istoria descoperirii soliei 1888

Click here to load reader

Post on 23-Feb-2017

757 views

Category:

Education

2 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Istoria descoperirii soliei din1888

Istoria descoperirii soliei din1888Istoria soliei de la 1888 a fost bine pzit de ctre liderii bisericii pn n jurul anului 1950 cnd a fost descoperit de Robert Wieland i Donald K. Short.

Cine sunt ei?

Donald K. Short s-a nscut n Indiana n 1915 i a fost botezat n anul 1930.

n toamna anului 1940 a plecat mpreun cu familia n Africa pentru a sluji la misiunea Mbeya din Tanganica. Apoi s-a transferat n Gendia, Kenia, unde a lucrat pentru Uniunea Est African mpreun cu Robert Wieland.

Cine sunt ei?Wieland s-a nscut n anul 1916 ntr-un cmin luteran. Dup moartea mamei sale, pe cnd el avea doi ani, familia s-a mutat n Biserica Metodist i apoi n cea prezbiterian. La vrsta de 12 ani descoper Sabatul i n 1929 este botezat mpreun cu tatl su n biserica adventist.

n timpul studiilor de la Colegiul Misionar Washington, n anul 1938, descoper cartea Veti bune scris de E.J. Waggoner. Pe atunci nu tia nimic de Waggoner, Jones i modul n care Ellen White le-a susinut lucrarea. El a scris poriuni mari din carte la maina lui de scris i a luat materialele cu el n Africa atunci cnd a plecat.

A absolvit n 1939 i a nceput s lucreze ca i colportor n Florida apoi s-a alturat echipei evanghelistice a conferinei. Dup cstorie, n anul 1942 primete primul district. Doi ani mai trziu este chemat s fie directorul misiunii din Uganda, Diviziunea Africa de Sud. Un an i jumtate mai trziu este numit preedintele cmpului Uganda. Short, cu care se cunotea, slujea deja n Kenia.

Cine sunt ei?Cu aproximativ 2 ani nainte de 1950, Wieland a fost confruntat cu o micare spiritual de redeteptare numit Abalokole care s-a infiltrat n adventism prin convertiii din Biserica Angliei. Micarea se caracteriza prin accentuarea ndreptirii forensice (legale) i se manifesta un spirit de bucurie. Pentru un timp Wieland nu a neles pericolul pe care l reprezenta micarea, dar apoi dup un studiu serios i consftuire cu ali misionari, Wieland a confruntat falsa redeteptare i a prezentat oamenilor adevrata neprihnire prin credin n paralel cu doctrina Sanctuarului.

n 1949 Wieland pleac din Africa nspre S.U.A. Pe drumul spre cas se ntlnete cu Donald K. Short i cltoresc mpreun cteva sptmni. Drumul spre America avea un popas n Anglia unde Wieland a ntlnit-o pe Rosa Spicer, o femeie care l cunoscuse pe Waggoner i care la insistenele lui Wieland i-a cedat acestuia cartea sa, Veti bune.

napoi n America

Dup ce ajung n Statele Unite cei doi se nscri pentru cursuri de master la seminarul teologic din Wasghington. Acolo, Wieland afl pentru prima dat despre faptul c n 1888 a avut loc un eveniment important n Biserica Adventist. El a fost familiarizat cu crile lui L.H. Christian, A.W. Spalding i N.F. Pease, care tratau anii urmtori ai evenimentului ca pe o reuit major a bisericii. Citind la recomandarea profesorului de la institut i Buletinul Conferinei Generale din 1893 a descoperit c biserica a primit un mesaj special, nceputul ploii trzii trzii. nvturi strine la institutul teologic de la Washington

Materialele publicate de biseric promovau ideea c dup 1888 biserica a cunoscut o mare victorie i criza de la Minneapolis s-a terminat cu bine. Aceste cri erau scrise ca o aprare necesar n urma lucrrii pastorului Taylor Bunch care a scos o carte n care a artat c solia de la 1888 nu a fost primit pn atunci.

