licenta creante si datorii 2012

Click here to load reader

Post on 09-Nov-2015

7 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

teza de licenta creante si datorii

TRANSCRIPT

INTRODUCERE

INTRODUCERE

Informaia economic este prezent astzi n toate domeniile de activitate. Dezvoltarea economiei de pia i sporirea gradului de complexitate a acesteia impune i dezvoltarea corespondenei informaiei economice ca i arie, coninut i operativitate. Principala surs de date a sistemului informatic economic este contabilitatea a crei sfer de acionare o reprezint ntreprinderea. Realizarea obiectului activitii, numit patrimoniu, determin angajarea de relaii juridico-patrimoniale, cu o multitudine de persoane juridice i fizice.Aceste relaii dau natere la obligaii i drepturi de crean cu influen direct asupra mrimii i structurii patrimoniale a unitii.

Contabilitatea unitii trebuie s reflecte natere i stingerea att a obligaiei, ct i a drepturilor unitii, obiectivul oricrei uniti patrimoniale este acela de a obine profit. Pentru realizarea acestui obiectiv, este necesar stabilirea unor relaii care implic drepturi i obligaii, din acest motiv orice firm se va nfptui pe pia cu un numr mai mic sau mai mare de furnizori i clieni.

Faptul de a vizualiza i de a nelege n mod concret aceste relaii pe care ntreprinderea le are cu furnizorii i cu clienii si, este esenial pentru bunul mers al acesteia. n acest sens, lucrarea va evidenia aspecte necesare pentru stabilirea unor relaii optime, att pentru ntreprindere, ct i pentru furnizorii si.

Contabilitatea creanelor i datoriilor comerciale i gsete atribuie n fiecare aspect al unei ntreprinderi. Cert este ns c acesta este practic indispus pentru crearea unei ntreprinderi sau reactualizarea ei.

Din aceste motive am considerat c un viitor contabil este absolut necesar s cunoascnoiunile privind contabilitatea creanelor i datoriilor comercialeTema aleas pentru lucrare se numete Contabilitatea creanelor i datoriilor comerciale. Tema s-a efectuat la S.C.TEMECO S.A.

Lucrarea este structurat n trei capitole:

Capitolul I trateaz prezentarea societii , denumirea i forma juridic, obiectul de activitate, organigrama,scurt istoric al activitii, poziia actual pe pia i contextul organizaional.

Capitolul II prezint evoluia principalilor indicatori economici ai activitii S.C. TEMECO S.A. pe perioada ultimilor 3-4 ani.Pentru fiecare indicator se analizeaz variaia absoluta i relativ, identificandu-se astfel factorii care au cauzat aceast variaie.

Capitolul III trateaz studiul de caz efectuat n cadrul societii S.C. TEMECO S.A. , prezentnd operaiunile privind contabilitatea creanelor i datoriilor comerciale.

Capitolul IV prezint concluziile i propunerii acestei lucrri .

CAPITOLUL I.PREZENTAREA GENERAL A S.C. TEMECO S.A.

1.1.Date de identificareDenumirea:SC TEMECO SA

Sediul:Calea DOROBANILOR 54 TIMIOARA

Numr de nregistrare la O.R.C.:J35/2394/1991

Cod fiscal:RO 1827660

Durata de funcionare:Nelimitat

Forma juridic:persoan juridic romn

societate pe aciuni

Societate cu capital privat, majoritar german

CAEN: Comer cu ridicata de piese i accesorii pentru autovehicule

1.2 Istoricul societii

Temeco i are originea la nceputul anilor 90. ntr-o perioad n care economia de pia era nc n stadiul de proiect, un mic grup de colaboratori, cu toii pasionai de automobil, au avut curajul de a ncepe o afacere.

n 1991, anul nfiinrii, pasiunea a avut acelai rol major pe care l are i astzi, la peste 15 ani de activitate. De-a lungul anilor, Temeco a marcat numeroase premiere n plan naional (1993 primul import de piese auto Bosch n Romnia, 1996 primul Bosch Car Service din Romnia, 1996 primul import de anvelope Bridgestone/Firestone n Romnia).

Avnd ca punct de pornire un magazin de piese auto, Temeco desfoar astzi mai multe tipuri de activiti: service auto, distribuie de piese auto, comer i servicii n domeniul sculelor electrice i echipamentelor pentru construcii, comer i servicii n domeniul accesoriilor electronice pentru autoturisme.

Dezvoltarea permanent se datoreaz faptului c firma a ncercat s se adapteze ct mai bine la cerinele clienilor.

1991: Dup mai multe cutri, asociaii fondatori stabilesc sediul firmei n Calea Dorobanilor nr. 54 i ncep activitatea de comer cu piese auto. Pe spaiul viran se instaleaz o copertin i, mai apoi, se construiesc trei garaje.

1993: La 7 iulie se semneaz, la Viena, contractul cu Robert Bosch AG. Imediat dup aceea, Temeco face primele importuri de piese auto Bosch n Romnia. Activitatea comercial se mut n primul spaiu cu aceast destinaie, din noua cldire.

1994 : Se nfiineaz firma ProCar, cu participare majoritar din firma Temeco. Cele dou firme formeaz grupul Temeco,care organizeaz Tabra de Design Auto i sponsorizeaz echipa de karting a Casei copiilor i Cupa Tivoli la Tenis.

