imaginea video si montajul - 52pagini

Click here to load reader

Post on 20-Jan-2016

238 views

Category:

Documents

2 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Imaginea video i montajul

Imaginea video i montajul

1. Camera de luat vederi

Camera de luat vederi este cel mai evident element al muncii n televiziune. De fapt, este un obiect care a devenit n timp simbolul canalului de pres, un fel de ,,vedet care, pe lng funcia de a capta imagini i sunete din mediul natural, are i rolul de ,,legitimaie,, a omului de televiziune. ntr-o uoar nuan de ironie, am putea spune c, de cele mai multe ori, persoana este perceput ca anex a aparatului, i nu invers. Aa-numita ,,camer de luat vederi,, exist n diferite variante de mrime i configuraie tehnic. Variaz de exemplu dup mrime: astfel, unele dintre ele pot fi cu uurin purtate pe umr de o singur persoan, iar altele pot fi cu greu ridicate i transportate de dou sau mai multe persoane. Cele mai familiare sunt camerele mobile, portabile, cu care se opereaz de obicei n afara studioului. Din punctul de vedere al obiunilor tehnice, unele dintre camerele de luat vederi conin att unitatea care realizeaz nregistrarea imaginilor, dar i elemente tehnice care permit operaiuni mai complicate (camerele de luat vederi profesionale). n mod evident, camerele profesionale ofer imagini de o mai bun calitate, iar costurile lor sunt, n consecin mai ridicate. ntr-o televiziune, situaia cel mai des ntlnit este coexistena mai multor ,,generaii,, tehnice de camere de luat vederi. De multe ori, aparatura mai puin performant este destinat produselor jurnalistice care nu necesit, prin forma i coninutul lor, operaiuni sofisticate.

Tipuri de camere de luat vederi

Dei o clasificare este destul de greu de fcut, cele trei mari categorii de camere de luat vederi sunt urmtoarele: camerele de studio, camerele de tip ENG (Electronic News Gathering)/EFR (Electronic Field Production) sau ,,camcorderele,, ; camerele pentru amatori.

Un alt criteriu de clasificare a camerelor de luat vederi este transmiterea semnalului; din acest punct de vedere, exist dou tipuri de camere: cu transmitere digital i cu transmitere analogic a semnalului.

1.Camera de studio

n general, termenul ,,camer de studio,, desemneaz o camer cu nalte performane tehnice, care este att de grea, nct nu poate fi manevrat fr echipament suplimentar. Acest tip de camere este utilizat pentru produciile de orice natur care au loc n interiorul studioului (tiri, interviuri, spectacole). Mai pot fi vzute, de asemenea, n filmri de mare anvergur, cum ar fi spectacole de teatru, de oper,transmisii sportive. 2.Camera de teren

Cea mai important caracteristic a camerelor de teren este mobilitatea. n corpul camerei sunt ntroduse toate elementele sistemului, conceput astfel nct s produc imagini de nalt calitate. Un aparat de acest tip, foarte utulizat, este aa-numitul ,,camcorder,, (camer plus recorder), care are ncorporat unitatea de nregistrare a imaginilor (recorder). Dei funcioneaz n baza aceluiai principiu ca i camera pentru amatori, diferena este dat de calitatea benzii, care este profesional.

Unul dintre marele avantaje ale acestui tip de camer const n faptul c multe din funciile de control asupra imaginii, luminii etc. sunt automate i pot asigura o bun preluare a imaginilor chiar i n condiii nefavorabile, deoarece camera se regleaz automat. Claritatea imaginii filmate cu ,,camcorderul,, este la fel de bun ca a imaginilor preluate n studio.

3.Camera pentru amatori

Funcioneaz n baza acelorai principii tehnice ca i celelalte, numai c toaate elementele sunt introduse n corpul central (care este i unicul) al camerei. Cele mai multe camere de acest fel au prin construcie funcii automate care asigur reglrile optime ale parametrilor filmrii (lumina, claritatea imaginii).

Cel mai mare avantaj al utilizrii camerelor digitale este acela c semnalul nu mai trebue prelucrat pentru a putea fi editat n faza de post-producie, aa cum se ntmpl n cazul n care este necesar o post-procesare digital a unui semnal analogic, fapt care economisete timp i scutete de efort pe toat lumea.

Structura camerei de luat vederi

Dei pare un aparat sofisticat (i chiar aa i este), camera de luat vederi poate fi transformat ntr-un ,,prieten,, foarte bun, lucru care se poate ntmpla dup un numr substanial de utulizri i experiene de filmare.

Cu ajutorul camerei video color se realizeaz captarea i redarea imaginilor pe cale electronic, la nivelul formelor i culorilor cu care omul este obinuit n activitatea i viaa de fiecare zi. Prin tehnica electronic ncorporat, ea face posibile practic captarea i redarea instantaneu a imaginilor video color, fr alt prelucrare chimic, precum filmul fotocinematografic.

