finante publice - curs.doc

83
CAPITOLUL I CONŢINUTUL ECONOMIC ŞI FUNCŢIILE FINANŢELOR PUBLICE 1.1 Conţinutul economic al finanţelor publice Pentru îndeplinirea funcţiilor şi sarcinilor sale şi pentru satisfacerea altor nevoi generale ale societăţii, statul are nevoie de importante fonduri băneşti. Mobilizarea resurselor băneşti la dispoziţia statului are loc pe seama produsului intern brut prin transfer de resurse şi, implicit de putere de cumpărare, de la persoane fizice şi/sau juridice la dispoziţia organelor administraţiei de stat centrale şi/sau locale. Din fondurile astfel constituite la dispoziţia statului, se efectuează transfer de resurse (de putere de cumpărare) în favoarea diverşilor beneficiari, persoane fizice şi juridice. Fluxurile de resurse băneşti care iau astfel naştere se derulează, aşadar, în dublu sens, de la persoanele fizice şi juridice, către fondurile financiare publice şi invers, generând relaţii economice de repartiţie între participanţii la acest proces. Relaţiile de mobilizare a resurselor băneşti către fondurile financiare publice au loc între agenţii economici care desfăşoară activităţi cu scop lucrativ, indiferent de forma de proprietate a acestora, şi persoanele fizice (membrii societăţii) luate în mod individual ca cetăţeni ai statului care realizează venituri, pe de o parte, şi colectivitate, reprezentată de stat, pe de altă parte. Relaţiile de repartizare a fondurilor băneşti ale statului apar între colectivitate, reprezentată de stat, pe de o parte şi beneficiarii alocaţiilor din fondurile statului, pe de altă parte, care sunt: agenţii economici, instituţiile publice şi persoanele fizice luate în mod individual care beneficiază de 1

Upload: cercel-madalina

Post on 20-Nov-2015

121 views

Category:

Documents


12 download

TRANSCRIPT

CAPITOLUL I

CONINUTUL ECONOMIC I FUNCIILE FINANELOR PUBLICE

1.1 Coninutul economic al finanelor publice

Pentru ndeplinirea funciilor i sarcinilor sale i pentru satisfacerea altor nevoi generale ale societii, statul are nevoie de importante fonduri bneti. Mobilizarea resurselor bneti la dispoziia statului are loc pe seama produsului intern brut prin transfer de resurse i, implicit de putere de cumprare, de la persoane fizice i/sau juridice la dispoziia organelor administraiei de stat centrale i/sau locale. Din fondurile astfel constituite la dispoziia statului, se efectueaz transfer de resurse (de putere de cumprare) n favoarea diverilor beneficiari, persoane fizice i juridice. Fluxurile de resurse bneti care iau astfel natere se deruleaz, aadar, n dublu sens, de la persoanele fizice i juridice, ctre fondurile financiare publice i invers, genernd relaii economice de repartiie ntre participanii la acest proces.

Relaiile de mobilizare a resurselor bneti ctre fondurile financiare publice au loc ntre agenii economici care desfoar activiti cu scop lucrativ, indiferent de forma de proprietate a acestora, i persoanele fizice (membrii societii) luate n mod individual ca ceteni ai statului care realizeaz venituri, pe de o parte, i colectivitate, reprezentat de stat, pe de alt parte.

Relaiile de repartizare a fondurilor bneti ale statului apar ntre colectivitate, reprezentat de stat, pe de o parte i beneficiarii alocaiilor din fondurile statului, pe de alt parte, care sunt: agenii economici, instituiile publice i persoanele fizice luate n mod individual care beneficiaz de pensii, alocaii pentru copii, ajutoare, burse, indemnizaii etc. Relaiile de mobilizare i repartizare a fondurilor bneti ale statului, sunt, prin natura lor, relaii economice de repartizare a produsului intern brut.

Rezult c relaiile care apar, ntre membrii societii, n legtur cu satisfacerea nevoilor colective ale acesteia sunt relaii sociale de natur economic exprimate n form bneasc. n teoria i practica financiar ele sunt cunoscute sub numele de relaii financiare, sau, pe scurt, finane.

Relaiile financiare sau pe scurt finanele reprezint aadar ansamblul relaiilor economico-sociale exprimate valoric sau care mbrac o form bneasc aprute n procesul distribuirii i redistribuirii produsului intern brut n scopul constituirii i repartizrii fondurilor publice de resurse financiare pentru satisfacerea nevoilor generale ale societii.

Este de menionat faptul c nu toate relaiile bneti care apar n procesul repartiiei i circulaiei produsului intern brut sunt, n acelai timp, relaii financiare. Sfera finanelor este mai restrns dect a relaiilor bneti, cuprinznd numai relaiile bneti care exprim un transfer de valoare i nu pe cele care reflect o schimbare a formelor valorii.

Pentru ca relaiile bneti s fie relaii financiare (finane) trebuie s ndeplineasc cumulativ anumite condiii, astfel:

- n primul rnd, s exprime un transfer de valoare, n form bneasc, de la persoane juridice i/sau fizice la fondurile bneti ale statului sau de la aceste fonduri ctre persoanele juridice i fizice beneficiare.

- n al doilea rnd, transferul de valoare s se efectueze, de regul, fr contraprestaie direct, imediat sau individualizat. Astfel, nici un agent economic i nici o persoan fizic care a vrsat la bugetul public naional o sum de bani cu titlul de impozit nu are dreptul s solicite rambursarea acesteia sau nu dobndete un drept de crean asupra statului prin aceasta. n acelai timp, finanarea de la buget a anumitor cheltuieli publice nu are o legtur nemijlocit cu vrsmintele efectuate de beneficiarii alocaiilor bugetare;

- n al treilea rnd, transferul de resurse s aib, n principiu, caracter nerambursabil. De la aceast regul exist unele excepii: cnd persoanele fizice i/sau juridice subscriu la mprumuturile contractate de stat pe piaa intern; cnd din fondurile financiare publice se fac transferuri, n condiii de rambursabilitate ctre agenii economici i persoanele fizice etc.

- n al patrulea rnd, transferul de valoare trebuie s aib ca scop satisfacerea unor nevoi generale ale societii, i nu a unor nevoi individuale, personale sau ale unui grup restrns de persoane.

Dup modalitatea n care se realizeaz transferul de valoare, la i de la fondurile financiare publice, fr echivalent i cu titlu nerambursabil, ori n condiii de rambursabilitate, n cadrul relaiilor financiare, se disting:

- relaii care exprim un transfer de resurse bneti, fr echivalent i cu titlu nerambursabil, care sunt considerate relaii financiare clasice i sunt reflectate n bugetul de stat i n fondurile speciale i extrabugetare;

- relaii care exprim un transfer de resurse cu titlu rambursabil, pentru o perioad de timp determinat i pentru care se percepe dobnd. Acestea sunt relaii de credit care se deruleaz, n principal, prin intermediul instituiilor bancare;

- relaii care exprim, dup caz, un transfer obligatoriu sau facultativ de resurse bneti, n schimbul unei contraprestaii care depinde de producerea unui fenomen aleatoriu. Aceste relaii apar n procesul constituirii i repartizrii fondurilor de asigurri de bunuri, persoane i rspundere civil.

- relaii care apar n procesul formrii i repartizrii fondurilor bneti la dispoziia ntreprinderilor n vederea desfurrii activitii economice i a dezvoltrii acestora, denumite finane ale ntreprinderii.

Relaiile financiare clasice mai sunt cunoscute i sub numele de relaii financiare n sens restrns care mpreun cu celelalte dou categorii de relaii alctuiesc relaiile financiare n sens larg sau simplu, finanele.

1.2 Funcia de repartiie a finanelor publice

Necesitatea finanelor publice are un caracter obiectiv, acestea existnd pentru a servi la realizarea unor obiective precis determinate, la ndeplinirea anumitor sarcini care nu ar putea fi nfptuite pe alt cale sau cu alte mijloace.

Finanele publice i ndeplinesc misiunea lor social prin funciile pe care le exercit i anume:

- funcia de repartiie;

- funcia de control;

Exercitarea celor dou funcii reprezint o necesitate obiectiv, fapt care rezult din dou mprejurri:

- n primul rnd, pentru a-i exercita i ndeplini funciile i sarcinile ce-i revin, statul are nevoie de o serie de fonduri bneti, care se constituie n procesul repartiiei produsului intern brut, prin intermediul relaiilor financiare n mod deosebit;

- n al doilea rnd, este necesar exercitarea unui control riguros asupra modului de desfurare a activitii economico-sociale, prin nsi derularea relaiilor financiare pentru obinerea unor efecte economico-sociale utile de pe urma eforturilor societii.

ntre cele dou funcii exist o legtur strns, interdependent, o interaciune continu n sensul c prima funcie creeaz un cmp larg de aciune celei de-a doua funcii i invers.

Funcia de repartiie a finanelor publice cunoate dou faze distincte ns organic legate ntre ele: constituirea fondurilor i distribuirea acestora.

Constituirea fondurilor este faza de mobilizare a resurselor financiare la dispoziia autoritilor publice. La procesul de constituire particip:

( ntreprinderile indiferent de forma de proprietate asupra capitalului acestora i de forma lor juridic de organizare;

( instituiile publice i unitile din subordinea acestora;

( populaia;

( persoanele juridice i fizice rezidente n strintate, dar care realizeaz veniturile n ara considerat.

Formele concrete de participare la constituirea fondurilor publice de resurse financiare mbrac multiple forme dintre care amintim: impozite i taxe, contribuii pentru asigurri sociale, contribuii pentru asigurrile de sntate, redevene, chirii, vrsminte din veniturile instituiilor publice, dobnzi la mprumuturile acordate, venituri din valorificarea unor bunuri ale statului etc.

Resursele care alimenteaz fondurile publice, n marea lor majoritate, provin din produsul intern brut i ntr-o mai mic msur din avuia naional sau din transferurile primite din strintate.

Aceste resurse provin din toate ramurile economiei naionale, ns n mod diferit n raport de nivelul de dezvoltare a acestora.

La constituirea fondurilor publice de resurse financiare particip toate sectoarele societii: public, privat, mixt i populaia, ns n proporii diferite n funcie de capacitatea lor financiar.

Cele mai multe resurse financiare sunt mobilizate la fondurile publice cu titlu definitiv i fr contraprestaie.

Prin urmare constituirea fondurilor publice de resurse financiare se realizeaz n procesul distribuirii i redistribuirii produsului intern brut ntre diverse persoane fizice i juridice, pe de o parte i stat, pe de alt parte.

Cea de-a doua faz a funciei de repartiie a finanelor publice const n distribuirea, dirijarea resurselor financiare mobilizate la fondurile publice ctre diveri beneficiari, persoane fizice i juridice. Pentru c ntre cererea i oferta de resurse financiare publice exist o diferen semnificativ (volumul nevoilor fiind mult mai mare dect posibilitatea de finanare a acestora) nainte de repartiia propriu-zis a resurselor autoritile publice competente trebuie s efectueze urmtoarele operaiuni:

- s identifice nevoile sociale existente n perioada de referin;

- s cuantifice aceste nevoi n expresie bneasc;

- s ierarhizeze aceste nevoi n raport de importana i acuitatea pe care le manifest unele n raport cu altele.

