hg 140-2005

12
HOTĂRÂRE Nr. 140 din 24 februarie 2005 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 891/2004 privind stabilirea unor măsuri de supraveghere a pieţei produselor din domeniile reglementate, prevăzute în Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformităţii produselor EMITENT: GUVERNUL ROMÂNIEI PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 219 din 15 martie 2005 În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. ART. 1 Hotărârea Guvernului nr. 891/2004 privind stabilirea unor măsuri de supraveghere a pieţei produselor din domeniile reglementate, prevăzute în Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformităţii produselor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 620 din 8 iulie 2004, se modifică şi se completează după cum urmează: 1. La articolul 1 alineatul (4), litera b) va avea următorul cuprins: "b) cei responsabili de introducerea pe piaţă sau punerea în funcţiune a produselor acţionează pentru ca produsele neconforme să fie aduse în conformitate cu cerinţele reglementărilor tehnice aplicabile şi pun în aplicare măsurile dispuse de organele de control, atunci când este cazul." 2. Alineatul (6) al articolului 1 va avea următorul cuprins:

Upload: constantin-popa

Post on 08-Nov-2015

3 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

HOTRRE Nr

HOTRRE Nr. 140 din 24 februarie 2005

pentru modificarea i completarea Hotrrii Guvernului nr. 891/2004 privind stabilirea unor msuri de supraveghere a pieei produselor din domeniile reglementate, prevzute n Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitii produselor

EMITENT: GUVERNUL ROMNIEI

PUBLICAT N: MONITORUL OFICIAL NR. 219 din 15 martie 2005

n temeiul art. 108 din Constituia Romniei, republicat,

Guvernul Romniei adopt prezenta hotrre.

ART. 1

Hotrrea Guvernului nr. 891/2004 privind stabilirea unor msuri de supraveghere a pieei produselor din domeniile reglementate, prevzute n Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitii produselor, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 620 din 8 iulie 2004, se modific i se completeaz dup cum urmeaz:

1. La articolul 1 alineatul (4), litera b) va avea urmtorul cuprins:

"b) cei responsabili de introducerea pe pia sau punerea n funciune a produselor acioneaz pentru ca produsele neconforme s fie aduse n conformitate cu cerinele reglementrilor tehnice aplicabile i pun n aplicare msurile dispuse de organele de control, atunci cnd este cazul."

2. Alineatul (6) al articolului 1 va avea urmtorul cuprins:

"(6) Obiectivele supravegherii pieei privesc asigurarea c produsele sunt n conformitate cu cerinele reglementrilor tehnice aplicabile i, implicit, asigurarea proteciei sntii i securitii persoanelor, proteciei mediului, a animalelor domestice i proprietii sau a altor interese acoperite de reglementrile tehnice."

3. Alineatul (2) al articolului 4 va avea urmtorul cuprins:

"(2) Organul de control trebuie s asigure c nu exist conflicte de natura celor prevzute la art. 3."

4. Alineatul (3) al articolului 4 se abrog.

5. La articolul 6, litera b) va avea urmtorul cuprins:

"b) stabilirea msurilor ce trebuie luate de ctre productor, reprezentantul autorizat al acestuia sau de ctre alt persoan responsabil pentru introducerea pe pia sau punerea n funciune a produsului, pentru ndeplinirea conformitii, dup caz."

6. Partea introductiv de la alineatul (1) al articolului 8 va avea urmtorul cuprins:

"ART. 8

(1) Monitorizarea produselor introduse pe pia sau puse n funciune se realizeaz, dup caz, n principal, prin:"

7. La articolul 8 alineatul (1), litera a) va avea urmtorul cuprins:

"a) vizitarea regulat a locurilor unde se comercializeaz i se depoziteaz produsele;"

8. Alineatul (4) al articolului 8 va avea urmtorul cuprins:

"(4) Organul de control poate monitoriza produsele prezentate la trguri, expoziii, demonstraii i altele asemenea i verific dac pentru produsele care nu corespund cerinelor prevzute n reglementrile tehnice aplicabile sunt furnizate indicaii vizibile care s precizeze clar c astfel de produse nu pot fi comercializate sau puse n funciune n Romnia sau n Comunitatea European nainte de a fi realizate conform cerinelor reglementrilor tehnice aplicabile."

