februarie 2012

20

Upload: profil-cultural

Post on 09-Mar-2016

230 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

nr.38, februarie 2012

TRANSCRIPT

Page 1: Februarie 2012
Page 2: Februarie 2012
Page 3: Februarie 2012

numarul 38 II februarie 2012

INSTITUŢII PARTENERE

Casa de Cultură a Municipiului Sibiu , Teatrul de Balet Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu, Muzeul Naţional Brukenthal, Teatrul Naţional Radu Stanca,Biblioteca Astra, Teatrul Gong, CNM Astra

DIREcToR EDIToRIAl Laurenţiu StrăuţART-DIREcToR Adrian Oprea (adiophoto.com)REDAcToRI - Florina Badea, Bogdan Feldman, Dana Mondoc, Oana MunteanucolAboRAToRI - Teodora Cîrciumaru, Roxana Pepelea

EDIToR:

Str. Giuseppe Garibaldi, nr. 11Sibiu, Romania

Tel: 0369/440101

Motiv: gerul şi cultura

Editorial

Noi românii avem un dar: acela de a căuta motive. Pentru orice şi pen-tru oricine. Motivele pentru care căutăm motive nu au întotdeauna motive. Ci doar aşa...pentru că. Ra-portul dintre cultură şi motivare e simplu. Dacă vrem să facem o critică, motivăm; dacă vrem să apre-ciem, motivăm şi aici; dacă nu avem nicio părere atunci motivăm şi mai aprig. Luna feburarie a venit peste Sibiu cu geruri cumplite, îndeajuns pentru ca sibienii să aibă un motiv: gerul. Sălile de spectacole au fost mai goale, spectacole mai amânate, ce mai?, s-a cam dat cultura peste cap. Singurele elemente culturale care au funcţionat din plin au fost cele pentru care spectatorii nu au trebuit să nu iasă din casă şi aici mă refer la anunţurile evenimen-telor viitoare. Şi, slavă domnului, aici putem sta liniştiţi. În februarie se dezgheaţă oferta culturală şi în numărul curent al revistei aveţi pre-zentate doar o parte dintre ele. Şi cum cei mai mulţi dintre noi vor sărbătorii dragostea în această lună (unii în 14, alţii mai tradiţionalişti în 24) mă înclin şi eu respectuos şi motivat în faţa măriei sala Cultura. Personal, nu am avut niciun motiv să scriu aceste rânduri.

lAURENŢIUSTRAUŢ

Director editorialINTERVIUAlExANdRU TomEscU: „Filarmonica din sibiu este unul din ansamblurile de elită ale României”

pg. 12 - 13

Expoziţia dE fotogRafiE: HANAsAkA A lUI Louis guERmont

pg. 6moaRa cu povEşti pg. 7

cEntRuL cuLtuRaL gER-man sibiu: pRogRam cUlTURAl 2012

José cARRERAs REVINE pE scENA sAlII pAlATUlUI IN 25 mAI!

pg. 8

pg. 16

W:o:A mETAl BATTlE RomANIA 2012 pg. 14

REcomandĂRi LitERaRE pg. 1 8

facebook.com/profilcultural

Page 4: Februarie 2012

Sălile de Expoziţii Temporare ale Palatul Brukenthaldin Sibiu găzduiesc în perio-ada 2 februarie – martie 2012 expoziţia de pictură Plimbare prin pădurea oglin-zilor care cântă a artistei Alina Geanina Ionescu. Pictoriţă şi restauratoare de artă, Alina Geanina Ionescu este un nume consacrat în forumul pictorilor sibieni, fiind membră a Filialei Sibiu a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi în cadrul acesteia, coordonator al tin-erilor artişti afiliaţi la „Atelier 35”. Are la activ numeroase expoziţii person-ale şi participări la saloane de artă şi expoziţii de grup din ţară şi străinătate. Este o pictoriţă prolifică ce abordează cu dezinvoltură genuri şi teme diverse, având totuşi o specială predilecţie pen-tru nonfigurativ, în care pune accentul pe desfăşurările cromatice bogate, pe rezonanţele şi disonanţele culorii, ale cărei efecte când stins-intime, când răsunător-spectaculoase, le valorifică cu discreţie, cu o anume voluptate şi cu-riozitate. Are şi o mare doză de insolit, de la o expoziţie la alta maniera ei se schimbă, uneori radical, dezvoltând nu numai alte „partituri” compoziţionale, cromatice, formale, ci şi alte concepţii plastice, uneori diametral opuse, parcă provenind de la autori diferiţi, ast-fel încât nu e totdeauna lesne să-i recunoşti lucrările la prima vista.

Astra Film Festival a dat startul la înscrieri pentru cea de-a XII-a ediţie, ce se va desfăşura în perio-ada 15-21 octombrie 2012. Data limită este 30 aprilie a.c. Sunt eligibile documentarele creative, producţie 2011, cu subtitrare în limba engleză. Ediţia din acest an are următoarele patru secţiuni competiţionale: INTERNAŢIONAL, ROMÂNIA (producţie/co-producţie România), STUDENT (filme documentare realizate în cadrul unor institute/programe de pregătire special-izate), EcocinematogrAFF (documentare cu tematică ecologistă). Regizorii sau producătorii se pot înscrie completând formularul online http://www.astra-film.ro/inscrieri.aspx, după care trebuie să trimită prin poştă o copie DVD a filmului lor. Rezultatele preselecţiei se vor anunţa la sfârşitul lunii august. AFF SIBIU este locul unde se văd documentare extraordin-are din toată lumea şi se poate lua pulsul producţiei româneşti. Este un spaţiu de întâlnire şi dezbatere pentru autori, profesionişti din cinema şi public.Proiectul de educaţie cinematografică – Astra Film Ju-nior, precum şi alte programe variate legate de filmul documentar, în afara competiţiei (master classes, focus regional) şi concertele vor completa binecunoscuta atmosferă Astra Film. Regulamentul festivalului si alte detalii se gasesc pe site-ul oficial www.astrafilm.ro.

Au început înscrierile pentru Astra Film Festival

2012

Expoziţie: plimbare prin pădurea

oglinzilor care cântă

Baletul de stat din Berlin şi teatrul de balet sibiu împreună pe scenă!Stele internaţionale ale Baletului de Stat din Berlin şi ale Teatrului de Balet Sibiu, vor urca pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, vin-eri 24 februarie, începând cu orele 19.00. Pe perioada spectacolului, publicul sibian este invitat să se delecteze cu fragmente din lucrările Carmen, Lacul lebedelor, Grand pas classique, Lacrimosa, La Esmeralda, Festiva-lul Florilor în Genzano, Corsarul, Spărgătorul de nuci, Barocco, Don Quijote, Elegie der Her-zen, Caravaggio, La Sylphide, Les Bourgeois.Acest eveniment este organizat de Casa de Cultură a Municipiului Sibiu şi Primăria Mu-nicipiului Sibiu, în colaborare cu Baletul de Stat din Berlin, aducând în faţa spectatorilor artişti de top ca Iana Salenko (Ukraina), Rainer Krenstetter (Austria), Corinne Verdeil (Franţa), Wieslaw Dudek (Polonia), Shoko Nakamura (Japonia), Dmitry Semionov (Federaţia Rusă), Sebnem Gülseker (Germania), Ibrahim Önal (Germania), Dinu Tamazlacaru (Moldova), Marian Walter (Germania), Viara Natcheva (Bulgaria), alături de cei mai apreciaţi bal-erini ai Teatrului de Balet Sibiu: Ovidiu Matei Iancu (Opera Naţională Bucureşti), Bogdan Plopeanu, Risa Mochizuki, Taka-hiro Tsubo, Alexandru Pilcă, Satomi Netsu.Biletele se vor pune în vânzare luni, 13 februa-rie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, la Secre-tariat, de luni până vineri între orele 10.00 şi 16.00 preţul unui bilet fiind de 10 lei şi 5 lei cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.

4

Page 5: Februarie 2012

cinemateca tiff continuă la sibiu După succesul înregistrat la ediţia 2011 a Cinematecii TIFF, dar şi ca urmare a interesului acordat de public Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Asociaţia pentru Promova-rea Filmului Românesc (APFR) continuă campania de re-atragere a publicului român către cinema cu o nouă serie a Cinematecii TIFF, în perioada 26 ianuarie – 29 martie 2012, la Cluj Napoca şi Sibiu.Astfel, începând cu 26 ianuarie, săptămânal, în ziua de joi, de la ora 20.00, la Librăria Humanitas şi la Teatrul Gong, alterna-tiv, vor fi proiectate filme apreciate în anii trecuţi la festival.Deschiderea Cinematecii TIFF a avut loc simultan în ambele oraşe, joi, 26 ianuarie, prin proiecţia filmelor Tilva Ros/ Muntele roşu, în regia lui Niko-la Ležaić la Cluj Napoca, şi, respectiv, Pescuit sportiv, în regia lui Adrian Sitaru la Sibiu. Cinemateca TIFF Sibiu va continua cu alte filme româneşti cunoscute, cum ar fi Legături Bolnăvicioase de Tudor Giurgiu sau Cara-vana Cinematografică de Titus Muntean, dar şi cu o serie de lungmet-raje lansate recent, precum Marea noastră disperare de Seyfi Teoman.

5

Page 6: Februarie 2012

mineraloterapia de la surse la remedii

Expoziţia: Hanasaka // Louis GuermontLocul de desfăşurare: Palatul Brukenthal, Cabinetul de Cartografiedurata: 4.02.2012 – 01.04.1012 Probabil, numele Hanasaka, nu vă spune acum nimic. Este numele unui sat de 200 de suflete, situat în peninsula KII-Hanto din sud-estul Japoniei. Este departe de lumea din fotografiile color care prezintă viaţa animată, de zi sau de noapte, sau magnificele temple roşii, pe care le vedem pe toate canalele media, în prezentarea Japoniei. Frumuseţea, însă, se găseşte pretutindeni, în cele mai simple şi mai mici lucruri, trebuie doar să fi atent când treci pe lângă ea.Autorul fotografiilor a preferat să îşi păstreze modul propriu de a percepţie vizuală, alb-negru, fără a se pierde în detalii şi speră ca, prin aceste imagini, să vă poată transpune pentru câteva momente în locul unde timpul şi liniştea sunt încă palpabile, astfel încât să vă bucuraţi alături de el de cele două săptămâni care au fost petrecute în mijlocul familiilor Morishita şi Honda.Louis Guermond ne arată o viziune

artistică, în alb negru, cu tentă de anii `30, a unei lumii rurale. Locul fotografiei alb-negru nu va fi detronat niciodată. Simplitatea, puritatea şi clasicul ei o fac mai plăcută şi mai bine înţeleasă.

Deţinător a numeroase premii şi distincţii – între care menţionăm aici doar Premiul I la Salonul Naţional de Fotografie Turistică (Bucureşti), Premiul I Studio-Fr (Franţa), Premiul I Photo Altitude (Quebec) – Louis Guermont deschide în Palatul Bruken-thal cea de a opta expoziţie personală, aceasta adăugându-se unei activităţi com-plexe ce reuneşte participări la expoziţii colective, colaborări la filme sau proiecte editoriale, colaborări la proiecte cu temă istorică şi, mai ales, desfăşoară o cercetare personală asupra fotografiei româneşti.

Mai des întâlnită în oferta culturală a Muzeului Naţional Brukenthal sub as-pectul imaginilor de epocă, expoziţia de fotografie – de această dată contemporană – constituie un eveniment ce nu trebuie ratat. Vizitatorii sunt, aşadar, invitaţi să se bucure de fericita întâlnire dintre fotogra-fia documentară şi artă, să descopere una dintre milioanele de poveşti ale oamenilor simplii din Japonia, trăindu-şi viaţa de zi-cu-zi. Alăturarea dintre documentar şi artă revine şi în observaţia pictorului japonez Sumito Morishita care aprecia că fotografi-ile pe care aveţi ocazia să le vedeţi amin-tesc de cele ale celebrului fotograf Domon

Ken prin concentrarea asupra elementului uman, diferenţa dintre ele făcând-o ve-selia latină cu care fotografiile domnului Guermont sunt încărcate.

Curatorii expoziţiei Alexandru Sonoc şi dr. Raluca Teodorescu

6

Page 7: Februarie 2012

mExic: tradiţii şi obiceiuri La Muzeul de Etnografie Universală “Franz Binder” se deschide o nouă expoziţie: “Mexic: tradiţii si obiceiuri”, prezentând o selecţie semnificativă de obiecte din colecţiile Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti. Cele două muzee, care organizează manifestarea în parte-neriat cu Ambasada Mexicului în România şi cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu prin recent înfiinţatul Centru Cultural Latino-American, vă invită să descoperiţi peste 100 de arte-facte ilustrând aspecte inedite ale Mexicului contemporan.Expoziţia oferă o incursiune în spiritul creator al poporului mexican, aducând în atenţia publicului o gamă foarte diversă de produse de artă populară. Cu rădăcini adânci în tradiţia cul-turilor mezo-americane şi în influenţele europeană, asiatică şi africană, arta populară mexicană – practicată în prezent de

peste 10 milioane de meşteri – este definită de contextul isto-ric, economic, social şi artistic în care ea a apărut şi s-a dezvoltat.Aşa cum subliniază textul de prezentare al doamnei Ambasador Maria Cristina de la Garza Sandoval, expoziţia “reflectă în mod deosebit diversitatea culturii milenare a Mexicului şi vitalitatea cre-atoare a celor care au lucrat aceste obiecte, însuşiri care se reflectă în modelarea ceramicii sau în ţesăturile viu colorate, în prelucrarea fină a cuprului şi oţelului, sau în limbajul cristalin al sticlei, în filigranul delicat de aur şi argint, sau subtil, în reflecţia policromă a obiec-telor lăcuite, în desenele ingenioase realizate pe scoarţa de copac.”Pentru a realiza aceasta expoziţie, specialiştii Muzeului Naţional al Ţăranului Român au selecţionat o interesantă colecţie de obiecte de artă populară mexicană reprezentativă pentru fiecare colţ al ţării. Frumuseţea obiectelor este dovada îndemânării artizanilor care le au elaborat, dar şi o mărturie a existenţei unui inestimabil patrimoniu multicultural contemporan mexican.

teatru de umbre – moara cu poveşti Teatru de Umbre – Moara cu poveşti este un proiect de educaţie creativă pentru copii cu vârsta între 8 şi 16 ani ce se desf[;oar[ ]n perioada ianuarie iunie 2012. Programul își pro-pune să dezvolte creativitatea și să încurajeze curiozitatea şi imaginaţia copiilor în raport cu obiecte semnificative ale patrimo-niului muzeal și constă în două tipuri de activităţi: vizita virtuală a Muzeului în aer liber cu prezentarea unui film documentar privind morăritul şi ateliere creative. Pe baza cunoştinţelor asimilate, a informaţiilor prezentate în manualul Vizită în satul tradiţional. Ghidul elevilor, în cadrul atelierelor copiii vor realiza o poveste pe baza unui scenariu dat, vor construi siluete din carton si, prin joc de rol, vor realiza un adevărat spectacol în care muzica, dialogul şi jocul siluetelor vor face deliciul spectatorilor. Reprezentaţia teatrală se va realiza în Muzeul în aer liber. Programele de educaţie creativă desfăşurate de Muzeul ASTRA au apărut din dorinţa de a însufleţi obiectele de muzeu. Povestea lor va fi spusă prin su-fletul şi ochii celor mici şi se vor transforma într-o lume apropiată

şi palpabilă. Înscrierea la atelierele creative se poate face prin email: [email protected] sau la numărul de telefon 0269.202412. Preţul unui atelier este de 2 lei /şedinţă, pentru fiecare participant. Perioada de desfăşurare: februarie – iunie 2012.

Proiecte derulate în cadrul programelor de educaţie muzeală:Valorificarea expoziţiilor permanente şi temporare: Din cultura şi arta popoarelor lumii, Arta si Măiestrie in China - Evantaie, Um-brele si BroderiiAteliere de creaţie: Confecţionat păpuşi aţă, confecţionat mărţişoare, confecţionat ornamente de Paşti, pictură icoane.Muzeul se prezintă: Colaj Satul meu, Colecţiile Muzeului ASTRA, Motive decorative tradiţionale în ceramica românească, Costumul popular tradiţional, Să cunoaştem personajele din legendele şi poveştile populare.Muzeul ASTRA – promotor al turismului cultural.Moara – construcţie şi mod de funcţionare.Textile tradiţionale – metode şi mijloace de realizare.

7

Page 8: Februarie 2012

centrul cultural german sibiu:

program cultural 2012

Centrul Cultural German Sibiu pregăteşte pentru dumneavoastră şi în acest an o mulţime de eve-nimente culturale de excepţie. Vă invităm cu drag să participaţi la noua serie de filme cu prelegeri, Comedia germană, şi să faceţi ast-fel cunoştinţă cu un gen aparte al industriei germane de film. Man spricht Deutsch (1998), Wer früh-er stirbt ist länger tot (2006) şi Ke-bab Connection (2004) sunt doar câteva dintre filmele, pe care le vom prezenta lunar la Centrul Cul-tural German Sibiu din februarie până în decembrie 2012.

Tinerilor pasionaţi de artă le vom oferi în acest an două ateliere de creaţie cu caracter educativ. Workshop-ul, care va fi organizat în prima jumătate a anului, se adresează iubitorilor de teatru. Sub îndru-marea unui referent de specialitate din Germania, participanţii la workshop vor experimenta şi pune în practică tehnici tea-trale, pentru ca la finalul workshop-ului să

prezinte cele învăţate în cadrul unei piese de teatru alese de comun acord. În a doua jumătate a anului vom organiza ediţia a doua a workshop-ului de artă contemporană care are ca scop aprofundarea conceptelor de creaţie prezentate în cadrul atelierului de artă contemporană din anul precedent. La finalul workshop-ului lucrările tinerilor artişti vor fi expuse în cadrul unei expoziţii organizate la Centrul Cultural German Sibiu. În primăvara 2012 va avea loc expoziţia Hannah Arendt “Încrederea în om”, organizată în colaborare cu Literaturhaus Berlin. Hannah Arendt (1906-1975) este cunoscută pe plan mondial pentru filo-zofia sa cu privire la libertatea politică, ea încurajând eliberarea de sub chingile regimurilor totalitariste şi de sub teroarea serviciilor secrete. În octombrie 2012 va avea loc festivalul internaţional de muzică experimentală, Jazz & More, o colaborare care pentru Centrul Cultural German Sibiu a devenit deja o tradiţie. De asemenea, vom aduce în faţa publicului noi scriitori şi au-tori contemporani consacraţi din Germania şi nu numai, propunându-vă astfel să intraţi În dialog cu literatura în cadrul serilor noas-tre de lectură. La sfârşitul anului 2012 vom pregăti pen-tru iubitorii de muzică un concert inedit. Cântăreaţa originară din Berlin¸

Kleingeldprinzessin, ne va încânta cu ritmuri ce amintesc de Bossa-Nova, Taschen-Swing, Reggae sau Surfrock, prezentându-ne astfel un nou gen de muzică contemporană. Nici pe cei mici nu i-am uitat. Pentru ei am pregătit noi surprize în cadrul seriei de pro-grame culturale dedicate copiilor şcolari şi preşcolari.

Programe în cadrul Bibliotecii: după-amiza de lectură pentru copii Biblioteca va găzdui şi în anul 2012 o dată pe lună după-amiaza de lectură pentru cei mai tin-eri prieteni ai săi. Împreună descoperim comorile cărţilor şi avem parte de aventuri captivante. Ascultăm curioşi, discutăm, învăţăm cuvinte noi, râdem şi ne simţim bine. Programul se adresează copiilor începând cu vârsta de 5 ani. Numărul participanţilor este limi-tat. Intrarea este liberă. cursuri de germană pentru cei mici Din ianuarie 2012 continuă cursurile de limbă germană pentru copii cu vârsta preşcolară şi şcolară, nivel începător şi intermediar. Cursurile sunt special structurate pentru a-i atrage pe cei mici şi a le trezi interesul pentru limba germană. Pe parcursul şedinţelor, copiii îşi vor însuşi un vocabular variat şi structuri gramaticale mini-me, pentru a putea purta o conversaţie în limba germană. Cursul durează 10 săptămâni. după-amiaza de jocuri pentru copii De asemenea vă învităm în fiecare lună în bi-blioteca Centrului Cultural German Sibiu la după-amiaza de jocuri şi voie bună. Am pregătit pentru voi diverse jocuri educative şi amuzante.

8

Page 9: Februarie 2012

2454 de minute de spectacol pe scena

teatrului naţional din sibiu, în luna februarie

Teatrul Național „Radu Stanca“ Sibiu programează în luna fe-bruarie 27 de reprezentații, printre care două premiere, a căror durată însumează 2454 de minute. Agenda de evenimente de la Teatrul Național din Sibiu continuă, astfel, tradiția unui program bogat care oferă alter-native pentru toate categoriile de public.

„Cineva mă așteaptă!?“ deschide seria premierelor din această lună special de Valentine’s Days, începând cu ora 19:00, la Sala Studio din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor. Spectacolul este o refacere a proiectului „Godot este așteptat“ inițiat de actorul Tomohiko Kogi, într-un format nou, cu accente tragi – comice, în care povestea se derulează sub îndrumarea regizorului Șerban Puiu. Cea de-a doua premieră a lunii este o co – producție cu Studioul CAVAS și va avea loc duminică, 19 februarie, ora 21:00. „Privește înapoi

cu mânie“ îi reunește pe studenții de la actorie Constantin Podu, Claudiu Fălămaș, Mihaela Săndulescu și Alexandra Ceaca într-un spectacol ce are la bază po-vestea unor tineri revoltați care observă că societatea nu le mai oferă nicio șansă de supraviețuire. Seria spectacoleleor continuă în 19 februarie, ora 19:00, cu piesa „Încurcă-i drace!“ în regia lui Șerban Puiu. Spectacolul montat pe scena Teatrului Național din Sibiu este o come-die spumoasă, cu răsturnări de situație dintre cele mai neașteptate. Având la bază o rețetă aparent simplă, spectaco-lul lui Șerban Puiu se remarcă prin preci-zia aproape mecanică a derulării scenelor în care actorul este pus în prim – plan, într-un joc plin de forță. Cu siguranță că această premieră va fi una specială atât pentru regizor, care aniversează zece ani de activitate pe scena Teatrului din Sibiu, precum și pentru actorii care sărbătoresc zece ani de la absolvirea facultății. „Încurcă-i drace!“ este o adaptare după piesa „Out of order“ a dramaturgului englez Ray Cooney, pentru care a primit premiul Olivier – cea mai bună comedie a anului 2001. Decorat cu titlul de Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic în 2005, Ray Cooney este considerat unul dintre cei mai importanți autori de comedie bri-

tanici, fiind deseori comparat cu Georges Feydeau, autorul piesei „Puricele în ure-che“. Un moment special în programul lunii februarie este focusul acordat regizorului Radu – Alexandru Nica, prin programa-rea spectacolelor „Hamlet“ (sâmbătă, 18 februarie, ora 19:00) și „Balul“ (vineri, 24 februarie, ora 19:00). Prețul biletelor la teatru în luna februarie variază între 5 și 20 de lei, în funcție de spectacol și locul în sală. Reprezentațiile din această lună vor avea loc în trei spații de joc diferite: sala Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu, Sala Studio din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor și Studioul CAVAS din cadrul Facultății de Litere și Arte Sibiu.

9Trimite un mail cu menţiunea “pentru concurs Teatrul Naţional RADU STANCA” până la data

de 20 februarie 2012 la adresa [email protected].

Prin tragere la sorţi vom oferi o invitație pentru 2 persoane la spectacolul „Eden” de joi, 23 februarie, ora 19:00, la Sala

Studio din spatele Casei de Cultură a Sindicate-

lor. (! spectacolul conţine limbaj

licenţios)

coNcURs

Page 10: Februarie 2012

24 februarie

baLeTGală de Balet Casa de Cultură a Sindicatelor Sibiu, Ora: 19.00

27 ianuarie - 25 februarie

ExpoziţiEfOCuS Sibiu Primăria Sibiu - Sala Atrium

23 februarie

COnCerTsimfonicSala Thalia, Ora: 19:00

26 februarie

COnCerTSEară maGică la SiBiu cu anGEla SimilEa şi ovidiu KomornyiKSala Transilvania, Ora: 19:00

evenimentele lunii februarie

Page 11: Februarie 2012

11 februarie

COnCerT muzică din linişteBiserica Evanghelica, Ora: 18:00

16 februarie

cinEmaTEcaTiff legături bolnăvicioaseTeatrul Gong, Ora: 20:00

9 februarie

COnCerTţapinarii

Old Friends Pub, Ora: 21:00

17 februarie

COnCerTdirecţia 5

Casa de Cultura a Sindicatelor, Ora: 19:00

evenimentele lunii februarie

Page 12: Februarie 2012

12

Alexandru Tomescu: „Filarmonica din sibiu

este unul din ansamblurile de elită

ale României”

Numele Alexandru Tomescu nu mai este demult o necunoscută pentru iubitorii de muzică. Tânărul violonist bucureştean, împreună cu vioara Stradivarius-Elder-Voicu au încântat săli de concerte din România şi din afara ţării. După ce a deschis anul baroc la Sibiu în 1 ianuarie împreună cu Sibiu Youth Orchestra, Alexandru Tomescu re-vine în faţa melomanilor sibieni joi 9 februarie 2012. De această dată acompaniat de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu. Este motivul pentru care revista Profil Cultural a făcut o incur-siune în viaţa artistului...

Profil Cultural: Ai devenit solist al Orchestrei Filarmonice din Constanţa la vârsta de 9 ani. Când ţi-ai descoperit pasiunea pentru vioară şi cine te-a îndrumat pe această cale?Alexandru Tomescu: Cred că mi-am dat seama că vreau să cânt la vioară mai devreme decât alţi copii, deoarece am cres-cut într-un mediu muzical 100%. Mama

mea este profesoară de vioară, iar tata – pianist. Alegerea viorii a venit în mod natu-ral. Sigur, la început vioara mi-a părut doar o jucarie mai specială, pe parcurs însă lucru-rile s-au modificat şi se modifică în conti-nuare, în fiecare zi. Mama mea a fost cea care pe lângă cei “şapte ani de-acasă” mi-a dat şi primii şapte ani de vioară. Am studiat apoi cu regretatul maestru Ştefan Gheorghiu, timp de peste 10 ani, urmând însă şi cursuri de perfecţionare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrakh sau Herman Krebbers.

P.C.: În 2007 ai câştigat dreptul de a cânta, pentru cinci ani, pe vioara Stradivarius-Elder-Voicu. Ce înseamnă pentru tine faptul ca poţi cânta pe acest instrument şi ce se va întâmpla anul acesta, când expiră cei 5 ani?A.T.: Este un privilegiu şi o onoare, fiindcă vioara Stradivarius Elder – Voicu nu este un Stradivarius ca toate celelalte, este un sim-bol al excelenţei în România. Este singura vioară de acest fel a românilor şi faptul că face parte din patrimoniul naţional, catego-ria tezaur, înseamna o răspundere care nu e deloc mică! Pe de altă parte, este un in-strument extraordinar, care s-a deschis şi a înflorit ca sunet în fiecare zi din aceşti patru ani. Este o poveste care e doar la început; intenţia mea este să particip la concursul ce va fi organizat în toamnă, pentru a putea continua proiectele ample pe care le-am iniţiat cu vioara Stradivarius.

