ghid lucrare disertaţie 2014

21
UNIVERSITATEA PETROL-GAZE DIN PLOIEŞTI FACULTATEA: INGINERIE MECANICĂ ŞI ELECTRICĂ Departamentul: Inginerie Mecanică Ciclul de învăţământ: Învăţământ universitar de masterat Programele de masterat: Managementul Riscului și Ingineria Fiabilității Utilajului Petrolier și Petrochimic Ingineria Sistemelor de Transport și Depozitare a Hidrocarburilor Ingineria Exploatării Optimale a Utilajului Petrolier GHID pentru ELABORAREA şi SUSŢINEREA LUCRĂRII de DISERTAŢIE Decan, FACULTATEA INGINERIE MECANICĂ ŞI ELECTRICĂ Director, Departamentul Inginerie Mecanică Prof. univ. dr. ing. Mihail MINESCU Prof. univ. dr. ing. Ion NAE Elaborat, Şef lucr. univ. dr. ing. Eugen LAUDACESCU 2014

Upload: vindictive666

Post on 15-Sep-2015

34 views

Category:

Documents


5 download

DESCRIPTION

ghi

TRANSCRIPT

  • UNIVERSITATEA PETROL-GAZE DIN PLOIETI FACULTATEA: INGINERIE MECANIC I ELECTRIC Departamentul: Inginerie Mecanic Ciclul de nvmnt: nvmnt universitar de masterat Programele de masterat:

    Managementul Riscului i Ingineria Fiabilitii Utilajului Petrolier i Petrochimic Ingineria Sistemelor de Transport i Depozitare a Hidrocarburilor

    Ingineria Exploatrii Optimale a Utilajului Petrolier

    GHID

    pentru

    ELABORAREA i SUSINEREA

    LUCRRII de DISERTAIE

    Decan,

    FACULTATEA INGINERIE MECANIC I ELECTRIC

    Director,

    Departamentul Inginerie Mecanic

    Prof. univ. dr. ing. Mihail MINESCU Prof. univ. dr. ing. Ion NAE

    Elaborat,

    ef lucr. univ. dr. ing. Eugen LAUDACESCU

    2014

  • 2

    CUPRINS

    Pagina

    Consideraii generale 3

    1. Alegerea temei lucrrii de disertaie 4

    2. ntocmirea cererii de avizare a temei lucrrii de disertaie 4

    3. Documentarea i efectuarea practicii 4

    4. Redactarea lucrrii de disertaie 5

    4.1. Formatul lucrrii de disertaie 5

    4.2. Modul de redactare al lucrrii de disertaie 5

    4.3. Coninutul lucrrii de disertaie 9

    4.4. Citarea bibliografic 11

    5. Susinerea lucrrii de disertaie 11

    6. Plagiatul 11

    Anexe 13

    Anexa 1 14

    Anexa 2 15

    Anexa 3 16

    Anexa 4 17

    Anexa 5 18

    Anexa 6 19

    Anexa 7 20

    Bibliografie 21

  • 3

    CONSIDERAII GENERALE

    Prezenta ghid a fost elaborat n baza urmtoarelor acte normative: - Legea Educaiei Naionale nr. 1/2011 cu modificrile i completrile ulterioare; - Legea privind organizarea studiilor universitare nr. 288/2004, modificat i completat; - H.G. nr. 404/2006 privind organizarea i desfurarea studiilor universitare de masterat; - Legea nr.60/2000 privind dreptul absolvenilor nvmntului superior particular de a susine

    examenul de finalizare a studiilor n instituii de nvmnt superior de stat acreditate; - Ordinul Ministrului educaiei naionale i Ministrului delegat pentru nvmnt superior,

    cercetare tiinific i dezvoltare tehnologic nr. 3545/15.04.2013, privind aprobarea Metodologei-cadru de organizare i desfurare a examenelor de licen/diplom i disertaie;

    - Regulamentul privind organizarea l desfurarea examenelor de licen, diploma i disertaie la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieti, aferent anului universitar 2012-2013.

    Finalizarea studiilor organizate n baza Legii nr. 288/2004 (cu modificrile i completrile ulterioare) pentru ciclul II de studii universitare, studiile universitare de masterat se ncheie cu examen de disertaie. Examenul de disertaie const n proba de prezentare i de susinere a lucrrii de disertaie [3], [4].

    Proba de prezentare i de susinere a lucrrii de disertaie trebuie s permit comisiei de examen evaluarea capacitii absolvenilor de a prelucra i de a utiliza creativ cunotinele dobndite i informaiile din bibliografia studiat, pentru rezolvarea unei aplicaii, studierea unei teme sau realizarea unui studiu de caz din domeniul specializrii absolvite, de a justifica i de a susine cu argumente logice, fundamentate tiinific, soluiile propuse sau concluziile formulate n lucrarea elaborat [5], [7].

    Prezentarea i susinerea lucrrii de disertaie se desfoar n prezena, n acelai loc i n acelai moment, a comisiei de examen i a examinatului.

    Susinerea are loc n edin public, la care pot participa ndrumtorii tiinifici, alte cadre didactice, studeni sau absolveni, reprezentanii unor organizaii economice etc. Proba const n prezentarea de ctre fiecare absolvent a lucrrii elaborate, adresarea de ntrebri de ctre preedintele i membrii comisiei de examen i formularea de rspunsuri de ctre absolvent [8].

    Prezentul ghid pentru elaborarea, redactarea, susinerea i aprecierea lucrrilor de disertaie se dorete a fi un ndrumar al activitii tuturor acelora care, ntr-un fel sau altul, sunt implicai n aceste activiti.

    Ghidul se adreseaz masteranzilor aparinnd programelor de master: Managementul riscului i ingineria fiabilitii utilajului petrolier i petrochimic, Ingineria sistemelor de transport i depozitare a hidrocarburilor i ingineria exploatrii optimale a utilajului petrolier, coordonate de departamentul de Inginerie Mecanic, din cadrul facultii Inginerie Mecanic i Electric.

    Scopul lucrrii de disertaie este de a dobndi noi informaii legate de domeniul de studiu, precum i de a exprima modul n care masteranzii pot rezolva problemele inspirate de activitile din economia naional sau mondial, pe baza acestor cunotine.

