franta proiect

Click here to load reader

Post on 01-Feb-2016

274 views

Category:

Documents

2 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Franta

TRANSCRIPT

 • Este o republic constituional unitar avnd un regim parlamentar cu tendine prezideniale, mare parte din teritoriul su i din populaie fiind situat n Europa de Vest, dar care cuprinde i mai multe regiuni i teritorii rspndite n toat lumea. Capitala sa este oraul Paris, limba oficial este franceza iar moneda este euro. Deviza naional este Libertate, Egalitate, Fraternitate (fr) (n francez Libert, galit, Fraternit), iar Drapelul Franei este format din trei benzi verticale colorate respectiv n albastru, alb, rou. Imnul naional este La Marseillaise.Frana

 • Frana este o ar veche, format nEvul Mediu feudal, i i trage numele de la poporulfranc. De la nceputul secolului al XVII-lea i pn n prima jumtate a secolului al XX-lea, a posedat un vastimperiu colonial. ncepnd cu anii1950, s-a angrenat nconstrucia Uniunii Europene. Este oputere nucleari este unul dintre cei cinci membri permaneni aiConsiliului de Securitate al Naiunilor Unite. Frana joac un rol important n istoria mondial prin intermediul influenei exercitate decultura sa, de limba sa i de valoriledemocratice,seculareirepublicane. n2012, Frana ocupa al cincilea loc n lumedup produsul intern brut.

 • Cele mai mari orae dinFrana

  LocNumele OrasuluiRegiunePop.1Parisle-de-France12.223.1002LyonRon-Alpi2.165.7853MarsiliaProvence-Alpi-Coasta de Azur1.718.2814ToulouseMidi-Pirinei1.232.3985LilleNord-Pas de Calais1.158.3066BordeauxAquitania1.127.7767NisaProvence-Alpi-Coasta de Azur1.001.2958NantesPays de la Loire873.1339StrasbourgAlsacia761.04210RennesBretania671.845

 • Cele mai mari orae dinFrana

  Diagram1

  12223100

  2165785

  1718281

  1232398

  1158306

  1127776

  1001295

  873133

  761042

  671845

  POPULATIE

  Foaie1

  Coloan1POPULATIE

  Paris12223100

  Lyon2165785

  Marsilia1718281

  Toulouse1232398

  Lille1158306

  Bordeaux1127776

  Nisa1001295

  Nantes873133

  Strasbourg761042

  Rennes671845

  Paris

  Lyon

  Marsilia

  Toulouse

  Lille

  Bordeaux

  Nisa

  Nantes

  Strasbourg

  Rennes

 • Situata in Europa Occidentala, Franta are o suprafata de 547.026 km, respectiv 551.602 km inluzand si insula Corsica si o populatie de58.400.000 de locuitori. Franta are o larga iesire atat la Oceanul Atlantic, cat si la Marea Mediterana. Tarmurile sale sunt putin crestate si, in unele locuri, joase si nisipoaase. In afara de limitele maritime, Franta are si opt vecini terestri: Luxemburg (N-E),Germania si Elvetia ( E ), Italia si Monaco ( S-E ),Marea Mediterana, Spania si Andora ( S ), Oceanul Atlantic ( V ). Frantei ii apartine si insula Corsica din Marea Mediterana.

 • ReliefulFranteieste dispus sub forma unor trepte cu larg extindere astfel: o regiune central nalt Masivul Central Francez i Alpii nconjurai spre Vest i Sud de podiuri i apoi, la periferie cmpii formnd n acest fel un larg amfiteatru. n ansamblu cmpiile, podiurile i colinele ocup peste 60% din suprafaa rii n timp ce munii doar ceva mai mult de 30%. Regiunile joase ocup nordul i vestul ri iar cele nalte sudul i estul. Fiecare din acestea au caractere proprii strns legat de roca pe care s-au format, de vile care le strbat mai largi, sau mai nguste, mai adncite dac este vorba de Alpi, de altitudinile proprii, de desfurarea culmilor.

