limfedemul sau edemul limfatic în cancerele ginecologice

of 16/16
Limfedemul sau edemul limfatic Broşură informativă Limfedemul sau edemul limfatic în cancerele ginecologice

Post on 27-Nov-2021

1 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Limfedemul sau edemul limfatic în cancerele ginecologice
2 © European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups 2020 | Limfedemul sau edemul limfatic în cancerele ginecologice
Ce este edemul limfatic? Uneori are loc o acumulare a lichidului limfatic sau umflare a esuturilor grase, chiar sub piele. Acest lucru se întâmpl atunci când este întrerupt fluxul normal de lichid limfatic în organism. Acumularea anormal de lichid limfatic se numete limfedem sau edem limfatic i poate aprea în diferite locuri ale corpului, inclusiv la picioare, în zona ge- nital, la brae, gât sau abdomen, în funcie de vasele / ganglionii limfatici deteriorai.
3© European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups 2020 | Limfedemul sau edemul limfatic în cancerele ginecologice
Cum funcioneaz sistemul limfatic?
Sistemul limfatic este o entitate bine definit în corpul uman care face parte din sistemul imunitar. Se compune dintr-o reea de vase, esuturi i organe, cum ar fi amigdalele, splina i timusul. Funcia sa principal este de a transporta lichidul limfatic, numit limf, în tot corpul.
Celulele corpului primesc oxigen i substane nutritive prin esu- turi de la lichidul care se scurge din vasele de sânge. Vasele lim- fatice îndeprteaz deeurile, toxinele, bacteriile, virusurile i alte fluide nedorite din esuturi, celule i organe, ca modalitate de combatere a infeciilor.
Lichidul limfatic absoarbe, de asemenea, proteinele i grsimile din intestinul subire dup ce ai mâncat.
Limfa se curge prin sistemul limfatic i se colecteaz lâng gât, apoi curge într-unul din cele dou canale mari.
Aceste canale mari se golesc în venele sub clavicule, care trans- port limfa ctre inim, unde este readus în sânge.
Muchii corpului susin circulaia limfatic; nu exist o pomp central pentru acest proces, aa cum este inima pentru sânge.
Un ganglion limfatic are o dimensiune cuprins între 0,5–2cm i are o form asemntoare unui bob. Exist sute de ganglioni lim- fatici în corp - în special în axile, în zona inghinal, gât, precum i în jurul intestinelor, în cavitatea pieptului i cea abdominal.
Ganglionii limfatici acioneaz ca un fel de post de paz (numit i santinel) care filtreaz i purific lichidul limfatic de bacterii, deeuri i celule canceroase, totdat dezvoltând i celule de aprare pentru a ajuta la combaterea infeciilor.
În cazul unei infecii sau a rspândirii cancerului, cei mai apropiai ganglioni limfatici se pot mri.
Un sistem limfatic deteriorat sau slbit poate provoc acumularea limfei i formarea unei umflturi (un edem).
Amigadele
Timus
Vase limfatice
4 © European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups 2020 | Limfedemul sau edemul limfatic în cancerele ginecologice
Exist dou tipuri de edeme limfatice/limfdeme
• PRIMAR: leziuni congenitale ale limfaticelor (rare)
• SECUNDAR: leziuni limfatice dobândite (frecvente)
Care sunt cauzele generale i factorii de risc ai limfedemului secundar?
Limfedemul nu este cauzat doar de cancer sau de tratamentul cancerului. Poate fi, de asemenea, cauzat de producia crescut de limf, din cauza insuficienei renale, cardiace sau venoase sau a fluxului redus, ca în cazul obstruciei limfatice. De asemenea este frecvent o combinaie de cauze diferite.
Factorii de risc personali care pot duce la apariia limfedemului totodat pot crete i riscul apariiei acestuia dup limfadenectomie (îndeprtarea chirurgical a ganglionilor limfatici):
• Vârsta
• Venele afectate (leziuni deja existente ale venelor precum tromboflebit, insuficien venoas cronic, sindrom post-trombotic i tromboz venoas profund)
• Imobilitate prelungit
• Radioterapie
• Operaie ortopedic
Limfedem în cancerele ginecologice Limfedemul este unul dintre cele mai frecvente efecte secundare observate în cancerele ginecologice.