9. Articolul 10 va avea urmtorul cuprins:

"ART. 10

Pot fi verificate prin verificri formale, dup caz, prezena i modul de aplicare a marcajului, disponibilitatea declaraiei de conformitate EC, informaiile ce nsoesc produsul i/sau corecta alegere a procedurilor de evaluare a conformitii."

10. Alineatul (2) al articolului 13 va avea urmtorul cuprins:

"(2) Neprezentarea documentaiei tehnice n condiiile prevzute la alin. (1) poate constitui un motiv suficient pentru a pune la ndoial conformitatea produsului cu cerinele din reglementarea tehnic aplicabil."

11. Alineatul (1) al articolului 14 va avea urmtorul cuprins:

"ART. 14

(1) Declaraia de conformitate EC i documentaia tehnic trebuie s fie puse la dispoziie organului de control de ctre productor, reprezentantul autorizat al acestuia sau de ctre alt persoan responsabil pentru introducerea pe pia sau punerea n funciune a produsului, conform prevederilor reglementrilor tehnice."

12. La articolul 15, literele a) i b) vor avea urmtorul cuprins:

"a) pentru ndeplinirea conformitii, organul de control poate solicita productorului, reprezentantului autorizat al acestuia sau altei persoane responsabile pentru introducerea pe pia sau punerea n funciune a produsului, dup caz, s realizeze conformitatea cu prevederile din reglementrile tehnice aplicabile produsului introdus pe pia sau care este pus n funciune;

b) n situaia n care msurile iniiale nu au condus la rezultatele ateptate sau rezultatele obinute sunt considerate insuficiente, organul de control va lua msurile potrivite pentru a restriciona sau a interzice introducerea pe pia sau punerea n funciune a produsului n cauz i/sau pentru a asigura retragerea lui de pe pia. Retragerea de pe pia a produselor neconforme poate fi cerut s fie realizat de ctre productor, reprezentantul su autorizat sau de ctre alt persoan responsabil pentru introducerea pe pia sau punerea n funciune a produsului."

13. Alineatul (4) al articolului 16 va avea urmtorul cuprins:

"(4) Orice decizie luat privind restricionarea sau interzicerea introducerii pe pia ori punerii n funciune sau privind retragerea de pe pia a unor produse trebuie s fie motivat, productorul, reprezentantul autorizat al acestuia sau alt persoan responsabil pentru introducerea pe pia sau punerea n funciune a produsului, dup caz, trebuind s fie informat n scris n acest sens. Aceast comunicare va conine, de asemenea, informaii n legtur cu dreptul celui n cauz de a contesta decizia, precum i cu termenul n care contestaia poate fi fcut, cu respectarea prevederilor Ordonanei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraveniilor, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 180/2002, cu modificrile ulterioare."

14. Articolul 19 va avea urmtorul cuprins:

"ART. 19

Persoanele fizice sau juridice care desfoar activiti de comercializare ulterior introducerii pe pia a produselor, denumite n continuare distribuitori, trebuie s fie capabile s identifice, dup caz, productorul, reprezentantul autorizat al acestuia sau alt persoan responsabil pentru introducerea pe pia sau punerea n funciune a produsului ori persoana care i-a furnizat produsul."

