manual tehnic panou solar

of 72 /72
Manual tehnic

Upload: szasz-dezideriu

Post on 01-Dec-2015

225 views

Category:

Documents


8 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Panou solar Chromagen

TRANSCRIPT

Page 1: Manual tehnic panou solar

Manual tehnic

Page 2: Manual tehnic panou solar

2

Principiile cheie ale Chromagen:Cele mai inalte standard de calitateRetea de distributie internationalaVarietate de solutiiVasta experienta tehnicaAsistenta dupa vanzareCunoastere profunda pietei

Page 3: Manual tehnic panou solar

3

Produse

Panouri solare

Rezervoare de stocare

Sisteme de incalzire cu energie solara

Chromagen este lider mondial in sistemele de incalzire cu energie solara. Infiintata in 1962, Chromagen a acumulat ani de experienta in utilizarea energiei nelimitate solare, in scopul incalzirii apei. Chromagen ofera sisteme destinate utilizarii in locuinte, ca si sisteme mai complexe pentru aplicatii coemerciale in hoteluri, spitale, blocuri de apartamente si uzine industriale.Venind in intampinarea nevoilor actuale, dar vizand si viitorul, Chromagen, jucator important pe plan mondial in domeniul energiei alternative, dezvolta o gama de produse fiabile si eficiente care asigura solutii garantate si curate pt incalzirea apai.

Chromagen proiecteaza sisteme si solutii cu energie solara pentru a satisface nevoi individuale si se implica in planificare si instalare in fiecare etapa a proiectelor. Pe langa sisteme, panouri si rezervoare de stocare, Chromagen asigura accesoriile, cum sunt suporturile si kiturile de conectare.

Chromagen executa panouri solare folosind tehnologii de ultima ora. Placutele acoperite cu un strat de cupru sunt sudate ultrasonic pe tubulatura din cupru asezata intr-o rama si acoperita cu geam securizat. Optional sunt oferite rame din otel inox si aluminiu, iar straturile absorbante pot fi acoperite cu vopsea selectiva, crom si sputtering (vopsea ultraselectiva).

Chromagen produce rezervoare de stocare intr-o gama de dimensiuni de la 30 la 300 litri, care pot fi rezervoare simple sau rezervoare cu schimbator de caldura. Toate rezervoarele au o placa electrica pentru conectare, si sunt acoperite cu email. Ele pot fi montate fie in pozitie verticala, fie orizontala.

Page 4: Manual tehnic panou solar

4

Table of contents 1. General Introduction

1.1 About this Manual 8

1.2 Company Introduction 8

1.3 Quality Assurance 8

1.4 Solar thermal system - basics 8

1.5 Forced circulation system 9

1.6 Thermosiphon system 9

1.7 Closed-Loop Versus Open-Loop Systems 10

1.8 Water quality 10

2. Flat-plate collectors 13

2.1 Introduction 14

2.2 The collector parts 15

2.3 Specifications of CHROMAGEN Collectors 16

2.4 Collectors’ Data sheets 17

CR90 17

CR100 18

CR110 19

CR120 20

CR130 22

CR140 23

3. Storage Tanks and heat exchangers 25

3.1 Introduction 26

3.2 Storage Tanks’ Data Sheets 29

Solar Vertical Tanks 29

Solar Horizontal Tanks 30

Solar Tanks with Double Jacket heat exchanger 31

Solar Vertical tanks with Spiral heat exchanger 32

Horizontal Tanks with Spiral/Serpentine heat exchanger33

4. Installation-Getting started 35

4.1 General Information 36

4.2 Thermosiphon systems configurations 37

4.3 Forced circulation systems configurations 37

4.4 Safety during Site Inspection 38

4.5 Review Local Codes 38

Page 5: Manual tehnic panou solar

5

4.6 Required tools and equipment 38

4.7 Selecting system’s location 39

4.8 Roof Survey 39

4.9 Water Requirements 40

4.10 Customer Approval 40

4.11 Work Force 41

4.12 Propylene Glycol properties 41

5 Thermosiphon system Installation 43

5.1 Inclined roof installation 44

5.2 Flat roof installation 46

5.3 Plumbing the system 48

5.4 Filling and Testing 50

6. Forced circulation system installation 53

6.1 Introduction 54

6.2 Inclined roof installation 55

6.3 Flat roof installation 55

6.4 Location of collectors, tank and system operation 57

6.5 Anti-freeze Protection 58

6.6 Plumbing the System 58

6.7 Filling and Testing 58

6.8 Additional Notes 58

7. Troubleshooting & Maintenance 61

7.1 Thermosiphon System 62

7.2 Forced Circulation Systems 62

7.3 Maintenance 65

7.4 Periodic maintenance 65

7.5 Replacement of Parts 65

7.6 Warnings 65

8. Accessories 67

8.1 Solar station 68

8.2 Thermostatic control 69

8.3 Circulation pumps 70

Warranty

Page 6: Manual tehnic panou solar

1

Page 7: Manual tehnic panou solar

INTRODUCERE

Page 8: Manual tehnic panou solar

1.2 Introducere in sisteme

1.3Asigurarea calitatii

1.4. Sistem solar termic– elemente principale

1.1 Despre Manual Acest manual ofera urmatoarele informatii :a. Principiile sistemelor de incalzire cu energie solarab. Produsele Chromagen - panouri si rezervoarec. Specificatii, montaj si intretinere pentru sistemele de incalzire rezidentiale cu energie solara.Chromagen utilizeaza cele mai avansate tehnici de productie pentru a asigura produse durabile. Cititi acest manual cu atentie inainte de a incepe lucrul, si respectati procedurile punct cu punct. Daca aveti intrebari, va rugam sa le adresati dealer-ului local al Chromagen.

Produsele Chromagen pot fi asamblate in 2 tipuri diferite de sisteme :" Termosifon, sisteme cu circuit inchis" Circulatie fortata, sisteme cu circuit inchisDiferentele si principiile de lucru ale diferitelor sisteme sunt descrise in cap.2.Sistemele termosifon sunt recomandate oriunde este posibila montarea pe acoperis. Caracteristicile functionale ale acestor sisteme sunt mai simple decat cele ale sistemelor cu circulatie fortata, deoarece nu implica parti mobile sau electropompe. La sistemele cu circulatie fortata, rezervorul de stocare apa poate fi asezat oriunde, aspect deloc de neglijat pt considerente estetice, sau atunci cand acoperisul nu permite montarea structurii de suport a unui rezervor.

Sistemul de management al calitatii de la Chromagen satisface standardele ISO 9001. Produsele sunt executate din materiale de cea mai buna calitate, iar liniile moderne de productie asigura permanenta precizie si finisare superioara. Sistemele si componentele Chromagen sunt testate conform standardului european EN12975 pt panourile solare, EN12976 pt sistemele solare de incalzire, standardul international ISO 9806, standardul israelian, SRCC USA, standardul australian si altele. Numeroase institute din toata lumea au testat si aprobat sistemele Chromagen : INTA Spania, FSEC Florida, ITW Germania, SPF Elvetia, CSTB Franta, ENEA Italia, Democritos Grecia, Sii Israel, si altele. Pt Chromagen este o mandrie sa ofere clientilor produse eficiente si de inalta calitate, si sa se implice in lupta mondiala pentru un mediu mai curat, prin utilizarea surselor de energie alternativa.

Un sistem de incalzire a apei cu energie solara este compus din mai multe elemente importante :a. Unul sau mai multe panouri solare montate pe acoperisb. Un rezervor de stocare cu sau fara schimbator de caldura in interiorc. O electropompa pt circularea fluidului de transfer al caldurii (numai la sistemele cu circulatie fortata)Exista doua tipuri de circulatie a apei incalzite de la soare :a. Termosifon (TS)b. Circulatie fortata (FC)

Page 9: Manual tehnic panou solar

General Introduction9

Schema sistemului cu circulatie fortata

1.5Sistem cu circulatiefortata

1.6 Sistem termosifon

T50°

Vana control

Controler

pompa

Apa la utilizator

Senzortemp.

Rezervor stocare apacu schimbator de caldura

Alimentare apa

Incalzireaux.

Vanacontrol

Vas expansiune

Element electric

incalzire

Panouri solare

Senzortemp.

Sistemele cu circulatie fortata folosesc electricitate pt actionarea pompelor care imping fluidul in sistem. Sistemele termosifon se bazeaza pe gravitatie pt acest lucru. In ambele sisteme placa absorbanta a panoului colecteaza energia termica a soarelui care incalzeste apa sau solutia antigel care curge printr-o serie de tuburi. Odata incalzit, fluidul curge prin tuburi catre rezervorul de stocare. Fluidul incalzit incalzeste apa din rezervor in mod direct sau cu ajutorul unui schimbator de caldura. Deficitul de energie este completat cu o sursa electrica sau de gaz.

Sistemele cu circulatie fortata folosesc electropompe, supapa si controlere pt a circula apa sau alt fluid pt transfer de caldura prin panouri. Sistemele FC sunt de obicei mai putin eficiente si mai costisitoare decat sistemele TS, desi panoul lucreaza la temperatura mai scazuta, insa ele permit o mai mare flexibilitate in pozitionarea componentelor sistemului : rezervoarele de stocare nu trebuie montate deasupra sau aproapa de panouri. Deoarece ele folosesc energie electrica pt a actiona pompa, aceste sisteme nu vor functiona daca se intrerupe sursa electrica.