Distribuirea resurselor financiare publice reprezint de fapt dimensionarea volumul cheltuielilor publice pe destinaii i anume pentru: nvmnt, sntate, cultur, asigurri i protecie social, dezvoltare public i locuine, ordine public i aprare naional, aciuni economice etc.

n cadrul fiecrei destinaii resursele se defalc pe beneficiari, obiect i aciuni.

n rile dezvoltate economic cea mai mare parte a resurselor financiare publice este orientat ctre aciuni cu caracter social-cultural. Urmeaz n ordinea volumului finanrilor: ordinea public i aprarea rii i cheltuielile pentru aciunile economice. n schimb, n rile n curs de dezvoltare resursele sunt dirijate cu precdere ctre domeniul economic n detrimentul celui social-cultural.

Aadar, fluxurile de resurse financiare sunt orientate att ctre sfera produciei materiale, ct i nemateriale, ns n proporii diferite de la caz la caz.

Prin urmare distribuirea fondurilor publice de resurse financiare se realizeaz tot n cadrul procesului de distribuire i redistribuire a produsului intern brut, ns ntre stat, pe de o parte i diveri beneficiari persoane fizice i juridice, pe de alt parte.

Importana funciei de repartiie a finanelor publice se poate aprecia prin intermediul a dou criterii:

1) prin intermediul dimensiunii transferurilor de valoare, de putere de cumprare la i de la fondurile publice de resurse financiare;

2) prin intermediul mutaiilor produse n economie, adic a efectelor sociale, economice, ecologice i de alt natur, pe care le genereaz respectivele transferuri de valoare.

Pe lng distribuie i redistribuire produsul intern brut pe plan naional se poate realiza i un flux de resurse financiare pe plan internaional. Acesta poate lua natere prin:

a) primirea de mprumuturi externe;

b) acordarea de credite externe;

c) plata contribuiilor, cotizaiilor ctre organisme internaionale la care ara este membr;

d) primirea sau acordarea, dup caz, de ajutoare financiare externe nerambursabile.

Necesitatea constituii fondurilor publice de resurse financiare este indiscutabil fiind independent de nivelul de dezvoltare economico-social a oricrui stat. De aceea se poate aprecia c funcia de repartiie a finanelor publice are un caracter obiectiv. n schimb procesul propriu-zis de repartiie a fondurilor de resurse financiare publice are un caracter subiectiv fiind dependent de numeroi factori.

1.3. Funcia de control a finanelor publice

Necesitatea funciei de control a finanelor publice decurge din faptul c fondurile financiare constituite se afl la dispoziia statului, i acesta, este interesat de: asigurarea resurselor financiare necesare satisfacerii nevoilor generale ale societii; distribuirea resurselor cu luarea n considerare a prioritilor stabilite de organele competente; utilizarea resurselor financiare n condiii de maxim eficien economic, social, ecologic etc.

n acelai timp, prin intermediul fondurilor financiare publice se concentreaz la dispoziia statului i a instituiilor sale o parte nsemnat din produsul intern brut, fapt care impune organizarea unui control strict asupra modului de constituire, distribuire i utilizare a fondurilor financiare publiceChiar dac nu n toate cazurile controlul statului favorizeaz luarea de msuri care s adauge un plus de valoare patrimoniului public, aceasta mpiedic deseori irosirea avutului public, previne efectuarea de cheltuieli ilegale, ineficiente i inoportune, contribuie la recuperarea prejudiciilor aduse proprietii publice, asigur instaurarea ordinii i disciplinei n gestionarea banilor i a altor valori publice.

Necesitatea controlului este cu att mai stringent cu ct i n etapa actual mai exist membrii ai societii care au un comportament reprobabil, a atitudine de nepsare fa de avutul public, urmresc navuirea fr just temei prin nclcarea prevederilor legale.

Toate aceste aspecte evideniaz necesitatea obiectiv a organizrii i exercitrii controlului financiar asupra sectorului public al economiei.

Controlul statului are o sfer larg de manifestare . Acesta vizeaz toate domeniile vieii sociale, care in de sectorul public: activitatea economic, social, cultural, de aprarea naional i ordine intern, de protecia mediului, de promovare a relaiilor cu celelalte state ale lumii etc.

Prin urmare controlul mbrac forme diferite, se exercit de organe diferite i folosete instrumente diferite.

Fiecare domeniu de activitate trebuie privit dintr-un triplu punct de vedere:

a) al sarcinilor specifice ce-i revin

b) al efortului financiare reclamat de activitatea specific domeniului i care mbrac n cele din urm expresie bneasc;

c) al efectelor utilizate generate, cuantificabile i susceptibile de a fi exprimate n bani.

Pentru c fiecare domeniu de activitate are sarcini specifice, controlul ndeplinirii acestora se deruleaz de organe competente, specializate n domeniu considerat. Acestea urmresc, n acelai timp i efectele i eforturile ce nu pot fi exprimate valoric.

n schimb, celorlalte dou obiective fiind comune tuturor domeniilor, sunt atributul organele de control cu profil economico-financiar, ce sunt capabile s emit judeci de valoare indispensabile n stabilirea prioritilor, cu ocazia derulrii procesului de satisfacere a nevoilor publice.

Controlul asupra activitii economice, n general, precum i cel asupra laturii economice (efort-efect) a aciunilor sociale este un control mijlocit de bani.

Controlul financiar exercitat de organele abilitare ale statului este o manifestare a funciei de control a finanelor publice.

Funcia de control a finanelor este strns legat de funcia de repartiie, dar are o arie de manifestare mai larg dect acesta, deoarece vizeaz pe lng constituirea i utilizarea fondurilor din economie i eficiena utilizrii acestora.

Practic cele dou funcii ale finanelor se afl n raporturi de intercondiionare, n sensul c funcia de repartiie genereaz cmp de manifestare funciei de control, iar aceasta la rndul su, asigur uneori forme de manifestare a funciei de repartiie.Spre deosebire de funcia de repartiie, funcia de control se exercit n toate fazele procesului reproduciei social. Astfel aceasta vizeaz faza repartiiei, dar se extinde i n amonte asupra produciei i n aval asupra schimbului i consumului.

n ara noastr, controlul financiar se exercit de ctre:

a) Curtea de Conturi;

b) Ministerul Finanelor Publice, prin structurile sale centrale i teritoriale;

c) compartimentele de specialitate ale instituiilor, ntreprinderilor, agenilor economici (cunoscute dup denumirea generic de organe de control financiare intern).

Totodat atribuii de control mai au i Parlamentul, Guvernul, precum i alte organe

CAPITOLUL II

SISTEMUL RESURSELOR FINANCIAR

2.1. Coninutul resurselor financiare publice

i alocarea acestora

Pentru buna desfurare a oricrei activiti, la nivel macro- i microeconomic, sunt necesare o serie de resurse materiale, umane, informaionale i financiare.

Resursele sunt elemente ale bogiei unei naiuni. Acestea provin n cea mai mare parte din produsul intern brut i sunt utilizate pentru consum, formare brut de capital (investiii) i pentru export. Economia modern este caracterizat de fenomenul creterii mai rapide a necesarului de resurse dect a posibilitilor de procurare a acestora, resursele avnd un caracter limitat n timp ce cererea de resurse prezint o accentuat tendin de cretere.

Resursele financiare reprezint totalitatea mijloacelor bneti necesare ndeplinirii obiectivelor economice i sociale ale programelor guvernamentale ntr-o perioad de timp determinat

n cadrul resurselor financiare ale societii se includ:

- resursele financiare ale instituiilor publice;

- resursele financiare ale ntreprinderilor publice si private;

- resursele financiare ale organismelor fr scop lucrativ;

- resursele financiare ale populaiei.

Cuantumul resurselor financiare ale societii este influenat de: mrimea produsului intern brut; proporia n care acesta se mparte pentru formarea brut de capital i pentru consum; nivelul preurilor; volumul i structura produciei; posibilitatea de procurare a unor resurse financiare externe etc..

Diferenierile existente ntre finanele publice i cele private (ale agenilor economici) determin deosebiri i ntre resursele financiare ale societii i resursele financiare publice.Resursele financiare publice sunt o parte a resurselor financiare ale societii, ntre ele existnd un raport ca de la parte la ntreg. Aadar, resursele financiare publice mpreun cu resursele financiare private constituie resursele financiare ale societii.

Resursele financiare publice se constituie i se gestioneaz printr-un sistem de bugete, i anume: bugetul de stat, bugetele locale, bugetele fondurilor speciale, bugetul trezoreriei statului i bugetele altor instituii publice cu caracter autonom, n condiiile asigurrii echilibrului financiar.

Resursele reflectate n bugetele mai sus menionate, cumulate la nivel naional alctuiesc resursele financiare publice totale.

n categoria resurselor financiare publice se cuprind:

1)resursele administraiei de stat centrale, care sunt constituite din impozite i taxe de la agenii economici cu capital privat i de la populaie, din veniturile nefiscale provenite de la regiile autonome i societile comerciale cu capital de stat, din mprumuturi contractate n interior i n exterior etc.;

2)resursele administraiei de stat locale i ale altor colectiviti publice cu autonomie financiar care sunt constituite din impozite, taxe i venituri nefiscale cu caracter local, transferuri sau subvenii primite de la administraia central de stat, mprumuturi i alte taxe;

3)resursele necesare proteciei i asigurrilor sociale de stat, care provin n general, din cotizaiile la asigurrile sociale pltite de agenii economici, de instituiile publice i de alte persoane juridice i fizice, cotizaiile pltite de asigurai i din alte surse;

4)resursele instituiilor i autoritilor publice cu caracter autonom;

5) resursele asigurrilor sociale de sntate.

Dat fiind caracterul limitat al resurselor n general i implicit al resurselor financiare publice se pune problema alocrii optime a acestora n scopul producerii tuturor categoriilor de bunuri publice, private i mixte.

Producia de bunuri publice i raportul dintre acestea i bunurile private sunt determinate de modul de alocare a resurselor ntre sectorul public i cel privat.

n condiiile pieei imperfecte ce caracterizeaz economia modern, statul acioneaz direct n calitate de productor sau consumator de bunuri, dar poate juca i un rol intervenionist pentru reglarea pieei.

Guvernului i revine rolul de a asigura i distribui prin intermediul alocrii resurselor bunurile i serviciile publice.

n teoria finanelor publice se apreciaz c alocarea efectiv a resurselor ntre sectorul public i cel privat determin o anumit proporie ntre acestea putndu-se accepta c alocarea resurselor este optim dac cerinele consumatorilor sunt satisfcute la un nivel maxim prin intermediul sectorului privat i al celui public.

Mobilizarea de resurse financiare la dispoziia statului prin intermediul prelevrilor fiscale (impozite i taxe) determin diminuarea capacitii financiare a contribuabililor i reducerea posibilitilor acestora de a-i satisface nevoile prin cumprarea de bunuri private.

Comportamentul consumatorilor fa de bunurile publice i cele private, precum raportul dintre acestea sunt puse n eviden de aa-numitele curbe de indiferen.

Acestea reflect la un moment dat punctele n care preferinele consumatorilor pentru bunurile publice i cele private sunt egale, respectiv indiferente.

n actuala conjunctur economic, din ce n ce mai frecvent, se manifest o cerere sporit de resurse financiare, generat de creterea nevoilor sociale ntr-un ritm mai rapid dect evoluia produsului intern brut.

