lp 3-2_bmt ceramice 2014-2015

3
UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE „GR. T. POPA” IASI FACULTATEA DE BIOINGINERIE MEDICALA CATEDRA Stiinte Biomedicale DISCIPLINA de BIOMATERIALE ANUL 3 SEMESTRUL 2 DETERMINARI DE LABORATOR PRIVIND STRUCTURA SI PROPRIETATILE BIOMATERIALELOR CERAMICE. COMPORTAMENTUL FOSFATILOR DE CALCIU IN MEDIU APOS Consideratii teoretice Utilizarea fosfaţilor de calciu in aplicatii medicale presupune contactul acestora cu medii umede (fluidele biologice). Cercetările efectuate în acest scop au pus în evidenţă faptul că apatitele în general au o slabă solubilitate în soluţii apoase, valoarea solubilităţii exprimată prin indicele de solubilitate K este de ordinul 10 49 10 50 . Nivelul redus al solubilităţii apatitelor este benefic prin gradul ridicat de stabilitate chimicăşi prin posibilitatea de a elibera în mod controlat ioni de calciu şi fosfat, fenomen de mare însemnătate în ceea ce priveşte refacerea structurii osoase. Teoriile formulate şi recunoscute privind comportarea apatitelor în medii umede ţin seama de structura diferiţilor constituenţi pe bază de fosfat de calciu, de defectele de structurăşi de chimismul mediului în care se află. Printre aceste teorii se menţionează următoarele: Variaţiile de solubilitate se pot atribui diferenţelor dintre viteza de formare şi dizolvare a unor faze intermediare la suprafaţa hidroxiapatitei; aceste faze pot fi: BRUŞITUL CaHPO4 . 2H2O şi MONETITUL – CaHPO4. Solubilitatea hidroxiapatitei este puternic influenţată de valoarea pHului soluţiei (fig. 1) şi este invers proporţională cu creşterea pHului. Solubilitatea hidroxiapatitei este afectată de raportul dintre cantitatea de pulbere pe volum de lichid. Între solidul imersat şi soluţia lichidă se produce un schimb de ioni al cărui echilibru este determinat de viteza de dizolvare şi reprecipitare la interfaţa solidlichid. Influenţa suprafeţei specifice a apatitelor are un rol important în procesul de dizolvare. Gradul de agitare al soluţiei este de asemenea un factor important în valoarea solubilităţii fosfatilor de calciu. Defectele de structură ca impurităţi sau vacanţe influenţează procesul de solubilizare la fel ca şi prezenta dislocaţiilor. Se ştie că reactivitatea

Upload: camelia-ioana

Post on 26-Sep-2015

214 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

Materiale ceramice

TRANSCRIPT

  • UNIVERSITATEADEMEDICINASIFARMACIEGR.T.POPAIASIFACULTATEADEBIOINGINERIEMEDICALACATEDRAStiinteBiomedicale DISCIPLINAdeBIOMATERIALEANUL3SEMESTRUL2

    DETERMINARIDELABORATORPRIVINDSTRUCTURASIPROPRIETATILEBIOMATERIALELORCERAMICE.COMPORTAMENTULFOSFATILORDECALCIUINMEDIUAPOS

    Consideratiiteoretice

    Utilizareafosfailordecalciuinaplicatiimedicalepresupunecontactulacestoracumediiumede(fluidelebiologice).Cercetrileefectuatenacestscopaupusnevidenfaptulcapatitele ngeneralauoslabsolubilitate nsoluiiapoase,valoarea solubilitiiexprimatprin indicelede solubilitateKestedeordinul10491050.Nivelulredusalsolubilitiiapatitelorestebeneficpringradulridicatdestabilitatechimiciprinposibilitateadeaeliberanmodcontrolationidecalciu i fosfat, fenomen de mare nsemntate n ceea ce privete refacereastructurii osoase. Teoriile formulate i recunoscute privind comportareaapatitelornmediiumedeinseamadestructuradiferiilorconstituenipebazdefosfatdecalciu,dedefecteledestructuridechimismulmediuluincareseafl.Printreacesteteoriisemenioneazurmtoarele:

    Variaiile de solubilitate se pot atribui diferenelor dintre viteza deformare i dizolvare a unor faze intermediare la suprafaahidroxiapatitei; aceste faze pot fi: BRUITUL CaHPO4.2H2O iMONETITULCaHPO4.

    Solubilitatea hidroxiapatitei este puternic influenat de valoarea pHuluisoluiei(fig.1)iesteinversproporionalcucretereapHului.

