fisa tehnica apla waterblock flex 23.05.2014

Upload: mihail-simon-doxan

Post on 13-Jan-2016

8 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • FISA TEHNICA

    Formular cod: F-7.3.-09, rev. 3

    Apla WaterBlock FLEX Hidroizolaie flexibil, bicomponent pe baz de

    ciment i rin n dispersie (latex)

    Nr.180 Editia:1 Revizia:1 Data: 23.05.2014

    PREZENTARE I PERFORMANE: Apla WaterBlock FLEX este un produs predozat, obinut prin amestecarea unui component A sub form de pulbere (pe baz de ciment) cu un component B sub form de latex (rin n dispersie apoas). Apla WaterBlock FLEX creaz, dup ntrire, o membran cu flexibilitate foarte mare, care realizeaz impermeabilizarea structurilor de construcii supuse la aciunea apei i/sau gazelor corozive din atmosfer. Produsul prezint urmtoarele performane:

    Creeaz o suprafa neted, flexibil i impermeabil la ap. Rezist la presiuni hidrostatice de pn la 7 bar. Se aplic uor cu pensula, n dou straturi, n aceiai zi. Aderen excelent la diverse tipuri de suport. Pe suprafaa rezultat se pot aplica adezivi pe baz de ciment. Datorit flexibilitii mari acoper fisuri de pn la 2 mm. Se folosete att la interior ct i la exterior. Protejeaz betonul i armtura contra coroziunii.

    UTILIZARE:

    Produsul se poate aplica pe urmtoarele tipuri de suprafee, interioare i exterioare:

    beton, inclusiv elemente din beton prefabricat, beton ultravibrat, beton aparent sau beton de nalt performan

    tencuieli pe baz de ciment i ciment-var, precum i tencuieli i gleturi pe baz de ipsos plci de gips-carton, plci de lemn aglomerat de tip OSB, PAL, MDF sau HDF zidrii din bolari de beton, crmid dens sau crmid decorativ (gen klinker) ape (pardoseli) din beton sau mortar, ce vin n contact cu solul, avnd i rol de barier de

    vapori n cazul aplicrii de acoperiri calde (parchet, mochet) pardoseli din plci ceramice vechi, ape sclivisite, mozaic roman elemente din PVC, PP sau metal, cum ar fi tubulaturi de scurgere sau aduciuni de ap,

    profile de fereastr la imbinarea cu peretele etc.

    Datorit flexibilitii foarte mari, Apla WaterBlock FLEX poate proteja elemente din beton sau ciment ce prezint fisuri stabile datorate contraciilor de uscare, de pn la 1 mm (fr plas de armare) sau de pn la 2 mm (cu plas de armare). Apla WaterBlock FLEX poate fi folosit pentru suprafeele care vin n contact direct cu ap uzat menajer sau industrial (cu pH > 6), cu uleiuri organice sau minerale, cu condiia ca temperatura

    acestora s nu depeasc +50oC.

    Apla WaterBlock Flex are capacitatea de a proteja armtura din interiorul betonului, contra coroziunii produse de penetrarea gazelor din atmosfer.

  • Formular cod: F-7.3.-09, rev. 3 2

    De asemenea, este indicat pentru protejarea suprafeelor ce pot veni n contact cu apa srat (piloni, picioare de pod) sau care pot fi supuse la agresivitatea srurilor folosite la dezgheare. Apla WaterBlock FLEX poate fi aplicat i peste elemente poroase din ciment (tencuieli uoare), sau peste crmid poroas clasic sau BCA, cu condiia ca s se aplice peste un prim strat realizat cu mortarul de impermeabilizare monocomponent pe baz de silicon Apla WaterBlock, ce are rolul de a penetra i a nchide porii, prin cristalizarea siliconului. Exemple de aplicare a mortarului Apla WaterBlock FLEX:

    hidroizolarea fundaiilor cldirilor, n faza de construcie sau ulterior (reparaii) hidroizolarea balcoanelor i teraselor, inclusiv a celor de bloc, fie c acestea sunt noi dar i pentru efectuarea de reparaii la cele vechi protejarea pereilor rezervoarelor, canalelor, tunelelor, fntnilor, piscinelor precum i a unor elemente de legtur ntre pri structurale (rosturi) sau fisuri etc. hidroizolarea piscinelor din beton, ce vor fi placate cu ceramic sau vopsite hidroizolarea bilor i buctriilor, inclusiv a celor cu perei de gips-carton sau a celor tencuite cu produse pe baz de ipsos, care se vor vopsi sau se vor placa cu ceramic protecia contra exfolierii n cazul bilor tencuite cu mortare pe baz de ipsos, peste care se dorete aplicarea de plci ceramice protecia contra coroziunii la elemente de beton supuse la vibraii i la factori atmosferici agresivi (soare, vnt puternic, trafic auto) cum sunt: stlpi de electricitate, viaducte, picioare de pod sau alte elemente imersate permanent n ap sau supuse la aciunea gazelor din atmosfer aplicat pe podele poate constitui barier contra vaporilor de ap provenii din sol, naintea aplicrii de ape autonivelante pe care urmeaz s se lipeasc parchet natural.

