manual tehnic panou solar

of 72 /72
Manual tehnic

Author: szasz-dezideriu

Post on 01-Dec-2015

203 views

Category:

Documents


7 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Panou solar Chromagen

TRANSCRIPT

 • Manual tehnic

 • 2

  Principiile cheie ale Chromagen:Cele mai inalte standard de calitateRetea de distributie internationalaVarietate de solutiiVasta experienta tehnicaAsistenta dupa vanzareCunoastere profunda pietei

 • 3Produse

  Panouri solare

  Rezervoare de stocare

  Sisteme de incalzire cu energie solara

  Chromagen este lider mondial in sistemele de incalzire cu energie solara. Infiintata in 1962, Chromagen a acumulat ani de experienta in utilizarea energiei nelimitate solare, in scopul incalzirii apei. Chromagen ofera sisteme destinate utilizarii in locuinte, ca si sisteme mai complexe pentru aplicatii coemerciale in hoteluri, spitale, blocuri de apartamente si uzine industriale.Venind in intampinarea nevoilor actuale, dar vizand si viitorul, Chromagen, jucator important pe plan mondial in domeniul energiei alternative, dezvolta o gama de produse fiabile si eficiente care asigura solutii garantate si curate pt incalzirea apai.

  Chromagen proiecteaza sisteme si solutii cu energie solara pentru a satisface nevoi individuale si se implica in planificare si instalare in fiecare etapa a proiectelor. Pe langa sisteme, panouri si rezervoare de stocare, Chromagen asigura accesoriile, cum sunt suporturile si kiturile de conectare.

  Chromagen executa panouri solare folosind tehnologii de ultima ora. Placutele acoperite cu un strat de cupru sunt sudate ultrasonic pe tubulatura din cupru asezata intr-o rama si acoperita cu geam securizat. Optional sunt oferite rame din otel inox si aluminiu, iar straturile absorbante pot fi acoperite cu vopsea selectiva, crom si sputtering (vopsea ultraselectiva).

  Chromagen produce rezervoare de stocare intr-o gama de dimensiuni de la 30 la 300 litri, care pot fi rezervoare simple sau rezervoare cu schimbator de caldura. Toate rezervoarele au o placa electrica pentru conectare, si sunt acoperite cu email. Ele pot fi montate fie in pozitie verticala, fie orizontala.

 • 4

  Table of contents 1. General Introduction 1.1 About this Manual 8

  1.2 Company Introduction 8

  1.3 Quality Assurance 8

  1.4 Solar thermal system - basics 8

  1.5 Forced circulation system 9

  1.6 Thermosiphon system 9

  1.7 Closed-Loop Versus Open-Loop Systems 10

  1.8 Water quality 10

  2. Flat-plate collectors 13

  2.1 Introduction 14

  2.2 The collector parts 15

  2.3 Specifications of CHROMAGEN Collectors 16

  2.4 Collectors Data sheets 17

  CR90 17

  CR100 18

  CR110 19

  CR120 20

  CR130 22

  CR140 23

  3. Storage Tanks and heat exchangers 25

  3.1 Introduction 26

  3.2 Storage Tanks Data Sheets 29

  Solar Vertical Tanks 29

  Solar Horizontal Tanks 30

  Solar Tanks with Double Jacket heat exchanger 31

  Solar Vertical tanks with Spiral heat exchanger 32

  Horizontal Tanks with Spiral/Serpentine heat exchanger33

  4. Installation-Getting started 35

  4.1 General Information 36

  4.2 Thermosiphon systems configurations 37

  4.3 Forced circulation systems configurations 37

  4.4 Safety during Site Inspection 38

  4.5 Review Local Codes 38

 • 5 4.6 Required tools and equipment 38

  4.7 Selecting systems location 39

  4.8 Roof Survey 39

  4.9 Water Requirements 40

  4.10 Customer Approval 40

  4.11 Work Force 41

  4.12 Propylene Glycol properties 41

  5 Thermosiphon system Installation 43

  5.1 Inclined roof installation 44

  5.2 Flat roof installation 46

  5.3 Plumbing the system 48

  5.4 Filling and Testing 50

  6. Forced circulation system installation 53

  6.1 Introduction 54

  6.2 Inclined roof installation 55

  6.3 Flat roof installation 55

  6.4 Location of collectors, tank and system operation 57

  6.5 Anti-freeze Protection 58

  6.6 Plumbing the System 58

  6.7 Filling and Testing 58

  6.8 Additional Notes 58

  7. Troubleshooting & Maintenance 61

  7.1 Thermosiphon System 62

  7.2 Forced Circulation Systems 62

  7.3 Maintenance 65

  7.4 Periodic maintenance 65

  7.5 Replacement of Parts 65

  7.6 Warnings 65

  8. Accessories 67

  8.1 Solar station 68

  8.2 Thermostatic control 69

  8.3 Circulation pumps 70

  Warranty

 • 1

 • INTRODUCERE

 • 1.2 Introducere in sisteme

  1.3Asigurarea calitatii

  1.4. Sistem solar termic elemente principale

  1.1 Despre Manual Acest manual ofera urmatoarele informatii :a. Principiile sistemelor de incalzire cu energie solarab. Produsele Chromagen - panouri si rezervoarec. Specificatii, montaj si intretinere pentru sistemele de incalzire rezidentiale cu energie solara.Chromagen utilizeaza cele mai avansate tehnici de productie pentru a asigura produse durabile. Cititi acest manual cu atentie inainte de a incepe lucrul, si respectati procedurile punct cu punct. Daca aveti intrebari, va rugam sa le adresati dealer-ului local al Chromagen.

  Produsele Chromagen pot fi asamblate in 2 tipuri diferite de sisteme :" Termosifon, sisteme cu circuit inchis" Circulatie fortata, sisteme cu circuit inchisDiferentele si principiile de lucru ale diferitelor sisteme sunt descrise in cap.2.Sistemele termosifon sunt recomandate oriunde este posibila montarea pe acoperis. Caracteristicile functionale ale acestor sisteme sunt mai simple decat cele ale sistemelor cu circulatie fortata, deoarece nu implica parti mobile sau electropompe. La sistemele cu circulatie fortata, rezervorul de stocare apa poate fi asezat oriunde, aspect deloc de neglijat pt considerente estetice, sau atunci cand acoperisul nu permite montarea structurii de suport a unui rezervor.

  Sistemul de management al calitatii de la Chromagen satisface standardele ISO 9001. Produsele sunt executate din materiale de cea mai buna calitate, iar liniile moderne de productie asigura permanenta precizie si finisare superioara. Sistemele si componentele Chromagen sunt testate conform standardului european EN12975 pt panourile solare, EN12976 pt sistemele solare de incalzire, standardul international ISO 9806, standardul israelian, SRCC USA, standardul australian si altele. Numeroase institute din toata lumea au testat si aprobat sistemele Chromagen : INTA Spania, FSEC Florida, ITW Germania, SPF Elvetia, CSTB Franta, ENEA Italia, Democritos Grecia, Sii Israel, si altele. Pt Chromagen este o mandrie sa ofere clientilor produse eficiente si de inalta calitate, si sa se implice in lupta mondiala pentru un mediu mai curat, prin utilizarea surselor de energie alternativa.

  Un sistem de incalzire a apei cu energie solara este compus din mai multe elemente importante :a. Unul sau mai multe panouri solare montate pe acoperisb. Un rezervor de stocare cu sau fara schimbator de caldura in interiorc. O electropompa pt circularea fluidului de transfer al caldurii (numai la sistemele cu circulatie fortata)Exista doua tipuri de circulatie a apei incalzite de la soare :a. Termosifon (TS)b. Circulatie fortata (FC)

 • General Introduction9

  Schema sistemului cu circulatie fortata

  1.5Sistem cu circulatiefortata

  1.6 Sistem termosifon

  T50

  Vana control

  Controler

  pompa

  Apa la utilizator

  Senzortemp.

  Rezervor stocare apacu schimbator de caldura

  Alimentare apa

  Incalzireaux.

  Vanacontrol

  Vas expansiune

  Element electricincalzire

  Panouri solare

  Senzortemp.

  Sistemele cu circulatie fortata folosesc electricitate pt actionarea pompelor care imping fluidul in sistem. Sistemele termosifon se bazeaza pe gravitatie pt acest lucru. In ambele sisteme placa absorbanta a panoului colecteaza energia termica a soarelui care incalzeste apa sau solutia antigel care curge printr-o serie de tuburi. Odata incalzit, fluidul curge prin tuburi catre rezervorul de stocare. Fluidul incalzit incalzeste apa din rezervor in mod direct sau cu ajutorul unui schimbator de caldura. Deficitul de energie este completat cu o sursa electrica sau de gaz.

  Sistemele cu circulatie fortata folosesc electropompe, supapa si controlere pt a circula apa sau alt fluid pt transfer de caldura prin panouri. Sistemele FC sunt de obicei mai putin eficiente si mai costisitoare decat sistemele TS, desi panoul lucreaza la temperatura mai scazuta, insa ele permit o mai mare flexibilitate in pozitionarea componentelor sistemului : rezervoarele de stocare nu trebuie montate deasupra sau aproapa de panouri. Deoarece ele folosesc energie electrica pt a actiona pompa, aceste sisteme nu vor functiona daca se intrerupe sursa electrica.

