla de ce tãierea îndirecöie de împingere mãreäte riscul reculului.

Termeni folosiöi:Tãiere = Termen general pentru secöionarea prin lemn.Curãöire = Tãierea crãcilor de pe un arbore doborîtDespicare = Cînd obiectul tãierii se rupe înainte de terminarea tãieturii.

Cinci factori importanöi trebuie sã luaöi în considerare înainte detãiere:

1 Asiguraöi-vã cã lama nu seînöepeneäte în tãieturã.

2 Asiguraöi-vã cã trunchiul nu seva despica.

Nu folosiöi niciodatã un ferãstrãu cu motor öinându-ldoar cu o mânã. Un ferãstrãu cu motor nu estesuficient controlat cu o mânã; vã puteöi rãni. Aveöiîntotdeauna o öinere sigurã äi stabilã a mânerului cuambele mâini.

3 Asiguraöi-vã cã lanöul nu atingeterenul sau vreun obiect întimpul tãierii sau dupã aceasta.

4 Existã vreun risc de recul?

5 Afecteazã condiöiile äi terenulînconjurãtor siguranöa munciiDvs.?

Page 21: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

Romanian – 21

INSTRUCÖIUNI DE PROTECÖIA MUNCII2 Trunchiul se sprijinã pe una

dinte capete. Riscul este mare cãse va despica.

A Începeöi cu o tãieturã de josîn sus (cca. 1/3 din diametru).

B Terminaöi cu o tãieturã desus în jos, aäa ca cele douãtãieturi sã se întîlneascã.

3 Trunchiul se sprijimã pe ambelecapete. Existã un risc mare cãferãstrãul va înöepeni.

A Începeöi cu o tãieturã dinsus (cca. 1/3 a diametrului).

B Terminaöi cu o tãieturã dinjos, aäa ca cele douã tãieturisã se întîlneascã.

Curãöirea de crãciLa tãierea crãcilor groase folosiöiacelaäi procedeu ca äi pentrusecöionare. Crãci de formã maicomplicatã se vor tãia bucatã cubucatã.

3 Tehnica de doborîre

Se cere destul de multã experienöã pentru doborîreaunui arbore. Operatori de motoferãstrãu fãrãexperienöã sã nu doboarã arbori. NU ÎNCERCAÖINICIODATÃ SÃ FACEÖI O MUNCÃ ÎN CARE NUSÎNTEÖI SIGUR.

A Distanöã sigurãDistanöa sigurã între un arbore care se va doborî äi cineva care lucreazã înapropiere este de cel puöin 2 1/2 ori înãlöimea arborelui. Verificaöi cãnimeni nu se aflã în interiorul acestei “zone de risc” înaintea äi în timpuldoborîrii.

B Direcöia de doborîreScopul este ca arborele sã fie doborît în direcöia cea mai favorabilã pentrucurãöire äi secöionare ulterioarã. Arborele doriöi sã cadã pe un loc unde peurmã puteöi sã vã miäcaöi sigur.

Un lucru principal de evitat este caarborele sã cadã asupra unui altarbore. Este si dificil, äi periculosde-a miäca din loc un arbore într-oasemenea poziöie (vezi punctul 4 alacestui capitol). Dupã ce v-aöihotãrît în ce direcöie aöi dori caarborele sã cadã, trebuie sã judecaöiîn ce direcöie ar cãdea arborele înmod natural.

Aceasta este determinatã de maimulöi factori:

Înclinarea arborelui

Curbura

Direcöia vîntului

Configuraöia crãcilor

Greutatea zãpezii

Poate cã ajungeöi la concluzie cã sînteöi nevoit sã lãsaöi ca arborele sã cadãîn direcöia naturalã, fiindcã este sau imposibil sau periculos sã-l doborîöiîn direcöia doritã iniöial.

Un alt factor important, care nu influenöeazã direcöia de cãdere, darinfluenöeazã siguranöa Dvs. personalã, este sã vã asiguraöi cã arborele nuare crãci avariate sau uscate care pot sã se rupã äi sã vã loveascã în timpuldoborîrii.

În timpul lucrãrilor importante de doborîre acopacilor, este necesar a se ridica puöin dispozitivul deprotecöie a auzului imediat dupã terminarea lucruluipentru a auzi sunetele äi comenzile de prevenire.

