finante publice

of 33 /33
FINANTE PUBLICE NOTIUNI INTRODUCTIVE DE FINANTE PUBLICE 1. Apariţia si evoluţia finanţelor publice La baza apariţiei finanţelor publice au stat 2 elemente fundamentale, evoluţia acestora in timp marcând si evoluţia finanţelor publice. Cele 2 elemente fundamentale sunt: - statul - banul In primele forme ale orânduirii sociale a existat statul de tip sclavagist format dintrun aparat neproductiv reprezentat de conducători si armata, ce percepea datorita predominantei economiei naturale prestaţii în munca şi dări in natura. Mai târziu începe sa se dezvolte economia de schimb si sunt utilizate pentru acoperirea cheltuielilor publice resurse băneşti într-o proporţie destul de redusa la început datorită implicării relativ mici a statului in economie. De aceea in antichitate si evul mediu se apreciază ca au existat doar elemente de Finanţe Publice, despre apariţia acestora in sens modern putând fi vorba abia odată cu trecerea la capitalism. Acum are loc formarea statului modern care avea ca atribuţii menţinerea ordinii interne, apărarea externa si asigurarea funcţionării instituţiilor specifice. Pe parcursul evoluţiei capitalismului statul modern a început sa-si dezvolte activitatea căpătând noi funcţii prin implicarea sa in economie si pe plan social, ceea ce a dus la dezvoltarea sferei de acţiune a Finanţe Publice in special după cel de-al doilea război mondial. In prezent sfera de acţiune se extinde si la nivel mondial prin apariţia si funcţionarea instituţiilor internaţionale sau a organismelor suprastatale de genul Uniunii Europene. CONCEPTUL DE FINANTE PUBLICE Finanţele Publice – exprima relaţii economico- sociale in forma bănească prin intermediul cărora 1

Author: mihaiu-mihai

Post on 10-Dec-2015

236 views

Category:

Documents


3 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Finante publice si fiscalitate. Impozite, accize, dubla impunere. Teorie si aplicatii.

TRANSCRIPT

FINANTE PUBLICE

FINANTE PUBLICENotiuni introductive de finante publice

1. Apariia si evoluia finanelor publice

La baza apariiei finanelor publice au stat 2 elemente fundamentale, evoluia acestora in timp marcnd si evoluia finanelor publice.

Cele 2 elemente fundamentale sunt:

statul

banul

In primele forme ale ornduirii sociale a existat statul de tip sclavagist format dintrun aparat neproductiv reprezentat de conductori si armata, ce percepea datorita predominantei economiei naturale prestaii n munca i dri in natura. Mai trziu ncepe sa se dezvolte economia de schimb si sunt utilizate pentru acoperirea cheltuielilor publice resurse bneti ntr-o proporie destul de redusa la nceput datorit implicrii relativ mici a statului in economie. De aceea in antichitate si evul mediu se apreciaz ca au existat doar elemente de Finane Publice, despre apariia acestora in sens modern putnd fi vorba abia odat cu trecerea la capitalism. Acum are loc formarea statului modern care avea ca atribuii meninerea ordinii interne, aprarea externa si asigurarea funcionrii instituiilor specifice. Pe parcursul evoluiei capitalismului statul modern a nceput sa-si dezvolte activitatea cptnd noi funcii prin implicarea sa in economie si pe plan social, ceea ce a dus la dezvoltarea sferei de aciune a Finane Publice in special dup cel de-al doilea rzboi mondial.In prezent sfera de aciune se extinde si la nivel mondial prin apariia si funcionarea instituiilor internaionale sau a organismelor suprastatale de genul Uniunii Europene.

CONCEPTUL DE FINANTE PUBLICEFinanele Publice exprima relaii economico-sociale in forma bneasc prin intermediul crora statul i constituie fonduri la dispoziia sa pentru ndeplinirea funciilor pe care le are, fonduri pe care le gestioneaz folosind metode, tehnici si instituii de specialitate avnd la baza reglementari juridice. Constituirea fondurilor bneti la dispoziia statului se face prin prelucrarea unei pari din Produsul Intern Brut (PIB) si servete la satisfacerea unor nevoi sociale de interes naional sau local.

Formarea si repartizarea fondurilor bneti publice reprezint un transfer de putere de cumprare in dublu sens, de la diferite persoane fizice si juridice ctre stat si invers.

Relaiile economice generate de transfer au urmtoarele trsturi:

1. mbrac forma bneasc2. Exprima un transfer de putere de cumprare si nu o schimbare a formei valorii

3. Nu presupun o contraprestaie directa si imediata, avnd caracter nerambursabil cu excepia mprumutului public

4. Au drept scop satisfacerea unor nevoi publice orice flux financiar care nu ndeplinete aceste trasatori nu intra in sfera de cuprindere a Finanelor Publice care este mai restrns dect cea a relaiilor bneti.FUNCTIILE FINANTELOR PUBLICE

coala romneasca de finane identific 2 funcii ale finanelor publice:

Funcia de repartiie

Funcia de control

Funcia de repartiie are 2 faze distincte dar strns legate intre ele si anume:

constituirea fondurilor de resurse financiare publice

distribuirea acestora

I. Prima faz a funciei de repartiie const n constituirea fondurilor.

La constituirea fondurilor particip: ntreprinderile indiferent de forma de proprietate sau de organizarea juridic

instituiile publice i unitile din subordinea acestora.

persoanele fizice i juridice rezidente n strintate care realizeaz venituri n ara noastr

populaia

Formele prin care aceste categorii particip la constituirea resurselor financiare publice sunt: impozite, taxe i contribuii sociale.

