ion luca caragiale

of 13 /13
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale

Author: bly

Post on 14-Jan-2016

136 views

Category:

Documents


20 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Ion Luca Caragiale. Date despre autor. - PowerPoint PPT Presentation

TRANSCRIPT

 • Ion Luca Caragiale

 • Date despre autorS-a nscut n ziua de 1 februarie 1852,n satul Haimanale, care-i poart astzi numele, fiind primul nscut al lui Luca Caragiale i al Ecaterinei. Tatl su (1812 - 1870) i fraii acestuia, Costache i Iorgu, s-au nscut la Constantinopol, ca fii ai lui tefan, de profesie buctar, angajat de Ion George Caragea n suita sa la sfritul anului 1812.Atras de teatru, Luca s-a cstorit n 1839 cu actria i cntreaa Caloropulos, de care s-a desprit, fr a divora vreodat, ntemeindu-i o familie statornic cu braoveanca Ecaterina, fiica negustorului grec Luca Chiriac Caraboas.

 • Primele studii le-a fcut ntre anii 1859 i 1860 cu printele Marinache, de la Biserica Sf. Gheorghe din Ploieti, iar pn n anul 1864 a urmat clasele primare II-V, la coala Domneasc din Ploieti. Pn n 1867 a urmat trei clase la Gimnaziul Sfinii Petru i Pavel din Ploieti, iar n 1868 a terminat clasa a V-a liceal la Bucureti.

 • Viitorul mare clasic a absolvit gimnaziul Sfinii Petru i Pavel din Ploieti, pe care l-a numit, n Grand Htel Victoria Romn, oraul su natal. Singurul institutor de care autorul Momentelor i-a adus aminte cu recunotin a fost ardeleanul Bazil Drgoescu, acela care n schia memorialistic Dup 50 de ani l-a primit n clas pe voievodul Unirii. Adolescentul Iancu a nceput s scrie n tain poezii, dar nainte de debutul literar a fost fascinat de performanele teatrale ale unchiului su, Iorgu Caragiale care era actor i ef de trup, fixat la Bucureti sau ambulant.

 • Caragiale a fost acuzat c ar fi plagiat Npasta dup o pies a scriitorului maghiar Kemny Istvn, intitulat Nenorocul. Acuzaia a aprut n 1901 n dou articole din Revista literar, semnate cu pseudonimul Caion. Furios, Caragiale s-a adresat presei din Bucureti, a aflat numele real al autorului (C. Al. Ionescu), l-a acionat in justiie i a ctigat fr probleme, graie pledoariei avocatului su, Barbu tefnescu Delavrancea. Acest fapt a condus la decizia dramaturgului de a se muta mpreun cu familia sa la Berlin, n 1904, cnd a primit o mult ateptat i disputat motenire de la mtua sa, Ecaterina Cardini din cheii Braovului (cunoscut ca Mumuloaia, dup porecla Momolo a soului ei), creia afacerile imobiliare i aduseser mari averi

 • Doi ani mai trziu a publicat nuvela Kir Ianulea, o versiune romneasc a piesei lui Niccolo Machiavelli, Nunta lui Belphagor.Mormntul din cimitirul erban Vod, al lui Ion Luca Caragialen zorii zilei de 9 iunie 1912, Caragiale a murit subit n locuina sa de la Berlin, din cartierul Schneberg, bolnav fiind de arterioscleroz. Rmiele pmnteti sunt expuse n capela cimitirului protestant Erster Schneberger Friedhof i depuse, la 14 iunie, n cavoul familiei, n prezena lui Gherea, a lui Delavrancea i a lui Vlahu. Cinci luni mai trziu, la 18 noiembrie, sicriul cu rmiele sale pmnteti a fost adus la Bucureti i, la 22 noiembrie 1912, s-a fcut nmormntarea la cimitirul erban Vod.

 • n 1868 a obinut de la tatl su autorizaia de a frecventa Conservatorul de Art Dramatic, n care fratele acestuia, Costache, preda la clasa de declamaie i mimic. n 1870 a fost nevoit s abandoneze proiectul actoriei i s-a mutat cu familia la Bucureti, lundu-i cu seriozitate n primire obligaiile unui bun ef de familie. Tot n anul 1870, a fost numit copist la Tribunalul Prahova

 • Moartea lui Caragiale n zorii zilei de 9 iunie 1912, Caragiale a murit subit n locuina sa de la Berlin, din cartierul Schneberg, bolnav fiind de arterioscleroz. Rmiele pmnteti sunt expuse n capela cimitirului protestant Erster Schneberger Friedhof i depuse, la 14 iunie, n cavoul familiei, n prezena lui Gherea, a lui Delavrancea i a lui Vlahu. Cinci luni mai trziu, la 18 noiembrie, sicriul cu rmiele sale pmnteti a fost adus la Bucureti i, la 22 noiembrie 1912 fiind inmormantat in cimitirul Belu.

 • Cortegiul funerar, format la biserica Sf. Gheorghe, a fcut un ocol prin faa Teatrului Naional i a continuat apoi drumul pn la cimitir, n fruntea miilor de bucureteni care au luat parte, la aceast solemnitate aflndu-se toi marii scriitori ai timpului: Al. Vlahu, Mihail Sadoveanu, Emil Grleanu, Cincinat Pavelescu, t. O. Iosif, O. Densuianu, Corneliu Moldovan, Delavrancea, Sandu Aldea, N.D. Cocea i alii. Delavrancea, n cuvntarea pe care a inut-o la biserica Sf. Gheorghe, meniona: Caragiale a fost cel mai mare romn din ci au inut un condei n mn i o tor aprins n cealalt mn. Condeiul a czut, dar tora arde i nu se va stinge niciodat. Iar Mihail Sadoveanu aduga: Caragiale a nsemnat o dung mare i foarte luminoas n literatura noastr contemporan; ea a rmas asupra noastr i va rmne asupra tuturor generaiilor.

 • Opera lui CaragialeMomente si SchiteBubicoD-l GoeUn pedagog de scoala noua,etcNuvele si povestiri La hanul lui ManjoalaIn vreme de razboiKir Ianulea,etc

 • Comedii:O noapte furtunoas (1879) - textul original Conu Leonida fa cu reaciunea (1880) -textul original O scrisoare pierdut (1884) -textul originalD-ale carnavaluluiDrama:Npasta (1890) -textul original

 • BIBLIOGRAFIECalinescu,George Istoria Literaturii Romane de la origini pana in prezent

  www.google.rowww.referate.ro

 • Realizatori :

  Balog Gabriel Muranyi Alexandra Banciu Ioan Buciu Petrisor