    DATE TEHNICE:

    Proporia de rin/sac 4 litri/11,2 kg

    Temperatur de aplicare 5oC 35

    oC

    Timp de lucru 180 min.(amestecri periodice fr adaos suplimentar de

    latex sau ap)

    Consum orientativ de mortar 1,6 2,4 kg/m2/strat (grosime 1,4-2 mm)

    Grosime strat 1,4 2 mm

    Timp de uscare cca. 6 ore / mm grosime

    Timp de maturare min. 6 zile

    Alungire la rupere (grosime 2 mm) min. 25%

    Aderena la suport (beton) dup 28 zile min. 1,5 N/mm2

    Aderena la suport dup cicluri nghe-dezghe fr prezen de sruri degivrante

    min. 0,8 N/mm2

    Aderena la suport dup mbtrnire la 70C min. 1,5 N/mm2

    Aderena la suport dup imersie n ap min. 0,8 N/mm2

    Posibilitate de acoperire a fisurilor statice max. 1 mm lime (fr plas) / max. 2 mm (cu plas)

    Permeabilitate la ap lichid max. 0,05 kg/m2 h

    0,5

    Permeabilitate la vaporii de ap clasa II (sd ntre 5m i 50 m)

    Permeabilitate la CO2 sd >50 m

    Standard de produs SR EN 1504-2:2005

    Clasa de reacie la foc (A1)C0 Produs incombustibil, fr contribuie la foc

    Productorul i asum responsabilitatea doar pentru parametrii definii de standardele n vigoare. Lucrul cu personal nespec ializat sau n condiii de utilizare atipice (cldur excesiv, frig, cureni de aer etc.) poate duce la modificarea valorilor i nu implic responsabilitatea productorului.

  • Formular cod: F-7.3.-09, rev. 3 3

    APLICARE / MOD DE UTILIZARE:

    Pregtirea suportului

    Stratul suport trebuie s fie uscat i solid (chiar dac este poros), fr micri i fr vibraii cu amplitudine mai mare de 1 mm, fr fisuri active (care lucreaz). Betonul trebuie s fie mai vechi de 28 de zile, iar mortarul mai vechi de 7 zile. Suportul trebuie s fie lipsit de substane antiaderente (praf, uleiuri, bitum). Se va verifica soliditatea stratului suport prin ciocnire. Poriunile superficiale nerezistente se vor ndeprta cu ciocanul de zidrie. Urmele de bitum (membrane vechi), uleiuri sau grsimi se vor elimina prin raclare mecanic, eventual prin curare termic (cu o lamp cu gaz metan sau cu un nclzitor cu aer cald), urmat de raclare. n cazul componentelor de oel ce pot iei n afar, acestea se vor tia la cca. 1 cm sub suprafaa de beton. Denivelrile mici i gurile de pn la 20 mm se repar folosind mortarul hidroizolant monocomponent Apla WaterBlock (monocomponent). Fisurile mai largi de 2 mm se lrgesc cu anfren (in forma literei V) apoi se umplu cu mortar hidroizolant monocomponent Apla WaterBlock (monocomponent) sau cu chituri epoxidice. n zonele cu muchii de 90o se poate executa o rotunjire (scaf) cu o raz de 3-4 cm folosind mortarul hidroizolant monocomponent Apla WaterBlock (monocomponent).

    Caz special suporturi cu porozitate mare i / sau suporturi cu umiditate mare Nu este necesar i nici nu este recomandat utilizarea de amorse, indiferent de tipul acestora. Dac suportul este foarte poros dar nu este fisurat, este slab (sfrmicios) sau este permanent umed (prezint infiltraii de ap) este nevoie s se aplice un prim strat de mortar hidroizolant monocomponent Apla WaterBlock (monocomponent), ce are rolul de a penetra n suport i a creea un strat intermediar rezistent i impermeabil la infiltraii (consultai fia tehnic a acestuia). Dup uscarea (cca. 12-24h) a acestui strat intermediar se poate trece la aplicarea normal a Apla WaterBlock Flex, conform instruciunilor de mai jos.

    Prepararea produsului AplaWaterBlock FLEX este un produs bicomponent. ntr-un vas curat turnai latexul (componentul B), apoi adaugai mortarul pulbere (componentul A) amestecnd continuu pn se obine o past omogen. Folosii un mixer electric cu turaie mic (400 rot/min), pentru evitatarea nglobrii excesive de bule de aer. Lsai amestecul s se matureze 3-5 minute, apoi amestecai din nou, nainte de aplicare. Cu pasta rezultat se poate lucra pn la 3 ore, n funcie de temperatur i umiditate. Dac amestecul devine prea vscos, pot fi necesare reamestecri periodice dar fr adaos suplimentar de rin sau de ap. Nu se adaug n produs materiale nerecomandate de productor, cum ar fi ciment, agregate, ap etc! Evitai prepararea manual a produsului!

