instruire asistata de calculator

Click here to load reader

Post on 12-Jun-2015

3.415 views

Category:

Documents

4 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Instruire Asistat de CalculatorConf.univ.dr. Cristian Pomohaci Asist.univ.drd. Alexandru DumitruScurt Istoric Odat cu dezvoltarea primului sistem de calcul n perioada 1943-1945 ENIAC- Electronic Numerical Integrator and Computer, asistm la apariia unei relaii strns legate dintre nvmnt i tehnologia calculatoarelor. nainte de apariia sistemului ENIAC, pornind de la ideile matematicianului englez Charles Babbage ce propunea n 1830 o main analitic de calcul, n 1937 Howard Aiken de la Universitatea Harvard reuete s duc la bun sfrit dup o perioad de ase ani (1939-1944) primul calculator electromagnetic alctuit din comutatoare i releeMark I.

nlocuirea releelor cu tuburi face trecerea de la Mark I la ENIAC- calculator electronic digital fapt pentru care a rmas n istorie ca fiind primul calculator inventat de omenire. n anul1 1950 asistm la apariia unei prime aplicaii informatice, educaionale dezvoltat de ctre cercettorii Institutului de Tehnologie din Massachusetts care a constat n dezvoltarea unui simulator de zbor pentru antrenarea piloilor. n perioada 1959-1963 IBM dezvolt primul program informatic utilizat n predarea informaticii iar n colaborare cu Universitatea Stanford (1963) lanseaz primul limbaj de programare (COURSEWRITER) specific instruirii asistate de calculator. Apariia sistemului PLATO n anii 70 (Programmed Logic for Automatic Teaching Operations) dezvoltat n parteneriat de ctre National Science Fundation, Control Data Corporation i Computer Education Research Laboratory a dus la dezvoltarea unui sistem de instruire asistat, sistem proiectat de tip mainframe datorit programelor mari i coninutului considerabil de materiale pentru uzul studenilor. PLATO permitea accesul simultan mai multor utilizatori la acesta memornd pentru fiecare student n parte progresul de nvare. Un alt reper important ar fi plasat n anul 1972, momentul n care INTEL a lansat procesorul pe 8 bii, moment considerat ca fiind punctul de plecare n evoluia calculatoarelor. La nceputul anilor 80 asistm la apariia calculatoarelor personale ce includ posibilitatea de prezentare a informaiilor vizuale. n aceast perioad suntem martorii unui real progres legat de instruirea asistat de calculator dat fiind proiectarea interactivitii i controlul elevului.

1

Simpozionul Tehnologii educaionale pe platforme electronice de nvmnt ingineresc, Universitatea Tehnic de Construcii, 9-10 mai 2003

1

Mai putem spune c n perioada 1994-1996, odat cu dezvoltarea tehnologiilor Web a crescut considerabil utilitatea i totodat utilizarea acestora n procesul de predare-nvare. Fr a parcurge un ntreg istoric al calculatoarelor i al programelor strns legate de Instruirea Asistat de Calculator, concluzionm spunnd c evoluia tehnologiei, a sistemului de comunicaii, a dus treptat la dezvoltarea unor noi abordri i tehnici de nvare. Profesorul James Taylor2 n articolul Fifth Generation Distance Education(5 generaii de modele de instruire la distan) concluzioneaz astfel: 1. Prima generaie- Modelul prin coresponden: tiprirea.

2. Generaia a doua- Modelul Multimedia: tiprirea; nregistrri audio i video; nvarea asistat de calculator; video-interactiv.

3. Generaia a treia- Modelul Tele-nvare: audio i video conferine; comunicare audiografic; televiziune i media.

4. Generaia a patra- Model flexibil de nvare: interactivitate multimedia online; acces prin Internet la resurse din zona World Wide Web; comunicaie imediat prin tehnologia calculatoarelor.

5. Generaia a cincea- Modelul inteligent i flexibil de nvare: interactivitate multimedia online; acces prin Internet la resurse Web; comunicaie utiliznd sisteme automatizate; universiti electronice i campusuri portal.

2

James Taylor vicepreedintele Universitii din Southern Queensland Australia-2003

2

LECIA 1

1.1. Introducere

Pentru elevi i studeni, obinuii cu noile metode de informare (internet, email, telefonie mobil), conceptul de asistare a procesului de nvmnt cu computerul devine o component normal a procesului de nvmnt. Din punctul lor de vedere, computerul este perceput fie ca o jucrie, fie ca o resurs de informaii. A intrat deja n obinuina zilnic utilizarea computerului, pentru comunicare, informare, instruire. Conceptul de asistare a procesului de nvmnt cu computerul include: - predarea unor lecii; - aplicarea, consolidarea, sistematizarea cunotiinelor predate; - evaluarea cu ajutorul computerului a unei lecii sau a unui grup de lecii.