Cererea de resurse financiare publice este determinat de nivelul i evoluia cheltuielilor publice, dar posibilitatea acoperirii acestei cereri, la un moment dat, este influenat de un ansamblu de factori, printre care menionm:

1)factori economici care determin sporirea produsului intern brut i pe aceast baz sporirea veniturilor impozabile;

2)factori monetari (dobnda, creditul, masa monetar) care i transmit influena prin intermediul preurilor. Creterea preurilor i accentuarea fenomenelor inflaioniste determin n anumite condiii, creterea salariilor i a profiturilor, care la rndul lor determin sporirea resurselor financiare provenite din impozitele directe pe venit;

3)factori sociali, a cror nsemntate este tot mai mare n condiiile accenturii rolului social al statului determinat de necesitatea distribuirii resurselor pentru satisfacerea nevoilor de educaie, sntate etc.;

4)factori demografici, care influeneaz numrul contribuabililor;

5)factori politici i militari, care pot determina efecte multiple asupra produciei i veniturilor, contribuiei la asigurrile sociale, fiscalitii etc., ca urmare a msurilor de politic economic, social sau financiar;

6)factori de natur financiar, care, de fapt, sintetizeaz influena celorlali factori prin dimensiunea cheltuielilor publice, a cror cretere determin sporirea necesarului de resurse financiare publice.

Existena unei multitudini de factori de influen a condus la apariia unor noi tipuri de resurse publice, avnd drept efect diversificarea structurii resurselor financiare.

2.2 Structura resurselor financiare publice

Existena unei multitudini de factori de influen a condus la apariia unor noi tipuri de resurse publice, avnd drept efect diversificarea structurii resurselor financiare.Privite din punct de vedere al coninutului lor economic, principalele categorii de resurse sunt:

Prelevrile cu caracter obligatoriu sunt constituite n cea mai mare parte din veniturile cu caracter fiscal (impozite i taxe de la agenii economici cu capital privat i de la populaie).

Resursele de trezorerie sunt constituite din mprumuturi pe termen scurt, de regul pn la un an, contractate de stat prin punerea n circulaie a unor bonuri de tezaur. Resursele astfel mobilizate constituie un important mijloc de finanare ce poate fi utilizat pentru acoperirea golurilor temporare de cas ale bugetului administraiei centrale de stat, fie pentru acordarea unui sprijin financiar ntreprinderilor publice sau colectivitilor locale care nu reuesc s-i asigure echilibrul financiar pe seama resurselor proprii. Resursele de trezorerie sunt mobilizate numai temporar, iar dup o anumit perioad de timp, prin retragerea din circulaie a bonurilor de tezaur, are loc restituirea sumelor mprumutate de ctre stat, de la tezaurul public, pe termen scurt.

Resursele de credit public sunt reprezentate de datoria publica a unui stat pe termen mediu i lung. n perioada contemporan, cnd majoritatea statelor cu economie de pia se confrunt cu probleme de deficit bugetar, mprumuturile au devenit un mijloc frecvent de procurare a resurselor financiare necesare. Recurgerea la mprumuturi nu poate depi anumite limite, datorit efectelor pe termen lung pe care acestea le au asupra statului debitor.

Resursele inflaioniste (din emisiunea monetar fr acoperire) ca un mijloc de procurare a unor resurse financiare necesare statului presupun meninerea pentru o perioad de timp mai mare a unui nivel ridicat al inflaiei determinnd sporirea ncasrilor fiscale din impozitele pe venit i din cele indirecte, n special din taxa pe valoarea adugat. Structura organizatoric a statelor reprezint un alt criteriu de grupare a resurselor publice. Astfel, n statele de tip federal, resursele publice se mpart n:

resurse ale bugetului federal;

resurse ale bugetelor statelor, regiunilor sau provinciilor membre;

resurse ale bugetelor locale.

n statele de tip unitar, resursele publice se mpart n:

resurse publice ale bugetului central;

resurse ale bugetelor locale.

Lund n considerare regularitatea cu care se ncaseaz la bugetul public naional, avem:

Resurse ordinare (curente) care sunt constituite din acele venituri la care statul apeleaz n mod obinuit, n condiii considerate normale i care se ncaseaz la buget cu o anumit regularitate. n categoria resurselor ordinare (curente) se cuprind: veniturile fiscale, contribuia pentru asigurrile sociale de stat, contribuiile ce alimenteaz fondurile speciale i veniturile nefiscale.

Veniturile fiscale provin din impozite directe aezate asupra veniturilor i averii persoanelor fizice i juridice particulare i din impozite indirecte (taxe de consumaie sau accize, taxe vamale, monopoluri fiscale, taxe de nregistrare i de timbru).

Veniturile nefiscale cuprind prelevrile la buget cu titlu de dividend, redevene, chirii, arenzi etc. de la ntreprinderile i proprietile de stat i de la instituiile publice.

Resursele extraordinare (incidentale) sunt constituite din acele venituri la care statul recurge n situaii excepionale, cnd resursele curente nu sunt suficiente pentru acoperirea cheltuielilor publice. n categoria resurselor extraordinare se cuprind: mprumuturile contractate pe plan intern i n exterior, ajutoarele i alte transferuri primite din strintate, .a.

Privite din punct de vedere al provenienei lor resursele financiare publice se grupeaz n:

Resurse interne, alctuite din: impozite, taxe, veniturile de la ntreprinderile i proprietile de stat, donaiile interne, mprumuturile contractate pe pia intern.

Resurse externe, ce cuprind: mprumuturile de stat externe, transferurile externe primite sub form de ajutoare nerambursabile etc.

Privit prin prisma bugetului general consolidat structura resurselor financiare publice include:

a) resurse financiare ale bugetului de stat;

b) resurse financiare ale bugetului asigurrilor sociale de stat;

c) resursele financiare ale fondurilor speciale extrabugetare;

d) resurse financiare ale bugetelor locale.

n Romnia resursele financiare publice se constituie i se gestioneaz printr-un sistem unitar de bugete denumit generic buget general consolidat i anume:

1. Bugetul de stat

2. Bugetul asigurrilor sociale de stat

3. Bugetele locale

4. Bugetele fondurilor speciale

5. Bugetul trezoreriei statului

6. Bugetele instituiilor publice n condiiile asigurrii echilibrului financiar

Potrivit structurii acestuia distingem urmtoarele categorii de resurse:

I. Resurse ale bugetului de stat, cu urmtoarea tipologie:

1. Venituri curente

a) venituri fiscale

- impozite directe

- impozite indirecte

b) venituri nefiscale

2. Venituri de capital (venituri din valorificarea unor bunuri ale statului, venituri din valorificarea unor bunuri de la rezervele naionale etc.)

3. Venituri din operaiuni financiare (ncasri din rambursarea mprumuturilor acordate)

II. Resurse ale bugetului asigurrilor sociale de stat:

1. Contribuii ale angajailor i angajatorilor

2. Alte contribuii

III. Resurse ale bugetelor locale:

1. Venituri curente

a) venituri fiscale

- impozite directe

- impozite indirecte

b) venituri nefiscale

2. Venituri din capital

3. Venituri din operaiuni financiare

IV. Resurse ale fondurilor speciale extrabugetare

Fondurile speciale extrabugetare se constituie pe seama unor venituri cu caracter fiscal, n special impozite i taxe indirecte, pentru finanarea unor cheltuieli publice expres precizate. Veniturile acestor fonduri au aadar o afectaie special. Aceste fonduri au caracter temporar, ele lund fiin n raport de nevoile economiei publice.

n ansamblul resursele financiare publice din ara noastr se includ i resursele instituiilor publice cu caracter autonom. Acestea pot fi: resurse proprii, alocaii bugetare i resurse atrase (mprumuturi, donaii etc.)

CAPITOLUL III

NOIUNI GENERALE DESPRE IMPOZITE I TAXE

3.1. Coninutul i rolul impozitelor

Impozitele reprezint cea mai important form de prelevare ctre stat a unei pri din veniturile i averea contribuabililor, iar utilitatea lor direct const n contribuia major a acestora la finanarea serviciilor publice pe care autoritile publice au obligaia s le asigure societii. Scopul instituirii impozitelor deriv aadar din necesitatea finanrii nevoilor autoritilor publice, ale cror funcii i sarcini evolueaz permanent. Impozitul reprezint o form de prelevare a unei pri din veniturile i/sau averea persoanelor fizice i juridice la dispoziia statului n scopul acoperirii cheltuielilor publice.

Analiznd aceast definiie, se pot extrage cteva caracteristici fundamentale ale impozitului, sintetizate astfel: impozitul este o contribuie bneasc caracterul pecuniar

caracterul obligatoriu al impozitelor trebuie neles n sensul c plata acestora este o sarcin impus tuturor persoanele fizice i juridice care obin venituri dintr-o anumit surs sau posed acelai gen de avere.

sumele pltite cu titlu de impozit sunt nerambursabile (caracterul definitiv); nu presupune contraprestaii directe i imediate din partea statului, n schimbul acestora pltitorii nu pot solicita Statului un serviciu de valoare egal sau apropriat.

dreptul de a institui impozite i aparine statului, drept exercitat prin intermediul puterii legislative i uneori prin intermediul organelor locale ale puterii de stat (caracterul juridic); Parlamentul se pronun n legtur cu introducerea impozitelor de interes naional, general, iar organele de stat locale pot introduce unele impozite n favoarea unitilor administrativ-teritoriale.

n ara noastr, potrivit Constituiei, Consiliile Locale i Judeene stabilesc impozitele i taxele locale n limitele i n condiiile legii.

impozitul, alturi de alte surse, este utilizat pentru acoperirea cheltuielilor care se efectueaz pentru satisfacerea nevoilor generale, impozitele avnd, deci, o utilitate public (caracterul financiar);

Taxa reprezint suma de bani pltit de un contribuabil n schimbul anumitor contraservicii prestate acestuia de ctre anumite instituii sau entiti publice.

Aspectele ce deosebesc esenial impozitele de taxe sunt: dac n cazul impozitelor nu exist un raport direct i imediat ntre transferul de valoare efectuat i serviciul public furnizat, n schimb, n cazul taxelor acest raport deriv din obligativitatea furnizrii serviciului public solicitat de contribuabil ca urmare a efecturii transferului de valoare;

spre deosebire de impozite, care odat colectate de stat se depersonalizeaz, fiind utilizate global la acoperirea unor servicii publice generale, taxele sunt colectate de instituiile statului n vederea furnizrii unor servicii publice speciale, solicitate de contribuabili; ncasarea impozitelor se face de ctre stat cu o anumit regularitate, stabilit reglementat, spre deosebire de ncasarea taxelor ce nu presupune o anumit frecven.De regul, cuantumul taxei este mai mare dect valoarea contraserviciilor i de aceea se apreciaz c taxa ncorporeaz anumite elemente de impozit.

Impozitele ndeplinesc un rol care se manifest pe plan financiar, economic i social, diferit de la o etap de dezvoltare a economiei la alta.

Rolul cel mai important al impozitelor se manifest pe plan financiar, n sensul c impozitele constituie mijlocul principal de procurare a resurselor bneti necesare acoperirii cheltuielilor publice. n rile dezvoltate din punct de vedere economic, prin intermediul impozitelor i taxelor se procur ntre 80-90% din totalul resurselor financiare necesare statului, n timp ce, n rile n curs de dezvoltare aportul acestora reprezint ntre 50-90% din totalul resurselor financiare publice.