In general sistemele TS nu folosesc electropompe pt circularea fluidului in tubulatura. In schimb ele folosesc principiul termosifonului. Aceste sisteme sunt mai usor de intretinut, mai putin costisitoare la montaj si in general mai eficiente decat sistemele FC, insa ele au unele limite de montaj, deoarece rezervorul de stocare trebuie asezat deasupra partii inferioare a panoului.Sistemele termosifon folosesc convectia naturala pt circularea apei prin panourile solare. Pe masura ce apa se incalzeste in panou, ea se ridica in partea superioara a panoului si de acolo in rezervorul de stocare. In acest stadiu actiunea termosifon determina apa mai rece din rezervor sa curga in jos prin tevi catre partea inferioara a

Page 10: Manual tehnic panou solar

10

1.7 Sisteme cu circuit inchis

1.8 Calitatea apei

Rezervorul poate fi amplasat partial sub panou, intr-o configuratie cu profil redus, dupa cum se arata la punctul 5.1. Instalatia cu profil mic necesita supapa de control suplimentara pt a preveni curgerea inversa in termosifon.Un sistem cu circuit inchis. Fluidul de transfer caldura (apa sau solutie antigel) circula prin tubulatura sistemului fara a se amesteca cu apa potabila din interiorul rezervorului de stocare. Sistemele cu circuit inchis sunt recomandate mai mult pt climat mai rece, deoarece solutia antigel previne inghetarea fluidului din sistem. In locurile cu apa dura sistemul limiteaza dezvoltarea depunerilor calcaroase in tuburile panoului. Sistemele cu circuit inchis pot fi operate in sistemele FC sau TS.

In zonele in care continutul in carbonat de calciu al apei depaseste 250 mg/l, se recomanda insistent sa se foloseasca sistemele cu circuit inchis. Colmatarea cu depuneri poate afecta functionarea si poate scurta durata de viata a panourilor.

Page 11: Manual tehnic panou solar

General Introduction11

Vas expansiune

Sistem termosifon cu circuit inchis - Schema

Alimentare apa

Supapaaerisire

Vana control

Supapa eliberare presiune

Rezervor stocare apa

Panouri solare

Element electric de incalzire

Apa la

utilizator

• Rezervorul trebuie asezat deasupra colectoarelor• Montajul in profil redus necesita adaugarea unei vane de control

Page 12: Manual tehnic panou solar

2

Page 13: Manual tehnic panou solar

Panouri cu suprafata plana

Page 14: Manual tehnic panou solar

14

Eficienta termica:

Suprafata selectiva:

2.1 Introducere

Radiatiereflectata

a

Rad

iatie

sol

ra

Radiatieemisa

Geam

IsolatieRama

Sistemele de incalzire solare folosesc panouri pt a capta caldura solara. Cand se cere ca temperatura apei sa fie sub 80°C, se folosesc de obicei panouri cu suprafete plane.Un panou cu suprafata plana este o cutie izolata, rezistenta la intemperii, continand o placa absorbanta de culoare inchisa conectata la o serie de tuburi si acoperita cu un invelis transparent sau translucid. Un panou are in mod tipic 1 m latime, 2 m lungime si 10 cm grosime. Placa absorbanta colecteaza energia termica de la soare, care apoi incalzeste apa (sau solutia antigel) care curge printr-o serie de tuburi. Odata incalzit, fluidul este pompat sau curge natural prin tuburi catre rezervorul de stocare. Fluidul incalzit incalzeste apa mai rece din rezervor in mod direct sau cu ajutorul unui schimbator de caldura.

Eficienta instantanee a unui panou solar, ?, in conditii constante, este definita ca raportul dintre puterea actuala utila extrasa, Q, si energia solara interceptata de panou, G·A.?i = Q : G·A = 1 (sau 100%)Q este calculat din Q = mi, Cp(Tout - Tin) unde m - debitul prin panou, Cp - caldura specifica a fluidului ; Tin - temperatura intrare panou ; Tout - temperatura iesire panou.Suprafata simpla vopsita in negru poate fi imbunatatita si poate deveni mai eficienta daca se foloseste stratul de vopsea " selectiva ".Anumite acoperiri speciale pot reduce capacitatea de re-radiatie fara a reduce apreciabil capacitatea de absorbtie a energiei. Chromagen executa panouri solare cu tehnologii de ultima ora.Placutele acoperite cu cupru sunt sudate ultrasonic pe tuburile din cupru inchise intr-o rama si acoperite cu geam securizat. Absorbantele sunt disponibile cu o varietate de acoperiri optionale: vopsea selectiva, negru de crom, sputtering ultra selectiv. De asemenea sunt disponibile ramele din otel galvanizat si aluminiu anodizat.

Page 15: Manual tehnic panou solar

Flat-plate collectors15

2.2 PANOU SOLAR-Parti componente : 7

3

4

1–2

5

9

3

8

6

1. Placa absorbanta - placute din cupru sudate ultrasonic pe tubulatura din cupru, pt a asigura un transfer excellent al caldurii intre placute si tuburi, si o inalta efciienta.2. Invelisul placii absorbante - fie acoperire sputtering, fie negru de crom pe nichel, sau vopsea speciala neagra. Toate asigura absorbtia excelenta a energiei, chiar in conditii de clima mai rece.3. Izolatia - Placa absorbanta este incapsulata in poliuretan rigid de 30mm. Cu un strat optional de 20mm de vata minerala, asigura retinerea caldurii in panou.4. Geamul panoului - foaia de geam de 3.2 mm este special conceputa sa reduca reflexia si securizata pt maxima rezistenta si durabilitate. Continutul scazut in oxid de fier de 0,03% permite o transmisie a luminii solare de 91%.5. Ramele - A. Aluminiu - ramele din aluminiu anodizat sunt solide si disponibile in culoare naturala, neagra sau rosie.

B. Otel galvanizat - necostisitoare, dar totusi durabile, ramele din otel galvanizat sunt disponibile in culoare neagra, gri sau alba.6. Tubulatura - tevi 5/8" sau 8 mm din cupru lipite pe tuburi din cupru de 11/8" sau 7/8", cu distributie optima a fluidului.7. Conexiunile tuburilor - patru conexiuni BSP din alama (female)8. Placa posterioara - placa posterioara este executata dintr-o foaie de polipropilena neagra,9. Folie de aluminiu - folia de aluminiu actioneaza ca o bariera impotriva evaporarii ???????????????, atasata la izolatie.

Page 16: Manual tehnic panou solar

Model CR-90 CR-100 CR-110 CR-120 CR-130 CR-140

Regular Sputtering

Diametrul tevii 8 mm 5/8” 8 mm 5/8” 8 mm 5/8” 8 mm 5/8” 8 mm 8mm 5/8” 8mm 5/8”

2Suprafata bruta (m ) 1.69 1.69 2.05 2.05 2.37 2.37 2.80 2.80 2.80 2.96 2.96 3.71 3.71

1.52 1.52 1.85 1.85 2.15 2.15 2.56 2.56 2.56 2.73 2.73 3.44 3.44

Lungime (cm) 182 182 190 190 219 219 219 219 219 247 247 309 309

Latime (cm) 93 93 108 108 108 108 128 128 128 120 120 120 120

Grosime (cm) 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9 9

Greutate (gol) kg 27 29 31 34 35 38 41 44 44 45 49 54 60

Capacitate fluid (litri) 1.0 2.7 1.2 3.2 1.3 3.6 1.5 4.1 1.6 2.3 5.3 2.6 6.3

Tip Absortie Emisivitate Temperaturastagnare

á å@1000W/m 2 & Temp.ambient 30°C

Vopsea selectiva 0.9 0.45 160°C

Negru de crom 0.95 0.12 170°C

Sputtering 0.95 0.05 180°C

Due to on-going development, specifications are subject to change without notice

Tip EmisivitateTransmitanta(Lumina vizibila)

Transmitanta(Radiatiesolara)

Grosime Conducte

å ôD65

ôSOL

t [mm] K[W/mk]

Normal 0.85 0.90 0.86 2.8-3.5 1

Securizatsolar

0.85 0.916 0.91 3-4 1

• Presiune de incercare panouri: 12 bar

• Presiune max. de operare panouri: 10 bar

• Dimensiuni in mm; Rama din aluminiu

Specificatii geam

Specificatii acoperiri

2.3 Specifications of CHROMAGEN Collectors

16

2Supr.neta a desch.(m )

Page 17: Manual tehnic panou solar

Flat-plate collectors 17

CR90

Flow[L / hr]

Pressure drop on one 5/8” col. [Cm of Water]

Pressure drop on one 8mm col. [Cm of Water]

50 0.1 0.3

100 0.3 1

150 0.9 2.1

200 1.4 3.5

250 2.5 6

300 3.7 8

350 5.3 10.2

Risers Diameter 8 mm 5/8”

Connections thread BSP (female) 3/4” 3/4”

Gross area [m2] 1.69 1.69

Net aperture area [m2] 1.52 1.52

Length [cm] 182 182

Width [cm] 93 93

Thickness [cm] 9 9

Weight (Empty) [kg] 27 29

Fluid capacity [liter] 1 2.7

Test pressure [bar] 12 12

Max. operating pressure [bar] 10 10

Efficiency curve (black chrome) n=0.72 – 4.10X

Efficiency curve (Selective paint) n=0.685 – 4.21X

• Dimensions in mm-Aluminum frame• Efficiency curves were obtained by the standards

institution of Israel & Chromagen Laboratories.

