lucrul individual finante publice

Upload: valiussha-discultu

Post on 05-Mar-2016

71 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

Impozitele directe

TRANSCRIPT

Cuprins:

Cuprins Introducerea............................................................................................................2 Capitolul 1. Aspect teoretic1.1 Caracteristica impozitelor directe.......................................................................31.2 Continutul si rolul impozitelor directe in Republica Moldova...........................51.3 Impozitul privat..........................................................................................................................................51.4 Impozitele pe venit..............................................................................................61.5 Impozitul pe bunurile imobiliare ........................................................................................................... 81.6 Taxa pe resursele naturale...................................................................................81.7 Taxe locale...................................................................................................................................................91.8 Taxa rutiera..................................................................................................................................................10Solutionarea cazului..................................................................................................11 Capitolul 2.

2.1 Date statistice privind impozitele directe...........................................................12 2.2 Analiza indicatorilor de nivel, structur i dinamic, analiza grafic a datelor..13Concluzii....................................................................................................................18Bibliografie................................................................................................................19 Introducere

Aceasta lucrare are drept obiectiv abordarea detaliata a impozitelor directe la formarea veniturilor publice. 1.1 Caracteristica impozitelor directeImpozitele directe reunesc o bun parte din ansamblul modalitilor de extragere a valorii n favoarea autoritilor publice. Ele alctuiesc o diversitate extins de instrumente fiscale bazate pe mecanismul impunerii nemijlocite a materiei impozabile.

Impozitele directe, de regul, sunt suportate efectiv de subiectul lor persoana fizic sau juridic care obine venituri, posed avere, practic activiti ce constituie materia impozabil.

Deoarece se cunoate exact mrimea obiectului impozabil, se poate judeca despre puterea contributiv a subiectului impozitului, fapt ce admite posibilitatea diferenierii cotelor de impozitare n funcie de venitul, averea sau situaia personal a contribuabilului.

Impozitele directe au termene de plat precis stabilite, fapt convenabil pentru pltitori i important pentru administrarea fiscal.

n aa mod, impozitele directe, datorit individualizrii, diferenierii i progresivitii impunerii, corespund ntr-o msur mare principiului de echitate fiscal. Acest fapt motiveaz ponderea sporit i rolul important al impozitelor directe n formarea resurselor financiare publice n rile dezvoltate economic. Totodat, impozitele directe sunt relativ mai costisitoare n asieta lor: un efort suplimentar necesit stabilirea cert a materiei impozabile i a mrimii ei, supravegherea evoluiei cantitative i calitative a ei, evidena contribuabililor, lucrul individual cu ei etc. Cu toate acestea, impozitele directe, datorit justeei lor, i-au adjudecat o mai mare preferabilitate, devenind, n final, mai eficiente, att financiar, ct i moral. Impozitele directe reprezint forma cea mai veche de impunere, care s-a ivit i s-a practicat n perioadele cele mai timpurii de apariie a relaiilor financiare. Pe parcursul dezvoltrii istorice, ele au suferit variate modificri, cauzate de condiiile social-economice specifice fiecrei perioade. Iniial aveau o rspndire larg impozitele aezate pe diferite obiecte materiale i genuri de activiti. Ulterior au aprut i s-au extins impozitele stabilite pe diferite venituri.n epoca modern, impozitele directe s-au dovedit a fi cele mai eficace instrumente de promovare a politicii macroeconomice i de influenare asupra comportamentului agenilor economici i al cetenilor, mai ales n context stimulatoriu cu orientare spre creterea economic.Impozitele directe sunt multiple i diverse. n funcie de subiectul impozitului, impozitele directe se mpart n impozite directe pe persoane fizice i impozite directe pe persoane juridice. Impozitele directe cu destinaie comun, ncasndu-se la bugetul de stat, i pierd identitatea i se folosesc la finanarea tuturor genurilor de cheltuieli publice, pe cnd cele cu destinaie special se folosesc la finanarea obiectivelor n prealabil stabilite (cum ar fi, de exemplu, n cazul impozitului rutier).

1.2 Continutul si rolul impozitelor directe in Republica Moldova Impozitele directe reprezinta o forma de prelevare a unei parti din veniturile si/sau averea persoanelor fizice si juridice la dispozitia statului in vederea acoperirii cheltuielilor publice. Aceasta prelevare se face in mod obligatoriu, cu titlu nerambursabil si fara contraprestatie directa din partea statului.Caracterul obligatoriu al impozitelor directe trebuie inteles in sensul ca plata acestora catre stat este o sarcina impusa tuturor persoanelor fizice si/sau juridice care realizeaza venit dintr-o anumita sursa sau poseda un anumit gen de avere pentru care, conform legii, datoreaza impozit.Sarcina achitarii impozitului pe venit revine tuturor persoanelor fizice si/sau juridice care realizeaza venit dintr-o anumita sursa prevazuta de lege.Rolul impozitelor de stat se manifesta pe plan financiar, economic si social, cel mai important fiind rolul impozitelor care se manifesta pe plan financiar, deoarece acesta constituie mijlocul principal de procurare a resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice. Pe plan social, rolul impozitelor se concretizeaza in faptul ca prin intermediul lor, statul procedeaza la redistrubuirea unei parti importante din produsul intern brut intre grupuri sociale si indivizi, intre persoanele fizice si cele juridice.1.3 Impozitul privatImpozitul privat este un impozit direct tipic ntr-o economie de tranzitie. n Moldova