Pe plan economic, rolul impozitelor se manifest prin intermediul msurilor pe care statul le ia de a interveni n activitatea economic cu ajutorul acestora. n acest sens impozitele pot fi folosite ca un instrument de stimulare sau de frnare a unei anumite activiti, de cretere ori de reducere a produciei sau consumului unui anumit produs, de stimulare sau de ngrdire a comerului exterior etc. Funcia intervenionist a impozitelor se manifest, deci, n urmtoarele direcii:

- aceea de a incita (natalitatea, investiiile, asigurrile, exportul etc.), prin exonerri, deduceri, restituiri de impozite etc.;

- aceea de a inhiba (consumul de produse duntoare sntii, degradarea mediului, formarea de averi excesive etc.) prin accize, cote adiionale, monopoluri fiscale, ecotaxe etc.;

- aceea de a proteja (anumite ramuri, sectoare sau produse autohtone).

Pe plan social rolul impozitelor se concretizeaz n faptul c prin intermediul lor Statul procedeaz la redistribuirea unei pri importante din produsul intern brut ntre anumite categorii sociale i indivizi, ntre persoanele fizice i cele juridice.

Astfel n rile dezvoltate ale lumii prin intermediul impozitelor, taxelor i contribuiilor, statul preia la buget ntre 40% i 50% din PIB, iar n rile n curs de dezvoltare ntre 30% i 40 %.

3.2. Elementele impozitului

Cu prilejul instituirii unui nou impozit trebuie s se precizeze o serie de elemente din care s rezulte n sarcina cui cade impozitul respectiv, cuantumul acestuia, modul de aezare i percepere, cile de urmrire n caz de neplat, sanciunile pentru nclcarea prevederilor legale. Precizarea expres a acestor elemente este necesar att pentru contribuabil, pentru a ti ct are de plat i cnd trebuie s plteasc, ct i pentru organele fiscale, care trebuie s stabileasc, s perceap i s urmreasc ncasarea impozitelor.

Elementele impozitului, ntlnite n teoria i practica financiar, sunt sintetizate astfel:

Subiectul impozitului sau pltitorul este persoana fizic sau juridic obligat prin lege la plata acestuia. n cazul impozitului pe salarii, subiect al impozitului este orice persoan fizic care realizeaz un venit sub forma de salariu, n cazul impozitului pe profit subiectul (pltitorul) este agentul economic etc. n practica financiar subiectul impozitului mai este numit i contribuabil.

Suportatorul (destinatarul) impozitului este persoana care suport efectiv impozitul. De regul, persoana care pltete impozitul este aceea care l i suport. Sunt situaii, ns, cnd suportatorul impozitului este o alt persoan dect subiectul. Este posibil aceast situaie deoarece, prin diverse ci i mijloace, ntr-o msur mai mic sau mai mare, unele impozite pltite de persoane fizice sau juridice pot fi transpuse n sarcina altor persoane. Se ajunge astfel la fenomenul repercusiunii impozitelor.

Obiectul impunerii este reprezentat de materia supus impunerii. n calitate de obiect al impozitului pot aprea, dup caz, venitul, averea i cheltuielile.

- n cazul impozitelor directe, venitul i averea apar n calitatea de obiect al impunerii. Astfel, n cazul impozitului pe salariu obiectul impozitului l constituie salariul i alte drepturi de personal, la impozitul pe profit - profitul obinut de agentul economic, la impozitul pe donaii (succesiuni) bunurile mobile i imobile care fac obiectul donaiei (succesiunii);

- n cazul impozitelor indirecte, obiectul impunerii l constituie produsul care face obiectul vnzrii, serviciul prestat sau lucrarea executat, bunul importat sau exportat etc.

Sursa impozitului arat din ce anume se pltete impozitul: din venit sau din avere. Veniturile ca surs a impozitului pot mbrca mai multe forme: salariu, profit, dividende etc.; n cazul impozitului pe venit, sursa impozitului coincide n toate cazurile cu obiectul impunerii. Averea poate s apar fie sub forma de capital (n cazul aciunilor emise de societile de capital), fie sub form de bunuri (mobile i imobile); la impozitele pe avere, de regul, sursa nu coincide cu obiectul impunerii, pentru c impozitul se pltete din venitul realizat de pe urma averii respective i numai n situaii excepionale se ntmpl ca impozitul s fie pltit direct din avere.

Unitatea de impunere este reprezentat de unitatea de msur n care se exprim obiectul impozabil. La impozitul pe salarii unitatea de impunere este unitatea monetar, la impozitul pe cldiri - metrul ptrat de suprafa util, la impozitul funciar - hectarul etc.

Cota impozitului este reprezentat de impozitul aferent unei uniti de impunere. Cota impozitului (cota de impunere) poate fi fix, cnd impozitul aferent unitii de impunere apare ca o mrime invariabil, sau procentual (proporional, progresiv sau regresiv). Cota de impunere se poate exprima deci n mrimi absolute sau n mrimi relative.

Asieta sau modul de aezare a impozitului reprezint totalitatea msurilor i aciunilor ntreprinse de organele competente ale satului n legtur cu fiecare subiect impozabil pentru identificarea obiectului impunerii, dimensionarea sau evaluarea acestuia i stabilirea cuantumului impozitului.

Termenul de plat - reprezint data pn la care impozitul trebuie pltit statului,. Termenul de plat poate fi sub forma unei date fixe sau a unui interval de timp. Neachitarea impozitului pn la termenul stabilit prin lege, atrage dup sine obligaia contribuabilului de a plti i majorrile de ntrziere. Prin normele n vigoare sunt prevzute i alte sanciuni care se aplic contribuabililor n caz de neplat a obligaiilor fa de bugetul statului, cum sunt: poprirea, executarea silit etc.3.3. Principiile impunerii

Impunerea reprezint un ansamblu de msuri i operaiuni efectuate n baza legii care au drept scop final stabilirea impozitului ce revine n sarcina unei persoane fizice sau juridice.

Pentru ca un sistem fiscal s poat fi considerat raional trebuie s satisfac o serie de cerine sau principii, care se refer la dimensionarea, aezarea i perceperea impozitelor, precum i la obiectivele social-economice urmrite de politica fiscal.

Prin urmare, impunerea are att o latur politic ct i una de ordin tehnic.

Din punct de vedere tehnic, impunerea se concretizeaz n ansamblul metodelor i tehnicilor utilizate pentru identificarea i stabilirea mrimii obiectului impozabil, determinarea cuantumului impozitului, urmrirea i perceperea acestuia.

Din punct de vedere politic, prin impunere se urmrete ca fiecare impozit introdus s rspund cerinelor unor anumite principii i anume: principiilor de echitate fiscal, de politic financiar, de politic economic i social-politice.

Astfel de principii au fost formulate pentru prima dat de ctre Adam Smith care aprecia c la baza politicii fiscale a Statului ar trebui s stea urmtoarele principii sau maxime:

1. principiul justeei impunerii presupune ca cetenii fiecrui stat trebuie s contribuie la acoperirea cheltuielilor publice n funcie de posibilitile lor economice

2. principiul certitudinii impunerii;

3. principiul comoditii perceperii;

4. principiul randamentului impozitelor.

Aceste principii au avut indiscutabil un caracter progresiv fiind ndreptate mpotriva arbitrarului ce domnea n materie fiscal n perioada de trecere de la evul mediu la capitalism i n primele stadii de dezvoltare ale acestuia.

n prezent la introducerea n practic a unui nou impozit se urmrete ca acesta s rspund cerinelor urmtoarelor categorii de principii:

1. principii de echitate fiscal;

2. principii de politic financiar;

3. principii de politic economic;

4. principii social politice.

3.3.1. Principii de echitate fiscal

Ca noiune echitatea fiscal nseamn dreptate social n materie de impozite. Pentru a se asigura respectarea cerinelor echitii fiscale este necesar ndeplinirea cumulativ a urmtoarelor condiii.

a) stabilirea minimului neimpozabil, adic legiferarea scutirii de impozit a unui venit minim care s permit satisfacerea nevoilor de trai strict necesare. Aceast condiie poate fi respectat numai n legtur cu impozitele directe, neavnd aplicabilitate n cazul impozitelor indirecte;

b) sarcina fiscal s fie stabilit n funcie de puterea contributiv a fiecrui subiect pltitor. Aceast cerin presupune aadar ca la stabilirea impozitului s se ia n considerare mrimea venitului sau averii care face obiectul impunerii, precum i situaia personal a contribuabilului (celibatar, cstorit etc.)

c) la aceeai putere contributiv sarcina fiscal a unei categorii sociale s fie stabilit prin comparaie cu sarcina fiscal a altei categorii sociale, respectiv sarcina fiscal a unei persoane s fie stabilit comparativ cu sarcina fiscal a altei persoane din aceeai categorie social.

d) impunerea sa fie general, adic s cuprind toate categoriile sociale care realizeaz venituri dintr-o anumit surs sau care posed un anumit gen de avere, cu excepia celor care se situeaz sub un anumit nivel.

n funcie de unghiul din care este privit echitatea, aceasta poate sa fie pe orizontal sau pe vertical. n primul caz se compar sarcina fiscal la care este supus o persoan fizic sau juridic pentru veniturile realizate dintr-o anumit surs, cu sarcina fiscal la care este supus o alt persoan pentru venituri de aceeai mrime, realizate din alte surse. n cel de-al doilea caz se compar sarcina fiscal aferent unor venituri realizate de persoane diferite, dar care au aceiai sursa de provenien.

Un rol deosebit n asigurarea echitii fiscale l are i cota de impunere, n funcie de care se determin impozitul datorat de un contribuabil.

n teoria i practica fiscal se cunosc dou tipuri de cote de impunere:

a. Impunerea n cote (sume) fixe nu ine seama de venitul sau averea contribuabilului i nici de situaia personal a acestuia. Ea a aprut sub forma unei dri pe locuitor i s-a utilizat n ornduirea feudal i n primele stadii de dezvoltare a capitalismului, n special.

b. Impunerea n cote procentuale poate fi ntlnit sub forma impunerii n cote proporionale, n cote progresive i n cote regresive.

1. Impunerea n cote proporionale este o manifestare direct a principiului egalitii n faa impozitelor. Conform acestei impuneri se aplic aceeai cot de impozit indiferent de mrimea obiectului impozabil, pstrndu-se n permanen aceeai proporie ntre impozit i volumul venitului (valoarea averii).

2. Impunerea n cote progresive const n aceea c odat cu creterea venitului (averii) are loc i creterea cotei impozitului astfel nct impozitul crete mai repede dect obiectul impozabil.

Impunerea progresiv cunoate n practica financiar dou variante i anume:

impunerea n cote progresive simple (globale);

impunerea n cote progresive compuse (pe trane).

Impunerea n cote progresive simple (globale) se caracterizeaz prin faptul c se aplic aceeai cot de impozit asupra ntregii materii impozabile aparinnd unui contribuabil. Impunerea n cote progresive simple, dei a condus la o apropiere important de ceea ce nsemn respectarea echitii n domeniul impozitelor, are totui unele neajunsuri. Aceast modalitate de impunere dezavantajeaz pe contribuabilii care realizeaz venituri al cror nivel se situeaz la limita imediat superioar celei pn la care acioneaz o anumit cot.

Impunerea n cote progresive compuse (pe trane) are ca trstur distinctiv divizarea materiei impozabile n mai multe trane (pri), iar pentru fiecare tran de venit (avere) se stabilete o anumit cot de impunere. Prin nsumarea impozitelor pariale calculate pentru fiecare tran de venit (avere) n parte se obine impozitul total de plat ce cade n sarcina unui contribuabil.

