latin phrases

of 42 /42
A Latină Traducere Note a fortiori de la cel puternic Înseamnă ”cu atât mai mult” sau ”cu un motiv chiar mai puternic”. Deseori este folosit pentru a duce de la o propunere mai puțin sigură la un corolar mult mai evident. a mundo conditio de la facerea lumii a posteriori în urma experienței Antonimul lui a priori a priori înainte de experiență Termen care alături de antonimul său, a posteriori, s- a impus în filosofie, în logică - demonstratio a priori, de la efect la cauză. Kant lansează sensul de cunoaștere a priori, independentă de experiență. ab antiquo din vechime ab hinc de acum înainte ab hodierno de azi înainte ab initio de la început ab irato dintr-o pornire de mânie, la mânie ab origine de la origine ab ovo de la ou A o lua de la capăt; a o lua de la început, de la origini ab Urbe condita (a.u.c.) de la întemeierea Romei Formulă care indică numărarea anilor de la întemeierea Romei (753 î.Hr.). acta est fabula! piesa a fost jucata! Modalitate prin care se anunța sfârșitul comediilor în Roma antică. acta non verba! fapte nu vorbe! ad acta (de pus) la dosar ad calendas graecas la calendele grecești Calende înseamnă la romani prima zi a lunii; era ziua

Author: friedrich-alexander

Post on 31-Oct-2015

65 views

Category:

Documents


9 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

ALatinTraducereNote

a fortioride la cel puternicnseamn cu att mai mult sau cu un motiv chiar mai puternic. Deseori este folosit pentru a duce de la o propunere mai puin sigur la un corolar mult mai evident.

a mundo conditiode la facerea lumii

a posteriorin urma experieneiAntonimul luia priori

a priorinainte de experienTermen care alturi de antonimul su,a posteriori, s-a impus n filosofie, n logic -demonstratio a priori, de la efect la cauz.Kantlanseaz sensul de cunoatere a priori, independent de experien.

ab antiquodin vechime

ab hincde acum nainte

ab hodiernode azi nainte

ab initiode la nceput

ab iratodintr-o pornire de mnie, la mnie

ab originede la origine

ab ovode la ouA o lua de la capt; a o lua de la nceput, de la origini

ab Urbe condita(a.u.c.)de la ntemeierea RomeiFormul care indic numrarea anilor de la ntemeiereaRomei(753 .Hr.).

acta est fabula!piesa a fost jucata!Modalitate prin care se anuna sfritul comediilor n Roma antic.

acta non verba!fapte nu vorbe!

ad acta(de pus) la dosar

ad calendas graecasla calendele grecetiCalendenseamn la romani prima zi a lunii; era ziua n care se plteau datoriile. Cum grecii nu aveaucalendeexpresia a fost folosit de mpratulOctavianusla adresa datornicilor ru-platnici. Expresii similare: la Sfntu-Ateapt, la patele cailor.

ad hocpentru aceasta (n acest scop)

ad hominemreferitor la persoanArgumentum ad hominem,eroare logiccare const n atacarea caracterului unei persoane cu care suntem n disput, n loc de a ataca argumentaia sa.

Ad usum DelphiniPentru folosina DelfinuluiSe spune despre excelente ediii ale clasicilor latini realizate pentruDelfin, fiul luiLudovic al XIV-lea, dar din care fuseser scoase pasaje considerate prea crude. Ironic, expresia se folosete privitor la publicaiile curate sau aranjate pentru nevoile unei cauze.

ad ignorantiam[apelul] la ignoranArgumentum ad ignorantiameste o eroare logic n care se afirm c premisa este adevrat doar pentru c nu a fost demonstrat fals sau c pemisa este fals doar pentru c nu a fost demonstrat adevrat.

ad infinitumpn la infinit

ad interimprovizoriu (pn una alta)

ad libitum(ad lib.)dup dorinTermen care arat c durata msurii va fi aleas de executant dup placul su. n opere filosofice apare cu sens figurat.

ad litteram(ad litt.)exact pn la ultima literAa cum citim cuvntul, fr a ine seama de context. n traduceri: cuvnt cu cuvnt. De ex.: un citatad litteram

ad nauseampn la a provoca greaUnargumentum ad nauseameste o eroare logic care const n repetarea unui argument pn la punctul n care oamenii nu mai sunt interesai de subiect.

ad personamla persoanCalificativ dat unui act prin care o persoan obine privilegii netransmisibile.

ad populum[apelul] la lumeArgumentum ad populumeste o eroare de argumentare care conclude c o propoziie este adevrat deoarece foarte mult lume crede c este adevrat.

ad remla obiectFr ocoliuri, direct la chestiunea n discuie

advocatus diaboliavocatul diavoluluiTitulatura oficial dat de Papa Benedict al XIV-lea esteadvocatus in omnibus causis beatificationumi era numele prelatului care avea sarcina de a informa despre calitile i defectele defunctului propus spre beatificare sau canonizare.

age, si quid agis!f, dac faci ceva!

Alma matersauAlma parensMama nutritoare.Expresii folosite de poeii latini pentru a desemna patria, iar uneori, n zilele noastre, pentru a desemna Universitatea

alter egoalt euPoate fi folosit pentru a desemna un prieten intim cu care te identifici n concepii sau o alt contiin a personalitii.

amantium iraesuprrile ndrgostiilorCearta ntre ndrgostii, ceva trector, nedemn de atenie.

ante Christum(a.Chr.)nainte deCristos

anni currentis(A.c.)anul curent (n curs)

annon anul

anno Domini(A.D.)n anul DomnuluiAnul considerat a ncepe de la naterea lui Hristos, dup calculele clugrului Dionysius Exiguus.

annus mirabilisanul minune

ante meridiem(a.m.)ante meridianPn n prnz

argumentum ad absurdumargumentare la absurdMetod care demonstreaz falsitatea unei ipoteze prin absurditatea concluziei. Sinonime:reductio ad absurdumsaudeductio ad absurdum

argumentum baculumargumentul bului

ars poeticaarta poezieiTitlul unei scrisori a lui Horaiu adresat unor prieteni i care coninea sfaturi pentru tinerii poei.

Aurea mediocritasaurit este calea de mijlocVers scris de Horaiu nOde. Poetul nu se refea la realizri medii, ci la moderaie, cumptare, la un trai modest. Conceptulaurea mediocritaseste obinuit la mai muli filosofi, ncepnd cuAristotel.

aut - autori, ori

Ave Mariasalut, Marianceputul unui imn de preamrire a Fecioarei Maria. Din anul 1326, Papa Ioan al XXII-lea impune credincioilor s-l recite de trei ori pe zi.

A bovi maiori discat arare minorDe la boul mai vrstnic s nvee cel mai tnr s are.

A dicto sencundum quid ad dictum simpliciter non valet consequentiaDe la o afirmaie relativ ctre o afirmaie pur i simplu consedina nu este valabil (Principiu al dialecticii scolastice, conform cruia n concluzie nu poate fi folosit n mod absolut un termen ntrebuinat n premise doar n sens relativ).

Ab alio expectes, alteri quod fecerisAteapt de la altul, ce i-ai fcut tu lui.

Absentem ldit, qui cum ebrio litigatCel care se ceart cu un beiv rnete un absent.