2.4 Collectors’ data sheets

0.140.1 0.12

black chrome

select PaintX=(Tm-Ta)/G

Tm=(Tout+Tin)/2: Means Water Temp

Ta=Ambient Temp

G=Instantaneous Solar Radiation

0.1

0.2

0.3

0.4

0.5

0.6

0.7

0.8

00 0.02 0.04 0.06 0.08

Efficiency

Efficiency Curve CR90

00

968

925

182

2

1721

Page 18: Manual tehnic panou solar

18

CR100 Risers Diameter 8 mm 5/8”

Connections thread BSP 3/4” 3/4”

Gross area [m2] 2.05 2.05

Net aperture area [m2] 1.85 1.85

Length [cm] 190 190

Width [cm] 108 108

Thickness [cm] 9 9

Weight (Empty) [kg] 31 34

Fluid capacity [liter] 1.2 3.2

Test pressure [bar] 12 12

Max. operating pressure [bar] 10 10

Efficiency curve (black chrome) ç=0.73 – 4.15X

Efficiency curve (Selective paint) ç=0.69 – 4.75X

Flow Pressure drop on one 5/8” col.

Pressure drop on one 8mm col.

[L / hr] [Cm of Water] [Cm of Water]

50 0.2 0.6

100 0.4 0.9

150 1.0 2.5

200 1.5 4

250 2.7 6.3

300 4.0 8.5

350 5.6 10.9

0.140.1 0.12

black chrome

select PaintX=(Tm-Ta)/G

Tm=(Tout+Tin)/2: Means Water Temp

Ta=Ambient Temp

G=Instantaneous Solar Radiation

0.1

0.2

0.3

0.4

0.5

0.6

0.7

0.8

00 0.02 0.04 0.06 0.08

Efficiency

Efficiency Curve CR100

00

• Dimensions in mm-Aluminum frame• Efficiency curves were obtained by the standards

institution of Israel & Chromagen Laboratories.

1122

1081,6

1901.6

180

0

Page 19: Manual tehnic panou solar

Flat-plate collectors 19

Diametru tevi 8 mm 5/8”

Filet conexiuni BSP 3/4” 3/4”

Suprafata bruta 2(m ) 2.37 2.37

2Deschidere neta (m ) 2.15 2.15

Lungime [cm] 219 219

Latime [cm] 108 108

Grosime [cm] 9 9

Greutate (gol) [kg] 35 38

Capacitate fluid [liter] 1.3 3.6

Presiune incercare [bar] 12 12

Presiune max.de operare [bar] 10 10

Curba eficienta (negru de crom) ç=0.76 – 4.34X

Curba eficienta (Vopsea selectiva) ç=0.73 – 4.9X

Debit Cadere de presiune pe o coloana 5/8”

Cadere de presiunepe o coloana 8mm

[L / hr] [mc de apa] [mc de apa]

50 0.25 0.75

100 0.50 1.6

150 1.25 2.6

200 2.00 5

250 3.00 7

300 4.25 8.5

350 5.75 12

0.140.1 0.12

negru de crom

vopsea selectivaX=(Tm-Ta)/G

Tm=(Tout+Tin)/2: inseamna temperatura apei

Ta=Temperatura ambientala

G=Radiatie solara instantanee

0.1

0.2

0.3

0.4

0.5

0.6

0.7

0.8

00 0.02 0.04 0.06 0.08

Eficienta

Curba eficienta CR110

00

• Dimensiuni in mm- rama aluminiu• Curbele de eficienta au fost stabilite de institutul de standardizare

din Israel si de laboratoarele Chromagen

CR110

1104

1076

20

90

218

2,2

Page 20: Manual tehnic panou solar

CR120Horizontal

5/8”

3/4”

2.80

2.56

219

128

9

45

5.1

12

10

h=0.75 – 4.1X

h=0.72 – 4.8X

[L / hr]

50 0.1 0.3

100 0.2 0.8

150 0.6 1.3

200 1 2.5

250 1.5 3.5

300 2.1 4.2

350 2.9 6.0

0.140.120.1

0.1

0.2

0.3

0.4

0.5

0.6

0.7

0.8

00 0.02 0.04 0.06 0.08

Efficiency

Curba eficienta CR120

00

2231

2191

1274

117

0

20

Diametru tevi

Filet conexiuni BSP

Suprafata bruta 2(m )2Deschidere neta (m )

Lungime [cm]

Latime [cm]

Grosime [cm]

Greutate (gol) [kg]

Capacitate fluid [litri]

Presiune incercare [bar]

Presiune max.de operare [bar]

Curba eficienta (negru de crom)

Curba eficienta (Vopsea selectiva)

negru de crom

vopsea selectivaX=(Tm-Ta)/G

Tm=(Tout+Tin)/2: inseamna temperatura apei

Ta=Temperatura ambientala

G=Radiatie solara instantanee

Debit Cadere de presiune pe o coloana 5/8”

Cadere de presiunepe o coloana 8mm

[mc de apa] [mc de apa]

• Dimensiuni in mm- rama aluminiu• Curbele de eficienta au fost stabilite de institutul de standardizare

din Israel si de laboratoarele Chromagen

Page 21: Manual tehnic panou solar

Flat-plate collectors 21

CR120Model CR-120 CR-120 Sputtering

8 mm 5/8” 8 mm

3/4” 3/4” 3/4”

2.80 2.80 2.80

2.56 2.56 2.56

219 219 219

128 128 128

9 9 9

41 44 44

1.5 4.1 1.6

12 12 12

10 10 10

ç=0.72 – 4.14Xç=0.74 – 3.9X

ç=0.72 – 4.8X

[L / hr]

50 0.4 1.5

100 1 3

150 1.8 4.3

200 3 7.2

250 4.8 9.8

300 6 12.6

350 9 18

0.140.120.1

0.1

0.2

0.3

0.4

0.5

0.6

0.7

0.8

00 0.02 0.04 0.06 0.08

Efficiency

Curba eficienta CR120

00

1271

1197

2474

23

67

Diametru tevi

Filet conexiuni BSP

Suprafata bruta 2(m )

2Deschidere neta (m )

Lungime [cm]

Latime [cm]

Grosime [cm]

Greutate (gol) [kg]

Capacitate fluid [litri]

Presiune incercare [bar]

Presiune max.de operare [bar]

Curba eficienta (negru de crom)

Curba eficienta (Vopsea selectiva)

negru de crom

vopsea selectivaX=(Tm-Ta)/G

Tm=(Tout+Tin)/2: inseamna temperatura apei

Ta=Temperatura ambientala

G=Radiatie solara instantanee

Debit Cadere de presiune pe o coloana 5/8”

Cadere de presiunepe o coloana 8mm

[mc de apa] [mc de apa]

• Dimensiuni in mm- rama aluminiu• Curbele de eficienta au fost stabilite de institutul de standardizare

din Israel si de laboratoarele Chromagen

Page 22: Manual tehnic panou solar

22

CR130 Risers Diameter 8 mm 5/8”

Connections thread BSP 3/4” 3/4”

Gross area [m2] 2.96 2.96

Net aperture area [m2] 2.73 2.73

Length [cm] 247 247

Width [cm] 120 120

Thickness [cm] 9 9

Weight (Empty) [kg] 52 54

Fluid capacity [liter] 2-3 5.3

Test pressure [bar] 12 12

Max. operating pressure [bar] 10 10

Efficiency curve (black chrome) ç=0.74 – 4.2X

Efficiency curve (Selective paint) ç=0.73 – 4.9X

Flow Pressure drop on one 5/8” col.

Pressure drop on one 8mm col.

[L / hr] [Cm of Water] [Cm of Water]

50 0.3 1

100 0.9 2.8

150 1.6 4

200 2.8 7

250 4.5 9.5

300 5.8 12.3

350 7.6 16.7

0.140.1 0.12

black chrome

select PaintX=(Tm-Ta)/G

Tm=(Tout+Tin)/2: Means Water Temp

Ta=Ambient Temp

G=Instantaneous Solar Radiation

0.1

0.2

0.3

0.4

0.5

0.6

0.7

0.8

00 0.02 0.04 0.06 0.08

Efficiency

Efficiency Curve CR130

00

• Dimensions in mm-Aluminum frame• Efficiency curves were obtained by the standards

institution of Israel & Chromagen Laboratories.

1271

1197

2474

23

67

Page 23: Manual tehnic panou solar

Flat-plate collectors 23

Risers Diameter 8 mm 5/8”

Connections thread BSP 3/4” 3/4”

Gross area [m2] 3.71 3.71

Net aperture area [m2] 3.44 3.44

Length [cm] 309 309

Width [cm] 120 120

Thickness [cm] 9 9

Weight (Empty) [kg] 54 60

Fluid capacity [liter] 12.69 6.3

Test pressure [bar] 12 12

Max. operating pressure [bar] 10 10

Efficiency curve (black chrome) ç=0.75 – 4.3X

Efficiency curve (Selective paint) ç=0.73 – 5.0X

Flow Pressure drop on one 5/8” col.

Pressure drop on one 8mm col.