  In general sistemele TS nu folosesc electropompe pt circularea fluidului in tubulatura. In schimb ele folosesc principiul termosifonului. Aceste sisteme sunt mai usor de intretinut, mai putin costisitoare la montaj si in general mai eficiente decat sistemele FC, insa ele au unele limite de montaj, deoarece rezervorul de stocare trebuie asezat deasupra partii inferioare a panoului.Sistemele termosifon folosesc convectia naturala pt circularea apei prin panourile solare. Pe masura ce apa se incalzeste in panou, ea se ridica in partea superioara a panoului si de acolo in rezervorul de stocare. In acest stadiu actiunea termosifon determina apa mai rece din rezervor sa curga in jos prin tevi catre partea inferioara a

 • 10

  1.7 Sisteme cu circuit inchis

  1.8 Calitatea apei

  Rezervorul poate fi amplasat partial sub panou, intr-o configuratie cu profil redus, dupa cum se arata la punctul 5.1. Instalatia cu profil mic necesita supapa de control suplimentara pt a preveni curgerea inversa in termosifon.Un sistem cu circuit inchis. Fluidul de transfer caldura (apa sau solutie antigel) circula prin tubulatura sistemului fara a se amesteca cu apa potabila din interiorul rezervorului de stocare. Sistemele cu circuit inchis sunt recomandate mai mult pt climat mai rece, deoarece solutia antigel previne inghetarea fluidului din sistem. In locurile cu apa dura sistemul limiteaza dezvoltarea depunerilor calcaroase in tuburile panoului. Sistemele cu circuit inchis pot fi operate in sistemele FC sau TS.

  In zonele in care continutul in carbonat de calciu al apei depaseste 250 mg/l, se recomanda insistent sa se foloseasca sistemele cu circuit inchis. Colmatarea cu depuneri poate afecta functionarea si poate scurta durata de viata a panourilor.

 • General Introduction11

  Vas expansiune

  Sistem termosifon cu circuit inchis - Schema

  Alimentare apa

  Supapaaerisire

  Vana control

  Supapa eliberare presiune

  Rezervor stocare apa

  Panouri solare

  Element electric de incalzire

  Apa lautilizator

  Rezervorul trebuie asezat deasupra colectoarelor Montajul in profil redus necesita adaugarea unei vane de control

 • 2

 • Panouri cu suprafata plana

 • 14

  Eficienta termica:

  Suprafata selectiva:

  2.1 Introducere

  Radiatiereflectata

  a

  Radia

  tie so

  l ra

  Radiatieemisa

  Geam

  IsolatieRama

  Sistemele de incalzire solare folosesc panouri pt a capta caldura solara. Cand se cere ca temperatura apei sa fie sub 80C, se folosesc de obicei panouri cu suprafete plane.Un panou cu suprafata plana este o cutie izolata, rezistenta la intemperii, continand o placa absorbanta de culoare inchisa conectata la o serie de tuburi si acoperita cu un invelis transparent sau translucid. Un panou are in mod tipic 1 m latime, 2 m lungime si 10 cm grosime. Placa absorbanta colecteaza energia termica de la soare, care apoi incalzeste apa (sau solutia antigel) care curge printr-o serie de tuburi. Odata incalzit, fluidul este pompat sau curge natural prin tuburi catre rezervorul de stocare. Fluidul incalzit incalzeste apa mai rece din rezervor in mod direct sau cu ajutorul unui schimbator de caldura.

  Eficienta instantanee a unui panou solar, ?, in conditii constante, este definita ca raportul dintre puterea actuala utila extrasa, Q, si energia solara interceptata de panou, GA.?i = Q : GA = 1 (sau 100%)Q este calculat din Q = mi, Cp(Tout - Tin) unde m - debitul prin panou, Cp - caldura specifica a fluidului ; Tin - temperatura intrare panou ; Tout - temperatura iesire panou.Suprafata simpla vopsita in negru poate fi imbunatatita si poate deveni mai eficienta daca se foloseste stratul de vopsea " selectiva ".Anumite acoperiri speciale pot reduce capacitatea de re-radiatie fara a reduce apreciabil capacitatea de absorbtie a energiei. Chromagen executa panouri solare cu tehnologii de ultima ora.Placutele acoperite cu cupru sunt sudate ultrasonic pe tuburile din cupru inchise intr-o rama si acoperite cu geam securizat. Absorbantele sunt disponibile cu o varietate de acoperiri optionale: vopsea selectiva, negru de crom, sputtering ultra selectiv. De asemenea sunt disponibile ramele din otel galvanizat si aluminiu anodizat.

 • Flat-plate collectors15

  2.2 PANOU SOLAR-Parti componente : 7

  3

  4

  12

  5

  9

  3

  8

  6

  1. Placa absorbanta - placute din cupru sudate ultrasonic pe tubulatura din cupru, pt a asigura un transfer excellent al caldurii intre placute si tuburi, si o inalta efciienta.2. Invelisul placii absorbante - fie acoperire sputtering, fie negru de crom pe nichel, sau vopsea speciala neagra. Toate asigura absorbtia excelenta a energiei, chiar in conditii de clima mai rece.3. Izolatia - Placa absorbanta este incapsulata in poliuretan rigid de 30mm. Cu un strat optional de 20mm de vata minerala, asigura retinerea caldurii in panou.4. Geamul panoului - foaia de geam de 3.2 mm este special conceputa sa reduca reflexia si securizata pt maxima rezistenta si durabilitate. Continutul scazut in oxid de fier de 0,03% permite o transmisie a luminii solare de 91%.5. Ramele - A. Aluminiu - ramele din aluminiu anodizat sunt solide si disponibile in culoare naturala, neagra sau rosie.

  B. Otel galvanizat - necostisitoare, dar totusi durabile, ramele din otel galvanizat sunt disponibile in culoare neagra, gri sau alba.6. Tubulatura - tevi 5/8" sau 8 mm din cupru lipite pe tuburi din cupru de 11/8" sau 7/8", cu distributie optima a fluidului.7. Conexiunile tuburilor - patru conexiuni BSP din alama (female)8. Placa posterioara - placa posterioara este executata dintr-o foaie de polipropilena neagra,9. Folie de aluminiu - folia de aluminiu actioneaza ca o bariera impotriva evaporarii ???????????????, atasata la izolatie.

 • Model CR-90 CR-100 CR-110 CR-120 CR-130 CR-140 Regular Sputtering

  Diametrul tevii 8 mm 5/8 8 mm 5/8 8 mm 5/8 8 mm 5/8 8 mm 8mm 5/8 8mm 5/82Suprafata bruta (m ) 1.69 1.69 2.05 2.05 2.37 2.37 2.80 2.80 2.80 2.96 2.96 3.71 3.71

  1.52 1.52 1.85 1.85 2.15 2.15 2.56 2.56 2.56 2.73 2.73 3.44 3.44

  Lungime (cm) 182 182 190 190 219 219 219 219 219 247 247 309 309

  Latime (cm) 93 93 108 108 108 108 128 128 128 120 120 120 120

  Grosime (cm) 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9

  Greutate (gol) kg 27 29 31 34 35 38 41 44 44 45 49 54 60

  Capacitate fluid (litri) 1.0 2.7 1.2 3.2 1.3 3.6 1.5 4.1 1.6 2.3 5.3 2.6 6.3

  Tip Absortie Emisivitate Temperaturastagnare

  @1000W/m 2 & Temp.ambient 30C

  Vopsea selectiva 0.9 0.45 160C

  Negru de crom 0.95 0.12 170C

  Sputtering 0.95 0.05 180C

  Due to on-going development, specifications are subject to change without notice

  Tip EmisivitateTransmitanta(Lumina vizibila)

  Transmitanta(Radiatiesolara)

  Grosime Conducte

  D65 SOL t [mm] K[W/mk]Normal 0.85 0.90 0.86 2.8-3.5 1Securizatsolar

  0.85 0.916 0.91 3-4 1

  Presiune de incercare panouri: 12 bar Presiune max. de operare panouri: 10 bar Dimensiuni in mm; Rama din aluminiu

  Specificatii geam

  Specificatii acoperiri

  2.3 Specifications of CHROMAGEN Collectors

  16

  2Supr.neta a desch.(m )

 • Flat-plate collectors 17

  CR90

  Flow[L / hr]

  Pressure drop on one 5/8 col. [Cm of Water]

  Pressure drop on one 8mm col. [Cm of Water]

  50 0.1 0.3

  100 0.3 1

  150 0.9 2.1

  200 1.4 3.5

  250 2.5 6

  300 3.7 8

  350 5.3 10.2

  Risers Diameter 8 mm 5/8

  Connections thread BSP (female) 3/4 3/4

  Gross area [m2] 1.69 1.69

  Net aperture area [m2] 1.52 1.52

  Length [cm] 182 182

  Width [cm] 93 93

  Thickness [cm] 9 9

  Weight (Empty) [kg] 27 29

  Fluid capacity [liter] 1 2.7

  Test pressure [bar] 12 12

  Max. operating pressure [bar] 10 10

  Efficiency curve (black chrome) n=0.72 4.10X

  Efficiency curve (Selective paint) n=0.685 4.21X

  Dimensions in mm-Aluminum frame Efficiency curves were obtained by the standards

  institution of Israel & Chromagen Laboratories.