Abusus non tollit usumAbuzul nu exclude folosina.

Abyssus abyssum invocatPrpastia cheam prpastie (cu alte cuvinte o greeal atrage dup sine o alt greeal).

Acta est fabula!Piesa a fost jucat! (formul care anuna sfritul unei reprezentaii n teatrul antic; se spune c au fost ultimele cuvinte ale mpratului Augustus).

Acta, non verba!Fapte, nu vorbe!

Ad augusta per angustaPe calea ngust (dificil), la rezultate grandioase.

Ad calendas graecas (soluturos)(Vor plti) la "calendele" greceti, adic niciodat (calendarul grec nu aveacalende).

Ad impossibilia nemo obligaturNimeni nu poate fi obligat s fac imposibilul.

Ad majorem Dei gloriamPentru cea mai mare glorie a lui Dumnezeu.

Ad multos annosLa muli ani.

Ad unum omnesToi ca unul.

Aegroto dum anima est, spes estCt timp bolnavul sufl, mai este speran.

Alea iacta estZarul este aruncat (riscul este acceptat).Cuvinte faimoase atribuite deSuetoniuluiCaesarcare se pregtea s treacRubiconulcu armata sa, pentru c o lege poruncea ca orice general care intra n Italia prin nord s-i dizolve trupele nainte de a trece acest ru. Aceast expresie se folosete cnd se ia o decizie ndrzne i important dup o ezitare ndelungat. - Dei frecvent citat sub forma aceasta, citatul este greit. Forma corect a citatului esteIacta alea est.

Amicus certus in re incerta cernitur(Cicero) - Adevratul prieten la nevoie se cunoate.

Amicus Plato, sed magis amica veritasMi-e prieten Platon, dar mai prieten mi-e adevrul.

Amor patri nostra lexIubirea patriei este legea noastr.

Amor vincit omniaDragostea nvinge totul.

Amore more ore re!variante:

Verus amicus amore more ore re cognoscitur Adevratul prieten se cunoate prin dragoste, comportament, vorb i fapt(Virgiliu)

Amore more ore re probantur amicitiaePrin dragoste, comportament, vorb i fapt se dovedete prietenia.

Ante mortem nemo beatusNimeni nu este fericit cnd se afl n faa morii.

Aquila non capit muscasVulturul nu prinde mute.

Arcus nimium tensus rumpiturArcul prea ncordat se rupe.

Ars longa, vita brevisArta este lung, viaa este scurt.Traducere latin a primuluiaforismal luiHipocrate. (ngreacHo bios brakhus, h de tekhn makra.)

Artem non odit nisi ignarusNumai ignorantul urte arta.

Asinus asinorum in scula sculorumMgarul mgarilor, n veacul veacurilor.

Audaces, fortuna juvatSoarta favorizeaz pe ndrznei.(Virgiliu)

Audi, vidi, sile!Ascult, privete i taci!

Audiatur et altera pars(Seneca) - S fie ascultat i cealalt parte.

Aurea mediocritasAurit este calea de mijloc.(Horaiu)

Auri sacra famesBlestemata foame de aur!n sensul blestemata dorin de mbogire. (Virgiliu)

Aut Caesar, aut nihil(Cezar Borgia) - Sau Cezar, sau nimic.

Aut vincere, aut mori!Ori nvingem, ori murim!

Ave Csar morituri te salutantSalve Cezar, cei care vor muri te salut.Cuvinte care, potrivit luiSuetonius, le pronunaugladiatoriiromani defilnd, nainte de lupt, n faa lojei oficiale.

BLatinTraducereNote

Barba non facit philosophumBarba (singur) nu te face filosof.

Beati pauperes spirituFericii cei sraci cu duhul.

Beati possidentesfericiii posesoriExpresie glumea a juritilor.

Beatus, qui prodest, quibus potestFericit este cel care se face util prin ajutorul dat.

Bellum omnium contra omnes(Thomas Hobbes) - Rzboiul tuturora mpotriva tuturor (starea omenirii nainte de organizarea socetii).

Bene diagnoscitur, bene curaturCine pune un diagnostic bun, vindec bine.

Bene merenticelui ce binemeritDecoraie romn nfiinat n 1876 pentru merite n domeniul culturii naionale.

Bis dat, qui cito datCine d rapid, d de dou ori.(Publilius Syrus)

Bona diagnosis, bona curatioBun diagnostic, bun leac.

Bona fideDe bun credin.

Bona valetudo melior est quam maxim divitiSntatea bun este mai valoroas dect cea mai mare avere.

Bonum vinum laetificat cor hominisVinul bun nveselete inima omului.

Bruttogreutate brut

CLatinTraducereNote

caput mundicapitala lumiiEpitet acordat oraului Roma.

Carpe diemTriete-i ziua(ndemn de a tri intens clipa prezent, singura cert). (Horaiu)

Casus belliMotiv de rzboi(situaie n care un stat se vede constrns s declare rzboi altui stat).

Caveant consules ne quid detrimenti reipublicae capiat!Consulii s ia msuri ca republicii s nu i se aduc vreun prejudiciu!(formul rostit n Senatul Roman, prin care consulii erau investii cu puteri discreionare n momentele de mare primejdie).

Cave canemFerete-te de cine(Atenie, cine!).

Ceterum censeo Carthaginem delendam essei totui, consider c trebuie sa distrugem Cartagina.(Cato cel Btrn) -

Cibi condimentum esse fames(Cicero) - Foamea este condiment pentru orice mncare.

Circulus vitiosusCerc vicios

Cogito, ergo sumGndesc, deci exist(Celebra tez exprim, n form concentrat, caracterul antidogmatic i raionalist al filosofiei carteziene, proclamnd totodat drept adevr indubitabil dovad a existenei gndirea). Citatul complet Dubito, ergo cogito; cogito ergo sum (M ndoiesc, deci cuget; cuget, deci exist.) (Descartes) -

coitus interruptusCoit intrerupt

confer(cf.)compar

concedoconsimt

contradictio in terminiscontradicie n termeni

contra bonos morescontra bunelor moravuri

Consummatum estS-a sfrit

Copia verborumUurin, bogie n exprimare

Coram populo (publico)n public, pe fa.

Corpus delicticorpul delictDovada material a faptei.

Credo quia absurdumCred pentru c e absurdAforism derivat de laTertulian,Este cert pentru c este imposibil(credo quia impossibile).

credo ut intelligamCred pentru ca s pot nelegeIdee-cheie formulat deAugustin din Hippona.

Cui bono?Cui i este avantajos?(la anchetarea unui act criminal, pentru descoperirea culpabilului) (Cassius) (vezi iCui prodest?).

Cui prodest?Cui folosete?(vezi iCui bono?).

Cuius regio, eius religioReligia stpnului, religia supusului.

Cuique suumFiecruia al su.

Cum grano saliscu un graunte de sare

Cum laudecu laudeCu distincie. Diplom universitar.

Cum tempore(c.t.)1/4 or dup timpul dat (sfertul de or academic)

Cura te ipsumVindec-te pe tine nsui.

Cura, ut valeasAi grij de tine.

Curriculum vitaecursul vieii(Auto)biografie.

Concordia civium murus urbiumArmonia dintre ceteni, este zidul oraelor.