Vrsminte din profitul net al regiilor autonome (RA)

Vrsminte de la instituiile publice

Amenzi, penaliti, chirii din concesiuni sau nchirieri de terenuri

Venituri din vnzarea unor bunuri ale statului

Donaii

Alte venituri

Cea mai nsemnat pondere n totalul resurselor financiare publice o au n majoritatea statelor, impozitele, taxele i contribuiile de asigurri sociale ce reprezint 80-90% din total. La constituirea acestor fonduri particip toate sectoarele vieii economice; public, privat i populaia, dar n proporii diferite n funcie de capacitatea lor financiar, cele mai multe dintre resurse fiind preluate cu titlu definitiv i fr contraprestaie, cu excepia mprumuturilor.

II- A doua faz a funciei de repartiie const n distribuirea fondurilor de resurse financiare publice de ctre stat pe beneficiari, persoane fizice i juridice. Distribuirea propriu-zis este precedat de urmtoarele aciuni:

inventarierea nevoilor sociale existente n anul de referin

cuantificarea acestor nevoi n expresie bneasc

ierarhizarea nevoilor n funcie de importan i acuitate(urgen)

Deoarece i nevoile sociale sunt nelimitate este necesar ca autoritile publice competente sa le trieze si s stabileasc ordinea de prioritate n satisfacerea acestora.

Distribuirea mbrac urmtoarele forme:

cheltuieli publice pentru nvmnt, sntate i cultur

cheltuieli publice pentru asigurri sociale i protecie social

cheltuieli publice pentru gospodrire comunal

cheltuieli publice pentru aprare naional

cheltuieli publice pentru ordine public

cheltuieli publice pentru aciuni economice

n ceea ce privete prioritatea acestor destinaii se constat c n rile dezvoltate pe primul plan se situeaz cheltuielile social-culturale urmate de cele pentru ordine intern i aprare n timp ce n statele n dezvoltare primordiale sunt cheltuielile pentru aciuni economice datorit lipsei infrastructurii i a slabei dezvoltri economice.

Importana funciei de repartiie trebuie apreciat n funcie de dimensiunile transferurilor de valoare operate de la diferite persoane fizice sau juridice ctre stat i de la acesta ctre diveri beneficiari precum i prin prisma transformrilor ce se produc n economie, n urma acestor transferuri i a efectelor economice, sociale, ecologice, demografice, sau de alt natur ce se produc.

Statul ofer bunuri i servicii publice n funcie de sumele prelevate de la populaie i persoanele juridice, alegerea fiind a populaiei dar i a puterii politice.

FUNCIA DE CONTROLDeoarece resursele financiare publice aparin ntregii societi, aceasta este interesat de modul n care au fost constituite, sunt alocate, i cu ce eficien s-a realizat utilizarea acestora. De aceea este necesar o form de control prin intermediul creia s se mpiedice irosirea avutului public, s se previn efectuarea de cheltuieli ilegale, inoportune sau ineficiente, s se repare prejudiciul adus avutului public i s se instaureze un climat de ordine i disciplin n gestionarea banilor publici, fiecare domeniu fiind controlat din 3 puncte de vedere:a) al sarcinilor specifice ce-i revinb) al efortului financiar al statului impus de desfurarea n bune condiii a activitilor specifice

c) al efectelor utile ale acestor activiti ce pot fi cuantificate i exprimate n bani.

Controlul sarcinilor de la punctul ,,a se realizeaz de organe specializate n domeniul considerat, n timp ce pentru ,,b i ,,c controlul se realizeaz de organe cu profil economico-financiar.

n Romnia principalul organ de control n domeniul finanelor publice este Curtea de Conturi, dar mai au atribuii i organe ale Ministerului Finanelor Publice, organe specializate ale altor ministere, departamente, ntreprinderi publice i instituii publice, direciile generale ale finanelor publice i garda financiar.SISTEMUL FINANELOR PUBLICE DIN ROMNIA

I. COMPONENTELE SISTEMULUI BUGETARSistemul bugetar este format din:

a) un sistem de relaii economice n form bneasc ce exprim un transfer de valoare, relaii ce se stabilesc n interiorul i ntre diferite bugete prin care sunt gestionai banii publici.

b) un sistem de instituii i organe ce particip la realizarea relaiilor financiare, la constituirea i distribuirea fondurilor publice i la executarea controlului financiar.

c) un sistem de norme juridice ce reglementeaz activitatea n domeniul finanelor publice.

Relaiile economice ce iau natere n cadrul finanelor publice sunt reglementate prin Legea 500/2002, legea finanelor publice, potrivit creia n sistemul bugetar exist urmtoarele bugete:

bugetul de stat

bugetul asigurrilor sociale de stat

bugetele locale

bugetele fondurilor speciale

bugetul trezoreriei statului

bugetele instituiilor publice autonome

bugetele instituiilor publice finanate parial sau integral din bugetul statului

bugetele instituiilor publice finanate integral din fonduri proprii

bugetul fondurilor provenite din credite externe contractate sau garantate de stat bugetele fondurilor nerambursabileBUGETUL DE STAT este principalul instrument financiar al statului, prin intermediul su constituindu-se i utilizndu-se cele mai importante resurse financiare publice. La elaborarea i execuia acestuia un rol important l au Ministerul Finanelor Publice i Guvernul, iar aprobarea i rectificarea sa se face prin lege de ctre parlament.

Resursele financiare ale bugetului de stat se constituie din impozite, taxe i contribuii n cea mai mare parte, avnd ca destinaie cheltuielile publice, social-economice, aprare, ordine public sau investiii.

Bugetul de stat este singurul care se poate ntocmi, aproba i executa cu deficit bugetar, situaie n care cheltuielile sunt mai mari dect veniturile. n Romnia n 2010 deficitul bugetar este de 35000 milioane lei.