    Se recomand ca lucrarea de disertaie s aib un caracter original i are rolul de a conferi absolventului calitatea de specialist. Pe de alt parte, lucrarea de disertaie este una din dovezile competenei profesionale care poate fi etalat n demersul pentru obinerea sau meninerea unui loc de munc.

    Activitatea de elaborare a lucrrii de disertaie presupune parcurgerea urmtoarelor etape: 1) alegerea temei lucrrii de disertaie de comun acord cu coordonatorul; 2) ntocmirea cererii de avizare a temei lucrrii de disertaie; 3) documentarea n domeniul aferent lucrrii i efectuarea (dac este cazul) activitii

    practice;

    4) elaborarea propriu-zis a lucrrii de disertaiei; 5) prezentarea i susinerea lucrrii de disertaie.

  • 4

    1. ALEGEREA TEMEI LUCRRII DE DISERTAIE

    Lucrarea de disertaie se elaboreaz pe baza unei teme care trebuie s reflecte cunotinele teoretice i practice acumulate de absolvent n timpul perioadei de studiu i / sau de practic productiv.

    n general, orice cadru didactic poate s conduc din punct de vedere tiinific, lucrri de disertaie, cu condiia de a se ncadra n specificul specializrii absolventului.

    Temele pentru lucrrile de disertaie sunt propuse, n principal, de ctre cadrele didactice care au avut activiti didactice la specializarea respectiv.

    Se pot elabora teme pentru lucrri de disertaie n colaborare cu diverse organizaii economice avnd drept consultant un specialist al organizaiei respective, dar ndrumtorul tiinific trebuie s fie un cadru didactic din Universitatea Petrol-Gaze din Ploieti.

    2. NTOCMIREA CERERII DE AVIZARE A TEMEI LUCRRII DE DISERTAIE

    Dup ce studentul i alege cadrul didactic coordonator i primete acordul acestuia, va ntocmi o cerere de aprobare a temei lucrrii de disertaie conform Anexei 3.

    Aceast cerere este depus la secretariatul departamentului cruia i aparine conductorul tiinific al temei de disertaie. Temele de disertaie structurate pe specializri sunt analizate la nivelul departamentului i avizate de Consiliul departamentului. Dup aceea, temele avizate sunt transmise ctre Decanatul Facultii de Inginerie Mecanic i Electric.

    3. DOCUMENTAREA I EFECTUAREA PRACTICII

    Pentru a se putea elabora o lucrare tiinific, pe lng alegerea temei, se recomand o cunoatere temeinic a subiectului abordat i a domeniilor conexe.

    Aceasta impune consultarea surselor de informaii cum sunt: cri, periodice, prospecte sau alte publicaii, internet i mass-media, urmrind ultimele realizri i evoluii privind tematica abordat. Orice informaie preluat din literatura de specialitate va fi marcat n text cu paranteze drepte [1], unde 1 reprezint sursa bibliografic din care a fost preluat informaia. Toate celelalte informaii care nu sunt marcate n modul prezentat devin contribuiile proprii ale autorului lucrrii. n cazul n care lucrarea presupune efectuarea unei documentri n organizaii economice, absolventul i va nsui condiiile economice i tehnice existente n societatea respectiv, se va interesa asupra avantajelor i dezavantajelor soluiilor deja existente i se va consulta cu specialitii societii n vederea gsirii unei soluii mai bune. Toate soluiile adoptate pentru rezolvarea problemei tehnice abordate ce aparin organizaiilor economice vor fi prezentate n lucrarea de disertaie, numai dac au acordul conducerii organizaiei respective. Dac nu este respectat aceast condiie, rspunztor este autorul lucrrii de disertaie.

    Pe parcursul perioadei de documentare, candidatul va putea consulta cadre didactice de la

    departamentul de specialitate i de la alte departamente, n scopul aprofundrii aspectelor teoretice, matematice i tehnico-economice necesare rezolvrii tematicii lucrrii de disertaie.

    De asemenea, se va acorda o importan deosebit gsirii soluiilor de modelare matematic i de cercetare numeric, elaborrii unor programe de calcul automat, precum i realizrii practice a unor standuri, dispozitive i machete funcionale.

  • 5

    4. REDACTAREA LUCRRII DE DISERTAIE

    4.1. Formatul lucrrii de disertaie

    Formatul lucrrii de disertaie trebuie s cuprind urmtoarele pri: 1) Coperta se va redacta conform Anexei 2 (completarea se face conform acestei anexe,

    dar nu se semneaz). 2) Prima pagin a prii scrise, care constituie subcoperta, se va redacta conform

    Anexei 4, cu datele i semnturile prevzute (s-a utilizat numerotarea conform formularului SMQ).

    3) Pagina a doua cuprinde Datele iniiale pentru lucrarea de disertaie se va completa pe formular tipizat - Anexa 5.

    4) Pagina a treia va constitui Aprecierea privind activitatea absolventului la ntocmirea lucrrii de disertaie - Anexa 6.

    5) Pagina a patra reprezint cererea de nscriere la examenul de disertaie respectiv declaraia pe propria rspundere privind documentele depuse, elaborarea i predarea lucrrii - Anexa 7.

    5) Pagina a cincea, rezumatul lucrrii. 6) Pagina a asea va conine Cuprinsul lucrrii folosind numerotarea zecimal, cu cifre

    arabe, pe capitole i subcapitole (dac este cazul). 5) Coninutul lucrrii de disertaie - pe capitole, conform modului de structurare a temei

    abordate.

    6) Bibliografie.

    7) Anexe (dac este cazul).

    4.2. Modul de redactare al lucrrii de disertaie

    O regul important n redactarea lucrrii de disertaie este ca aceasta s nu conin greeli gramaticale (punctuaie, lexic, acord). Lucrarea trebuie redactat ntr-un limbaj academic impersonal, specific lucrrilor de cercetare. Relaia dintre idei trebuie s fie clar, iar lucrarea trebuie s fie coerent. Att n text, ct i n partea grafic, se vor utiliza simbolurile i terminologiile conform standardelor n vigoare, chiar dac n documentaiile utilizate n sursele bibliografice apar alte notaii. De asemenea, este necesar ca simbolurile i notaiile utilizate s fie uniforme n toat lucrarea. n partea scris trebuie s existe referiri pentru fiecare figur, tabel i grup de relaii.