  2.4 Collectors data sheets

  0.140.1 0.12

  black chromeselect Paint

  X=(Tm-Ta)/G

  Tm=(Tout+Tin)/2: Means Water TempTa=Ambient TempG=Instantaneous Solar Radiation

  0.1

  0.2

  0.3

  0.4

  0.5

  0.6

  0.7

  0.8

  00 0.02 0.04 0.06 0.08

  EfficiencyEfficiency Curve CR90

  00

  968

  925

  1822

  1721

 • 18

  CR100 Risers Diameter 8 mm 5/8Connections thread BSP 3/4 3/4Gross area [m2] 2.05 2.05

  Net aperture area [m2] 1.85 1.85

  Length [cm] 190 190

  Width [cm] 108 108

  Thickness [cm] 9 9

  Weight (Empty) [kg] 31 34

  Fluid capacity [liter] 1.2 3.2

  Test pressure [bar] 12 12

  Max. operating pressure [bar] 10 10

  Efficiency curve (black chrome) =0.73 4.15X

  Efficiency curve (Selective paint) =0.69 4.75X

  Flow Pressure drop on one 5/8 col.

  Pressure drop on one 8mm col.

  [L / hr] [Cm of Water] [Cm of Water]

  50 0.2 0.6

  100 0.4 0.9

  150 1.0 2.5

  200 1.5 4

  250 2.7 6.3

  300 4.0 8.5

  350 5.6 10.9

  0.140.1 0.12

  black chromeselect Paint

  X=(Tm-Ta)/G

  Tm=(Tout+Tin)/2: Means Water TempTa=Ambient TempG=Instantaneous Solar Radiation

  0.1

  0.2

  0.3

  0.4

  0.5

  0.6

  0.7

  0.8

  00 0.02 0.04 0.06 0.08

  EfficiencyEfficiency Curve CR100

  00

  Dimensions in mm-Aluminum frame Efficiency curves were obtained by the standards

  institution of Israel & Chromagen Laboratories.

  1122

  1081,6

  1901

  .6

  1800

 • Flat-plate collectors 19

  Diametru tevi 8 mm 5/8

  Filet conexiuni BSP 3/4 3/4

  Suprafata bruta 2(m ) 2.37 2.372Deschidere neta (m ) 2.15 2.15

  Lungime [cm] 219 219

  Latime [cm] 108 108

  Grosime [cm] 9 9

  Greutate (gol) [kg] 35 38

  Capacitate fluid [liter] 1.3 3.6

  Presiune incercare [bar] 12 12

  Presiune max.de operare [bar] 10 10

  Curba eficienta (negru de crom) =0.76 4.34X

  Curba eficienta (Vopsea selectiva) =0.73 4.9X

  Debit Cadere de presiune pe o coloana 5/8

  Cadere de presiunepe o coloana 8mm

  [L / hr] [mc de apa] [mc de apa]

  50 0.25 0.75

  100 0.50 1.6

  150 1.25 2.6

  200 2.00 5

  250 3.00 7

  300 4.25 8.5

  350 5.75 12

  0.140.1 0.12

  negru de cromvopsea selectiva

  X=(Tm-Ta)/G

  Tm=(Tout+Tin)/2: inseamna temperatura apeiTa=Temperatura ambientalaG=Radiatie solara instantanee

  0.1

  0.2

  0.3

  0.4

  0.5

  0.6

  0.7

  0.8

  00 0.02 0.04 0.06 0.08

  EficientaCurba eficienta CR110

  00

  Dimensiuni in mm- rama aluminiu Curbele de eficienta au fost stabilite de institutul de standardizare

  din Israel si de laboratoarele Chromagen

  CR110

  1104

  1076

  2090

  2182

  ,2

 • CR120Horizontal

  5/8

  3/4

  2.80

  2.56

  219

  128

  9

  45

  5.1

  12

  10

  h=0.75 4.1X

  h=0.72 4.8X

  [L / hr]

  50 0.1 0.3

  100 0.2 0.8

  150 0.6 1.3

  200 1 2.5

  250 1.5 3.5

  300 2.1 4.2

  350 2.9 6.0

  0.140.120.1

  0.1

  0.2

  0.3

  0.4

  0.5

  0.6

  0.7

  0.8

  00 0.02 0.04 0.06 0.08

  EfficiencyCurba eficienta CR120

  00

  2231

  2191

  1274

  1170

  20

  Diametru teviFilet conexiuni BSP

  Suprafata bruta 2(m )2Deschidere neta (m )

  Lungime [cm]

  Latime [cm]Grosime [cm]

  Greutate (gol) [kg]Capacitate fluid [litri]

  Presiune incercare [bar]Presiune max.de operare [bar]Curba eficienta (negru de crom)Curba eficienta (Vopsea selectiva)

  negru de cromvopsea selectiva

  X=(Tm-Ta)/G

  Tm=(Tout+Tin)/2: inseamna temperatura apeiTa=Temperatura ambientalaG=Radiatie solara instantanee

  Debit Cadere de presiune pe o coloana 5/8

  Cadere de presiunepe o coloana 8mm

  [mc de apa] [mc de apa]

  Dimensiuni in mm- rama aluminiu Curbele de eficienta au fost stabilite de institutul de standardizare

  din Israel si de laboratoarele Chromagen

 • Flat-plate collectors 21

  CR120Model CR-120 CR-120 Sputtering8 mm 5/8 8 mm3/4 3/4 3/4

  2.80 2.80 2.80

  2.56 2.56 2.56

  219 219 219

  128 128 128

  9 9 9

  41 44 44

  1.5 4.1 1.6

  12 12 12

  10 10 10

  =0.72 4.14X=0.74 3.9X

  =0.72 4.8X

  [L / hr]

  50 0.4 1.5

  100 1 3

  150 1.8 4.3

  200 3 7.2

  250 4.8 9.8

  300 6 12.6

  350 9 18

  0.140.120.1

  0.1

  0.2

  0.3

  0.4

  0.5

  0.6

  0.7

  0.8

  00 0.02 0.04 0.06 0.08

  EfficiencyCurba eficienta CR120

  00

  1271

  1197

  2474

  2367

  Diametru teviFilet conexiuni BSP

  Suprafata bruta 2(m )2Deschidere neta (m )

  Lungime [cm]

  Latime [cm]Grosime [cm]

  Greutate (gol) [kg]Capacitate fluid [litri]

  Presiune incercare [bar]Presiune max.de operare [bar]Curba eficienta (negru de crom)Curba eficienta (Vopsea selectiva)

  negru de cromvopsea selectiva

  X=(Tm-Ta)/G

  Tm=(Tout+Tin)/2: inseamna temperatura apeiTa=Temperatura ambientalaG=Radiatie solara instantanee

  Debit Cadere de presiune pe o coloana 5/8

  Cadere de presiunepe o coloana 8mm

  [mc de apa] [mc de apa]

  Dimensiuni in mm- rama aluminiu Curbele de eficienta au fost stabilite de institutul de standardizare

  din Israel si de laboratoarele Chromagen

 • 22

  CR130 Risers Diameter 8 mm 5/8Connections thread BSP 3/4 3/4Gross area [m2] 2.96 2.96

  Net aperture area [m2] 2.73 2.73

  Length [cm] 247 247

  Width [cm] 120 120

  Thickness [cm] 9 9

  Weight (Empty) [kg] 52 54

  Fluid capacity [liter] 2-3 5.3

  Test pressure [bar] 12 12

  Max. operating pressure [bar] 10 10

  Efficiency curve (black chrome) =0.74 4.2X

  Efficiency curve (Selective paint) =0.73 4.9X

  Flow Pressure drop on one 5/8 col.

  Pressure drop on one 8mm col.

  [L / hr] [Cm of Water] [Cm of Water]

  50 0.3 1

  100 0.9 2.8

  150 1.6 4

  200 2.8 7

  250 4.5 9.5

  300 5.8 12.3

  350 7.6 16.7

  0.140.1 0.12

  black chromeselect Paint

  X=(Tm-Ta)/G

  Tm=(Tout+Tin)/2: Means Water TempTa=Ambient TempG=Instantaneous Solar Radiation

  0.1

  0.2

  0.3

  0.4

  0.5

  0.6

  0.7

  0.8

  00 0.02 0.04 0.06 0.08

  EfficiencyEfficiency Curve CR130

  00

  Dimensions in mm-Aluminum frame Efficiency curves were obtained by the standards

  institution of Israel & Chromagen Laboratories.

  1271

  1197

  2474

  2367

 • Flat-plate collectors 23

  Risers Diameter 8 mm 5/8

  Connections thread BSP 3/4 3/4

  Gross area [m2] 3.71 3.71

  Net aperture area [m2] 3.44 3.44

  Length [cm] 309 309

  Width [cm] 120 120

  Thickness [cm] 9 9

  Weight (Empty) [kg] 54 60

  Fluid capacity [liter] 12.69 6.3

  Test pressure [bar] 12 12

  Max. operating pressure [bar] 10 10

  Efficiency curve (black chrome) =0.75 4.3X

  Efficiency curve (Selective paint) =0.73 5.0X

  Flow Pressure drop on one 5/8 col.

  Pressure drop on one 8mm col.

