gestiune stocuri

Click here to load reader

Post on 08-Nov-2015

253 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

gestiune stocuri

TRANSCRIPT

PROIECT SIMULAREA PROCESELOR ECONOMICESTUDIU DE CAZ: SIMULARE STOCURI LA FIRMASAMSUNG ELECTRONICS ROMANIA

,Grupa 1036,an III Dudulea Alexandru

-Bucuresti 2012-

I.1Prezentarea Societii

I.2Obiect principal de activitate: Samsung Groupeste o companie dinCoreea de Sud, nfiinat n1938], avnd ca obiect principal de activitate producia de produse electronice iIT.

Compania este numrul 1 mondial n producia de memorii,monitoareTFT i telefoane CDMA. Samsung are aproximativ 188.000 de angajaii n 185 de birouri din 65 de ri, fiind alctuit din opt divizii principale de afaceri. Veniturile Samsung reprezint aproximativ 20% din PIB-ul Coreei de Sud, estimat la 1.200 miliarde de woni[5].

Din 1990 pn n prezentn anii 90 Samsung s-a dezvoltat ca i corporaie internaional. Nu numai c s-a extins i pe plan extern, dar a nceput, de asemenea, s-i croiasc drum n domeniul anumitor componente electronice. Ramura de construcii a companiei Samsung a obinut un contract pentru construcia unuia dintre cele dou turnuri Petronas din Malaiezia n septembrie 1993 i a lui Burj Dubai n 2004, hotel ce reprezint cea mai nalt structur creat vreodat de omenire. n 1996, Grupul Samsung a obinut din nou fundaia Sungkyunkwan University. Fa de alte mari companii coreene, Samsung a supravieuit aproape fr a fi atins de ctre criza financiar asiatic din 1997-1998. Totui, Samsung Motor Co, o societate pe aciuni de 5 miliarde de dolari, a fost vndut n pierdere grupului Renault. Cel mai important, Samsung Elecronics (SEC) s-a desprins de Grupul Samsung i de atunci a ajuns s domine grupul i ntreaga afacere cu semiconductori, depind pn i liderul mondial n investiii Intel n anul fiscal 2005. Brand-ul Samsung s-a mbuntit semnificativ n ultimii ani. Considerat de ctre rivalii si ca fiind un competitor de temut, Samsung Electronics i-a extins foarte mult producia, pentru a deveni cel mai mare productor mondial de cipuri DRAM, flash memory, optical storage drivers, avnd drept int s dubleze vnzrile i s devin productorul principal a 20 de produse la nivel global pn n 2010. n prezent, el este unul dintre cei mai importani productori mondiali de display-uri cu cristale lichide i de telefoane mobile din noua generaie.Samsung Electronics, ce a atins recorduri la nivel de profit i venit n 2012 i 2013, a depit Sony, devenind unul dintre cele mai populare branduri de electronice din lume. La sfritul lui 2013, Samsung avea o reea ce valora 77.6 miliarde de dolari.

I3. PRODUSE SAMSUNG

I.4 Analiza SWOT a sectorului de distribuiePuncte tari Puncte slabe

poziia de lider pe pia pe piata (cca. 50% cota); integrarea vertical ce permite urmrirea ntregului flux de operaii; imagine pozitiv la nivel internaional distribuie teritorial larg i uniform a reelei de distribuie experiena solid n domeniul comercial. Reea de distribuie parial modernizat Structuri administrative rigide, slab intercorelate Nu exist o orientare total ctre piaa (vnzri slabe de produse complementare); Insuficienta cunoatere a sectorului de pia.

Oportuniti Ameninri

Posibiliti de investiii n modernizarea staiilor reducnd eroziunea cotei de pia Formarea unei reele de franciz Reducerea costurilor. Competitori mai puternici cu o poziie agresiv pe pia Neadaptarea la cerinele economiei de pia.

I5.CONCEPEREA SI PROIECTAREA MODELULUINotiuni teoreticeA. DefiniieGESTIUNEA STOCURILOR reprezint totalitatea aciunilor de stabilire, control i evaluare a modului de asigurare a intrrilor necesare continuitii procesului de producie, pe de-o parte, de control i evaluare a produselor finite existente i necesare satisfacerii nevoilor clienilor, pe de alt parte.B. Caracteristici Elementele componente ale gestiunii stocurilor sunt cuprinse n urmtoarele categorii:a) materii prime, materiale, combustibil, piese, subansambluri nainte de a fi transformate n produse intermediare sau finite;b) materiale, piese, subansambluri intermediare aflate n prelucrare sau care ateapt transformarea n produse finite (n cadrul organizaiei cu ajutorul resurselor proprii sau ncredinate unei alte organizaii );c) produse finite, prelucrate sau achiziionate (de pe piaa intern sau extern) n vederea vnzrii/revnzriiPrimele doua categorii sunt controlate de compartimentele de producie, n timp ce ultima categorie este n responsabilitatea compartimentelor de desfacere, marketing, logistic sau n unele cazuri a compartimentelor de producie (pentru realizarea unor operaii n combinaie cu alte produse) i administrative. Gestiunea stocurilor reprezint o necesitate, o cerin a activitii economice, a procesului de circulaie a mrfurilor . n structura stocurilor se pot regsi mrfuri nonsezoniere i mrfuri sezoniere, produse vandabile, lent sau greu vandabile; mrfuri aflate n diferite stadii ale ciclului lor de via comerciale; mrfuri destinate transformrii n produse/servicii i mrfuri necesare clienilor; mrfuri cerute de mod i mrfuri demodate. Motivaia gestiunii stocurilor i a existenei stocurilor se sprijin pe urmtoarele argumente:a) Asigurarea continuitii activitii organizaiei pentru sincronizarea intrrilor cu ieirileb) Prudena realizrii activitii ca o reacie la incertitudinile mediului (economic, politic, social) dar i a caracterului aleator al viitorului.c) Aciuni speculative ale organizaiei productoare sau comerciale care pstreaz sau achiziioneaz cantiti de mrfuri care le-ar putea valorifica ulterior pentru obinerea unor ctiguri superioare n limita prevederilor legale i fr a se nclca regulile concurenei loiale. Gestiunea stocurilor exist n majoritatea activitilor sistemului logistic al organizaiei : depozitare, distribuie, transport Opiniile privind utilitatea meninerii stocurilor sunt contradictorii :a) perspectiva tradiional arat c stocurile sunt necesare pentru asigurarea continuitii produciei i satisfacerii cererii clienilor;b) abordarea modern pune accentul pe reducerea sau nlturarea stocurilor, capitalul investit n stocuri ar putea fi folosit profitabil n alte activiti ale organizaiei.C .Rolul gestiunii stocurilor