3. n practica fiscal a unor state se ntlnete i impunerea n cote regresive, ca o consecin a impozitelor indirecte, n situaia cumprrii unei mrfi sau a utilizrii unui serviciu cnd impozitul pltit este acelai, indiferent de mrimea veniturilor cumprtorului. Aceasta face ca ponderea impozitului n venitul cumprtorului s fie invers proporional cu venitul acestuia.

3.3.2. Principii de politic financiar

Din punct de vedere al politicii financiare, la introducerea unui nou impozit, se urmrete ca acesta s se caracterizeze printr-un randament fiscal ridicat, s fie stabil i elastic. De asemenea, n cadrul principiilor de politic financiar se urmresc i aspecte legate de tipul i numrul impozitelor utilizate de stat pentru procurarea veniturilor sale.

Pentru ca un impozit s aib un randament fiscal ridicat se cer a fi ndeplinite mai multe condiii, i anume:

a) impozitul s aib un caracter universal, adic s fie pltit de toate persoanele fizice i/sau juridice care obin venituri din aceeai surs sau posed acelai gen de avere. Universalitatea impozitului presupune, n aceeai msur, ca ntreaga materie impozabil (totalitatea veniturilor realizate sau toat averea pe care o posed) a unei persoane s fie supus impunerii;

b) este necesar s nu existe posibiliti, legale sau nelegale, de sustragere de la impunere a unei pri din materia impozabil;

c) volumul cheltuielilor legate de aezarea i perceperea impozitului s fie ct mai redus.

Un impozit poate fi considerat stabil, dac nu este influenat, ntr-un sens sau altul, de mutaiile de ordin conjunctural ale ciclului economic. Altfel spus, randamentul unui impozit considerat stabil nu trebuie s sporeasc concomitent cu creterea volumului produciei i a veniturilor n perioadele favorabile ale ciclului economic i nici s scad n perioadele de criz i depresiune ale ciclului economic.

n ceea ce privete elasticitatea impozitului, aceasta presupune ca impozitul s poat fi adaptat n permanen necesitilor de venituri ale statului. Astfel, dac se nregistreaz o cretere a cheltuielilor bugetare este necesar ca impozitul s poat fi majorat corespunztor i invers. Realitile bazate pe practica fiscal, au demonstrat c, de regul, elasticitatea impozitului acioneaz mai ales n sensul majorrii ncasrilor din impozit.

Legat de felul i numrul impozitelor utilizate pentru procurarea veniturilor necesare statului, s-au conturat dou concepii:

- una susine c este suficient un singur impozit reprezentativ;

- cealalt susine necesitatea instituirii i perceperii mai multor impoziteComplexitatea vieii economice i sociale actuale, diversitatea surselor de venit i a formelor pe care le mbrac averea, multitudinea de cerine de ordin financiar, economic i social la care trebuie s rspund impozitele n perioada contemporan, face ca majoritatea specialitilor s recomande utilizarea unui sistem pluralist de impozite, i toate statele aplic, n diferite variante, acest sistem.

3.3.3. Principii de politic economic

Statul folosete impozitele nu numai ca mijloc de procurare a veniturilor bugetare ci i pentru a exercita o anumit influen n viaa economic i social.

Acest lucru se poate realiza prin dou modaliti: - printr-o intervenie de natur conjunctural (presiune sau relaxare fiscal);

- printr-o intervenie de natur structural (impulsionarea dezvoltrii unor ramuri sau subramuri economice, stimularea ori reducerea produciei sau a consumului unor mrfuri, extinderea sau, dimpotriv, restrngerea relaiilor comerciale cu strintatea etc.).

Reducerea presiunii fiscale permite creterea puterii de cumprare a cetenilor i reducerea preurilor produselor, favoriznd dezvoltarea tranzaciilor i stimularea creterii economice. Dimpotriv, o cretere a presiunii fiscale va diminua puterea de cumprare a cetenilor, va obliga la o restrngere a consumului, frnnd ritmul creterii economice.

ncurajarea dezvoltrii unei ramurii sau subramuri economice se poate asigura prin msuri de ordin fiscal cum sunt:

- stabilirea unor taxe vamale ridicate la importul mrfurilor de acelai fel produse n alte ri; reducerea sau scutirea de impozitele directe a mrfurilor autohtone; micorarea impozitelor directe stabilite n sarcina agenilor economici; facilitarea amortizrii accelerate a capitalului fix, ceea ce determin reducerea profitului impozabil .a.,

n vederea extinderii relaiilor comerciale cu strintatea, statul apeleaz la ncurajarea exportului prin restituirea parial sau integral a impozitelor indirecte aferente mrfurilor exportate. n aceeai direcie poate aciona i reducerea taxelor vamale percepute la importul mrfurilor provenite din diferite ri; de altfel limitarea relaiilor comerciale cu strintatea poate fi realizat fie prin practicarea unor taxe vamale cu caracter protecionist la importul anumitor mrfuri, fie prin introducerea unor taxe vamale la exportul mrfurilor respective.

De asemenea prghiile fiscale sunt utilizate de state i pentru atragerea de capital strin.

3.3.4. Principii social politice

Prin politica fiscal promovat de unele state se urmrete i realizarea unor obiective social - politice. Astfel partidul de guvernmnt urmrete ca politica fiscal promovat s fie n concordan cu interesele i ateptrile categoriilor i grupurilor sociale pe care le reprezint.

n acelai timp n preajma perioadelor electorale partidul de guvernmnt poate s-i menin influena n rndul contribuabililor prin adoptarea anumitor msuri de natur fiscal.

Este bine cunoscut practica acordrii unor avantaje fiscale i persoanelor sau categoriilor sociale defavorizate. Tot prin intermediul impozitelor i taxelor se pot restriciona vnzarea i consumul unor bunuri duntoare sntii.

3.4. Aezarea i perceperea impozitelor

Reprezint un ansamblu de operaiuni succesive referitoare la:

1) stabilirea obiectului impozabil;

2) determinarea cuantumului impozitului;

3) perceperea sau ncasarea impozitului;

3.4.1. Stabilirea obiectului impozabil

Stabilirea obiectului impozabil este operaiunea ce presupune constatarea i evaluarea materiei impozabile. Pentru ca veniturile i averea s poate fi supuse impunerii este necesar ca organele fiscale s constate mai nti existena fizic a acestora, iar apoi s procedeze la evaluarea lor.

Evaluarea materiei impozabile presupune determinarea dimensiunii acesteia. Acest lucru se poate realiza prin dou metode:

- metoda evalurii indirecte sau pe baz de prezumie;

- metoda evalurii directe sau pe baz de probe.

Evaluarea indirect a materiei impozabile se poate realiza prin trei variante i anume: evaluarea pe baza indiciilor exterioare ale obiectului impozabil, evaluarea forfetar i evaluarea administrativ.Evaluarea pe baza indiciilor (semnelor) exterioare ale obiectului impozabil este specific impozitelor de tip real, permind stabilirea doar cu aproximaie a valorii obiectului impozabil. Metoda este simpl i puin costisitoare ns are dezavantajul c aproximeaz dimensiunea obiectului impunerii i nu ine cont de situaia personal a contribuabilului, aspecte ce afecteaz echitatea fiscal.

Evaluarea forfetar, const n aceea c organele fiscale, cu acordul subiectului impozabil, atribuie o anumit valoare obiectului impozabil, fr ca vreuna din pri s aib pretenia c aceasta a fost determinat cu exactitate. Evident nici n acest caz nu sunt create premizele respectrii echitii fiscale.Evaluarea administrativ, const n aceea c organele fiscale stabilesc valoarea materiei impozabile pe baza elementelor (datelor) de care dispun. Dac subiectul impozitului nu este de acord cu mrimea obiectului impozabil astfel stabilit se poate adresa organelor fiscale i pe baza unor elemente justificative, obiectul impunerii se poate reevalua.

Evaluarea direct a materiei impozabile, se poate realiza, la rndul ei, prin dou variante: evaluarea pe baza declaraiei unei tere persoane i evaluarea pe baza declaraiei contribuabilului.

Evaluarea pe baza propriei declaraii a contribuabilului presupune stabilirea mrimii obiectului impozabil n termeni reali pornind de la informaiile cuprinse ntr-o declaraie de impunere pe care contribuabilului are obligaia s o completeze i s o depun la organele fiscale competente pn la un anumit termen dat. Totodat contribuabilul este obligat s in o anumit eviden a veniturilor i cheltuielilor sale. Metoda are avantajul c n condiiile unor declaraii sincere ale subiectului impozitului obiectul impozabil este real evaluat.

Evaluarea realizat n acest mod are o aplicabilitate mai larg dect evaluarea pe baza declaraiei unei tere persoane, dar prezint dezavantajul c face posibil sustragerea de la impunere a unei pri nsemnate din materia impozabil. Aceast sustragere se poate realiza prin ntocmirea unor declaraii nesincere i prin imposibilitatea de a controla, n totalitate, justeea datelor nscrise n declaraie

Evaluarea pe baza declaraiei unei tere persoane presupune dimensionarea materiei supus impunerii pe baza datelor, informaiilor oferite de un ter care cunoate adevrul despre obiectul impunerii i care nu au nici un interes s fac declaraii nesincere. Este cazul angajatorului care completeaz declaraii despre veniturile salariale ale angajailor si, al bncilor care cunosc realitatea datelor referitoare la veniturile din dobnzii etc.

Aceast metod de evaluare prezint avantajul c elimin, n cea mai mare parte, posibilitatea sustragerii de la impunere a unei pri din materia impozabil, deoarece tera persoan care declar venitul nu este interesat s ascund adevrul. Aplicabilitatea acestei evaluri este ns limitat, neputnd fi folosit practic dect n cazul unor anumite venituri.

3.4.2 Determinarea cuantumului impozitului

Dup modul de stabilire a impozitului datorat, impozitele se pot grupa n impozite de repartiie i impozite de cotitate.

Impozitele de repartiie s-au utilizat n Evul Mediu i n primele stadii ale epocii moderne i s-au caracterizat prin faptul c statul n funcie de necesitile sale de venituri, proceda la stabilirea sumei globale a impozitelor i taxelor ce urmau a fi ncasate de pe ntreg teritoriul ri. Aceast sum era ulterior repartizat (mprit) de sus n jos pe uniti administrativ - teritoriale, iar la nivelul unitii de baz (de exemplu comuna) se distribuia pe subiecte i obiecte impozabile.

Datorit modului lor arbitrar de stabilire , impozitele de repartiie nregistrau diferenieri semnificative de la o unitate administrativ - teritorial la alta, fr a avea la baz o justificare economic.

n consecin n cazul acestei modaliti de determinare a cuantumului impozitului nu se poate vorbi despre respectarea condiiilor de echitate fiscal.

Impozitele de cotitate se stabilesc pornind de jos n sus prin aplicarea unor cote de impunere procentuale asupra obiectului impozabil, determinat pentru fiecare subiect n parte.