  [L / hr] [Cm of Water] [Cm of Water]

  50 0.6 1.8

  100 1.4 3.8

  150 2.5 6.3

  200 4 8.1

  250 6 12.3

  300 9 17.7

  350 14 25

  CR140

  0.140.1 0.12

  black chromeselect Paint

  X=(Tm-Ta)/G

  Tm=(Tout+Tin)/2: Means Water TempTa=Ambient TempG=Instantaneous Solar Radiation

  0.1

  0.2

  0.3

  0.4

  0.5

  0.6

  0.7

  0.8

  00 0.02 0.04 0.06 0.08

  Efficiency

  Efficiency Curve CR140

  00

  Dimensions in mm-Aluminum frame Efficiency curves were obtained by the standards

  institution of Israel & Chromagen Laboratories.

  1276

  1202

  3089

  2982

 • 3

 • Rezervoare de stocare &Schimbatoare de caldura

 • 3.1 Introducere Rezervoarele de stocare sunt proiectate sa stocheze apa calda pentru utilizare in locuinte sau industrie. Apa din rezervor este incalzita prin mai multe mijloace optionale :" Electric : cu ajutorul elementului electric din interiorul rezervorului" Incalzire directa: apa calda vine din panoul solar, combinata cu apa din rezervor" Incalzire indirecta : folosind un rezervor de stocare special care include un schimbator de caldura la interior, conectat la o sursa de incalzire a apei (de ex. panou, gaz sau incalzire cu lemne).Rezervorul de stocare este izolat la exterior cu un strat de spuma poliuretanica injectata.Chromagen ofera o mare varietate de rezervoare, cu capacitati de la 30 la 300 litri.Rezervoarele solare pot fi impartite in 7 tipuri diferite, dupa cum se arata in figurile urmatoare :" Orientarea pe verticala sau orizontala permite instalarea flexibila, functie de nevoile clientului.

 • Storage tanks and heat exchangers27

  3.2Parti componente ale rezervorului de stocare

  1234

  659 710

  118

  1. Invelis exterior - foaie metalica acoperita cu poliester sau din aluminiu care asigura durabilitate extrema si finisare estetica.2. Izolatie - un strat izolator gros, din poliuretan, care asigura izolatia optima si retentia caldurii3. Rezervor de stocare - construit din otel gros, sudat automat, asigura precizie si permite o presiune de lucru de 8 bar.4. Acoperire email - strat interior din email care protejeaza impotriva coroziunii.5. Element electric - element electric eficient cu timp de incalzire rapid, permite asigurarea apei calde 24 de ore pe zi, 365 zile pe an.6. Anod sacrificial - asigura protectia anti-coroziva.7. Termostat - termostat introdus din constructie, asigura ca apa din rezervor sa nu depaseasca o temperatura pre-setata, in timp ce se foloseste elementul electric.8. Alimentare apa rece9. Apa calda de la panou - inlet10. Apa calda la utilizator11. Apa rece la panou - iesire

 • Rezervoare orizontaleRezervoare verticale

  Schimbator calduracu dubla spirala

  Schimbator calduradublucaptusit

  Schimbator caldurain spirala

  Schimbator calduradublu captusit

  Schimbator de calduracu serpentina/ spirala(sistem circuit inchis )

  3.3 ChromagenRezervoare

  (sistem circuit inchis )

  (sistem circuit inchis )

  (sistem circuit inchis )

  (sistem circuit inchis )

 • Storage tanks and heat exchangers29

  Rezervoare verticale

  Capacitate[L]

  A[mm]

  B[mm]

  C[mm]

  Greutate[Kg]

  Element electric(KW)

  150 1020 950 565 53 2.5

  200 1280 1210 565 91 2.5

  300 1430 1360 650 100 2.5 / 3.6

  C

  BA

  1

  2

  3

  4

  5

  6

  7

  8

  910

  11

  3.4 Fise tehnice rezervoare

  1. Invelis exterior2. Izolatie3. Rezervor stocare4. Acoperire email5. Element electric6. Anod sacrificial7. Termostat8. Alimentare apa rece9. Apa calda la utilizator10. Apa calda de la panou - inlet11. Apa rece la panou - outlet

 • 30

  Rezervoareorizontale

  Capacitate[L]

  A[mm]

  B[mm]

  C[mm]

  Greutate[Kg]

  Element electric(KW)

  120 860 800 565 50 2.5

  150 1020 950 565 53 2.5

  200 1280 1210 565 65 2.5

  300 1430 1360 650 91 2.5 / 3

  C

  B

  A

  5 6 7

  1 2 3 4

  8

  10 9

  11

  1. Invelis exterior2. Izolatie3. Rezervor de stocare4. Acoperire email5. Element electric6. Anod sacrificial7. Termostat8. Alimentare apa rece9. Apa calda la utilizator10. Apa calda de la panou - inlet11. Apa rece la panou - outlet

  *Dimensiuni in mm - rama din aluminiu *Curbele de eficienta au fost obtinute la institutul de standardizare din Israel si in laboratoarele Chromagen.

 • Storage tanks and heat exchangers31

  Rezervor de stocare cu schimbator de calduradublu captusit

  Capacitate[L]

  A[mm]

  B[mm]

  C[mm]

  Greutate[Kg]

  Element electric

  (KW)

  Supraf.sch.calduraArea [m2]

  Volumsch.calduraVol. [L]

  120 1240 1185 477 74 2.5 0.9 7.4

  150 1020 950 585 75 2.5 0.8 6.3

  200 1270 1210 585 93 2.5 1.2 9.4

  300 1420 1360 690 133 2.5 3

  1.6 12.6

  11

  6512 13710

  1198

  234

  C

  B

  A

  1. Invelis exterior2. Izolatie3. Rezervor de stocare4. Acoperire email5. Element electric6. Anod sacrificial7. Termostat8. Schimbator de caldura dublu captusit9. Inlet apa rece10. Apa calda la utilizator11. Inlet schimbator de caldura12. Outlet schimbator de caldura13. Supapa de siguranta schimbator de caldura

  10 12 5 6 7 13

  *Dimensiuni in mm - rama din aluminiu *Curbele de eficienta au fost obtinute la institutul de standardizare din Israel si in laboratoarele Chromagen.

 • 32

  Capacity[L]

  A[mm]

  B[mm]

  C[mm]

  Greutate[Kg]

  ElementElectric

  (KW)

  Supr.

  HXG.princip.

  [m2]

  princip. HXG.

  Vol.

  [Litri] [m2] [Litri]

  120 860 800 585 74 2.5 0.55 3.0 0 0

  150 1015 950 585 75 2.5 0.58 3.2 0 0

  200 1280 1210 585 93 2.5 0.58 3.2 0 0

  200Spiraladubla

  1280 1210 585 108 2.5 0.58 3.2 0.58 3.2

  300 1430 1360 650 133 2.5 / 3 1.24 6.7 0 0

  300Spiraladubla

  1430 1360 650 145 2.5 / 3 1.24 6.7 0.66 3.6

  74

  1

  3

  5

  2

  10

  14

  11

  9

  12

  6

  8

  13

  Rezervoare de stocareverticalecu schimbator decaldura in spirala

  C

  BA

  1234

  5 6

  7

  12

  11

  8

  9

  10

  Spirala dubla O singura spirala

  1. Invelis exterior2. Izolatie3. Rezervor stocare4. Acoperire email5. Element electric6. Anod sacrificial7. Termostat8. Schimbator de caldura in spirala9. Inlet apa rece10. Apa calda la utilizator11. Inlet schimbator de caldura12. Outlet schimbator de caldura13. Inlet incalzire auxiliara14. Outlet incalzire auxiliara

  Supr.

  HXG.aux. aux.

  HXG.

  Vol.

 • Storage tanks and heat exchangers33

  150 1020 950 585 75 2.5 0.6 3.3

  200 1280 1210 585 93 2.5 0.8 4.4

  300 1430 1360 650 130 2.5 / 3 1.2 6.4

  C

  B

  A

  Rezervoare de stocareorizontalecu schimbator de caldura in spirala/ serpentina

  1. Invelis exterior2. Izolatie3. Rezervor stocare4. Acoperire email5. Element electric6. Anod sacrificial7. Termostat8. Alimentare apa rece9. Apa calda la utilizator10. Apa calda de la panou - inlet11. Apa rece la panou - outlet

  Capacitate[L]

  A[mm]

  B[mm]

  C[mm]

  Greutate[Kg]

  Element electric

  (KW)

  Supraf.sch.calduraArea [m2]

  Volumsch.calduraVol. [L]

  *Dimensiuni in mm - rama din aluminiu *Curbele de eficienta au fost obtinute la institutul de standardizare din Israel si in laboratoarele Chromagen.

 • 4

 • Instalare. Punere in functiune

 • 4.1 Informatii generale

  36

  1. Masuri de prevedere si siguranta inainte de inceperea montajuluiCititi cu atentie aceste instructiuni. Manualul de fata contine proceduri usor de urmat pt montajul corect, actionarea si exploatarea sistemelor solare Chromagen de incalzire a apei cu energie solara.Va rugam sa acordati timpul necesar intelegerii sistemului si componentelor sale, acest lucru va asigura un montaj reusit si fara probleme. Daca aveti intrebari cu privire la montaj, contactati reprezentantul nostru local.Cand lucrati pe acoperis sau in jurul acestuia, aveti grija sa evitati riscurile, cum sunt cablurile electrice si placile/tiglele. Aveti grija si la folosirea scarilor sau cand calcati pe acoperis. Siguranta sta intotdeauna pe primul loc !