1 2

3

Page 22: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

22 – Romanian

INSTRUCÖIUNI DE PROTECÖIA MUNCIITÃIETURA DE DOBORÎRETãietura de doborîre se face din partea opusã a arborelui äi trebuie sã fieperfect orizontalã. Staöi pe partea stîngã a arborelui äi executaöi tãieturacu partea inferioarã a lamei.

Faceöi TÃIETURA DEDOBORÎRE cu 3-5 cm (1.5-2öoli) deasupra bazei TAPEI.

Plasaöi ghearele de sprijin (dacãsînt montate) în spatele fîäiei derupere. Folosiöi acceleraöie plinã äipãtrundeöi încet cu lama äi culanöul în lemn. Asiguraöi-vã cãarborele nu începe sã se miäte îndirecöia opusã celei plãnuite.Introduceöi o PANÃ sau oPÎRGHGIE BASCULANTÃ întãieturã imediat cînd aceasta are oadîncime suficientã.

Terminaöi TÃIETURA DEDOBORÎRE paralel cu LINIATAPEI în aäa fel ca distanöa dintreele sã fie cel puöin 1/10 dindiametrul trunchiului. Secöiuneanetãiatã a trunchiului este FÎÄIADE RUPERE.

FÎÄIA DE RUPERE funcöioneazãca o balama care controleazãdirecöia de cãdere a arborelui întimpul doborîrii.

Tot controlul asupra direcöiei decãdere se pierde, dacã FÎÄIA DERUPERE este prea îngustã, saudacã poziöia tapei äi a tãieturii dedoborîte este greäitã.

Cînd tapa äi tãietura de doborîreeste gata, arborele trebuie sã cadãsub greutatea sa proprie, sau cuajutorul unei PANE DEDOBORÎRE sau unei PÎRGHIIBASCULANTE.

C Curãöirea trunchiului äi pregãtirea drumului de retragere

Tãiaöi toate crãcile care ar fi îndrum. Pentru aceasta este cel maibine sã lucraöi de sus în jos äi sãöineöi trunchiul între Dvs. äiferãstrãul. Nu tãiaöi niciodatã pestenivelul umerilor.

Tãiaöi vegetaöia în jurul bazeiarborelui äi controlaöi locul înprivinöa obstacolelor (pietre, crãci,groape, etc.), ca sã aveöi drum liberde retragere cînd arborele începe sãcadã. Drumul de retragere trebuiesã fie la cca. 135 de grade în direcöiaopusã direcöiei plãnuite de doborîre.

D DoborîreDoborîrea se face prin trei tãieturi. Mai întîi executaöi o TAPÃconstituitã dintr-o TÃIETURÃ SUPERIOARÃ äi una DE BAZÃ . Prinaplicarea acestor tãieturi corect, puteöi sã controlaöi foarte exact direcöiade cãdere.

TAPAPentru executarea TAPEI începeöicu TÃIETURA SUPERIOARÃ.Staöi în dreapta arborelui äi faceöitãietura în unghi de sus în jos.

Urmeazã sã executaöi TÃIETURADE BAZÃ în aäa fel sã întîlneascãTÃIETURA SUPERIOARÃ.

Tapa trebuie sã cuprindã 1/4 dindiametrul trunchiului, iar unghiuldintre TÃIETURA SUPERIOARÃäi cea DE BAZÃ sã fie de 45º.

Linia de întîlnire între cele douãtãieturi se numeäte LINIA TAPEI.Aceastã linie trebuie sã fie perfectorizontalã äi la unghi drept (90 degrade) faöã de direcöia de doborîre.

Page 23: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

Romanian – 23

Vã recomandãm folosirea uneilame de ghidaj mai lungi decîtdiametrul arborelui, ca sã puteöiexecuta tãieturile tapei äi tãieturade doborîre prin cîte un singurmoment de tãiere. (Vezi “Datetehnice” pentru a afla care lungimide lamã se recomandã pentruferãstrãul Dvs.)

Existã metode äi pentru doborîreaarborilor cu un diametru mai maredecît lungimea lamei. Acestemetode însã sînt unite cu un riscsporit cã zona de recul a lamei vineîn contact cu lemnul.

VÃ SFÃTUIM CA FÃRÃ ANTRENAMENT SPECIALSÃ NU DOBORÎÖI ARBORI CU UN DIAMETRUMAI MARE CA LUNGIMEA LAMEIFERÃSTRÃULUI DVS.!