    Lucrarea de disertaie se va tehnoredacta computerizat sau dactilografia pe coli format A4, la un rnd, mrimea fontului 12, TIMES NEW ROMAN.

    Formatul paginii este A4 cu margini de 2,5 cm stnga, iar sus, jos i dreapta 2,0 cm. Header-ul i footer-ul sunt la 2,0 cm de marginea superioar, respectiv inferioar a paginii.

    Capitolele se vor numerota, n mod ierarhic cu cifre arabe, (ex. 1. ELEMENTE TEORETICE) i se vor scrie cu majuscule, mrimea fontului 18, TIMES NEW ROMAN, ngroat (bold), centrat. Poziionarea capitolelor se va face astfel: before 42 pct, after 24 pct.

    Subcapitolele (ex. 1.1. ANALIZA DESENULUI DE EXECUIE) se vor scrie cu majuscule, mrimea fontului 16, TIMES NEW ROMAN, ngroat (bold), centrat. Poziionarea subcapitolelor se va face astfel: dac subcapitolul urmeaz imediat dup capitol - before 0 pct, after 18 pct, iar dac subcapitolul urmeaz dup text - before 24 pct, after 18 pct.

    Urmtoarea ierarhizare sub-subcapitol (ex. 1.1.1. FORME CONSTRUCTIVE) se va scrie cu majuscule, mrimea fontului 14, TIMES NEW ROMAN, ngroat (bold), centrat. Poziionarea se va face ca la subcapitole. Numerotarea paginilor se va face cu cifre arabe, n partea de jos la mijlocul fiecrei pagini.

  • 6

    Toate capitolele vor ncepe pe o pagina nou, spre deosebire de subcapitole i subpuncte, care pot fi plasate oriunde n pagin.

    Lucrarea de disertaie va avea un numr de pagini cuprins ntre 30 i 50 (inclusiv anexele aferente). Coninutul propriu-zis al lucrrii trebuie s fie clar i concis, evitnd scrierea repetat a unor paragrafe, relaii de calcul etc.

    Cuprinsul Cuprinsul reprezint o parte important n redactarea lucrrii de disertaie deoarece aici sunt

    ierarhizate capitolele, subcapitolele etc. Capitolele, subcapitolele etc., vor fi numerotate cu cifre

    arabe astfel: capitolele (ex: 1, 2, 3 etc.); subcapitolele (ex: 1.1, 1.2, 1.3 etc.) i sub-subcapitolele (ex: 1.1.1, 1.1.2, sau 1.2.1, 1.2.2, etc.). Aceast parte va mai conine bibliografia i anexele, cu specificarea paginaiei corespunztoare din text.

    Bibliografia Bibliografia va fi redactat conform exemplificrilor de mai jos respectnd urmtoarele:

    numele i prenumele autorului (dac sunt mai muli autori pentru o lucrare, prenumele i numele acestora vor fi desprite prin virgul); titlul lucrrii; numrul volumului; numrul ediiei; editura (cuvntul editur va fi scris numai dac el face parte din numele editurii respective); locul publicrii; anul de apariie; numrul paginii (al paginilor) la care se gsete informaia utilizat.

    n lucrare, lista bibliografic a publicaiilor consultate poate s fie prezentat n dou variante alternative:

    - la finalul fiecrui capitol; - o singur dat, la sfritul lucrrii.

    Bibliografia va cuprinde lucrrile consultate numerotate, prezentate n ordine alfabetic dup numele primului autor. Se vor introduce n lista bibliografic numai acele referine care au fost direct utilizate i deci care, ntr-un mod sau altul, au contribuit la realizarea lucrrii. Referinele bibliografice (cri, articole etc.) se scriu n limba n care au aprut.

    Elementele referinei bibliografice pentru cri sunt: numele i prenumele autorului (prenumele cu iniiale); titlul crii (n ghilimele); editura, locul publicrii i anul de apariie.

    Exemplu: 1. Minescu, M., Ionescu, G. C., Nae, I., Laudacescu, E., Bdoiu, D., Roboi industriali i sisteme

    flexibile de fabricaie, Editura Universitii Petrol-Gaze din Ploieti, Ploieti, 2012 2. Nae I., Managementul proiectelor - tehnici de planificare i de control, Editura Universitii Petrol-

    Gaze din Ploieti, ISBN 978-973-719-286-8, Ploieti, 2009

    Elementele referinei bibliografice pentru articole sunt: numele i prenumele autorului (prenumele cu iniiale); titlul articolului (n ghilimele); titlul revistei; volum i numr; locul publicrii; anul apariiei; paginile ntre care figureaz articolul consultat.

    Exemplu: 1. Andrei, T., Practical Applications Performed by a Stepper Motor CNC Router, Buletinul

    Universitii Petrol-Gaze din Ploieti, seria Tehnic, vol. LXII, nr. 1, Ploieti, 2010, pg. 127138 2. Gherman, G., Dumitru, G., Deformaia suprafeelor de contact la fixarea semifabricatului,

    Revista Construcia de Maini, vol. 51, nr. 6, Bucureti, 1999, pg. 25 27 3. Petrescu, M. G., Laudacescu, E. V., Ramadan, M. E., The Effect of Treatments on the Behaviour

    of Welded Joints by Stress Corrosion Cracking, Revista de chimie, vol. 57, nr. 8, Bucureti, 2006, pg. 899 901

    Elementele referinei bibliografice pentru articole publicate n conferine tiinifice, colocvii, congrese sunt: numele i prenumele autorului (prenumele cu iniiale); titlul articolului (ntre ghilimele); denumirea conferinei (inclusiv abrevierea); perioada desfurrii; localitatea; ara; anul; paginile ntre care figureaz articolul consultat.