Taylor Bunch nvturi strine la institutul teologic de la Washington

nvturi strine la institutul teologic de la WashingtonStudiind BCG din 1893, Wieland a neles c lucrurile care-i erau predate difereau de realitate i c solia 1888 nu era doar o evideniere a nvturii reformatorilor dup cum se spunea la institut. Fiind atent la ceea ce se petrecea a observat c la ore se preda nvtura evanghelic a neprihnirii prin credin mpreun cu elemente pe care le ntlnise i n redeteptarea Abalokole.

n curnd a descoperit c mult din materialul predat, don concepte sau chiar din ilustraiile prezentate la orele care tratau neprihnirea prin credin erau luate de la neadventiti ca Francois Fenelon, un arhiepiscop i mistic catolic, an participant activ al contrareformei n Frana, Hannah Whitall Smith, un membru laic avnd legturi puternice cu quakerii i misticismul i E. Stanley Jones, un prolific scriitor i misionar metodist.

The Christian Ashram movement had its beginnings with a Jesuit in the 19th century, who tried to reach Hindus through an ecumenical marriage of Christianity and Hindu practice. (http://en.wikipedia.org/wiki/Christian_Ashram_Movement)

Denton E. Rebok a fost preedintele institutului teologic ntre 1943 i 1951, iar n 1952 a fost preedintele comitetului White Estate. n decembrie 1949 Wieland a fost chemat n biroul preedintelui pentru nite acte referitoare la nscrierea sa. n timp ce se afla acolo Wieland s-a gndit s-i prezinte ngrijorrile cu privire la ce era predat la cursul de neprihnire prin credin. Reacia preedintelui a fost surprinztoare pentru Wieland: acesta la invitat s prseasc institutul.

Ellen G. White Estate Conferina General, Takoma Park

D.E. Robinsonun subiect sensibil la care nu oricine are acces

Robinson, principalul opozant a lui Bunch dup ce acesta a predat studiile sale la sptmna de rugciune de la PUC.

Wieland a plecat de la Takoma Park napoi n Tennessee i apoi n Florida, ncercnd s intre n legtur cu pastorii btrni care o cunoscuser pe Ellen White i fuseser n via n 1888. Astfel, a intrat n posesia mai multor materiale despre ceea ce Ellen White numea cea mai preioas solie. El a intrat n legtur cu oameni ca J. S. Washburn, F. C. White, S. A. Welman, Claud Holmes, Lewis A. Hansen etc. n timp ce citea materialele date de aceti oameni a neles cu mai mult claritate c observaiile sale n ce privete lucrurile predate la institut erau corecte.

George E. VandemanNoi credem c orice lucrtor adventist care se apropie de problemele umane i are de-a face zilnic cu brbai i femei, va gsi n aceast carte mic un echilibru sigur prin ajutorul dat de tiinele mentale i de nzestrrile salvatoare ale cretinismului fundamental. Poate c din crile citite n zilele acestea cea mai plin de ajutor este prim carte scris de acest om, Victorious Living, scris n 1936. Simplitatea cu care ilustreaz marile adevruri ale neprihnirii prin credin nu a fost repetat n crile urmtoare.n carte erau concepte spiritiste i din micarea Abalokole

Wieland n coresponden cu:

J. L. McElhany, preedintele CG i directorul Asociaiei PastoraleGeorge Vandeman

W.A. Spicerpreedintele CG ntre 1922-1930

Al doilea articol dup CG de la San Francisco unde l numete pe E, Stanley Jones

nobody would listen to him because everybody was concerned about the coming General Conference session to be held in San Francisco, and that he would write something for the Review after the GC session and then people would read it.

Cea de-a 46-a sesiune a Conferinei Generale a avut loc la San Francisco n perioada 10-22 iulie 1950. Donald K. Short i Robert Wieland au fost delegai din partea Uniunii Est Africane. Wieland i Short se pregteau pentru sesiune documentndu-se cu privire la 1888, Short nc student la institut, iar Wieland fcea investigaii cu mare ardoare.

Studierea rapoartelor prezentate n presesiune indicau faptul c liderii vedeau ca un progres activitatea bisericii de pn atunci i priveau cu bucurie spre sesiunea care urma s aib loc. ns pentru Wieland a aprut o surpriz: presesiunile au fost conduse de secretarul Asociaiei Pastorale, George Vandeman, profesorul lui de la institut care l familiarizase cu E. Stanley Jones. Oare i la ntlnirile din presesiune urmau s fie promovate ideile acestuia?