INSTRUCÖIUNI DE PROTECÖIA MUNCII4 Eliberarea arborelui care a cãzut greäit =

risc mare de accidente

A Eliberarea unei arbori “capturate”Metoda cea mai sigurã este folosirea unui troliu.A Montat pe un tractor B Portabil

B Tãierea arborilor äi a crãcilor aflate sub tensiunePregãtiri:

a) Calculaöi în ce direcöie s-ar miäca arborele sau creaca dacã s-ar elibera,äi cã unde ar fi “PUNCTUL NATURAL DE RUPERE” (adicã loculunde s-ar rupe dacã ar fi supusã la äi mai multã tensiune).

b)Decideöi care este soluöia cea mai SIGURÃ de-a elibera tensiunea, äidacã DUMNEAVOSTRÃ sînteöi abil de-a face operaöia în mod sigur.În situaöii complicate singura metodã sigurã este de-a pune ferãstrãul lao parte äi de-a folosi un troliu.

Sfaturi generale:

a) Luaöi o poziöie în care nu puteöifi lovit de arbore sau creacã încaz cã aceasta s-ar elibera.

b)Executaöi o tãieturã sau maimulte pe PUNCTUL DERUPERE sau în apropiereaacestuia. Faceöi atît de multetãieturi de adîncime suficientãca tensiunea sã se reducã äiarborele sau creaca sã se rupã înPUNCTUL DE RUPERE.

Nu secöionaöi niciodatã unarbore sau o creacã pesteîntreaga sa grosime dacãaceasta se aflã sub tensiune!

E Curãöire de crãci

CELE MAI MULTE ACCIDENTE DE RECUL AULOC ÎN TIMPUL TÃIERII CRÃCILOR! FIÖIEXTREM DE ATENT LA POZIÖIA ZONEI DERECUL A LAMEI CÎND TÃIAÖI CRÃCI CARE SEAFLÃ SUB TENSIUNE MECANICÃ!

Asiguraöi-vã cã nu sînt obstacole îndrumul Dvs. Lucraöi pe parteastîngã a trunchiului. Öineöiferãstrãul aproape de corp, învederea controlului maxim. Dacãeste posibil, lãsaöi greutateaferãstrãului sã se sprijine pe trunchi.

Öineöi trunchiul între Dvs. äiferãstrãul în timp ce vã miäcaöidealungul trunchiului.

F Secöionarea trunchiului în bucãöiVezi capitolul “Instrucöiuni generale de lucru”, punct 2, “Tehnica debazã de tãiere”.

Page 24: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

Romanian – 25

Montarea lamei de ghidaj äi a lanöului

Purtaöi întotdeauna mãnuäi cînd lucraöi cu lanöul,pentru a vã proteja mîinile de leziuni.

Verificaöi dacã frîna de lanö este înpoziöie slãbitã, trãgînd maneta defrînã spre mînerul din faöã.

Demontaöi piuliöele lamei äiscoateöi capacul ambreiajului.Scoateöi inelul de fixare pentrutransport (A).

MONTAJ

Ridicaöi sus vîrful lamei äi întindeöilanöul. Lanöul este corect întinscînd nu mai atîrnã pe parteainferioarã a lamei, dar încã se poatetrage uäor în jurul lamei cu mîna.Ridicaöi sus vîrful lamei äi trageöipiuliöele lamei cu cheia combinatã.

La montarea unui lanö nou trebuiesã verificaöi întinderea lanöului maides la început, pînã ce lanöul serodeazã. Verificaöi tensiunealanöului regulat. Un lanö corectîntins are performanöe bune detãiere äi duratã lungã de exploatare.

!

P neöi la loc capacul ambreiajuluiäi observaöi cã ätiftul de ajustare alanöului se aflã în orificiul lui de pelamã. Verificaöi cã zalele deantrenare ale lanöului sînt înpoziöie corectã pe roata de lanö, äicã lanöul se aflã în canelura lamei.Trageöi piuliöele de fixare cu mîna.Întindeöi lanöul cu ajutorul cheiicombinate. Trageöi äurubul deajustare a lanöului învîrtindu-l însensul miäcãrii acelor ceasornicului.Întindeöi lanöul pînã ce nu maiatîrnã pe partea inferioarã a lamei.

340

345/350

A

Aäezaöi lama peste bolöurile sale.Trageöi lama în poziöia cea mai dinspate. Aäezaöi lanöul în jurul roöiide lanö äi în canelura lamei. Începeöicu vîrful lamei. Asiguraöi-vã cãdinöii de tãiere sînt orientaöi însprefaöã pe partea superioarã a lamei.