    Exemplu: 1. Antonescu, N. N., Petrescu, M. G., Tribomodelling of the Die-Tubular Material Contacr Wich

    Applications for Drilling Tongs, 10-th International Conference on Tribology, ROTIB07, 8-10 November, Bucharest, Romania, 2007, pg. RO-035-1 RO-035-6

  • 7

    2. Du, R., Petrescu, M. G., Application Concerning CAD and CAM Integration, 3th International Conference on Manufacturing Engineering (ICMEN), 1 3 Octomber, 2008, Chalkidiki, Greece, pg. 699 ...709

    Referire la o publicaie (carte) la care nu apare numele autorului, ci doar titlul ei, atunci se vor folosi trei asteriscuri, urmate de virgule, apoi de titlul crii i alte elemente de identificare. n aceste cazuri se aplic criteriul ordonrii alfabetice conform titlurilor respectivelor cri.

    Exemplu: 1. * * *, CoroGuide 09.1.1, SandviK Coromat, 2012

    2. * * *, COSMOS/M - Finite Element System, User Guide, 1995

    Referire la o publicaie consultat n format electronic de pe Internet. Paginile web (aezate i acestea n ordine alfabetic) din care s-au extras anumite informaii, vor avea menionat i data accesrii lor. Aceast precizare va fi fcut din cel puin dou motive: unul ar fi rigurozitatea alctuirii tuturor trimiterilor care apar n lucrare i al doilea ar fi faptul c exist posibilitatea ca pagina citat de pe Internet s fie ulterior tears).

    Exemplu: 1. http://www.c-a-m.com (accesat 03.02.2014)

    2. http://www.unibuc.ro/ro/cod_etica_ro (accesat 03.03.2010).

    Anexe Anexele lucrrii pot conine: tabele, figuri, grafice, ilustraii suplimentare, prelucrrile

    preliminare ale datelor, demonstraii ale unor dezvoltri teoretice, produse informatice sau alte indicii i materiale care s susin studiul efectuat. Anexele pot avea una sau mai multe pagini. Anexele vor fi numerotate consecutiv i se vor identifica prin menionarea: Anexa 1, Anexa 2, Anexa 3 etc., plasat n partea stng, sus a paginii. Se recomand ca tabelele, figurile etc. s fie incluse n anexe, iar n textul propriu-zis din cadrul capitolelor, s se fac referirea la anexa respectiv.

    Forme de evideniere n text Se recomand ca acestea s fie ct mai puine. Caracterele bold sau aldinele se vor folosi doar

    pentru evidenierea textului din pagina de titlu, a titlurilor capitolelor, subcapitolelor, paragrafelor. Caracterele italice sau cursivele vor aprea n scrierea termenilor n limbi strine i cnd se dorete evidenierea anumitor informaii importante n cadrul lucrrii.

    Relaii de calcul Relaiile de calcul se scriu centrat i se numeroteaz n dreapta ntre paranteze rotunde.

    Numerotarea relaiilor ine seama de numrul capitolului i de ierarhia relaiei n cadrul capitolului (ex: (1.1), (1.2), (2.1), (2.2)) etc. Relaiile de calcul se scriu cu editorul de ecuaii. Setri-size (ca recomandare): Full: 12 pct., Subscript/superscript: 9 pct., Sub-subscript: 7 pct., Symbol: 12 pct.,

    Sub-symbol: 8 pct.; Setri-style: Mrimile variabile - Times New Roman Italic, notaiile din alfabetul grecesc - Greek - Symbol nenclinate.

    Pentru orice relaie de calcul preluat din literatura de specialitate se va indica n mod obligatoriu sursa bibliografic printr-o trimitere de forma: folosind metoda descris n [11, pag. 23] s-a obinut ...(primul numr indic poziia publicaiei citate n lista bibliografic de la sfritul lucrrii de disertaie, iar al doilea, pagina la care se afl informaia n sursa bibliografic respectiv).

    n cadrul relaiilor de calcul semnificaia mrimilor se prezint dup scrierea relaiei, ntr-un rnd separat, n ordinea n care acesta apare n relaia respectiv.

    n cazul n care se utilizeaz multe simboluri i coeficieni, se poate indica semnificaia acestora ntr-o list de simboluri i notaii, n cadrul unei subdiviziuni distincte de la nceputul lucrrii de disertaie.

    Exemplu:

    Mrimea adaosului minim de prelucrare stabilit prin metoda analitic de calcul, pentru faza k de prelucrare, se determin cu relaia ([6], pag. 146):

    akkkk,zkmin, mRcA 111 (1.1) n care: c reprezint coeficientul care ine seama de tipul adaosului de prelucrare: c = 1 pentru adaosuri de prelucrare asimetrice; c = 2 pentru adaosuri de prelucrare simetrice; Rz,k-1 - rugozitatea suprafeei obinute la

  • 8

    faza (k 1) de prelucrare; mk1 - mrimea stratului de metal defect al suprafeei obinute la faza precedent;

    1k - abaterile de poziie reciproc a suprafeelor realizate la faza precedent; ak - erorile de aezare la

    faza considerat.

    Referinele n text la relaiile de calcul din lucrare se fac prin indicarea numrului de ordine al relaiei respective, scris ntre paranteze rotunde, de exemplu: nlocuind n relaiile (3.9) i (3.10) se obine:. Pentru mrimile utilizate n relaiile de calcul se va folosi Sistemul Internaional (SI) de uniti de msur.

    Tabele Tabelele se scriu cu caractere de 11 puncte i sunt centrate n pagin. Titlul tabelului se scrie

    centrat, iar numerotarea tabelului se scrie cu caractere bold-uite. Spaiul dup denumirea tabelului este de 6 puncte. Numerotarea tabelelor ine seama de numrul capitolului i de ierarhia tabelului n cadrul capitolului (ex: Tabelul 1.1.; Tabelul 1.2.; Tabelul 3.1.; Tabelul 3.2.; etc.). Dup tabel se las un spaiu de 12 puncte.