BUGETUL ASIGURRILOR SOCIALE DE STAT este destinat constituirii resurselor financiare necesare finanrii pensiilor de asigurri sociale de stat, pensiilor pentru agricultori, indemnizaiilor pentru incapacitate temporar de munc din cauz de boal sau accident, concediilor de maternitate i pentru creterea copilului pn la 2 ani i ajutor de deces. Resursele financiare sunt constituite din contribuii obligatorii pltite de angajai i angajatori iar elaborarea i executarea acestui buget implic pe lng Ministerul Finanelor Publice i Guvern i Ministerul de resort, aprobarea fcndu-se de ctre parlament.BUGETELE LOCALE reprezint instrumentele financiare prin care autoritatea local i procur fondurile necesare finanrii obiectivelor de interes local i judeean. Resursele financiare ale acestor bugete provin din venituri proprii, din transferuri de la Bugetul de Stat sub forma sumelor defalcate din TVA i din subvenii.

La elaborarea i execuia acestor bugete particip ordonatori principali de credite, primarul i preedintele consiliului judeean iar rectificarea i aprobarea se face de ctre Consiliile locale i judeene.

BUGETELE FONDURILOR SPECIALE se ntocmesc i aprob n fiecare an de ctre parlament, veniturile constituite din acestea utilizndu-se exclusiv pentru obiectivele stabilite prin legea ce le-a instituit. n Romnia funcioneaz fondul pentru asigurri de sntate ca anex la bugetul de stat i fondul pentru protecia omerilor ca anex la bugetul asigurrilor sociale de stat.II. COMPETENA FINANELOR PUBLICE N ROMNIA

La gestionarea i soluionarea problemelor financiare particip:

organele din sistemul democraiei reprezentative (parlamentul i consiliile locale i judeene)

organe ale autoritii administrative, respectiv puterea executiv reprezentat de guvern, ministere i primrii.

organe specializate ale puterii executive (Ministerul Finanelor Publice)

compartimente financiare din instituii i ntreprinderi de stat

PARLAMENTUL este organul reprezentativ suprem i unica autoritate legislativ care dezbate i aprob programul guvernului, traseaz politica economic i financiar i aprob legi care reglementeaz domeniul finanelor publice.GUVERNUL- este organul suprem al administraiei de stat ce asigur realizarea politicii financiare a statului, particip la elaborarea principalelor bugete, exercit conducerea general a activitii economice i ia msuri pentru realizarea echilibrului bugetar. Pe perioada pentru care a fost investit de parlament, guvernul poate emite hotrri de guvern i ordonane.

MINISTERUL FINANELOR PUBLICE este organul de specialitate al guvernului n domeniul financiar-bancar avnd urmtoarele atribuii:

asigur elaborarea strategiei n domeniul finanelor publice

particip la elaborarea i execuia principalelor bugete

emite norme metodologice, precizri, i instruciuni cu privire la ncasarea veniturilor sau efectuare cheltuielilor bugetare

administreaz contul general al trezoreriei statului

colaboreaz cu BNR pentru elaborarea balanei de pli externe i a balanei creanelor i angajamentelor externe.

CHELTUIELILE PUBLICE

DEFINIIA I FACTORII CE INFLUENEAZ CHELTUIELILE PUBLICE.

CHELTUIELILE PUBLICE - sunt relaii economico-sociale n form bneasc ce apar ntre stat i persoane fizice i juridice ce ocazia repartizrii i utilizrii resurselor financiare ale statului n vederea ndeplinirii funciilor acestora.

Cheltuielile publice pot fi grupate n 2 categorii:

Cheltuieli publice ce exprim un consum definitiv de PIB.

Cheltuieli ce reprezint doar o avansare de PIB.

Ex: construirea unui pod iar apoi se introduce otaxa de trecere pentru recuperarea cheltuielilor.

I. FACTORII DE INFLUEN AI MRIMII CHELTUIELILOR PUBLICE

FACTORI DEMOGRAFICI = creterea populaiei i modificarea acesteia pe categorii i structuri de vrst, genereaz modificri ale mrimii cheltuielilor publice.

FACTORI ECONOMICI = Dezvoltarea economiei i modernizarea acesteia pe baza investiiilor i a cercetrii tiinifice.

FACTORI SOCIALI = Creterea venitului mediu pe locuitor determin implicarea statului pentru redistribuirea acestui venit.

URBANIZAREA = orice ora are nevoie de cheltuieli suplimentare pentru canalizare

FACTORI DE ORDIN ISTORIC = De la o perioad la alta se transmit nu doar nevoile sporite de cheltuieli ci i datoriile generaiilor anterioare. FACTORI MILITARI = Privesc creterea cheltuielilor publice ca urmare a participrii n cadrul diferitelor organizaii de profil sau participrii la rzboaie.

FACTORI POLITICI = (poate cei mai importani) difer de la o orientare politic la alta protecie social, investiii..

II. ETAPELE REALIZRII CHELTUIELILOR PUBLICE1. ANGAJAREA reprezint decizia ce determin obligaia unei instituii bugetare de a plti o sum ctre furnizorii de bunuri i servicii avnd la baz un contract, o decizie ministerial sau o lege.

2. LICHIDAREA e faza n care instituia public recepioneaz bunurile i sau serviciile contractate i are loc stabilirea sumei datorate furnizorilor.

3. ORDONANAREA constituie actul de emitere din partea instituiilor publice a dispoziiei sau ordinului de plat reprezentnd suma datorat n favoarea furnizorului.4. PLATA reprezint achitarea efectiv a sumei datorate furnizorilor.

EXECUIA BUGETAR A CHELTUIELILOR PUBLICE se bazeaz pe principiul atribuiilor, astfel ordonatorului principal de credite revenindu-i ca obligaii primele 3 etape ale realizrii cheltuielilor publice, plata fiind singura n sarcina contabilului instituiei publice respective.

