hepatita si fitoterapia

of 24 /24
FI TOT ERA PIE FOLOSIREA FITOTERAPIEI IN TRATAREA HEPATITEI VIRALE Folosirea fitoterapiei in tratarea hepatitei virale

Upload: geaninaberea

Post on 03-Dec-2015

391 views

Category:

Documents


32 download

DESCRIPTION

asistent farmacist

TRANSCRIPT

Page 1: Hepatita Si Fitoterapia

FIT OTERAP IE

FOLOSIREA FITOTERAPIEI IN TRATAREA HEPATITEI VIRALE

Folosirea fitoterapiei in

tratarea hepatitei virale

Page 2: Hepatita Si Fitoterapia

Folosirea fitoterapiei in tratarea hepatitei virale

Ficatul ocupa majoritatea spatiului drept superior al cavitatii abdominale, si se intinde transversal din partea dreapta, pana la 5-6 cm la stanga liniei mediane, iar sagital, de la peretele abdominal posterior spre xifoid pe 15-20 de cm. Greutatea ficatului la adult este de aproximativ 1200 - 1800g, in functie de greutatea corporala, constituind intre 1,8 pana la 3,1% din greutatea corporala totala; totusi, la nastere, ficatul este mai mare comparativ cu viscerele toracice si abdominale si constituie 5-6% din greutatea corporala.  Ficatul este compus din 2 lobi inegali, stang si drept. Lobul drept este de aproximativ 6 ori mai mare si prezinta atasati 2 lobi mai mici numiti: lobul cuadrat (patrat) si caudat. Lobul drept reprezinta intre jumatate si doua treimi din volumul hepatic total; totusi, din punct de vedere functional, lobul drept si lobul stang sunt de marime aproximativ egala si sunt despartiti de o linie, care se intinde de la vena cava inferioara, superior, pana la mijlocul fosei

veziculei biliare, inferior.  Ligamentul hepatoduodenal face legatura intre ficat si regiunea superioara duodenului si sustine vasele din hil si structurile canaliculare. Fisura transversa separa anterior lobul drept de lobul caudat. Membranele peritoneale formeaza ligamentul falciform, care se intinde intre ficat si peretele abdominal anterior, separandu-se pentru a forma stratul superior al ligamentului coronar si ligamentul triunghiular stang. Suprafata totala a ficatului este structurata prin directa continuitate cu organele abdominale din jur, ligamente si fascii.

Page 1

Page 3: Hepatita Si Fitoterapia

Folosirea fitoterapiei in tratarea hepatitei virale

Hepatita virala este o inflamatie a ficatului legata de o infectie virala. Leziunile ficatului din cursul hepatitelor virale sunt cauzate de doua tipuri de atingere care se conjuga: o atingere directa prin virus si o atingere indirecta prin reactie imunitara, anticorpii pacientului produsi pentru a apara organismul impotriva virusul

u i, atacand si propriul ficat. 

Cauzele pot fi : toxinele (arsenic, fosfor, cloroform etc), bacterii, virusul A (epidemica) sau B (de ser). Hepatita epidemica A sau infectioasa se ia prin alimente sau apa, saliva, sange, urina, de la persoane bolnave. Hepatita de ser B sau de inoculare se propaga prin transfuzie de sange sau ace de seringa de la persoana bolnava. Virusurile nu se distrug prin simpla sterilizare, ci numai la autoclav.

Page 2

Page 4: Hepatita Si Fitoterapia

Folosirea fitoterapiei in tratarea hepatitei virale

Hepatita C este tot una virala, fiind cea mai raspandita forma de hepatita cronica de pe intreg mapamondul. Hepatita D este o suprainfectie a ficatului care apare tot timpul simultan sau ulterior instalarii hepatitei cu virus hepatic B.