    Tabelul 2.5. Stabilirea succesiunii operaiilor tehnologice

    Nr. crt. Codul operaiei tehnologice

    Denumirea operaiei

    1 I Turnare corp i flan

    2 II Strunjire de degroare corp

    3 III Asamblat prin sudur corp i flan

    4 IV Tratament termic de mbuntire

    5 V Controlul caracteristicilor mecanice dup TT

    6 VI Sablare

    7 VII Strunjire de finisare

    8 VIII Filetare

    9 IX Rectificare

    10 X Gurire

    11 XI Control tehnic final

    Figuri Figurile trebuie plasate centrat. Numrul figurii i titlul acesteia se scriu cu caractere de 11

    puncte sub figur. Numrul figurii se scrie caractere bold-uite.

    Fig. 1.1. Figurile au legenda scris centrat (11 puncte).

  • 9

    Numerotarea figurilor ine seama de numrul capitolului i de ierarhia figurii n cadrul capitolului (ex: Fig. 1.1.; Fig. 1.2.; Fig. 3.1.; Fig. 3.2.; etc.). Dup denumirea figurii se las un spaiu de 12 pct. Figurile explicative referitoare la problematica tratat vor fi ntocmite la dimensiunile necesare i vor fi incluse n text fr chenar. Se recomand ca aceste figuri i fie executate folosind programe software specializate.

    Desenele de execuie (de definiie), trebuie i fie ntocmite conform normelor internaionale cu evitarea cotrilor simbolizate care pun pe executant n situaia de a cuta un numr mare de standarde i norme. Partea grafic se va executa folosind tehnica computerizat sau manual n variant negru sau color. La elaborarea materialului grafic se va ine cont de prescripiile standardelor de specialitate.

    4.3. Coninutul lucrrii de disertaie

    Recomandrile cuprinse n aceast seciune a ghidului trebuie s fie folosite n concordant cu tema i structura lucrrii de disertaie.

    Lucrarea de disertaie trebuie s aib un nivel academic, fr s fie un simplu colaj de informaii luate din diverse surse bibliografice. Aceasta trebuie s cuprind i puncte de vedere proprii, originale, interesante, care s poat fi probate tiinific.

    Lucrarea de disertaie va trebui s fie sistematizat i redactat logic i va trebui s prezinte urmtoarele aspecte: 1) Rezumatul lucrrii; 2) Introducere;

    3) Analiza stadiului actual al temei;

    4) Obiectivele i ipoteza / ipotezele cercetrii; 5) Metodologia cercetrii; 6) Rezultatele cercetrii i interpretarea acestora; 7) Concluzii i implicaiile cercetrii n practic.

    1) Rezumatul lucrrii Rezumatul lucrrii de maximum o pagin, va fi redactat ntr-o limb de circulaie internaional, preferabil n limba englez. Rezumatul trebuie s prezinte concis coninutul lucrrii de disertaie, a modului de abordare a temei, a metodelor utilizate, a rezultatelor obinute, a contribuiilor personale sau originale, o scurt sintez a concluziilor, iar n final se va face referire la utilitatea lucrrii i la aplicaiile ei practice.

    2) Introducere n introducere se vor meniona: motivaia alegerii temei, importana i actualitatea temei,

    prezentarea pe scurt a coninutului lucrrii, metodologia de lucru, eventualele dificulti ntmpinate n procesul de documentare. Se va redacta pe maximum 2 pagini i va prezenta sintetic situaia cercetrilor relaionate cu subiectul ales, relatnd foarte precis domeniile care nu au fost explorate, sau care solicit investigaii suplimentare i reconsiderri.

    3) Analiza stadiului actual al temei Scopul acestei seciuni este de a face o sintez a documentrii teoretice, de a prezenta nivelul

    atins n cercetarea pe plan naional i internaional i caracteristicile generale ale domeniului n care se face cercetarea. n acest sens, se recomand s se realizeze o evaluare critic a literaturii de specialitate, un studiu amnunit referitor subiectul propus prin tema lucrrii de disertaie. Acest punct se recomand s fie tratat ntr-un singur capitol. Volumul acestui capitol va fi de 1015 pagini. Se vor prezenta teoriile mpreun cu modele explicative, artnd dezvoltarea i stadiul recent al cercetrilor din domeniu, se vor meniona avantajele i dezavantajele metodelor existente.

    n acest stadiu, referinele bibliografice consultate, analiza critic a teoriilor existente vor permite s se formuleze i s se justifice tiinific direciile cercetrilor efectuate n cadrul lucrrii de disertaie.

    Acest capitol d posibilitatea de a se ilustra capacitatea absolventului de a selecta bibliografia

  • 10

    corespunztore domeniului cercetat, capacitatea de sintetizare a informaiilor i teoriilor existente dup criterii impuse, precum i modul n care, pornind de la teoriile existente, se vor dezvolta contribuiile proprii.

    n finalul acestui capitol trebuie s se fac referiri la scopul i metoda utilizat n cadrul lucrrii de disertaie, aportul adus cercetrii, referiri care s justifice participarea la lucrare.

    4) Obiectivele i ipoteza / ipotezele cercetrii Obiectivele lucrrii trebuie s fie bine enunate i explicate. Obiectivele i ipoteza / ipotezele

    cercetrii proprii, vor conine urmtoarele aspecte: a) formularea coerent a obiectivelor generale i specifice ale cercetrii; b) formularea explicit a ipotezelor cercetrii. n aceast parte a lucrrii, se vor genera obiective pentru sistemele studiate, strategii i linii de

    conduit pentru atingerea obiectivelor, precum i modaliti de control i validare a realizrilor. Se vor contura interfee ntre procesul sau fenomenul studiat i celelalte elemente ale mediului

    economic n care acesta se dezvolt, formulndu-se exigenele necesare pentru realizarea integrrii. Se poate trece la prezentarea soluiilor constructive propuse, cu ajutorul unor scheme de

    principiu, pentru ca apoi s se fundamenteze soluiile propuse. Diferitele soluii constructive noi, vor fi dimensionate i verificate cu ajutorul calculelor de

    rezisten caracteristice. Dac tema are un caracter pur tehnologic, se vor prezenta diferite variante de film tehnologic,

    fcndu-se o analiz att individual ct i comparativ a variantelor. O mare atenie se va acorda calculelor de optimizare, care trebuie s stea la baza determinrii

    parametrilor constructivi i tehnologici principali. n cazul n care lucrarea are o parte economic sau un caracter tehnico-economic, se va

    prezenta obiectivul cercetrii, care este situaia actual n problematica cercetat, cu puncte tari i puncte slabe, de ce este necesar cercetarea i care sunt implicaiile economice ale acesteia. Se vor prezenta argumente economice, se va face o comparaie ntre costurile i efectele procesului studiat. Se va urmri prezentarea fenomenului att n manifestrile lui calitative ct i cantitativ; n acest sens, se vor utiliza formule, diagrame, se vor elabora reprezentri grafice pentru corelaiile dintre variabilele procesului.