Montajul ghearelor de sprijinPentru montajul ghearelor desprijin, contactaöi atelierul deîntreöinere.

Page 25: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

26 – Romanian

COMBUSTIBILULAmestecul de combustibil Prepararea amestecului

• Amestecaöi benzina äi uleiulîntotdeauna într-un rezervorcurat destinat pentrucombustibil.

• Începeöi întotdeauna cujumãtatea cantitãöii debenzinã. Adãugaöi apoicantitatea integralã de ulei.Amestecaöi (scuturaöi)amestecul. Adãugaöi restulbenzinei.

• Amestecaöi (scuturaöi) amesteculbine înainte de a-l turna înrezervorul de combustibil alferãstrãului.

• Nu faceöi rezerwe decombustibil pe mai mult de olunã.

• Dacã nu folosiöi ferãstrãul pentruun timp, rezervorul de combus-tibil trebuie golit äi curãöat.

ATENÖIE! Motoferãstrãul este echipat cu un motor în doi timpi caretrebuie alimentat cu un amestec de benzinã äi ulei. Este important sãmãsuraöi exact cantitatea de ulei ca sã fiöi sigur cã oböineöi un amesteccorect. La amestecarea cantitãöilor mici de combustibil, chiar äi diferenöemici pot influenöa în mod drastic raportul de amestec.

!La lucru cu combustibil, asiguraöi întotdeauna oventilaöie bunã.

Benzinã• Folosiöi benzinã de bunã

calitate, cu sau fãrã plumb.• Cea mai joasã cifrã octanicã

recomandatã este 90.• Dacã folosiöi o cifrã octanicã mai

joasã decît 90 pentru motorulDvs, atunci pot sã aparã aäanumite detonaöii. Aceasta ducela o temperaturã mai înaltã amotorului, cu avarii serioase demotor ca rezultat.

• Cînd lucraöi cu turaöii maritimp îndelungat (de ex. latãierea crãcilor), o cifrã octanicãsuperioarã este recomandabilã.

Ulei de lanö• Sistemul de lubrifiere a lanöului

este automat. Folosiöi întot-deauna ulei special de lanö cucaracteristici adezive bune.

• În öãri unde nu se gãseäte uleispecial de lanö, se poate folosiulei de transmisie EP 90.

• Nu folosiöi niciodatã ulei uzat.Rezultatul ar fi avarii ale pompeide ulei, ale lamei äi ale lanöului.

• Este important sã folosiöi ulei deviscozitate corespunzãtoaretemperaturii.

• La temperaturi sub 0°C (32°F)anumite uleiuri devin maiviscoase. Aceasta poate sã ducãla suprasolicitarea pompei deulei äi rezultã în avarii alecomponentelor pompei.

• Luaöi legãtura cu atelierul dereparaöii pentru alegerea uleiuluide lanö.

5101520

2%(1:50)0,100,200,300,40

3%(1:33)0,150,300,450,60

4%(1:25)0,200,400,600,80

E∫∫aLitri

Benz¥nsLitri

Ulei

Lit.Benzinã

Lit.

Ulei pentru motoare în doi timpi• Pentru rezultate cele mai bune folosiöi ulei HUSQVARNA pentru

motoare în doi timpi, care este special destinat pentru motoferãstraie.Raportul de amestec 1:50 (2%).

• Dacã nu gãsiöi ulei HUSQVARNA, puteöi sã folosiöi un alt ulei debunã calitete pentru motoare în doi timpi rãcite cu aer. Luaöi legãturacu agentul Dvs. pentru alegerea unui ulei. Raport de amestec: 1:33(3%) - 1:25 (4%).

• Nu folosiöi niciodatã uleiuri destinate motoarelor în doi timpi rãcite cuapã, aäa numite uleiuri pentru motoare de barcã.

• Nu folosiöi niciodatã uleiuri fabricate pentru motoare în patru timpi.

Page 26: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

Romanian – 27

!

Alimentarea

Luînd urmãtoarele mãsuri de precauöie, riscul unorincendii de foc va micäora.

• Nu fumaöi äi nu aäezaöi obiecte calde în apropierea combustibilului.• Opriöi întotdeauna motorul înainte de alimentare.• Deschideöi capacul rezervorului de combustibil încet, ca o

eventualã suprapresiune sã fie încet compensatã.• Strîngeöi bine capacul rezervorului dupã alimentare.• Mutaöi întotdeauna ferãstrãul de la locul alimentãrii înainte

de pornire.