Toate hepatitele se manifesta prin oboseala, greturi, balonari, dureri ale articulatiilor mici, diaree sau constipatie, subfebra. In cazul hepatitei A, dupa o saptamana tegumentele devin galbene, urina cafenie. Apar mancarimi, urticarii. Tine 2-6 saptamani. Hepatita de ser (B) tine mai mult, icterul putand sa lipseasca si nu lasa imunitate. In hepatita ficatul se congestioneaza, isi mareste volumul, celulele hepatice se distrug, locul lor fiind luat de tesut conjunctiv cicatriceal. Grasimile in loc sa se arda se depun in ficat, astfel ca ficatul se sclerozeaza, hepatita cronica devenind ciroza hepatica. In afectiuni hepatice, culoarea epidermei este galbena. Icterul este o boala a ficatului si a vezicii biliare, care face ca fierea sa treaca in sange si sa coloreze in galben pielea, albul ochilor. Urina si fecalele prezinta modificari de culoare. Modificarea culorii pielii si mucoaselor se datoreaza pigmentilor biliari (bilirubina). Icterul poate fi provocat de un obstacol pe caile biliare (mecanic), de o alterare a celulelor hepatice (hepatic) sau de o hemoliza (eliberarea hemoglobinei din globulele rosii - hemolitic).Hepatitele in general sunt de 2 feluri: acute (atunci cand debuteaza) si cronice (atunci cand deja s-au instalat pentru toata viata)

Transmitere• Hepatita de tip A se transmite atat ereditar cat si digestiv cand nu sunt respectate normele de igiena.• Hepatitele de tip B se transmit ereditar si sexual. O sursa este bolnavul infectat. Aceasta forma se cronicizeaza si provoaca aparitiei cirozei hepatice sau carcinomul hepatic.• Hepatita tip C e cea mai periculoasa deoarece in majoritatea cazurilor evolueaza spre ciroza hepatica. Se produc modificari hepatocitare iar antigenul nu mai e recunoscut de sistemul

Page 3

Page 5: Hepatita Si Fitoterapia

Folosirea fitoterapiei in tratarea hepatitei virale

imunitar. In icter, faciesul este galben-vanat iar pielea are miros de mosc. Structura ficatului se modifica, apar noduli si disfunctii hepatice.• Hepatita tip D dat fiind faptul ca este o suprapunere peste hepatita de tip B, mareste gravitatea bolii, grabind deobicei evolutia spre ciroza hepatica.

DiagnosticDiagnosticarea se face pe baza dozarilor sangvine. Unele semne sunt comune tuturor hepatitelor: cresterea masiva a transaminazelor (enzime hepatice), dovedind distrugerea celulelor ficatului. Altele indruma spre o infectie virala: cresterea numarului de limfocite fara cresterea numarului altor globule albe. In sfarsit, serologiile specifice permit sa se identifice virusul in cauza. 

Evolutie Majoritatea hepatitelor virale sunt benigne, cu vindecare completa si spontana intr-o luna sau doua; doar cateva forme sunt grave, fie dintr-o data, fie de cele mai multe ori cand evolueaza spre cronicizare cu riscul cirozei si cancerizarii. Tratamentul consta in masuri de igiena si de dietetica ; starea de oboseala generala poate totusi sa persiste timp de cateva luni. - Hepatitele grave au o evolutie severa cu semne de insuficienta hepatica necesitand transferarea intr-un serviciu de reanimare, chiar grefa hepatica de urgenta in cazul distrugerii totale a ficatului .- Hepatitele cronice persistente au o evolutie mai lunga, simptomele existant timp de mai mult de 6 luni. Ele cer o supraveghere particulara a functiilor hepatice si a markerilor sangvini ai virusului. - Hepatitele cronice active, definite printr-o evolutie pe mai mult de 6 luni si prin caracteristici histologice, ca cele cu virusuri B si C in principal, reprezinta intre 3 si 10% din hepatitele virale. Riscul il constituie survenirea unei insuficiente hepatice si aparitia, cu timpul, a unui cancer al

Page 4

Page 6: Hepatita Si Fitoterapia

Folosirea fitoterapiei in tratarea hepatitei virale

ficatului.

