figuri de chimisti romani si straini si contributia lor la dezvoltarea chimiei

Download Figuri de chimisti romani si straini si contributia lor la dezvoltarea chimiei

Post on 07-Feb-2016

144 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Figuri de chimisti romani si straini si contributia lor la dezvoltarea chimiei. NUME: Francisc Andreea-Carla CLASA: a VII-a A PROFESOR INDRUMATOR: Ionescu Antoaneta. Liceul Teoretic Radu Popescu Popesti-Leordeni. Chimisti romani. Nicolae Teclu (1839-1918)  Lazăr Edeleanu ( 1861-1941 ) - PowerPoint PPT Presentation

TRANSCRIPT

Figuri de chimisti romani si straini si contributia lor la dezvoltarea chimiei

NUME: Francisc Andreea-CarlaCLASA: a VII-a APROFESOR INDRUMATOR: Ionescu Antoaneta

Figuri de chimisti romani si straini si contributia lor la dezvoltarea chimiei

Liceul Teoretic Radu Popescu Popesti-LeordeniNicolae Teclu(1839-1918)Lazr Edeleanu (1861-1941)Costin D. Neniescu(1902-1970)

Chimisti romani

A fost un chimist romn, care a dat numele tipului de arztor (bec), in 1890 obine brevet pentru realizarea inveniei sale, arztorul cu mecanism de reglare a raportului dintre aer i gaz. "Becul" su produce o flacr mai fierbinte dect Becul Bunsen i deci este superior acestuia.Folosirea acestui tip de arztor este rspndit n Romnia, dar i n ntreaga lume.Domeniile care au fost studiate de el includ:Studii de rezisten a hrtiei i a fibrelor lemnoasePigmeni mineraliUleiuri utilizate n picturCombustia gazelorTot lui i aparin o serie de aparate de laborator pstrate n prezent la Universitatea din Bucureti. Cele mai importante sunt aparatul pentru detectarea metanului i un altul pentru prepararea ozonului.A analizat chimia unui meteorit gsit n 1870 la Goalpara, India.

Nicolae Teclu Nicolae Teclu rmne unul dintre primii chimiti romni care s-au fcut cunoscui i sunt recunoscui la nivel internaional. n plus, o mare parte din colile sau liceele cu profil de chimie din Romnia poart numele acestuia

Arzator,,

Nicolae TecluUn alt chimist romn, s-a remarcat princercetri n domeniul chimiei petrolului. Cunoscut i aplicat i astzi n multe state, metoda de purificare a petrolului lampant cu dioxid de sulf poart numele su.Lazar Edeleanu

n anul 1887 obine titlul de doctor n chimie cu cercetarea Asupra unor derivai ai acizilor fenilmetacrilici i fenilizobutirici, n cadrul creia descoper fenilizopropilamina, cunoscut n medicin sub numele de benzedrin, cu o important aciune stimulatoare asupra sistemului nervos. Efectul farmacologic psihostimulant al amfetaminei a fost descoperit mai trziu n anii 1920.Anul 1908 este acela n care concepe cea mai nsemnat dintre inveniile lui, cunoscutul procedeu Edeleanu, constnd n rafinarea produselor petrolifere cu bioxid de sulf lichid ca dizolvant selectiv, care asigura extragerea selectiv a hidrocarburilor aromatice (benzen, toluen, xilen etc.). ncepnd din 1910 se stabilete n Germania,se infiinteaza o firma care, n onoarea inventatorului romn, a primit numele de Edeleanu Gesellschaft i care funcioneaz i astzi n Frankfurt. Aceast firm a nregistrat n 1932 marca Edeleanu (rennoit pn n zilele noastre) - marc pentru grupele de produse: hidrocarburi, carburani pentru motoare, uleiuri pentru transformator, uleiuri pentru ntreruptoare i turbine, ulei alb, instalaii i elemente de instalaii pentru mbuntirea hidrocarburilor nc de la nceputul anilor 1930 n cadrul cercetrilor sistematice privind reacii ale hidrocarburilor catalizate de clorura de aluminiu sunt obinute n grupul de cercetare al profesorului Neniescu rezultate de prim importan pentru nelegerea mecanismului reaciilor prin intermediari carbocationici.Constantin D. Nenitescu

Din aceast perioad dateaz alte observaii fundamentale privind reacia cicloalchenelor cu cloruri acide catalizat de clorura de aluminiu, n ciclohexan ca solvent (cunoscuta astzi n literatur ca reacia Neniescu de acilare reductiv) sau transferul de hidrogen ntr-o form foarte activNumeroi compui organici i reacii i poart numele. Se poate spune c hidrocarbura Neniescu, prima anulen (CH)10, a propulsat chimia anulenelor. A fost pionierul aplicrii metodelor fizice n chimia organic n Romnia. Mendeleev(1834-1907)Robert Boyle(1627-1691)

Chimisti straini

A fost un chimist rus, recunoscut a fi unul din cei doi chimiti ce au creat independent unul de altul prima varianta a tabelului periodic al elementelor.Tabloul lui Mendeleev era o reprezentare mai complet a relaiei complexe dintre elementele chimice, i, pe de alt parte, cu ajutorul acelui tabel, Mendeleev a fost capabil s prezic att existena altor elemente (pe care le-a numit eka-elemente) nici mcar bnuite a exista pe vremea sa, precum i a proprietilor generale ale lor. Aproape toate previziunile sale au fost confirmate n proporii covritor de apropiate de 100% de descoperirile ulterioare din chimie.MendeleevPe 6 martie 1869, Mendeleev a prezentat Societii Ruse de Chimie o lucrare denumit Dependena ntre proprietile masei atomice a elementelor, care propunea folosirea masei i a valenei pentru a descrie elementele.

A hotrt s se dedice cercetrilor tiinifice, alturndu-se unui grup de oameni cu aceleai aspiraii i idealuri numit "Colegiul Invizibil. n anul 1654, Boyle s-a mutat n Oxford pentru c acolo se ineau cele mai multe edine de la Colegiu, acolo l-a cunoscut pe Robert Hooke care era student la Oxford. Boyle afl de experimental lui Otto von Guericke (Germania) i cu ajutorul lui Hooke (care era un mecanic ingenios), construiete un model mbuntit al pompei de aer i se apuc de msurare a aerului. El a sugerat c greutatea corpurilor se modific n funcie de portana atmosferei comparnd straturile inferioare ale atmosferei cu arcuri mici care sunt comprimate de greutatea straturilor de aer de deasupra lor.

Robert Boylen anul 1660 Boyle i public descoperirile despre proprietiile aerului sub titlul "Noi experimente fizico-mecanice privind arcul aerului i efectele sale". Boyle a emis pentru prima dat o lege numit "Legea lui Boyle" conform creia volumul unui gaz variaz invers proporional cu presiunea, la o temperatur constant: pv=Rt unde:p= presiunea;v= volumul;t= temperatura;R= constant ce depinde de natura gazului.El a fcut distincia ntre amestecuri i compui, i a subliniat c un compus poate s aib proprieti foarte diferite de cele ale constituenilor si. El a folosit pentru prima dat cuvntul "analiz" i a avut o influen puternic n dezvoltarea acestei tiine de la originile sale alchimice.

Wikipedia.comEsenta Vietii.comScientia.comBibliografie