Ätergeöi curat în jurul capaculuirezervorului de combustibil.Curãöaöi regulat rezervorul decombustibil äi de ulei. Filtrul decombustibil trebuie schimbat celpuöin odatã pe an. Un rezervormurdar cauzeazã tulburãri înfuncöionare. Asiguraöi-vã, prin ascutura vasul cu combustibil, cãamestecul de combustibil este bineamestecat înainte de alimentare.Volumul rezervorului de combus-tibil äi volumul rezervorului deulei sînt în corelaöie. Alimentaöi deaceea întotdeauna motoferãstrãulatît cu combustibil cît äi cu ulei înacelaäi timp.

COMBUSTIBILUL

Min 3 m(10ft)

Page 27: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

28 – Romanian

Pornire äi oprire

ATENÖIE!

• Nu porniöi ferãstrãul cu motor fãrã ca lama, lanöul äi toatecapacele sã fie montate. În caz contrar ambreiajul se poatedesprinde äi produce rãniri.

• Mutaöi întotdeauna ferãstrãul de la locul alimentãrii înaintede pornire.

• Aäezaöi ferãstrãul pe un loc curat äi asiguraöi-vã cã lanöul nuatinge nimic. Asiguraöi-vã deasemenea cã staöi stabil cupicioarele.

• Öineöi persoane äi animale la o distanöã sigurã de la zona delucru.

PORNIRE ÄI OPRIREPornireApucaöi mînerul din faöã cu mînastîngã, äi öineöi ferãstrãul presat joscu piciorul drept peste mînerul dinspate. Apucaöi mîneruldemarorului cu mîna dreaptã äitrageöi änurul de pornire uäor pînãce ghearele de pornire se agaöã.Trageöi apoi tare. Nu rãsuciöiniciodatã cablul de pornire înjurul mâinii.

Deoarece frâna de lanö este încontinuare decuplatã, trebuie caturaöia motorului sã fie redusã câtmai rapid cu putinöã pânã laturaöia de mers în gol, ceea ce seoböine prin deconectarea rapidã ablocatorului acceleraöiei. Prinaceasta veöi evita o uzurã inutilã aambreiajului, a cilindrului deambreiaj äi a benzii de frânã.

Apãsaöi înapoi äocul imediat dupãce motorul aprinde äi repetaöimomentele pornirii. Cînd motorulporneäte, daöi repede acceleraöiemaximã. Acceleraöia de pornire seva deconecta automat.

ATENÖIE! Nu daöi drumul lamînerul demarorului cînd acestaeste tras afarã, cã ferãstrãul se poatedeteriora.

Repoziöionaöi frâna de lanö prin adeplasa protecöia la recul spremânerul anterior. Prin aceastafeãstrãul cu motor este gata pentrufolosire.

!

Motor recePORNIRE:Frâna de lanö trebuie sã fiedecuplatã atunci când ferãstrãul cumotor se porneäte. Activaöi frânaprin deplasarea în faöã a protecöieicontra reculului.

APRINDERE; ÄOC:Plasaöi reglajul de äoc în poziöieäoc. Contactul de oprire se va plasaautomatic în poziöia de pornire.

ACCELERAÖIE DE PORNIRE:Cînd butonul äocului se aflã înpoziöie „äoc”, aceasta înseamnãtotodatã äi reglaj de acceleraöie depornire.

Dacã ferãstrãul este înzestrat cu osupapã de decompresiune (A):Apãsaöi pe supapã ca presiunea încilindru sã fie redusã ceea ce facestartul mai uäor. Folosiöiîntotdeauna supapa dedecompresiune la pornireaferãstrãului. Imediat dupã porniresupapa se reîntoarce automat înpoziöia sa iniöialã.

Motor caldFolosiöi aceeaäi procedurã ca äi lapornirea motorului rece, dar fãrãäoc. Accelereöie de pornire se oböineprin a pune întîi butonul de äoc înpoziöie de äoc, äi dupã aceea înapoi.

OprireMotorul se va opri prin închidereaaprinderii.A

Page 28: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

30 – Romanian

ÎNTREÖINERETensionarea resortului de readucere

• Ridicaöi änurul în degajareadiscului äi rotiöi discul 2 rotaöiiîn sensul miäcãrii acelorceasornicului.