    5) Metodologia cercetrii Metodologia cercetrii conine urmtoarele aspecte: a) metoda de cercetare utilizat. b) instrumentul / instrumentele de investigare (descriere).

    c) designul experimental (dac sunt experimente de laborator, acestea vor fi foarte amplu tratate) / procedura de lucru.

    Se va iniia modelarea procesului studiat i simularea desfurrii lui n vederea validrii modelului propus. Se vor utiliza analize factoriale pentru izolarea i cuantificarea influenei factorilor. Se vor cuta modaliti de funcionare i soluii optime.

    Acolo unde este cazul, se vor realiza experimente datele obinute vor fi prelucrate statistic, iar concluziile se vor prezenta ntr-o form ct mai sugestiv i accesibil.

    6) Rezultatele cercetrii i interpretarea acestora Rezultatele cercetrii vor conine: - prezentarea i analiza datelor; - interpretarea rezultatelor.

    Rezultatele obinute se pot prezenta sub form tabelar sau de diagrame. Tabelele i diagramele vor fi nsoite de interpretri specifice ct i comparative cu rezultate similare din bibliografie.

    Se vor descrie n mod distinct metodele utilizate, avantajele i dezavantajele acestora n cunoaterea fenomenului, gradul de eroare pe care-l introduc, se vor analiza comparativ metodele cu similitudinile i diferenele pe care le presupun, se va efectua optimizarea metodelor, se vor defini cu precizie conceptele folosite i se va opera cu sistematizri i clasificri, utilizndu-se sau construi indicatori globali / specifici care s reflecte ct mai fidel esena fenomenului. Se recomand utilizarea tabelelor pentru a facilita interpretarea datelor.

  • 11

    Se vor analiza comparativ soluiile propuse i vor fi susinute fiecare cu calcule economice. Se vor prezenta deschiderile pe care acestea le genereaz n mediul de desfurare a procesului cercetat. Se vor estima bugetele necesare pentru realizarea acestor soluii. Se vor face asimilri ale procesului cercetat cu procese cunoscute transferndu-se, astfel, n domeniul studiat, metode i concluzii validate de practici pentru fenomene i procese asemntoare. Se va investiga zona de valabilitate a acestora.

    Se vor emite ipoteze privind evoluia n viitor ale aspectelor studiate, se vor genera previziuni i prognoze n acest sens, estimndu-se efectele probabile n paralel cu costurile. Datele proprii trebuie interpretate prin raportarea la datele din literatura specialitate, artnd diferenele i asemnrile.

    7) Concluzii i implicaiile cercetrii n practic Concluziile cercetrii realizate mpreun cu implicaiile sale practice vor arta contribuia

    autorului n domeniul ales. La redactarea concluziilor trebuie s se evite detaliile i argumentrile suplimentare. Concluziile vor cuprinde ntr-o form ct mai concis i pe puncte, principalele rezultate obinute n tema tratat, subliniindu-se contribuia adus prin propriile cercetri. Se vor scoate n eviden elementele de noutate ale lucrrii. Dac rezultatele obinute pot fi aplicate n activitatea industrial sau economic se vor face recomandrile corespunztoare.

    4.4. Citarea bibliografic

    Autorul lucrrii de disertaie trebuie s citeze n mod corect toate sursele incluse n lucrare, inclusiv figuri, tabele, diagrame, deoarece toate sursele bibliografice, primare sau secundare,

    publicate sau nepublicate, sunt proprietate intelectual a autorilor sau instituiilor care au realizat acele documente.

    Tot ceea ce nseamn preluare din diferite scrieri, fraze sau paragrafe vor fi citate prin indicarea inclusiv a paginii din sursa utilizat, dar i prin ghilimele aplicate, iar toate acestea trebuie s se regseasc n bibliografia final. Dac sursele preluate sunt de pe Internet atunci vor fi notate adresele de pagin web, iar acestea vor fi prezentate ca surse bibliografice (vezi paragraful 4.2).

    5. SUSINEREA LUCRRII DE DISERTAIE

    Modalitatea de susinere a lucrrii de disertaie n faa comisiei este foarte important pentru aprecierea i evaluarea lucrrii. n primul rnd, prezentarea trebuie s fie concis abordnd esena temei ct i detaliile semnificative. Modul de exprimare trebuie s fie clar, coerent, s nu lase posibilitatea unor interpretri diferite.

    Se va prezenta distinct ceea ce este preluat i partea original a lucrrii. Soluiile vor fi susinute cu argumente logice, cu trimiteri la referine bibliografice i se vor prezenta concluziile. Rspunsul la ntrebrile membrilor comisiei va fi direct, la obiect, fr dezvoltri inutile. Candidatul trebuie s cunoasc i s fie capabil s explice toate elementele pe care le-a folosit n lucrare.

    n al doilea rnd, pentru prezentare se pot utiliza cele mai semnificative mijloace: materiale video, tehnic de calcul, mostre etc. Lucrarea nu trebuie s fie numai corect ntocmit, ci i atractiv prezentat.

    n al treilea rnd, inuta candidatului n faa comisiei (vestimentaia, prezena fizic, mimica, afiarea ostentativ a unei stri psihice, etc.) are o mare relevan.

    n Anexa 1 se prezint unele recomandri referitoare la susinerea lucrrii de disertaie.