[L / hr] [Cm of Water] [Cm of Water]

50 0.6 1.8

100 1.4 3.8

150 2.5 6.3

200 4 8.1

250 6 12.3

300 9 17.7

350 14 25

CR140

0.140.1 0.12

black chrome

select PaintX=(Tm-Ta)/G

Tm=(Tout+Tin)/2: Means Water Temp

Ta=Ambient Temp

G=Instantaneous Solar Radiation

0.1

0.2

0.3

0.4

0.5

0.6

0.7

0.8

00 0.02 0.04 0.06 0.08

Efficiency

Efficiency Curve CR140

00

• Dimensions in mm-Aluminum frame• Efficiency curves were obtained by the standards

institution of Israel & Chromagen Laboratories.

1276

1202

30

89

29

82

Page 24: Manual tehnic panou solar

3

Page 25: Manual tehnic panou solar

Rezervoare de stocare &Schimbatoare de caldura

Page 26: Manual tehnic panou solar

3.1 IntroducereRezervoarele de stocare sunt proiectate sa stocheze apa calda pentru utilizare in locuinte sau industrie. Apa din rezervor este incalzita prin mai multe mijloace optionale :" Electric : cu ajutorul elementului electric din interiorul rezervorului" Incalzire directa: apa calda vine din panoul solar, combinata cu apa din rezervor" Incalzire indirecta : folosind un rezervor de stocare special care include un schimbator de caldura la interior, conectat la o sursa de incalzire a apei (de ex. panou, gaz sau incalzire cu lemne).Rezervorul de stocare este izolat la exterior cu un strat de spuma poliuretanica injectata.Chromagen ofera o mare varietate de rezervoare, cu capacitati de la 30 la 300 litri.Rezervoarele solare pot fi impartite in 7 tipuri diferite, dupa cum se arata in figurile urmatoare :" Orientarea pe verticala sau orizontala permite instalarea flexibila, functie de nevoile clientului.

Page 27: Manual tehnic panou solar

Storage tanks and heat exchangers27

3.2Parti componente ale rezervorului de stocare

1234

659 710

118

1. Invelis exterior - foaie metalica acoperita cu poliester sau din aluminiu care asigura durabilitate extrema si finisare estetica.2. Izolatie - un strat izolator gros, din poliuretan, care asigura izolatia optima si retentia caldurii3. Rezervor de stocare - construit din otel gros, sudat automat, asigura precizie si permite o presiune de lucru de 8 bar.4. Acoperire email - strat interior din email care protejeaza impotriva coroziunii.5. Element electric - element electric eficient cu timp de incalzire rapid, permite asigurarea apei calde 24 de ore pe zi, 365 zile pe an.6. Anod sacrificial - asigura protectia anti-coroziva.7. Termostat - termostat introdus din constructie, asigura ca apa din rezervor sa nu depaseasca o temperatura pre-setata, in timp ce se foloseste elementul electric.8. Alimentare apa rece9. Apa calda de la panou - inlet10. Apa calda la utilizator11. Apa rece la panou - iesire

Page 28: Manual tehnic panou solar

Rezervoare orizontaleRezervoare verticale

Schimbator calduracu dubla spirala

Schimbator calduradublucaptusit

Schimbator caldurain spirala

Schimbator calduradublu captusit

Schimbator de calduracu serpentina/ spirala(sistem circuit inchis )

3.3 ChromagenRezervoare

(sistem circuit inchis )

(sistem circuit inchis )

(sistem circuit inchis )

(sistem circuit inchis )

Page 29: Manual tehnic panou solar

Storage tanks and heat exchangers29

Rezervoare verticale

Capacitate[L]

A[mm]

B[mm]

C[mm]

Greutate[Kg]

Element electric(KW)

150 1020 950 565 53 2.5

200 1280 1210 565 91 2.5

300 1430 1360 650 100 2.5 / 3.6

C

BA

1

2

3

4

5

6

7

8

910

11

3.4 Fise tehnice rezervoare

1. Invelis exterior2. Izolatie3. Rezervor stocare4. Acoperire email5. Element electric6. Anod sacrificial7. Termostat8. Alimentare apa rece9. Apa calda la utilizator10. Apa calda de la panou - inlet11. Apa rece la panou - outlet

Page 30: Manual tehnic panou solar

30

Rezervoareorizontale

Capacitate[L]

A[mm]

B[mm]

C[mm]

Greutate[Kg]

Element electric(KW)

120 860 800 565 50 2.5

150 1020 950 565 53 2.5

200 1280 1210 565 65 2.5

300 1430 1360 650 91 2.5 / 3

C

B

A

5 6 7

1 2 3 4

8

10 9

11

1. Invelis exterior2. Izolatie3. Rezervor de stocare4. Acoperire email5. Element electric6. Anod sacrificial7. Termostat8. Alimentare apa rece9. Apa calda la utilizator10. Apa calda de la panou - inlet11. Apa rece la panou - outlet

*Dimensiuni in mm - rama din aluminiu *Curbele de eficienta au fost obtinute la institutul de standardizare din Israel si in laboratoarele Chromagen.

Page 31: Manual tehnic panou solar

Storage tanks and heat exchangers31

Rezervor de stocare cu schimbator de calduradublu captusit

Capacitate[L]

A[mm]

B[mm]

C[mm]

Greutate[Kg]

Element electric

(KW)

Supraf.sch.calduraArea [m2]

Volumsch.calduraVol. [L]

120 1240 1185 477 74 2.5 0.9 7.4

150 1020 950 585 75 2.5 0.8 6.3

200 1270 1210 585 93 2.5 1.2 9.4

300 1420 1360 690 133 2.5 3

1.6 12.6

11

6512 13710

1198

234

C

B

A

1. Invelis exterior2. Izolatie3. Rezervor de stocare4. Acoperire email5. Element electric6. Anod sacrificial7. Termostat8. Schimbator de caldura dublu captusit9. Inlet apa rece10. Apa calda la utilizator11. Inlet schimbator de caldura12. Outlet schimbator de caldura13. Supapa de siguranta schimbator de caldura

10 12 5 6 7 13

*Dimensiuni in mm - rama din aluminiu *Curbele de eficienta au fost obtinute la institutul de standardizare din Israel si in laboratoarele Chromagen.

Page 32: Manual tehnic panou solar

32

Capacity[L]

A[mm]

B[mm]

C[mm]

Greutate[Kg]

ElementElectric

(KW)

Supr.

HXG.princip.

[m2]

princip. HXG.

Vol.

[Litri] [m2] [Litri]

120 860 800 585 74 2.5 0.55 3.0 0 0

150 1015 950 585 75 2.5 0.58 3.2 0 0

200 1280 1210 585 93 2.5 0.58 3.2 0 0

200Spiraladubla

1280 1210 585 108 2.5 0.58 3.2 0.58 3.2

300 1430 1360 650 133 2.5 / 3 1.24 6.7 0 0

300Spiraladubla

1430 1360 650 145 2.5 / 3 1.24 6.7 0.66 3.6

7

4

1

3

5

2

10

14

11

9

12

6

8

13

Rezervoare de stocareverticalecu schimbator decaldura in spirala

C

BA

1234

5 6

7

12

11

8

9

10

Spirala dubla O singura spirala

1. Invelis exterior2. Izolatie3. Rezervor stocare4. Acoperire email5. Element electric6. Anod sacrificial7. Termostat8. Schimbator de caldura in spirala9. Inlet apa rece10. Apa calda la utilizator11. Inlet schimbator de caldura12. Outlet schimbator de caldura13. Inlet incalzire auxiliara14. Outlet incalzire auxiliara

Supr.

HXG.aux. aux.

HXG.

Vol.

Page 33: Manual tehnic panou solar

Storage tanks and heat exchangers33

150 1020 950 585 75 2.5 0.6 3.3

200 1280 1210 585 93 2.5 0.8 4.4

300 1430 1360 650 130 2.5 / 3 1.2 6.4

C

B

A

Rezervoare de stocareorizontalecu schimbator de caldura in spirala/ serpentina

1. Invelis exterior2. Izolatie3. Rezervor stocare4. Acoperire email5. Element electric6. Anod sacrificial7. Termostat8. Alimentare apa rece9. Apa calda la utilizator10. Apa calda de la panou - inlet11. Apa rece la panou - outlet

Capacitate[L]

A[mm]

B[mm]

C[mm]

Greutate[Kg]

Element electric

(KW)

Supraf.sch.calduraArea [m2]

Volumsch.calduraVol. [L]

*Dimensiuni in mm - rama din aluminiu *Curbele de eficienta au fost obtinute la institutul de standardizare din Israel si in laboratoarele Chromagen.

Page 34: Manual tehnic panou solar

4

Page 35: Manual tehnic panou solar

Instalare. Punere in functiune

Page 36: Manual tehnic panou solar

4.1 Informatii generale

36

1. Masuri de prevedere si siguranta inainte de inceperea montajuluiCititi cu atentie aceste instructiuni. Manualul de fata contine proceduri usor de urmat pt montajul corect, actionarea si exploatarea sistemelor solare Chromagen de incalzire a apei cu energie solara.Va rugam sa acordati timpul necesar intelegerii sistemului si componentelor sale, acest lucru va asigura un montaj reusit si fara probleme. Daca aveti intrebari cu privire la montaj, contactati reprezentantul nostru local.Cand lucrati pe acoperis sau in jurul acestuia, aveti grija sa evitati riscurile, cum sunt cablurile electrice si placile/tiglele. Aveti grija si la folosirea scarilor sau cand calcati pe acoperis. Siguranta sta intotdeauna pe primul loc !