Conditio sine qua nonCondiia necesar.

Consuetudinis vis magna estFora obiceiului este mare.

Consuetudo quasi altera natura (est)(Cicero) - Obiceiul este alt natur (a doua natur).

Contraria contrariis curanturContrariile (medicamentele cu efecte contrarii) vindec manifestrile (simptomele) contrarii(Baza terapiei clasice,allopate).

Contra vim mortis non est medicamen in hortisNu exist medicament mpotriva puterii morii.

Credendo videsCreznd, vei ajunge s vezi

DLatinTraducereNote

datum(dat.)data

de factode fapt

de jurede drept

de novofcut nou

Dei gratiaprin harul lui DumnezeuFormul folosit n titulatura episcopilor iar mai trziu n titulatura Papei.

deleatur(del.)ndeprteaz, terge (la corecturi)

doctor(Dr.)doctor

doctor honoris causa(Dr.h.c.)doctor de onoare

doctor juris(Dr.jur.)doctor nDrept

doctor medicinae(Dr.med.)doctor nMedicin

Doctor philosophiae(Dr.phil.)doctor nFilosofie

Doctor rerum naturalium(D.rer.nat.)doctor ntiine naturale

Doctor rerum politicarum(Dr.rer.pol.)doctor ntiine politice

Doctor theologiae(Dr.theol.)doctor nTeologie

De gustibus et coloribus, non disputandum(Seneca) - Gusturile i culorile nu se discut.

De mortuis nil nisi beneDespre cei mori (vorbete) numai de bine.

Decet imperatorem stantem moriUn mprat se cuvine s moar in picioare (maxim atribuit mpratului romanVespasiani semnific nfruntarea demn a destinului).

Deo gratias!S mulumim Domnului!

De omnibus dubitandum estTotul trebuie pus sub semnul ndoielii.

Deus ex machinaZeul ieind din mainrieArgument inventat (referire la unele piese de teatru n care deznodmntul este forat prin apariia unui zeu adus pe scen printr-un dispozitiv mecanic) .

Dictum, factumZis i fcut.

Dictum meum pactumCuvntul meu este pact.

Difficile est satiram non scribere(Juvenal) - E greu s nu scrii satire (n anumite mprejurri).

Divide et impera(sauDivide ut regnes) - Dezbin i stpnete.

Docendo discimusnvnd pe alii, nvm i noi.

Doctus cum libroSavant cu cartea.

Domi suae quilibet rexLa el acas, oricine e rege.

Dominus vobiscum!Dumnezeu cu voi!

Do (tibi), ut desi dau (ceva), pentru ca i tu s-mi dai.

Doscendo discimusnvnd pe alii, nvm i noi(prin transmitere, cunotinele noastre se consolideaz, se mbogesc).

Dubito ergo cogito, cogito ergo sumM ndoiesc, deci cuget; cuget, deci exist.

Dulce et decorum est pro patria moriEste dulce i frumos s mori pentru patrie.(Horaiu)

Dum ferrum candet, tundendumBate fierul ct e cald!

Dum spiro, speroCt timp respir, sper.

Duobus ligitandibus tertius gaudetCnd doi se ceart, al treilea se bucur (ctig).

Dura lex, sed lexLegea e dur, dar e lege.

Dura necessitasNecesitate dur.

ELatinTraducereNote

Ecce HomoIat OmulExclamaia lui Pilat artnd mulimii pe Iisus cu coroana de spini pe cap.

erga omnesfa de toiAdresat tuturor, fr discriminare

ergodecin limbaj scolastic preceda concluzia unui raionament logic. (cogito ergo sum)

errare humanum est, sed perseverare diabolicuma grei este omeneste, dar a persista (n greeal) este diabolicExpresie care provine de laSeneca

et caetera(etc.)i celelalte, i aa mai departe

emeritus(em.)emeritat, pensionat

ens causa suiexistent prin sine nsui

eo ipsotocmai de aceea

esse est percipia fi nseamn a fi perceputFormul aplicat deGeorge Berkeleylucrurilor sensibile.

ex abruptodeodat, bruscProcedeu retoric, o expunere fr introducere, direct la chestiune.

ex aequon mod egalCot cuvenit din mprirea n mod egal.

ex libris meisdin crile meleFormul pe care unii o folosesc s o scrie pe crile din bibliotec.

ex silentiodin tcereTragerea concluziei din tcerea adversarului.

Ex temporepe datImediat, pe loc, fr pregtire prealabil.

exempli causa, (gratia)(e.c.) sau (e.g.)pentru exemplificare

expressis verbiscu cuvinte claren termeni clari i autentici. Expresie folosit de juriti.

E fructu arbor cognosciturArborele se cunoate dup fructe.

Edere oportet, ut vivas, non vivere ut edas(Cicero) - Trebuie s mnnci ca s trieti, nu s trieti ca s mnnci.

Ego sum qui sumEu sunt cel ce sunt.

Ejusdem farinaeCei de aceeai teap

Ergo bibamus!(Goethe) - Deci, s bem!

Eripitur persona, manet resPersoana piere, lucrul rmne(opera supravieuiete ntotdeauna creatorului ei).

Eritis sicut deus scientes bonum et malumVei fi asemenea lui Dumnezeu cunoscnd binele i rul.

Errare humanum est sed perseverare diabolicum(Seneca) - A grei e omenesc, dar a persevera (n greeli) este diabolic.

Esse quam videri malimPrefer s fiu, dect s par.

Est modus in rebus(Horaiu) - Este o msur n lucruri.

Et in Arcadia egoi eu am trit n Arcadia.Acesta este epigraful unui tablou celebru al pictorului francezNicolas Poussin. Arcadia legendar este inutul vieii idilice, patriarhale. Expresia mrturisete nostalgia dup o fericire pierdut.

Etiamsi omnes, sed non egoChiar dac toi, eu nu.

Et tu, Brute?(Caesar) - i tu, (fiul meu) Brutus?

Ex auribus sognoscitur asinusMgarul se cunoate dup urechi.

Es duobus malis minus est eligendumDin dou rele, alege pe cel mai puin ru.

Exegi monumentum aere perenniusAm nlat un monument mai durabil ca bronzul.(Horaiu)

Ex nihilo, nihil(Lucreiu) - Din nimic, nu se creeaz nimic

Exceptis excipiendisExceptnd ce este de exceptat.

Exceptio confirmat regulamExcepia confirm regula.

Ex nuncPentru viitor.

Ex oriente luxLumina vine de la rsrit.

Ex ossibus ultorDin mormnt se ridic rzbuntorul.

Experientia est optima rerum magistraExperiena este n toate lucrurile cel mai bun nvtor.

Extra ecclesiam nulla salusNu exist mntuire n afara bisericii.

Ex tuncPentru trecut.

FLatinTraducereNote

favente linguis!pzii-v limbile!Formul de cult a preoilor romani,linite, nu tulburai solemnitatea!.

fiat lux!s se fac lumin!

foliopagin

Floruita nflorit, a fost productivSe folosete n texte postclasice pentru a arta perioada de activitate a unei persoane, coli sau micri atunci cnd nu sunt cunoscute datele naterii i decesului sau datele nfiinrii i desfiinrii.

