manual utilizare bg super pro amp - sperietori.ro utilizare bg super pro amp .pdf · manual de...

of 12 /12
1 OZON COMPANY S.R.L. Tel/Fax:0243.266.018 Distribuitor Exclusiv Bird Gard in Romania Vanzari: 0769.670.446 Adresa: Calea 13 Septembrie, nr 139, sector 5, Bucuresti Service: 0722.599.311 www.sperietori.ro Email: [email protected] MANUAL DE UTILIZARE BIRD GARD SUPER PRO AMP® FABRICAT IN U.S.A.

Upload: others

Post on 30-Jan-2020

22 views

Category:

Documents


19 download

TRANSCRIPT

1

OZON COMPANY S.R.L. Tel/Fax:0243.266.018 Distribuitor Exclusiv Bird Gard in Romania Vanzari: 0769.670.446 Adresa: Calea 13 Septembrie, nr 139, sector 5, Bucuresti Service: 0722.599.311 www.sperietori.ro Email: [email protected]

MANUAL DE UTILIZARE BIRD GARD SUPER PRO AMP®

FABRICAT IN U.S.A.

2

- Succesul indepartarii pasarilor daunatoare este dat de un program activ si constant si de o serie de activitati care nu trebuie intrerupte dupa ce scopul a fost atins (o perioada de mentenanta este recomandata indiferent de modalitatea sau dispozitivele alese pentru indepartarea daunatorilor). Modificarea obiceiurilor de hrana ale pasarilor poate dura de la cateva zile pana la cateva saptamani.

- Unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa il aveti in vedere inca de la inceputul procesului este aria de acoperire a dispozitivului folosit. Se recomanda ca aria de transmisie a sunetelor sa acopere complet suprafata vizata. Adaptabilitatea ridicata a pasarilor la mediul inconjurator le va permite sa isi reia procesul de alimentare chiar la marginea zonei acoperite de dispozitivul folosit si astfel vor realiza ca sunetele nu reprezinta un pericol real. De aici si diminuarea eficientei aparatului.

- Este mult mai usor ca pasarile daunatoare sa fie tinute la distanta inainte de a fi gasit o sursa de hrana, decat sa fie indepartate cand acestea deja si-au format un mod de alimentare. Recomandarea specialistilor este ca aparatele folosite sa fie instalate cu cel putin 2 saptamani inainte ca o cultura sa isi schimbe culoarea si pasarile sa fie atrase de ea.

- Intrucat majoritatea pasarilor incep sa se hraneasca de la marginea unei culturi spre interior, se recomanda plasarea dispozitivelor folosite astfel incat aria lor de acoperire sa depaseasca marginea culturii ce se doreste a fi protejata.

- Se recomanda amplasarea turnului cu cele 20 de difuzoare la cel putin 1.5 metri deasupra copacilor sau culturilor, pentru acoperire maxima. Astfel, sunetul se va dispersa sau va fi reflectat chiar si pe frunzele recoltei. Nu se recomanda pozitionarea difuzoarelor direct la soare, daca acest lucru este posibil.

- Intotdeauna este cel mai bine ca volumul dispozitivului sa fie setat la maxim si pe un mod scurt de functionare. Astfel, se va creea un mediu ostil pentru pasarile daunatoare, chiar stresant, ceea ce va duce la indepartarea lor.

- Monitorizarea efectelor aparatului utilizat este un aspect care nu trebuie neglijat. Sursa de alimentare a aparatului, precum si setarile unitatii centrale trebuie verificate frecvent.

- Modificarea setarilor aparatului folosit la un anumit interval impiedica pasarile sa se obisnuiasca cu noul habitat. Sunetele de stresare a pasarilor vizate nu vor fi niciodata oprite. Pe langa acestea, trebuie folosit constant cel putin un sunet de pradator.

- Trebuie sa aveti in vedere faptul ca indepartarea pasarilor daunatoare nu este un proces foarte simplu, ci unul care necesita rabdare, implicare si control. Astfel, in anumite cazuri, va fi necesara combinarea utilizarii unui astfel de dispozitiv cu alte metode si tehnici corespunzatoare.