2. Informatiile din acest manual sunt generale. Instalarea sistemelor in diferite locuri ar putea necesita diferite accente. Rugam consultati un reprezentant Chromagen daca nu sunteti siguri in privinta unor aspect.

3. Fitingurile din alama nu trebuie conectate direct la tevile rezervorului, pt a preveni corodarea galvanic. Trebuie sa folositi un adaptor sacrificial din otel sau un fiting dielectric.

4. Protectia antitrasnet se bazeaza pe legatura tubulaturii metalice a sistemului la impamantare, pt a asigura cea mai usoara trecere in sol.

5. Amintiti-va ca elementele sistemului pot fi avariate daca sunt manipulate incorect. Aveti mare grija cand incarcati, descarcati, transportati sau ridicati pe acoperis.

Page 37: Manual tehnic panou solar

Installation – Getting Started 37

Vol.Rezervor stocare

Tippanou

120L CR 100

150 L CR110

200L CR120

300L 2xCR110 /2x CR100

4.2 Configuratiide sistemetermosifon

4.3 Configuratiide sistemecu circulatie fortata

120L

D.J. W

CR 110Spiral ingust/Lat

150 L

D.J. W

CR110

Spiral W

200L

D.J. W

CR120

Spiral W

300L

D.J. N

2xCR110

Spiral N

150L sistem 200L sistem 300L sistem

REZERVOR: 150 Litri/ 40 Gallon

REZERVOR: 200 Litri/ 53 Gallon

REZERVOR: 300 Litri/ 80 Gallon

PANOU : 1 X CR110(2.15 m2)

PANOU : 1 X CR120(2.56 m2)

PANOU : 2 X CR110(4.3 m2)

Profil inalt

Profil redus

Vol.Rezervor stocare

Tiprezervor

Tippanou

" Pt accesorii, instalatii si piese de montaj vezi cap. 5 & 6." Dimensiunile, greutatea si alte proprietati ale panourilor pot fi vazute in cap.2." Dimensiunile si greutatea rezervoarelor solare, dublu captusite si cu spirala pot fi gasite in cap.3." Presiunea recomandata pt linia de alimentare : 4-6 bar." Setare temperatura maxima termostat : 60°C." Diferite configuratii ar putea fi necesare pt diferite locatii.

Page 38: Manual tehnic panou solar

38

Necesar instalatii Necesar tamplarie

Instrumente standard: clesti, cuttere, ciocane, surubelnite, ferastrauChei metrice si americane

5x10x240 cm (2”x4”x96”) parghii de sprijin, din lemn natural sau tratat

Cheie pentru tevi 12” Banda acoperire/ tevi

Chei reglabile Compusi etansare de apa

Manometru Bolturi M8/5/16” lungime , 2”,3”,4”,6” dupa nevoi

Instrumente pentru tubulatura cupruCuie, 10 cm (16d -3.5”)sau adecvate

Pistol calafatuire???? Silicon pentru etansare

Nivela 24”Suruburi pentru lemn/ tabla sausaibe

Ruleta

Scara extensibila

Masina gaurit ½’’ cu burghiuri

Ferastru cu lame standard si dezidarie

4.5 Revizuirea codurilor locale

4.4 Siguanta in timpul inspectiei in teren

4.6 Scule si echipamentenecesare

* Cand lucrati pe acoperis sau in jurul acestuia manifestati maxima atentie si grija.* Asigurati-va ca scarile sunt bine fixate, pt a evita alunecarea sau caderea.* Purtati incaltaminte adecvata pt a evita alunecarea.* Deconectati toate sursele electrice cand instalati sistemul de control si pompele.* Intotdeauna consultati autoritatile competente sau verificati departamentul constructii local pt conditiile si codurile aplicabile, inainte de a incepe lucrul.

a. conditii zonale/localeb. conditii pt instalatiic. sarcina de rezistenta a acoperisului si conditii de modificare (inclusiv revizuire proiect, daca este necesar).Obtineti planurile cladirii, daca se poate, pt a va ajuta sa localizati peretii/coloanele/grinzile de sustinere si a determina rezistenta.

Inregistrati conditiile extreme de vreme :a. Zonele cu caderi masive de zapada necesita montarea unei coame de acoperis.b. Zonele cu vanturi puternice necesita un kit suplimentar de fixare.c. Locurile de montaj supuse vanturilor mai mari de 50 m.p.h necesita o schela special proiectata.

Page 39: Manual tehnic panou solar

Installation – Getting Started 39

Equator

Figure 6.5 Pozitionarea in emisfera nordica

Tip acoperis Structura de sprijin

inclinat SistemTS stelaj/suport pentru acoperis inclinat

plan

4.7 Alegerea amplasariisistemelor

4.8 Roof Survey

S

N

Tank

Col

Col

Tank

South

* Sistemul trebuie sa fie orientat spre sud cand este montat intr-o locatie a emisferei nordiceSistemul trebuie sa fie orientat spre nord cand este montat intr-o locatie a emisferei sudiceO deviere la 30° de fiecare parte este acceptabila.Locul trebuie sa fie ferit de umbra pe toata perioada anului si liber de obstructii.

Inregistrati urmatoarele in analiza pre-montaj :" Tipul de material de acoperis (tigla, sindrila, carton, tabla etc)" Starea acoperisului. Observati daca sunt necesare reparatii.Nota: Acoperisurile in stare proasta ar putea sa necesite inlocuirea inainte de a se trece la montarea sistemului.

Folosind tabelul urmator, alegeti structura de sprijin adecvata

Sistem FC stelaj/suport pentru panou

SistemTS suport plan universal

Sistem FC stelaj/suport panou ptr. acoperis plan

Structura acoperis tiglaDesenati o diagrama (vedere de sus) a zonei in care prevedeti montajul. Marcati locul de amplasare a sistemului si curatati/eliberati-l.

Page 40: Manual tehnic panou solar

40

4.9 Conditii referitoare la apa

4.10 Aprobarea clientului

Structura acoperis tiglaDesenati o diagrama (vedere de sus) a zonei in care prevedeti montajul. Marcati locul de amplasare a sistemului si curatati/eliberati-o.

Unghi de basculare la montajPanourile solare plane trebuie basculate la un unghi (pt a fi orizontale) care este aprozimativ egal ca grade cu latitudinea locului. Deoarece soarele este sub linia orizontului in lunile de iarna, bascularea panoului la un unghi cu pana la 15 grade mai mare decat latitudinea va spori performanta pe timp de iarna, ceea ce este de dorit in majoritatea cazurilor.

Conditii pt sustinereaa acoperisuluiSistemul de 300 l cantareste 475 kg cand este montat si umplut, asadar ar putea fi necesar sa se asigure o sustinere suplimentara a acoperisului. Trebuie sa verificati sistemul de sustinere a acoperisului pt a afla daca este nevoie de fixari si sustineri aditionale.

Calitatea apeiApa din orase este o sursa controlata si nu ar trebui sa ridice vreo problema in sistem. Unele ape pot avea un continut ridicat de minerale si pot impune intretinere mai frecventa a sistemului.Presiunea apeiPt o functionare corecta este nevoie de o presiune in limitele de la 1 la 6 bar. Presiunea de peste 6 bar impune montarea unui regulator de presiune pe conducta principala.Note" Toata instalatia tevilor/sanitara trebuie sa se execute cf codurilor locale" Toate tevile trebuie sustinute corespunzator : sustinerile trebuie sa fie cf codurilor locale." Toate tevile trebuie izolate corespunzator : izolarea trebuie sa se execute cf codurilor locale" Toate tevile trebuie sa aiba cadere spre o evacuare" Instalatia tevilor trebuie executata astfel incat sa nu fie afectata performanta/ debitele.

* Verificati locul/punctul de montaj impreuna cu clientul.* Asigurati-va ca acesta semneaza aprobarea lucrarii.

Page 41: Manual tehnic panou solar

Installation – Getting Started 41

Concentratia la volum Punctul de inghet al propilen glicolului

55% -40°C (-40°F)

50% -33°C (-28°F)

40% -25°C (-13°F)

30% -16°C (+4°F)

20% -8°C (+17°F)

NOTA:

4.11 Forta de munca

4.12 Proprietatile propilen glicolului

Rezervorul gol de 300 l cantareste 130 kg si sunt necesare masuri de prevedere speciale pt a-l ridica pe acoperis. In unele cazuri va fi necesara o macara pt a aseza rezervorul pe suportul/stelajul sau.Numai un electrician calificat trebuie sa execute toate lucrarile de electricitate.Montajul profesionist este esential pt functionarea fiabila a sistemului. Instalatorii trebuie sa fie specialisti in planificarea si instalarea sistemelor de incalzire cu energie solara.Pentru protectia la inghet a sistemelor cu circuit inchis se umple cu lichid antigel, solutie cu o anumita concentratie de propilen glicol, functie de cea minima termica ambientala prevazuta.

" O concentratie de 40% pana la 50% glicol este acceptata ca standard in Europa centrala" Protectia la inghet este esentiala, deoarece un singur inghet poate distruge un panou solar. (chiar si in zonele calde, tuburile panoului au inghetat si s-au ars in unele ierni mai grele)." Administratia pt Alimentatie si Droguri (FDA) a determinat propilen glicolul ca fiind " in general recunoscut ca substanta sigura " pt utilizarea in alimentatie, cosmetice si medicamente." Coroziunea este de obicei redusa la minim prin controlul pH si utilizarea de inhibitori ; totusi, problema coroziunii este putin probabila in sistemele cu circuit inchis, amplasate in aer liber.