acest impozit este reglementat prin Legea bugetuluianual. Actualmente impozitul privat este stabilit lanivel de 1%dinvaloarea averii de stat procurate. Subiectii impozitarii private sunt persoanele juridice si persoanele fizice din Republica Moldova, precum si persoanele juridice si fizice strainecare obtin, n procesul de privatizare, avere publica n proprietate privata. Aceste personae fizice, care sunt rezidenti ai Moldovei si nu sunt implicate n activitatiantreprenoriale, nu suntsubiecti ai impozitului privat. Acest impozit va dispareatreptat odata cu ncheierea procesului de privatizare. 1.4 Impozitele pe venitImpozitul pe venit este reglementat de Titlurile I si II ale Codului Fiscal si de Legea cu privire la administrareaimpozitului pe venit si aplicarea Titlului I si II ale Codului Fiscal.Impozitul pe venit anterior a fost reglementat de un sir de acte legislative pna la intrarea n vigoare a CoduluiFiscalla1ianuarie 1998.Urmatoarele principia ghideaza cadrul actual al impozitului pe venit:Elaborarea unui regim fiscal unic care trateaza toti contribuabilii n mod echitabil;Aplicarea principiului impozitarii voluntare;Crearea mecanismelor de stimulare pentru anumite categorii: grupuri vulnerabile, ntreprinderi agricole,investitori straini etc.;Conformitatea fiscala trebuie sa fie simplificata;Sistemul fiscal trebuie sa contribuie la cresterea economica.Subiectii impozitarii sunt persoane juridice si fizice, excluznd unele companii , care obtin venit n perioadaanului fiscal din orice sursa din Republica Moldova, precum si persoane juridice, care obtin venit din orice sursa din afara Republicii Moldova. Suplimentar, investitiili si veniturile financiare castigate n afara RepubliciiMoldova de catrerezidenti sunt, lafel, impozabile. Conform prevederilor Codului fiscal al RM, pentru anul 2014, persoanele fizice au dreptul la urmtoarele tipuri de scutiri:

scutire personal, de care poate beneficia orice contribuabil (persoan fizic rezident), n mrime de 9516 de lei anual;

scutire personal major, care constituie 14148 de lei anual i se acord persoanelor care mdeplinesc anumite condiii stabilite de Codul Fiscal al RM;

scutire pentru so (soie) sau scutire matrimonial, n mrime de 9516 de lei anual (este o scutire suplimentar, la care are dreptul lucrtorul aflat n relaii de cstorie, cu condiia c soul (soia) este rezident al Republicii Moldova i nu beneficiaz de scutire personal), sau n mrime de 14148 de lei anual (este o scutire suplimentar, la care are dreptul lucrtorul aflat n relaii de cstorie cu orice persoan specificat la art.33 alin.(2), cu condiia c soul (soia) este rezident al Republicii Moldova i nu beneficiaz de scutire personal);

scutire pentru persoanele ntreinute, care constituie 2124 de lei anual pentru fiecare persoan ntreinut, cu excepia invalizilor din copilrie pentru care scutirea constituie 9516 de lei anual.

Pentru a beneficia de scutirile stipulate mai sus este necesar de a prezenta anumite documente justificative.

20102011201220132014

Mrimea grilelor de venit impozabile (vi) i cotele impozitului pe venitul persoanei fizice, lei anual / %25200:18%25200:18%25200:18%26700:18%27852:18%

Scutirea anual personal, lei8100 lei8100 lei8640 lei9120 lei9516 lei

Scutirea anual personal major, lei12000 lei8100 lei12840 lei13560 lei14148 lei

Scutirea anual pentru persoanele ntreinute, lei1800 lei1920 lei2040 lei2040 lei2124 lei

Pentru veniturile persoanelor fizice care se impoziteaz separat, i se rein la sursa de plat, cotele impozitului, conform art. 901 al Codului fiscal sunt urmtoarele:

1. venituri din ctiguri de la jocurile de noroc 18%

2. venituri din campaniile promoionale i/sau loterii 18% pentru suma ce depete 10% din scutirea personal, dar nu depete 50 mii lei 18 %; iar n partea n care valoarea fiecrui ctig este egal sau depete 50 mii lei - 25%

3. dividende, obinute de la rezideni, n funcie de perioada pentru care sunt primite 15% pentru anii 2008-2011 i 6% pentru 2012-2013;

4. venituri obinute de ctre persoanele fizice, care nu desfoar activitate de antreprenoriat, de la ageni economici din arend, locaiune, uzufruct al proprietii mobiliare i imobiliare 10%; Lista surselor de venit neimpozabil se modific permanent. n venitul brut nu se include urmtoarele tipuri de venit:

sumele i despgubirile de asigurare;

despgubirile primite pentru repararea daunelor n caz de vtmare a sntii, inclusiv n caz de invaliditate;

plile, precum i alte forme de compensaii acordate n caz de boal, traumatisme sau n alte cazuri de incapacitate temporar de munc;

bursele elevilor, studenilor de la instituiile de nvmnt de stat i particular n conformitate cu legislaia cu privire la nvmnt;

pensiile alimentare i indemnizaiile pentru copii;

averea primit ca donaie sau motenire;

dividendele cu excepia celor primite de la agenii economici nerezideni;

ajutoarele primite din partea organizaiilor filantropice;

sumele pe care le primesc donatorii de snge de la instituiile medicale de stat ect1.5 Impozitul pe bunurile imobiliareImpozitul pe bunurile imobiliare reprezinta o plata de valoare pe proprietatea imobiliara, inclusiv pamntul(pamnt agricol, pamnturi utilizate n scopuri industriale, de transport,telecomunicatii si altele), cladirile;constructiile,apartamentele si alte edificii, precum si mbunatatirile finalizate la nivel de 50% sau mai mult aflaten constructive pentrumai mult de 5 ani de la nceputul lucrarilor de constructie. Rata maximala a impozitului este stabilita de Codul Fiscal si reprezinta 0,25% din valoarea bazei impozabile. Rata actuala este stabilita de autoritatile publice locale, nsa nu poate fi mai mica dect 0,02% din bazaimpozabila. Rata impozitului va creste de 3 ori, daca suprafata proprietatii impozabile depaseste 100 m , n timpce pentru cele ce depasesc 200 mde 28 ori. Contribuabilii sunt persoane juridice si fizicerezidenti si nerezidenticare au bunuri impozabile n proprietate sau drepturi patrimonialede posesie asupra proprietatii imobiliare publice .Arendasii si chiriasii sunt subiecti de impozitare a proprietatii arendate imobiliare a autoritatilor publice sau ainstitutiilor financiare aleBugetelor de toate nivelurile. Proprietatile imobiliare pot fi scutite de impozitare n functie de valoarea lor si de amplasare.Valorile scutite variaza de la 14000 MDL (n Cainari, Iargara si Frunza) pna la 380000 MDL n Chisinau.

1.6 Taxa pe resursele naturale

Taxa pe resursele naturale este reglementata de Codul Fiscal , iar sistemul include urmatoarele

taxa pentru apa; rata impozitului variaza de la 0,3 pna la 16 MDL pe metru cub;

taxa pentru efectuarea explorarilor geologice; rataimpozitului este stabilitala nivel de2% din pretulconvenit al lucrarilor;

taxa pentru efectuarea prospectiunilor geologice ale mineralelor utile; rata impozitului este 5% din pretulconvenit al lucrarilor;

taxa pentru extragerea mineralelor utile; aceasta implica taxele pentru mineralele utile n functie depretul materialelor extrase, spectrul de cote ale taxei n cauza variind de la 6 pna la 20%.

taxa pentru folosirea spatiilor subterane n scopul constructiei obiectivelor subterane, altele dect cele destinate extractiei mineralelor utile; taxa pentru exploatarea constructiilor subterane n scopul desfasurarii activitatii de ntreprinzator;taxa pentru lemnul eliberat pe picior; rata impozitului pentru padure depinde de tipul de lemne, grupul dematerial forestier si scopurile functionale ale padurii. Rata impozitului pentru lemn lung este ntre 2 si 3 MDL pemetru cub. Impozitul pentru lemnul de vnzareeste ntre 3 si 52 MDL pentru metru cub (nucul fiind cel mai scump).1.7 Taxe locale