15. La articolul 22, literele a) i b) vor avea urmtorul cuprins:

"a) s acioneze n colaborare cu productorii, reprezentanii autorizai ai acestora sau cu alte persoane responsabile pentru introducerea pe pia sau punerea n funciune a produselor, pentru prevenirea introducerii pe pia sau punerii n funciune a produselor neconforme i pentru informarea utilizatorilor asupra aspectelor privind sntatea i securitatea;

b) s previn sau s solicite prevenirea, de ctre productori, reprezentanii autorizai ai acestora sau de ctre alte persoane responsabile pentru introducerea pe pia sau punerea n funciune a produselor, a persoanelor care ar putea fi supuse riscurilor ca urmare a introducerii pe pia sau a punerii n funciune a produselor neconforme;"

16. Alineatele (1) i (3) ale articolului 23 vor avea urmtorul cuprins:

"ART. 23

(1) Msura privind restricionarea ori interzicerea introducerii pe pia sau punerii n funciune a unui produs ori retragerea acestuia de pe pia, prevzut la art. 20 alin. (1), n cazul n care neconformitatea este stabilit cu referire la o eroare sistematic de proiectare sau la ntreaga serie de produse fabricate, orict de limitat ar fi seria, conduce la invocarea clauzei de salvgardare, n situaia n care reglementarea tehnic aplicabil produsului prevede aceast cerin.

..........................................................................

(3) Msura naional de restricionare ori de interzicere a introducerii pe pia sau punerii n funciune a unui produs ori de retragere a unui produs de pe pia trebuie s fie bazat pe dovezi care s constituie mijloace suficiente pentru demonstrarea erorilor privind proiectarea produsului sau fabricarea acestuia i care s indice un pericol previzibil, potenial sau actual ori alt neconformitate substanial, chiar i n situaia n care produsele sunt corect fabricate, instalate, ntreinute i folosite conform scopului propus sau rezonabil prevzut."

17. Alineatul (1) al articolului 24 va avea urmtorul cuprins:

"ART. 24

(1) Autoritile competente informeaz Comisia European c invoc clauza de salvgardare imediat dup nceperea aciunii ce implic restricionarea ori interzicerea introducerii pe pia sau punerii n funciune a produselor periculoase sau neconforme ori retragerea de pe pia a acestora. n condiiile n care reglementarea tehnic impune, autoritile competente vor informa i statele membre ale Uniunii Europene n legtur cu aceast decizie."

18. La articolul 25, literele b) i e) vor avea urmtorul cuprins:

"b) numele i adresa productorului, ale reprezentantului autorizat al acestuia i suplimentar, dac este necesar, numele i adresa altei persoane responsabile pentru introducerea pe pia sau punerea n funciune a produselor, dup caz;

..........................................................................

e) informaii asupra procedurii care a fost folosit de ctre organul de control pentru verificarea conformitii produsului;"

19. Articolul 26 va avea urmtorul cuprins:

"ART. 26

Autoritatea competent este obligat s aplice orice decizie a Comisiei Europene luat la nivel european, care privete restricionarea liberei circulaii a mrfurilor."

20. Dup articolul 26 se introduce un nou articol, articolul 26^1, cu urmtorul cuprins:

"ART. 26^1

Dac n urma analizei Comisia European consider c invocarea clauzei de salvgardare nu se justific, notificarea prevzut la art. 24 alin. (1) va fi retras; n baza comunicrii realizate de ctre Comisia European, autoritatea competent va ntreprinde msurile necesare pentru restabilirea liberei circulaii a mrfurilor."

21. Alineatul (1) al articolului 29 va avea urmtorul cuprins:

"ART. 29

(1) n situaia n care productorul, reprezentantul autorizat al acestuia sau alt persoan responsabil pentru introducerea pe pia sau punerea n funciune a produselor nu i are sediul pe teritoriul Romniei, n scopul de a obine informaii privind declaraia de conformitate EC sau detalii n legtur cu documentaia tehnic ori pentru a primi informaii referitoare la lanul de distribuie a produsului n vederea lurii de msuri justificate mpotriva tuturor celor care sunt responsabili pentru introducerea pe pia sau punerea n funciune a unui produs care nu respect cerinele reglementrilor tehnice aplicabile, organul de control va contacta autoritatea de supraveghere a pieei din statul membru n care este nregistrat acel productor, reprezentant autorizat al acestuia sau acea alt persoan responsabil pentru introducerea pe pia sau punerea n funciune a produselor, dup caz. Dac un organism notificat a fost implicat, organul de control va contacta, de asemenea, i autoritatea de supraveghere a pieei din statul membru n a crui jurisdicie se afl acel organism notificat."

