manualul util inainte de a conecta aparatul la reteaua de energie electrica, asigurati-va ca...

Download MANUALUL UTIL Inainte de a conecta aparatul la reteaua de energie electrica, asigurati-va ca tensiunea

Post on 27-Oct-2019

2 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • 17.08.04 VV016024E

  1

  MANUALUL UTILIZATORULUI

  CataRhex ®, VC820100SP

  CE 0297

  Oertli - Elvetia

 • 17.08.04 VV016024E

  2

  Instructiuni de folosire pentru CataRhex ® VC 820100SP Aceste instructiuni descriu intreaga gama de functii a aparatului CataRhex. Unele functii exista numai in versiunea PRO (vezi cap. 17). Continut: Pagina 1. Descriere si domeniu de aplicatie 3 2. De retinut. Pericole 3 3. Panoul de control 3 4. Pedala de control 5 5. Comutatorul principal pornit – inchis 5 6. Asamblarea sistemului I/A 6 7. Conectarea instrumentelor 8 8. Utilizarea aparatului 10 9. Semnale acustice 12 10. Memorarea parametrilor 13 11. Pre-setarea ParaProg 13 12. Alegerea unui set de parametri 13 13. Instructiuni de curatare si sterilizare 13 14. Accesorii di parti de schimb 14 15. Spatii de memorie pentru chirurg, nivelul de sonorizare (tasta AUX) 14 16. Centre autorizate de depanare 14 17. Date tehnice 15 18. Simboluri 15 19. Calibrări 16 20. Reciclare 16 1. Descriere si domeniu de aplicatie

  Unitatea CataRhex permite efectuarea de proceduri chirurgicale in segmentul anterior al ochilor. Aparatul permite efectuarea tuturor procedurilor necesare: irigare si aspiratie, phaco- emulsificare, diatermie bipolara pentru hemostaza, pentru repararea conjunctivei, capsulotomie diatermica, şi pentru secţiunea diatermică a ţesutului si directionarea unui instrument de vitrectomie pentru indepartarea herniei de vitros. Prin adăugarea unităţii Vitrex 830200, aparatul poate fi folsit pentru chirurgia polului posterior.

  Unitatea activeayă si controleaza instrumentarul aferent in limitele alese de operator conform cu setarile aplicate pe panoul de control, controlul precis in cadrul limitelor prestabilite efectuandu-se cu pedala. Operarea acestui aparat este extrem de simpla: setarile frecvent utiliyate pot fi memorate si utilizate de fiecare data cand este necesar. Unitatea poate fi utilizata numai cu instrumentele Oertli recomandate si furnizate de producator (vezi sectiunea 14). Aparatul poate fi utilizat numai de personal instruit (specializat). Alegerea corecta a setarilor cade in responsabilitatea chirurgului. Aparatul nu a fost menit pentru chirurgia de segment posterior sau pentru interventii chirurgicale in afara ochiului. In caz de nelamuriri, producatorul ar trebui consultat.

 • 17.08.04 VV016024E

  3

  2. Elemente de retinut şi pericole

  Important!

  Cititi cu atentie instructiunile inainte de a folosi aparatul pentru prima data!

  Important! Inainte de conectare, verificati ca voltajul disponibil in sala de operatie este 100-240VAC!

  Important!

  Pacientii cu pacemaker se pot afla in pericol datorita posibilei perturbari a functionarii pacemaker-ului sau datorita defectarii pacemaker-ului insusi. Daca aveti nelamuriri,

  consultati departamentul cardiologic. Cat timp se efectueaza diatermii bipolare sau capsulotomii, functionarea celorlalte

  echipamente electrice medicale poate fi afectata.

  Important! Alegerea corecta a setului de parametri cade in responsabilitatea chirurgului! Cifrele

  prezentate in aceast manual de utilizare sunt simple sugestii.

  Important! Pot fi folosite numai instrumente si accesorii furnizate de fabricant (prezentate in

  sectiunea 14)!

  Important! Modificari si reparatii pot fi efectuate numai de persoane imputernicite de fabricant,

  in caz contrar buna functionare a aparatului poate fi afectata.

  Important! Nu folositi aparatul in zone ce contin anestetici inflamabili!

  Important!

  Accesoriile trebuie inspectate periodic! In special, cablurile electrodului trebuie verificati pentru a detecta posibila strapungere a izolatiei.

  Important! Cand sunt folosite simultan echipamente medicale de inalta frecventa si echipamente de monitorizare fiziologica pe acelasi pacient, orice electrozi de monitorizare ar trebui plasati cat mai departe de electrozii folositi in operatie. Electrozii de monitorizare de tip ac nu sunt recoomandati. In orice caz, sisteme de monitorizare de inalta frecventa cu

  limitate in curent sunt recomandate.

  Faco-testul trebuie efectuat înainte de fiecare chirurgie. Dacă apare mesajul PIESA DE MANA DEFECTA, acea piesa de mana nu trebuie să mai fie folosită.