III. INDICATORI AI NIVELULUI STRUCTURII I DINAMICII CHELTUIELILOR PUBLICE

1. Nivelul cheltuielilor publice - se poate exprima prin intermediul urmtorilor indicatori:

a) Volumul cheltuielilor publice n expresie nominal i real

= cheltuieli publice nominale la momentul zero (cheltuieli n expresie nominal ale anului zero n preuri curente)

= cheltuieli n expresie nominal ale anului 1 n preuri curente

= =

Cheltuieli n expresie real ale anului zero n preuri constanteIp= indice de preuri

ct = constant

b) Ponderea cheltuielilor n PIB.

c) nivelul mediu al cheltuielilor publice pe locuitor

sau / locuitor

sau / locuitor

II. INDICATORI DE STRUCTUR

Structura se determin astfel:

gs = greutatea specific

gsCpix100= %PROB:

III. INDICATORI AI DINAMICII CHELTUIELILOR PUBLICE

a) creterea nominal i real n mrime absolut i relativ

a1) creterea nominal n mrime absolut.

um uniti monetare

a2) creterea nominal n mrime relativ

%Cr

1/0 = 1 fa de zerocr = cretere

a3) cretere real n mrime absolut

a4) cretere real n mrime relativ

b) modificarea ponderii cheltuielilor publice n PIB

b1)

c) modificarea nivelului mediu al cheltuielilor publice pe locuitor

sau $/locd) modificarea structurii cheltuielilor publice

PROB :

APLICATII

1. n tabelul urmtor sunt prezentate cheltuielile publice ale unui stat n anii 1995 i 2005, precum i o serie de indicatori.

INDICATORIm0

19952005

1Cheltuieli publice totale (miliarde uniti monetare preuri curente)

2770

3789

2Indicele preurilor constante

(anul 2000 = 100%)85,8%Ip0102,9%Ip1

3Cursul de schimb (u.m./)5,445,84

4Populaia (milioane locuitori)56,458,6

5Produsul intern brut (PIB)

(miliarde u.m.)53307017

S se calculeze :

a) creterea nominal i real n mrime absolut i relativ a cheltuielilor publice

b) ponderea cheltuielilor publice n PIB n cele 2 perioade i modificarea acestuia

c) nivelul mediu al cheltuielilor publice/locuitor i modificarea acestuia

Rezolvare:

a) - creterea nominal n mrime absolut

miliarde uniti monetare (u.m.)

- creterea nominal n mrime relativ

%Cr

- cretere real n mrime absolut

miliarde u.m.

=

EMBED Equation.3 miliarde u.m.

= mld. u.m.

- creterea real n mrime relativ

b)

c)Cp/loc1/0= Cp/loc1-Cp/loc0= 11071-9028= 2043 / locuitorCp/loc1 / locuitor

mld.

Cp/loc. 0 /loc

mld 2. Aplicaie la indicatori de structur

- Cheltuielile publice ale unui stat grupate pe criteriul economic exprimate n miliarde u.m. se prezint astfel:

INDICATORI19952005gsCpi(%)gsCpi() 2005/1995

19952005

CHELT. PUBLICE TOTALE27703789100100-

1.1 Chelt. Curente2605362894,0495,75+1,71

1.1.1 Chelt. pt. bunuri i servicii70989725,6023,67-1,93

1.1.2 Chelt. cu dobnzile1402515,046,63+1,59

1.1.3 Chelt. cu subveniile1756248063,4065,452,05

1.2 Chlet. de capital1651615,964,25-1,71

Calculai structura cheltuielilor publice totale i determinai mutaiile care au avut loc n cadrul acesteia n anul 2005 fa de 1995.

Calculul ponderii cheltuielilor curente Cp1.1 unde i = 1.1

gsCp1.1(0)

gsCp1.1(1)

Calculul ponderii cheltuielilor de capital Cp1.2gsCp1.2(0)

gsCp1.21(1)

Proba:

=gCp1.1+gCp1.2

Pentru anul 1995 : 94,04 + 5,96 = 100%

Pentru anul 2005 : 95,75 + 4,25 = 100%

Modificarea:

gsCp1.11/0 = gsCp1.1(1) - gsCp1.1(0) = 95,75 94,04 = +1,71 gsCp1.21/0 = gsCp1.2(1) - gsCp1.2(0) = 4,25 5,96= - 1,71

Proba:

=0

gsCp1.11/0+ gsCp1.21/0 = 0 1,71 1,71 =0

DE CITIT DIN SUPORTUL DE CURS Pag. 80 - 88

IMPOZITELE NOIUNI GENERALE- DEFINIIE

- CLASIFICARE

- ELEMENTE TEHNICE

- PRINCIPIILE IMPUNERII

IMPOZITELE DIRECTE

Impozitele directe reprezint cea mai veche form de impunere fiind aplicate supra unor bunuri concrete numite impozite reale sau asupra veniturilor sau averii numite impozite personale.

Impozitele reale au fost introduse odat cu expansiunea capitalismului, cnd pmntul era considerat principala form a bogiei, fiind factorul de producie primordial, nativ pentru care n multe ri europene a fost introdus impozitul funciar. Cu timpul cldirile devin i ele o form important a averii imobiliare fiind introduse impozitele pe cldiri. Stabilirea impozitelor de plat pentru ambele categorii a devenit mai echitabil n prezent prin folosirea calculelor cadastrale, n trecut impozitul determinndu-se n funcie de numrul de ui sau ferestre al casei, sau de tipul de cultur cultivat pe respectivul teren.Evoluia afacerilor prin prisma schimburilor comerciale, a tranzaciilor bancare sau a extinderii activitii liber profesionitilor a determinat introducerea impozitelor pe activitile industriale, comerciale i profesii libere, dar i pe capitalurile bneti.

Impozitele personale ntlnite asupra venitului i averii se stabilesc n funcie de situaia personal a subiectului impozitului, motiv pentru care se numesc i impozite subiective.

IMPOZITELE PE VENITURILE PERSOANELOR FIZICEImpozitul pe venit este datorat de urmtoarele categorii:

persoane fizice romne cu domiciliul n Romnia, pentru veniturile obinute n ar i n strintate.

Persoane fizice romne fr domiciliu n Romnia, pentru veniturile obinute n Romnia

Persoanele fizice nerezidente pentru veniturile obinute prin intermediul unui sediu permanent n Romnia sau pentru cele primite n urma realizrii unei activiti dependente (salariale) n Romnia.

Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit sunt:1. venituri din activiti independente

2. venituri din salarii

3. venituri din investiii

4. venituri din cedarea folosinei bunurilor

5. venituri din pensii

6. venituri din activiti agricole

7. venituri din premii i jocuri de noroc

8. venituri din transferul proprietilor imobiliare

Nu sunt impozabile veniturile din ajutoare, indemnizaii, din burse colare, din premii obinute ca sportivi, din sume obinute sub form de sponsorizare.

Perioada impozabil este anul fiscal care n cazul Romniei coincide cu cel calendaristic.

1. Venituri din activiti independenteDin desfurarea acestor activiti se pot obine:

venituri comerciale obinute din fapte de comer ale contribuabililor, din prestri de servicii sau practicarea unor meserii.

venituri din profesii libere obinute din exercitarea profesiilor de medic, avocat, expert contabil, arhitect, notar, i altele, desfurate n mod independent. veniturile obinute din valorificarea sub orice form a drepturilor de proprietate intelectual provenite din brevete de invenie, mrci de fabric sau de comer, drepturi de autor.

Metode de determinare a venitului net obinut din activiti independente

Impunerea pe baza venitului real calculat pe baza datelor din contabilitate n partid simpl ca diferen ntre veniturile totale i cheltuielile aferente realizrii veniturilor. Impunerea pe baza normelor de venit stabilite pentru o serie de activiti de ctre Ministerul Finanelor Publice , dac respectivele activiti sunt desfurate individual fr salariai.

n cazul drepturilor de proprietate intelectual veniturile nete se stabilesc prin posibilitatea deducerii unei cote de cheltuieli de 40% din venitul brut i 50% n cazul lucrrilor de art monumental precum i a contribuiilor sociale obligatorii.

Contribuabilii impui pe baz de norm de venit pot alege n orice moment (naintea nceperii anului fiscal) s fie impui prin folosirea sistemului real (partid simpl). Cota de impunere este de 16% i se aplic asupra venitului net determinat prin aceste metode.

n cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectual pltitorii de astfel de venituri au obligaia de a reine i vira 10% din sumele pltite cu titlu de impozit anticipat.

APLICAIE Calculul venitului net i al impozitului pe proprietatea intelectual

O persoan fizic a obinut pe parcursul anului 2009 urmtoarele venituri din dreptul de autor:

1. Venituri privind realizarea unor lucrri de art monumental n valoare de 7000 lei

2. venituri privind publicarea unor cri n valoare de 3200 lei

3. venituri privind publicarea unor articole n valoare de 1750 lei

s se calculeze impozitul pe venit datorat de persoana fizic.

VN = VB (VB x Cot chelt. Deductibile) CAS CASS OMAJNr. crt.Venituri din drepturi de autorVenit Brut (VB)Impozit reinut la surs 10%Cot chelt. DeductibileCAS 10,5%CASS 5,5%OMAJ 0,5%Venit Net (VN)

1Art monumental7000(700)7000 x 50% = 3500735385352345

2Cri3200(320)3200 x 40% = 1280336176161392

3Articole1750(175)1750 x 40% = 700184969761

TOTAL11950(1195)54801255657604498

Impozit = 4498 x 16% = 720 lei

Impozitul reinut la surs 700 + 320 + 175 = 1195 lei

Rezult impozit de recuperat 1195 720 = 475 lei

2. VENITURILE DIN SALARII - Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile i sau n natur obinute de o persoan fizic ce desfoar o activitate pe baza unui contract individual de munc sau n alte condiii prevzute de lege.

Sunt asimilate salariilor venituri precum:

indemnizaiile din activiti ca urmare a unei funcii de demnitate public sau indemnizaiile ca urmare a unei funcii alese n cadrul persoanelor juridice.

drepturile de sold lunar

prime

sporuri

Nu sunt impozabile i nu sunt incluse n veniturile salariale venituri precum:

ajutoarele de nmormntare

ajutoarele pentru deces

ajutoarele pentru natere

cadourile oferite angajailor i copiilor acestora dar n msura n care valoarea cadoului oferit fiecrei persoane nu depete 150 lei

tichetele de mas

chiria locuinei de serviciu

contravaloarea echipamentului de protecie

Beneficiarii de astfel de venituri datoreaz un impozit lunar calculat i reinut la surs de ctre pltitorii astfel de venituri fiind un impozit final.Impozitul lunar se determin astfel:

a) la locul unde se afl funcia de baz prin aplicarea cotei de 16 % asupra bazei de calcul determinat ca diferen ntre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contribuiilor sociale obligatorii i urmtoarele:

deducerea personal se acord pentru fiecare lun n funcie de venitul brut realizat i numrul de persoane aflate n ntreinere.

Suma neimpozabil

pentru un venit de pn la 1000 lei variaz ntre 250 650 lei dup numrul de persoane. ntre 1000 3000 lei venit brut deducerea are caracter regresiv pe msur ce crete venitul brut,

- peste 3000 lei venitul brut nu se mai acord deducere personal.

- cotizaia sindical pentru luna curent

- contribuia la fondurile de pensii facultative care s nu depeasc la nivelul ntregului an echivalentul a 400 euro .

b) pentru veniturile obinute n celelalte cazuri impozitul se determin prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferen ntre Venitul Brut i contribuiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora.APLICAIEUn salariat obine n luna curent urmtoarele drepturi salariale:

salariul de baz 2400 lei

spor conducere 20%

prim 500 lei

alte drepturi 306 lei (ore suplimentare)

Se cere s se calculeze impozitul pe venituri din salarii i salariul net pe luna respectiv tiind c are n ntreinere 2 copii i pltete o cotizaie sindical de 15 lei.

Venitul Brut = Salariul de Baz + spor + prim + alte drepturi =

2400 + 480 + 500 + 306 = 3686 lei

Venitul Net = Venitul Brut CAS 10,5% - Sntate 10,5% - omaj 0,5% aplicate la venitul brut.