P.C.: Ştiu că ai avut şansa să îl întâlneşti pe maestrul Ion Voicu. Povesteşte-ne puţin de-spre această secvenţă din viaţa ta.

A.T.: Într-adevăr, l-am vizitat de mai multe ori pe maestrul Ion Voicu, în superba vilă de lângă Grădina Ioanid. Doamna Madeleine Voicu ne primea întotdeauna cu braţele de-schise, ştiind să creeze o atmosfera aparte de fiecare dată. Maestrul Voicu era foarte deschis şi relaxat; ţin minte că discutam ore în şir despre viori, despre turnee, de-spre întâmplări importante din cariera sa. Dispariţia sa în 1997 a fost o mare pierdere pentru viaţa noastră muzicală.

P.C.: În ultimii ani ai desfăşurat proiecte - împreună cu Horia Mihail, Răzvan Suma şi Toma Popovici - prin care aţi dus muzica clasică în locuri mai puţin “frecventate” de astfel de spectacole…A.T.: Este vorba de seria de turnee începută în 2006, care merge mai departe, de data aceasta într-o nouă formulă, cu Toma Po-povici la pian. De multe ori muzica clasică este izolată în primul rând din vina artiştilor înşişi, care se trezesc într-un turn de fildeş pe care singuri şi-l construiesc. Ceea ce dorim prin aceste concerte nonconfor-miste (în care ne îmbrăcăm mai relaxat sau vorbim publicului) este să relaxăm atmos-fera din sala de concert. Muzica clasică are potenţialul de a fi înţeleasă cu uşurinţă de orice persoană. Provocarea este să-i facem pe oameni să-şi dea seama de aceasta şi apoi, să descoperim împreună frumuseţi nebănuite.

P.C.: În 9 februarie vei cânta alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu. Putem spune că suntem privilegiaţi ţinând cont de

12

Page 13: Februarie 2012

numărul de concerte şi recitaluri pe care le dai la aici. Ce te atrage la Sibiu? Care este relaţia ta cu publicul şi orchestra sibiană?A.T.: Sibiul ocupă un loc aparte în inima mea aici. Nu doar sala superbă a Filarmonicii, nu doar partenerii extrem de serioşi cu care am colaborat, cât mai ales publicul – extrem de deschis şi comunicativ – toate acestea sunt motive care mă fac să revin la Sibiu cât de des posibil. Anul 2012 l-am început la Sibiu, cu un concert chiar pe 1 ianuarie, pe scena salii Thalia! Filarmonica din Si-biu este unul din ansamblurile de elită ale României, care ar merita să fie mai prezent în viaţa de concert bucureşteană şi mai ales, cea internaţională.

P.C.: Muzica simfonică nu este singura ta pasiune. Fotografia este o altă latură a artei care îţi dă târcoale…A.T.: Fotografia este una din marile mele pa-siuni. În ultimii ani am avut şansa să cunosc mari artişti, precum Cosmin Bumbuţ, care mi-au deschis ochii şi în privinţa fotografiei. Fotografia este o stare de spirit, şi anume una deschisă la nou în orice secundă, la neaşteptat şi la fulgurant. Rezultatul – în cazul unei fotografii bune – nu este ceva îngheţat, ci o exprimare artistică ce are ca-pacitatea de a trezi emoţii diferite în privi-tori diferiţi. Fotografia se întâlneşte cu mu-zica în numeroase puncte, astfel.

P.C.: Sunt sigur că ai puse pe hârtie nu-meroase proiecte pentru viitorul apropiat. Dezvăluieşte-ne câteva din planurile tale de viitor.

A.T.: 2012 va fi cu siguranţă un an plin nu doar de proiecte, ci şi de noutăţi! A cincea ediţie a turneului Stradivarius va propune publicului un spectacol cu totul aparte, cum încă nu s-a mai văzut în România. Pentru aceasta, melomanii trebuie să aştepte însă luna mai. Proiecte noi şi spectaculoase le-gate de muzica de cameră vor prinde viaţă chiar acum în primăvară. Iar dacă toate lu-crurile vor merge bine, publicul sibian se va putea bucura în curand de cele mai specta-culoase proiecte la care lucrez chiar în clipa de faţă!

P.C.: În final te rog să transmiţi un gând pen-tru cititorii revistei Profil Cultural şi pentru melomanii care vin de fiecare dată la con-certele tale…A.T.: Un gând sincer de fericire şi de împliniri pentru 2012, totul agrementat, desigur, cu cât mai multă muzică bună!

profil alexandru tomescu: Debutează la 9 ani, ca solist al Orchestrei Simfonice din Constanța și efectuează primul turneu în străinătate, în Germania și Austria. Câștigă numeroase concursuri internaționale de interpretare violonistică și se remarcă repede ca unul dintre cei mai talentați tineri muzicieni români. Preocuparea sa pentru muzica de cameră îl determină ca în 2003, împreună cu pianistul Horia Mihail și violoncelistul Răzvan Suma să formeze «Romanian Piano

Trio», formație deja cunoscută melomanilor din România, prin aparițiile sale în diverse festivaluri din țară și din străinătate, pre-cum și prin turneele MusicON organizate în premieră națională. În septembrie 2007 Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioadă de cinci ani. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi unul din cele mai bine conservate Stradivariusuri. Din decembrie 2002, este solist concertist permanent al Orchestrei Naționale Radio București.

131313

Page 14: Februarie 2012

Au început înscrierile pentru W:o:A metal

Battle Romania 2012!