Page 42: Manual tehnic panou solar

5

Page 43: Manual tehnic panou solar

Instalarea sistemuluiTERMOSIFON

Page 44: Manual tehnic panou solar

44

5.1 Instalarea pe acoperis inclinat

13

12 35 68 9

12

Detail C

4

Detail BDetail A

10

11

1. Marcati locurile in care se afla capriorii/sarpanta si peretii de sustinere/coloana/grinzile pe acoperis.2. Marcati locul rezervorului pe acoperis.3. Scoateti tiglele si asezati patru suporturi metalice pe sarpanta acoperisului cu buloane/bolturi de ancorare 5/16" x 6".4. Puneti la loc tiglele si etansati/astupati gaurile (daca au aparut).5. Asezati rama metalica a sistemului peste suporturi si fixati rama pe acestea cu bolturi 3/8".6. Pozitionati si fixati rezervorul pe parghiile de alunecare/sanie. NU UITATI CA REZERVORUL ESTE GREU SI TREBUIE SA FITI FOARTE ATENTI.7. Pozitionati panourile la locul lor si fixati-le cu ajutorul bratarilor furnizate.8. Legati panourile intre ele (daca se folosesc doua sau mai multe), cu o piesa de legatura din alama, ¾".9. Conectati furtunurile dintre rezervor si panouri si asigurati o panta continua inspre rezervor.10. Umpleti circuitul inchis/bucla cu antigel, scoateti aerul si asigurati-va ca nu exista scapari/pierderi.11. Umpleti rezervorul cu apa si asigurati-va ca nu exista pierderi.

Folositi un sablon pt a stabili asezarea suporturilor in pozitia exacta. - vezi imagini.

Page 45: Manual tehnic panou solar

Thermosiphon system installation 45

Detail B

Piese suport acoperis in panta

Nr. Descriere Lungime Cantitate

1 Inel suport lateral L40X3x2480 2

2 Suport posterior-1 L40X3x1140 1

3 Profil drept_top2d bended 82x3x2222 1

4 M6 bolt DIN7894A M6X20 10

5 Suport capac bended 160x20x3 4

6 Profil drept baza L40x3x2222 1

7 Baza suport L50x4x90 6

8 Baza rezervor 3 dia 560 624x40x5 2

9 Baza rezervor 6 dia 560 606x80x8 2

10 bolt hex M10 20 10

11 Piulita hex M10 6 10

12 Piulita M8 6 4

13 Bolt cap conic M8 20 4

Detail C

Detail D

B

Page 46: Manual tehnic panou solar

46

1 2811

1

6

5

4

3

Suport univ. ptr. acoperis plan

5.2 Instalare pe acoperis plan

12

13

10

Detail A Detail B

1. Marcati locurile in care se afla capriorii/sarpanta si peretii de sustinere/coloana/grinzile pe acoperis.2. Montati si pozitionati suportul in punctele prevazute pt suportul pe acoperis plan.3. Pozitionati si fixati rezervorul pe parghiile de alunecare/sanie. NU UITATI CA REZERVORUL ESTE GREU SI TREBUIE SA FITI FOARTE ATENTI.4. Pozitionati panourile pe suport si fixati-le cu bratarile furnizate.5. Conectati panourile solare intre ele (daca se folosesc 2 sau mai multe), folosind piesa de legatura din alama 3/4".6. Conectati furtunurile dintre rezervor si panouri si asigurati-va ca exista o panta continua catre rezervor.7. Umpleti circuitul inchis/bucla cu antigel, scoateti aerul si asigurati-va ca nu exista scapari/pierderi.8. Umpleti rezervorul cu apa si asigurati-va ca nu exista pierderi.

Page 47: Manual tehnic panou solar

Thermosiphon system installation 47

2 79

111

3

4

5

6

9

Cantitati

Nr Descriere Descriere Lungime[mm]

30°1 col.

30°2 col.

45°1 col.

45°2 col.

1 Suport lateral Profil indoit L 40x3 2022 2 2 2 2

2 Suport fata Profil indoit L 40x3 2307 2 2 2 2

3 Conector baza Profil indoit L 50x4 90 4 4 4 4

4 Picior fata Profil indoit L 40x3 1246 2 2 2 2

5 Picior spate Profil indoit L 40x3 915 2 2 2 2

6 Prelungire picior Profil indoit L 40x3 618 0 0 4 4

7 Bratara Plat 30x3 1121 2 2 2 2

8 Rigla lunga Profil indoit L 40x3 2000 0 2 0 2

9 Rigla scurta Profil indoit L 40x3 1050 2 0 2 0

10 Clema panou Plat laminat 30x3 117 4 8 4 8

11 Suport baza rezervor Otel galv.150x3 510 2 2 2 2

12 Bolt hex 3/8”/ M10 Otel galv. 20 24 31 31 35

13 Piulita 3/8”/ M10 Otel galv. 24 31 31 35

14 Saiba 3/8”/ M10 Otel galv. 24 31 31 35

Piese functie de configuratie

1112

13

Detail A

• A universal stand for 300L tank & 2xCR100 collectors – MAXFH0040

• A universal stand for 300L tank & 2xCR110 collectors – MAXFH0010

Page 48: Manual tehnic panou solar

48

Suport universal Profil inalt entru sistem termosifon

cu rezervor de 300l

Chromagen 300 Suportcu profil inalt

Detail A Detail B Detail C

" Pt desene detaliate ale altor modele, cum ar fi suporturile cu profil inalt, va rugam contactati reprezentantul local al Chromagen." Un suport universal pt rezervoarele de 300 l si 2 panouri CR 100 este de asemenea disponibil.

Page 49: Manual tehnic panou solar

Thermosiphon system installation 49

5.3 Instalatia sistemului

Termosifon Circuit inchis Sistem profil redus

IKITCL0 171 Altele

# Piesa Nr 171

1 Niplu hex. alama 3/4” 42 6

2 Niplu hex. otel acoperit 3/4” 8 2

3 cot alama 3/4” 50 3

4 teu alama 3/4” 55 2

5 piesa legatura lama3/4” 59 2

6 cep alama 1/2” 62 0

7 cep alama 3/4” 61 2

8 bucsa alama 3/4”-1/2” 64 3

9 bucsa alama 1/2”-3/8” 65 1

10 bucsa alama 1/2”-1/4” 66 1

11 cruce alama 3/4” 68 1

12 robinet sfera alama f-f 1/2” 69 1

13 supapa aerisire caleffi solar 200oc 79 1

14 supapa siguranta, eliberare, alama 8 atm 85 2

15 vana control alama 1/2”-3/4” 88 1

16 manometru 93 1

17 vana control profil redus 84 1

18 vas expansiune5 l 75 1

19 cutie polistiren 1

20 capac carton 1

21 robinet umpleree m 1/2” caleffi 538 70A 1

La instalatiile cu profil inaltnu este necesara vana de controldeoarece nu exista risculde actiune inversa a termosifonului.

Vas expansiune

79656455

42

8

42

50

59

5961 42

50

61

42

6988

50

85

85

93

558

42

42

64 64 6668

6284

Apa calda la utilizator

Inlet apa rece

" Folositi fitingurile si accesoriile furnizate odata cu sistemul, instalati sistemul cf fig. 7.3.1 si 7.3.2.

Page 50: Manual tehnic panou solar

50

5.4 Umplere si testare

Procedeu de umplere

Note suplimentare

IMPORTANT : La un rezervor dublu captusit, asigurati-va ca rezervorul de stocare este umplut si presurizat inainte de a umple mantaua dubla.1. Asigurati-va ca toate conexiunile sistemului sunt bine stranse si ca rezervorul este la nivel.2. Conectati rezervorul la conducta principala de apa si umpleti-l cu apa potabila.3. Scoateti supapa de aerisire a schimbatorului de caldura.4. Conectati teava de umplere antigel la supapa de umplere.5. Asezati un recipient de 5 galoane cu apa potabila deasupra rezervorului.6. Umpleti circuitul inchis cu solutie antigel pana cand aerul este purjat afara din panou si acesta este complet umplut cu apa.7. Reveniti pt a pune supapa de aerisire dar lasati robinetul deschis.8. Verificati daca sistemul mai are aer si presurizati-l la 6 bar.9. Testati pt posibile pierderi/scapari si remediati-le daca apar.10. Reduceti presiunea in bucla panoului la presiunea de lucru de 1.5-3 bar, prin scoaterea apei din supapa de aerisire.

" Pregatiti aprox. 15 l de solutie antigel, cu procentajul de glicol necesar (vezi tabel la cap.7)." Sistemul va opera corect numai daca schimbatorul de caldura din interior este complet umplut cu lichid. Prezenta aerului in sistem ar putea impiedica functionarea termosifonului. Verificati cu atentie daca exista scapari si strangeti toate fitingurile (se recomanda o re-verificare la fiecare 6 luni)." Presiunea de lucru recomandata pt circuitul inchis este de 1 bar pt rezervorul dublu captusit si de 2 bar pt cel cu schimbator de caldura in spirala." Se poate realiza o conexiune intre linia de alimentare si sistemul de circuit inchis in zonele fara pericol de inghet, in locul utilizarii vasului de expansiune." Este necesar sa se monteze o vana de reducere a presiunii daca presiunea apei de alimentare depaseste 8 bar." Nu exista nici o prevedere pt colectarea apei in cazul pierderilor din rezervor (deteriorare etanseitate sau fiting)." Codurile locale ar putea impune montarea unei vane de revenire (amestec) intre iesirea de apa calda a rezervorului si conducta principala de apa calda din locuinta. Vana de revenire ar trebui reglata la 50°C.