- Nu omiteti faptul ca, in conditii de seceta extrema sau alte conditii nefavorabile, pasarile se pot adapta si unui habitat care, in aparenta, pare periculos, totul pentru obtinerea hranei zilnice necesare.

3

Lista componente

Bird Gard Super Pro AMP – Unitatea de control

1

Chip sunete 1

Pre-instalat in unitatea de control

Turn cu 20 difuzoare

1

Accesorii feronerie pentru prindere unitate control

2

1/4” x 1” x 2”

Accesorii feronerie pentru prindere unitate control

2

Panol solar 40w

1

Accesorii feronerie pentru prindere panou solar pe stalp

1

Accesorii feronerie pentru prindere panou solar

2

1/4” x 1 1/8” x 2”

Cablu alimentare pentru unitatea de control

1

Cutie protectoare pentru acumulator 12V

1

4

- Produsele Bird Gard folosesc puterea innascuta a instictelor de supravietuire ale pasarilor pentru a le indeparta in mod eficient. Inregistrari digitale ale pasarilor aflate in pericol, impreuna cu sunetele caracteristice pradatorilor sunt emise prin cele 20 de difuzoare rezistente la intemperii. Aceste sunete declanseaza teama, iar pasarile daunatoare isi vor schimba obiceiurile de hrana si se vor indrepta catre zonele unde nu se simt amenintate. Inainte de instalare Kit-ul dvs. Bird Gard Super Pro AMP include o unitate de control, panoul solar de 40 watt, cablu de baterie cu clipsuri si un turn cu 20 de difuzoare. Accesorii neincluse in pachet, dar necesare pentru instalare si functionare: 1. Trepied pentru montarea si instalarea intregului dispozitiv, suficient de

inalt incat sa pozitioneze turnul cu cele 20 de difuzoare deasupra (cel putin1,5m) ariei vizate .

2. Acumulator 12V de minim 50Ah (tineti cont de dimensiunile cutiei). Este recomandata folosirea acumulatorilor cu gel speciali pentru sistemele fotovoltaice si care permit multe cicluri incarcare-descarcare.

Deschideti unitatea de control ridicand zavoarele din partea dreapta de pe marginea inchizaturii. Cablurile difuzoarelor, cel de alimentare si cablul panoului solar trebuie sa le treceti prin orificiul din partea de jos a unitatii (vezi imaginea alaturata) si sa

conectati mufele la orificiile corespunzatoare. IMPORTANT: Asigurati-va ca butonul de alimentare este in pozitia OFF si butonul de volum este dat la minim (LOW, invers acelor de ceasornic), asa cum arata in Fig.1 atunci cand este alimentata unitatea.

Configurarea si instalarea

1) Folositi feroneria de prindere (inclusa) pentru a monta caseta cu unitatea de control pe o suprafata verticala. Asezati unitatea de control cu fata in jos si atasati sistemele de prindere cu ajutorul suruburilor incluse in pachet.

5

2) Instalarea panoului solar Capatul suportului de montare U - Fixati piesa in forma U cu ajutorul celor doua suruburi din capatul bratului (de forma tot U) - Slabiti, dar nu scoateti suruburile care fixeaza partea mobila U a suportului bratului (va ajuta sa pozitionati, la final, panoul solar intr-un unghi de 45°) - Asezati panoul solar pe o suprafata plana, cu partea de sticla in jos (avand grija sa nu-l zgariati). - Asezati bratul mobil peste spatele panoului solar cu clemele orientate in partea de jos (spate) si forma U in sus. Pozitionati bratul mobil astfel incat clemele sa fie asezate sub marginea laterala a panoului solar. - Rotiti bratul de montare (pana ajunge perpendicular fata de marginea panoului) si fixati-l de panoul solar prin strangerea suruburilor. Vedere de pe fata/spate /lateral a bratului Cleme (orientate pentru a prinde marginea panoului) Rotiti bratul si stranceti suruburile