Ca urmare, prin modul de stabilire, impozitele de cotitate nltur n cea mai mare msur neajunsurile impozitelor de repartiie, deoarece se determin innd cont de mrimea obiectului impunerii i lund n considerare situaia personal a contribuabilului

3.4.3. Perceperea impozitelor

n mod logic, dup stabilirea cuantumului impozitului, organele fiscale aduc la cunotin pltitorului suma datorat cu titlul de impozit i termenele de plat ale acestuia, apoi trec la perceperea (ncasarea) impozitului.De-a lungul timpului s-au utilizat mai multe modaliti de colectare a impozitelor i taxelor:

a) ncasarea impozitelor prin intermediul unui contribuabil al localitii;

b) colectarea impozitelor de ctre un concesionar sau arenda;

c) perceperea impozitelor i taxelor prin intermediul aparatului specializat al statului.

n condiiile existenei unui aparat fiscal, perceperea impozitelor se realizeaz pe trei ci, astfel:

1) organele fiscale ncaseaz impozitul direct de la contribuabil. Aceast cale cunoate la rndul su dou variante:

- prima, cnd organul fiscal se deplaseaz la contribuabil pentru a cere plata impozitului, caz n care spunem c impozitul este cherabil;

- a doua, cnd contribuabilul se deplaseaz din proprie iniiativ la organul fiscal, pentru a-i achita obligaia fiscal, caz n care spunem c impozitul este portabil;

2) ncasarea impozitului de ctre organele fiscale prin stopajul la surs; aceast cale const n aceea c impozitul se calculeaz, se reine i se vars la bugetul statului de ctre o ter persoan. Astfel, societile comerciale, regiile autonome, instituiile publice .a. sunt obligate s calculeze i s rein impozitul pe salarii, datorat de personalul acestora, i s-l verse la bugetul de stat; editurile sunt obligate s calculeze i s rein din drepturile de autor impozitul pe venit pe care l vars la bugetul statului etc.;

3) perceperea impozitului prin aplicarea de timbre fiscale mobile se utilizeaz n cazul taxelor datorate statului pentru aciunile n justiie, pentru actele, certificatele i alte documente eliberate de notarii publici i de alte organe ale administraiei de stat.

3.5. Clasificarea impozitelor

n practica fiscal se ntlnete o diversitate de impozite care se deosebesc nu numai ca form ci i n ceea ce privete coninutul lor.

Pentru a sesiza mai uor efectele diferitelor categorii de impozite pe plan financiar, economic, social i politic este necesar gruparea acestora pe baza unor criterii tiinifice.

1. Dup principalele trsturi de fond i de form, impozitele se mpart n:

a. impozite directe;

b. impozite indirecte.

Aceasta este cea mai important grupare a impozitelor, att din punct de vedere teoretic, ct i din punct de vedere practic.

Impozitele directe se stabilesc nominal n sarcina unor persoane fizice i/sau juridice, n funcie de veniturile i/sau averea acestora i pe baza cotelor de impozit prevzute de lege. Ele se ncaseaz direct de la contribuabili la anumite termene dinainte stabilite. n cazul lor n intenia legiuitorului, subiectul i suportatorul impozitului sunt una i accesai persoan cu toate c n practica aceast suprapunere nu este uneori valabil.

Pentru c in seama de puterea contributiv i de situaia personal a subiectului impozabil, impozitele directe sunt de regul mai preferate dect impozitele indirecte din perspectiva echitii fiscale.

n funcie de criteriile care stau la baza aezrii lor, impozitele directe se pot grupa n impozite reale i impozite personale.

Impozitele reale se caracterizeaz prin aceea c se stabilesc n legtur cu anumite obiecte materiale (de exemplu pmntul, cldirile, fabricile, magazinele etc.) fcndu-se abstracie de situaia personal a subiectului impozabil. Ele mai sunt denumite i impozite obiective sau pe produs, deoarece se aaz asupra produsului sau venitului brut al obiectului impozabil, fr a se ine cont de situaia subiectului impozabil.

Impozitele personale in cont, n primul rnd, de situaia personal a subiectului impozabil, motiv pentru care se mai numesc i impozite subiective.

n raport de materia impozabil vizat, impozitele personale mbrac forma impozitelor pe venit (care pot fi impozite pe venitul persoanelor fizice i impozite pe venitul persoanelor juridice) i impozitelor pe avere (impozite asupra averii propriu-zise; impozite pe circulaia averii; impozite pe sporul de avere).

Impozitele indirecte nu se stabilesc direct i nominativ asupra subiectului impozabil, ci se aaz asupra vnzrii bunurilor (de consum, de lux etc.) i serviciilor (de transport, hoteliere, spectacole etc.). Dac impozitele directe vizeaz venitul i/sau averea, impozitele indirecte vizeaz cheltuirea acestora. Dup formele de manifestare, impozitele indirecte pot fi grupate astfel: taxe de consumaie sau accize, monopoluri fiscale, taxe vamale i taxe de nregistrare i de timbru.

Impozitele indirecte se deosebesc de cele directe prin cteva caracteristici eseniale:

- mbrac, n principal forma impozitelor pe consum, deoarece se percep la vnzarea anumitor mrfuri sau la prestarea unor servicii;

- nu au un caracter nominativ, ele se datoreaz de toi cei care consum bunuri din categoria celor impuse, independent de veniturile, averea sau situaia personal a acestora;

- n cazul impozitelor indirecte nu se mai acord facilitile fiscale cunoscute la aezarea impozitelor directe (scutirea de la impunere a minimului neimpozabil, reduceri sau scutiri de impozit pentru cei cu sarcini sociale etc.);

- perceperea impozitelor indirecte necesit un cost relativ redus, ceea ce justific preferina unor ri pentru impozitele indirecte;

- cotele de impozit nu sunt difereniate n funcie de venitul, averea sau situaia personal a celui care cumpr mrfurile sau serviciile care fac obiectul impozitelor indirecte;

- subiectul i suportatorul nu sunt una i aceeai persoan; n calitatea de pltitori ai impozitelor indirecte apar, de regul, ntreprinztorii (agenii economici), iar n calitatea de suportatori, consumatorii bunurilor sau serviciilor ce cad sub incidena acestor impozite;

- tehnica de percepere este diferit de cea a impozitelor directe, n cazul lor nefiind posibil deschiderea rolului nominativ.

2. Dup obiectul impunerii se deosebesc:

impozite pe venit;

impozite pe avere;

impozite pe cheltuieli.

3. Dup scopul urmrit la introducerea lor, impozitele se grupeaz n:

impozite financiare (cu caracter fiscal);

impozite de ordine.

a) Impozitele financiare sunt instituite avnd drept unic scop procurarea resurselor financiare necesare statului pentru ndeplinirea funciilor sale. Cea mai mare partea a impozitelor i taxelor practicate ntr-un sistem fiscal se ncadreaz n aceast categorie.

b) Impozitele de ordine sunt introduse n practica fiscal n special pentru a limita anumite comportamente economice i sociale i nu numai cu unicul scop de a genera venituri bugetare.. Astfel, prin instituirea unor taxe ridicate la vnzarea buturilor alcoolice i a tutunului se urmrete limitarea consumului acestora avnd n vedere efectul lor nociv asupra organismului uman.

4. n funcie de ritmicitatea ncasrii lor la fondurile publice de resurse financiare, impozitele pot fi:

- permanente, cnd se ncaseaz periodic (de regul anual) la bugetul statului;

- incidentale sau ntmpltoare, cnd se instituie i se ncaseaz o singur dat (de exemplu impozitul pe substana averii sau pe ctigul excepional de rzboi).

5. Dup tipul statului care le administreaz distingem urmtoarele categorii de impozite:

a) impozite ale statelor de tip federal, care la rndul lor se structureaz pe cele trei niveluri de administraie, respectiv impozite ale federaiei, impozite ale statelor, provinciilor sau regiunilor membre ale federaiei i impozite ale administraiei locale;

b) impozite ale statelor de tip unitar, cu delimitare n impozite ale administraiei centrale de stat i impozite locale.

c) impozite ale uniunilor de state care se structureaz n impozitele unionale ce se mobilizeaz la nivelul superior unional i impozite statale percepute de statele membre ale uniunii ca urmare a suveranitii fiscale de care se bucur n cadrul uniunii.CAPITOLUL IV

EVAZIUNEA FISCAL I REPERCUSIUNEA IMPOZITELOR

4.1. Caracteristicile i formele evaziunii fiscale

Evaziunea fiscal reprezint sustragerea de la impunere pe ci ilicite sau licite (ilegale sau legale) a unei pri mai mici sau mai mari din materia impozabil. Ca fenomen evaziunea fiscal se ntlnete att pe plan naional, ct i internaional. ntr-o definiie mai complex stipulat n legea privind evaziunea fiscal aceasta este prezentat ca fiind, sustragerea prin orice mijloace de la impunerea sau de la plata impozitelor, taxelor, contribuiilor i a altor sume datorate bugetelor de stat, bugetelor locale, bugetelor asigurrilor de stat i bugetelor fondurilor speciale de ctre persoane fizice i persoane juridice romne sau strine.

n funcie de modul cum este realizat sustragerea de la impunere poate fi:

a) sustragere realizat la adpostul legii (legal);

b) sustragere care se realizeaz cu nclcarea, legii fiind ilicit sau frauduloas.

Evaziunea fiscal legal constituie un fenomen social, care const n sustragerea de ctre contribuabilii de drept a unei pri din materia impozabil, prin utilizarea lacunelor legislative n favoarea lor.

Sustragerea la adpostul legii este posibil deoarece legislaia din diferite ri permite scoaterea de sub incidena impozitului a unor venituri, pri de venituri, componente ale averii ori anumitor acte i fapte care n condiiile respectrii riguroase a cerinelor principiilor impunerii nu ar trebui s scape de la impozitare.

Exemple consacrate de evaziune fiscal considerat la adpostul legii sunt:

1. Impunerea veniturilor anumitor categorii de persoane fizice pe baza normelor medii se venit creeaz premizele pentru contribuabilii ce obin venituri peste media respectiv, s nu plteasc impozit pentru diferenia n plus.

2. n unele ri legea ce reglementeaz domeniul fiscal permite unui ntreprinztor persoan fizic s-i declare soia i copiii drept asociai chiar dac acetia nu au nici o contribuie la capitalul social sau la activitatea firmei. O astfel de situaie permite ca profitul s fie repartizat ntre asociai fictivi i supus impunerii separate. Pe aceast cale se ajunge ca impozitul pltit statului s fie mai mic.

3. n cadrul unor sisteme fiscale impunerea veniturilor familiei se realizeaz n comun prin mprirea acestuia n mod egal ntre soi indiferent de aportul concret al fiecruia la realizarea lui. n acest caz se creeaz de asemenea premizele diminurii obligaiei fiscale totale.

4. n practica fiscal a unor state exist posibilitatea opiunii formulat de ctre un contribuabil persoan fizic de a fi impozitat sub regimul fiscal al companiilor sau prin sistemul specific impunerii indivizilor. Optnd pentru impunerea specific persoanele juridice contribuabilul poate s-i diminueaz impozitul datorat pentru c de regul presiunea fiscal suportat de o companie asupra veniturilor sale este mai redus dect cea exercitat asupra veniturilor indivizilor.

5. Facilitile fiscale care se acord agenilor economici din anumite ramuri ale economiei la nfiinare sau pe parcursul derulrii activitii sub forma unor scutirii sau reducerii de impozit pe profit permit de asemenea ca la adpostul legii o parte din venituri s scape de la impunere.

Evaziunea fiscal ilicit, frauduloas se ntlnete pe o scar larg i se nfptuiete cu nclcarea prevederilor legale bazndu-se deci pe fraud i pe rea credin.

Prin urmare un astfel de fenomen profund antisocial trebuie puternic combtut, deoarece sustrage de la bugetul public un volum nsemnat de resurse financiare ce ar putea fi utilizate pentru finanarea cheltuielilor publice.