Echipa WOA Metal Battle România anunţă începerea înscrierilor pentru ediţia din 2012 a fazei naţionale a con-cursului. Formaţiile care vor să se înscrie în preselecţie trebuie să trimită până la data de 20 aprilie 2012 o biografie a trupei, 2 fotografii promo şi adresa web (myspace sau pagină personală) unde se pot asculta cel putin trei compoziții proprii. De asemenea, în email, un reprezentat al trupei trebuie să confirme ca a citit, înțeles și acceptă condițiile de partici-pare. În urma preselecţiei un juriu internaţional va desem-na trupele care vor participa la finala naţională ce se va desfăşura la Sibiu la o dată ce va fi anunţată ulterior În urma preselecţiei naţionale o formaţie din România va avea şansa de a urca pe scena unuia dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume: WACKEN

OPEN AIR, eveniment care se desfăşoară anual la Wacken, în Germania, şi se bucură de participarea a aproximativ 80.000 de spectatori din întreaga lume!Trupele participane la finala de la Wacken vor primi din partea partener-ilor concursului, premii precum Artist Price Endorsement Deals. În trecut pre-miul cel mare consta într-un contract cu casa de discuri Wacken Records. Din 2012 Nuclear Blast şi Wacken Open Air au anunţat o colaborare pentru acest concurs, câştigătoarea finalei obţinând ca premiu un contract cu casa de discuri Nuclear Blast – cea mai mare casă de discuri heavy-metal independentă din lume. „Abia aşteptăm să demarăm această colaborare cu Metal Battle şi Wacken Open air. Sprijinirea tinerelor talente înseamnă asigurarea pentru viitor a unei scene heavy-metal prospere şi diversifi-cate. În plus este minunat să descoperi atât de mulţi muzicieni extraordinari care merită mult mai multă atenţie decât primesc acum” a declarat Andy Siry, A&R manager.

În prezent, W:O:A Metal Battle se desfăşoară în 30 de ţări diferite. Din 2004, de când se desfăşoară anual, W:O:A Metal Battle a devenit un mare concurs internaţional de talente pentru tinere trupe ale genului. Următoarea finală internaţională va avea loc în perioada 02.–04.08.2012, în cadrul marelui festival Wacken Open

Air 2012, pe scena W.E.T. Stage. Condiţiile de participare, precum şi informaţii di-verse despre ţările participante, formaţii câştigătoare etc. pot fi găsite pe inter-net, la adresa www.metal-battle.com

CONDIŢII DE PARTICIPARE în 2012 Pot participa trupele din România care:- nu au contract în derulare cu o casă de discuri şi nici nu sunt pe cale să încheie un astfel de contract;- sunt în măsură să concureze susţinând un recital live cu durata de 30 de mi-nute;- nu au câştigat finala naţională în 2011 (mai precis, se pot înscrie din nou toate formaţiile care au partici-pat la preselecţia din 2011 cu excepţia câştigătorului finalei naţionale); Informații detaliate precum și adresa la care trebuie trimis mailul de înscriere vor fi disponibile pe pagina ofi-ciala a concursului www.metal-battle.com, secțiunea România.

14

Page 15: Februarie 2012

vocea inconfundabilă a lui demis Roussos va

răsuna la sibiu!

Nu mai este un secret pentru nimeni că în ultimii ani Sibiul găzduiește cele mai multe din marile evenimentele care se desfășoară în România. Tocmai de aceea, primul turneu național al lui Demis Roussos în România nu putea să ocolească Sibiul. În 5 aprilie, Sala Sporturilor din Sibiu va fi cucerită de carismaticul artist. Spectacolul din Sibiu face parte din primul turneu național din România,

turneu ce va dura o săptămână și va începe în 1 aprilie la Timișoara, pentru ca două zile mai târziu să încânte bătrânul Iași, urmând să facă o ultimă oprire în 7 aprilie la Brașov la Patinoarul Olimpic. După ce a încântat sufletele românilor ani întregi cu concerte de Crăciun, pentru spectacolul din Sibiu, marele artist grec de origine egipteană pregătește un spectacol nou, cu care vrea să îi cucerească definitiv pe sibieni. Deși va interpreta multe piese mai puțin cunoscute publicului român, din playlistul concertului nu vor lipsi piese care l-au facut cunoscut și admirat în întreaga lume precum: „Dina-ta Dinata”, „Goodbye my love goodbye!” sau „My friend the wind”! De-a lungul carierei Demis Roussos a avut colaborări și înregistrări alături de alte nume sacre ale muzicii internaționale: Nana Mousk-ouri, Florence Warner sau Drafi Deutscher.Numele adevarat al cântărețului este Arte-mios Ventouris Roussos și s-a născut în Al

exandria, Egipt, pe data de 15 iunie 1946. La începutul carierei, a făcut parte din formații ca The Idols, We Five și Aphrodite’s Child, aceasta din urma fiind o formație de rock progresiv formată împreună cu Van-gelis Papathanassiou și Loukas Sideras, în timpul revoluției studenților de la 1968 din Franța. În această formulă, cei trei au cunoscut succesul la nivel european cu piesa Rain And Tears. Deși grupul s-a destrămat în 1972, Demis a mai colaborat pe parcurs cu Vangelis. În 11 mai 2009, Demis Roussos a lansat un album, intitulat Demis, acesta înregistrând numai în Franța vânzări de peste 80.000 de exemplare în prima lună de la lansare. Până în prezent, artistul se poate mândri cu peste 100 de discuri de aur, platină și diamant. Cum fie-care concert susținut de Demis Roussos este un eveniment special, de pe scena special adusă și montată pentru marele artist la Sala Sporturilor din Sibiu, nu va lipsi orchestra care îl va însoți pe parcur-sul întregului turneu național, dar și un de-cor special creat pentru acest eveniment. Biletele s-au pus în vânzare începând din 3 februarie la: Agenția Teatrală Sibiu (Bd. Nicolae Blăcescu nr 17), Flanco Box și Flanco Carrefour, Sala Transilvania, librăria Diverta, si online pe biletoo.ro, bilet.ro, blt.ro sau myticket.ro. Prețurile biletelor pentru spectacolul din Sibiu se încadrează între 50 și 250 lei. Spectacolul Demis Rous-sos face parte din primul turneu național Demis Roussos și este organizat de Project Events!