  2. Informatiile din acest manual sunt generale. Instalarea sistemelor in diferite locuri ar putea necesita diferite accente. Rugam consultati un reprezentant Chromagen daca nu sunteti siguri in privinta unor aspect.

  3. Fitingurile din alama nu trebuie conectate direct la tevile rezervorului, pt a preveni corodarea galvanic. Trebuie sa folositi un adaptor sacrificial din otel sau un fiting dielectric.

  4. Protectia antitrasnet se bazeaza pe legatura tubulaturii metalice a sistemului la impamantare, pt a asigura cea mai usoara trecere in sol.

  5. Amintiti-va ca elementele sistemului pot fi avariate daca sunt manipulate incorect. Aveti mare grija cand incarcati, descarcati, transportati sau ridicati pe acoperis.

 • Installation Getting Started 37

  Vol.Rezervor stocare

  Tippanou

  120L CR 100

  150 L CR110

  200L CR120

  300L 2xCR110 /2x CR100

  4.2 Configuratiide sistemetermosifon

  4.3 Configuratiide sistemecu circulatie fortata

  120LD.J. W

  CR 110Spiral ingust/Lat

  150 LD.J. W

  CR110Spiral W

  200LD.J. W

  CR120Spiral W

  300LD.J. N

  2xCR110Spiral N

  150L sistem 200L sistem 300L sistem

  REZERVOR: 150 Litri/ 40 Gallon

  REZERVOR: 200 Litri/ 53 Gallon

  REZERVOR: 300 Litri/ 80 Gallon

  PANOU : 1 X CR110(2.15 m2)

  PANOU : 1 X CR120(2.56 m2)

  PANOU : 2 X CR110(4.3 m2)

  Profil inalt

  Profil redus

  Vol.Rezervor stocare

  Tiprezervor

  Tippanou

  " Pt accesorii, instalatii si piese de montaj vezi cap. 5 & 6." Dimensiunile, greutatea si alte proprietati ale panourilor pot fi vazute in cap.2." Dimensiunile si greutatea rezervoarelor solare, dublu captusite si cu spirala pot fi gasite in cap.3." Presiunea recomandata pt linia de alimentare : 4-6 bar." Setare temperatura maxima termostat : 60C." Diferite configuratii ar putea fi necesare pt diferite locatii.

 • 38

  Necesar instalatii Necesar tamplarie

  Instrumente standard: clesti, cuttere, ciocane, surubelnite, ferastrauChei metrice si americane

  5x10x240 cm (2x4x96) parghii de sprijin, din lemn natural sau tratat

  Cheie pentru tevi 12 Banda acoperire/ tevi

  Chei reglabile Compusi etansare de apa

  Manometru Bolturi M8/5/16 lungime , 2,3,4,6 dupa nevoi

  Instrumente pentru tubulatura cupru Cuie, 10 cm (16d -3.5)sau adecvate

  Pistol calafatuire???? Silicon pentru etansare

  Nivela 24 Suruburi pentru lemn/ tabla sausaibe

  Ruleta

  Scara extensibila

  Masina gaurit cu burghiuri

  Ferastru cu lame standard si dezidarie

  4.5 Revizuirea codurilor locale

  4.4 Siguanta in timpul inspectiei in teren

  4.6 Scule si echipamentenecesare

  * Cand lucrati pe acoperis sau in jurul acestuia manifestati maxima atentie si grija.* Asigurati-va ca scarile sunt bine fixate, pt a evita alunecarea sau caderea.* Purtati incaltaminte adecvata pt a evita alunecarea.* Deconectati toate sursele electrice cand instalati sistemul de control si pompele.* Intotdeauna consultati autoritatile competente sau verificati departamentul constructii local pt conditiile si codurile aplicabile, inainte de a incepe lucrul.

  a. conditii zonale/localeb. conditii pt instalatiic. sarcina de rezistenta a acoperisului si conditii de modificare (inclusiv revizuire proiect, daca este necesar).Obtineti planurile cladirii, daca se poate, pt a va ajuta sa localizati peretii/coloanele/grinzile de sustinere si a determina rezistenta.

  Inregistrati conditiile extreme de vreme :a. Zonele cu caderi masive de zapada necesita montarea unei coame de acoperis.b. Zonele cu vanturi puternice necesita un kit suplimentar de fixare.c. Locurile de montaj supuse vanturilor mai mari de 50 m.p.h necesita o schela special proiectata.

 • Installation Getting Started 39

  Equator

  Figure 6.5 Pozitionarea in emisfera nordica

  Tip acoperis Structura de sprijin

  inclinat SistemTS stelaj/suport pentru acoperis inclinat

  plan

  4.7 Alegerea amplasariisistemelor

  4.8 Roof Survey

  S

  N

  Tank

  Col

  Col

  Tank

  South

  * Sistemul trebuie sa fie orientat spre sud cand este montat intr-o locatie a emisferei nordiceSistemul trebuie sa fie orientat spre nord cand este montat intr-o locatie a emisferei sudiceO deviere la 30 de fiecare parte este acceptabila.Locul trebuie sa fie ferit de umbra pe toata perioada anului si liber de obstructii.

  Inregistrati urmatoarele in analiza pre-montaj :" Tipul de material de acoperis (tigla, sindrila, carton, tabla etc)" Starea acoperisului. Observati daca sunt necesare reparatii.Nota: Acoperisurile in stare proasta ar putea sa necesite inlocuirea inainte de a se trece la montarea sistemului.

  Folosind tabelul urmator, alegeti structura de sprijin adecvata

  Sistem FC stelaj/suport pentru panou

  SistemTS suport plan universal

  Sistem FC stelaj/suport panou ptr. acoperis plan

  Structura acoperis tiglaDesenati o diagrama (vedere de sus) a zonei in care prevedeti montajul. Marcati locul de amplasare a sistemului si curatati/eliberati-l.

 • 40

  4.9 Conditii referitoare la apa

  4.10 Aprobarea clientului

  Structura acoperis tiglaDesenati o diagrama (vedere de sus) a zonei in care prevedeti montajul. Marcati locul de amplasare a sistemului si curatati/eliberati-o.

  Unghi de basculare la montajPanourile solare plane trebuie basculate la un unghi (pt a fi orizontale) care este aprozimativ egal ca grade cu latitudinea locului. Deoarece soarele este sub linia orizontului in lunile de iarna, bascularea panoului la un unghi cu pana la 15 grade mai mare decat latitudinea va spori performanta pe timp de iarna, ceea ce este de dorit in majoritatea cazurilor.

  Conditii pt sustinereaa acoperisuluiSistemul de 300 l cantareste 475 kg cand este montat si umplut, asadar ar putea fi necesar sa se asigure o sustinere suplimentara a acoperisului. Trebuie sa verificati sistemul de sustinere a acoperisului pt a afla daca este nevoie de fixari si sustineri aditionale.

  Calitatea apeiApa din orase este o sursa controlata si nu ar trebui sa ridice vreo problema in sistem. Unele ape pot avea un continut ridicat de minerale si pot impune intretinere mai frecventa a sistemului.Presiunea apeiPt o functionare corecta este nevoie de o presiune in limitele de la 1 la 6 bar. Presiunea de peste 6 bar impune montarea unui regulator de presiune pe conducta principala.Note" Toata instalatia tevilor/sanitara trebuie sa se execute cf codurilor locale" Toate tevile trebuie sustinute corespunzator : sustinerile trebuie sa fie cf codurilor locale." Toate tevile trebuie izolate corespunzator : izolarea trebuie sa se execute cf codurilor locale" Toate tevile trebuie sa aiba cadere spre o evacuare" Instalatia tevilor trebuie executata astfel incat sa nu fie afectata performanta/ debitele.

  * Verificati locul/punctul de montaj impreuna cu clientul.* Asigurati-va ca acesta semneaza aprobarea lucrarii.

 • Installation Getting Started 41

  Concentratia la volum Punctul de inghet al propilen glicolului

  55% -40C (-40F)

  50% -33C (-28F)

  40% -25C (-13F)

  30% -16C (+4F)

  20% -8C (+17F)

  NOTA:

  4.11 Forta de munca

  4.12 Proprietatile propilen glicolului

  Rezervorul gol de 300 l cantareste 130 kg si sunt necesare masuri de prevedere speciale pt a-l ridica pe acoperis. In unele cazuri va fi necesara o macara pt a aseza rezervorul pe suportul/stelajul sau.Numai un electrician calificat trebuie sa execute toate lucrarile de electricitate.Montajul profesionist este esential pt functionarea fiabila a sistemului. Instalatorii trebuie sa fie specialisti in planificarea si instalarea sistemelor de incalzire cu energie solara.Pentru protectia la inghet a sistemelor cu circuit inchis se umple cu lichid antigel, solutie cu o anumita concentratie de propilen glicol, functie de cea minima termica ambientala prevazuta.

  " O concentratie de 40% pana la 50% glicol este acceptata ca standard in Europa centrala" Protectia la inghet este esentiala, deoarece un singur inghet poate distruge un panou solar. (chiar si in zonele calde, tuburile panoului au inghetat si s-au ars in unele ierni mai grele)." Administratia pt Alimentatie si Droguri (FDA) a determinat propilen glicolul ca fiind " in general recunoscut ca substanta sigura " pt utilizarea in alimentatie, cosmetice si medicamente." Coroziunea este de obicei redusa la minim prin controlul pH si utilizarea de inhibitori ; totusi, problema coroziunii este putin probabila in sistemele cu circuit inchis, amplasate in aer liber.