ATENÖIE! Verificaöi cã disculse poate roti cel puöin încã ojumãtate de rotaöie cînd änuruls-a tras afarã în întregime.

Demarorul

ATENÖIE!

• Resortul de readucere este montat în carcasademarorului în poziöie tensionatã, äi dacã semînuieäte neîngrijit, poate sãri afarã cauzîndleziuni.

• Fiöi întodeauna atent cînd schimbaöi resortul dereaducere sau änurul de demaraj. Purtaöiîntotdeauna ochelari de protecöie.

!

Schimbarea änurului de demaraj rupt sau uzat

• Desfaceöi äuruburiledemarorului äi scoateöidemarorul.

• Trageöi afarã änurul cca. 30 cmäi ridicaöi-l peste degaja readiscului de antrenare.detensionaöi resortul lãsînddiscul de antrenare sã se roteascãîncet înapoi. Scoateöi äurubuldin centrul discului äi scoateöidiscul.

• Introduceöi äi fixaöi änurul noude disc. Înfãäuraöi cca. 3 spire deänur pe disc. Montaöi discul äiresortul de readucere astfel caresortul sã se agaöe de disc.Montaöi äurubul în centruldiscului. Treceöi änurul prinorificiul carcasei demaro ruluiprecum äi prin mîner. Faceöi unnod la capãt.

Schimbarea resortului rupt de readucere

• Se ridicã roata de transmisie ademarorului (Vezi „Schimbareaänurului de demaraj rupt sauuzat”). Arcul de rapel esteinstalat în interiorul roatei detransmisie a demarorului. Sedecupleazã arcul de rapel, lovinduäor roata de transmisie (parteainterioarã a acesteia) de un bancsau alt obiect de acest fel.

• Se aäeazã noul arc de rapel înpoziöia necesar corespunzãtoare.Dacã în momentul de asamblarearcul a sãrit, acesta urmeazã a fiinstalat din nou prin rãsucire dela periferie spre centru.

• Se unge arcul de rapel cu ulei deviscozitate micã. Se asambleazãroata de transmisie ademarorului äi se strînge arculde rapel.

Montarea demarorului

• Montaöi demarorul prin a trageafarã änurul de demaraj înaintede a aäeza demarorul pe carcasamotorului. Lãsaöi încet änurulînapoi ca discul sã se cupleze cuclicheöii de antrenare.

• Montaöi äi trageöi äuruburiledemarorului.

Page 29: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

Romanian – 31

Poziöie recomandatã:Lama de 13" - 15": Poziöia 1Lama de 15" - 18": Poziöia 2Lama de 18" - 20": Poziöia 3

!

Toba de eäapament

Toba de eäapament este conceputpentru reducerea nivelului dezgomot äi pentru a dirija gazele deeäapament departe de operator.Gazele de eäapament sînt fierbinöiäi pot conöine scîntei, care potcauza incendii de foc dacã sîntdirijate spre materiale uscate äiinflamabile.

Unele tobe de eäapament sînt înzestrate cu o plasã specialã. Dacãferãstrãul Dvs. are acest tip de plasã, trebuie sã o curãöiöi cel puöin odatãpe sãptãmînã. Aceasta se face cu o perie de sîrmã.

ATENÖIE! Plasa trebuie schimbatã dacã s-a deteriorat. Ferãstrãul sesupraîncãlzeäte dacã plasa este înfundatã. Aceasta duce la avarii alecilindrului äi ale pistonului. Nu folosiöi niciodatã un ferãstrãu cu tobã deeäapament defectã sau înfundatã.

ÎNTREÖINERE

Reglarea pompei de ulei (350)

Prezenta pompã de ulei estereglabilã. Aceastã operaöie serealizeazã prin rotirea äurubuluispecial, în care scop este necesar aavea la dispoziöie o äurubelniöã sauo cheie fixã combinatã.Ferãstrãul este livrat de fabricã cuäurubul în poziöia 2.Rotirea äurubului în sensul acelorceasornicului reduce, iar în sensulinvers acelor ceasornicului sporeäteconsumul de ulei.

ATENÖIE! Înainte de a se trece la reglareapompei, motorul trebuie sã fie oprit.

