instrumente muzicale-vioara

11
Instrumente muzicale -Vioara- Colegiul naȚIONAL „MIRCEA CEL BĂTRÂN” Elev: GHEOCA GEORGE-DUMITRU PROFESOR COORDONATOR:ION BĂRARU

Upload: gheoca-george

Post on 17-Sep-2015

365 views

Category:

Documents


13 download

DESCRIPTION

Vioara este un instrument muzical cu coarde și arcuș. Coardele sunt acordate în cvinte perfecte și sunt întinse peste una din fețele unei cutii de rezonanță, vibrând atunci când arcușul este tras peste ele sau când sunt ciupite.

TRANSCRIPT

Instrumente muzicale-Vioara-

Colegiul naIONAL MIRCEA CEL BTRNElev: GHEOCA GEORGE-DUMITRUPROFESOR COORDONATOR:ION BRARU

Vioara: Este un instrument muzical cu coarde i arcu. Coardele sunt acordate n cvinte perfecte i sunt ntinse peste una din feele unei cutii de rezonan, vibrnd atunci cnd arcuul este tras peste ele sau cnd sunt ciupite. Comparativ cu celelalte instrumente cu coarde i arcu (viola, violoncelul i contrabasul), vioara este cel mai mic instrument i genereaz sunetele cele mai nalte. Ali termeni populari folosii pentru vioar sunt: violin, scripc, dibl, lut sau regional ceter. Persoana care cnt la vioar se numete violonist sau lutar. Persoana care construiete sau repar o vioar se numete lutier.

Istoria viorii

Vioara a aprut n nordul Italiei, n prima parte a secolului al XVI-lea. Cel mai probabil a fost inspirat de trei tipuri de instrumente: rebec (care exista nc din secolul al X-lea), viola da gamba i viola da braccio. Una din primele descrieri explicite a instrumentului, inclusiv a folosirii lui, a fost n Epitome musical de Jambe de Fer ntr-o lucrare publicat n anul 1556, la Lyon. Deja la acea vreme vioara ncepea s se rspndeasc n Europa.

Din documente reiese c cea mai veche vioar cunoscut care avea patru coarde (aa cum au viorile moderne) a fost construit n 1555 de ctre Andreea Amati (Andrea Amati). Viorile care au precedat-o aveau doar trei coarde. Vioara a devenit imediat un instrument rspndit att printre muzicanii din strad, ct i printre nobili; spre exemplu n anul 1560, regele Carol IX al Franei i-a comandat lui Amati 24 de viori. Cea mai veche vioar, care exist i n zilele noastre, a fcut parte din acest lot, fiind construit de Amati n 1564, la Cremona: Charles IX.

RebecVioara sau violina este cel mai rspndit instrument muzical care face parte din familia instrumentelor cu coarde. Datorit timbrului cristalin, expresiv i plin de frumusee, vioara este principala purttoare a melodiei. Strlucirea i cldura sunetului ei o aeaz n fruntea instrumentelor din orchestr. Sunetele emise de vioar pot reda cele mai variate sentimente, ca: duioie, mreie, visare, for, etc.Primul instrument cu coarde i arcus, numit "ravanastron" (ntlnit pe meleagurile Indiei), are o origine popular strveche (5000 ani i.e.n). Acest strmo al viorii a fost rspndit n China cu denumirea de vioar sau viel chinez. Prima perfecionare a ravanastronului o fac arabii i perii numind instrumentul kemang a Guz, care mai trziu a ptruns n Europa evolund n rebab (rebeb sau rebab, robab, kemants).PARTI COMPONENTE:Vioara are urmtoarele pri:1. corpul viorii (faa sau tblia; eclisele; spatele; bara de rezonan; popic)2. gtul (capul; gtul propriu-zis; limba; prguul)3. pri independente (cluul; coardele; cordarul; brbia)Arcuul are urmatoarele pri:1. bagheta2. garnitura de pr (din coad de cal)3. scaunul sau capra4. dispozitiv mecanic (urub)

ALTE TIPURI:1.Vioara cu goarn

2.VIOARA ELECTRIC:

3.vioara stradivarius:

4.VIOARA GUARNERI:

REPREZENTANI IMPORTANI:1.George enescu

CALCULE: