hg-971-2006--(actualizat-iulie-2015)

18
GUVERNUL ROMÂNIEI HOTÃRÂRE privind cerinþele minime pentru semnalizarea de securitate ºi/sau de sãnãtate la locul de muncã În temeiul art. 108 din Constituþia României, republicatã, Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre. CAPITOLUL I Dispoziþii generale + : CAPITOLUL II Obligaþiile angajatorilor CAPITOLUL III Dispoziþii tranzitorii ºi finale + : ANEXE CAPITOLUL I Dispoziþii generale Art. 1. - Prezenta hotãrâre stabileºte cerinþele minime pentru semnalizarea de securitate ºi/sau de sãnãtate la locul de muncã. [{*} ] Art. 2. - Prezenta hotãrâre nu se aplicã semnalizãrii pentru introducerea pe piaþã a substanþelor ºi amestecurilor periculoase, a produselor ºi/sau a echipamentelor, cu excepþia cazului în care alte dispoziþii legale fac referire în mod expres la aceasta. (articol modificat prin art. I pct. 1 din H.G. nr. 359/2015 - publicatã la 28 mai 2015, în vigoare de la 1 iunie 2015) Art. 3. - Prezenta hotãrâre nu se aplicã semnalizãrii utilizate în reglementarea traficului rutier, feroviar, fluvial, maritim ºi aerian. Art. 4. - Prevederile Legii securitãþii ºi sãnãtãþii în muncã nr. 319/2006 se aplicã în totalitate întregului domeniu la care se face referire la art. 1, fãrã a aduce atingere prevederilor mai restrictive ºi/sau specifice ale prezentei hotãrâri. Art. 5. - Pentru aplicarea prezentei hotãrâri expresiile de mai jos semnificã dupã cum urmeazã: a) semnalizare de securitate ºi/sau de sãnãtate - semnalizarea care se referã la un obiect, o activitate sau o situaþie determinatã ºi furnizeazã informaþii ori cerinþe referitoare la securitatea ºi/sau sãnãtatea la locul de muncã, printr-un panou, o culoare, un semnal luminos ori acustic, o comunicare verbalã sau un gest-semnal, dupã caz; b) semnal de interzicere - semnalul prin care se interzice un comportament care ar putea atrage sau cauza un pericol; c) semnal de avertizare - semnalul prin care se avertizeazã asupra unui risc sau unui pericol; d) semnal de obligativitate - semnalul prin care se indicã adoptarea unui comportament specific; e) semnal de salvare sau de prim ajutor - semnalul prin care se dau indicaþii privind ieºirile de urgenþã ori mijloacele de prim ajutor sau de salvare; f) semnal de indicare - semnalul prin care se furnizeazã alte indicaþii decât cele prevãzute la lit. b)- e); g) panou - semnalul care, prin combinarea unei forme geometrice, a unor culori ºi a unui simbol sau a unei pictograme, furnizeazã o indicaþie specificã, a cãrui vizibilitate este asiguratã prin iluminare de intensitate suficientã; h) panou suplimentar - panoul utilizat împreunã cu un panou descris la lit. g), care furnizeazã informaþii suplimentare; Hotarire 971 26-07-2006 Guvernul UTG colectie republicari 1 28-May-2015 se aplica de la: 28-May-2015 - Text prelucrat de UltraTech Group LexNavigator(TM) - Copyright © UltraTech Group Pagina 1

Upload: ionelbarbu

Post on 04-Sep-2015

66 views

Category:

Documents


3 download

DESCRIPTION

ssm-1

TRANSCRIPT

  • GUVERNUL ROMNIEIHOTRRE

    privind cerinele minime pentru semnalizarea de securitate i/sau de sntate la locul de munc

    n temeiul art. 108 din Constituia Romniei, republicat, Guvernul Romniei adopt prezenta hotrre.

    CAPITOLUL I Dispoziii generale+ : CAPITOLUL II Obligaiile angajatorilorCAPITOLUL III Dispoziii tranzitorii i finale+ : ANEXE

    CAPITOLUL IDispoziii generale

    Art. 1. - Prezenta hotrre stabilete cerinele minime pentru semnalizarea de securitate i/sau de sntatela locul de munc.

    [{*} ] Art. 2 . - Prezenta hotrre nu se aplic semnalizrii pentru introducerea pe pia a substanelor iamestecurilor periculoase, a produselor i/sau a echipamentelor, cu excepia cazului n care alte dispoziiilegale fac referire n mod expres la aceasta. (articol modificat prin art. I pct. 1 din H.G. nr. 359/2015 -publicat la 28 mai 2015, n vigoare de la 1 iunie 2015)

    Art. 3. - Prezenta hotrre nu se aplic semnalizrii utilizate n reglementarea traficului rutier, feroviar,fluvial, maritim i aerian.

    Art. 4. - Prevederile Legii securitii i sntii n munc nr. 319/2006 se aplic n totalitate ntreguluidomeniu la care se face referire la art. 1, fr a aduce atingere prevederilor mai restrictive i/sau specificeale prezentei hotrri.

    Art. 5. - Pentru aplicarea prezentei hotrri expresiile de mai jos semnific dup cum urmeaz:

    a) semnalizare de securitate i/sau de sntate - semnalizarea care se refer la un obiect, oactivitate sau o situaie determinat i furnizeaz informaii ori cerine referitoare la securitateai/sau sntatea la locul de munc, printr-un panou, o culoare, un semnal luminos ori acustic, ocomunicare verbal sau un gest-semnal, dup caz;b) semnal de interzicere - semnalul prin care se interzice un comportament care ar putea atrage saucauza un pericol;c) semnal de avertizare - semnalul prin care se avertizeaz asupra unui risc sau unui pericol;d) semnal de obligativitate - semnalul prin care se indic adoptarea unui comportament specific;e) semnal de salvare sau de prim ajutor - semnalul prin care se dau indicaii privind ieirile deurgen ori mijloacele de prim ajutor sau de salvare;f) semnal de indicare - semnalul prin care se furnizeaz alte indicaii dect cele prevzute la lit. b)-e);g) panou - semnalul care, prin combinarea unei forme geometrice, a unor culori i a unui simbol saua unei pictograme, furnizeaz o indicaie specific, a crui vizibilitate este asigurat prin iluminarede intensitate suficient;h) panou suplimentar - panoul utilizat mpreun cu un panou descris la lit. g), care furnizeazinformaii suplimentare;

    Hotarire 971 26-07-2006 Guvernul UTG colectie republicari 1 28-May-2015 se aplica de la: 28-May-2015 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 1

  • i) culoare de securitate - culoarea creia i este atribuit o semnificaie specific;j) simbol sau pictogram - imaginea care descrie o situaie sau indic un comportament specific icare este utilizat pe un panou ori pe o suprafa luminoas;k) semnal luminos - semnalul emis de un dispozitiv realizat din materiale transparente sautranslucide, iluminate din interior ori din spate, astfel nct s se creeze o suprafa luminoas;l) semnal acustic - semnalul sonor codificat, emis i difuzat de un dispozitiv realizat n acest scop,fr folosirea vocii umane sau artificiale;m) comunicare verbal - mesajul verbal predeterminat, comunicat prin voce uman sau artificial;n) gest-semnal - micarea i/sau poziia braelor i/sau a minilor ntr-o form codificat, avnd cascop ghidarea persoanelor care efectueaz manevre ce constituie un risc sau un pericol pentrulucrtori.

    CAPITOLUL IIObligaiile angajatorilor

    SECIUNEA 1 Obligaii generaleSECIUNEA a 2-a Informarea i instruirea lucrtorilorSECIUNEA a 3-a Consultarea i participarea lucrtorilor

    SECIUNEA 1Obligaii generale

    Art. 6. - (1) Atunci cnd riscurile nu pot fi evitate sau reduse suficient prin mijloace tehnice de proteciecolectiv ori prin msuri, metode sau procedee de organizare a muncii, angajatorul trebuie s prevadsemnalizarea de securitate i/sau de sntate la locul de munc, n conformitate cu prevederile prezenteihotrri, i s verifice existena acesteia.(2) Pentru alegerea semnalizrii adecvate, angajatorul trebuie s ia n considerare orice evaluare ariscurilor realizat n conformitate cu art. 7 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 319/2006.

    Art. 7. - Semnalizarea de securitate i/sau de sntate la locul de munc trebuie s satisfac cerineleminime prevzute n anexele nr. 1-9 care fac parte integrant din prezenta hotrre.

    Art. 8. - n interiorul ntreprinderilor i/sau unitilor trebuie prevzut, dac este cazul, semnalizareacorespunztoare traficului rutier, feroviar, fluvial, maritim i aerian, fr a aduce atingere cerinelorminime prevzute n anexa nr. 5.

    SECIUNEA a 2-aInformarea i instruirea lucrtorilor

    Art. 9. - Lucrtorii i/sau reprezentanii acestora trebuie s fie informai referitor la toate msurile caretrebuie luate privind semnalizarea de securitate i/sau de sntate utilizat la locul de munc, fr a aduceatingere art. 16 i 17 din Legea nr. 319/2006.

    Art. 10. - (1) Lucrtorilor trebuie s li se asigure o instruire corespunztoare n ceea ce privetesemnalizarea de securitate i/sau de sntate la locul de munc, n special sub forma unor instruciuniprecise, fr a aduce atingere art. 20 i 21 din Legea nr. 319/2006.(2) Instruirea prevzut la alin. (1) trebuie s cuprind semnificaia semnalizrii, mai ales a celei careconine cuvinte, precum i comportamentul general i specific ce trebuie adoptat.

    SECIUNEA a 3-aConsultarea i participarea lucrtorilor

    Hotarire 971 26-07-2006 Guvernul UTG colectie republicari 1 28-May-2015 se aplica de la: 28-May-2015 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 2

  • Art. 11. - Consultarea i participarea lucrtorilor i/sau a reprezentanilor acestora n ceea ce priveteaspectele reglementate de prezenta hotrre trebuie s se realizeze n conformitate cu art. 18 din Legea nr.319/2006.

    CAPITOLUL IIIDispoziii tranzitorii i finale

    Art. 12. - (1) Prezenta hotrre intr n vigoare la data de 1 octombrie 2006.(2) La data intrrii n vigoare a prezentei hotrri, Ordinul ministrului muncii i proteciei sociale nr.599/1998 privind aprobarea Prescripiilor minime pentru semnalizarea de securitate i/sau de sntate lalocul de munc, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 482 din 15 decembrie 1998, seabrog.

    *

    Prezenta hotrre transpune Directiva 92/58/CEE privind cerinele minime pentru semnalizarea desecuritate i/sau de sntate la locul de munc, publicat n Jurnalul Oficial al Comunitilor Europene(JOCE) nr. L 245/1992.

    PRIM-MINISTRUCLIN POPESCU-TRICEANU

    Contrasemneaz:Ministrul muncii, solidaritii sociale i familiei,

    Gheorghe BarbuMinistrul economiei i comerului,

    Codru Ioan erep. Ministrul sntii publice,

    Ervin-Zoltan Szekely,secretar de stat

    Ministrul mediului i gospodririi apelor,Sulfina Barbu

    Ministrul transporturilor, construciilor i turismului,Radu Mircea Berceanu

    p. Ministrul integrrii europene,Adrian Ciocnea,

    secretar de stat

    Bucureti, 26 iulie 2006.Nr. 971.

    SUMAR:

    ANEXA Nr. 1 Cerine minime generale privind semnalizarea de securitate i/sau de sntate lalocul de muncANEXA Nr. 2 Cerine minime generale privind panourile de semnalizareANEXA Nr. 3 Cerine minime privind semnalizarea pe recipiente i conducteANEXA Nr. 4 Cerine minime privind identificarea i localizarea echipamentelor destinateprevenirii i stingerii incendiilorANEXA Nr. 5 Cerine minime privind semnalizarea obstacolelor i a locurilor periculoase i pentrumarcarea cilor de circulaie

    Hotarire 971 26-07-2006 Guvernul UTG colectie republicari 1 28-May-2015 se aplica de la: 28-May-2015 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 3

  • ANEXA Nr. 6 Cerine minime privind semnalele luminoaseANEXA Nr. 7 Cerine minime privind semnalele acusticeANEXA Nr. 8 Cerine minime privind comunicarea verbalANEXA Nr. 9 Cerine minime privind gesturile-semnal

    ANEXA Nr. 1

    CERINE MINIME GENERALEprivind semnalizarea de securitate i/sau de sntate la locul de munc

    1. Observaii preliminare 1.1. n cazul n care este necesar semnalizarea de securitate i/sau de sntate, n conformitate cuobligaiile generale prevzute la art. 6 din hotrre, aceasta trebuie s fie n conformitate cu cerinelespecifice prevzute n anexele nr. 2-9 la hotrre. 1.2. Prezenta anex introduce cerine specifice privind semnalizrile de securitate i/sau de sntate,descrie diferitele utilizri i stabilete regulile generale privind interanjabilitatea i complementaritateaacestora. 1.3. Semnalizrile de securitate i/sau de sntate trebuie s fie utilizate numai pentru a transmitemesajul sau informaiile prevzute n prezenta hotrre. 2. Modaliti de semnalizare 2.1. Semnalizare permanent 2.1.1. Semnalizarea referitoare la o interdicie, un avertisment sau o obligaie, precum i semnalizareaprivind localizarea i identificarea mijloacelor de salvare ori prim ajutor trebuie s se realizeze prinutilizarea panourilor permanente. Trebuie s se foloseasc panouri i/sau o culoare de securitate pentru semnalizarea permanentdestinat localizrii i identificrii materialelor i echipamentelor de prevenire i stingere a incendiilor. 2.1.2. Semnalizarea de pe recipiente i de pe conducte trebuie s se fac conform prevederilor anexeinr. 3. 2.1.3. Locurile n care exist risc de coliziune cu obstacole i de cdere a persoanelor trebuie s fiesemnalizate permanent cu o culoare de securitate i/sau cu panouri. 2.1.4. Cile de circulaie trebuie s fie marcate permanent cu o culoare de securitate. 2.2. Semnalizarea ocazional 2.2.1. Cnd mprejurrile o impun, trebuie s se foloseasc semnale luminoase, semnale acustice i/saucomunicare verbal, inndu-se seama de interanjabilitatea i combinaiile prevzute la pct. 3, pentrusemnalizarea pericolelor, mobilizarea persoanelor pentru o aciune specific, precum i pentru evacuareade urgen a persoanelor. 2.2.2. Orientarea persoanelor care efectueaz manevre ce presupun un risc sau un pericol trebuie s serealizeze, n funcie de mprejurri, printr-un gest-semnal i/sau prin comunicare verbal. 3. Interanjabilitatea i combinarea semnalizrilor 3.1. Dac eficiena este aceeai, se poate alege ntre urmtoarele:

    a) o culoare de securitate sau un panou, pentru a marca locurile cu obstacole ori denivelri;b) semnale luminoase, semnale acustice sau comunicare verbal;c) gesturi-semnal sau comunicare verbal.

    3.2. Pot fi utilizate mpreun urmtoarele modaliti de semnalizare:

    a) semnal luminos i semnal acustic;b) semnal luminos i comunicare verbal;c) gest-semnal i comunicare verbal.

    Hotarire 971 26-07-2006 Guvernul UTG colectie republicari 1 28-May-2015 se aplica de la: 28-May-2015 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 4

  • 4. Instruciunile din tabelul de mai jos se aplic tuturor mijloacelor de semnalizare care conin oculoare de securitate:

    Culoare Semnificaie sau scop Indicaii i precizri

    Rou Semnal de interdicie Atitudini periculoase

    Pericol-alarm Stop, oprire, dispozitiv de oprire deurgenEvacuare

    Materiale i echipamente de prevenire istingere a incendiilor

    Identificare i localizare

    Galben sau galben-oranj

    Semnal de avertizare Atenie, precauieVerificare

    Albastru Semnal de obligaie Comportament sau aciune specificObligaia purtrii echipamentuluiindividual de protecie

    Verde Semnal de salvare sau de prim ajutorUi, ieiri, ci de acces, echipamente,posturi, ncperi