Furor poeticusdelirul poeticStarea poetului n momentul creaiei.

Facile dictu, difficile factuUor de zis, greu de fcut.

Fama nihil est celerius(Ovidiu) - Nimic nu este mai rapid ca zvonul.

Fames est optimus coquusFoamea e cel mai bun buctar.

Felix, cui potuit rerum cognoscere causas(Virgiliu) - Fericit cel ce poate cunoate cauza (ascuns) a lucrurilor.

Frustra vivit, qui nemini prodestTraieste degeaba acela care nu face altora bine.

Festina lenteGrbete-te ncet!

Fiat justitia, et pereat mundus(Johannes Manlius) - S se fac dreptate, de-ar fi s piar lumea.

Fiat lux!S se fac lumin!

Fiat voluntas tua!Fac-se voia ta!

Finis coronat opusSfritul ncoroneaz opera.

Flagrante delicton flagrant delict.

Fluctuat nec mergiturPluteste, dar nu se scufund.

Fortes fortuna juvatsauAudaces fortuna juvat- Norocul favorizeaz pe cel puternic/curajos.||

Fortuna multis dat nimium, satis nulli(Martial) - Norocul d multora prea mult, nu satur ns pe nimeni.

Frustra laborat, qui omnibus placere studetDegeaba te osteneti s fi tuturor pe plac.

Fugit irreparabile tempus(Virgiliu) - Trecerea timpului este ireversibil.

Fortuna caeca est(Cicero) - Norocul este orb

GLatinTraducereNote

Gaudeamus igiturs ne bucurm, aadarnceputul imnului studenesc adoptat n apropape toate universitile europene.

grosso modon linii mari

'Gaudeamus igitur'Deci, s ne bucurm(cntec studenesc).

Gloria victis!Glorie victimei!(vezi iV victis!).

Gravissimum est imperium consuetudinisEste foarte grav puterea obinuinei.

Gutta cavat lapidem, non vi, sed spe cadendo(Ovidiu) - Pictura face o gaur n piatr, nu prin for, ci prin cdere repetat.

HLatinTraducereNote

habemus papam!avem pap!Formul ceremonial cu care un cardinal anun alegerea unui nou pap de ctre conclav.

hic et nunc!aici i acum!

hic et ubique (terrarum)aici i peste tot (pe pmnt)

honoris causaonorific

horribile dictungrozitor de spus

hujus anni(h.a.)n acest an

Habemus papam!Avem pap!

Habent sua fata libelli(Terentianus Maurus) - Crile i au destinul lor.

Hannibal ad portasHannibal naintea porilor (pericol iminent!).

Hic et nuncAici i acum.

Hic Rhodus, hic saltaAici eRhodos, aici sari! (cu nelesul invitaiei de a-i dovedi pe loc aptitudinile)

Hoc volo, sic iubeo, sit pro ratione voluntas(Juvenal) - Aa vreau, aa ordon, voina s fie n serviciul raiunii ("pentru raiune")

Hodie mihi, cras tibiAzi pentru mine, mine pentru tine (nimeni nu e ferit de loviturile soartei).

Homines quo plura habent, eo ampliora cupiunt(Justinian) - Omul, cu ct are mai mult, cu att i dorete i mai mult.

Homo homini lupus (est)(Plaut) - Omul este un lup pentru om.

Homo naturaliter animal socialeOmul prin natur este un animal social.

Homo proponit, sed Deus disponitOmul propune, Dumnezeu dispune.

Homo sum, humani nihil a me alienum puto(Tereniu) - Om sunt i nimic din cele omeneti nu-mi este strin.

Honeste vivere, neminem laedere, suum cuique tribuereTriete cinstit, nu vtma pe nimeni, d fiecruia ceea ce-i aparine.

I - JLatinTraducereNote

Ibidem(ib.)tot acolo

Id est(i.e.)adic

Idem(id.)acelai, la fel

Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum (I.N.R.I.)Iisus Nazarineanul Regele Iudeilor

Ignorabimusnu vom tiFormul care exprim doctrinaagnosticismului, pus n circulaie de germanul Emile Du Bois-Reymond n 1872.

Imago mundiimaginea lumiiVeche denumire a hrilor i descrierilor geografice care ddeau o imagine a lumii cunoscute de atunci.

In abstracton abstractFcnd abstarcie de la realitate sau de la o situaie concret.

in contumaciamn absen

in extensope largFormul care arat c o anumit expunere a fost reprodus n ntregime.

in extremisn ultimele momenten ultimul moment, cnd nu se mai poate altfel.

in flagrantiasupra faptului

in illo temporen acea vremeTermen consacrat deMircea Eliadepentru a denumi timpul mitic (Marele Timp) n care zeii au creat lumea.

in infinitumla nesfrit

in medias resn mijlocul lucrurilorFormul care provine de laHoraiunArs poeticaadresndu-se tinerilor scriitori. n esen, n miez.

in memoriamn memoriaEchivalent cu "n memoria lui...", referindu-se la reamintirea sau n onoarea unei persoane decedate.

in nucentr-o nucComprimat pn la a putea ncpea ntr-o coaj de nuc. n miniatur, n form redus.

in propria personan persoan

in situla locul (originar)Despre monumentele arheologice, aa cum au fost gsite pe teren, nu cum apar n muzeu ntr-o aezare artificial.

in spe(este) de ateptatn perspectiv, dup cum se sper, probabil, posibil.

in statu nascendin stare de natereFormul folosit n limbajul alchimitilor medievali; precesul obinerii unei substane este n cus.

in vitron sticln eprubet, n laborator.

incognitofr s fie cunoscutFr s se tie cine este. Se folosete mai ales n expresii ca a cltoriincognito referindu-se la cltoria sub nume fictiv.

ipse dixitaa a spus elRspunsul dat de elevii luiPitagora, cnd cu ocazia expunerilor publice erau ntrebai de ce este aa. Invocarea autoritii n materie (argumentum ad verecunndiam).

ipse fecit(i.f.)fcut singurFr ajutor

ipso factoprin nsui faptulExpresie folosit n argumentri i se refer la raportul de implicaie ntre dou fapte. Vezieo ipso.

Iacta alea est(Caesar) - Zarul este aruncat (riscul este acceptat).

Ignoramus et ignorabimusNu tim i nu vom ti (niciodat).

Ignorantia iuris nocetIgnorarea justiiei duneaz.

Ignorantia legem non excusatIgnorana nu scuz nclcarea legii.

Ignoti nulla cupidoNecunoscutul nu tenteaz.

Incredibile dictuIncredibil de zis.

In dubio pro reon caz de dubiu, (decizie) n favoarea acuzatului.

In hoc signo vincesCu acest semn vei nvinge.

In medio stat virtusVirtutea este (totdeauna) la mijloc.

In patria natus non est propheta vocatusNimeni nu este profet n ara lui.

In saecula saeculorumn veacul veacurilor.

Inter arma silent leges (musae)(Cicero) - n timpul rzboiului, legile (muzele) tac.

Inter malleum et incudemntre ciocan i nicoval.

In vino veritasAdevrul este n vin.n sensul: Oamenii bei spun adevrul

IpsiInsui magistrul (persoana cu autoritate) a spus!