    Solubilitateahidroxiapatiteiesteafectatderaportuldintrecantitateadepulbere pe volum de lichid. ntre solidul imersat i soluia lichid seproduceunschimbde ionialcruiechilibruestedeterminatdevitezadedizolvareireprecipitarelainterfaasolidlichid.

    Influena suprafeei specifice a apatitelor are un rol important nprocesuldedizolvare.

    Gradulde agitare al soluiei estede asemeneaun factor important nvaloareasolubilitiifosfatilordecalciu.

    Defecteledestructurcaimpuritisauvacaneinflueneazprocesuldesolubilizare la fel ca i prezenta dislocaiilor. Se tie c reactivitatea

  • chimic a solidelor variaz invers proporional cu compactitateastructuraliculipsadefectelor.Deci,oreeacristalinperfectestemaistabilntimp,nmediichimicediverse.

    Prezenaunorionisaugrupriionicestrinenstructuraapatiteireducesolubilitatea nsoluiiaproapeneutre.Astfel, nlocuirea ionilorOHcuionideFsauFPO32reducesolubilitateaapatitei.HidroxiapatitadopatcuionicompleciFPO42estemultmairezistentdectceacustructurnormal, in timp ce prin ncorporarea de ioni de sodiu i CO32 semreteputernicsolubilitateaapatitelorbiologice.

    n fig. 1 sunt trasate izotermele de solubilitate ale fosfailor de calciu i alehidroxiapatiteinfunciedevaloareapHuluisoluiei.

    Fig.1.IzotermeledesolubilitateafosfailordecalciunfunciedepHulsoluiei

    apoase.Dinstudiulcurbelordesolubilitateseconstaturmtoareleaspecte:monetitulCaHPO4areceamaibunstabilitatensoluiiapoase,avndceamaimicvaloareacoeficientuluidesolubilitate(K=1.27.1014);bruitul,CaHPO4.2H2O,areceamaimaresolubilitate(K=2.59.107); pentru toate tipurilede apatite solubilitatea scade cu cretereavaloriipH,decinsoluiiacideavemsolubilitateamaimare.Punctele de intersecie ale curbelor de solubilitate ale apatitei cu bruitul seinregistreazalaunpH=4.3,iarcumonetitullapH=4.8.Din fig.1. sepoateconcluzionacpentruanumitemediiumede trebuiealeicomponenii pe baz de fosfat de calciu, care au cele mai mici valori alecoeficientuluidesolubilitate.

  • ScopullucrariiIntelegereadecatrestudentiacomportamentuluidiversilorfosfatidecalciuinmediuapos,infunctiederaportulCa/Psidestructurachimica.

    Materialesiaparatura(1). Ca materiale pot fi folosite pulberi procesate in laborator din reactivichimicisauachizitionate.(2).Materiale: PulberedeCa3(PO4)2 PulberedeCaHPO4*2H2O Pulberedehidroxiapatita Apadistilata Balantaanalitica Cilindrugradat pHmetrucusenzordetemperatura ElectroddepH Agitatormagnetic Spatule Tavitedepolipropilenapentrucantarire.

    Moduldelucru

    IntrunpaharBerzeliusplasatpeunagitatormagneticsicontinand200mlapadistilata sevaadauga1gpulberede fosfatde calciu (subagitare)notandusemomentul introducerii pulberii cu t0, moment la care se va inregistramodificareavaloriipHului.Dupaacestmoment,pHulsevamasuratimpde1ora, la un interval de 5 min si se va inregistra valoarea pHului la fiecaremoment. Se va proceda inmod identic pentru fiecare din cei trei fosfati decalciu(Ca/P=1,29,Ca/P=1,50,Ca/P=1,67)supusianalizei.

    PrelucrareadatelorexperimentaleValoriledepHrezultatesevorinregistraintrofoaieExcel,sevatrasaevolutiapHului in functie de timp pentru toti fosfatii de calciu analizati si se vorinterpretacurbeleobtinute insensulcorelariigraduluidedisocierecuvariatiapHului.

    BIBLIOGRAFIE1. StructureandPropertiesofCeramics(vol.11);ProcessingofCeramics(vol.

    17),WilliamsDF; inMaterialsScienceandTechnology,CahnRW,HaasenP,KramerEJ.VCHPublishersInc,NewYork,1992.ISBN1560811900.

    2. Gheorghe T. Pop. Biomateriale si componenete protetice. Ed. Tehnopres,Iasi,2004.