  • 12

    6. PLAGIATUL

    Conform Codului de etic i deontologie universitar al Universitii Petrol-Gaze din Ploieti constituie plagiat [11]:

    - compilaia de fragmente din mai multe surse / autori, fr referine clare la textele surs; - ntreptrunderea dintre fragmentele de texte furate i munca proprie; - preluarea unui text fr referine clare, cu modificarea unor expresii din text, i / sau

    inversarea unor paragrafe / propoziii / capitole; - omiterea marcajelor clare de citare n text, i menionarea lucrrii surs (carte, articol, alt

    referat, resurs web etc.) n bibliografia final; - prezentarea aceleiai lucrri la mai multe discipline - acest tip de plagiat poart numele de

    autoplagiat. Tema poate s fie repetat, coninutul tratrii nu. Dac v intereseaz n mod deosebit o anumit tem, i dorii s o prezentai n cadrul mai multor discipline, este indicat s consultai evaluatorii n acest sens.

    Plagiatul minor reprezint: - utilizarea greit i involuntar a materialelor, citatelor, din ignoran i lipsit de intenie,

    mai ales de ctre studenii din primul an; - utilizarea excesiv a surselor, nsoit de o cantitate neglijabil de munc proprie; - situaia n care este plagiat o foarte mic parte din lucrare i cnd partea respectiv nu este determinant n evaluare.

    De obicei sancionarea plagiatului minor este problema titularului / titularei de curs sau seminar. Acesta este ndreptit s ntreprind cercetarea, demonstrarea cazului i s sancioneze potrivit regulilor acceptate de ctre universitate. La primul caz minor, studentul primete de obicei atenionare i scdere de not, i este sftuit cum s procedeze n viitor. Cazurile minore sunt notate n dosarul personal, pentru eviden i pentru prevenirea repetrii acestora.

    Cazuri semnificative de plagiat Acestea sunt fie cazuri de repetare a plagiatului minor, fie formele extinse de plagiat, mai ales

    plagiatul total. Nota studentului / studentei va fi sczut proporional, pn la anularea examenului. n cazul n care este vorba despre un examen important, sanciunea poate merge pn la eliminarea din facultate, cu sau fr renscriere cu tax n acelai an. Plagierea lucrrilor de diplom sau a disertaiilor de master se sancioneaz cu anularea examenului. n cazul n care plagiatul este total, persoana respectiv nu are drept de renscriere la examen. Toate tipurile de cazuri sunt notate n dosarul personal al studentului, dar nu n suplimentul de diplom.

  • 13

    ANEXE

  • Anexa 1

    OBSERVAII

    Temele vor fi formulate cel trziu la finalul anului I.

    Este obligatoriu s se indice n textul lucrrii sursele bibliografice folosite.

    Absolventul va preda secretarului Comisiei cu cel puin trei zile nainte de

    susinerea lucrrii, un exemplar n format fizic, respectiv PDF, precum i

    prezentarea lucrrii de disertaie pe CD.

    Evaluarea lucrrii de disertaie urmrete:

    - respectarea condiiilor minime precizate anterior, privind componena i

    volumul lucrrii, care asigur avizarea acesteia pentru susinere;

    - n final:

    prelucrarea informaiilor din bibliografie i prezentarea lor n forme

    noi;

    realizrile experimentale (ncercri, dispozitive sau standuri

    experimentale, produse noi sau realizate cu tehnologii noi etc.),

    dezvoltrile teoretice i aplicaiile noi ale unor teorii existente, produsele

    informatice originale i utile n aplicaii inginereti, aplicaiile noi ale unor

    produse informatice (adaptate), folosirea diagramelor, prezentarea

    concluziilor i a contribuiilor personale i precizarea aplicabilitii

    lucrrii.

  • Anexa 2

    MINISTERUL EDUCAIEI NAIONALE UNIVERSITATEA PETROL - GAZE DIN PLOIETI FACULTATEA: INGINERIE MECANIC I ELECTRIC

    DEPARTAMENTUL: INGINERIE MECANIC

    PROGRAMUL DE MASTERAT:

    LUCRARE DE DISERTAIE

    TEMA: .......................................................................................................

    Conductor tiinific:

    (grad didactic, numele i prenumele)

    Absolvent:

    (numele i prenumele)

    PLOIETI 2014

  • Anexa 3

    F 270.13/Ed.1 Fiier SMQ/Formulare

    Aprobat,

    Loc de practic.

    ConsultantDepartament...

    Semntura conductorului tiinific al lucrrii de disertaie ......

    Data

    Tema a fost avizat n edina Departamentului INGINERIE MECANIC

    din data de

    Director de Departament,

    Prof. univ. dr. ing. Ion NAE

    Domnule/Doamn Director,

    Subsemnatul(a) ____________________________________ student masterand n anul____,

    Facultatea _______________________________________________________________________,

    programul de masterat _____________________________________________________________,

    v rog s-mi aprobai tema lucrrii de disertaie _________________________________________

    ________________________________________________________________________________

    ________________________________________________________________________________

    care va fi care va fi susinut() n sesiunea ________________ anul ________, avnd drept

    conductor tiinific pe _________________________________________________________ de

    la Departamentul ________________________________________________________________

    Data

    . Student() (semntura)

    ..

    Domnului al Departamentului INGINERIE MECANIC,

    Prof. univ. dr. ing. Ion NAE,

    Facultatea INGINERIE MECANIC I ELECTRIC,

    Universitatea Petrol-Gaze din Ploieti

  • Anexa 4

    F 271.13/Ed.1 Fiier SMQ/Formulare

    MINISTERUL EDUCAIEI NAIONALE UNIVERSITATEA PETROL - GAZE DIN PLOIETI

    FACULTATEA INGINERIE MECANIC I ELECTRIC

    DEPARTAMENTUL INGINERIE MECANIC

    PROGRAMUL DE MASTERAT:

    Vizat

    Facultatea ................

    (semntura i tampila)

    Aprobat,

    Director de departament,

    (grad didactic, numele, prenumele i semntura)

    LUCRARE DE DISERTAIE

    TEMA: .......................................................................................................