Tratamente naturiste

Genţiana Genţiana este recomandată în cazurile de hepatită acută de toate tipurile, în cazurile de hepatită cronică, precum şi în cazurile de ciroză în fază incipientă. În scopul tratării acestor afecţiuni, genţiana se administrează sub formă de pulbere, pentru perioade lungi de timp (minim 6 – 8 luni).

Gutuile Salata de gutui este recomandată în caz de hepatită cronică. Această salată se prepară în modul următor: se dau pe răzătoare gutui, mere şi morcovi, apoi se adaugă miere. Se consumă la micul dejun.

Ienupărul Ienupărul se foloseşte pentru rolul său de drenare şi purificare în cazurile de hepatită, ciroză şi diabet. În aceste situaţii se ţin două cure succesive cu boabe de ienupăr, la distanţe de 3 - 5 zile una de cealaltă.

Page 5

Page 7: Hepatita Si Fitoterapia

Folosirea fitoterapiei in tratarea hepatitei virale

Măceşul Măceşul este recomandat în cazurile de hepatită virală A, B şi C. În acest sens, se recomandă maceratul la rece din pulbere de fructe de măceş.  Maceratul la rece din măceşe se prepară astfel: se lasă la înmuiat, de seara până dimineaţa, 2 linguri de pulbere de fructe de măceş. Dimineaţa de filtrează printr-un tifon sau printr-o sită de material plastic (nu din metal). Se bea într-o singură repriză, dimineaţa, înainte de a mânca.

Nucul

 În cazuri de afecţiuni ale ficatului, este indicat consumul zilnic, timp de două săptămâni, a unei căni de decoct din coji de nuci verzi. Decoctul din coji de nuci verzi se prepară în modul următor: se pun la fiert cojile de la 5 – 6 nuci verzi, într-un litru de apă. Se lasă la foc mic până începe să clocotească. După aproximativ un sfert de oră de dat în clocot, se ia de pe foc. Se lasă la răcit, apoi se consumă. 

Rostopasca  Rostopasca este utilă în cazurile de hepatită virală A, B şi C, precum şi în icter şi în afecţiuni hepatobiliare. Se recomandă administrarea de pulbere de rostopască în cure de minim o lună de zile. 

Tincura – 10 picaturi in fiecare zi

Page 6

Page 8: Hepatita Si Fitoterapia

Folosirea fitoterapiei in tratarea hepatitei virale

Salvia Pulberea de salvie este recomandată în tratamentul hepatitei, deoarece stimulează secreţia biliară şi în acelaşi timp determină o diminuare a stărilor psihice negative corelate cu tulburările hepatice şi biliare.

SulfinaSe administrează sub formă de infuzie combinată, din care se beau zilnic 2 – 3 căni, în cure de 30 de zile, cu câte 10 zile pauză.

FumaritaSe iau cate 15 picaturi de tincture de 3 ori pe

zi

Page 7

Page 9: Hepatita Si Fitoterapia

Folosirea fitoterapiei in tratarea hepatitei virale

Lemnul dulceInfuzieTinctureDecoct

Tratamente naturiste cu produse Apicole O serie de cercetări clinice au demonstrat că, datorită proprietăţilor antiinflamatoare, mierea,polenul,propolisul, veninul de albine, laptisor de matca, contribuie efectiv la tratamentul hepatitei epidemică şi convalescenta post-hepatite, hepatită toxică, hepatită cronică (agresivă cu necroză), hepatită

cronică cu ciroza, ciroza hepatică gravă, steatoză.