    Situaie de securitate Revenire la normal

    5. Eficiena semnalizrii nu trebuie s fie afectat de: 5.1. prezena unei alte semnalizri sau a unei alte surse de emisie de acelai tip care afecteazvizibilitatea ori audibilitatea, ceea ce implic, mai ales, urmtoarele:

    a) evitarea amplasrii unui numr excesiv de panouri la o distan prea mic unul fa de cellalt;b) a nu se utiliza concomitent dou semnale luminoase care pot fi confundate;c) a nu se utiliza un semnal luminos n apropierea altei surse luminoase asemntoare;d) a nu se folosi dou semnale sonore concomitent;e) a nu se utiliza un semnal sonor dac zgomotul din mediu este prea puternic;

    5.2. designul deficitar, numrul insuficient, amplasamentul greit, starea necorespunztoare orifuncionarea necorespunztoare a mijloacelor sau dispozitivelor de semnalizare. 6. Mijloacele i dispozitivele de semnalizare trebuie, dup caz, s fie curate, ntreinute, verificate,reparate periodic i, dac este necesar, nlocuite astfel nct s se asigure meninerea calitilor lorintrinseci i/sau funcionale. 7. Numrul i amplasarea mijloacelor sau dispozitivelor de semnalizare care trebuie instalate sestabilesc n funcie de importana riscurilor, a pericolelor ori de zona care trebuie acoperit. 8. Semnalizrile care necesit o surs de energie pentru funcionare trebuie s fie prevzute cualimentare de rezerv, pentru cazul ntreruperii alimentrii cu energie, cu excepia situaiei n care risculdispare odat cu ntreruperea acesteia. 9. Un semnal luminos i/sau sonor trebuie s indice, prin declanarea sa, nceputul aciunii respective;durata semnalului trebuie s fie att ct o impune aciunea. Semnalul luminos sau acustic trebuie s fie reconectat imediat dup fiecare utilizare. 10. Semnalele luminoase i acustice trebuie s fac obiectul unei verificri a bunei lor funcionri i aeficienei lor reale, nainte de punerea n funciune i, ulterior, prin verificri periodice. 11. Trebuie s fie luate msuri adecvate suplimentare sau de nlocuire n cazul n care auzul sauvederea lucrtorilor n cauz este limitat, inclusiv datorit purtrii echipamentelor individuale deprotecie.[{*} ] 12. Zonele, slile sau incintele utilizate pentru depozitarea substanelor sau a amestecurilorpericuloase n cantiti semnificative trebuie s fie semnalizate printr-un panou de avertizare

    Hotarire 971 26-07-2006 Guvernul UTG colectie republicari 1 28-May-2015 se aplica de la: 28-May-2015 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 5

  • corespunztor, ales dintre cele prevzute la pct. 3.2 din anexa nr. 2, sau trebuie marcate n conformitate cupct. 1 din anexa nr. 3, exceptnd cazul n care etichetele de pe fiecare ambalaj sau container suntsuficiente n acest scop. n cazul n care nu exist niciun panou de avertizare echivalent la pct. 3.2 din anexa nr. 2 care savertizeze persoanele cu privire la substane sau amestecuri chimice periculoase, trebuie utilizatpictograma de pericol relevant, astfel cum se prevede n anexa V la Regulamentul (CE) nr. 1.272/2008 alParlamentului European i al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind clasificarea, etichetarea iambalarea substanelor i a amestecurilor, de modificare i de abrogare a Directivelor 67/548/CEE i1999/45/CE, precum i de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.907/2006, publicat n Jurnalul Oficialal Uniunii Europene, seria L, nr. 353 din 31 decembrie 2008, aa cum a fost modificat prinamendamentele sale, denumit n continuare Regulamentul nr. 1.272/2008. (punct modificat prin art. I pct. 2 din H.G. nr. 359/2015 - publicat la 28 mai 2015, n vigoare de la 1iunie 2015)

    ANEXA Nr. 2

    CERINE MINIME GENERALEprivind panourile de semnalizare

    1. Caracteristici intrinseci 1.1. Forma i culorile panourilor sunt definite la pct. 3, n funcie de obiectul lor specific, respectivpanouri de interzicere, avertizare, obligativitate, salvare sau de prim ajutor, precum i panouri privindmateriale i echipamente de stingere a incendiilor. 1.2. Pictogramele trebuie s fie ct mai simple posibil i trebuie evitate detaliile inutile. 1.3. Pictogramele utilizate pot fi uor diferite sau mai detaliate dect cele prezentate la pct. 3, cucondiia ca semnificaia lor s rmn neschimbat i nicio diferen sau adaptare s nu provoaceconfuzie asupra semnificaiei. 1.4. Panourile trebuie confecionate dintr-un material ct mai rezistent la ocuri, intemperii i agresiunicauzate de mediul ambiant. 1.5. Dimensiunile i caracteristicile colorimetrice i fotometrice ale panourilor trebuie s asigure o bunvizibilitate i nelegere a mesajului acestora. 2. Condiii de utilizare 2.1. Panourile trebuie instalate, n principiu, la o nlime corespunztoare, orientate n funcie deunghiul de vedere, inndu-se seama de eventualele obstacole, fie la intrarea ntr-o zon n cazul unui riscgeneral, fie n imediata apropiere a unui risc determinat sau a obiectului ce trebuie semnalat, i ntr-un locbine iluminat, uor accesibil i vizibil. n cazul n care condiiile de iluminare natural sunt precare, trebuie utilizate culori fosforescente,materiale reflectorizante sau iluminare artificial, fr a aduce atingere prevederilor legislaiei naionalecare transpun Directiva 89/654/CEE. 2.2. Panoul trebuie nlturat cnd situaia care l justific nu mai exist. 3. Panouri utilizate 3.1. Panouri de interdicie Caracteristici intrinseci:

    a) form rotund;b) pictogram neagr pe fond alb, margine i band diagonal roii (partea roie trebuie s ocupe celpuin 35% din suprafaa panoului).