Frecvent evaziunea fiscal frauduloas se ntlnete sub diferite forme dintre care menionm:

- inerea unor registre contabile nereale;

- distrugerea voit a unor documente financiar contabile;

- ntocmirea de documente de plat fictive;

- ntocmirea unor declaraii vamale false la importul sau exportul de mrfuri etc.

Pe msura adncirii cooperrii economiei internaionale i a dezvoltrii pe multiple planuri a relaiilor dintre state cu sisteme fiscale diferite i cu un nivel diferit al fiscalitii, evaziunea fiscal nu se mai manifest doar ca un fenomen de ordin intern, naional, ci a devenit unul internaional. Astfel de exemplu o firm avnd sediul de baz ntr-un anumit stat i diferite reprezentane, sucursale, filiale n alte state dintre care unele cu regim fiscal mai bun, va fi mai mult dect tentant s transfere o parte ct mai nsemnat a profiturilor din statele cu fiscalitate mai ridicat spre zone cu fiscalitate blnd.

Pe aceast linie o modalitate frecvent utilizat de companiile transnaionale n vederea sustragerii de la impunere a unei pri din profitul impozabil o constituie nfiinarea unei filiale n ri unde fiscalitatea este mai redus i organizarea unor relaii artificiale, frecvent doar scriptice ntre acestea i unitile productoare aflate pe teritoriul unei alte ri n care fiscalitatea este mai ridicat.

Ariile geografice n care fiscalitatea este redus, blnd, poart generic denumirea de paradisuri fiscale sau oaze ale fiscalitii.

Exemple de astfel de state cu regimuri fiscale uoare sunt: Insulele Bermude, Luxembourg, Panama, Andora, Bahamas etc.

Sintetiznd, putem afirma c evaziunea fiscal frauduloas poate fi ntlnit sub urmtoarele forme generale:

1. Frauda pe termen lung - apare atunci cnd un agent economic care i-a creat o bun reputaie n timp prin comportament i rezultate i nceteaz brusc activitatea, sistnd prile i declarndu-se n faliment dup ce n prealabil a avut grij s-i transfere profiturile n alte state.

2. Frauda pe termen scurt - se ntlnete atunci cnd o firm nou nfiinat cu intenia ascuns de a frauda bugetul public formuleaz ctre organele fiscale o cerere justificativ de rambursare a taxei pe valoarea adugat ns dup rambursare ntreprinderea n cauz i nceteaz activitatea iar pltiorul dispare.

3. Sindromul Phoenix - este ntlnit atunci cnd o firm ce are obligaii bugetare restante i nceteaz activitatea declarndu-se n faliment ns n scurt timp este nfiinat o alt companie cu acelai acionariat sau administrator.

4. Sindromul companiilor multiple - se manifest atunci cnd n circuitul economic sunt implicate mai multe firme controlate de acelai proprietar printre care i una fantom. La un moment dat aceasta va solicita organelor fiscale anumite rambursri ale TVA, dup care dispare din circuitul comercial.

Cu toat diversitatea metodelor la care contribuabilii recurg pentru a se sustrage ilegal de la plata obligaiilor fiscale care le revin, este posibil realizarea unei clasificri a fenomenelor de evaziune fiscal astfel:

a. frauda tradiional care const n sustragerea parial sau total de la plata obligaiilor fiscale, prin ntocmirea i depunerea de documente incorecte sau prin abinerea ntocmirii documentelor cerute de legislaia n vigoare.

b. frauda juridic care presupune ascunderea adevratei naturi a unui organism sau a unui contract pentru a putea scpa de anumite consecine fiscale.

c. frauda contabil care rezid n crearea unei aparente contabiliti regulate, prin utilizarea de documente false, precum facturi false i a unor documente pentru cheltuieli contrafcute, n scopul majorrii tuturor cheltuielilor efectuate, diminund veniturile, inerea unei evidene duble (reale i fictive), falsificarea bilanurilor. Scopul final al acestei practici l reprezint reducerea profitului impozabil i stabilirea unei valori a TVA dedus redus.

d. evaziunea frauduloas prin evaluare care reprezint un procedeu de diminuare a valorii stocurilor, de supraestimare a amortismentelor i provizioanelor, avnd drept obiectiv i efect deplasarea profitului n timp.

4.2. Prevenirea i combaterea evaziunii fiscale

Evaziunea fiscal constituie un obstacol important ce mpiedic dezvoltarea economic durabil, cu implicaii de natur economic, dar i social. Pe plan economic, evaziunea fiscal influeneaz negativ desfurarea concurenei, iar sub aspect social determin creterea obligaiilor fiscale suportate de restul contribuabililor i nemulumiri n rndul populaiei unei ri.

Evaziunea fiscal are o evoluie influenat de aciunea concentrat (comun) a unor factori cum sunt:

- dinamica economici reale;

- dimensiunea cantitativ i calitativ a cadrului legislativ i instituional;

- nivelul fiscalitii;

- ali factori interni i externi.

Practica fiscal, n special din statele dezvoltate, demonstreaz c un sistem fiscal modern trebuie s aib i componente care s contribuie la educarea i informarea corect i prompt a contribuabililor n legtur cu obligaiile lor privind:

- completarea corect a declaraiilor de impunere;

- inerea unor evidene reale a veniturilor i cheltuielilor ocazionale de activitatea desfurat;

- cunoaterea contraveniilor i pedepselor care se aplic celor care ncalc legea fiscal .a.

Dintre msurile care au contribuit i pot contribui la diminuarea ariei evaziunii fiscale putem meniona:

- unificarea legislaiei fiscale i o mai bun corelare a acesteia cu ansamblul cadrului legislativ din economie;

- eliminarea acelor prevederi din actele normative care pot favoriza evaziunea fiscal i o mai bun corelare a facilitilor fiscale;

- includerea n legislaia fiscal pe lng prevederile de constrngere i a unor msuri care s conduc la un comportament economic normal, la un anumit civism fiscal;

- eliminarea paralelismelor i suprapunerilor care mai exist n activitatea organelor de control financiar - fiscal i asigurarea unei coordonri unitare n profil teritorial i la nivel central a tuturor activitilor de control;

- adoptarea Codului fiscal i a Codului de procedur fiscal;

- utilizarea n mai mare msur a controlului prin sondaj i trecerea pe un plan secundar a controlului permanent i excesiv;

- stabilirea unui raport care s tind spre optim ntre salariu i stimulente pentru cointeresarea aparatului fiscal;

- organizarea cazierului fiscal;

- publicarea listei debitorilor care nregistreaz restane la plata obligaiilor fiscale fa de componentele bugetului general consolidat;

- valorificarea la un nivel superior a informaiilor furnizate de sistemul informatic n ceea ce privete identificarea, analiza i combaterea fenomenului evazionist;

- perfecionarea permanent a personalului angajat n aparatul fiscal i n special a salariailor cu atribuii n prevenirea, identificarea i combaterea actelor i faptelor evazioniste.

ns, fr o analiz sistematic i profund a mecanismelor interne i internaionale ale fenomenului evazioniste este greu s se elaboreze i s se operaionalizeze norme juridice i msuri care s conduc la prevenirea i combaterea fenomenului.

4.3. Repercusiunea impozitelorEchitatea fiscal cere ca persoana care pltete impozitul statului s-l i suporte efectiv. n realitate, nu de puine ori, situaia st invers. Atunci cnd persoane care pltete impozitul l i suport efectiv avem de a face cu ceea ce se numete incidena direct (de exemplu muncitorul).

n situaia n care subiectul impozitului nu este i suportatorul efectiv al impozitului putem vorbi despre incidena indirect sau repercusiune.

Aceasta este posibil pentru c n economie subiectul impozitului, n unele situaii, poate s-l recupereze parial sau integral de la alte persoane cu care intr n raporturi economice.

Impozitele care se repercuteaz cel mai uor sunt impozitele indirecte pentru c prin chiar legea de instruire a acestora subiectul i suportatorul nu coincid, iar contribuabilul le poate transfera n preurile bunurilor i serviciilor.

n anumite limite pot fi repercutate i impozitele directe, ca de exemplu impozitele pe venit.

Sintetiznd, cile prin care se poate realiza repercusiunea impozitelor sunt:

- prin adugarea la preul de vnzare al mrfurilor sau la tariful serviciilor a impozitelor indirecte i recuperarea lor de la cumprtori sau/i consumatori n momentul ncasrii preurilor sau tarifelor;

- prin cumprarea, n condiii conjuncturale favorabile, a materiilor prime, materialelor, combustibililor, mrfurilor etc. la preuri mai sczute dect cele de echilibru, ceea ce face posibil transpunerea unei pri a impozitelor asupra furnizorilor;

- prin diminuarea preului de vnzare a bunurilor mobile i imobile, cu valoarea impozitului pe circulaia averii, care se transfer astfel n sarcina cumprtorilor.Transpunerea, parial sau integral, a impozitelor pltite de unele persoane n sarcina altor persoane este influenat de condiiile concrete ale fiecrui subiect impozabil, de timpul i locul unde se petrece aciunea.

Din punct de vedere al condiiilor concrete, locul i momentul cnd fenomenul se manifest, repercusiunea impozitelor poate fi parial sau integral, n funcie de o serie de factori, cum sunt:

- gradul de concentrare a activitilor productoare de venituri impozabile;

- raportul, existent pe pia, ntre cererea i oferta aferent unor bunuri sau servicii impozabile (dac cererea este mai mare dect oferta, repercusiunea se poate realiza mai uor);

- gradul de ocupare a forei de munc i evoluia consumului de bunuri i servicii n legtur cu acesta;

- felul mrfurilor i/sau serviciilor care fac obiectul vnzrii-cumprrii (transpunerea este posibil, ntr-o msur mai mare, n cazul mrfurilor i/sau serviciilor cu cerere neelastic) .a.

- tipul impozitului (direct, particular, general .a.);

- natura baremului de impunere;

- gradul de concertare a produciei;

- structura pieei;

- gradul de automatizare i mecanizare a produciei;

- raportul existent pe pia ntre cerere i ofert;

- tipul mrfii sau serviciului care face obiectul vnzrii-cumprrii;

- natura costurilor de producie ale mrfurilor sau serviciilor;

CAPITOLUL V

MPRUMUTURILE DE STAT. DATORIA PUBLIC

5.1. Trsturile caracteristice ale mprumuturilor de stat

n perioada actual, caracteristic pentru majoritatea statelor cu economie de pia este faptul c se nregistreaz o tendin de cretere mai rapid a cheltuielilor publice comparativ cu veniturile curente (ordinare). n aceste condiii, procurarea de ctre stat a unor resurse bneti suplimentare se poate realiza prin majorarea i/sau instituirea de noi impozite, prin contractarea de mprumuturi de stat sau prin apelarea la emisiunea de bani de hrtie.

De aceea, statul apeleaz frecvent la creditul public, adic la mprumuturi interne sau externe i la mobilizarea unei pri din veniturile temporar disponibile ale populaiei prin intermediul caselor de economii. Pe calea creditului public se pot mobiliza ntr-un termen relativ scurt, sumele de bani de care statul are nevoie pentru acoperirea necesitilor sale.

