laborator mg

of 12 /12
Staza renala: Coloratie: HE Diagnostic histologic: rinichi format din corticala cu glomeruli renali si medulara cu tubi uriniferi si vase capilare peritubulare. Diagnostic histopatologic: glomeruli renali dilatati, spatiul subcapsular diminuat. Vase capilare peritubulare dilatate si pline cu hematii (hiperemie capilara). Diagnostic STAZA RENALA. Staza pulmonara: Coloratie: HE Diagnostic histologic: plaman cu aspect dantelat, format din alveole pulmonare si septuri conjunctive interalveolare, cu vase de sange si nervi. Diagnostic histopatologic: vase capilare septale dilatate, pline cu hematii. Lichid de edem intraalveolar, slab eozinofil. Se observa

Upload: livia-nedelcu

Post on 19-Jan-2016

46 views

Category:

Documents


2 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Page 1: Laborator MG

Staza renala:Coloratie: HEDiagnostic histologic: rinichi format din corticala cu glomeruli renali si medulara cu tubi uriniferi si vase capilare peritubulare.Diagnostic histopatologic: glomeruli renali dilatati, spatiul subcapsular diminuat. Vase capilare peritubulare dilatate si pline cu hematii (hiperemie capilara). Diagnostic STAZA RENALA.

Staza pulmonara:Coloratie: HEDiagnostic histologic: plaman cu aspect dantelat, format din alveole pulmonare si septuri conjunctive interalveolare, cu vase de sange si nervi.Diagnostic histopatologic: vase capilare septale dilatate, pline cu hematii. Lichid de edem intraalveolar, slab eozinofil. Se observa prezenta de macrofage incarcate cu hemosiderina dispersate in septurile interalveolare. Diagnostic: STAZA PULMONARA CRONICA.

Page 2: Laborator MG

Staza hepatica:Coloratie: HEDiagnostic histologic: tesut hepatic format din lobuli hepatici de forma hexagonala care prezinta central vena centrolobulara. Radiar sunt dispuse siruri de hepatocite separate prin capilare sinusoide. Doi-trei lobuli hepatici delimiteaza un spatiu port care contine un ram din artera hepatica, un ram din vena porta si un canalicul biliar.Diagnostic histopatologic: vena centrolobulara dilatata, plina cu hematii. Hepatocitele pericentrolobulare prezinta grade variate de distrofie lipidica (vacuole optic goale, intracitoplasmatice). Herpatocitele periportale si mediolobulare au aspect normal. Diagnostic: STAZA HEPATICA STADIUL I (FICAT MUSCAD) CU ZONE IN STADIUL II (FICAT IN COCARDA).

Distrofia granulovacuolara renala:Coloratie: HEDiagnostic histologic: rinichi format din corticala cu glomeruli renali si medulara cu tubi uriniferi si vase capilare peritubulare.Diagnostic histopatologic: epiteliul cubo-cilindric care tapeteaza lumenul tubilor uriniferi contorti proximali este format din celule care prezinta nucleul impins bazal de prezenta unor granulatii

Page 3: Laborator MG

intracitoplasmatice (intumescenta tulbure) si de prezenta unor vacuole fara pereti proprii (intumescenta clara). Diagnostic: DISTROFIE GRANULOVACUOLARA RENALA

Distrofie lipidica hepatica:Coloratie: HEDiagnostic histologic: tesut hepatic format din lobuli hepatici de forma hexagonala care prezinta central vena centrolobulara. Radiar sunt dispuse siruri de hepatocite separate prin capilare sinusoide. Doi-trei lobuli hepatici delimiteaza un spatiu port care contine un ram din artera hepatica, un ram din vena porta si un canalicul biliar.Diagnostic histopatologic: hepatocitele pericentrolobulare si mediolobulare prezinta intracitoplasmatic vacuole optic goale, de dimensiuni variabile si fara pereti proprii. Diagnostic: DISTROFIE LIPIDICA HEPATICA; FICAT GRAS; STEATOZA HEPATICA.