Pri componente

Marile firme productoare de aparatut electronic n domeniul captrii, formrii i redrii imaginii video color au produs i produc pentru amatori camere de luat vederi mai mari sau mai mici, mai sofisticate sau mai simple, pentru band mai lat sau mai ngust, mai economice sau mai puin economice, n raport cu scopurile pe care iniial i le-a propus. Camera video color, de orice tip sau mrime ar fi ea, este compus din urmtoarele pri eseniale: sistemul electronic; sistemul optic; sistemul electronic audio (microfonul); caseta pentru filmare; accesorii (acumulator, corpuri de iluminat, diverse cabluri, stativ , cutie pentru pstrarea i transportul camerei).

Sistemul electronic complex, compus din mai multe subsisteme, este ncorporat ntr-o carcas de material plastic, pe suprafeele creia sunt practicate i scoase n eviden diverse taste i butoane cu funcionaliti diferite. Cu ajutorul lor se pune n funciune camera i se vizioneaz de prob ultimele imagini pentru a ne convinge de buna ei funcionare. Rularea rapid a benzii nainte sau napoi se realizeaz cu alte butoane. Introducerea sau ejectarea casetei n camer sau din camer se face cu ajutorul unei anumite taste. Camera video color este dotat, pe lng sistemul de captare a imaginii i cu sistemul optic de focalizare i desenare pe band a imaginii vizate.Acest sistem optic este transfocatorul, cu distan focal variabil ntre anumite limite, care asigur din acelai loc de staie o diversitate de unghiuri de cuprindere, putndu-se astfel obine o varietate de ncadraturi. Caracteristicile tehnico-constructive ale obiectivelor i transfocatoarelor: distana focal = f; unghiul de cuprindere (de cmp); deschiderea relativ efectiv = d; luminozitatea = i.

Distana focal (f) a unui obiectiv este linia imaginar dreapt, msurat de la vrful lentilei obiectiv pn la planul filmului, atunci cnd obiectivul este fixat pe infinit.

Transfocatoarele sunt sisteme optice cu distan focal variabil. Ele au un f minim i un F maxim. Aceste distane le avem tot atunci cnd sistemul este fixat pe infinit, motiv pentru care transfocatorul se mai numete i sistem optic afocal. Important este de reinut aici c ntre f i F sunt cuprinse o ,,multitudine de obiective,, care uureaz mult i d operativitate muncii la filmare.

Unghiul de cuprindere, unghiul de cmp al obiectivelor, se afl n raport invers proporional cu distana focal. Cu ct distana focal (f) este mai mic, unghiul de cmp este mai mare i viceversa: cu ct distana focal (f) este mai mare, unghiul de cuprindere este mai mic. Este recomandabil s reinem aici i clasificarea obiectivelor dup criteriile de mai sus, distana focal (f) i unghiul de cuprindere (de cmp):

obiective cu f mic i unghi de cmp mare. Cele cu distana focal foarte mic se cheam obiective ,,ochi de pete,,

obiective cu f mediu i unghiul de cmp mediu (obiective normale, obinuite);

obiective cu F mare i unghi de cuprindere mic (teleobiective);

transfocatoarele au distana focal variabil i unghiul de cuprindere variabil.

Transfocatorul se mai numete i zoom.Luminozitate. Obiectivele reale absorb o parte important din lumina care patrunde prin ele spre planul filmului (tubul videocaptor). Deci, prin luminozitatea obiectivului nelegem cantitatea de lumin care ajunge efectiv pe planul filmului (pe inta tubului videocaptor), desennd imaginea subiectului vizat. n principiu spunem c relaia de mai sus ne d luminozitatea obiectivelor.

Caracteristicile calitative ale obiectivelor i transfocatoarelr: puterea de rezoluie; profunzimea de cmp; claritatea de contur.

Puterea de rezoluie este o caracteristic calitativ a obiectivelor i transfocatoarelor. Ea este dat de numrul de linii rezolvate redate clar pe unitatea de imagine. Deci, reinem c puterea de rezoluie a obiectivelor i transfocatoarelor este o caracteristic deosebit,o proprietete calitativ care are menire de a reda distinct pe imagine, pn la cele mai mici detalii, subiectele vizate.

Profunzimea de cmp este o alt caracteristic calitativ a obiectivelor i transfocatoarelor. Profunzimea de cmp este zona sau, mai clar spus, adncimea spaiului cuprins i redat clar n imaginea captat de obiectiv ori transfocator. Profunzimea de cmp depinde de mai muli parametri, dar n primul rnd de fixarea punctului de claritate, de fixare a scharffului. Alturi de puterea de rezoluie i profunzimea de cmp, claritatea de contur (conturana) este o a treia caracteristic calitativ a obiectivelor i transfocatoarelor. Aceast caracteristic nu trebuie confundat cu punerea la punct, cu claritatea. Conturana trebuie neleas mai mult ca o metod tehnic de dobndire a claritii imaginii.

Aliniat cu transfocatorul este i vizorul camerei, ce asigur vizarea, cadrarea, urmrirea subiectului i transmiterea unor cadre bine compuse. Numai astfel planul dorit va fi corect captat i nregistrat pe band.

Camerele vidiocaptoare color destinate profesionitilor i chiar unele portabile pentru amatori, prin construcia lor tehnic deosebit de evoluat, ofer faciliti diverse operatorului de imagine, uurndu-i mult munca fizic i n special, procesul de gndire i creai