 • Masivul Central Francezeste situat n mijlocul rii i prezint o mare varietate de forme de relief i peisaje. Constituie un bastion hercinic intens lefuit, compact, cu o altitudine medie de aproximativ 700 m. Este ncadrat de regiuni coborte, cmpii i depresiuni (culoare).Complexitatea peisajului regiunii este impus n special de condiiile climatice marcate de influene diferite. Astfel unitile din vest, care primesc ntre 700 mm i 1.000 mm precipitaii favorizeaz prezena pdurilor de stejar dei o parte din acestea au fost defriate, locul lor fiind luat de puni, fnee, iar spre sud terenuri cultivabile (reg. Segala). i mai ctre sud, n podiurilor Causse predomin o step pietroas.

 • Un peisaj aparte l introduc formaiunile calcaroase, care, n general, capt caracter de capuri, peninsule, crend un relief de mare atracie mai ales n perimetrulCoasteide Azur. Nu lipsesc nici plajele dar acestea sunt nguste i n general restrnse ca dimensiuni.Regiunea este acoperit cu pduri de amestec, conifere, foioase, pin i stejeret dar i asociaii de maquis pe terasele silicioase i garriga desigur asociaii adaptate la uscciunea terenurilor calcaroase. Zona mediteraneean este la domeniul mslinului slbatic i domesctic, a pomilor fructiferi, a viei de vie, a culturilor irigate din care nu lipsete orezul.

 • Clima Franei metropolitane esteuna temperat,influenat deanticiclonul Azorelor, ca i restulEuropei de Vest,cu variante regionale sau locale destul de nsemnate. Tipologia actual reine ase mari zone climatice:sfertul nord-vestic al rii aparine zonei bretone, cu nuane pariziene i flamande; aceasta este caracterizat printr-un regim de temperatur blnd, cu variaii reduse de temperatur i cu precipitaii relativ importante;la sud de aceasta, zona aquitan, cu aceleai caracteristici ca i zona breton, dar cu temperaturi mai ridicate;n nord-estul rii, zona Lorenei deine caracteristici semicontinentale, cu ierni reci i precipitaii mai reduse dect n vest;

 • pe coasta Mrii Mediterane, zona provensal este caracterizat prin numeroase zile nsorite, cu veri calde i uscate i cu ierni blnde i umede;ntre zona Lorenei i cea provensal, se afl zona dunrean cu rol de zon de tranziie, cu variaii mari de temperatur;zona montan, ce corespunde regiunilor de altitudini ridicate, este caracterizat prin ierni reci i umede cu precipitaii nivale importante.Mare parte dinteritoriile de peste mrieste n schimb dominat declima tropical(de intensitate variabil), excepie fcndGuyana francez(clim ecuatorial),Saint-Pierre-et-Miquelon(clim temperat-oceanic)iTeritoriile australe i antarctice franceze(cuclim polaritemperat-oceanic).

 • clima temperat-maritimierni blnde veri rcoroasenord-vestcentrulclimatemperatierni mai reci veri mai caldesud-vestul riitemperat alpin

 • Populatia este formata din francezi in marea majoritate, germani in Alsacia si Lorena, italieni in Corsica si Alpii Maritimi, basci in Pirinei, bretoni in Bretagne. Se mai intalnesc spanioli, algerieni, portughezi, iugoslavi, marocani, turci, senegalezi, tunisieni, numarul emigrantilor ridicandu-se la aproximativ 8% din totalul populatiei. Rata natalitatii este de 13,3% , iar cea a mortalitatii de 9% .

 • Franta este una din cele mai dezvoltate tari ale Europei si ale lumii. Ea are o industrie foarte diversificata, de inalta tehnologie in special in domeniul aero-nauticii, productiei energiei nucleare prodictia de electricitate este asigurata 75% de catre centrele nucleare. Foloseste energia mareelor, a soarelui, hidro-centralele din Alpi, Pirinei si Masivul Central. Industria chimica, a medicamen-telor, a materialului rulant, a otelului, textila, constructii navale, siderurgica Lorena, metalurgica neferoasa aluminiu, manufactura, parfumuri, porte-lanuri vestitele portelanuri de Sevre, sticla si cristaluri, imbracaminte haute couture, bijuterii, sunt numai cateva din ramurile industriale ce au dus faima Frantei in intreaga lume.