Infarct miocardic acutColoratie: HEDiagnostic histologic: tesut miocardic format din fibre musculare striate miocardice cu aspect sincitial, multinucleate.

Page 4: Laborator MG

Diagnostic histopatologic: se observa o zona de necroza formata din resturi nucleare si celulare, care pultesc intr-un material amorf eozinofil. In jurul zonei de necroza se gasesc polimorfonucleare neutrofile (lizereu leucocitar). In jurul lizereului leucocitar, capilarele miocardice sunt dilatate si prezinta hiperemie. Diagnostic: INFARCT MIOCARDIC ACUT.

Infarct pulmonarColoratie: HEDiagnostic histologic: plaman cu aspect dantelat, format din alveole pulmonare si septuri conjunctive interalveolare, cu vase de sange si nervi.Diagnostic histopatologic: parenchimul pulmonar absent din cauza prezentei unei zone de necroza de coagulare formata din resturi nucleare, resturi celulare si hematii extravazate. Perinecrotic exista bogat infiltrat inflamator format din polimorfonucleare neutrofile si vase capilare din septurile pulmonare dilatate, pline cu hematii (hiperemie capilara). Diagnostic: INFARCT PULMONAR.

Tromb arterialColoratie: HE

Page 5: Laborator MG

Diagnostic histologic: Perete de vas arterial format din trei straturi, de la interior spre exterior reprezentate de: endoteliu (epiteliu cubic simplu), tunica medie (fibre musculare netede) si adventicea (tesut conjunctiv)Diagnostic histopatologic: Intravascular, aderent de endoteliu se observa prezenta unui corp format din elemente figurate aderente (trombocite, leucocite, hematii) care patrund in grosimea peretelui arterial si ocupa lumenul vasului in proportie peste 50%. De asemenea, se observa prezenta liniilor lui Zahn formate din alternanta elementelor figurate in constitutia trombului. Diagnostic: TROMB ARTERIAL.

Apendicita acutaColoratie: HEDiagnostic histologic: Apendice cu peretele format din 4 straturi: mucoasa, submucoasa, musculara si seroasa. La nivelul submucoasei se gasesc foliculi limfoizi.Diagnostic histopatologic: In interiorul lumenului apendicular se observa o retea de fibrina in ochiurile careia se gasesc numeroase polimorfonucleare neutrofile si piocite (PMN care au fagocitat agentul infectios). Infiltratul inflamator format din polimorfonucleare se raspandeste difuz in toate straturile peretelui apendicular. La nuvelul seroasei, vasele capilare prezint hiperemie. Diagnostic: APENDICITA ACUTA FLEGMONOASA.

Page 6: Laborator MG

Meningita purulentaColoratie: HEDiagnostic histologic: Leptomeninge format din piamater si arahnoida. Intre cele doua se gaseste spatiul subarahnoidian. Arahnoida este o membrana conjunctiva nevascularizata, iar piamater este puternic vascularizata.Diagnostic histopatologic: in spatiul subarahnoidian se observa o retea de fibrina in ochiurile careia exista numeroase polimorfonucleare neutrofile si piocite (celule inflamatorii care au fagocitat agentul infectios). Piamater prezinta vasele capilare dilatate si pline cu hematii (hiperemie). In substanta cerebrala, perineuronal se observa un halou usor eozinofil, edemul perineuronal. Diagnostic: MENINGITA PURULENTA.

Tesut de granulatieColoratie: HEDiagnostic histologic: nu se poate precizaDiagnostic histopatologic: celule fibroblasto-fibrocitare printre care se gasesc elemente inflamatorii reprezentate de polimorfonucleare neutrofile, limfocite, si monocite. De asemenea se observa si vase

Page 7: Laborator MG

capilare de neoformatie, unele prezentand pereti proprii, altele fara pereti. Diagnostic histopatologic: TESUT DE GRANULATIE.