22. Articolul 30 va avea urmtorul cuprins:

"ART. 30

(1) Entitile cu responsabiliti privind supravegherea n utilizare a produselor, n situaia n care obligaia privind supravegherea pieei nu le revine conform prevederilor reglementrilor tehnice, informeaz organele de control responsabile cu privire la neconformitile constatate n timpul exercitrii funciei lor, dac aceste neconformiti privesc proiectarea sau fabricarea produselor ori dac din analiza factorilor ce au generat un incident rezult c produsul nu era conform cerinelor reglementrilor tehnice aplicabile, n momentul introducerii pe pia sau punerii n funciune.

(2) Organul de control este obligat s primeasc i s analizeze reclamaiile consumatorilor sau ale altor utilizatori ai produsului ori ale productorilor, reprezentanilor autorizai ai acestora sau ale altor persoane responsabile pentru introducerea pe pia sau punerea n funciune a produselor, referitor la concurena neloial, i s acioneze n sensul ntreprinderii msurilor ce se impun. n toate situaiile organul de control va comunica celor care au formulat reclamaiile informaii privind rezultatele obinute n mod direct n urma investigrii subiectului ce a fcut obiectul reclamaiei, cu respectarea prevederilor art. 5."

23. Articolul 31 va avea urmtorul cuprins:

"ART. 31

Contravaloarea mrfurilor i a eantioanelor prelevate pentru verificarea conformitii produselor cu cerinele aplicabile, precum i cheltuielile ocazionate de examinarea i ncercarea produselor n laboratoare se suport de ctre organul de control. Dac n urma testrii se stabilete c productorul, reprezentantul autorizat al acestuia sau alt persoan responsabil de introducerea pe pia sau punerea n funciune a produsului a introdus pe pia ori a pus n funciune un produs care nu respect cerinele din reglementrile tehnice aplicabile, organul de control recupereaz cheltuielile efectuate de la cel care a introdus pe pia sau a pus n funciune produsul neconform, dup caz."

24. Alineatul (2) al articolului 32 va avea urmtorul cuprins:

"(2) Punerea la dispoziie contra cost sau gratuit a produselor dovedite neconforme, precum i a celor interzise sau restricionate temporar de la introducere pe pia sau punere n funciune, conform prevederilor art. 20, determin organul de control s solicite organelor ndreptite ale statului aplicarea sanciunilor complementare: s confite aceste produse sau s impun reinerea produselor n locaii stabilite de ctre acestea, pe cheltuiala productorului, reprezentantului autorizat al acestuia sau a persoanei responsabile pentru introducerea pe pia ori punerea n funciune a produselor respective, dup caz."

25. La articolul 35, litera f) va avea urmtorul cuprins:

"f) s emit declaraii publice n care s specifice:

(i) produsele care sunt sau pot fi nesigure, productorii ori distribuitorii unor astfel de produse;

(ii) acei productori sau reprezentani autorizai ai acestora ori acele persoane responsabile pentru introducerea pe pia sau punerea n funciune a produsului, ale cror practici sau activiti privind anumite produse pot afecta negativ sntatea i sigurana persoanelor, protecia mediului, a animalelor domestice i a proprietii sau alte interese acoperite de reglementrile tehnice;

(iii) orice alte probleme care pot afecta negativ sntatea i sigurana persoanelor, protecia mediului, a animalelor domestice i a proprietii sau alte interese acoperite de reglementrile tehnice."

ART. 2

Hotrrea Guvernului nr. 891/2004 privind stabilirea unor msuri de supraveghere a pieei produselor din domeniile reglementate, prevzute n Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitii produselor, cu modificrile i completrile aduse prin prezenta hotrre, va fi republicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, dndu-se textelor o nou numerotare.

PRIM-MINISTRU

CLIN POPESCU-TRICEANU

Contrasemneaz:

p. Ministrul economiei i comerului,

Ionel Manog,

secretar de stat

Ministrul integrrii europene,

Ene Dinga

---------------