 • 17.08.04 VV016024E

  4

  Câmpuri electromagnetice puternice pot dăuna aparatului. Nu plasaţi telefoane mobile langa aparat. În timpul folosirii modurilor CAPS şi DIA, varfurile active trebuie atent urmarite. Relaxati imediat pedala daca apare o incalzire excesiva a tesutului. 3. Panoul de control

  Toate setarile necesare functionarii sistemului CataRhex pot fi efectuate pe panoul de control. Un afisaj prezinta starea operationala a sistemului si parametrii folositi. Tastele reactioneaza la apasari usoare, care pot fi efectuate cu un instrument steril sau cu creionul de operare steril pe care il putem furniza.

  Unele taste pot fi dezafectate, functie de starea curenta sau de positia pedalei de control. Acest aspect ofera un inalt grad de protectie impotriva unei manipulari gresite.

  Schimbarile ce apar pe afisaj indica faptul ca o comanda data a fost efectuata. Daca se apasa o tasta dezafectata, nu va exista nici o schimbare pe afisaj.

  Panoul de control poate fi orientat pe verticala intr-o pozitie convenabila. 3.1. Dispunerea functiilor de control si indicare

  Tastele de control si afisajele sunt grupate in asa fel incat dupa o scurta perioada de acomodare, sistemul poate fi folosit in semi-intuneric.

  Jumatatea superioare a panoului de control reprezinta aria de indicare si setare.

  Aceasta prezinta starea operationala a aparatului si parametrii folositi. Parametrii indicati pot fi incrementati sau decrementati cu tastele aflate imediat sub afisaj.

  Jumatatea inferioara a panoului de comanda reprezimta aria de selectie a functiilor. Aceasta este impartita in 3 grupe de control: panoul I/A, panoul de diatermie/vitrectomie si panoul Phaco. Pentru fiecare dintre acestea, functiile de baza sunt situate pe linia de sus in timp ce pe linia de jos sunt amplasate functiile suplimentare.

  Familiarizati-va temeinic cu aranjamentul ergonomic al elementelor de control; in scurt timp veti putea controla aparatul “pe nevazute”.

  Arie de indicare si setrare. Arie de selectare a functiilor

  Panoul I/A Panoul Panoul Phaco Diatermie/ Vitrectomie

 • 17.08.04 VV016024E

  5

  Aria de indicare si setrare. Indicatorul de functie: prezinta functia care a fost selectata si este activa. Afisajul corespunde ultimei taste de selectie a functiei care a fost apasata. In plus, orice functii suplimentare selectate sunt afisate: - PULS: printr-un P; - IRR: printr-o picatura. Panoul de indicare a valorii: prezinta valoarea limita selectata pentru instrument (apasand pedala se afiseaza valoarea instantanee) Diatermie: putere (%) HF CUT: GLAUCOMA OR CAPSULE (fără indicarea puterii: control automat) Vitrectomy: sectiuni pe minut Phaco: putere (%) si timpul efectiv de Phaco (in functie de putere) Când cheia PULSE este apasata se afiseaza modul selectat (CMP, PULSE, BURST) Indicatorul de flux: prezinta rata maxima prestabilita a fluxului (apasand pedala se afiseaza fluxul instantaneu). Când se apasa tasta PULSE, se afiseaza frecvenţa pulsului sau durata burstului. Cand ne aflam in modul HF CUT GLAUCOMA, se afiseaza functia STT sau IDK. Cand ne aflam in modul HF CUT CAPSULE se afiseaza nivelul selectat REGULAR sau HIGH. Indicatorul de aspiratie (vid): prezinta valoarea maxima prestabilita pentru vid: apasand pedala se afiseaza valoarea instantanee. Numarul de puncte de dupa mmHg indica numarul memoriei chirurgului operator. Tastele directionale: valorile indicate in panourile aflate imediat deasupra tastelor directionale pot fi incrementate sau decrementate folosind aceste taste. Tasta 0:00 : daca cele 2 taste directionale sunt apasate simultan, timpul de phaco este resetat la 0. Pedala: Becul este aprins cand se apasa pedala sau cand pedala nu revine la zero.

  Panoul de indicare a functiei

  Panoul de indicare a valorii

  Indicator de flux Indicator de aspiratie (vid)

 • 17.08.04 VV016024E

  6

  Aria de selectie a functiilor Tasta I/A1: comuta unitatea pe functia de irigare/aspiratie, programul 1, folosind parametrii memorati de flux si vid. Tasta I/A2: comuta unitatea pe functia de irigare/aspiratie, programul 2, folosind parametrii memorati de flux si vid. Tasta DIA: comuta unitatea pe functia de diatermie folosind ultimul randament selectat. Tasta HF CUT: aduce aparatul în ultimul mod CAPSULE sau GLAUCOMA folosit, cu control automat al performantei (numai in optiunea

View more >