Întreöinerea rulmentului cu ace

Tamburul ambreiajului esteînzestrat cu una dintre urmãtoareleroöi de lanö:

• Roatã stelatã (A) (roata de lanöeste sudatã pe tambur)

• Roatã inelerã (B)(interschimbabilã)

Amîndouã versiunile au unrulment cu ace pe axa motoare,rulment care trebuie uns regulat(odatã pe sãptãmînã).

ATENÖIE! Folosiöi numai grãsimede rulmenöi de calitate superioarã.

A

Filtrul de aerFiltrul de aer trebuie curãöat regulat de praf äi impuritãöi pentru a evita:• Funcöionarea defectuoasã a

carburatorului• Probleme la pornire• Reducerea puterii motorului• Uzuri inutile ale componentelor

motorului• Consum exagerat de

combustibil

Curãöaöi filtrul de aer zilnic, sau äimai des dacã aerul conöineneobiänuit de multe impuritãöi înzona de lucru.

• Demontaöi filtrul de aer prinscoaterea capacului cilindrului äideäurubarea filtrului. Lamontare aveöi grijã ca filtrul sãfie aäezat etanä pe suportul lui.Curãöirea filtrului se face prinperiere äi scuturare.

• O curãöire mai minuöioasã seface cu apã äi sãpun.

Un filtru de aer folosit un anumittimp nu se poate curãöi total. Deaceea este necesarã schimbarea luila intervale regulate cu unul nou.IMPORTANT! Un filtru de aerdeteriorat trebuie întotdeaunaschimbat.

Motoferãstrãul Husqvarna poate fiechipat cu diferite tipuri de filtrede aer depinzînd de condiöiilemeteorolige, anotimp, etc.

Bujia

Starea bujiei este influenöatã de:• O ajustare incorectã a

carburatorului.• Amestec greäit de combustibil

(prea mult ulei în benzinã).• Un filtru de aer murdar.

Aceäti factori cauzeazã depuneri peelectrozii bujiei avînd ca rezultatfuncöionare defectã äi dificultãöi depornire.

• Dacã motorul are putere micã,este greu de pornit sau are unmers neregulat la mers în gol,verificaöi întîi bujia. Dacãbujia este murdarã, curãöaöi-l äicontrolaöi distanöa dintreelectrozi. Distanöa corectã estede 0,5 mm. Bujia se va schimbadupã cca. o lunã de exploatare,sau äi mai repede, dacã electroziisînt în stare proastã.

IMPORTANT! Folosiöi întotdeauna bujii de tipul recomandat. O bujieincorectã poate sã deterioreze serios pistonul äi cilindrul.

0,5 mm

B

–+12

3

Page 30: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

32 – Romanian

ÎNTREÖINERESistemul de rãcire

Pentru oböinerea unei temperaturi cît mai joase de exploatare, ferãstrãuleste prevãzut cu un sistem de rãcire.

Sistemul de rãcire se compune din:

1. Gura de aspiraöie pe demaror

2. Placã de dirijare a aerului

3. Palete de ventilator pe volant

4. Nervuri de rãcire pe cilindru.

5. Capacul cilindrului (dirijeazãaerul cald asupra cilindrului).

Curãöiöi sistemul de rãcire cu o perie odatã pe sãptãmînã, sau mai des încondiöii de solicitare extremã. Un sistem de rãcire murdar sau blocat ducela supraîncãlzirea ferãstrãului, ceea ce cauzeazã avarii ale pistonului äi alecilindrului.

Temperaturi de -5°C sau mai reci

Pentru folosirea ferãstrãului învreme friguroasã, sau zãpadãpulverulentã, existã un capacspecial care se monteazã pe carcasademarorului. Acesta reduce debitulde aer, äi împiedicã aspirarea unorcantitãöi mai mare de zãpadã.

IMPORTANT! În caz cã s-a montat un set special de iarnã, sau s-au luatmãsuri pentru ridicarea temperaturii motorului, o reajustare va finecesarã cînd ferãstrãul se va folosi în condiöii normale. În caz contrarexistã riscul supraîncãlzirii, care poate sã ducã la avarii serioase alemotorului.

IMPORTANT! Orice întreöinere care nu este descrisã în acest manualtrebuie fãcutã de atelierul de specialitate.

Folosirea în timpul ierniiÎn timpul iernii, pulbere de zãpadã äi vreme rece poate cauza probleme defuncöionare, cum ar fi:• Temperaturã de motor prea joasã.• Depuneri de gheaöã pe filtrul de aer äi carburator.