Numit de unii ca inovaia tehnologic cea mai important a pedagogiei moderne, instruirea asistat de computer (IAC) contribuie la introducerea (adaptarea) treptat a mijloacelor moderne de comunicare (n principal a computerului) n nvmnt. Interaciunea elev-computer permite diversificarea strategiei didactice, facilitnd accesul elevului la informaii mai ample, mai logic organizate, structurate variat, prezentate n modaliti diferite de vizualizare. Nu doar computerul n sine ca obiect fizic, nglobnd chiar configuraie multimedia, produce efecte pedagogice imediate, ci i calitatea programelor create i vehiculate corespunztor, a produselor informatice, integrate dup criterii de eficiena metodic n activitile de instruire. Modernizarea predrii implic deci, existena echipamentelor hardware (computer), a software-ul (programelor) i a capacitii de adaptare a lor, de receptare i valorificare n mediul instrucional.

1.2. Dicionar IAC

Sistemul IAC

(Instruire Asistat de Computer) este un mediu integrat hardware-

software destinat interaciunii dintre posesorii unui sistem de cunotine i destinatarii acestuia, n vederea asimilrii active de informaie nsoit de achiziionarea de noi operaii i deprinderi. 3

Softul educaional(SE ) este un produs program special proiectat pentru a fi utilizat n procesul de nvare. Courseware este un pachet care cuprinde un soft educaional, documentaia necesar

(indicaii metodice i descrierea tipului de hard pe care poate fi implementat) i eventual alte resurse materiale (fie de lucru, exerciii propuse, etc). Trsturile generale ale softului educaional : -este conceput pentru a nva -trebuie s asigure interaciunea flexibil elev-computer sau computer-profesor -se adapteaz n funcie de caracteristicile individuale ale utilizatorului.

1.3. Clasificarea soft-ului educaional

Clasificarea soft-ului educaional dup funcia pedagogic specific n cadrul unui proces de instruire: a) Prezentarea interactiv de noi cunotine (Computer Based Learning) presupune utilizarea nemijlocit a computerului n procesul predrii i a leciilor de laborator. Materialul de nvat se prezint pe baza unui anumit tip de interaciune. Dup cum aceast interaciune este condus de computer sau de elev, vorbim de un dialog tutorial sau de o investigare (interogare, cutare). Tutorele preia una din funciile profesorului i poate fi proiectat astfel: - precizeaz una sau mai multe secvene de informaii; - solicit elevului s rspund la o ntrebare, s rezolve un exerciiu; - prezint aprecierea rspunsului i trece la o alt secven n funcie de rspunsul elevului. Materialul poate fi mprit pe capitole care s nu solicite o concentrare mai mare de minute. Prin diverse meniuri se pot furniza informaii adiacente. Softul de investigare reprezint o form evoluat de interaciune instrucional, n care elevului nu i se ofer informaiile ca atare ci un mediu prin care elevul s poat extrage informaiile care l intereseaz pentru rezolvarea unei anumite sarcini. Drumul parcurs este determinat i de gradul de iniiere al celui care nva. b) Exersarea asistat de computer (Computer Assisted Training) cnd subiectului i se pun la dispoziie programe specializate care-l ajut s fixeze cunotinele i s capete deprinderi specifice prin seturi de sarcini repetitive, urmate de aprecierea rspunsului elevului. Exerciiile pot fi - propuse ntr-o ordine prestabilit sau n mod aleator sau pot fi generate n timpul sesiunii de lucru. 10-15

4

c) Verificarea asistat de computer (Computer Assisted Testing) presupune existena unor programe capabile s testeze nivelul de nsuire a cunotinelor prin evaluarea rspunsurilor. O interfa grafic prietenoas va afia mesaje corespunztoare interpretrii rspunsului. Programele de testare pot fi incluse n lecia curent sau n lecii recapitulative. Modul de construire a unui test depinde de numrul de chestiuni de test (care se stabilesc n funcie de timpul de administrare i de nivelul de colarizare) i de numrul de concepte, procedee a cror nsuire va fi verificat. d) Simulare. Un soft de simulare permite realizarea controlat a unui fenomen sau sistem real prin intermediul unui model care are un comportament analog. Astfel de programe ofer posibilitatea observrii modelului n care se schimb comportamentul sistemului n funcie de modificrile operate (schimbarea parametrilor, condiiilor) ceea ce faciliteaz nelegerea fenomenului i nu implic riscurile i cheltuiala fenomenului real. Trebuie reinut faptul c prin rspndirea i diversificarea IAC rolul dasclului va suferi modificri. Profesorul se va degreva treptat de activitatea de rutin, dar sarcinile lui se amplific prin faptul c va trebui s realizeze programe sau s elaboreze proiecte de programe i s le adapteze la cerinele procesului educativ Procesul educaional se va descentraliza, transformndu-se dintr-un sistem centrat pe profesor, ntr-unul centrat pe subieci. Dar, orict de complete ar fi programele, profesorul rmne maina perfect de nvat.

1.4 Elevii n centrul propriei lor nvri i tehnologii

coala trebuie s in pasul cu tehnologia, s neleag i s anticipeze impactul asupra modului de nvare. Computerele au fost ncorporate n programele educaionale oferindu-le celor ce se instruiesc o libertate i flexibilitate mai mare dar i individualitate n clas. Folosirea Internetului de ctre elevi a fost o idee care a prins repede. Afinitatea natural dintre elevi/studeni i Internet a dat natere mai multor proiecte orientate spre elevi, ini