 • 5

 • Instalarea sistemuluiTERMOSIFON

 • 44

  5.1 Instalarea pe acoperis inclinat

  13

  12 35 68 9

  12

  Detail C

  4

  Detail BDetail A

  10

  11

  1. Marcati locurile in care se afla capriorii/sarpanta si peretii de sustinere/coloana/grinzile pe acoperis.2. Marcati locul rezervorului pe acoperis.3. Scoateti tiglele si asezati patru suporturi metalice pe sarpanta acoperisului cu buloane/bolturi de ancorare 5/16" x 6".4. Puneti la loc tiglele si etansati/astupati gaurile (daca au aparut).5. Asezati rama metalica a sistemului peste suporturi si fixati rama pe acestea cu bolturi 3/8".6. Pozitionati si fixati rezervorul pe parghiile de alunecare/sanie. NU UITATI CA REZERVORUL ESTE GREU SI TREBUIE SA FITI FOARTE ATENTI.7. Pozitionati panourile la locul lor si fixati-le cu ajutorul bratarilor furnizate.8. Legati panourile intre ele (daca se folosesc doua sau mai multe), cu o piesa de legatura din alama, ".9. Conectati furtunurile dintre rezervor si panouri si asigurati o panta continua inspre rezervor.10. Umpleti circuitul inchis/bucla cu antigel, scoateti aerul si asigurati-va ca nu exista scapari/pierderi.11. Umpleti rezervorul cu apa si asigurati-va ca nu exista pierderi.

  Folositi un sablon pt a stabili asezarea suporturilor in pozitia exacta. - vezi imagini.

 • Thermosiphon system installation 45

  Detail B

  Piese suport acoperis in panta

  Nr. Descriere Lungime Cantitate

  1 Inel suport lateral L40X3x2480 2

  2 Suport posterior-1 L40X3x1140 1

  3 Profil drept_top2d bended 82x3x2222 1

  4 M6 bolt DIN7894A M6X20 10

  5 Suport capac bended 160x20x3 4

  6 Profil drept baza L40x3x2222 1

  7 Baza suport L50x4x90 6

  8 Baza rezervor 3 dia 560 624x40x5 2

  9 Baza rezervor 6 dia 560 606x80x8 2

  10 bolt hex M10 20 10

  11 Piulita hex M10 6 10

  12 Piulita M8 6 4

  13 Bolt cap conic M8 20 4

  Detail C

  Detail D

  B

 • 46

  1 2811

  1

  6

  5

  4

  3

  Suport univ. ptr. acoperis plan

  5.2 Instalare pe acoperis plan

  121310

  Detail A Detail B

  1. Marcati locurile in care se afla capriorii/sarpanta si peretii de sustinere/coloana/grinzile pe acoperis.2. Montati si pozitionati suportul in punctele prevazute pt suportul pe acoperis plan.3. Pozitionati si fixati rezervorul pe parghiile de alunecare/sanie. NU UITATI CA REZERVORUL ESTE GREU SI TREBUIE SA FITI FOARTE ATENTI.4. Pozitionati panourile pe suport si fixati-le cu bratarile furnizate.5. Conectati panourile solare intre ele (daca se folosesc 2 sau mai multe), folosind piesa de legatura din alama 3/4".6. Conectati furtunurile dintre rezervor si panouri si asigurati-va ca exista o panta continua catre rezervor.7. Umpleti circuitul inchis/bucla cu antigel, scoateti aerul si asigurati-va ca nu exista scapari/pierderi.8. Umpleti rezervorul cu apa si asigurati-va ca nu exista pierderi.

 • Thermosiphon system installation 47

  2 79

  111

  3

  4

  5

  6

  9

  Cantitati

  Nr Descriere Descriere Lungime[mm]

  301 col.

  302 col.

  451 col.

  452 col.

  1 Suport lateral Profil indoit L 40x3 2022 2 2 2 2

  2 Suport fata Profil indoit L 40x3 2307 2 2 2 2

  3 Conector baza Profil indoit L 50x4 90 4 4 4 4

  4 Picior fata Profil indoit L 40x3 1246 2 2 2 2

  5 Picior spate Profil indoit L 40x3 915 2 2 2 2

  6 Prelungire picior Profil indoit L 40x3 618 0 0 4 4

  7 Bratara Plat 30x3 1121 2 2 2 2

  8 Rigla lunga Profil indoit L 40x3 2000 0 2 0 2

  9 Rigla scurta Profil indoit L 40x3 1050 2 0 2 0

  10 Clema panou Plat laminat 30x3 117 4 8 4 8

  11 Suport baza rezervor Otel galv.150x3 510 2 2 2 2

  12 Bolt hex 3/8/ M10 Otel galv. 20 24 31 31 35

  13 Piulita 3/8/ M10 Otel galv. 24 31 31 35

  14 Saiba 3/8/ M10 Otel galv. 24 31 31 35

  Piese functie de configuratie

  1112

  13

  Detail A

  A universal stand for 300L tank & 2xCR100 collectors MAXFH0040 A universal stand for 300L tank & 2xCR110 collectors MAXFH0010

 • 48

  Suport universal Profil inalt entru sistem termosifoncu rezervor de 300l

  Chromagen 300 Suportcu profil inalt

  Detail A Detail B Detail C

  " Pt desene detaliate ale altor modele, cum ar fi suporturile cu profil inalt, va rugam contactati reprezentantul local al Chromagen." Un suport universal pt rezervoarele de 300 l si 2 panouri CR 100 este de asemenea disponibil.

 • Thermosiphon system installation 49

  5.3 Instalatia sistemului

  Termosifon Circuit inchis Sistem profil redus

  IKITCL0 171 Altele

  # Piesa Nr 171

  1 Niplu hex. alama 3/4 42 6

  2 Niplu hex. otel acoperit 3/4 8 2

  3 cot alama 3/4 50 3

  4 teu alama 3/4 55 2

  5 piesa legatura lama3/4 59 2

  6 cep alama 1/2 62 0

  7 cep alama 3/4 61 2

  8 bucsa alama 3/4-1/2 64 3

  9 bucsa alama 1/2-3/8 65 1

  10 bucsa alama 1/2-1/4 66 1

  11 cruce alama 3/4 68 1

  12 robinet sfera alama f-f 1/2 69 1

  13 supapa aerisire caleffi solar 200oc 79 1

  14 supapa siguranta, eliberare, alama 8 atm 85 2

  15 vana control alama 1/2-3/4 88 1

  16 manometru 93 1

  17 vana control profil redus 84 1

  18 vas expansiune5 l 75 1

  19 cutie polistiren 1

  20 capac carton 1

  21 robinet umpleree m 1/2 caleffi 538 70A 1

  La instalatiile cu profil inaltnu este necesara vana de controldeoarece nu exista risculde actiune inversa a termosifonului.

  Vas expansiune

  7965645542

  8

  4250

  59

  5961 4250

  61

  42

  6988

  50

  85

  85

  93

  558

  42

  42

  64 64 6668

  6284

  Apa calda la utilizator

  Inlet apa rece

  " Folositi fitingurile si accesoriile furnizate odata cu sistemul, instalati sistemul cf fig. 7.3.1 si 7.3.2.

 • 50

  5.4 Umplere si testare

  Procedeu de umplere

  Note suplimentare

  IMPORTANT : La un rezervor dublu captusit, asigurati-va ca rezervorul de stocare este umplut si presurizat inainte de a umple mantaua dubla.1. Asigurati-va ca toate conexiunile sistemului sunt bine stranse si ca rezervorul este la nivel.2. Conectati rezervorul la conducta principala de apa si umpleti-l cu apa potabila.3. Scoateti supapa de aerisire a schimbatorului de caldura.4. Conectati teava de umplere antigel la supapa de umplere.5. Asezati un recipient de 5 galoane cu apa potabila deasupra rezervorului.6. Umpleti circuitul inchis cu solutie antigel pana cand aerul este purjat afara din panou si acesta este complet umplut cu apa.7. Reveniti pt a pune supapa de aerisire dar lasati robinetul deschis.8. Verificati daca sistemul mai are aer si presurizati-l la 6 bar.9. Testati pt posibile pierderi/scapari si remediati-le daca apar.10. Reduceti presiunea in bucla panoului la presiunea de lucru de 1.5-3 bar, prin scoaterea apei din supapa de aerisire.

  " Pregatiti aprox. 15 l de solutie antigel, cu procentajul de glicol necesar (vezi tabel la cap.7)." Sistemul va opera corect numai daca schimbatorul de caldura din interior este complet umplut cu lichid. Prezenta aerului in sistem ar putea impiedica functionarea termosifonului. Verificati cu atentie daca exista scapari si strangeti toate fitingurile (se recomanda o re-verificare la fiecare 6 luni)." Presiunea de lucru recomandata pt circuitul inchis este de 1 bar pt rezervorul dublu captusit si de 2 bar pt cel cu schimbator de caldura in spirala." Se poate realiza o conexiune intre linia de alimentare si sistemul de circuit inchis in zonele fara pericol de inghet, in locul utilizarii vasului de expansiune." Este necesar sa se monteze o vana de reducere a presiunii daca presiunea apei de alimentare depaseste 8 bar." Nu exista nici o prevedere pt colectarea apei in cazul pierderilor din rezervor (deteriorare etanseitate sau fiting)." Codurile locale ar putea impune montarea unei vane de revenire (amestec) intre iesirea de apa calda a rezervorului si conducta principala de apa calda din locuinta. Vana de revenire ar trebui reglata la 50C.

 • Thermosiphon system installation 51

  Punct umplere 1

  Supapa eliberare presiune

  Rezervor stocare apa

  Apa la utilizator

  Panouri solare

  Alimentare apa

  Punct umplere 2

  Doua puncte optionalede umplere

  Rezervorul trebuie asezat deasupra panourilor La profilul redus se impune adaugarea unei vane de control

 • 6

 • Instalarea sistemelorcu circulatie fortata

 • 54

  Nr. Piesa Cantitate1 Tigla2 Grinda3 Profil 30 sima 2310mm 24 Bolt cap patrat M8 205 Clema panou 86 Piulita M8 207 Baza acoperis inclinat 2 48 Baza acoperis inclinat 1 49 Suport panou 8

  6.1 Introducere Sistemele cu circulatie fortata se vor folosi ori de cate ori rezervorul nu poate fi instalat deasupra panourilor asa cum se descrie in cap.2. Pompa de circulatie este actionata printr-o comanda cu termostat diferential.

  Elementele de baza ale sistemului sunt :" Panouri solare" Rezervor stocare" Pompa circulatie" Termostat diferential" Senzori" Vas de expansiune" Vane si accesoriiElementele din sistem simuleaza fenomenul termosifon

 • Forced circulation system installation55

  6.2 Montaj pe acoperis inclinat

  2

  Prindeti 2 bare de aluminiu la cele 2 baze superioaresi la cele 2 baze inferioare

  Insurubati 2 perechi de baze pe grinzile de sustinere a acoperisului

  Legati panourile cu piesa de legatura Fixati panourile pe barele de aluminiu

  Asezati panourile peste cele 2 bare

  7

  6.3 Montaj pe acoperis plan

  3

  6

  4

  8

  46

  9 9

  collector side fastening

  3

  78

  78

  * Presiunea vantului poate fi aproximata astfel : Presiune = x (densitatea aerului) x (viteza vantului)2 x (factor de forma/configuratie).* Densitatea aerului este de aprox. 1.25 kg/m3. Factorul de forma/configuratie (coeficient de rezistenta) depinde de forma corpului. Are ordinul de marime -1 iar dimensiunea sa este mai mica - aici este aproximata la 0.6.* Viteza vantului trebuie exprimata in m/s. In acest caz presiunea are unitati de kg/m/s2, adica N/m2.* In cazul unei viteze a vantului de 100 m/s - presiunea vantului = 0.5 x 1.25 x 1002 x 0.6 = 3750 N/m2 = 3750 pa.* Aceasta presiune necesita un suport de aprox. 260 kg pt fiecare metru montat la 45 pe un acoperis plan.

  8

 • 56

  Suport stelaj acoperis plan

  Detail BDetail A Detail C

  Urmatorul exemplu corespunde pentru 2 panouri

 • Forced circulation system installation57

  Instalatie sistemcu circulatie fortata

  6.4 Asezarea panourilorfunctionarea rezervorului si sistemului

  Nr Descriere Cantitate42 Niplu hex. alama 3/4 1

  8 Niplu hex. otel acoperit 3/4 215 Adaptor m-f otel acoperit 244 Niplu reductor alama 3/4-1/2 150 Cot alama 3/4 255 Teu alama 3/4 154 Teu alama 1/2 159 Piesa legatura alama 3/4 261 Cep alama 3/4 265 Bucsa alama 1/2-3/8 169 Robinet sfera alama f-f 1/2 176 Vas expansiune 8l (nu este furnizat) 179 Supapa aerisire caleffi 182 Fiting alama 3/4-18mm 885 Robinet eliberare presiune, alama 8 atm 188 Vana control alama 1/2-3/4 190 Carcasa senzor temp. 20cm (ss kit) 195 Statie solara plus termostat diferential (ss kit) 196 Kit conectare la vas expansiune (ss kit) 1

  59

  59

  61 42

  82

  55

  44 54

  6579 90

  6150

  828282

  96

  95

  828276

  82

  1582

  15

  8

  8 50

  88

  69

  85

  Inlet apa rece

  de la incalzitor aux.apa calda la utilizator

  la incalzitor aux.

  Panourile trebuie asezate cu fata spre sud sau spre nord, functie de latitudinea solului si de panta, asa cum se explica la punctul 4.7. Rezervorul trebuie asezat cat mai aproape posibil de panouri, pt a evita pierderea de caldura. Pompa recomandata trebuie sa fie adecvata circulatiei apei calde si unui debit de 150-450 l pe ora.

 • 58

  6.5Protectie

  6.6 Instalatia sistemului

  6.7 Conexiuni electrice

  6.8 Note suplimentare

  Sistemul este dublu protejat la inghet. Lichidul de transfer de caldura este o solutie de propilen glicol si apa iar pompa circula lichidul mai cald prin colector in conditii de inghet. Protectia la inghet este esentiala pt toate sistemele solare, deoarece un singur inghet poate distruge panoul.

  Respectati detaliile de instalare aratate in Fig. 6.4, cu urmatoarele linii de orientare :" Alimentarea cu apa la rezervor trebuie sa se faca printr-un robinet cu sfera si o vana de control." Pompa trebuie instalata pe linia de apa rece, intre partea inferioara a rezervorului si intrarea inferioara in panou(ri), iar vana de control trebuie montata imediat dupa pompa." Pt a permite interventia la pompa, montati robinete cu sfera inainte si dupa pompa." Toate tevile de pe linia de circulatie trebuie sa fie de 16/18mm, din cupru, tevi pentru apa." Lungimea tevilor va fi ajustata la instalatia specifica. Trebuie folosite tevi cat mai scurte pt a minimiza pierderile de caldura nedorite." Cele mai bune performante se pot realiza cu tevi bine izolate. Linia de apa calda de la panouri trebuie izolata.

  Se recomanda sa se puna termostatul diferential intr-o cutie electrica cu un comutator si sigurante. Cutia trebuie sa fie accesibila pt intretinere si usor de operat. Un electrician calificat trebuie sa execute toate cablajele cf codurilor locale. Cablurile de la termostatul diferential la senzori au tensiune foarte mica si nu prezinta pericol daca sunt corect instalate.

  " O teava de evacuare poate fi conectata, orientata in jos catre un mediu fara risc la inghet si deschisa in atmosfera." Este necesar sa se monteze o vana de reducere a presiunii, daca presiunea apei de alimentare depaseste presiunea de lucru." Debitul recomandat pt circuitul inchis al panourilor este 50-100 l/h m2 suprafata de absorbtie.

 • Forced circulation system installation59

 • 7

 • Identificarea defectiunilor & Intretinere

 • 7.1 Sistem termosifon

  7.2 Sistem cu circulatiefortata

  Clogged pipesFix leaks and fill up

  Defect/simptom Cauza probabila Actiune corectiva Apa caldainsuficienta

  A. Panourilesunt umbrite B. Instalatie incorecta a tevilor C. Colmatare tevi D.

  Rezervor blocat de sedimente

  E.

  Sistemul nu este la nivel F.

  Invelis deteriorat al rezervorului

  G.

  Aer in tevile de circulatie

  H.

  Fluid insuficient in circuitul inchis

  A. Inlaturati obstructiile B. Refaceti instalatia

  C.

  Curattai tevile D.

  Curatati

  E.

  Aduceti la nivel F.

  Inlocuiti rezervorul

  G.

  Scoateti aerul

  H.

  Completati

  Defect/simptom Cauza probabila Actiune corectiva Pompa nufunctioneaza

  A. Defectiune electrica B.

  Motor ars sau sigurante arse

  C.

  Vreme noroasa,temperatura insuficienta pt functionarea termostatului

  D.

  Termostatul diferential nu functioneaza

  E.

  Senzor defect

  A. Verificati legaturile electrice

  B.

  Inlocuiti

  C.

  Nu estenecesara nici o actiune. Sistemul lucreaza corect

  D.

  Reparati sau inlocuiti

  E.

  inlocuiti

  Pompa nufunctioneaza corect

  A.

  functioneaza non-stop

  B.

  aer in circuit

  C.

  senzori defecti

  D.

  termostatul diferenti al nu porneste

  A.

  verificati termostatul diferential

  B.

  scoateti aerul

  C.

  inlocuiti

  D.

  reparati sauinlocuiti termostatul

  Apa nu circula deloc

  A.

  robinetele de pe linia de circulatie sunt inchise

  B.

  aer in bucla de circulatie

  C.

  blocaj in tevile buclei de circulatie

  D.

  diametrul tevilor este prea mic determinand cadere mare de presiune

  A.

  Deschideti

  B.

  Scoateti aerul

  C.

  Eliminate blocajul

  D.

  Inlocuiti cu tevi de diametru mai mare

  Nu este apa calda deloc

  A.

  Pompa nu functioneaza

  B.

  Aer in bucla de circulatie

  C.

  Tevi inghetate sau sparte

  D.

  Pompa circula si in zilele noroase sau noaptea din cauza senzorilor defecti

  Verificati toate accesoriile, gurile deevacuare aer, vanele unisens, sistemul deumplere alinvelisului.

  Pompa decirculatie functioneaza non stop

  A.