Page 51: Manual tehnic panou solar

Thermosiphon system installation 51

Punct umplere 1

Supapa eliberare presiune

Rezervor stocare apa

Apa la utilizator

Panouri solare

Alimentare apa

Punct umplere 2

Doua puncte optionalede umplere

• Rezervorul trebuie asezat deasupra panourilor• La profilul redus se impune adaugarea unei vane de control

Page 52: Manual tehnic panou solar

6

Page 53: Manual tehnic panou solar

Instalarea sistemelorcu circulatie fortata

Page 54: Manual tehnic panou solar

54

Nr. Piesa Cantitate

1 Tigla

2 Grinda

3 Profil 30 sima 2310mm 2

4 Bolt cap patrat M8 20

5 Clema panou 8

6 Piulita M8 20

7 Baza acoperis inclinat 2 4

8 Baza acoperis inclinat 1 4

9 Suport panou 8

6.1 Introducere Sistemele cu circulatie fortata se vor folosi ori de cate ori rezervorul nu poate fi instalat deasupra panourilor asa cum se descrie in cap.2. Pompa de circulatie este actionata printr-o comanda cu termostat diferential.

Elementele de baza ale sistemului sunt :" Panouri solare" Rezervor stocare" Pompa circulatie" Termostat diferential" Senzori" Vas de expansiune" Vane si accesoriiElementele din sistem simuleaza fenomenul termosifon

Page 55: Manual tehnic panou solar

Forced circulation system installation55

6.2 Montaj pe acoperis inclinat

2

Prindeti 2 bare de aluminiu la cele 2 baze superioaresi la cele 2 baze inferioare

Insurubati 2 perechi de baze pe grinzile de sustinere a acoperisului

Legati panourile cu piesa de legatura Fixati panourile pe barele de aluminiu

Asezati panourile peste cele 2 bare

7

6.3 Montaj pe acoperis plan

3

6

4

8

46

9 9

collector side fastening

3

7

8

78

* Presiunea vantului poate fi aproximata astfel : Presiune = ½ x (densitatea aerului) x (viteza vantului)2 x (factor de forma/configuratie).* Densitatea aerului este de aprox. 1.25 kg/m3. Factorul de forma/configuratie (coeficient de rezistenta) depinde de forma corpului. Are ordinul de marime -1 iar dimensiunea sa este mai mica - aici este aproximata la 0.6.* Viteza vantului trebuie exprimata in m/s. In acest caz presiunea are unitati de kg/m/s2, adica N/m2.* In cazul unei viteze a vantului de 100 m/s - presiunea vantului = 0.5 x 1.25 x 1002 x 0.6 = 3750 N/m2 = 3750 pa.* Aceasta presiune necesita un suport de aprox. 260 kg pt fiecare metru montat la 45° pe un acoperis plan.

8

Page 56: Manual tehnic panou solar

56

Suport stelaj acoperis plan

Detail BDetail A Detail C

Urmatorul exemplu corespunde pentru 2 panouri

Page 57: Manual tehnic panou solar

Forced circulation system installation57

Instalatie sistemcu circulatie fortata

6.4 Asezarea panourilorfunctionarea rezervorului si sistemului

Nr Descriere Cantitate

42 Niplu hex. alama 3/4” 1

8 Niplu hex. otel acoperit 3/4” 2

15 Adaptor m-f otel acoperit 2

44 Niplu reductor alama 3/4”-1/2” 1

50 Cot alama 3/4” 2

55 Teu alama 3/4” 1

54 Teu alama 1/2” 1

59 Piesa legatura alama 3/4” 2

61 Cep alama 3/4” 2

65 Bucsa alama 1/2”-3/8” 1

69 Robinet sfera alama f-f 1/2” 1

76 Vas expansiune 8l (nu este furnizat) 1

79 Supapa aerisire caleffi 1

82 Fiting alama 3/4”-18mm 8

85 Robinet eliberare presiune, alama 8 atm 1

88 Vana control alama 1/2”-3/4” 1

90 Carcasa senzor temp. 20cm (ss kit) 1

95 Statie solara plus termostat diferential (ss kit) 1

96 Kit conectare la vas expansiune (ss kit) 1

59

59

61 42

82

55

44 54

6579 90

6150

828282

96

95

828276

82

15

82

15

8

8 50

88

69

85

Inlet apa rece

de la incalzitor aux.

apa calda la utilizator

la incalzitor aux.

Panourile trebuie asezate cu fata spre sud sau spre nord, functie de latitudinea solului si de panta, asa cum se explica la punctul 4.7. Rezervorul trebuie asezat cat mai aproape posibil de panouri, pt a evita pierderea de caldura. Pompa recomandata trebuie sa fie adecvata circulatiei apei calde si unui debit de 150-450 l pe ora.

Page 58: Manual tehnic panou solar

58

6.5Protectie

6.6 Instalatia sistemului

6.7 Conexiuni electrice

6.8 Note suplimentare

Sistemul este dublu protejat la inghet. Lichidul de transfer de caldura este o solutie de propilen glicol si apa iar pompa circula lichidul mai cald prin colector in conditii de inghet. Protectia la inghet este esentiala pt toate sistemele solare, deoarece un singur inghet poate distruge panoul.

Respectati detaliile de instalare aratate in Fig. 6.4, cu urmatoarele linii de orientare :" Alimentarea cu apa la rezervor trebuie sa se faca printr-un robinet cu sfera si o vana de control." Pompa trebuie instalata pe linia de apa rece, intre partea inferioara a rezervorului si intrarea inferioara in panou(ri), iar vana de control trebuie montata imediat dupa pompa." Pt a permite interventia la pompa, montati robinete cu sfera inainte si dupa pompa." Toate tevile de pe linia de circulatie trebuie sa fie de 16/18mm, din cupru, tevi pentru apa." Lungimea tevilor va fi ajustata la instalatia specifica. Trebuie folosite tevi cat mai scurte pt a minimiza pierderile de caldura nedorite." Cele mai bune performante se pot realiza cu tevi bine izolate. Linia de apa calda de la panouri trebuie izolata.

Se recomanda sa se puna termostatul diferential intr-o cutie electrica cu un comutator si sigurante. Cutia trebuie sa fie accesibila pt intretinere si usor de operat. Un electrician calificat trebuie sa execute toate cablajele cf codurilor locale. Cablurile de la termostatul diferential la senzori au tensiune foarte mica si nu prezinta pericol daca sunt corect instalate.

" O teava de evacuare poate fi conectata, orientata in jos catre un mediu fara risc la inghet si deschisa in atmosfera." Este necesar sa se monteze o vana de reducere a presiunii, daca presiunea apei de alimentare depaseste presiunea de lucru." Debitul recomandat pt circuitul inchis al panourilor este 50-100 l/h m2 suprafata de absorbtie.

Page 59: Manual tehnic panou solar

Forced circulation system installation59

Page 60: Manual tehnic panou solar

7

Page 61: Manual tehnic panou solar

Identificarea defectiunilor & Intretinere

Page 62: Manual tehnic panou solar

7.1 Sistem termosifon

7.2 Sistem cu circulatiefortata

Clogged pipesFix leaks and fill up

Defect/simptom Cauza probabila Actiune corectiva Apa caldainsuficienta

A. Panourilesunt umbrite B. Instalatie incorecta a tevilor C.

Colmatare tevi

D.

Rezervor blocat de sedimente

E.

Sistemul nu este la nivel F.

Invelis deteriorat al rezervorului

G.

Aer in tevile de circulatie

H.

Fluid insuficient in circuitul inchis

A. Inlaturati obstructiile

B.

Refaceti instalatia

C.

Curattai tevile D.

Curatati

E.

Aduceti la nivel

F.

Inlocuiti rezervorul

G.

Scoateti aerul

H.

Completati

Defect/simptom Cauza probabila Actiune corectiva Pompa nufunctioneaza

A.

Defectiune electrica B.

Motor ars sau sigurante arse

C.

Vreme noroasa,temperatura insuficienta pt functionarea termostatului

D.

Termostatul diferential nu functioneaza

E.

Senzor defect

A.

Verificati legaturile electrice

B.

Inlocuiti

C.

Nu estenecesara nici o actiune. Sistemul lucreaza corect

D.

Reparati sau inlocuiti

E.

inlocuiti

Pompa nufunctioneaza corect

A.

functioneaza non-stop

B.

aer in circuit

C.

senzori defecti

D.

termostatul diferenti al nu porneste

A.

verificati termostatul diferential

B.

scoateti aerul

C.

inlocuiti

D.

reparati sauinlocuiti termostatul

Apa nu circula deloc

A.

robinetele de pe linia de circulatie sunt inchise

B.

aer in bucla de circulatie

C.

blocaj in tevile buclei de circulatie

D.

diametrul tevilor este prea mic determinand cadere mare de presiune

A.

Deschideti

B.

Scoateti aerul

C.

Eliminate blocajul

D.