Taxele locale constituie o alta categorie de impozite directe. Spre deosebire de alte impozite si taxe, acestea suntpuse n aplicare de catre administratia publica locala,n conformitate cu bugetul lor anual, bazndu-se pe ratelemaximale impuse de Codul Fiscal. Taxele sunt clasificate dupa cum urmeaza :taxa pentru amenajarea teritoriului;taxa de organizare a licitatiilor si loteriilor n unitatea teritorial-administrativa;taxa de plasare a publicitatii (n redactia Legii nr.108-XVI din 16 mai 2008);taxa pentru dreptul de a folosi simbolica locala;taxa pentru unitatile comerciale si/sau de prestari servicii de deservire sociala;taxa de piata;taxa pentru cazare;taxa balneara;taxa pentru prestarea serviciilor auto de calatori pe rutele municipale, orasenesti si satesti (alecomunelor) (Legea nr. 177-XVI din 20 iulie 2007, n vigoare de la 1 ianuarie 2008);taxa pentru parcarea automobilelor;taxa de la posesorii de cini;taxa pentru amenajarea localitatilor din zona de frontiera care au birouri (posturi) vamale de trecere a frontierei vamale. Autoritatile locale asigura plata taxelor locale prin intermediul administrarii fiscale,avnd, de asemenea, dreptulsa stabileasca nlesniri fiscale pentru anumite categorii de contribuabili. Mai mult dect att, autoritatile publice locale pot aplica toate sau numai o parte de taxele locale n functie de necesitatile unitatii administrativ-teritoriale respective. Organele autoritatilor locale nu audreptul sa aplicealte taxe locale dect celeprevazutede Codul Fiscalsau sa stabileasca o rata mai mare dect ratele maximale stabilite. n practica, taxele locale sunt aplicate, modificate sau anulate de catre organele autoritatilor publice locale n procesul adoptarii sau modificarii bugetului unitatii administrativ-teritoriale. Autoritatea executiva a fiecarei administratii publice locale monitorizeaza deciziile autoritatilor locale referitoare la aplicarea taxelor locale si este obligata sa le prezinte spre aprobare Serviciului Fiscal de Stat si sa informeze contribuabilii despre aceste taxe. n 2009 taxa bazei impunerii pentru terenul de parcare s-a schimbat prin trecerea de la baza impozabila calculate pe baza venitului provenit din asigurarea locurilor de parcare la dimensiunile suprafetei de parcare.

1.8Taxa rutiera

Impozitele rutiere reprezinta taxele colectate pentru folosirea drumurilor si/sau zonelor de protectie a drumurilor din extravilanul localitatilor. Suplimentar, exista taxe speciale rutiere.Acestea sunt impuse proprietarilor vehiculelor si persoanelor care folosesc drumurile. Scopul acestor taxe este de a stabili o baza administrativa si financiara pentru Fondul rutier care are menirea sa asigure mentinerea, repararea, reconstruirea si protectia drumurilor nationale si locale, precum si sa creeze propria infrastructura, bazatape materialede constructiesipromovareaactivitatilordecercetare stiintifican acestdomeniu. Sistemul impozitelor rutiere include:Impozitul pentru folosirea drumurilor de catre vehiculele nregistrate n Republica Moldova;Impozitul pentru folosirea drumurilor de catre vehiculele nenregistrate n Republica Moldova;Impozitul pentru folosirea drumurilor de vehiculele cu masa totala, ncarcatura pe osie sau dimensiunilecare depasesc limitele admise;Impozitul pentru folosirea zonelor de protectie a drumurilor din afara localitatilor pentru efectuarealucrarilor de constructie sau instalare;Impozitul pentru folosirea zonelor de protectie a drumurilor din afara limitelor localitatilor pentruamplasarea publicitatii;Impozitul pentru folosirea zonelor de protectie a drumurilor din afara limitelor localitatii pentruamplasarea obiectelor serviciilor de pe marginea drumului.Ratele sunt stabilite n Codul Fiscal n conformitate cu categoria, capacitatea vehiculului si tipul de lucrari siservicii asigurate n zona de protectie a drumului. Aceste taxe pot fi plati forfetare sau taxe anuale. De obicei elese calculeaza n salarii minime, nsa pot fi evaluate si n valuta straina. Solutionarea cazuluintreprinztorii, dar i persoanele fizice, sunt obligai s participe la formarea bugetului public. Rolul taxelor i impozitelor directe se concretizeaz n faptul c, prin intermediul lor, statul redistribuie o parte important din produsul intern brut ntre clase i grupuri sociale, ntre persoanele fizice i cele juridice.

O problem n cauz pe teritoriul R. Moldova este impozitul pe venit, prin care angajaii accept salariul n plic incontient sau deliberat accept i complicitatea cu agentul economic care i ascunde veniturile. Contribuabilii se lipsesc automat de o pensie sau poli medical i de o infrastructur normal. Banii pe care i primete nu se impoziteaz, deci nu ajung n fondul de asigurri sociale i pensii.