3) Atasati cablul de alimentare pentru unitatea de control (aflat in cutia protectoare a acumulatorului) la un acumulator de 12V (acumulatorul nu este inclus) potrivind terminatiile pozitive si negative. Celalalt capat al cablului legati-l la Unitatea de control, in partea stanga, acolo unde se specifica legarea acumulatorului (12V BATTERY) respectand culorile/polaritatea firelor ROSU pe (+) plus si NEGRU pe (-) minus . Atasati cele doua fire ale boxelor de la Turnul cu 20 de difuzoare la bornele dedicate difuzoarelor de pe unitatea de control (SPEAKERS). Conectati panoul solar la baterie potrivind terminatiile pozitiv si negativ la ambele capete. (Fig.2) 4) Inainte de a atasa cablurile bateriei, asigurati-va ca comutatorul aparatului este in pozitia OFF ( inchis) 5) Se recomanda montarea turnului 20-difuzoare pe un stalp sau pe o suprafata care vizeaza in mod direct si este la acelasi nivel cu zona infectata. 6) Unitatea de control are o siguranta de 5A iar firul panoului solar fotovoltaic o siguranta de 10A. In caz de nefunctionare a sistemului , verificati si eventual inlocuiti cele doua sigurante cu sigurante de putere similara.

6

7) Setati comutatoarele “Recordings”, “Mode Settings”, „Time Off”, „Time of Operation” si „Random Operation” la setarile dorite (A se vedea “PROGRAMAREA SUPER PRO AMP” pentru detalii complete cu privire la modul de programare a protectiei contra pasarilor) 8) Asigurati-va ca volumul este dat la minim (LOW - invers acelor de ceasornic) 9) Glisati comutatorul de alimentare in pozitia ON. Poate dura cateva secunde inainte de a incepe. 10)

11) Reglati volumul la nivelul dorit. 12) Inchideti capacul, puneti si inchideti zavoarele. Setarea incarcatorului Atentie : pentru a evita deteriorarea sau scurtarea ciclului de viata al acumulatorului este necesar ca inainte de a pune in functiune aparatul, incarcatorul sa fie setat in functie de tipul acumulatorului folosit !

Tipul acumulatorului folosit si setarea necesara incarcatorului in functie de acumulator o puteti efectua comutand cele doua butoane de pe spatele incarcatorului in functie de tabelul de mai jos:

Tipul acumulatorului Voltajul Butonul 1 Butonul 2 AGM 14,4V OFF OFF Gel 14,1V ON OFF

Umed 14,7V OFF ON Calcium 14,9V ON ON

7

Modul de functionare al incarcatorului si semnificatia LED-urilor:

Cele 3 LED-uri indica stadiul de incarcare al acumulatorului

si defectiunile conexiunilor

Defect Incarca Incarcat maxim

Rosu Albastru Verde

Panoul indica conexiunea inexistenta a acumulatorului

Aprins Clipeste rar Clipeste rar

Borne inversate ale acumulatorului

Aprins Clipeste des Clipeste des

Borne inversate ale Panoului Stins Stins Stins

Incarcare slaba Stins Clipeste rar Stins

Inarcare egalizata, absorbita in masa

Stins Aprins Stins

Incarcare puternica Stins Stins Aprins

Panou solar slab Clipeste rar Stins Stins

Noaptea nu incarca Stins Stins Stins

Confectionarea suportului pentru montare

ATENTIE! Pilonii inalti pot fi grei si montarea lor poate fi periculoasa. Se recomanda atentie sporita si luarea masurilor de precautie cand se construiesc sau se instaleaza pilonii de sustinere. Bird Gard LLC. nu isi asuma nicio responsabilitate pentru eventuale pagube sau leziuni survenite in timpul acestui proces.

Inainte de montarea dispozitivului, trebuie sa aveti in vedere faptul ca, la finalul sezonului, intreg sistemul trebuie dezasamblat si reasamblat sezonul urmator.

Sugestii pentru folosirea pilonilor cu inaltimea mai mica de 6 metri:

- Daca pilonul este compus din mai multe bucati, imbinati bucatile componente la sol, inainte de inaltare.

- Montati turnul cu cele 20 de difuzoare in capatul pilonului si strangeti surubul aflat chiar la baza turnului.

- Asigurati-va ca pilonul este fixat corespunzator fie intr-un trepied, la sol, fie prins corespunzator, de orice punct fix din zona.