În timpul interveniei chirurgicale, ganglionii limfatici sunt adesea îndeprtai, fie pentru c sunt canceroi, fie pentru a evalua gradul de rspândire a cancerului. Acest lucru poate obstruciona drenajul limfatic. Tratamentul cancerului, cum ar fi radioterapia, poate afecta i ganglionii limfatici.
5© European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups 2020 | Limfedemul sau edemul limfatic în cancerele ginecologice
Prevalena limfedemului în cazurile de cancer ginecologic variaz de la 5 la 70%. Aceast variaie este legat de numrul i locul ganglionilor limfatici eliminai, tipul de intervenie chirurgical i complicaiile postoperatorii.
În 2019, ENGAGe a realizat un sondaj al tuturor grupurilor sale membre pe tema cancerului ginecologic i a limfedemului.
Din cei 278 de respondeni, 74% au avut ganglioni limfatici care au fost îndeprtai chirurgical. Numrul de ganglioni extirpai pe pacient a variat de la patru la 100.
În total, 183 de respondeni (aproximativ 65%) au raportat c au limfedem în diferite stadii:
Semne i simptome ale limfedemului Limfedemul se dezvolt individual i poate aprea imediat dup operaie sau dup câiva ani. Poate afecta ambele picioare, dar în diferite grade i în diferite zone. Poate aprea i în zona genital sau în abdomen. Modul în care simptomele se dezvolt i apar difer.
Simptome tipice:
• Umfltur, uoar pân la severa, care poate face hainele sau înclmintea inconfortabile, în special în aceste zone:
o Tot piciorul
o Zona inghinal i organele genitale
o Abdomenul
• Probleme de piele, inclusiv:
o îngroarea sau asprirea pielii
o vezicule
Stadiul 0 23,5 %
Stadiul 1 37,7 %
Stadiul 2 20,8 %
6,0 %Stadiul 3
6 © European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups 2020 | Limfedemul sau edemul limfatic în cancerele ginecologice
Limfedemul are patru etape.
Nu progreseaz întotdeauna de la o etap timpurie la etapele ulterioare. Cu toate acestea, dac se întâmpl, se poate agrava foarte încet.
Chiar dac sistemul limfatic deteriorat nu se poate reface complet niciodat, este posibil ca un pacient din stadiul 0 s nu ajung niciodat în stadiul 1.
Stadiul: Etapa latent
Aceast etap poate dura mult timp.
Stadiul 1: Reversibil spontan
Umfltura exist i atunci când se apas cu un deget pe suprafa se formeaz o groap. Umfltura poate disparea cu menirearea picioarelor în poziie ridicat/urcarea acesteia pe picior.
Stadiul 2a: Ireversibil spontan
Se face grop în umfltura atunci când este apsat cu vârful degetului, dar este rareori redus dup menirearea picioarelor în poziie ridicat. Poate fi reversibil (se poate dezumfla) cu diferite tratamente.
Stadiul 2b:
Fr tratament, esuturile devin din ce în ce mai dense i mai groase. Umfltura nu mai face gropie la apsare din cauza excesului de grsime subcutanat i fibroz. Procesul poate fi inversat doar parial prin tratament.
7© European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups 2020 | Limfedemul sau edemul limfatic în cancerele ginecologice
Stadiul 3: Elefantiaza limfatic
Umfltura (edemul) nu dispare; fibroza cutanat este permanent. Pielea se schimb i se îngroa. Se poate depune grsi- me, se pot forma excrescenelor verucoase i limforee (scurgere de lichid din piele). Este important identificare stadiului, deoarece strategiile terapeutice sunt diferite pentru fiecare stadiu i cu rate diferite de succes.
De ce este limfedemul diagnosticat, de obicei, în stadiu avansat?