Iracundiam qui vincit, hostem superat maximumCel ce-i stpnete mnia, nvinge pe cel mai mare duman.

Is fecit, cui prodestFcut de cel care profit de el.

Iunctis (junctis) viribusUnirea face fora.

Iurare (jurare) in verba magistriJur pe cuvintele unui profesor.

Jus est ars boni et aequiJustiia este arta binelui i a echitatii.

Justitia nihil expetit praemii(Cicero) - Dreptatea nu ateapt rsplat.Literajnoteaz semivocala corespunztoare vocaleii.||

LLatinTraducereNote

Lapis philosophorumpiatra filosofilorSubstan ipotetic a alchimitilor medievali care are proprietatea ca n unire cu anumite metale s se obin aurul. Se presupune a fi de culoare roie.

licentia poeticalicen poeticDreptul poetului de a folosi mijloace specifice de redare.

liber(lib.)cartea

liquor(liq.)lichid

loco citato(l.c.)la locul citat

loco tipicola locul tipic, obinuit

lorem ipsum

Lupus in fabulalupul n povestireDicton echivalent cu proverbul vorbeam de lup i lupul la u.

Labor omnia vincit improbus(Virgiliu) - O munc perseverent nvinge orice dificultin.

Laborare est orareLucrul este o rugciune.

Lapis philosophorumPiatra filozofal (cu ajutorul creia orice metal ar putea fi transformat n aur).

Lex neminem cogit ad impossibilaLegea nu constrnge pe nimeni s fac imposibilul.

Libertas est potestas faciendi id quod jure licetLibertatea nseamn s poi face ceea ce i permite legea.

Litterae scripta manet, volant irrevocabile verbumCe e scris rmne, vorbele zboar irevocabil.

Longum iter est per praecepta, breve et efficax exempla(Seneca) - Lung este drumul cu reguli, scurt i eficient prin exemple.

Lupus pilum mutat, non mentemLupu-i schimb prul, dar nravul, ba!

MLatinTraducereNote

magister ludinvtorul coliiCel care se ocup de instruirea copiilor

magna cum laudecu mare laudExpresie comun de apreciere, de onoare. La decernarea diplomei de doctor, exist de obicei patru calificative posibile:rite(suficient);cum laude(bine);magna cum laude(foarte bine);summa cum laude(excepional).

manu propria(m.pr.)cu propria mnFormul pentru a confirma autenticitatea semnturii.

maximum(max.)maximal

mea culpadin vina meaFormul canonic de mrturisire. Astzi, formul prin care se cere scuze, autocritic.

memento morinu uita c vei muriAmintete de nimicnicia omului. Titlul unei poezii deMihai Eminescu.

mensis currentis(m.c.)n luna n curs

minimum(min.)minimal

modus operandimod de a acionaTerminologiescolastic. Astzi, folosit pentru a descrie metode ale infractorilor.

modus ponensmod care afirmRaionament conform cruia: dacp, atunciq. Darp. Deci,q.

modus tollensmod care neagRaionament conform cruia: dacp, atunciq. Dar nuq. Deci, nup.

modus vivendimod de a tri

multum in parvomult n puinPercept al luiPitagora: nu spunei puin n multe cuvinte, ci mult n puine cuvinte.

Magna cum laudeCu deosebit laud, distincie (meniune pe diplomele de doctorat).

Margaritas ante porcos(Nu dai) mrgritare porcilor.

Magister ludinvtorul colii.

Manus manum lavatMna spal mna (O mn spal pe alta).

Medicus curat, natura sanatMedicul ngrijete, natura nsntoete.

Memento moriAdu-i aminte c vei muri.

Mendacem memorem esse oportet(Quintilian) - Mincinosul trebuie s aib memorie bun.

Mens agitat molem(Virgiliu) - Mintea agit (mic) masele.

Mens sana in corpore sano(Juvenal) - Minte sntoas n corp sntos.

Minima de malisDin attea rele (alege) pe cel mai puin ru.

Modus vivendiMod de a tri.

Mors ultima ratioMoartea este raiunea final.

Mortuo leoni et lepores insultantPe leul mort l insult chiar i iepurii.

Multi sunt vocati, pauci vero electiMuli chemai, puini alei.

Multum, non multaMult, nu multe (n sensul de: "Mai bine puin i bun, dect mult i prost").

Mutatis mutandisSchimbnd ce este de schimbat.

NLatinTraducereNote

ne quid nimis!nimic prea multInscripie la intrarea n templul lui Apollo din Delphi. Versiunea latin este a luiTereniu.

nec plus ultrai nu mai mult dincoloPn aici: dincolo nu se mai poate!Inscripie care indic sfritul pmntului. Formula iniialne plus ultraa fost vechea deviz a Spaniei. Se folosete i cu sensul de performan maxim, record sportiv, capitol care ncheie o lucrare, specialist de maxim competen.

ne sutor ultra crepidamNu te ridica, cizmarule, mai presus de calapodul tu!Cnd un cizmar i-a reproat artistului Apelles c nclmintea purtat de personajele dintr-un tablou al acestuia este prost realizat, Apelles nu a ezitat i a refcut aceste detalii, urmnd cu atenie sfaturile cizmarului. Dar cnd acesta a nceput s critice i picioarele personajelor, Apelles a dat un rspuns care a rmas celebru.

netto(ntto.)netto (greutate net)

nihil novi sub solenimic nou sub soare

nihil obstatnimic nu st mpotrivFormul folosit la Vatican care exprim acordul cenzorului asupra publicaiilor oficiale. La figurat are sens de cale liber.

nihil sine Deonimic fr DumnezeuDeviza familiei Hohenzollern pus pe stema Romniei.

nolens, volensvrnd, nevrndUneori ntlnit sub formavolens nolenssauaut nolens aut volens. Exprim sentimentul necesitii.

noli me tangere!nu m atinge!Cuvintele lui Iisus ctre Maria Magdalena

noli turbare circulos meosnu tulbura cercurile meleCuvintele luiArhimedeadresate unui soldat roman ajuns n Siracuzia. Arhimede studia nite figuri geometrice desenate pe nisip iar soldatul le-a stricat.

non liquetnu este clarExpresie folosit de juriti i exprim insuficiena probelor. Neclaritate, nesigurana ideilor.

non multa, sed multumnu multe, ci multCalitate, nu cantitate. Coninut bogat ntr-o expunere scurt. Vezimultum in parvo.

non nova, sed novenu lucruri noi, ci ntr-o form nountr-o parafrazare mult mai direct n limba romn, s-ar putea formula prinNimic nou sub soare.

non sequiturnu decurgeExpresie folosit atunci cnd concluzia este greit, fals.

nota bene(N.B.)ia aminte!

nuda veritasadevrul gol

Nascuntur poetae, fiunt oratores(Cicero) - Poeii se nasc, oratorii se formeaz.

Natura non facit saltusLinn- Natura nu face salturi.

Naturalia non sunt turpia(Necesitile) naturale nu sunt ruinoase.

Natura abhorret a vacuoNatura are oroare de vid.

Ne quid nimisNimic mai mult.

Nec Hercules contra pluresNu este un Hercule cine lupt cu o droaie.

Nemo ante mortem beatus est(Ovidiu) - Nimeni nu e fericit nainte de a muri.