  Comutatorul de comanda in pozitie manual

  B.

  Aer in bucla de circulatie a panoului

  C.

  Termostat diferential defect

  A.

  Setati comutatorul pe automat

  B.

  Eliberati aerul prin gura de evacuare de la panou

  C.

  Verificati termostatul diferential.

  ATENTIE : Aceste sisteme sunt alimentate electric. Luati masurile de prevedere necesare pt a evita electrocutarea.

 • Troubleshooting & Maintenance63

  Defect/simptom Cauza probabila Actiune corectiva Pompa functioneaza noaptea sau cand nu exista radiatie solara in timpul zilei din cauza norilor

  A. Comutator de comanda in pozitie manual

  B. Apa nu circula in bucla de circulatie a panoului

  C. Vana/supapa de control este intepenita in pozitie deschis, determinandtermosifonul sa curga in bucla de circulatie.

  D. Termostat diferential defect

  A. Setati peautomat

  B. Vezi capitolul urmator

  C. Loviti usor vana cu un ciocan din plastic saubucata de lemn

  D. Reparati sau inlocuiti

  Poma functioneaza dar apa nu circula in bucla decirculatie

  A. Robinetele de pe bucla sunt inchise

  B. Aer in bucla C. Vana de control este blocata

  in pozitie inchis D. Vana de control montata in

  directie gresita E. Instalatie incorecta a tevilor

  in bucla de circulatie F. Teava buclei este colmatata G. Tevi indoite sau lovite H. Conducta principala are

  diametru prea mic si determina cadere mare de presiune

  A. Deschideti robinetele

  B. Scoateti aerul C. Loviti vana cu un

  ciocan din plastic sau o bucata de lemn

  D. Montati vana in directia decurgere

  E. Instalati corect F. Localizati

  blocajul sicuratati sauinlocuiti teava

  G. Inlocuiti portiunea de teava avariata

  H. Folositi teava cu diametru mai mare

  Pompa decirculatie nu functioneaza

  A. Comutator de comanda in pozitie OFF

  B. Termostat diferential defect C. Senzori de temp. Defecti D. Motor pompa defect E. Pompa nu primeste curent F. Transformator ars la

  termostatul diferential G. Panourile sunt acop erite cu

  praf

  A. Setati peAutomat

  B. Verificati daca siguranta este adecvata ptputerea pompei. Schimbati siguranta, verificati daca axul pompei nu este intepenit.

  C. Reparati sau inlocuiti

  D. Verificati senzorii

 • 64

  Forced Circulation Systems

 • Troubleshooting & Maintenance65

  7.3. Maintenance

  7.4 Periodic maintenance

  7.5 Parts Replacement

  7.6 Warnings

  7.3 IntretinereAcest capitol acopera inspectiile programate, intretinerea programata si procedurile detaliate pentru demontarea si repararea sistemului. Numai persoane calificate trebuie sa execute intretinerea periodica.

  7.4 Intretinere periodica

  " La fiecare 3-6 luni curatati geamul panourilor si tundeti pomii din jur, ca sa nu faca umbra" La fiecare 12 luni spalati toate vanele de siguranta. Defectarea dispozitivului de eliberare a presiunii poate cauza presiune excesiva si avarie la sistem. Pierderile continui din vana/robinet pot indica incalzire excesiva sau vana defecta." Goliti rezervorul daca este nevoie ; inletul de apa rece este in general cea mai de jos teava la rezervor. Inchideti sursa de apa, deconectati teava, si deschideti outletul de apa calda al rezervorului pt a lasa aerul sa intre, in timpul golirii." Inlocuiti anozii si vanele de siguranta la fiecare 3 ani." La fiecare 3-5 ani persoane calificate trebuie sa verifice legaturile electrice (pompe, termostate, comutatoare si cabluri)." La fiecare 3-5 ani inlocuiti antigelul.

  7.5 Inlocuirea pieselorCand se inlocuiesc piese furnizate de Chromagen, de ex geamuri de panou, panouri complete, flansa rezervor, etc, folositi intotdeauna piese originale Chromagen pt a pastra valabilitatea garantiei.

  7.6 AtentionariO intrerupere termica poate indica o situatie periculoasa. Nu resetati " Bipolar Safety " a termostatului pana cand incalzitorul/boilerul de apa nu a fost verificat/reparat de o persoana calificata.Atentie : daca sistemul de apa calda nu se foloseste timp de 2 saptamani sau mai mult, o cantitate de hidrogen gazos, care este foarte inflamabil, se poate acumula in boiler. Pentru a disipa acest gaz in siguranta, se recomanda sa se deschida un robinet de apa calda timp de mai multe minute, la o chiuveta sau cada, dar nu la o masina de spalat vase, rufe sau alte aparate. In timpul acestei proceduri nu trebuie sa existe fum, flacara deschisa sau un aparat electric in functiune in apropiere. Daca hidrogenul este eliberat prin robinet, probabil va produce un sunet neobisnuit, ca atunci cand iese aer.

 • 8

 • AccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessori sAccessori sAcces oriI

 • 68

  In a closed loop installation a pump & thermostatic control are required. These accessories may be installed separately or combined in a complete kit referred to as a SOLAR STATION.CHROMAGEN supplies solar stations which include the RESOL thermostatic control and a WILO pump.

  The standard two-line solar pump station, for integration of the controller RESOL DeltaSol BS is on the left side of this page (with and without cover). The most important hydraulic components for the operation of a solar system, are already mounted for an easy and quick installation:

  Controller DeltaSol BS Solar thermal pump WILO Star ST20/4 or ST20/6 or ST20/7 Pointer thermometers for feed flow and return flow Return flow line with ball valve and adjustable non-return valve Flowmeter with scale Security bracket with security valve and manometer KFE-cock for filling and flushing of the system Wall mounting with screws and dowels Heat insulation

  8.1 Solar station

 • Accessories69

  CHROMAGEN supplies solar station which includes RESOL DeltaSol BS thermostatic control. English, Italian, French & Dutch versions of RESOL Thermostatic control can be found in RESOL website http://www.resol.de/The English version manual can be seen in the following link http://www.resol.de/ PDF/DeltaSol_BS.mon.en.pdf

  STECA

  CHROMAGEN tested & approved the use of STECA thermostatic control http://www.stecasolar.com/

  The English manual version can be seen in the following link:http://www.stecasolar.com/en/art/uid_kategorien/ 0000582 /id_matchcode/up_temperaturdifferenz_regler/id_artikel/ 0000247 /bop/0/chksum/d729997f552c720b94e6b87d959ff4ec/beetools.html

  8.2 Thermostaticcontrol

 • 70

  CHROMAGEN tested & approved the use of WILO solar pumps.CHROMAGEN supplies solar stations which includes WILO ST20/4 solar circulation pump.Other types of circulation pumps may be used while considering the friction losses of the installation.For installations of up to 6 square meter of collector area, a WILO ST20/4 pump will fit.

  8.3 Circulation pumps0 0.5 1.0 1.5 2.0

  V

  [m/s]

  0

  1

  2

  3

  4

  5Wilo-Star ST 20/4

  ST 25/41~230 V

  H[m

  ]

  max

  eco

  0 1.0 2.0 3.0 [m3/h]0 0.25 0.5 0.75 1.0

  0 5 10

  [l/s]

  [lgpm]

  Q

  0 1.0 2.0 3.0 [m3/h]20

  40

  60

  80

  P 1[W

  ]

  max

  eco

 • Accessories71

  Warranty

  a. During the Warranty Period, Chromagen shall, at Chromagens option, repair, replace or give credit for any comp onent that is returned to an authorized service center and that is found by Chromagen to contain defects in material or workmanship and returned by distributor to Chromagen; and the extent of Chromagen liability shall not exceed the cost of repairing or replacing the defective item during the warranty period.

  b. This Warranty does not cover defects or damages resulting from accident, inappropriate physical or operational environment, failure of electrical power, freezing, scaling due to hard water, improper installation, maintenance, service, repair, transportation, storage, modification, operation, use, negligence or fault by any party other than Chromagen.

  c. This Warranty shall run solely to and in favor of the distributor; and the distributor shall be responsible to its customers for all warranties that it makes.

  d. This Warranty is the sole warranty given by Chromagen in respect of the products.

  e. In no event shall Chromagen be liable for special, incidental, or consequential damages, or for damages arising out of the inability to utilize products for any purpose whatsoever.

  f. For warranty period information, please contact Chromagenss distributor in your area.

  Warranty

 • Shaar Haamakim 30097, Israeltel: 972-4-983-9456fax: 972-4-983-9246e-mail: [email protected]

  www.chromagen.biz

  Page 1Page 2Page 3Page 4Page 5Page 6Page 7Page 8Page 9Page 10Page 11Page 12Page 13Page 14Page 15Page 16Page 17Page 18Page 19Page 20Page 21Page 22Page 23Page 24Page 25Page 26Page 27Page 28Page 29Page 30Page 31Page 32Page 33Page 34Page 35Page 36Page 37Page 38Page 39Page 40Page 41Page 42Page 43Page 44Page 45Page 46Page 47Page 48Page 49Page 50Page 51Page 52Page 53Page 54Page 55Page 56Page 57Page 58Page 59Page 60Page 61Page 62Page 63Page 64Page 65Page 66Page 67Page 68Page 69Page 70Page 71Page 72