De aceea este nevoie de un numãr de mãsuri speciale:• Reducerea paröialã a gurii de aspiraöie äi mãrirea temperaturii

motorului.

1

2

5

4

3

Curãöirea centrifugalã a aerului„Air Injection”

Prin curãöire centrifugalã se înöelegurmãtoarele:Toatã cantitatea de aer trece prindemaror în drum spre carburator.Impuritãöi äi praf se desprind princentrifugare cu ventilatorul de rãcire.

IMPORTANT! În vedereamenöinerii în funcöionare acurãöirii centrifugale, este nevoiede o întreöinere äi îngrijirecontinuã.

• Curãöiöi gura de aspiraöie pedemaror, paletele ventilatoruluipe volant, spaöiul în jurulvolantului, canalul de aer äispaöiul carburatorului.

Page 31: Manualul Utilizatorului Motoferastrau Partner 351 Xt 351xt 4-18xt 4-20xt 7029624 1013195

Romanian – 33

ÎNTREÖINEREMai jos gãsiöi cîteva instrucöiuni generale de întreöinere. Dacã aveöiîntrebãri suplimentare, adresaöi-vã atelierului specializat de reparaöii.

Întreöinere sãptãmînalã

1. Controlaöi ca elementeleamortizoare de vibraöii nu sîntmoi sau rupte.

2. Ungeöi rulmentul tamburuluiambreiajului.

3. Îndepãrtaöi eventualele bavuride pe laturile lamei de ghidaj cuo pilã.

4. Curãöaöi bujia äi controlaöidistanöa dintre electrozi. Distanöacorectã este de 0,5 mm.

5. Controlaöi demarorul äi resortulde readucere. Curãöaöi paletelede ventilator de pe volant.

6. Curãöaöi nervurile de rãcire depe cilindru.

7. Curãöaöi sau schimbaöi plasa decapturare a scînteilor de pe tobade eäapament.

8. Curãöaöi blocul carburatorului äispaöiul în jurul lui.

Întreöinere zilnicã

1. Verificaöi butonul de acceleraöieîn privinöa funcöionãrii uäoare.Dacã se constatã vreun defect,sau dacã motorul nu sereîntoarce la mersul în gol,duceöi ferãstrãul la reparatînainte de a-l folosi din nou.Asiguraöi-vã deasemenea cãbutonul de acceleraöie nu sepoate acöiona fãrã apãsareaclichetului de blocare aacceleraöiei.

2. Curãöaöi frîna de lanö äi verificaöifuncöionarea acesteia conforminstrucöiunilor. Asiguraöi-vã cãopritorul de lanö nu estedeteriorat. În caz contrarschimbaöi-l imediat.

3. Curãöaöi, sau dacã este necesar,schimbaöi filtrul de aer.Controlaöi-l în privinöadeteriorãrii äi a gãurilor.

4. Lama de ghidaj trebuie întoarsãzilnic în vederea uzurii maiuniforme. Controlaöi ca orificiulde ungere de pe lamã sã nu fieînfundat. Curãöaöi caneluralamei, iar dacã lama esteprevãzutã cu pinion de vîrf,atunci acesta se va unge.

5. Verificaöi funcöionareacorespunzãtoare a lubrifieriilamei äi a lanöului.

6. Ascuöiöi lanöul äi verificaöiîntinderea äi starea acestuia.Controlaöi uzura roöii de lanö.Schimbaöi-o dacã este necesar.

7. Controlaöi demarorul äi änuruldemarorului în privinöa uzurii äia deteriorãrilor. Curãöaöiorificiile de admisie a aerului depe carcasa demarorului.

8. Verificaöi äuruburile äi piuliöeleäi trageöi-le dacã este necesar.

9. Verificaöi cã întrerupãtorul deoprire într-adevãr opreätemotorul.

Întreöinere lunarã

1. Controlaöi uzura benzii frînei delanö.

2. Controlaöi uzura saboöilor, atamburului äi a arcurilorambreiajului.

3. Curãöaöi exteriorulcarburatorului.

4. Verificaöi filtrul de combustibil.Schimbaöi-l dacã este necesar.

5. Curãöaöi rezervorul decombustibil prin clãtire cubenzinã.

6. Curãöaöi rezervorul de ulei princlãtire cu benzinã.

7. Controlaöi toate cablurile äiconecöiunile electrice.

0,5 mm4

3

7

8

5

1

2

6

5

6

3

4

7

1

2

9

4

5

3

6

8

7

1

2