Tuberculoza ganglionaraColoratie: HEDiagnostic histologic: limfoganglion cu capsula conjunctiva ce trimite in interior septuri conjunctive care delimiteaza sinusuri marginale si septale. Intraparenchimatos se observa foliculi limfatici cu celule leucocitare.Diagnostic histopatologic: se observa foliculi epitelioizi de diferite dimensiuni si in diferite stadii evolutive formati central din celula giganta Langhans multinucleata, inconjurata de un strat de celule epitelioide si de o coroana limfocitara. In unele zone este prezenta o masa eozinofila, formata din resturi celulare si resturi nucleara, reprezentata de necroza de cazeificare. Diagnostic: TUBERCULOZA GANGLIONARA.

Papilomul:Coloratie: HEDiagnostic histologic: tesut cutanat format din epiteliu pavimentos stratificat cu cheratinizare.

Page 8: Laborator MG

Diagnostic histopatologic: la nivelul epiteliului apare o proliferare benigna a celuleor epiteliale, aceste celule pastrand caracterele tesutului de origine, fiind dispuse in jurul unor axe conjunctivo-vasculare. Diagnostic: PAPILOM CUTANAT

PolipColoratie: HEDiagnostic histologic: organ cavitar digestiv (colon sau rect) cu peretele format din 4 straturi: mucoasa (epiteliu cilindric simplu cu celule caliciforme si glande Liberkun), submucoasa, musculara (doua straturi de fibre musculare netede) si seroasa.Diagnostic histopatologic: proliferare neoplazica benigna a celulelor epiteliului cilindrocubic de suprafata. In unele zone apar chisturi reprezentate de transformarea glandelor inglobate in proliferarea epiteliala. Diagnostic: POLIP RECTAL

Carcinom spinocelularColoratie: HEDiagnostic histologic: tesut cutanat format din epiteliu pavimentos stratificat cu cheratinizare.

Page 9: Laborator MG

Diagnostic histopatologic: celulele neoplazice inlocuiesc epiteliul normal de acoperire si sunt mari, voluminoase, cu raportul nucleo-citoplasmatic in favoarea nucleului, cu cromatina si nucleolii vizibili, si mitoze atipice. Intraepitelial se observa perle de cheratina reprezentate de acumularea cheratinei in interiorul celulei neoplazice avand aspect de foaie de ceapa. Diagnostic: CARCINOM SPINOCELULAR

Carcinom bazocelular Coloratie: HEDiagnostic histologic: tesut cutanat format din epiteliu pavimentos stratificat cu cheratinizare.Diagnostic histopatologic: in epiteliul normal apar la suprafata celule neoplazice, mari, poliedrice, cu nuclei voluminosi ce prezinta nucleoli si citoplasma vizibile, si mitoze atipice. Aceste celule sunt asezate in palisada sau in „solzi de peste”. Diagnostic: CARCINOM EPIDERMOID BAZOCELULAR.

Adenocarcinom colorectalColoratie: HEDiagnostic histologic: organ cavitar digestiv (colon sau rect) cu peretele format din 4 straturi: mucoasa (epiteliu cilindric simplu cu celule caliciforme si glande Liberkun), submucoasa, musculara (doua straturi de fibre musculare netede) si seroasa.

Page 10: Laborator MG

Diagnostic histopatologic: se observa o proliferare neoplazica maligna a celulelor epiteliului cilindro-cubic al mucoasei. De asemenea apar numeroase glande de diferite dimensiuni. Celulele maligne au nucleii mari, voluminosi, mitoze atipice. Aceste celule patrund intre straturile peretelui organului, iar unele dintre ele au aspect de celule cu inel „in pecete”, nucleul fiind impins la periferie din cauza acumularii de mucus intracitoplasmatic. Diagnostic: ADENOCARCINOM DE COLON.