    Hotarire 971 26-07-2006 Guvernul UTG colectie republicari 1 28-May-2015 se aplica de la: 28-May-2015 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 6

  • Fumatul interzis Fumatul i focul deschis interzise Interzis accesul pietonilor

    Interzis stingerea cu ap Accesul interzis persoanelorneautorizate

    Ap nepotabil

    Interzis vehiculelor de manipularea mrfurilor

    A nu se atinge

    3.2 Panouri de avertizare Caracteristici intrinseci:

    a) form triunghiularb) pictogram neagr pe fond galben, margine neagr (partea galben trebuie s acopere cel puin50 % din suprafaa panoului).

    Materiale inflamabile Materiale explozive Materiale toxice

    Hotarire 971 26-07-2006 Guvernul UTG colectie republicari 1 28-May-2015 se aplica de la: 28-May-2015 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 7

  • Materiale corozive Materiale radioactive Greuti suspendate

    Vehicule de manipulare Pericol electric

    Pericol general

    *Acest panou de avertizare nu estefolosit pentru a avertiza persoanelecu privire la substane sauamestecuri chimice periculoase, cuexcepia cazurilor n care acestaeste folosit n conformitate cu atreia tez a pct. 5 din anexa nr. 3pentru a indica depozitarea desubstane sau amestecuripericuloase. (not de subsolintrodus prin art. I pct. 4 dinH.G. nr. 359/2015 - publicat la28 mai 2015, n vigoare de la 1iunie 2015)

    Radiaii laser

    [{*} ]

    Materiale comburante sauoxidante

    (text modificat prin art. I pct. 5din H.G. nr. 359/2015 - publicatla 28 mai 2015, n vigoare de la 1

    iunie 2015)

    Radiaii neionizante

    Hotarire 971 26-07-2006 Guvernul UTG colectie republicari 1 28-May-2015 se aplica de la: 28-May-2015 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 8

  • Cmp magnetic puternic Pericol de mpiedicare Cdere cu denivelare

    Risc biologic

    Temperaturi sczute

    [{*} ]

    Materiale nocive sau iritante

    (panou abrogat de la 1 iunie 2015prin art. I pct. 3 din H.G. nr.

    359/2015 - publicat la 28 mai2015)

    3.2.1. Panoul "Materiale inflamabile" se utilizeaz i n lipsa unui panou specific pentru temperaturinalte.[{*} ] 3.2.2. Fondul panoului "Materiale nocive sau iritante" poate fi n mod excepional de culoareportocalie, dac aceast culoare se justific n raport cu un panou similar existent privind circulaiarutier. (punct abrogat de la 1 iunie 2015 prin art. I pct. 6 din H.G. nr. 359/2015 - publicat la 28 mai2015) 3.3 Panouri de obligativitate Caracteristici intrinseci:

    a) form rotund;b) pictogram alb pe fond albastru (partea albastr trebuie s ocupe cel puin 50 % din suprafaapanoului).

    Hotarire 971 26-07-2006 Guvernul UTG colectie republicari 1 28-May-2015 se aplica de la: 28-May-2015 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 9

  • Protecie obligatorie a ochilor Protecie obligatorie a capului Protecie obligatorie a urechilor

    Protecie obligatorie a cilorrespiratorii

    Protecie obligatorie a picioarelor Protecie obligatorie a minilor

    Protecie obligatorie a corpului Protecie obligatorie a feei Protecie individual obligatoriempotriva cderii de la nlime

    Trecere obligatorie pentru pietoni Obligaii generale(nsoit, dac este cazul, de un

    panou suplimentar)

    3.4. Panouri de salvare i acordarea primului ajutor Caracteristici intrinseci:

    a) form dreptunghiular sau ptratb) pictogram alb pe fond verde (partea verde trebuie s acopere cel puin 50 % din suprafaapanoului).

    Hotarire 971 26-07-2006 Guvernul UTG colectie republicari 1 28-May-2015 se aplica de la: 28-May-2015 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 10

  • Direcii de urmat(indicaii suplimentare)

    Telefon pentru primul-ajutor sau salvare

    Brancard Du de securitate Curirea ochilor

    Centru de prim-ajutor

    Ci/Ieiri de salvare

    3.5 Panouri privind materialele sau echipamentele necesare pentru prevenirea i stingerea incendiilor Caracteristici intrinseci:

    a) form dreptunghiular sau ptrat;b) pictogram alb pe fond rou (partea roie trebuie s acopere cel puin 50 % din suprafaapanoului).

    Hotarire 971 26-07-2006 Guvernul UTG colectie republicari 1 28-May-2015 se aplica de la: 28-May-2015 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 11

  • Furtun de incendiu Scar Extinctor Telefon pentru cazurilede incendiu

    Direcii de urmat(indicaii suplimentare)