Conform unui studiu efectuat de Institutul Viitorul pentru anul 2013, veniturile nedeclarate sau oferite n plic anual lipsesc bugetul de stat de aproape 5 miliarde de lei. Aceti bani ar fi suficieni pentru a reduce deficitul bugetar, ct i alte probleme sociale:- ntreinerea drumurilor la un nivel nalt;- investiii n nvmnt (fr contribuia fiecrei familie impuse n fondul colii n particular);- medicina la preuri reduse, sau n unele cazuri gratis;- salarii i pensii adecvate.

Prin eschivarea de la achitarea acestor taxe i impozite directe, contient sau incontient, fiecare cetean sau agent economic aduce un prejudiciu enorm statului. O mare problem n relaiile dintre stat i ceteni este lipsa ncrederii parteneriale. Pentru buna funcionare a acestui mecanism fiecare dintre noi trebuie s-i cunoasc drepturile i obligaiile, ct trebuie s transferm statului, ca s putem cere un mod de trai adecvat protejat prin lege. Capitolul 2

2.1 Date StatisticeEvoluia impozitelor directe pe anii 2011-2014 se prezint n urmtoarea diagram: Ponderea impozitelor pe venit n totalul impozitelor directe vor constitui 29,3 la sut, nsumnd 4 707,5 mil.lei. Ca pondere n PIB, veniturile n cauz vor atinge nivelul de 4,5 % i, se menin la nivelul anului 2013 scontat.

n structura impozitelor directe, ncasrile impozitului pe venitul din activitatea de ntreprinztor se prognozeaz n sum de 2 308,8 mil.lei, i sporete fa de suma scontat pe anul 2013 cu 196,2 mil.lei sau 9,3 la sut. n totalul veniturilor bugetului public naional impozitul dat deine 5,7 la sut i n totalul impozitelor directe 14,4 la sut. Ponderea impozitului dat n PIB, se menine la nivelul anului 2013 i va constitui 2,2 la sut.

Conform calculelor preventive, cota efectiv a impozitului pe venitul din activitatea de ntreprinztor pentru anul 2014 (n mediu pe cele trei cote) se estimeaz la nivel de 8,6%, fa de cotele stabilite prin lege - 12%, 7% i 3%, respectiv .

Impozitul pe venitul din salariu se prognozeaz n volum de 2 398,7 mil.lei, ceea ce constituie 6,0 la sut din suma total a veniturilor bugetului public naional i 14,9 la sut din suma total a impozitelor directe. Ponderea veniturilor date n PIB va constitui 2,3%. Totodat n comparaie cu scontat 2013 aceste ncasri vor spori cu 193,7 mil.lei sau cu 8,8 la sut.

Conform calculelor, cota efectiv medie a impozitului pe venitul din salariu se estimeaz la nivel de 8,0 % ctre fondul de remunerare a muncii prognozat pentru anul 2014.

Impozitele pe proprietate se prognozeaz n volum de 322,0 mil. lei i rmn a fi nesemnificative ca pondere att n veniturile directe ct i n PIB - 2,0 i 0,3 %, respectiv.

Prognozele ncasrii impozitului funciar i a impozitului pe bunurilor imobiliare pe anul 2014 au avut ca baz prevederile Titlului VI Impozitul pe bunurile imobiliareal Codului Fiscal i Legii cu privire la punerea n aplicare a Titlului IV al Codului Fiscal i estimrile prezentate de ctre autoritile publice locale pe aceste impozite.

Din suma total a mpozitelor pe proprietate ncasrile de la impozitul funciar vor constitui 184,4 mil. lei, iar impozitul pe bunurile imobiliare 137,6 mil. lei.

Contribuiile de asigurri sociale de stat obligatorii sunt estimate n sum de 8 569,7 mil. lei, ceea ce constituie 53,4 la sut din cuantumul impozitelor directe ale bugetului public naional. n comparaie cu ncasrile scontate pentru anul 2013 , veniturile n cauz se vor majora cu 737,8 mil.lei sau cu 9,4 la sut.

Estimarea ncasrilor contribuiilor de asigurri sociale de stat obligatorii , a fost efectuat reieind din fondul de retribuire a muncii prognozat pentru anul 2014, mrimea contribuiilor stabilite pentru angajatori (23%), contribuiile individuale ale salariailor angajai (6%).ncasrile primelor de asigurare obligatorie de asisten medical pentru anul 2014 au fost estimate reieind din prognoza fondului de retribuire a muncii i tariful primei de asigurare obligatorie de asisteni medical stabilite pentru angajatori (4,0%) i angajai (4,0%) sau, fa de anul 2013, cu o majorare de cte 0,5 % fiecare. n afar de aceasta au fost luate n calcul i sumele ncasate de la unele categorii de ceteni, neasigurate de ctre angajatori i care individual procur poliele medicale reieind din costul pachetului unic pentru acordarea serviciilor medicale (4 056,0 lei).

ncasrile primelor de asigurare obligatorie de asisten medical pentru anul 2014 se estimeaz n sum de 2 442,1 mil.lei, cu 519,0 mil.lei mai mult dect scontat 2013. n suma total a veniturilor bugetului public naional veniturile date vor deine 6,1 la sut i n cuantumul impozitelor directe 15,2 la sut.