Cu alte cuvinte, n caz de dezechilibru bugetar completarea veniturilor publice se realizeaz prin resurse de mprumut. Bazat pe ncredere n solvabilitatea statului creditul public se realizeaz fie pe calea contractrii directe de ctre stat de mprumuturi de la persoane fizice i juridice deintoare de mijloace bneti libere, fie prin intermediul unor instituii specializate, care mobilizeaz resursele disponibile de pe pia i le ncredineaz apoi statului pe o perioad determinat.

n afar de autoritile publice centrale i locale apel la resurse de mprumut mai fac i ali operatori privai din economie, precum i populaia pentru a-i asigura desfurarea normal a activitii, a finana anumite investiii sau a satisface unele nevoi de consum.

Prin urmare, cererea de capital de mprumut provine din toate sectoarele economiei, iar oferta de resurse de credit este reprezentat de disponibilitile bneti temporar libere ale operatorilor din toate sectoarele economiei. Avnd aceleai surse de formare, creditul public ntr n competiie cu cel privat. n acest context, oferta de resurse de mprumutat fiind limitat satisfacerea nevoilor de credit ale agenilor economici restricioneaz accesul la creditul public i invers.mprumutul de stat apare ca o nelegere intervenit ntre o persoan fizic sau juridic, pe de o parte, i stat pe de alta, prin care prima consimte s pun la dispoziia statului o sum de bani pe o perioad determinat de timp, iar statul se angajeaz s o ramburseze la termenul stabilit i s achiteDin cele de mai sus se desprind, deci, urmtoarele trsturi caracteristice mprumutului de stat:

- mprumutul nu reprezint un act impus n mod unilateral de ctre stat, ci are caracter contractual, care exprim acordul de voin al prilor, spre deosebire de impozite care se stabilesc n mod unilateral de ctre stat n sarcina persoanelor fizice i juridice. Dei apare ca un acord de voin ntre pri, anumite elemente, cum sunt: condiiile de emisiune i de rambursare, forma i mrimea venitului care se asigur subscriitorilor, precum i alte elemente necesare se stabilesc unilateral de ctre stat, iar persoanele fizice i juridice, posesoare ale capitalului bnesc, pot s le accepte sau s le resping n bloc. Spre deosebire de mprumutul de stat, n cazul unui contract de credit bancar, ntre o banc i persoane fizice i/sau juridice, condiiile de acordare i rambursare a mprumutului se negociaz de ctre banc cu fiecare solicitant n parte. Bncile solicit persoanelor fizice i juridice crora le acord credite s prezinte o anumit garanie material. n schimb, n cazul mprumutului de stat, statul nu ofer creditorilor si o asemenea garanie;

- mprumutul constituie o surs de procurare temporar a unei sume de bani, motiv pentru care spunem c are caracter rambursabil. Dei mprumutul se restituie la scaden, sunt situaii cnd statul lanseaz unele mprumuturi, denumite perpetue, pentru care nu se stabilete un termen de restituire, ci doar obligaia de a plti dobnzile aferente. n aceste situaii statul poate s rscumpere la burs nscrisurile mprumutului respectiv, cnd cursul obligaiunilor este sub pari;

- pentru sumele mprumutate statului, subscriitorii beneficiaz de unele venituri sub forma dobnzii, ctigului sau a dobnzii i ctigului, dup caz, ceea ce nseamn c mprumutul nu se acord cu titlu gratuit, ci are la baz o anumit contraprestaie.

- mprumutul de stat are caracter facultativ. Sunt cunoscute de-a lungul timpului i cazuri de derulare a unor mprumuturi publice forate sau obligatorii. La astfel de msuri se apeleaz ns numai n situaii excepionale (conflicte militare, calamiti naturale etc.).

5.2. Elementele tehnice ale mprumuturilor de stat

La lansarea oricrui mprumut este necesar stabilirea elementelor tehnice care-l definesc din punct de vedere juridic i care se refer la: denumirea mprumutului care se contracteaz, valoarea nominal a titlurilor de mprumut, termenul de rambursare, dobnda i alte avantaje materiale acordate deintorilor de nscrisuri .a.

Denumirea mprumutului reflect aciunea pe care statul dorete s o finaneze ori obiectivul urmrit prin acel mprumut. Atunci cnd statul dorete s atrag atenia opiniei publice asupra caracterului excepional al mprumutului ori asupra obiectivului urmrit prin acel mprumut considerat de interese naional, precizeaz acest lucru n nsi denumirea lui. Dac mprumutul se contracteaz pentru acoperirea deficitului bugetar sau pentru alte destinaii (construcii de autostrzi sau alte obiective) n denumirea lui se precizeaz anul contractrii, nivelul dobnzii sau forma pe care o mbrac venitul cuvenit subscriitorilor, dup caz.

Valoarea nominal, valoarea real, cursul

Pentru fiecare mprumut contractat pe pia statul emite de regul anumite nscrisuri denumite generic efecte publice, titluri, hrtii de valoare, obligaiuni etc.

Suma nscris pe titlul de mprumut este numit valoarea nominal a acestuia i exprim mrimea creanei pe care deintorul acestuia o are de ncasat de la stat sau, invers, datoria statului fa de deintorul titlului de mprumut. Dac deintorul titlului de credit dorete s-i recupereze banii nainte de expirarea perioadei pentru care a acordat mprumutul statului, el poate s vnd titlul de mprumut (obligaiunea) la burs.

Suma obinut prin vnzarea la burs a titlului de mprumut, denumit valoarea real, poate s fie egal, mai mic sau mai mare dect valoarea nominal a acestuia, n funcie de cursul la care coteaz nscrisurile respective la burs.

Cursul, exprim preul cu care se cumpr i se vnd 100 uniti valoare nominal. Cursul poate fi egal cu 100 (al pari), mai mic dect 100 (sub pari) sau mai mare dect 100 (supra pari). De regul, la lansarea unui mprumut de stat cursul obligaiunilor este sub pari i rareori al pari sau supra pari. Cursul este influenat de raportul dintre cererea i oferta de capital de mprumut, de nivelul dobnzilor la mprumutul respectiv, precum i de alte avantaje oferite de stat deintorilor de obligaiuni.

Termenul de rambursare indic data cnd trebuie rambursat mprumutul de stat. Din acest punct de vedere, exist:

- mprumuturi pentru care s-a stabilit termenul de rambursare;

pe termen scurt (pn la un an);

pe termen mijlociu (ntre 2-5 ani);

pe termen lung (de peste 5 ani);

- mprumuturi fr termen (perpetue).

mprumuturile pe termen scurt (bonuri de tezaur, certificate de trezorerie, polie de tezaur etc.) sunt contractate de ctre stat pentru acoperirea golului temporar de resurse ca urmare a neconcordanei ntre momentul efecturii cheltuielilor aprobate i momentul ncasrii veniturilor prevzute, ca urmare a nerealizrii veniturilor n cuantumul prevzut sau cnd apare necesitatea efecturii unor cheltuieli suplimentare.

mprumuturile pe termen mijlociu i lung (obligaiuni, titluri de rent etc.) sunt contractate de ctre stat pentru acoperirea deficitelor bugetare devenite cronice sau pentru finanarea unor cheltuieli de capital de valoare mai mare.

d) Dobnda reprezint "preul" pltit de ctre stat creditorilor si pentru sumele care i-au fost acordate cu titlul de mprumut. Dobnda se acord creditorilor: n bani (procentual, din suma mprumutat), sub form de ctiguri (acordate periodic subscriitorilor prin trageri la sori), sub form combinat, a dobnzii i ctigurilor sau sub forma altor avantaje.

n unele cazuri, titlul de mprumut are imprimat rata dobnzii pe nscrisul respectiv, care se calculeaz la valoarea titlului.

Rata dobnzii la mprumuturile de stat este influenat de rata dobnzii pe piaa capitalurilor i de politica financiar-monetar promovat de ctre stat.

Pentru a proteja interesele persoanelor care l mprumut pe perioade mai ndelungate, statul, le acord o dobnd mai mare care s acopere, cel puin parial, diminuarea puterii de cumprare a banilor, ca urmare a inflaiei. Se poate pune n eviden aceast protecie a subscriitorilor cu ajutorul ratei dobnzii care poate fi o rat de emisiune (nominal) i o rat real.

- rata de emisiune a dobnzii (rata nominal) este stabilit raportnd dobnda pltit la valoarea nominal a obligaiunilor emise;

- rata real a dobnzii se stabilete raportnd dobnda pltit de stat la suma efectiv ncasat n urma plasrii obligaiunilor.

e) Alte avantaje i faciliti acordate de ctre stat pentru a face mprumutul mai atractiv pot fi:

- nlocuirea dobnzii cu ctiguri; Pentru deintorii de disponibiliti bneti, posibilitatea de a realiza un ctig mai mare este mai tentant, n anumite condiii, dect perspectiva realizrii sigure a unui anumit venit sub form de dobnd.

- prima de rambursare. Sunt situaii cnd statul, pentru a spori ncrederea subscriitorilor, plaseaz obligaiunile unor mprumuturi la un curs sub pari. Astfel, subscriitorii au posibilitatea s beneficieze, pe lng o dobnd real mai mare dect cea de emisiune, i de o prima de rambursare care reprezint diferena dintre cursul al pari, la care se ramburseaz mprumutul, i cursul sub pari, la care se plaseaz. Prima de rambursare poate s apar i n situaia n care mprumutul se plaseaz la un curs al pari, dar se ramburseaz la un curs supra pari;

- scutirea de impozite i taxe a veniturilor provenind de la anumite mprumuturi sau din tranzacii la burs cu titluri de credit;

- acceptarea de ctre stat a unor titluri de credit, la valoarea nominal drept plat n contul impozitelor datorate de deintorii lor nainte de expirarea termenului de rambursare;

- privilegiul juridic de a nu putea fi expuse executrii silite, n cazul n care deintorul a ajuns n starea de faliment;

- garantarea mpotriva variaiilor monetare etc.

5.3. Operaiuni prilejuite de mprumuturile de stat

Contractarea mprumuturilor de stat presupune o seam de operaii privind plasarea acestora pe pia, rambursarea lor la scaden, precum i unele operaii privind eventuala modificare a ratei dobnzii i a termenelor de rambursare iniial stabilite.A.Plasarea mprumuturilor de stat, se poate realiza prin trei ci, i anume:

- prin subscriere public;

- prin intermediul consoriilor (sindicatelor) bancare;

- prin vnzare la burs.

n cazul plasrii prin subscripie public, statul organizeaz o larg publicitate asupra condiiilor mprumutului, asupra avantajelor pe care le prezint folosind presa, radioul, televiziunea etc.

Organizarea operaiilor de plasare prin subscriere public revine n sarcina Ministerului Economiei i Finanelor sau a altei instituii specializate mputernicit de organul de decizie n acest sens. Pentru plasarea nscrisurilor, statul organizeaz ghiee pe lng bnci, case de economii, oficii potale, percepii etc. Persoanele fizice i juridice se prezint la aceste ghiee i subscriu la mprumut cu resursele lor disponibile. Suma subscris poate fi vrsat integral, n momentul subscrierii, sau ealonat n rate, n decursul unei anumite perioade de timp.

n practica plasrii mprumuturilor prin subscripie public s ntlneasc dou situaii:

a) cnd nu se limiteaz cuantumul mprumutului ce poate fi contactat;

b) cnd cuantumul mprumutului este limitat.

n primul caz orice subscriitor poate plasa n nscrisuri ale mprumutului public o sum bneasc fr limit, n timp ce n a doua exist dou variante de lucru: fie se limiteaz iniial suma pe care un subscriitor o poate plasa sau limitele maxime ce pot fi sub