    ANEXA Nr. 3

    CERINE MINIMEprivind semnalizarea pe recipiente i conducte

    [{*} ] 1. Containerele utilizate la locul de munc pentru substane sau amestecuri chimice clasificate cafiind periculoase conform criteriilor pentru clasele de pericol fizic sau pentru sntate, n conformitate cuRegulamentul (CE) nr. 1.272/2008 al Parlamentului European i al Consiliului din 16 decembrie 2008privind clasificarea, etichetarea i ambalarea substanelor i a amestecurilor, de modificare i de abrogarea Directivelor 67/548/CEE i 1999/45/CE, precum i de modificare a Regulamentului (CE) nr.1.907/2006, aa cum a fost modificat prin amendamentele sale (Regulamentul nr. 1.272/2008), icontainerele utilizate pentru depozitarea unor astfel de substane sau amestecuri periculoase, precum iconductele situate la vedere i care conin sau transport astfel de substane i amestecuri periculoasetrebuie s fie etichetate cu pictograme de pericol relevante, n conformitate cu dispoziiile regulamentuluirespectiv. Prima tez nu se aplic containerelor folosite la locul de munc pentru perioade scurte de timp i nicicontainerelor al cror coninut se schimb frecvent, n cazul n care se iau msuri alternative adecvate, nspecial pentru informare i/sau formare, asigurndu-se astfel un nivel uniform de protecie. Etichetele prevzute la prima tez pot fi:

    a) nlocuite cu panourile de avertizare stabilite n anexa nr. 2, prelundu-se aceeai pictogram sausimbol. n cazul n care nu exist niciun panou de avertizare echivalent la pct. 3.2 din anexa nr. 2,trebuie utilizat pictograma de pericol relevant stabilit n anexa V la Regulamentul nr. 1.272/2008;b) completate cu informaii suplimentare, cum ar fi numele i/sau formula substanei sauamestecului periculos i detalii privind pericolul;c) completate sau nlocuite cu panouri care sunt aplicabile n Uniunea European pentru transportulsubstanelor sau amestecurilor periculoase, n cazul transportului containerelor la locul unde selucreaz.

    Hotarire 971 26-07-2006 Guvernul UTG colectie republicari 1 28-May-2015 se aplica de la: 28-May-2015 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 12

  • (punct modificat prin art. I pct. 7 din H.G. nr. 359/2015 - publicat la 28 mai 2015, n vigoare de la 1iunie 2015) 1.1. Prevederile pct. 1 nu se aplic recipientelor folosite la locul de munc pentru o perioad scurt detimp i recipientelor al cror coninut se schimb frecvent, cu condiia s se ia msuri alternativeadecvate care garanteaz acelai nivel de protecie, n special pentru informarea i/sau instruirealucrtorilor. 1.2. Etichetele prevzute la pct. 1 pot fi:

    a) nlocuite cu panourile de avertizare prevzute n anexa nr. 2, prelundu-se aceeai pictogram sauacelai simbol;b) completate cu informaii suplimentare, ca de exemplu numele i/sau formula substanei sau alepreparatului periculos i detalii privind riscul;c) completate sau nlocuite cu panouri pentru transportul substanelor sau preparatelor periculoase,n cazul transportului recipientelor la locul de munc.

    2. Semnalizarea trebuie s fie amplasat n urmtoarele condiii:

    a) pe partea/prile vizibil/vizibile;b) sub form rigid, autocolant sau pictat.

    3. Caracteristicile intrinseci prevzute la pct. 1.4 din anexa nr. 2 i condiiile de utilizare prevzute lapct. 2 din anexa nr. 2 privind panourile de semnalizare de aplic, dac este cazul, etichetrii prevzute lapct. 1 din prezenta anex. 4. Fr a aduce atingere prevederilor pct. 1, 2 i 3, etichetele utilizate pe conducte trebuie amplasatevizibil, n vecintatea locurilor care prezint cele mai mari pericole, cum ar fi vanele i punctele deracordare, i la distane aproximativ egale.[{*} ] 5. Suprafeele, slile sau incintele utilizate pentru depozitarea substanelor sau a amestecurilorpericuloase n cantiti mari trebuie s fie semnalizate printr-un panou de avertizare corespunztor.Aceste panouri trebuie s fie dintre cele enumerate la pct. 3.2 din anexa nr. 2 sau marcate n conformitatecu pct. 1 din prezenta anex. Face excepie cazul n care ambalajele sau recipientele sunt etichetate corespunztor, inndu-se seamade prevederile pct. 1.5 din anexa nr. 2 referitoare la dimensiuni." Depozitarea mai multor substane sau preparate periculoase poate fi indicat prin panoul de avertizarepericol general. Panourile sau etichetele menionate anterior trebuie s fie plasate, dup caz, n apropierea suprafeeide depozitare sau pe ua de acces la depozitul respectiv. (punct modificat prin art. I pct. 8 din H.G. nr. 359/2015 - publicat la 28 mai 2015, n vigoare de la 1iunie 2015)

    ANEXA Nr. 4

    CERINE MINIMEprivind identificarea i localizarea echipamentelor destinate prevenirii i stingerii incendiilor

    1. Observaie preliminar Prezenta anex se aplic echipamentului destinat exclusiv prevenirii i stingerii incendiilor. 2. Echipamentele folosite la prevenirea i stingerea incendiilor trebuie identificate prin utilizarea uneianumite culori pentru echipament i prin amplasarea unui panou de localizare i/sau prin utilizarea uneiculori specifice pentru locul unde se afl echipamentele respective ori punctele de acces la acestea. 3. Aceste echipamente se identific prin culoarea roie. Suprafaa roie trebuie s fie suficient de marepentru a permite identificarea rapid a echipamentului.

    Hotarire 971 26-07-2006 Guvernul UTG colectie republicari 1 28-May-2015 se aplica de la: 28-May-2015 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 13

  • 4. Panourile prevzute la pct. 3.5 din anexa nr. 2 trebuie utilizate pentru a marca localizarea acestorechipamente.