Evoluia impozitelor directe pe anii 2011-2014 se prezint n urmtorul tabel:

mil.lei

2.2 Analiza indicatorilor de nivel, structur i dinamic, analiza grafic a datelorTabel 1. Evolutia Bugetului Public National 2009 2013 (mln lei) Indicatorii20092010201120122013

1.Impozit pe venit442.9483.9571.41966.72052.4

2.Impozitul pe venit din salariu1464.91544.71769.12027.02205.7

3.Impozitul funciar183.0180.5181.3179.0185.4

4.Impozitul pe imobil69.7100.599.4121.0128.5

5.Contributii de asigurarisociale de stat obligatorii5595.25985.36562.67150.017756.2

6.Primele de asigurare obligatorie de asistenta medicala1376.61486.71636.11797.51967.1

Impozite directe9133.39781.610819.913241.614295.3

Total venituri fiscale23517.727540.230139.733530.336899.5

Sursa: Elaborat de autor in baza datelor Ministerului Finantelor.

Tabel 2. Dinamica absoluta a veniturilor fiscale al Bugetului Public National in perioada2009 2013.(mln lei) Indicatorii2010-20092011-20102012-20112013-20122013-2009

1.Impozit pe venit4187.51395.385.71609.5

2.Impozitul pe venit din salariu79.8224.4257.9178.7740.8

3.Impozitul funciar-2.50.8-1.962.4

4.Impozitul pe imobil30.8-1.121.67.558.8

5.Contributii de asigurari sociale de stat obligatorii390.1557.3587.4606.22161

6.Primele de asigurare obligatorii de asistenta medicala110.1249.4161.4169.6590.5

Impozite directe64931038.32421.71053.75.165

Total venituri fiscale4022.52599.53390.63369.213381.8

Sursa: Elaborat de autor in baza datelor Ministerului Finantelor.

1.CPi2010-2009 = CPi2010 Cpi2009 = 483.9 442.9 = 41mln.lei2.CPi2010-2009 = CPi 2010 Cpi2009 =1544.7 - 1464.9 =79.8 mln.lei3. CPi2010-2009 = CPi2010 Cpi2009 =180.5 - 183.0 = - 2.5 mln.lei4.CPi2010-2009 = CPi2010 Cpi2009 =100.5 69.7 =30.8 mln.lei5.CPi2010-2009 = CPi 2010 Cpi2009 =5985.3 5595.2=390.1 mln.lei6. CPi2010-2009 = CPi2010 Cpi2009 =1486.7 - 1376.6 =110.1 mln.leiCPi2010-2009 = CPi2010 Cpi2009=9781.6 9132.3=649.3

CPi2010-2009 = CPi2010 Cpi2009=27540.2 - 23517.7=4022.51. CPi2011-2010 =CPi 2011 CPi2010 =571.4 483.9=87.5 mln.lei2. CPi2011-2010 =CPi 2011 CPi2010=1769.1 1544.7=224.4 ml.lei3. CPi2011-2010 =CPi 2011 CPi2010=181.3 180.5=0.8 mln.lei4. CPi2011-2010 =CPi 2011 CPi2010=99.4 100.5= - 1.1 mln.lei5. CPi2011-2010 =CPi 2011 CPi2010=6562.6 5985.3=577.3mln.lei6. CPi2011-2010 =CPi 2011 CPi2010=1636.1 1486.7=149.4 mln.leiCPi2011-2010 = CPi 2011 CPi2010=10819.9 9781.6=1038.3CPi2011-2010 = CPi 2011 CPi2010=30139.7 - 27540.2=2599.5