Impingeti pilonul inauntrul cutiei difuzorului pana la capat

Manson cu surub de prindere

8

Sugestii pentru folosirea pilonilor cu inaltimea mai mare de 6 metri:

- Folositi tevi din otel galvanizat si imbinati corespunzator bucatile care compun pilonul de sustinere al turnului.

- Puteti fixa pilonii inalti direct in pamant, dar trebuie sa aveti in vedere impamantarea corespunzatoare, in conditii de siguranta.

Accesoriu feronerie pentru prinderea panoului solar Aprox. 1m

Amplasare Factori decisivi pentru alegerea locatiei potrivite a dispozitivului: - Intrucat majoritatea pasarilor incep sa se hraneasca de la marginea unei culturi spre interior, se recomanda plasarea dispozitivelor folosite astfel incat aria lor de acoperire sa depaseasca marginea culturii ce se doreste a fi protejata. Pentru culturile extinse, se recomanda pozitionarea dispozitivului la 100-150 metri de la margine catre interiorul ariei vizate, precum si amplasarea unui numar mai mare de dispozitive, la o distanta de aproximativ 350-400 metri unul fata de celalalt.

- Amplasati turnul cu cele 20 de difuzoare la cel putin 1.5 metri deasupra copacilor sau culturilor, pentru acoperire maxima.

- Daca este posibil, se recomanda pozitionarea dispozitivului pe un varf de deal sau pe varful unui damb si nu intr-o vale. Cu cat dispozitivul este amplasat la o inaltime ridicata, cu atat dispersia sunetelor este mai extinsa.

- Daca in zona ce trebuie protejata vantul bate constant si din aceeasi directie, dispozitivul trebuie amplasat in directia opusa vantului.

- Daca aria ce trebuie protejata este incojurata de copaci, se recomanda amplasarea dispozitivului cat mai aproape de margini si, implicit, de copaci, pentru a crea o bariera in cale apasarilor. Daca pasarile au cuiburi in copacii care imprejmuiesc aria vizata, se recomanda ca dispozitivul sa functioneze 24 de ore, pentru eficienta crescuta.

- Lacurile, raurile sau zonele umede sunt zone preferate si frecventate, cel mai adesea, de pasari pentru odihna si cuiburi. Amplasati dispozitivul Bird Gard astfel incat si zonele limitrofe ariei vizate sa fie protejate, daca nu total, macar partial.

- Daca aria ce trebuie protejata se afla in vecinatatea unor zone locuite, inainte de amplasarea dispozitivului trebuie sa aveti in vedere faptul ca nu toate persoanele tolereaza sunetele emise de acest dispozitiv.

Atentie : Sistemul genereaza o putere de 125dB fiind necesare castile de protectie antifonica !

9

PROGRAMAREA SUPER PRO AMP

Pentru a programa unitatea dvs. Super Pro AMP veti avea nevoie de o surubelnita mica, de o scobitoare, sau de alte obiecte mici, rigide pentru a comuta switch-urile (butoanele) in tablourile de comutare. Tabloul de comutare este randul de comutatore situate in coltul din stanga sus al unitatii de la stanga “Recordings” si la dreapta de “Mode Settings”. Un comutator este pornit (ON) daca este mutat in partea dreapta. Comutatorul este inchis (OFF) daca acesta este mutat in partea stanga.

Comutatoarele de programare a sunetelor Comutatoarele de programare sunt primele opt comutatoare din partea de sus a zonei de comutare. Fiecare comutator are un numar de inregistrare in dreptul sau, care corespunde cu descrierea pasarii de pe eticheta aplicata pe folia fixata pe cip-ul EPROM. Comutatoarele modalitatii de programare Comutatoarele modului de setare (MODE SETTINGS) configureaza diferitele modalitati de operare, cum ar fi: timpul intre sunetele suparatoare/alarma/pradator pentru pasari, cand va functiona dispozitivul (doar ziua, doar noaptea, 24 ore) si daca unitatea va functiona in mod normal sau la intamplare.