    ANEXA Nr. 5

    CERINE MINIMEprivind semnalizarea obstacolelor i a locurilor periculoase i pentru marcarea cilor de circulaie

    1. Semnalizarea obstacolelor i a locurilor periculoase 1.1. Marcarea locurilor cu risc de lovire de un obstacol i de cdere a obiectelor i persoanelor se face ninteriorul zonelor construite ale ntreprinderii, n care lucrtorii au acces n cursul activitii lor, princuloarea galben alternativ cu culoarea neagr sau culoarea roie alternativ cu culoarea alb. 1.2. Dimensiunile marcajului trebuie s in seama de dimensiunile obstacolului sau ale loculuipericulos semnalat. 1.3. Benzile galben-negre sau rou-albe trebuie s fie nclinate la circa 45 i s aib dimensiunileaproximativ egale. 2. Marcarea cilor de circulaie 1.4. Exemplu:

    2.1. Cile de circulaie a vehiculelor trebuie marcate clar prin benzi continue, avnd o culoare perfectvizibil, de preferin alb sau galben, inndu-se seama de culoarea solului, n cazul n care destinaiai echipamentul ncperilor impun acest lucru pentru protecia lucrtorilor. 2.2. Benzile trebuie amplasate astfel nct s se in seama de distanele de securitate necesare ntrevehiculele care pot circula n zon i orice obiect aflat n apropiere, precum i ntre pietoni i vehicule. 2.3. Cile permanente de circulaie situate n exterior, n zonele construite, trebuie marcate la fel. Facexcepie cele care sunt prevzute cu trotuare sau bariere corespunztoare.

    ANEXA Nr. 6

    CERINE MINIMEprivind semnalele luminoase

    1. Caracteristici intrinseci 1.1. Lumina emis de un semnal trebuie s produc un contrast luminos adecvat mediului, n funcie decondiiile de utilizare prevzute, fr s antreneze fenomenul de orbire, prin intensitate prea puternic,sau vizibilitate redus, ca urmare a iluminrii insuficiente. 1.2. Suprafaa luminoas care emite un semnal poate avea o culoare uniform sau poate conine opictogram pe un fond determinat. 1.3. Culoarea uniform trebuie s corespund tabelului de culori i semnificaiei acestora carefigureaz la pct. 4 din anexa nr. 1. 1.4. Atunci cnd semnalul conine o pictogram, aceasta trebuie s fie n conformitate cu cerinelecorespunztoare prevzute n anexa nr. 2. 2. Reguli specifice de utilizare 2.1. Dac un dispozitiv poate emite att un semnal continuu, ct i unul intermitent, semnalulintermitent va fi utilizat pentru a indica, n raport cu semnalul continuu, un nivel mai ridicat de pericol sau

    Hotarire 971 26-07-2006 Guvernul UTG colectie republicari 1 28-May-2015 se aplica de la: 28-May-2015 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 14

  • o urgen mai mare de intervenie ori de aciune solicitat sau impus. Durata fiecrui impuls luminos i frecvena impulsurilor unui semnal luminos intermitent trebuiestabilite astfel nct:

    a) s asigure o bun percepie a mesajului;b) s evite orice confuzie, att ntre diferitele semnale luminoase, ct i cu un semnal luminoscontinuu.

    2.2. Dac un semnal luminos intermitent este utilizat n locul unui semnal acustic sau n completareaacestuia, codul semnalului luminos trebuie s fie identic. 2.3. Un dispozitiv care emite un semnal luminos utilizabil n caz de pericol grav trebuie s fiesupravegheat n mod special sau s fie prevzut cu un bec de rezerv.

    ANEXA Nr. 7

    CERINE MINIMEprivind semnalele acustice

    1. Caracteristici intrinseci 1.1. Un semnal acustic trebuie:

    a) s aib un nivel sonor considerabil mai nalt fa de zgomotul ambiant, astfel nct s poat fiauzit, fr s fie excesiv sau suprtor;b) s poat fi recunoscut uor, n special dup durata impulsurilor, distana dintre impulsuri saugrupuri de impulsuri, i s poat fi difereniat uor de orice alt semnal acustic i de zgomoteleambientale.

    1.2. Dac un dispozitiv poate emite un semnal acustic att cu frecven variabil, ct i cu frecvenconstant, frecvena variabil va fi utilizat pentru a indica, n raport cu frecvena constant, un nivel mairidicat de pericol, o urgen crescut de intervenie sau o aciune impus/solicitat. 2. Codul care trebuie utilizat Sunetul semnalului de evacuare trebuie s fie continuu.

    ANEXA Nr. 8

    CERINE MINIMEprivind comunicarea verbal

    1. Caracteristici intrinseci 1.1. Comunicarea verbal se stabilete ntre un vorbitor sau un emitor i unul ori mai muli auditori,sub forma unui limbaj format din texte scurte, grupuri de cuvinte i/sau cuvinte izolate, eventualcodificate. 1.2. Mesajele verbale trebuie s fie ct mai scurte, simple i clare. 1.3. Calitile de comunicare ale vorbitorului i facultile auditive ale auditorilor trebuie s asigure ocomunicare verbal sigur. 1.4. Comunicarea verbal poate fi direct, utiliznd vocea uman, sau indirect, prin voce uman oriartificial, difuzat prin oricare mijloc corespunztor. 2. Reguli specifice de utilizare 2.1. Persoanele implicate trebuie s cunoasc bine limbajul utilizat, pentru a putea pronuna i nelegecorect mesajul verbal i pentru a adopta, n consecin, comportamentul corespunztor n domeniul

    Hotarire 971 26-07-2006 Guvernul UTG colectie republicari 1 28-May-2015 se aplica de la: 28-May-2015 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 15

  • securitii i/sau al sntii. 2.2. Dac comunicarea verbal este utilizat n locul sau complementar unui gest-semnal, trebuiefolosite cuvinte-cod, ca de exemplu:

    a) start - pentru a indica nceperea comenzii;b) stop - pentru a ntrerupe sau a termina o micare;c) oprete - pentru a opri operaiunea;d) ridic - pentru a ridica o greutate;e) coboar - pentru a cobor o greutate;

    f)nainteg)napoih)dreaptai)stnga

    } sensul micrilor respective trebuie coordonate, cnd este cazul, cu gesturile desemnalizare corespunztoare;

    j) pericol - pentru a solicita oprirea de urgen;k) repede - pentru a accelera o micare, din motive de securitate.