    Mod de aplicare

    Produsul se aplic la temperaturi ntre +5oC +35oC. Produsul nu se aplic n condiii termice extreme: vreme ploioas, vnt puternic, cldura excesiv, radiaie solar direct, temperatur sczut. Se va evita pstrarea la soare a ambalajului (pulberea sau lichidul) naintea utilizrii. AplaWaterBlock FLEX se aplic folosind o pensul tare, o perie sau o bidinea. Pentru obinerea unui strat de protecie impermeabil, este necesar aplicarea produsului n dou straturi. Primul strat se aplic ntr-o grosime de cca. 1-1,5 mm, insistnd n zonele unde exist fisuri. n zonele cu muchii de 90o se aplic o banda de etanare (eventual i colare interioare sau colare exterioare), care se ncastreaz n acest strat de past, prin presare cu mistria i nivelare a materialului ce trece prin ochiurile plasei. nainte de uscarea complet a primului strat (dup 4-5 ore) aplicai al doilea strat, la aceeai grosime, dar pe direcie perpendicular cu prima aplicare.

  • Formular cod: F-7.3.-09, rev. 3 4

    Dac este nevoie de o grosime mai mare, se poate aplica i al treilea strat, n acelai mod. Lsai suprafeele s se usuce complet, cel puin 10 zile pentru suprafeele expuse umezelii i cel puin 6 zile pentru suprafeele care urmeaz s vin n contact direct cu solul (fundaii, etc).

    Caz special suporturi cu fisuri multiple (de max. 2 mm) sau cu microfisuri n acest caz, produsul se va aplica n 3 straturi succesive. Primul strat se aplic cu pensula, conform instruciunilor de mai sus. Al doilea strat se va aplica dup uscarea primului, cu ajutorul unei gletiere dinate, cu zimi de 6x6 mm. In stratul creat se nglobeaz o plas de fibr de sticl de 145 g/m2, de acelai tip cu cea folosit la termoizolaii. Se niveleaz materialul care trece prin ochiurile plasei i se las s se usuce cc. 4-5 ore. Se aplic un al treilea strat (ultimul strat) de past hidroizolant, folosind pensula, ca la o aplicaie normal.

    Consum

    Consumul standard este de 1,3 kg/m2 x mm grosime. n aceste condiii, un kit (comp. A+B) de 15,2 kg este suficient pentru acoperirea unei suprafee de cca. 6 m2 (n dou straturi, cca. 2 mm grosime total). Aceast valoare declarat de fabricant este evaluat n condiii de laborator i este doar orientativ, putnd s varieze foarte mult ndeosebi n funcie de denivelrile suportului dar i de ndemnarea aplicatorului sau de pierderile la aplicare.

    RECOMANDRI DE APLICARE A PRODUSELOR N SISTEM:

    Aplic APLA WaterBlock Flex n sistem cu APLA WaterBlock (monocomponent).

    TERMEN DE VALABILITATE:

    Produsul poate fi folosit ntr-un interval de 12 luni de la data fabricaiei.

    AMBALARE, DEPOZITARE, TRANSPORT

    Produsul AplaWaterBlock FLEX este ambalat n cutii de 15,2 kg (11,2 kg componenta A i 4 litri componenta B). Se depoziteaz paletizat, n spaii ferite de umezeal sau caldur excesiv. Se protejeaz de nghe. Produsul nu are restricii de transport, conform normelor ADR/RID.

    MSURI DE SECURITATE

    Acest produs contine ciment alb, cu coninut redus de Cr(VI), conform cerinelor legale. Cimentul produce o reacie alcalin la contactul cu apa. Produsul este iritant pentru ochi, sistemul respirator i piele. A nu se lsa la ndemna copiilor. A se evita contactul cu ochii i pielea. A se evita inhalarea prafului produs la lefuire. n cazul contactului cu ochii, splai imediat cu mult ap curat i consultai un medic oftalmolog. Este indicat folosirea de msuri individuale de protecie: mnui de cauciuc, masc anti-praf i ochelari de protecie. PRODUCTOR:

    S.C. FABRYO CORPORATION S.R.L. Popeti-Leordeni, os. Olteniei 202B, jud. Ilfov Tel: (+4)021.405.50.00; Fax: (+4)021.405.50.26

    Datele prezentate se bazeaz pe testele noastre executate n condiii standardizate de aplicare i testare conform ultimelor metodologii , punnd n eviden n mod corect performanele posibile. Orice abatere de la condiiile de aplicare, pregtirea suprafeei , tehnica de aplicare poate produce rezultate diferite. Se recomand studierea atent a specificaiei tehnice pentru detaliile necesare realizrii performanelor optime precum i consultarea noastra n cazul unor condiii diferite de cele recomandate. Sistem de management integrat calitate-mediu certificat conform ISO 9001:2008 si ISO 14001:2004

    Aceast ediie le nlocuiete pe toate cele anterioare. Este responsabilitatea clientului de a verifica dac aceast fi este cea mai nou