Nihil est in intellectu, quod non fuerit prius in sensu(Toma de Aquino) - Nimic nu este n minte, care s nu fi fost mai nti n simuri.

Nihil lacrima citius arescitNimic nu usuc mai repede ca o lacrim.

Nihil novi sub soleNimic nou sub soare.

Nihil obstatNimic nu st mpotriv.

Nihil sine numiniNimic fr dorin.

Nil nocere!(Cel puin) s nu dunezi n niciun caz (pacientului).

Nil tam difficile est, quin quaerendo investigari possiet(Tereniu) - Nimic nu este att de greu, nct s nu poat fi clarificat prin cercetare.

Nolens,volensVrnd, nevrnd!

Noli me tangere!Nu m atinge!

Nomen est omen(Plautus) - Numele este un semn prevestitor.

Nomina (sunt) odiosaEvocarea numelui provoac neplceri.

Non decetNu este permis (sau: Nu se face).

Non licet bovi, quod licet JoviNu este permis boului (oricui), ceea ce este permis lui Juppiter.

Nondum amabam, et amare amabamNu am iubit, chiar dac am nvat s iubesc.

Non multa, sed multumNu multe, ci mult ("Mai bine puin i bun, dect mult i prost").

Non omnia possumus omnesNimeni nu poate face orice.

Non schol, sed vit discimus(Seneca) - Nu nvm pentru coal, ci pentru via.

Non ut edam vivo, sed ut vivam edoNu triesc ca s mnnc, ci mnnc ca s triesc.

Non vestimentum virum ornat, sed vir vestimentumNu vemntul (haina) face pe om, ci omul vemntul (haina).

Noscete ipsum (et nosces universum et deos)Cunoate-te pe tine nsui (i vei cunoate universuli zeii) (proverb preluat de la greci).

Nulla dies sine linea(Plinius cel Btrn) - S nu treac o zi fr un rnd (scris).

Nulla est medicina sine lingua latinaNu e medicin fr limba latin.

Nulla poena sine legeNicio pedeaps n afara legii.

Nulla regula sine exceptioneNu e regul fr excepie (vezi iExcepia ntrete regula)

Nulla res tam necessaria est quam medicinaNimic nu e mai necesar ca medicina.

Nunc est bibendum(Horaiu) - Acum e momentul s bem (s srbtorim ceva).

OLatinTraducereNote

obiit(ob.)este mort

obiter dictan treact spuseAfirmaii bazate pe impresie i exprimate n treact.

opus(op.)opera

Oculi plus vident quam oculusMai muli ochi vd mai mult dect unul singur.

Odero si potero si non inventius te amaboTe voi uri daca voi putea, daca nu fara sa vreau, te voi iubi.

Omnes homines sibi sanitatem cupiunt, spe autem omnia, qu valetudini contraria sunt, faciuntToi oamenii vor s aib sntate, dar adesea fac totul n contra ei.

Omnia mea mecum porto(Cicero) - Port cu mine tot ce e al meu. Versiunea latin a rspunsului pe care l-ar fi dat filozoful Bias concetenilor si, mirai c prsete cetatea asediat de Peri, fr s-i ia nimic cu el (spiritul constituie unica bogie a neleptului, un bun care-l nsoete peste tot).

Omnia vincit amor (et nos cedamus amori)(Virgiliu) - Iubirea nvinge orice (i noi ne plecm puterii sale).

Omnium artium medicina nobilissima estMedicina este cea mai nobil art.

Omnium rerum homo mensura estOmul este msura tuturor lucrurilor.

Optimum medicamentum quies estCel mai bun medicament este odihna.

Ora et laboraRoag-te i lucreaz(deviza clugrilor benedictini).

O tempora, o mores!(Cicero) - Ce vremuri, ce moravuri!

PLatinTraducereNote

panem et circensespine i circExpresie considerat ca provenind de la poetul latin Decimus Juvenalis, care se lamenta adresndu-se unui prieten, de decaderea poporului roman.

pari passun pas egal

pauca sed maturapuine dar coapteDeviza luiGauss

pater familiastatl familein dreptul roman, tatl era stpnul absolut al familiei, singurul care dispunea de toate drepturile civile.

Pater PatriaePrintele patrieiTitlu de onoare acordat oamenilor politici cu merite deosebite. Primul care l-a primit a fostCicero.

Pater, peccavi!Tat, am greit!Formul tradiional pentru mrturisirea greelilor nBiserica Catolic.

Pax RomanaPacea RomanPacea impus de stpnirea roman. Parafraze:Pax Hispana, Pax Germanica, Pax Britannica, Pax Americana.

Pax vobiscum!Pace vou! (Pacea [s fie] cu voi!)Traducerea salutului ebraic,Pax vobiscum, nolite timere

per a contrarioadagiu latin, domeniul juridic, rationament de interpretare juridica "prin inteles contrar".

per definitionemprin definiieReiese din definiia nsi

per excellentiamprin excelenn mod deosebit, cu distincie. Se folosete i versiunea francezpar ecellence.

per procura(p.p.)cu procur, mputernicire

per pedes (apostolorum)pe jos (ca apostolii)n latina clasic, corect estepedibus.

perpetuum mobilemobil perpetuuTermen muzical. Se refer, de asemenea, i la un aparat mecanic care produce o micare perpetu, alimentat de ea nsi, fr alimentare din afara ei.

persona (non) gratapersoan (ne)agreatTermen folosit n diplomaie despre un cetean strin pe care guvernul unei ri nu-l agreaz din cauza actelor politice sau a concepiilor sale. n vorbirea curent, expresia poate fi utilizat cnd o persoan care a aprut ntr-o societate oarecare, nu este binevenit, fiind considerat non grata, care nu este agreat, incomod.

petitio principiirevenirea la nceputRaionament eronat, care pornete de la o premis nedemonstrat anterior; trebuie revenit la punctul de plecare. A fost semnalat deAristotel.

pia matermam iubitoareFormul care apare n imnuri religioase medievale. n anatomie, una din membranele care nvelesc creierul.

pollice versocu degetul ntorsCu degetul mare ntors sprearen. Gest folosit la luptele de gladiatori, prin care publicul cerea ca nvinsul s fie omort.

Pontifex Maximus(P.M.)Papa, Marele PontifnRoma Antic, Pontifex Maximus era conductorul colegiului pontifilor. Prestigiul marelui pontif este considerabil.Cezar, ncepnd din63 .Hr., obine marele pontificat; n timpul Imperiului, toi mpraii vor purta titlul de Pontifex Maximus.

Post Christum (natum)(p.Chr.)dup (naterea lui)Cristos

post factumdup faptUlterior, dup consumarea faptului.

post festumdup srbtoareDup ce s-a terminat ceremonia.

post hoc, ergo propter hocdup aceasta, deci din cauza aceastaRaionament inductiv greit, n care simpla succesiune cronologic a fenomenelor este interpretat necritic, ca un raport de la cauz la efect.

post meridianum(p.m.)dup prnzPost meridian. (v.ante meridiem)

post mortemdup moarte

praeter propter(p.ptr.)aproximativAproximativ, mai mult sau mai puin.

prima faciela prima vedere

pro anno(p.a.)anual

pro centum(p.c.)la sut

pro formade form

pro temporepentru un timpDe durat condiionat.