Venitul Net = 3686 - 387 203 18 = 3078 lei

Venitul Baz de calcul = Venitul Net deducerea personal , cotizaia sindical sau contribuia la pensii facultative.

3078 0 15 0 = 3063 lei Venit baz de calcul

Impozitul = Venit Baz de Calcul x 16% = 490 lei impozit

Sal. Net = Venit. Brut contrib.( CAS, CASS, omaj) impozit cotiz. sindical

Venit Net

= 3078 490 15 = 2573 lei

3. VENITURI DIN CEDAREA FOLOSINEI BUNURILOR - sunt venituri n bani i sau natur provenite din cedarea folosinei unor bunuri mobile sau imobile.

Pentru persoanele care la sfritul anului fiscal cumuleaz 5 contracte de nchiriere ncepnd cu anul fiscal urmtor veniturile sale sunt calificate ca venituri din activiti independente i impozitate ca atare.

Impozitul aferent chiriilor este de 16% i se aplic la venitul net obinut prin deducerea din venitul brut a unei cote de cheltuieli de 25% din acestea.

4. VENITURI DIN INVESTIII sunt veniturile sub form de dividende ce se impun cu o cota de 16 % obligaia reinerii impozitului revenind pltitorilor de astfel de venituri.

5. Ctigurile din transferul TITLURILOR DE VALOARE aciuni sau obligaiuni se impun cu 1% din cuantumul acestora, suma reprezentnd plata anticipat n contul impozitului anual datorat.6. VENITURI DIN PREMI I JOCURI DE NOROCPentru acestea exist o sum neimpozabil de 600 de lei pentru fiecare premiu de la acelai organizator sau pltitor i pentru fiecare zi, peste aceast sum se aplic o cot de 16% pentru veniturile din premii, o cota de 20 % pentru veniturile din jocuri de noroc n valoare de pn la 10000 lei i de 25% pentru veniturile din jocuri de noroc de peste 10001 lei.

Acest impozit este un impozit final.

7. VENITURI DIN TRANSFERUL PROPRIETILOR IMOBILIARE

a) pentru construciile de orice fel i terenurile aferente acestora dobndite ntrun termen de pn la 3 ani inclusiv se pltete 3% pn la valoarea de 200000 lei inclusiv.

b) pentru imobilele dobndite de peste 3 ani se pltete 2% pentru cele cu valoare pn la 200000 lei i 4000 lei + 1% aplicat sumei ce depete 200000 lei.

Concluzii Persoanele fizice romne cu domiciliul n Romnia au obligaia de a depune o declaraie de venit la autoritatea fiscal competent pentru fiecare an pn la data de 15 mai inclusiv a anului urmtor celui de realizare a venitului.

Nu exist aceast obligaie pentru persoanele fizice ce realizeaz doar venituri cu impunere final.

Autoritatea fiscal calculeaz tot cu 16% impozitul anual datorat i emite o decizie de impunere ce trebuie pltit n termen de 60 de zile. DUBLA IMPUNERE JURIDIC INTERNAIONAL

Dubla impunere juridic internaional reprezint supunerea la impozit a aceleiai materii impozabile i pentru aceeai perioad de timp de ctre 2 autoriti fiscale din ri diferite.

Aceasta difer de dubla impunere economic ce reprezint supunerea aceluiai venit sau aceleiai averi la mai multe impozite n cadrul aceluiai stat. Dubla impunere apare doar n cazul impozitrii directe atunci cnd rezidenii unui stat realizeaz venituri sau posed avere pe teritoriul altui stat, n cazul impozitelor indirecte fenomenul fiind evitat. El nu se produce n cazul acestora deoarece potrivit uzanelor internaionale, mrfurile ce urmeaz s prseasc teritoriul rii sunt impozitate n ara de destinaie, iar pentru mrfurile consumate pe teritoriul altui stat vor fi suportate aceleai impozite indirecte, incluse n preul mrfurilor sau n tarifele serviciilor ca i cetenii statului respectiv.

La nivel internaional statele opteaz pentru stabilirea impunerii pentru unul din urmtoarele criterii:a) Criteriul rezidenei potrivit acestuia impunerea veniturilor sau averii se realizeaz de ctre autoritatea fiscal al crui rezident este contribuabilul indiferent dac acestea sunt obinute sau se afl pe teritoriul statului respectiv sau n afara acestuia.

b) Criteriul naionalitii potrivit cruia statul impune contribuabilii ce au naionalitatea statului respectiv indiferent de locul de realizare a venitului sau de deinere a averii.

c) Criteriul originii veniturilor potrivit cruia statul impune veniturile realizate sau averea aflat pe teritoriul su fcnd abstracie de veniturile, de naionalitatea sau de rezidena contribuabilului.

Dac statele ar folosi acelai criteriu de impunere nu s-ar pune problema fenomenului de dubl impunere ns acesta apare cnd un contribuabil realizeaz venituri n state ce au la baz criterii de impunere diferite.

Fenomenul ce se nate astfel are efecte negative asupra economiilor deoarece mpiedic libera circulaie a forei de munc i a capitalurilor, i se impune evitarea sa.

Evitarea se realizeaz prin semnarea unor acorduri la nivel bilateral sau multilateral ntre statele lumii, acorduri ce au fost denumite convenii de evitare a dublei impuneri i combatere a evaziunii fiscale.

Primele astfel de acorduri au fost elaborate de ctre OCDE (organizaia de colaborare i dezvoltare economic) n 1963 i de ctre ONU n 1981.

Prin aceste convenii statele aleg s evite fenomenul dublei impuneri prin stabilirea unor metode de evitare.

Exist 4 metode de evitare i anume:

1. Metoda scutirii totale presupune c venitul obinut de rezidentul unui anumit stat n strintate care a fost supus impunerii acolo s nu mai fie inclus n venitul impozabil din ara de reedin.