Inlocuiti cu tevi de diametru mai mare

Nu este apa calda deloc

A.

Pompa nu functioneaza

B.

Aer in bucla de circulatie

C.

Tevi inghetate sau sparte

D.

Pompa circula si in zilele noroase sau noaptea din cauza senzorilor defecti

Verificati toate accesoriile, gurile deevacuare aer, vanele unisens, sistemul deumplere alinvelisului.

Pompa decirculatie functioneaza non stop

A.

Comutatorul de comanda in pozitie manual

B.

Aer in bucla de circulatie a panoului

C.

Termostat diferential defect

A.

Setati comutatorul pe automat

B.

Eliberati aerul prin gura de evacuare de la panou

C.

Verificati termostatul diferential.

ATENTIE : Aceste sisteme sunt alimentate electric. Luati masurile de prevedere necesare pt a evita electrocutarea.

Page 63: Manual tehnic panou solar

Troubleshooting & Maintenance63

Defect/simptom Cauza probabila Actiune corectiva Pompa functioneaza noaptea sau cand nu exista radiatie solara in timpul zilei din cauza norilor

A. Comutator de comanda in pozitie manual

B. Apa nu circula in bucla de circulatie a panoului

C. Vana/supapa de control este intepenita in pozitie deschis, determinandtermosifonul sa curga in bucla de circulatie.

D. Termostat diferential defect

A. Setati peautomat

B. Vezi capitolul urmator

C. Loviti usor vana cu un ciocan din plastic saubucata de lemn

D. Reparati sau inlocuiti

Poma functioneaza dar apa nu circula in bucla decirculatie

A. Robinetele de pe bucla sunt inchise

B. Aer in bucla C. Vana de control este blocata

in pozitie inchis D. Vana de control montata in

directie gresita E. Instalatie incorecta a tevilor

in bucla de circulatie F. Teava buclei este colmatata G. Tevi indoite sau lovite H. Conducta principala are

diametru prea mic si determina cadere mare de presiune

A. Deschideti robinetele

B. Scoateti aerul C. Loviti vana cu un

ciocan din plastic sau o bucata de lemn

D. Montati vana in directia decurgere

E. Instalati corect F. Localizati

blocajul sicuratati sauinlocuiti teava

G. Inlocuiti portiunea de teava avariata

H. Folositi teava cu diametru mai mare

Pompa decirculatie nu functioneaza

A. Comutator de comanda in pozitie OFF

B. Termostat diferential defect C. Senzori de temp. Defecti D. Motor pompa defect E. Pompa nu primeste curent F. Transformator ars la

termostatul diferential G. Panourile sunt acop erite cu

praf

A. Setati peAutomat

B. Verificati daca siguranta este adecvata ptputerea pompei. Schimbati siguranta, verificati daca axul pompei nu este intepenit.

C. Reparati sau inlocuiti

D. Verificati senzorii

Page 64: Manual tehnic panou solar

64

Forced Circulation Systems

Page 65: Manual tehnic panou solar

Troubleshooting & Maintenance65

7.3. Maintenance

7.4 Periodic maintenance

7.5 Parts Replacement

7.6 Warnings

7.3 IntretinereAcest capitol acopera inspectiile programate, intretinerea programata si procedurile detaliate pentru demontarea si repararea sistemului. Numai persoane calificate trebuie sa execute intretinerea periodica.

7.4 Intretinere periodica

" La fiecare 3-6 luni curatati geamul panourilor si tundeti pomii din jur, ca sa nu faca umbra" La fiecare 12 luni spalati toate vanele de siguranta. Defectarea dispozitivului de eliberare a presiunii poate cauza presiune excesiva si avarie la sistem. Pierderile continui din vana/robinet pot indica incalzire excesiva sau vana defecta." Goliti rezervorul daca este nevoie ; inletul de apa rece este in general cea mai de jos teava la rezervor. Inchideti sursa de apa, deconectati teava, si deschideti outletul de apa calda al rezervorului pt a lasa aerul sa intre, in timpul golirii." Inlocuiti anozii si vanele de siguranta la fiecare 3 ani." La fiecare 3-5 ani persoane calificate trebuie sa verifice legaturile electrice (pompe, termostate, comutatoare si cabluri)." La fiecare 3-5 ani inlocuiti antigelul.

7.5 Inlocuirea pieselorCand se inlocuiesc piese furnizate de Chromagen, de ex geamuri de panou, panouri complete, flansa rezervor, etc, folositi intotdeauna piese originale Chromagen pt a pastra valabilitatea garantiei.

7.6 AtentionariO intrerupere termica poate indica o situatie periculoasa. Nu resetati " Bipolar Safety " a termostatului pana cand incalzitorul/boilerul de apa nu a fost verificat/reparat de o persoana calificata.Atentie : daca sistemul de apa calda nu se foloseste timp de 2 saptamani sau mai mult, o cantitate de hidrogen gazos, care este foarte inflamabil, se poate acumula in boiler. Pentru a disipa acest gaz in siguranta, se recomanda sa se deschida un robinet de apa calda timp de mai multe minute, la o chiuveta sau cada, dar nu la o masina de spalat vase, rufe sau alte aparate. In timpul acestei proceduri nu trebuie sa existe fum, flacara deschisa sau un aparat electric in functiune in apropiere. Daca hidrogenul este eliberat prin robinet, probabil va produce un sunet neobisnuit, ca atunci cand iese aer.

Page 66: Manual tehnic panou solar

8

Page 67: Manual tehnic panou solar

AccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessoriesAccessori sAccessori sAcces oriI

Page 68: Manual tehnic panou solar

68

In a closed loop installation a pump & thermostatic control are required.

These accessories may be installed separately or combined in a complete

kit referred to as a “SOLAR STATION”.

CHROMAGEN supplies “solar stations” which include the RESOL thermostatic

control and a WILO pump.

The standard two-line solar pump station, for integration of the controller

RESOL DeltaSol® BS is on the left side of this page (with and without cover).

The most important hydraulic components for the operation of a solar

system, are already mounted for an easy and quick installation:

• Controller DeltaSol® BS

• Solar thermal pump WILO Star ST20/4 or ST20/6 or ST20/7

• Pointer thermometers for feed flow and return flow

• Return flow line with ball valve and adjustable non-return valve

• Flowmeter with scale

• Security bracket with security valve and manometer

• KFE-cock for filling and flushing of the system

• Wall mounting with screws and dowels

• Heat insulation

8.1 Solar station

Page 69: Manual tehnic panou solar

Accessories69

CHROMAGEN supplies solar station which includes RESOL DeltaSol BS thermostatic

control. English, Italian, French & Dutch versions of RESOL Thermostatic control

can be found in RESOL website http://www.resol.de/

The English version manual can be seen in the following link http://www.resol.

de/ PDF/DeltaSol_BS.mon.en.pdf

STECA

CHROMAGEN tested & approved the use of STECA thermostatic control http://

www.stecasolar.com/

The English manual version can be seen in the following link:

http://www.stecasolar.com/en/art/uid_kategorien/ 0000582 /id_matchcode/

up_temperaturdifferenz_regler/id_artikel/ 0000247 /bop/0/chksum/d72999

7f552c720b94e6b87d959ff4ec/beetools.html

8.2 Thermostaticcontrol

Page 70: Manual tehnic panou solar

70

CHROMAGEN tested & approved the use of WILO solar pumps.

CHROMAGEN supplies “solar stations” which includes WILO ST20/4 solar

circulation pump.

Other types of circulation pumps may be used while considering the friction

losses of the installation.

For installations of up to 6 square meter of collector area,

a WILO ST20/4 pump will fit.

8.3 Circulation pumps0 0.5 1.0 1.5 2.0

V

[m/s]

0

1

2

3

4

5

Wilo-Star ST 20/4ST 25/41~230 V

H[m

]

max

eco

0 1.0 2.0 3.0 [m3/h]

0 0.25 0.5 0.75 1.0

0 5 10

[l/s]

[lgpm]

Q

0 1.0 2.0 3.0 [m3/h]20

40

60

80

P1[W

]

max

eco

Page 71: Manual tehnic panou solar

Accessories71

Warranty

a. During the Warranty Period, Chromagen shall, at Chromagen’s option,

repair, replace or give credit for any comp onent that is returned to an

authorized service center and that is found by Chromagen to contain

defects in material or workmanship and returned by distributor to

Chromagen; and the extent of Chromagen liability shall not exceed the cost

of repairing or replacing the defective item during the warranty period.

b. This Warranty does not cover defects or damages resulting from

accident, inappropriate physical or operational environment, failure of

electrical power, freezing, scaling due to hard water, improper installation,

maintenance, service, repair, transportation, storage, modification,

operation, use, negligence or fault by any party other than Chromagen.

c. This Warranty shall run solely to and in favor of the distributor; and the

distributor shall be responsible to its customers for all warranties that

it makes.

d. This Warranty is the sole warranty given by Chromagen in respect of

the products.

e. In no event shall Chromagen be liable for special, incidental, or

consequential damages, or for damages arising out of the inability to

utilize products for any purpose whatsoever.

f. For warranty period information, please contact Chromagens’s

distributor in your area.

Warranty

Page 72: Manual tehnic panou solar

Sha’ar Ha’amakim 30097, Israeltel: 972-4-983-9456fax: 972-4-983-9246e-mail: [email protected]

www.chromagen.biz