Page 8

Page 10: Hepatita Si Fitoterapia

Folosirea fitoterapiei in tratarea hepatitei virale

Mierea. Se consuma ceaiuri si sucuri indulcite cu miere      

 Polenului în amestec cu miere este eficientă în vindecarea bolilor hepatice şi rezultatele sunt vizibile în 3-4 săptămâni. O astfel de cura durează circa 3-4 luni. În general, după 4-5 săptămâni, se recomandă o pauză de 2-3 săptămâni.. Polen granule - 2 linguri/zi - daca apar reactii alergice se intrerupe

      Propolisul dispune de o excelentă capacitate de a proteja ficatul împotriva toxicităţii unor medicamente, cum este cazul paracetamolului, ceea ce face din acest produs natural un antidot adecvat. În doze de 25, 50 şi 100 mg/kg corp. Tot propolisul este cel ce oferă bune rezultate în tratamentul hepatitei virale, ca rezultat al  acţiuni sale antivirale.  

Veninul de albine intervine în tratamentul hepatitei B cronice şi al cirozei hepatice, diminuând simptomele specifice şi ameliorând starea fizică generală şi funcţia hepatică a pacientului. Efectele sunt sesizabile chiar după câteva şedinţe de tratament cu înţepături de albine sau injecţii cu apitoxină.

Laptisorul de matca 4 ml/ zi

Bolnavilor care sufera de hepatita cronica li se recomanda mai multe amestecuri medicinale.

Page 9

Page 11: Hepatita Si Fitoterapia

Folosirea fitoterapiei in tratarea hepatitei virale

1. Se amesteca in parti egale radacini de cicoare, frunze de coada-calului si coada-soricelului, flori de luminarica si galbenele. Infuzia se pregateste astfel: 5 grame din acest amestec se pun in 300 de mililitri de apa fierbinte, se fierb 5 minute, se lasa la infuzat patru-cinci ore intr-un loc calduros, se strecoara si se beau cite 100 de mililitri de trei ori pe zi, inainte de masa. 

2. Se amesteca radacini de papadie (doua parti), frunze de trifoi, frunze de coada-calului si iarba-rosie (cite o parte). 5 grame din acest amestec se pun intr-un pahar de apa rece, se lasa la infuzat zece ore, se fierb dupa aceea 10 minute, apoi se strecoara; se beau cite 50-l00 de mililitri de trei ori pe zi, inainte de masa.

3. Dupa aceeasi reteta se pregateste o infuzie din urmatorul amestec: doua parti flori de galbenele, cite o parte flori de boz, frunze de rostopasca si tintaura. Se beau cite 100 de mililitri de trei ori pe zi, inainte de masa.

4. Acelasi mod de preparare si de administrare este recomandat si in cazul urmatorului amestec de te: flori de musetel si de galbenele, frunze de menta (cite doua parti), frunze de trei-frati-patati (o parte).

Sucuri

Aloe – stimuleaa secretia de interferon. Suc proaspat – se taie o frunza sau doua si se strange sucul care curge.Se ia in fiecare zi 3-4 linguri de suc

Capsuni – suc proaspat – se paseaza capsunele si se consuma cam 500 g de suc pe zi

Catina – suc proaspat – se zdrobesc fructele si se bea sucul obtinut in decursul unei zile.

Page 10

Page 12: Hepatita Si Fitoterapia

Folosirea fitoterapiei in tratarea hepatitei virale

Mijloacele fitoterapeutice micsoreaza manifestarile hepatitei.In tratarea bolnavilor cu hepatita cronica se folosesc cel mai des:

Tintaura (Herba centauri) Are un gust amar, de aceea i se mai spune şi fierea pamantului -  afecţiuni ale tractului digestive,  boli hepatice, greţuri şi arsuri date de afecţiunile stomacului

Trifoi rosu (Trifolium pratense) Inflorescenta se utilizeaza in fitoterapie in boli de ficat, hepatite, boli digestive si in cholesterolul marit.

Sunatoare (Hypericum perforatum). Părţile aeriene ale plantei înflorite. Ceaiul de sunătoare stimulează funcţiile hepatice. Ia câte o lingură pe stomacul

Page 11

Page 13: Hepatita Si Fitoterapia

Folosirea fitoterapiei in tratarea hepatitei virale

gol, dimineaţa şi seara. Toarnă o ceaşcă de apă fierbinte peste două linguriţe de sunătoare şi lasă la infuzat timp de 10-15 minute.