2. Metoda scutirii progresive presupune ca venitul obinut de rezidentul unui stat n strintate s se adauge la venitul realizat de acesta n ara de reedin, iar la venitul total obinut s se stabileasc cota progresiv aferent care va fi ns aplicat numai asupra venitului obinut n ara de reedin.

3. Metoda creditrii obinuite d posibilitatea ca impozitul pltit n strintate pentru venitul realizat acolo de rezidentul unui stat s fie dedus direct din impozitul datorat n ara de reedin dar numai pn la limita impozitului intern ce revine unui venit egal cu cel obinut n strintate.4. Metoda creditrii integrale (totale) - permite deducerea integral a impozitului pltit n strintate pentru veniturile realizate acolo din impozitul datorat n ara de reedin.

Aplicaie:Un rezident din Austria obine n Germania un venit de 7000 uniti monetare pentru care a pltit n ara de origine a venitului un impozit calculat cu o cot de 25%.

n Austria mai realizeaz n acelai timp un venit de 8000 uniti monetare.

n ara de reedin (Austria) la un venit de 7000 um corespunde o cot de impunere de 20%

8000 um corespunde o cot de impunere de 30%

15000 um corespunde o cot de impunere de 45%

S se calculeze impozitul pltit n ara de reedin i n strintate evitndu-se dubla impunere prin toate metodele cunoscute.

VA= venit din Austria = 8000 um VG= venit Germania = 7000 um

7000.20% Cot Germania = 25%

8000.30% Imp. G.= VGCG= 700025%= 1750 um

15000...45%

a) metoda scutirii totale

IA=VACA= 800030%= 2400 um

IG= 1750 umGf = gradul de fiscalitate

b) scutirea progresiv

VA+ VG VT= 7000+8000= 15000 um CA=45%

IA=VACA= 800045%= 3600 um

IG= 1750 um

c) Creditare obinuit - impunere global Creditare integral (total) impunere separatseparattotalseparattotal

IG= 1750 umIG= 1750 um

IG= 1750 um

IG= 1750 um

IA=(VTCA) - (VGCA)

=(1500045%) -(700020%) = 5350 umIA=(VTCA)-(VGCG)

=(1500045%) 1750 = 5000 umIA=[(VGCA)+(VACA)] -( VGCA) IA=[(700020%)+(800030%)]-( 700020%)=

IA=2400 umIA=[(VGCA)+(VACA)]- (VGCG) IA=[(700020%)+(800030%)]-( 700025%)=

IA=2050 um

= 47,3%Gf=

= 45%Gf= 27,6%Gf= 25,3%

Cele mai avantajoase sunt scutirea total i creditarea total.

IMPOZITELE INDIRECTECaracterizare general a impozitelor indirecte

Impozitele indirecte sunt percepute cu prilejul vnzrii unor bunuri sau prestrii unor servicii, fiind incluse n preul de vnzare a mrfurilor sau n tarifele serviciilor.

Impozitarea indirect are o pondere foarte mare n special n veniturile bugetare ale rilor n dezvoltare sau n tranziie.

Spre deosebire de rile dezvoltate unde se urmrete dreptatea social prin folosirea impozitrii directe, rile srace nu pot opta pentru aceasta deoarece s-ar baza pe venituri sau averi foarte mici ale populaiei.

Totodat impozitarea indirect presupune i o serie de avantaje pentru stat i anume:

Cost relativ redus al perceperii i comoditate, fiind aplicate procentual i fiind n obligaia agenilor economici de a colecta i vira aceste impozite ctre stat.

Au un randament fiscal ridicat i o elasticitate mare, permind statului s le modifice foarte rapid ca urmare a unor necesiti conjuncturale. Faptul c fiind incluse n pre sunt mai greu sesizate de ctre consumatori i ca urmare mai uor acceptate de acetia.

Pentru consumatori impozitele indirecte sunt dezavantajoase datorit caracterului lor inechitabil, datorit scderii puterii de cumprare i ca urmare al nivelului de trai al acestora.

Forme de manifestare:

taxele de consumaie speciale ce se aplic la anumite produse (accizele), i taxe generale ce se aplic la majoritatea produselor (TVA-ul este cel mai elocvent).

Venituri provenind de la monopolurile fiscale

Taxele vamale

Accizele se aplic la anumite produse cu pondere mare n consum i cerere inelastic ce pot fi greu nlocuite.

Motivaia utilizrii o reprezint protejarea sntii populaiei deoarece unele sunt nocive pentru sntate (tutun, alcool), sau polueaz mediul nconjurtor (combustibilii).Accizele, potrivit codului fiscal sunt de 2 tipuri:

Accize armonizate cu cele din UE, - ce se aplic la 3 mari categorii de produse; buturi alcoolice, tutun i produse energetice. n momentul aderrii Romnia s-a obligat s aduc nivelul accizelor la aceste produse la nivelurile minime ale UE, anul 2010 fiind anul limit pentru ncheierea procesului de armonizare.

Accize nearmonizate - ce cuprind produse accizabile specifice Romniei, care se calculeaz n cote procentuale din valoarea mrfurilor importate i se aplic la produse precum armele de vntoare, ambarcaiuni, bijuterii din aur i platin, confecii din blnuri naturale, produse de parfumerie. La acestea se adaug cafeaua unde acciza se stabilete n Euro/ton, anul 2010 fiind ultimul an de aplicare la cafea.Accizele armonizate se aplic n Euro/unitate de msur (hl, MW, ton, baril). La igarete acciza este fondat dintro acciz specific calculat n echipament Euro la 1000 de igarete, n prezent 67,34 Euro la 1000 de igarete, adic 287,46 lei, la care se adaug o acciz ad-valorem (pe valoare) calculat prin aplicarea unui procent legal stabilit (n prezent 22%) la preul maxim de vnzare cu amnuntul.