Exist mai multe motive pentru diagnosticul în stadiu avasat:
• Limfedemul este considerat un efect secundar tardiv al tratamentului cancerului
• Detectarea este dificil în primele etape
• Unii furnizori de servicii medicale sunt înc foarte puin educai cu privire la sistemul limfatic în general i, în special, la problema limfedemului i la modul de tratare a acestuia
• Furnizorii de servicii medicale nu au instrumentele de prevenire sau modaliti eficiente de tratare
• Pacienii nu sunt informai i solicit ajutor când sunt în stadiu avansat
• Comorbiditile (factori de risc personal) pot aciona ca factori care pot crea confuzii
• Nu au fost elaborate înc criterii clare de diagnostic
Cum se detecteaz limfedemul?
Nu exist un standard de aur pentru detectarea limfedemului. Metoda i definirea difer la muli clinicieni.
Pacienii se plâng de obicei de un picior umflat, cu durere intermitent i senzaie de greutate. Acestea sunt simptome tipice.
Exist mai multe metode diferite de recunoatere a limfedemului.
• Msurarea i compararea circumferinei picioarelor este un instrument simplu, cu o valoare limit de 3 cm diferen între membre ca indicator pentru o diferen semnificativ.
• CT sau RMN pot fi utilizate, dar aceste metode nu sunt ideale pentru urmrirea unui pacient cu risc de limfedem din cauza costurilor ridicate i a riscului de radiaii aferent.
• Recent, a fost utilizat o tehnic de msurare a rezistenei esuturilor prin energie electric, numit spectro- scopie de bioimpedan. Nu prezint riscuri i msoar cel mai precis limfedemul.
8 © European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups 2020 | Limfedemul sau edemul limfatic în cancerele ginecologice
Cum poate fi previt sau redus incidena limfedemului?
LIMFEDEMUL NU POATE FI PREVENIT. DAR POATE FI TRATAT.
Depistare i gestionarea în stadiu incipient sunt eseniale în limitarea efectelor sale.
Nu v reproai dac ai fcut limfedem.
Chirurgii pot efectua proceduri specifice pentru a reduce riscul de limfedem. Cea mai important este detectarea ganglionilor santinel (analiza primului ganglion limfatic care dreneaz tumora), care le permite s scad numrul de ganglioni limfatici care trebuie extirpai, oferind în acelai timp o eficacitate mai mare în ceea ce privete detectarea.
De asemenea, ar trebui s fie foarte ateni atunci când se manipuleaz ganglionii limfatici în timpul îndeprtrii ganglioni- lor limfatici, pentru a nu deteriora restul.
Pacienii trebuie:
• S aibe grij de piele. S o pstreze hidratat.
• S trateze cu atenie orice ran mic a pielii. S o curee imediat i aplice un unguent antibacterian i un bandaj. S nu se înepe.
• S tie unghiile de la picioare cu grij i s le îngrijeasc.
• S evite supraînclzirea corpului, cum ar fi într-o baie cald sau în saun.
• S fac gimnastic pentru c este cel mai bun mod de a ajuta muchii s mite lichidul limfatic.
• S practice înotul în mod regulat pentru a ajuta curgerea limfei în afara picioarelor - este un masaj natural.
• S foloseasc ciorapi de compresie în timpul zilei, dac pe o perioad mai lung ar trebui s stea în picioare sau aezai sau s cltoreasc.
• S mearg la medic pentru a discuta despre posibilul risc de limfedem dac simte greutate sau durere regulat la nivelul membrelor sau dac este umflat.
• S menin o greutate corporal sntoas.
9© European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups 2020 | Limfedemul sau edemul limfatic în cancerele ginecologice
LIMFEDEMUL ÎN VIAA TA DE ZI CU ZI
Limfedemul nu numai c provoac probleme fizice, dar poate afecta i aspectul unei femei, precum i
stare psihologic.
Viaa de zi cu zi poate deveni dificil, chiar de nesuportat. V privez de sentimentul de a te bucura de
via. Zilnic, consum incredibil de mult timp i este costisitor. Este dificil s mergi, s stai i chiar s
pori înclminte sau s faci lucruri simple, de zi cu zi.
Greutatea, durerea, amoreala i senzaia de furnicturi sunt deseori prezente.
Femeile se simt mai puin libere i nu suficient de feminine; afecteaz toate aspectele vieii lor.