1995 : ncepe s prind contur activitatea de comercializare a sculelor electrice Bosch precum i comercializarea produselor audio Blaupunkt, marc a grupului Robert Bosch AG.

Demareaz crearea reelei de distribuie a pieselor i accesoriilor auto n zona de Vest a rii. Concernul Bosch include Temeco, mpreun cu alte dou firme din Ucraina i Bulgaria, ntr-un program-pilot destinat pieei est-europene, privind diversificarea gamei de produse i servicii.

1996 : Completarea serviciilor oferite clienilor departamentului Scule Electrice se concretizeaz prin nfiinarea unui atelier de service. Acesta este dotat cu echipamente conforme cu standardele service-urilor de scule electrice Bosch, cu documentaii profesionale originale i personal specializat. La 26 aprilie are loc recepia final a cldirii din Calea Dorobanilor nr. 54, n forma n care funcioneaz n prezent.

Se lanseaz Cupa Dacia Nova, prima competiie automobilistic mono-marc din Romnia. Temeco pregtete ase maini cu echipament de curse i ofer premii ctigtorilor.1997 : Se demareaz colaborarea cu firma Kenwood, pentru comercializarea produselorcar audio. Se realizeaz primul import in Romania de jante auto din aliaj uor, marca Dtz, (cu caracter de exclusivitate). n cadrul Cupei Dacia Nova, Temeco nregistreaz nc o premier: echiparea cu injecie a unei maini Dacia participant la competiie.

1998 : Reeaua de distribuie ajunge la maturitate, Temeco avnd stabilite trasee precise, care deservesc o reea de clieni n continu cretere.ncepe colaborarea cu Porsche Romnia pentru aducerea, n premier pe piaa timiorean, a automobilelor Skoda din noua generaie, dup cumprarea constructorului ceh de ctre cel mai puternic productor european de automobile, V.A.G.

1999 : ncepe colaborarea cu firma Aral Romnia, n domeniul distribuiei de lubrifiani auto.

2001: Demareaz parteneriatul pentru comercializarea aparaturii hi-fi Alpine, facilitnd clienilor accesul la produsecar audiode cea mai bun calitate.

2002 : Pentru a fi n pas cu cererile clienilor, Departamentul Scule Electrice i diversific gama de produse, comercializnd aparate de sudur i compresoare.

2003 : Produsele noi pe care Temeco le comercializeaz ncepnd cu acest an sunt generatoarele i sculele de mn profesionale. Este iniiat parteneriatul cu Goodyear Dunlop Tires Romnia, prin care Temeco i diversific gama de produse oferite clienilor cu mrcile de anvelope Goodyear, Dunlop, Fulda i Sava.

2004 : ncepe remprosptarea echipamentelor din service-ul auto, care permite diagnosticarea i repararea celor mai noi autoturisme.

2005 : Temeco aloc o box pentru montajul echipamentelorcar audioi accesoriilor electronice pentru autoturisme. Departamentul Scule Electrice ncepe comercializarea de scule pneumatice.

2006 : Pentru c numrul i cerinele clienilor Bosch Car Service sunt n cretere, Temeco demareaz investiia ntr-o nou box destinat diagnozei i reparaiei de autoturisme.2007 : Departamentul Servicii Auto a venit n ntmpinarea (nevoilor) clienilor prin nfiinarea staiei de Inspecii Tehnice Periodice, care realizeaz inspeciile tehnice periodice cerute de legislaie, pentru orice autoturism, la standardele impuse de Registrul Auto Romn. Echipa de vnzri i service a Departamentului de Scule Electrice a insistat pe creterea calitii serviciilor prestate, n special pe consultana oferit clienilor la achiziia de scule, utilaje i echipamente.

Anul 2007 a fost ncheiat cu o recunoatere din partea CCIAT: Premiul al III-lean domeniul"Comer cu autovehicule, piese i accesorii de schimb i carburani pentru autovehicule", n grupa "Comer, export, turism", pentru rezultatele obinute n 2006.

1.3.Structura organizatoricSC TEMECO SA dispune de o structur organizatoric de tip piramidal, iar conducerea societii se realizeaz de ctre un director i un consiliu de administraie, numii de ctre AGA.

La nivel central, structura se prezint astfel:

1. Adunarea General a Acionarilor

2. Consiliul de Administraie

3. Directorul General4. Directorii Executivi

1. A.G.A. - Adunarea General a Acionarilor se convoac o data pe an i extraordinar la cererea Consiliului de Administraie sau a acionarilor. Are urmtoarele atribuii principale:

- aprob bugetul de venituri i cheltuieli

- aprob bilanul contabil i contul de profit i pierdere

- aprob listele pentru investiii

- hotrte cu privire la creterea sau scderea capitalului social

2. Consiliul de Administraie se ntrunete o dat pe lun. Este condus de un preedinte care este i Directorul General al firmei. Este format din reprezentani ai acionariatului, i are urmtoarele atribuii:

- poate delega un Comitet de Direcie care trebuie s prezinte Registrul de debitri la fiecare edin a consiliului de administraie i-l poate revoca totodat

3. Directorul General are urmtoarele atribuii:

- poate fi preedintele Consiliului de Administraie

- primete rapoarte zilnice de la Directorii Executivi.

4. Directorii Executivi conduc i controleaz toate compartimentele operative ale societii. n cadrul societii exist