Coada soricelului (Achillea millefolium). Proprietăţi astringente, stomahice, antispasmotice, antiseptice, antiinflamatorii, principiile active ajută la refecerea celulelor hepatice, favorizează evacuarea vezicii biliare, acţiune coleretică, colagogă.

Rostopasca (Chelidonium majus). Rostopasca este un excelent stimulent al funcţiei hepatice şi biliare. În aceste afecţiuni, se administrează tratament sub formă de pulbere, câte un vârf de cuţit, de patru ori pe zi, în cure de 21 de zile, cu o săptămână pauză. Tratamentul este eficient şi în hepatita virală A, B şi C, în acest caz tinctura de rostopască se asociază cu cea de anghinare

Galbenele (Calendula officinalis) În scop terapeutic se folosesc florile, care se culeg atunci când este soare, când planta este deschisă şi emană uleiuri volatile. Gălbenelele

Page 12

Page 14: Hepatita Si Fitoterapia

Folosirea fitoterapiei in tratarea hepatitei virale

sunt indicate în gastrite, ulcer astric, ulcer duodenal, inflamaţii ale colonului, colecistită, boli hepato-biliare.

Anghinare (Cyara scolymus). Se folosesc rădăcinile și frunzele de anghinare. Consumată în stare proaspată, poate să trateze diareea cronică, diabetul, hemoroizii, vărsăturile și migrenele Ofera o protecția si o buna functionare a ficatului datorita cinarinei și a altui antioxidant, silimarina. Studiile au demonstrat că această legumă verde ajută la regenerarea țesutului hepatic.

Papadie (Taraxacum officinalis)Ca plantă medicinală, păpădia e considerată tonic amar, aperitiv, drenant și stimulent al secreției hepato-biliare. Se recomanda în angiocolitele cronice, în congestia ficatului, în insuficiență hepatica, în litiază renală și biliara.

Cicoare (Cichorium intybus) Cicoarea este o plantă erbacee şi este folosită pentru tratarea bolilor hepato-biliare.

Page 13

Page 15: Hepatita Si Fitoterapia

Folosirea fitoterapiei in tratarea hepatitei virale

În scop terapeutic se folosesc rădăcinile recoltate toamna târziu cât şi părţile aeriene recoltate în timpul înfloririi.

Fasole verdeCeaiul de pastai verzi este un bun tonic hepatic

CUPRINS

FOLOSIREA FITOTERAPIEI IN TRATAREA HEPATITEI VIRALE

1. Ce este Hepatita Virala p. 1

2. Tipuri de Hepatita Virala p. 3

3. Transmitere p. 4

4. Diagnosticare p. 4

5. Evolutie p. 4

Page 14

Page 16: Hepatita Si Fitoterapia

Folosirea fitoterapiei in tratarea hepatitei virale

6. Tratamente naturiste p. 5

7. Apiterapie p.9

8. Amestecuri medicinale pentru bolnavii

de Hepatita cronica p. 10

9. Sucuri p.11

10. Mijloacele fitoterapeutice micsoreaza

manifestarile Hepatitei p. 11

11. Cuprins p. 15

12. Bibliografie p. 16

BIBLIOGRAFIE

http://www.formula-as.ro

www.sfatulmedicului.ro

http://www.medplanet.dbioro.eu/

http://www.tratamenthepatita.ro/tratament-hepatita

www.sanatatecuplante.ro

http://dr-catalin-luca.ro/

Fitoterapie traditionala si moderna - Ovidiu Bojor, Octavian Popescu

Page 15

Page 17: Hepatita Si Fitoterapia

Folosirea fitoterapiei in tratarea hepatitei virale

Tratamentul ficatului cu plante medicinale – Japp Huibers

Enciclopedia Plantelor Medicinale

Dictionar de plante tamaduitoare

Page 16