Pacta sunt servandaAcordurile trebuie respectate.

Panem et circenses (dare)(Juvenal) - (Dai poporului) pine i jocuri (circ).

Parturiunt montes, nascetur ridiculus mus(Horaiu) - (Se muncesc) munii n chinurile facerii i se nate un oarece ridicol, ("Mult zgomot pentru nimic").

Pauca, sed bonaPuine, dar bune (nu cantitatea, ci calitatea conteaz).

Pax melior est quam iustissimum bellumPacea e mai bun dect cel mai just rzboi.

Pax vobiscum!Pace vou!

Pecunia non olet(Vespasian) - Banii n-au miros.

Per aspera ad astraPe ci aspre, pn la stele.

Per scientiam ad salutem grotiS vindeci boala prin tiin.

Philosophia ancilla theologiae(Petrus Damianus) - Filosofia este servitoarea teologiei.

Pia materMam cucernic.

Plenus venter non studet libenterO burt plin nu iubete studiul.

Plures crapula quam gladius perdiditBeia ia mai multe viei ca spada. (Asa ca beti baieti)

Post cenam non stare, sed mille passus meareS nu stai dup cin, ci s mergi pe jos o mil.

Post hoc non est propter hocDup asta, nu e din cauza asta(a considera simpla succesiune a evenimentelor drept cauzalitate).

Potius mori quam foedariMai bine moartea dect dezonoarea.

Prsente medico nihil nocetCnd doctorul e lng tine, nimic nu-i poate face ru.

Prvenire melius est quam curareA preveni, e mai uor dect a trata.

Primum non noceren primul rnd nu duna.

Primum vivere, deinde philosophariMai nti triete i pe urm filosofeaz.

Primus inter paresPrimul ntre egali.

(Oratio) pro domo(Pledoarie) n interes propriu.

Pro rege saepe; pro patria semperPentru rege adesea; pentru patrie totdeauna.

PrositS fie de bine.

Pulchrum est paucorum hominumFrumusetea este pentru putiniCitat apartinand luiHoratiu, se intalneste inAmurgul idoliloral luiFriedrich Nietzsche

QLatinTraducereNote

Quot linguas calles, tot homines valesCte limbi tii, de attea ori eti om

qui pro quocineva drept altcinevaConfuzie ntre persoane. Pentru confuzie ntre lucruri, fapte etc. se folosetequid pro quo.

quod erat demonstrandum(Q.E.D.)ceea ce era de demonstratFormul tradiional care ncheie demonstraiile de geometrie.

quo vadis?unde mergi?Conform unei legende,Sfntul Petrucare fugea de persecuiile mpratului Nero, l ntlnete pe Iisus, care murise de 30 de ani i l ntreabQuo vadis, Domine?Expresia s-a rspndit prin romanulQuo vadisal lui H.Sienkiewicz.

Quad non est in actis non est in mundoCeea ce nu este in acte, nu este pe lume(axiom juridic potrivit creia un lucru neconsemnat printr-un act este ca i inexistent).

Qualis autem homo ipse esset, talem esse eius orationem(Cicero) - Omul se cunoate dup felul cum vorbete.

Quandoque bonus dormitat Homerus(Horaiu) - Chiar i bunul Homer mai doarme cteodat(n sensul: Chiar i un scriitor de geniu nu este totdeauna el nsui).

Qui habet aures audiendi, audiatCine are urechi de auzit, s aud.

Qui rogat, non erratCine ntreab, nu greete(sau "ncercarea moarte n-are").

Qui scribit, bis legitCine scrie, citete de dou ori.

Qui tacet, consentire videturCine tace, e de-acord.

Quid novi?Ceva nou?

Quidquid agis, prudenter agas, et respice finem !Orice ai face, f cu pruden, fr s i se taie respiraia la sfrit.

Quidquid discis, tibi discisOrice ai nva, nvei pentru tine.

Quid sit futurum cras, fuge quaerere(Horaiu) - Nu ntreba ce va aduce ziua de mine.

Quisque est faber suae fortunaeFiecare este artizanul propriului destin.

Quod licet Iovi, non licet bovisNu tot ce-i este permis lui Jupiter i este permis i unui bou (oricui).

Quod medicina aliis, aliis est acre venenumMedicamentul unuia, este veninul altuia.

Quod scripsi, scripsi!Ceea ce am scris, am scris!

Quot capita, tot sensusCte capete, attea preri.

Quot licet Iovi not licet vobiCe e permis lui Jupiter nu este permis si vou.

Quot linguas calles, tot homines valesCte limbi tii, de attea ori eti om (valorezi ct tot atia oameni)

RLatinTraducereNote

rara avispasre rarRaritate, lucru rar.

ratio sufficiensraiune suficientConcept introdus n logica formal deLeibniz.

recipe(Rp.)primete!nceputul unei reete medicale

redde caesari quae sunt caesaris, et quae sunt dei deod Cezarului cele ce sunt ale Cezarului si lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu.

regis ad exemplumdup al regelui exemplu

requiescat in pace!odihneasc-se n pace!Formul de ncheiere la slujbele celor decedai, deseori gravat i pe pietrele funerare. Se scrie i R.I.P.

repetitio mater studiorum estrepetiia este mama nvturii

res comunislucru comun

res nulliuslucrul nimnuiCategorie de bunuri care, n dreptul roman, puteau fi nsuite de primul venit.

restitutio in integrumrestabilire n ntregimeRepunerea unei persoane n ntreaga posesie de dinaintea unui act anulat.

Rara avisPasre rar(lucru rar)

Raro ulla calamitas sola venitRareori o nenorocire vine singur

Redde Caesari quae sunt Caesaris et quae Dei DeoD Cezarului (mpratului) ce-i al Cezarului i lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu

Repetitio mater studiorum estRepetiia este mama nvturii

Requiescat in pace!Odihneasc-se n pace!

Ridendo castigat moresPrin rs se corecteaza moravurile

Roma die uno non aedificata estRoma nu a fost cladit ntr-o zi

SLatinTraducereNote

salva veniacu ngduin

salvo errore(s.e.)excluznd eroarea

sapienti satdeteptului i-ajungeIndic faptul c omul inteligent nelege din dou vorbe, fr lungi explicaii.

semper idemmereu acelaiConstant (deviza omului statornic).

semper in motumereu n micareDup filosofulAnaximenedin Milet, atribut al aerului, care era principiu al existenei.

Senatus populus que Romanus(S.P.Q.R.)Senatul i poporul romanFormul care figura n antetul decretelor senatoriale.

sequens(seq.)n cele ce urmeaz

sequentes(seqq.)urmtoarele

sine diefr termenFormul juridic care se refer la cazul n care nu este stabilit un termen legal. De obicei se folosete cu sensul de a amna.

sine ira et studiofr ur i prtinirerelatarea unui eveniment controversat, e.g., rzboi, masacru etc, trebuie fcut cu calm i pruden, pe baz de dovezi

sine loco(s.l.)fr specificarea locului

sine nomine(s.n.)fr nume

sine qua non(s.q.n.)fr de care nu se poate

sine tempore(s.t.)punctual (fr sfertul de or academic)

sit venia verbo(s.v.v.)fie ngduit cuvntul

statu quon starea n careForma complet estein statu quo antesauin statu quo prius. Termen din limbajul diplomatic cu ajutorul cruia se precizeaz, de exemplu, dorina de meninere a situaiei existente, nainte de izbucnirea unui conflict.

status in statustat n stat

sublata causam tollitur effectussuprimnd cauza, dispare efectulPrevedere din Dreptul Roman, care consfinete ideea conform creia nu exist efect fr cauz.

sui generisn felul suUn fel deosebit.

summum bonumbinele supremCea mai mare fericire pe care o pot avea oamenii. Termen folosit nfilosofie, noiune introdus deAristotel.