    ANEXA Nr. 9

    CERINE MINIMEprivind gesturile-semnal

    1. Caracteristici 1.1. Gesturile-semnal trebuie s fie precise, simple, ample, uor de executat i de neles i binedifereniate de alte gesturi-semnal. 1.2. Utilizarea n acelai timp a ambelor brae trebuie s se fac n mod simetric i pentru executareaunui singur gest-semnal. 1.3. Gesturile utilizate pot varia uor sau pot fi mai detaliate n raport cu reprezentrile prevzute la pct.3, cu condiia s respecte caracteristicile prezentate la pct. 1.1 i 1.2, cu condiia ca semnificaia inelegerea lor s fie cel puin echivalente. 2. Reguli de utilizare specifice 2.1. Persoana care emite semnale, denumit agent de semnalizare, transmite instruciunile demanevr, utiliznd gesturi-semnal, ctre persoana care recepioneaz semnale, denumit operator. 2.2. Agentul de semnalizare trebuie s poat urmri vizual desfurarea manevrelor, fr a se afla npericol din cauza acestora. 2.3. Responsabilitile agentului de semnalizare sunt exclusiv direcionarea manevrelor i asigurareasecuritii lucrtorilor aflai n apropiere. 2.4. n situaia n care nu sunt ndeplinite condiiile prevzute la pct. 2.2, trebuie s se prevad ncunul sau mai muli ageni de semnalizare. 2.5. Atunci cnd nu poate executa ordinele primite cu garaniile de securitate necesare, operatorultrebuie s ntrerup manevrele n curs pentru a cere noi instruciuni. 2.6. Accesorii pentru semnalizarea prin gesturi 2.6.1. Agentul de semnalizare trebuie s poat fi uor recunoscut de ctre operator. 2.6.2. Agentul de semnalizare trebuie s poarte unul sau mai multe elemente de recunoatere adecvate,de exemplu: vest, casc, manoane, banderole, palete. 2.6.3. Elementele de recunoatere trebuie s fie viu colorate, de preferin toate de aceeai culoare,utilizat exclusiv de agentul de semnalizare. 3. Gesturi codificate utilizabile

    Hotarire 971 26-07-2006 Guvernul UTG colectie republicari 1 28-May-2015 se aplica de la: 28-May-2015 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 16

  • Observaii preliminare: Ansamblul gesturilor codificate, indicate mai jos, nu aduce atingere folosirii altor coduri care vizeazaceleai manevre, aplicabile la nivel naional n anumite sectoare de activitate.

    A) Gesturi generale:

    Semnificaie Descriere Ilustrare

    STARTAtenienceperea executriicomenzii

    Braele ntinse orizontal, cu palmele ndreptate nfa

    STOPntreruperencheierea micrii

    Braul drept orientat n sus, cu palma ndreptat nfa

    SFRITUL operaiunii Minile mpreunate la nivelul pieptului

    B) Micri verticale:

    Semnificaie Descriere Ilustrare

    RIDICAREBraul drept ndreptat n sus, cu palma orientat nfa i descriind lent un cerc

    COBORREBraul drept ndreptat n jos, cu palma spreinterior i descriind lent un cerc

    DISTANVERTICAL

    Se indic distana necesar cu ajutorul minilor

    C) Micri orizontale:

    Hotarire 971 26-07-2006 Guvernul UTG colectie republicari 1 28-May-2015 se aplica de la: 28-May-2015 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 17

  • Semnificaie Descriere Ilustrare

    NAINTE Braele ndoite, cu palmele n sus; antebraele sendreapt lent spre partea superioar a corpului

    NAPOI Braele ndoite, cu palmele n jos; antebraele sendreapt lent spre partea inferioar a corpului

    La DREAPTAn raport cu agentul de

    semnalizare

    Braul drept ntins, aproximativ orizontal, cupalma ndreptat n jos se execut lent micri alebraului ctre dreapta

    La STNGAn raport cu agentul de

    semnalizare

    Braul stng ntins, aproximativ orizontal, cupalma ndreptat n jos se execut lent micri alebraului ctre stnga

    DISTANORIZONTAL

    Se indic cu minile distana necesar.

    D) Pericol:

    Semnificaie Descriere Ilustrare

    PERICOL:Oprire sau oprire deurgen

    Ambele brae orientate n sus, cu palmelendreptate n fa

    MICRI RAPIDE Gesturile codificate care comand micriletrebuie executate cu rapiditate

    MICRI LENTE Gesturile codificate care comand micriletrebuie executate foarte lent

    Lista actelor modificatoare:

    1. 28 mai 2015 cu intrare n vigoare la 1 iunie 2015 - H.G. nr. 359/2015 pentru modificarea icompletarea unor acte normative din domeniul securitii i sntii n munc, publicat nMonitorul Oficial nr. 374 din 28 mai 2015.

    Hotarire 971 26-07-2006 Guvernul UTG colectie republicari 1 28-May-2015 se aplica de la: 28-May-2015 - Text prelucrat de UltraTech Group

    LexNavigator(TM) - Copyright UltraTech Group Pagina 18