Producia i depozitarea produselor accizabile se poate face doar n spaii special amenajate, autorizate de autoritatea fiscal numite antrepozite fiscale.

Buturile alcoolice i produsele din tutun sunt eliberate pentru consum sau pot fi importate numai dac sunt marcate potrivit legii. Baza de impozitare pentru producia intern o reprezint preul de livrare, iar pentru import aceasta este egal cu suma valorii n vam a comisionului vamal i taxei vamale.

Accizele se pltesc la buget pn la data de 25 inclusiv, a lunii urmtoare celei n care produsele din producia intern au fost livrate pentru consum, iar pentru importuri plata se face n momentul nregistrrii declaraiei vamale de import.

Aplicaie: IO societate comercial import 10 t cafea la preul de 800 $/t (1 $ = 3,4 lei)

Cheltuielile cu transportul i asigurarea mrfii sunt de 1200 $

La intrarea n ar se aplic o tax vamal de 15 %,

Un comision vamal de 0,5 %

Iar acciza este de 225 / t

(1 la 1 oct. 2009 = 4,27 lei)

TVA = 19 %

S se determine valoarea total a obligaiilor n vam

1. Valoare n vam = Preul mrfii + alte cheltuieli (transport + asigurare) =

=(800$/t 3,4 lei/$ 10t) + (1200$ 3,4 lei/$) = 31280 lei

2. Taxa vamal = Valoarea n vam (1) 15% = 31280 15% = 4692 lei3. Comisionul vamal = Valoarea n vam 0,5 % = 31280 0,5% = 156 lei

4. Acciza = 225 /t 10 t 4,27 lei / = 9608 lei

5. TVA = Bi 19% =

= (Valoarea n vam + Taxa vamal + Comisionul vamal + Acciza) 19% =

45736 19 % = 8690 lei

Bi = baza de impozitareValoarea obligaiilor n vam = Taxa vamal + Comisionul vamal + Acciza + TVA = 23146 leiAplicaie II : Accize pentru igri i alcool

Un agent economic import urmtoarele produse:

1000 sticle whisky x 0,7 l / sticl concentraia alcoolic 43 %

50.000 pachete igri

S se determine accizele ce se vor plti n vam tiind c acciza unitar la 100 l alcool pur este de 750

Acciza unitar la 1000 igarete este de 67,34

Acciza ad valorem este de 22 %

Pre vnzare maxim pe pachet este 10,5 lei

1 = 4,27 lei

Buturi alcoolice

A lei

Unde:

A = acciza

C = concentraia alcoolic

K = acciza unitar

R = cursul de schimb

Q = cantitatea n litri

igriA = Asp + Aad val= 287542 + 115500 = 403042 lei

Asp= acciza specific (unitar )Asp= Q K R =

Unde:

Q = cantitatea exprimat n 1000 igarete

K = acciza unitar la 1000 igarete

R = cursul de schimb

Ad val = Ad valorem = Bi 22% =

= (Nr. pachete pre maxim de vnzare cu amnuntul) =

= 525.000 22 % = 115500 lei.Aplicaie III - Accize + TVAO societate import produse de parfumerie n valoare de 10000 la un curs de 4,1 lei /

Se cere preul total al mrfii la ieirea din vam tiind c:

se aplic o tax vamal de 20 %

acciza de 25 %

TVA 19%

1. Valoare n vam = 10000 4,1lei/ = 41000 lei

2. Taxa vamal = Valoare n vam 20% = 8200 lei

3. Comision vamal = Valoare n vam 0,5 % = 205 lei

4. Acciza =(Valoarea n vam + Taxa vamal + Comision vamal) 25%= 12351 lei5. TVA = (Valoarea n vam + Taxa vamal + Comision vamal + Acciza) 19%= = 11734 lei

Pre marf la ieirea din vam = Valoarea n vam + Taxa vamal + Comision vamal + Acciza + TVA = 73490 lei

Aplicaie IV TVA

O societate comercial a efectuat n luna februarie urmtoarele operaii

- cumprri de bunuri i servicii n valoare de 800 milioane lei fr TVA

TVA = 19 %

vnzri de bunuri i servicii n valoare de 1200 milioane lei fr TVA dc:

900 milioane lei, livrri la intern, cu o cot de 19 % (cota standard) i 300 milioane lei livrri la intern cu cot redus 9 %.

TVA de plat = TVA colectat TVA deductibil= 198 152 = 46 milioane TVA de platTVA colectat este aferent vnzrilor

TVA colectat = (900 mil 19 % ) + (300 mil 9 % ) = 198 mil lei.

TVA deductibil = 800 mil 19 % = 152 mil lei EMBED Equation.3

EMBED Equation.3

PAGE 2

_1332520166.unknown

_1332521529.unknown

_1332521938.unknown

_1332523124.unknown

_1334933123.unknown

_1334935443.unknown

_1336731997.unknown

_1336732435.unknown

_1334935951.unknown

_1334933840.unknown

_1332523400.unknown

_1332522987.unknown

_1332523019.unknown

_1332522018.unknown

_1332522121.unknown

_1332521781.unknown

_1332521892.unknown

_1332521622.unknown

_1332521077.unknown

_1332521315.unknown

_1332521352.unknown

_1332521263.unknown

_1332520452.unknown

_1332520647.unknown

_1332520270.unknown

_1332514798.unknown

_1332519824.unknown

_1332519915.unknown

_1332520106.unknown

_1332519894.unknown

_1332516992.unknown

_1332519718.unknown

_1332519788.unknown

_1332517220.unknown

_1332517931.unknown

_1332519554.unknown

_1332517339.unknown

_1332517154.unknown

_1332514982.unknown

_1332516815.unknown

_1332514949.unknown

_1332512725.unknown

_1332514513.unknown

_1332514631.unknown

_1332513097.unknown

_1332126863.unknown

_1332511117.unknown

_1332512270.unknown

_1332126864.unknown

_1331398806.unknown

_1331399229.unknown