Într-un stadiu avansat, poate duce la handicap funcional din cauza infeciilor continue i a durerii
severe; pot aprea rni extrem de greu de vindecat.
Poate aprea un sentiment de ruine care poate duce chiar la depresie.
• Dac au fost extirpai ganglionil limfatici în timpul interveniei chirurgicale i / sau radioterapiei,
v aflai în stadiul 0.
• Limfedemul poate nu va trece niciodat în stadiul 1.
• Întreb medicul cum te poi ajuta înainte de a vedea primele semne ale dezvoltrii limfedemului.
• Nu atepta s apar umfltura pentru a cere ajutor!
• Acioneaz acum!
• Managementul prompt poate reduce riscul agravrii limfedemului.
• Ai grij de piele, f micare i ai grij la diet.
Cum poate fi tratat limfedemul?
Pacientul trebuie examinat cu atenie înainte de tratament.
Este foarte important s descopere dac dezvoltarea limfedemului se datoreaz extirprii ganglionilor limfatici (benigni) sau datorit metastazei (rspândirea cancerului) în ganglionul limfatic (malign).
Starea pacientului trebuie monitorizat îndeaproape, deoarece chiar i medicamentele luate pot agrava limfedemul.
Tratamentul depinde de severitatea i amploarea afeciunii. Scopul este de a preveni i controla evoluia edemului i meninerea acestuia în stadiul cel mai sczut posibil, deoarece limfedemul nu se poate vindeca.
Cel mai bun lucru este s fii contient i s începi s ai grij de acest efect secundar, chiar înainte s apar semne vizibile.
10 © European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups 2020 | Limfedemul sau edemul limfatic în cancerele ginecologice
Cel mai frecvent tratament se numete tratament fizioterapeutic complet al limfedemului sau terapie decongestiv complet i necesit terapie de compresie pe tot parcursul vieii. De regul, tratamentul const în fizioterapie, bandaj multistrat, ciorapi de compresie sau împachetri, gimnastic i îngrijirea pielii.
Alte terapii includ:
Bandaje compressive
Îmbrcminte compresiv
11© European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups 2020 | Limfedemul sau edemul limfatic în cancerele ginecologice
Terapia de compresie este pentru pacienii din stadiile 1, 2a i 2b i const din dou Etape:
Etapa 1 sau „Faza de decongestionare”: tratament profesional
Scopul acestei faze este de a sprijini muchii i de a-i stimula ca s îndeprteze lichidul mobil din zona edemului limfatic i s-l readuc în circulaie. În acest fel, umflarea zonei afectate este readus la normal (sau cât mai aproape de normal posi- bil), meninând în acelai timp pielea sntoas.
Acest tratament se face în ambulatoriu / spital i tratamentul const în îngrijirea pielii, masaj, bandaje, compresie i exerciii fizice. Tratamentul este efectuat de terapeui special instruii.
Terapeutul în limfedem v poate ajuta, de asemenea, cu tehnici de respiraie profund, relaxare, diet i alte modaliti de a v îmbunti viaa de zi cu zi.
Etapa 2 sau „Etapa de întreinere”: tratament efectuat de pacient
În aceast faz, pacienii se strduiesc s îi menin starea îmbuntit, continuând s urmeze sfaturile terapeutului, folosind ciorapi de compresie, exerciii fizice etc., pentru a preveni reapariia umflturii. Ar putea fi necesare vizite regulate la centrul de tratament.
Nu este sigur cât de eficient este masajul limfatic (drenaj limfatic manual) în plus fa de terapia de compresie.
Studii recente nu arat niciun efect sau doar un efect minim al unui masaj de 1-2 ore. Deoarece efectul este minim i trata- mentul consum mult timp, este discutabil dac drenajul limfatic manual trebuie inclus în tratament.
12 © European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups 2020 | Limfedemul sau edemul limfatic în cancerele ginecologice
Pe cine ar trebui s contactez dac sunt semne de avertizare?
Specialitii în tratamente pot fi de specialiti diferite, i pentru a ti cui s v adresai, depinde de ce tip de tratament ai decis s urmai.