    Conductor tiinific:

    (grad didactic, numele, prenumele i semntura)

    Absolvent:

    (numele, prenumele i semntura)

    PLOIETI 2014

  • Anexa 5

    F 272.13/Ed.1 Fiier SMQ/Formulare

    UNIVERSITATEA PETROL - GAZE DIN PLOIETI FACULTATEA INGINERIE MECANIC I ELECTRIC

    DEPARTAMENTUL INGINERIE MECANIC

    PROGRAMUL DE MASTERAT:

    Aprobat,

    Director de Departament,

    Prof. univ. dr. ing. Ion NAE

    Declar pe propria rspundere c voi elabora personal lucrarea de disertaie i nu voi folosi alte materiale documentare n afara celor prezentate la

    capitolul Bibliografie.

    Semntur student():

    DATELE INIALE PENTRU LUCRAREA DE DISERTAIE

    Proiectul a fost dat studentului/studentei:

    1) Tema lucrrii

    2) Data eliberrii temei:

    3) Tema a fost primit pentru ndeplinire la data:

    4) Termenul pentru predarea lucrrii:

    5) Elementele iniiale pentru lucrare:

    6) Enumerarea problemelor care vor fi dezvoltate:

    7) Enumerarea materialului grafic (acolo unde este cazul):

    8) Consultaii pentru lucrare, cu indicarea prilor din proiect care necesit consultarea:

    Conductor tiinific: Student()

    Semntura: Semntura:

  • Anexa 6

    F 273.13/Ed.1 Fiier SMQ/Formulare

    UNIVERSITATEA PETROL - GAZE DIN PLOIETI FACULTATEA INGINERIE MECANIC I ELECTRIC

    DOMENIUL: INGINERIE MECANIC

    PROGRAMUL DE MASTERAT: ...

    APRECIERE

    privind activitatea absolventului:

    n elaborarea lucrrii de disertaie cu tema:

    Nr.

    crt.

    CRITERIUL DE APRECIERE CALIFICATIV

    1. Documentare, prelucrarea informaiilor din bibliografie

    2. Colaborarea ritmic i eficient cu conductorul temei lucrrii de disertaie

    3. Corectitudinea calculelor, programelor, schemelor,

    desenelor, diagramelor i graficelor

    4. Cercetare teoretic, experimental i realizare practic

    5. Elemente de originalitate (dezvoltri teoretice sau aplicaii noi ale unor teorii existente, produse informatice noi sau

    adaptate, utile n aplicaiile inginereti)

    6. Capacitate de sintez i abiliti de studiu individual

    CALIFICATIV FINAL Calificativele pot fi: nesatisfctor / satisfctor / bine / foarte bine / excelent.

    Comentarii privind calitatea lucrrii: ____________________________________________________________________

    ____________________________________________________________________

    ____________________________________________________________________

    ____________________________________________________________________

    ____________________________________________________________________

    ____________________________________________________________________

    Data:

    Conductor tiinific (gradul didactic, nume, prenume i

    semntura)

  • Anexa 7

    F 269.13/Ed.1 Fiier SMQ/Formulare

    UNIVERSITATEA PETROL - GAZE DIN PLOIETI FACULTATEA INGINERIE MECANIC I ELECTRIC

    DOMENIUL: INGINERIE MECANIC

    PROGRAMUL DE MASTERAT: ...

    De acord,

    Decan

    Domnule Decan,

    Subsemnatul ____________________________________, absolvent al Facultii

    INGINERIE MECANIC I ELECTRIC, promoia 2014, v rog s-mi aprobai nscrierea la

    examenul de disertaie din sesiunea martie 2014.

    Declar pe propria rspundere urmtoarele:

    - documentele depuse n dosar sunt autentice;

    - am elaborat personal lucrarea de disertaie, cu respectarea prevederilor Legii nr. 8 / 1996,

    privind dreptul de autor i drepturile conexe, dup cum a fost modificat ulterior, i nu am

    folosit alte materiale documentare n afara celor prezentate la capitolul Bibliografie;

    - varianta electronic de pe CD-ROM a lucrrii de disertaie include coninutul lucrrii n

    format PDF neprotejat (care s permit vizualizarea textului) i nescanat.

    Data

    Absolvent(), (nume, prenume, semntura)

    Domnului Decan al Facultii de Inginerie Mecanic i Electric,

    Universitatea Petrol-Gaze din Ploieti.

  • 21

    Bibliografie

    1. Neaca, A., Ghid pentru elaborarea proiectului de diplom pentru profilul Inginerie Economic n Domeniul Mecanic, Universitatea Petrol-Gaze din Ploieti, Ploieti, 2006

    2. Dini, A., Ghid pentru elaborarea proiectului de diplom pentru profilele Utilaj Petrolier de Schel, Utilaj Petrochimic de Rafinrie i Utilaj pentru Transportul i Depozitarea Hidrocarburilor, Universitatea Petrol-Gaze din Ploieti, Ploieti, 2006

    3. ***, Legea Educaiei Naionale nr. 1/2011 cu modificrile i completrile ulterioare 4. ***, Legea privind organizarea studiilor universitare nr. 288/2004, modificat i

    completat 5. ***, H.G. nr. 404/2006 privind organizarea i desfurarea studiilor universitare de

    masterat

    6. ***, Legea nr.60/2000 privind dreptul absolvenilor nvmntului superior particular de a susine examenul de finalizare a studiilor n instituii de nvmnt superior de stat acreditate

    7. ***, Ordinul Ministrului educaiei naionale i Ministrului delegat pentru nvmnt superior, cercetare tiinific i dezvoltare tehnologic nr. 3545/15.04.2013, privind aprobarea Metodologei-cadru de organizare i desfurare a examenelor de licen/diplom i disertaie

    8. ***, Regulamentul privind organizarea i desfurarea examenelor de licen, diploma i disertaie la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieti, aferent anului universitar 2012-2013

    9. ***, Ghid pentru elaborarea proiectului de diplom pentru profilul Inginerie Managerial i Tehnologic, Universitatea din Oradea, Oradea, 2005

    10. ***, Ghid pentru elaborarea proiectului de diplom pentru profilul Inginerie Economic, Universitatea Tehnic Cluj-Napoca, Cluj-Napoca, 2005

    11. ***, Codul de etic i deontologie universitar al Universitii Petrol-Gaze din Ploieti