1.CPi 2012-2011=CPi2012 - CPi2011=1966.7 - 571.4 =1395.3 mln.lei2.CPi 2012-2011=CPi2012 - CPi2011=2027.0 1769.1=257.9 mln.lei3.CPi 2012-2011=CPi2012 - CPi2011=179.4 181.3 = -1.9 mln.lei4.CPi 2012-2011=CPi2012 - CPi2011=121.0 99.4=21.6 mln.lei5.CPi 2012-2011=CPi2012 - CPi2011=7150.0 6562.6=587.4 mln.lei6.CPi 2012-2011=CPi2012 - CPi2011=1797.5 1636.1 =161.4 mln.leiCPi2012-2011=CPi2012 - CPi2011=13241.6 10819.9=2421.7mln.leiCPi2012-2011=CPi2012 - CPi2011=33530.3 - 30139.7=3390.6mln.lei1.CPi2013-2012 =CPi2013 - CPi2012 =2052.4 1966.7=85.7mln.lei2.CPi2013-2012 =CPi2013 - CPi2012 =2205.7 2027.0=178.7mln.lei3.CPi2013-2012 =CPi2013 - CPi2012 =185.4 179.4=6mln.lei4.CPi2013-2012 =CPi2013 - CPi2012 =128.5 121.0=7.5mln.lei5.CPi2013-2012 =CPi2013 - CPi2012 =7756.2 7150.0=606.2mln.lei6.CPi2013-2012 =CPi2013 - CPi2012 =1967.1 1797.5=169.6mln.leiCPi2013-2012 =CPi2013 - CPi2012 =14295.3 13241.6=1053.7mln.leiCPi2013-2012 =CPi2013 - CPi2012 =36899.5 - 33530.3=3369.3mln.lei1.CPi2013-2009 =CPi2013 - CPi2009 = 2052.4 442.9=1609.5mln.lei2.CPi 2013-2009 =CPi2013 - CPi2009 =2205.7 1464.9=740.8mln.lei3.CPi 2013-2009 =CPi2013 - CPi2009 =185.4 183.0=2.4mln.lei4.CPi 2013-2009 =CPi2013 - CPi2009 =128.5 69.7=58.8mln.lei5.CPi 2013-2009 =CPi2013 - CPi2009 =7756.2 5595.2=2161mln.lei6.CPi 2013-2009 =CPi2013 - CPi2009 = 1967.1 1376.6=590.5mln.leiCPi2013-2009 =CPi2013 - CPi2009 =14295.3 9132.3=5163mln.leiCPi2013-2009 =CPi2013 - CPi2009 =36899.5 - 23517.7=13381.8mln.lei

Tabel 3. Dinamica relativa a veniturilor fiscale al Bugetului Public National pe anii 2009/2013 (%) Indicatorii

2010/20092011/20102012/20112013/20122013/2009

1.Impozit pe venit9.218.0244.14.378.4

2.Impozitul pe venit din salariu5.414.514.58.850.5

3.Impozitul funciar-1.30.4-1.03.31.3

4.Impozitul pe imobil44.1-1.021.76.184.3

5.Contributii de asigurari sociale de stat obligatorii6.99.68.98.438.6

6.Primele de asigurareobligatori de asistentamedicala7.910.09.89.442.8

Impozite Directe71.010.622.37.936.1

Sursa: Elaborat de autor in baza datelor Ministerului Finantelor.

1. CPi2010/2009 =CPi2010-2009 / CPi2009 * 100%=1609.5 / 442.9*100% = 9.22. CPi2011/2010 =CPi2011-2010 / CPi2010 *100%=87.5 / 483.9 *100%=18.03. CPi2012/2011 =CPi2012-2011 / CPi2011 *100%=1395.3 / 571.4*100%=244.14. CPi2013/2012 =CPi2013-2012 / CPi2012 *100%=85.7/1966.7*100% =4.35. CPi2013/2009 =CPi2013-2009/CPi2009* 100%=1609.5/2052.4*100%=78.4

Pentru a analiza structura veniturilor voi calcula ponderea veniturilor fiscale in grupul de impozite directe si ponderea grupului in totalul veniturilor fiscale.Tabel 4. Structura veniturilor fiscale al Bugetului Public National in perioada 2009 2013. (%)Indicatorii20092010201120122013

1.Impozit pe venit4.84.95.214.814.3

2.Impozitul pe venit din salariu16.015.716.315.315.4

3.Impozitul funciar2.01.81.61.31.2

4.Impozitul pe imobil0.71.00.90.90.8

5.Contributii de asigurari sociale de stat obligatorii61.261.160.653.994.2

6.Primele de asigurare obligatorie de asistenta medicala15.015.115.113.513.7

Impozite Directe 100100100100100

Total venituri fiscale38.835.535.839.438.7

Sursa: Elaborat de autor in baza datelor Ministerului Finantelor.1.gsCPi/CPs2009 = CPi2009 / CPs2009 *100% =442.9/ 9132=4.8%2.gsCPi/CPs2010 = CPi2010 / CPs2010 *100% =483.9 / 9781.6=4.9%3.gsCPi/CPs2011 = CPi2011 / CPs2011 *100% =571.4 / 10819=5.2%4.gsCPi/CPs2012 = CPi2012 / CPs2012 *100% =1966.7 / 13241.6=14.8%5.gsCPi/CPs2013 = CPi2013 / CPs2013 *100%=2052.4 / 14295.3=14.3%1.gsCPs/CPt2009 = CPs2009 / CPt2009 *100%=9132.3 / 23517.7=38.8%