Un specialist în tratament poate fi:
• Fizioterapeut
• Oncolog
• Dermatolog
Dar nu toi acetia sunt experi în limfedem. Asigurai-v c este specializat în limfedem. Verificai dac cel mai apropiat spital are o echip de tratament specific care lucreaz cu pacieni cu limfedem.
Ali profesioniti în domeniul sntii pot fi:
• medic ortoped
• Asistent social
• Dietician
13© European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups 2020 | Limfedemul sau edemul limfatic în cancerele ginecologice
Tratamentul chirurgical al limfedem
Tratamentul chirurgical al limfedemului a avansat mult de la abordrile tradiionale excizive, care includ liposucia pentru tratamentul în stadiu avasat i se face doar pentru a reconforta pacientul prin îndeprtarea grsimii - dei nu îmbuntete drenajul limfatic la nivelul membrelor.
Sunt disponibile acum diferite proceduri, în funcie de stadiul bolii i de factorii de risc personali ai pacientului. Acestea includ bypassul limfatic microchirurgical modern i transferul ganglionilor limfatici.
Cele mai bune rezultate se obin în stadiile incipiente i astfel pot scdea nevoia de terapii fizice sau de îmbrcminte de compresie.
În stadiile incipiente (1 i începutul 2), by-passul limfatic microchirurgical creeaz conexiuni între vasele limfatice înc funcionale pentru a readuce fluidul limfatic în circulaie.
Microchirurgia poate îmbunti funcia de drenaj limfatic, poate reduce umflarea i greutatea i poate întârzia progresia bolii.
Poate fi o procedur ambulatorie cu o incizie foarte mic i foarte puine pierderi de sânge.
În stadiile avansate (2 i începutul 3), mai multe vase limfatice sunt deteriorate, dar, dac nu exist modificri severe asupra esuturilor moi, ganglionii limfatici sntoi i funcionali pot fi transferai în zona afectat pentru a reconecta sistemul limfatic i pentru a reduce umflarea. Clapeta ganglionar poate fi prelevat din toracele lateral, gât sau grsimea intra-abdominal. Fiecare clap de ganglion limfatic este recoltat cu artera i venele sale nutritive i apoi sunt transferate i conectate la artera i vena membrului afectat pentru a stimula din nou fluxul limfatic.
Reinei c aceste proceduri nu sunt disponibile peste tot i, în multe locuri, sunt înc considerate experimentale.
14 © European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups 2020 | Limfedemul sau edemul limfatic în cancerele ginecologice
Referine
https://www.medicalnewstoday.com/articles/180919
http://www.jobstcompressioninstitute.com/Education/Lymphedema101/WhatIsLymphedema/
https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/lymphedema/what-is-lym-
phedema.html
https://www.cdc.gov/cancer/survivors/patients/lymphedema.htm
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lymphedema/symptoms-causes/syc-20374682
https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/side-effects/lymphedema/lymphedema-pdq
https://lymphaticnetwork.org/
https://www.surveymonkey.com/results/SM-H6CS6SMW7/
National lymphedema network (US): https://lymphnet.org/
http://real.mtak.hu/35928/1/650.2016.30390.pdf
https://malyvavirag.hu/kiadvanyok/fasliba-zart-vilag-nyirokodema-kalauz
15© European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups 2020 | Limfedemul sau edemul limfatic în cancerele ginecologice
Informaii de contact ale ENGAGE
Webpage: https://engage.esgo.org/
Email: [email protected]
Facebook: https://www.facebook.com/groups/155472521534076/about/
Asociaia „Îngrijire Acas”
pentru actualizarea acestei brouri informative.
ENGAGe dorete s-i exprime recunotina sincer autorilor Maria Papageorgiou (Grecia),
Icó Tóth (Ungaria) i Dr. Karina Dahl Steffensen (Danemarca)
i Dr. Murat Gultekin (Turcia)
pentru revizuire din punct de vedere medical a acestei brouri informative.
ENGAGe dorete s-i exprime recunotina sincer Simonei Ene i Cristinei Serban
pentru traducerea i adaptarea textului acestei brouri în limba român i