Comutatoarele de pauza Cele doua comutatoare de pauza “Time Off” sunt situate imediat sub comutatoarele “Recording” din panoul de comutare. Cand unitatea este setata la unul dintre modurile diferite de timp Time Off, unitatea va seta un numar de secunde sau minute intre perioadele de emitere ale sunetelor. Va rugam sa retineti ca unitatea va reda toate inregistrarile selectate (fie secvential sau non-secvential, in funtie de modul aleator selectat), dupa care va merge intr-o intarziere. Timpul in care unitatea ramane inchisa depinde de setarile Time Off si Random Mode. In cazul in care uniteta functioneaza in modul aleator (Random Mode), unitatea va intarzia oricat de la valoarea minima la valoarea maxima pentru acea setare OFF. Daca unitatea nu este in Random Mode, aceasta va intarzia doar valoarea minima. Pentru a seta perioada de timp Off (sau intervalul de intarziere), utilizati urmatoarele setari de pe comutatoarele 1 si 2 in modul de setare al functiei.

Comutator Mod de functionare (MODE SETTINGS) 1 Stabileste perioada de timp oprit (OFF) 2 Stabileste perioada de timp pornit (ON) 3 Stabileste timpul de functionare 4 Stabileste timpul de functionare 5 Seteaza modurile ON si OFF aleator

10

Comutator 1 Comutator 2 Perioada de pauza MOD MIN MAX ON(pornit) OFF(oprit) Scurt Scurt 17sec 50sec

OFF ON Mediu Mediu 1.00min 4.15min ON ON Lung Lung 5.00min 10.00min OFF OFF Foarte lung Foarte lung 10.00min 30.00min

Comutatoarele timpului de functionare Cele 2 comutatoare ‘Zi/24ore/Noapte’ (Day/24hour/Night) se gasesc in randul de taste imediat sub comutatoarele de pauza (Time-Off). ‘Night Mode’ – unitatea functioneaza in timpul noptii; ‘Day Mode’ – unitatea functioneaza in timpul zilei. Oricum, senzorul de lumina care detecteaza lumina soarelui este sensibil la lumina puternica. Asigurati-va ca nu aveti nici o sursa de lumina puternica indreptata spre dispozitiv deoarece aceasta ar putea afecta functionarea corespunzatoare. In modul 24-hour, unitatea va functiona incontinuu, indiferent ca e zi sau noapte. Pentru a configura perioada de functionare a dispozitivului setati comutatoarele 3 si 4 in ‘Mode function’ ( mod functionare) dupa cum urmeaza:

Comutator 3 Comutator 4 Mod ON OFF Doar ziua OFF ON 24 de ore ON ON Doar noaptea OFF OFF Deasemeni doar noaptea

Comutatorul de functionare ‘la intamplare’(random) Comutatorul de functionare ‘la intamplare’ este ultimul din randul de taste (NORMAL - RANDOM OPERATION). Cand este actionata functionarea in mod ‘la intamplare’(ON) inseamna redarea la intamplare a sunetelor selectate in ordine nesecventiala; intervalul de pauza va fi ales la intamplare in functie de timpul selectat (scurt, mediu, lung, extralung). Cand dispozitivul nu functioneaza in modul random „la intamplare”, acesta va reda inregistrarile selectate in ordine secventiala; timpul de pauza va fi cel mai scurt timp din perioada selectata (scurt, mediu, lung, extralung). Modul ‘la intamplare’ este recomandat pentru a evita ca pasarile sa se adapteze la un sablon presetat de sunete. Pentru functionarea in acest mod (random), setati comutatorul dupa cum urmeaza:

Comutator 5 MOD ON Pornit mod “la intamplare” OFF Oprit mod “la intamplare”

Exemplu de programare Comutatoare de inregistrare Rezultate 1,3,5 si 6 in pozitia ON (pornit) Reda sunetele de pasari1,3,5 si 6 Comutatoare mod 1= pozitia OFF (oprit) 2= pozitia ON (pornit) (mediu) atunci timpul de pauza este programat de la 1min la 4 min 3= pozitia ON 4= pozitia OFF atunci dispozitivul functioneaza doar in timpul zilei 5= pozitia ON la intamplare, in ordine nesecventiala