Rolul gestiunii stocurilor const n: mbuntirea serviciului logistic pentru clieni prin asigurarea disponibilitii produselor pentru satisfacerea cererii clienilor interni sau externi. Nivelul de servire reflect capacitatea organizaiei de a onora cererea clienilor i definit prin: durata ciclului de performant (intervalul de timp dintre lansarea comenzii de client i primirea mrfii de ctre acesta); numrul comenzilor onorate; cantitatea comandat. Echilibrul relaiei dintre cerere i ofert determinat de decalajul temporal dintre acestea. Produsele a cror cerere se concentreaz ntr-un interval scurt de timp fac necesar meninerea de stocuri de ctre productori, angrositi i detailiti, n avans fat de perioada de manifestare a cererii. Producia sezonier implic canalelor de distribuie sau productorii pentru a satisface cererea care se manifest n alte perioade ale anului. Reducerea costurilor. Diminuarea incertitudinii prin faptul c prezena stocurilor protejeaz organizaia de variaiile neateptate pe termen scurt a ofertei pe pia i a preurilor practicate de furnizori.

D.Clasificarea stocurilor

Gruparea stocurilor dup diferite criterii este util procesului de gestiune a acestora deoarece stocul reprezint cantitatea de mrfuri existent la un moment dat (n magazine, depozit sau pe ansamblul organizaiei), fiind necesar att produciei ct i distribuiei pe lanul furnizori-aprovizionare-producie-distribuie-clienin literatura de specialitate cele mai ntlnite categorii tipologice sunt urmtoarele:a) dup abordarea temporal: stoc iniial; stoc final.b) dup modul de localizare sunt : stoc la productor; stoc n comer; stoc n expediie.c) dup motivaia constituirii: stoc sezonier; stoc curent.d) dup rolul n gestiunea stocurilor: stoc minim (cantitatea cea mic pentru producie sau vnzare ; cantitatea de mrfuri existent n momentul primirii unei comenzi); stoc de siguran (cantitatea necesar prevenirii lipsei stocului datorit neritmicitaii livrrilor de la furnizori creterii neateptate a cererii); stoc de recepie (cantitatea determinat pentru a fi distribuita clienilor); stoc de condiionare (cantitatea mrfurilor care, dup recepie, pentru stocare sau vnzare necesit unele operaii, cum sunt, de exemplu: sortarea, asamblarea, preambalarea etc); stoc maxim (cantitatea de mrfuri existent dup aprovizionare i care formeaz nivelul cel mai ridicat al stocului); stoc de alert (nivelul cantitii de mrfuri care s asigure desfurarea activizailor organizaiei i care este determinat de: durata ntocmirii i expedierii comenzii ctre expeditor; durata transportului de la furnizor la productor; timpul necesar pentru recepionarea i condiionarea mrfurilor); stoc mediu (constituit de mrfurile n curs de prelucrare i produsele finite pstrate, de regul ntr-un sistem logistic); stoc n tranzit (mrfurile aflate n micare sau n ateptare, n mijloacele de transport i utile sistemului logistic pentru satisfacerea cererii); stoc ciclic sau de baz (necesar pentru a satisface cerea medie n perioada dintre dou completri succesive ale stocului).e) dup participarea la procesul de circulaie a mrfurilor: stoc activ (cantitatea de marf atras consumat care asigur continuitatea produciei i a desfacerii) stoc pasiv (cantitatea rmas dup producie sau desfacere i care devine activ n urmtorul proces sau ciclu economic)

E.Costurile generate de stocuri

Costurile generate de stocuri sunt de urmtoarele categorii:- costuri de achiziionare;- costuri de meninere a stocurilor;- costuri datorate rupturilor de stoc.n procesul de stabilire a politicii organizaiei n domeniul stocurilor, este necesar considerarea relaiilor conflictuale dintre aceste categorii de stocuri (figura 2). De exemplu , obiectivul de reducere a costurilor de meninere a stocurilor poate determina o cretere a frecvenei rupturilor de stoc, iar scderea costurilor de achiziionare a mrfuril