Supplex Libellus Valachorumscrisoare cu doleanele valahilorMemoriu naintat Dietei n 1792.

Spe morborum gravium exitus incerti suntSoarta persoanelor grav bolnave este adesea necunoscut

Salus groti suprema lexSntatea pacientului, lege suprem

Salus populi suprema lex estoBunstarea poporului s fie legea suprem

Semper idemMereu acelai

Servum pecus!Oaie servil! Turm slugarnic!

Sic transit gloria mundi(Patricius) Aa trece gloria lumii

Similia similibus curanturCele asemntoare vindec (lucruri) asemntoare ( principiulhomeopatiei)

Sine dieFr termen, niciodat

Sine ira et studio(Tacit) Fr ur i prtinire

Sine labore non erit panis in oreFr munc nu mnnci pine ("Cine nu muncete, nu mnnc!")

Si tacuisses, philosophus mansisses(Boetius) Dac tceai, filosof rmneai

Sit tibi terra levis!S-i fie rna uoar!

Si vis pacem, para bellum(Vegetius) Dac vrei pace, pregtete-te pentru rzboi

Si vis pacem, para iustitiamDac vrei pace, instaureaz dreptatea

Sublata causa, tollitur effectusndeprtat cauza, dispare efectul

Sub specie aeternitatis(Baruch Spinoza) - Sub semnul eternitii

Summum jus, summa injuriaCu ct sunt mai multe legi, cu att mai mult nedreptate

Sustine et abstineSuport (toate relele) i abine-te (de la plceri)

Si vis vincere, disce patiDaca vrei sa invingi, invata sa rabzi

TLatinTraducereNote

Tabula rasatabl tearsA nimici totul, a trece cu buretele peste tot ce s-a petrecut

Tale, qualeaa cum esteNeschimbat, fr modificri.

Tarde venientibus ossaPentru cei care vin trziu, (rmn doar) oasele

Tempora mutantur et nos mutamur in illisTimpurile se schimb, i noi cu ele

Tempus vulnera sanatTimpul vindeca ranile

Terminus a quomomentul de la care...

Terra desertapmnt nelocuitTermen folosit de vechii geografi

Terra incognita(t.i.)pmnt necunoscutTermen folosit de navigatorii portughezi i olandezi pentru pmnturile neexplorate.

Tertium non datura treia posibilitate nu existEnun prescurtat al legii teriului exclus

Theatrum munditeatrul lumii

Testis unus, testis nullusUn singur martor este ca i cum n-ar fi niciunul

Timeo Danaos et dona ferrentes(Virgiliu) - M tem de greci, chiar cnd aduc daruri.(Referire la Calul Troian, trimis de greci Troiei ca dar.)

Timeo lectorem unius libriM tem de cititorul unei singure cri (unilateral)

Trahit sua quemque voluptasFiecare cu tentaia lui

Tres faciunt collegium(Marcellus) Trei (membri) sunt necesari pentru a forma o uniune (asociaie)

Tu quoque, mi fili?i tu, fiul meu?Cuvintele spuse deCezarcnd l zrete pe Brutus printre asasinii si.

Tunica proprior pallio est(Plautus) - Cmaa este mai aproape de corp dect haina

ULatinTraducereNote

ultima ratioultimul argumentn timpul regeluiLudovic al XIV-leape tunurile franuzeti era inscripionatultima ratio regum.

Una hirundo non facit verO rndunic nu face primavar

una voceo singur voceLa unison

Unguibus et rostrocu ghearele i cu cioculReferire la luptele de cocoi. Se utilizeaz n sensul "a lupta cu toate mijloacele". Expresia este deviza orauluiAvignon, Frana.

Unum castigabis, centum emendabisDac reprimi o greeal, corectezi o sut

Unus pro omnibus, omnes pro unoUnul pentru toi, toi pentru unul(Devizatradiionala aElveiei)

Urbi et orbiRomei i lumiiFormul folosit la nvestirea papei.

Usus magister est optimusExperiena este cel mai bun profesor

Ut ameris, amabilis esto(Ovidiu) Fii amabil i vei fi iubit

ut infraca mai jos

Ut pictura poesis!(Horaiu) - Poezia s fie ca pictura!

Ut sementem feceris, ita metes(Cicero)- Cum ai semnat, aa vei culege

Ut sis nocte levis, sit cena brevisDac vrei s dormi bine, mnnc devreme

ut supraca mai sus

Ubi bene, ibi patria(Cicero) Unde-i bine, acolo este patria

Ubi concordia, ibi victoriaUnde este armonie, este i victorie

Ubi tu Gaius, ibi ego GaiaUnde eti tu Gaius, acolo voi fi eu, Gaia

Uti, non abutiUzeaz (folosete-te), dar nu abuza

VLatinTraducereNote

Vade mecumVino cu mine

vae victis!vai de nvini!Exclamaie atribuit lui Brennus, cpetenia galilor, n timp ce cntrea aurul oferit de romani.

Vanitas vanitatum, omnia vanitasDeertciunea deertciunilor, totul este deertciune

variadiverse

veni, vidi, viciam venit, am vzut, am nvinsCuvinte cu careCezaranun victoria de la Zela, 47 .Hr.

venia legendi, docendirecunoaterea capacitii de a preda, de a ine prelegeri (la universitate, dup obinerea docenei)

Verba docent, exempla trahuntVorbele te nva, exemplele te cluzesc

Verba volant, scripta manentVorbele zboar, scrisul rmne

Veritas odium paretAdevrul provoac ura

Vertatur, verte(vert.)ntoarce pe partea cealalt(de ex.: pagina)

veto!m opun!Formul cu care tribunii plebei respingeau decretele senatului roman. Familiar are sens de interzicere, opunere la o aciune.

Via sacracalea sfntStrad principal n Roma antic. Generalizat, se folosete pentru strada principal a unui ora.

vice versainversSchimbnd ordinea

vide infer(v.i.)vezi mai jos

vide supra(v.s.)vezi mai sus

Vita brevis, ars longa(Seneca) - Viaa este scurt, arta (are durat) lung

Vitam impendere vero(Juvenal) - S-i dai viaa pentru adevr

Vivat, crescat, floreat!triasc, creasc i nfloreasc!Urare folosit ntre studenii vechilor universiti apusene

viva voxviu graiAuzit direct de la vorbitor.

Vox clamantis in desertoVocea celui care strig n pustiu

vox populi, vox Deivocea poporului, vocea lui DumnezeuAdevrul unei mari majoriti.

Vulnerant omnes, ultima necatToate (orele) rnesc, ultima ucide