11

Controlul volumului Dispozitivul are un cadran de control al volumului pe partea frontala a acestuia. Prin rotirea cadranului spre ‘low’ (volum scazut) va rezulta un sunet foarte redus ca volum iar prin rotirea cadranului spre ‘high’ (volum ridicat) va rezulta o crestere a sunetului. Atentie: Aveti grija cand rotiti cadranul din moment ce dispozitivul care ar putea fi in stare inactiva in acel moment sa se reactiveze la un nivel foarte ridicat al sunetului care ar putea sa fie dureros pentru urechile dumneavoastra. Comutatorul de pornire Comutatorul de pornire ON-OFF porneste si opreste dispozitivul. Glisarea comutatorului spre on va porni dispozitivul . Daca inchideti dispozitivul asigurati-va ca il tineti inchis cel putin 30 de secunde pana sa-l reporniti timp in care modulul electronic se reseteaza corect. Probleme de functionare:

Problema Solutia

Dispozitivul este pornit dar nu se aude niciun sunet

Verificati setarile volumului. Verificati setarile timpului de functionare.

Verificati ca cel putin un sunet al unei pasari sa fie redat.

Dispozitivul este pornit, dar reda sunetul unei singure pasari in continuu, indiferent de setari

Resetati dispozitivul prin oprirea acestuia timp de 30 de secunde si pornirea din nou a acestuia.

Dispozitivul nu functioneaza cum trebuie in modul ‘zi’ sau ‘noapte’

Verificati din nou setarile comutatorului ‘mod’ (mode).

Asigurati-va ca senzorul de lumina sa nu fie obstructionat.

Asigurati-va ca senzorul sa nu fie afectat de lumini puternice in partea din fata sau din spate a

dispozitivului.

Dispozitivul nu functioneaza corect cand e conectat la acumulatorul de

12 volti

Verificati starea bateriei. Opriti functionarea dispozitivului prin trecerea

comutatorului in pozitia OFF. Reconectati bateria, asteptati 30 de secunde, apoi porniti

dispozitivul din nou.

Acumulatorul nu functioneaza Incarcati sau inlocuiti acumulatorul

Se pierde conexiunea electrica Verificati ca toate conexiunile acumulatorului sa fie bine stranse

Chipul de sunete nu este perfect introdus

Scoateti cipul de sunete si reintroduceti-l, asigurandu-va ca este introdus complet in soclu

Cipul este introdus gresit Scoateti cipul si introduceti-l cu eticheta scrisa cu speciile pasarilor, orientata spre partea stanga

Panoul solar nu produce suficient curent electric pentru reincarcarea

acumulatorului

Repozitionati panoul solar fotovoltaic astfel incat sa fie orientat spre sud iar pe timpul verii sa aiba

un unghi de 45° fata de axul vertical

Unitatea nu a fost inchisa inainte de a se deconecta acumulatorul,

producand intrarea in modul de protectie (safe mode)

1. Inchideti comutatorul de curent prin trecerea lui in pozitia OFF (inchis) 2. Deconectati acumulatorul 3. Scoateti cipul de sunete 4. Asteptati 30secunde 5. Reintroduceti cipul de sunete 6. Reconectati bateria

7. Treceti comutatorul in pozitia ON (deschis)

12

®

Declaratia de conformitate Numele Producatorului: Bird Gard, LLC

Adresa Producatorului: P.O. Box 1690

254 West Adams Avenue

Sisters, Oregon 97759 U.S.A.

Telephone: +541-549-0205

Fax: +541-549-5286

Declara ca acest produs::

Denumirea produsului: Bird Gard Super Pro AMP

Model Numar: 0027

Descriere: Dispozitiv electronic de indepartare a pasarilor

Este conform cu urmatoarele specificatii:

EMC:

EMC Directive 89/336/EEC

Radiatie imunitara:

EN 50082-1:1994

IEC 1000-4-2; Descarcare electrostatica

IEC 1000-4-3:1994; 3 V/M, 27-500 MHz, 80% Amplitudine Modulata; Class 2

IEC 1000-4-4:1995; +/- 1000 V; Level 2; Class 1

Radiatie si Interferente Emise

EN 50081-1:1992

EN 55022 Group 1, Class B

_

Todd Weitzman

President Bird Gard LLC