L.K. Dicksonvice-preedinte al CGn Sabatul de dinaintea nceperii sesiuni, Dickson a spus:

n sesiunea care va urma trebuie s lum o decizie dreapt, acolo unde n 1888 am luat una greit.

n cadrul sesiunii s-au fcut apeluri ca delegaii s vin la microfon i s-i spun prerile. Wieland a ales s nu o fac pentru c nu se ncarda n minutul alocat. Dar s-a dus n camera hotelului i a scris o scrisoare ctre liderii Conferinei Generale pe care i-a rugat s formeze un grup de studiu care s analizeze n detaliu subiectul, pentru ca s cunoatem foarte bine conceptul neprihnirii prin credin i s nu mai primim teoriile care vin din Babilon.

Mari dimineaa, 11 iulie 1950 - puin a neles Wieland i SHort, care semnase i el scrisoarea, c acel apel le va influena, conduce i definii timpul n care vor mai sluji n cadrul Bisericii Adventiste. n timp ce ei ateptau rspusul comitetului CG, Dickson face pe 14 iulie un nou apel provocnd delegaii s neleag gravitatea situaiei, amintind din nou anul 1888.

n timp ce delegaii ascultau predica din Sabat dimineaa a noului preedinte, tinerii s-au adunat la Fox Theatre pentru a asculta mesajul evangheliei. Sau o alt evanghelie?

Era o nou generaie de tinerii, viitorul Bisericii Adventiste, iar vorbitor era George Vandeman.

De la pupitrul slii unde avea loc sesiunea se auzeu i mesaje biblice i mesaje amestecate cu lucruri greite. A trecut o sptmn de cnd scrisoarea fusese nmnat i nu venise niciun rspuns. Pe 18 iulie este trimis o a doua scrisoare.

J.I. Robison

n septembrie Wieland i Short sunt chemai la un interogatoriu la sediul din Takoma Park. Li s-a cerut s prezinte dovezi pentru declaraiile lor scrisoare lor fiind o surpriz i un oc pentru oficialii Conferinei Generale. n timpul ntlnirii, nepotul lui Ellen White a confirmat prin poziia sa c solia neprihnirii prin credin a fost acceptat. ntlnirea neaducnd ceva semnificativ pentru aceast chestiune, cei doi se hotrsc s prezinte descoperirile lor. Produc un material de peste 200 de pagini pe care l nmneaz comitetului.

Pe 17 octombrie 1950 cei doi primesc rspuns din partea comitetului CG. Li se sugereaz ca materialul s nu circule n afara cercului de la CG i li se spune c acesta va fi nmnat ctre Defense Literature Committee pentru studiu.

Defense Literature Committee: Un comitet creat n 1943 de ctre comitetul Conferinei Generale pentru a studia i a rspunde publicaiilor mpotriva bisericii. La cererea funcionarilor de la CG comitetul oferea rspunsuri la atacurile mpotriva denominaiunii i nvturilor grupurilor disidente. n 1969 comitetul a fost unit cu Comitetul pentru Studiu Biblic i Cercetare sub numele Biblical Research Committee. (Don F. Neufeld, ed., Seventh-day Adventist Encyclopedia, [1976], p. 385)

Comitetul pentru manuscris

R. R. Figuhr W. R. BeachL. K. DicksonL. E. FroomF. D. NicholW. B. OchsA. V. OlsonW. E. Read (Chairman)J. I. RobisonH. L. RudyC. L. Torrey

L. H. Christian, M. E. Kern H. W. Lowe, D. E. RebokD. E. RobisonArthur L. White, Frank H. Yost

Comitetul Questions on Doctrines R. R. Figuhr (Chairman) W. R. BeachL. K. DicksonL. E. FroomF. D. NicholW. B. OchsA. V. OlsonW. E. ReadJ. I. RobisonH. L. RudyC. L. Torrey

R. A. AndersonA. L. HamT. E. Unruh

n 1987 este publicat colecia Materialele 1888, iar n 1988 Manuscripts and Memories of Minneapolis

ntlnirea cu Jack Sequeira i problemele aprute