2.gsCPs/CPt2010 = CPs2010 / CPt2010 *100% = 9781.6 / 27540.2=35.5%3.gsCPs/CPt2011 = CPs2011 / CPt2011 *100% =10819.9 / 30139.7=35.8%

4gsCPs/CPt2012 = CPs2012 / CPt2012 *100% =13241.6 / 33530.3=39.4%

5.gsCPs/CPt2013 = CPs2013 / CPt2013 *100%=14295.3 / 36899.5=38.7%Tabel 5. Analiza evolutiei veniturilor fiscale ale Bugetului Public National in perioada 2009-2013 (mln lei) Indicatorii2013-20092013/2009Gs2009Gs2013

1.Impozit pe venit1609.578.44.814.3

2.Impozitul pe venit din salariu740.850.416.015.4

3.Impozitul funciar2.41.32.01.2

4.Impozitul pe imobil5.884.30.70.8

5.Contributii de asigurari sociale de stat obligatorii216138.661.254.2

6.Primele de asigurare obligatorie de asistenta medicala590.542.815.013.7

Impozite Directe5.16336.1100100

Total venituri fiscale13381.836.239.438.7

Sursa: Elaborat de autor in baza datelor Ministerului Finantelor.Concluziile formate in urma analizei indicatorilor de nivel, structur i dinamicIn concluzie din analiza efectuata observam ca in ultimii 5 ani statul a majorat veniturile fiscale cu 12 mln lei in perioada analizata ceea ce reprezinta o crestere cu 38.8 %. In termini absoluti aceasta crestere este datorata cresterii tuturor tipurilor de impozite dar in special a impozitelor directe in deosebi a impozitului pe venit cu 1609.5 mln lei. In termini relativi observam ca cel mai mult au crescut : impozitul pe imobil 84.3%,impozitul pe venit 78.4%, impozitul pe venit din salariu 50.4%.Observam ca veniturile fiscale au crescut comparativ cu totalul veniturilor, ponderea lor in 2009 constituia 38.8% in totalul cheltuelilor iar in 2013 constituia 38.7 % .Analizind in strucura acesti indicatori pot spune ca impozitul direct este impozitul achitat asupra averii sau a venitului, cu cit mai mult persoana detine venit sau avere cu atit mai mult achita impozit si in felul acesta persoanele cu un venit mai mare achita mai mult impozit la stat iar persoanele cu venituri mai mici achita mai putin si in felul acesta exista un echilibru, nu foarte mare insa pentru republica noastra este bine.. Deoarece economia Rpublicii Moldova este in tranzitie si este bazata in cea mai mare parte pe consum, adica prepondrent pe teritoriul tarii predomina desfacerea unor marfuri din strainatate, la noi nu se produce atit de mult, dar se consuma mai putin. Insa comparative cu tarile inalt dezvoltate unde economia este bazata pe productie, la ei accentul se pune pe impozitele directe, si nicidecum pe cele indirecte cum este in tarile in curs de dezvoltare precum este Republica Moldova.Concluzii n decursul timpului, impozitele directe au evoluat odat cu dezvoltarea economiei, ele stabilindu-se pe diferite obiecte materiale, genuri de activiti, pe venituri sau pe averi. Fiind individualizate, impozitele directe constituie cea mai veche form de impunere. Deoarece impozitele directe sunt nominative, reglementate n funcie de mrimea venitului sau a averii i au termene de plat stabilite i cunoscute n anticipaie, ele sunt preferabile fa de impozitele indirecte. Dupa parerea mea, impozitele directe au urmatoarele avantaje asupra veniturilor publice:-constituie venituri sigure pentru stat, cunoscute din timp i pe care statul se poate baza la anumite intervale de timp;-ndeplinesc obiective de justiie fiscal, deoarece sunt exonerate veniturile necesare minimului de existen;-se calculeaz i se percep relativ uor.

Astfel, impozitele directe constituie un venit sigur pentru stat, care poate fi cunoscut dinainte si pe care, de regula, se poate conta in luarea deciziilor. De asemenea,mentionez ca relevrile de impozite directe de la persoanele fizice i juridice la fondurile publice de resurse financiare, se fac cu titlu definitiv i nerambursabil i diferit de la un contribuabil la altul.Prin urmare, impozitele directe nu numai mijloace de procurare a resurselor necesare statului, dar i instrumente de redistribuire a veniturilor i averii contribuabililor.BibliografieFinane publice, Iulian Vcrel, Bucureti,1997

Finane publice: teorie i aplicaii, Tatiana Manole, Chiinu, 1998

Anuarul Statistic al Republicii Moldova, 2006

Serviciile publice, Ion Paladi, Chiinu, 1998

Finane publice, note de curs, Doina Leonte,Bucureti,2001. PAGE 19