15

Page 16: Februarie 2012

José carreras revine pe scena salii palatului

in 25 mai!

José Carreras revine în România pentru un concert extraordi-nar în 25 mai de la orele 20.00 la Sala Palatului din Bucureşti. Celebrul tenor le promite româ-nilor un concert de zile mari din care nu vor lipsi ’’La Donna e Mobile’’ sau ’’Nessun Dorma’’. José Carreras s-a născut în 5 decembrie 1946 în Barcelona, Spania, iar 8 ani mai târziu are prima sa apariţie publică la Radioul Naţional Spaniol, unde interpretează ’’La Donna e` Mobile’’. Îşi face debutul ca tenor în 1970 când interpretează un rol principal alături de Monserrat Ca-balle` în ’’Donizetti`s – Lucrezia Borgia’’. În 1972, după interpretarea rolului Pikerton în ’’Madam Butterfly’’ de la New York City Opera, faima sa depăşeşte graniţa bătrânului continent, fiind ovaţionat atât de publicul cât şi de criticii americani. Presa îl adoră, iar chipul său cu alură misterioasă în-cepe să apară în cât mai multe publicaţii cu nume sonore în lume. Fanii de pretutindeni îl adoră, înţelegând repede că este un artist care are ceva unic de spus în muzica clasică. Este recunoscut ca unul dintre cei mai proeminenți cântăreți de operă ai generației

sale, fiind absolut remarcabil mai ales în operele scrise de Verdi și Puccini. Cariera sa cuprinde peste 60 de roluri interpretate pe diferite scene muzicale ale lumii și numer-oase prezențe în studiourile de înregistrare.José Carreras cucereşte şi ultimii sceptici ca fiind unul din ’’Cei trei tenori’’, alături de Placido Domingo şi Luciano Pavarotti, cu care începe în 1990 o serie de con-certe foarte populare şi continuate până în 2003 când Luciano Pavarotti din cauza unor probleme de sănătate se retrage. Cariera sa mai cuprinde şi înregistrări cu mari artişti ce au performat în afara ariei muzicii clasice: Diana Ross, Klaus Meine, Charles Aznavour, Sarah Brightman şi multi alţii. Tenorul dovedeşte lumii întregi că are o personalitate puternică, luptând şi învingând aproape miraculos leucemia, iar din 1988 după recuperarea sa, José Car-reras înfiinţează ’’Fundaţia Internaţionala José Carreras pentru lupta împotriva leu-cemiei’’. După înfiinţarea fundaţei alocă timp pentru strângerea de fonduri, orga-nizând din 1995 gale live la televiziunea din Leipzig, reuşind să strângă până în prezent din donaţii peste 71 milioane de euro.Cu fiecare concert pe care îl susţine, José Carreras îşi poartă publicul într-o lume teatrală, unde personajele au identitate, mişcându-se într-un timp şi spatiu ce se transformă de la prima notă în univer-sul sunetelor frumoase. Melodii precum ’’La Donna e Mobile’’,’’Nessun Dorma’’ sau ’’Core `Ngrato’’, interpretate unic de Carreras ne fac să ne dorim să rămânem

cât mai mult în lumea pe care cu modes-tie maestrul ne poartă cu vocea sa unică! De-a lungul anilor, José Carreras a vi-zitat de mai multe ori România, susţinând concerte, în 2008, la Sala Palatului din Bucureşti şi la Ştrandul Tineretului din Timişoara. De asemenea, tenorul a mai participat la o gală de caritate organizată la Bucureşti, în vara lui 2007, şi a susţinut un concert, în 2000, la Ateneul Român.

Pentru spectacolul din 25 mai 2012 de la Bucureşti preţurile biletelor au preţuri cuprinse între 200 şi 1000 de lei şi au fost puse în vânzare în data de 30 ianuarie la Magazinele Diverta, Magazinele Flanco. Pentru cei ce doresc să comande biletele online, o pot face de pe BILETOO.ro, BLT.ro, BILET.ro, MYTICKET.ro. Concertul José Carreras este un eveniment organizat de Project Events în colaborare cu European Event Service.

16

Page 17: Februarie 2012

ca o dragoste la prima vedere

......aşa a fost turneul Teatrului de balet din Sibiu în Italia. Tânăr, romantic, original, exotic şi neliniştit, acesta, şi-a luat cu el, cel mai elegant, fermecător, stilat şi dificil balet, din tot ce s-a creat până acum şi l-a arătat ţării, unde cândva, demult, s-au născut muzica şi baletul. Se ştie că ”Giselle”, căci despre el este vorba, reprezintă, în pofida vârstei sale de aproape doua secole, piatra de încercare pentru orice balerin (el/ea), fie prim solist, fie din ansamblu, regie sau coregrafie. Iar în cazu-rile foarte fericite când realizarea lui, este la cote de înaltă performanţă emoţională şi tehnică, nu are cum să nu stârnească în rândul privitorilor, acel sentiment romantic şi unic, de dragoste la prima vedere. Aşa s-a întâmplat şi în Italia când reciprocitatea feeling-ului i-a făcut pe interpreţi şi pu-blic, să vibreze la unison, topind, metaforic vorbind, graniţa dintre scenă şi sală. Giselle-ul sibian a păşit cu graţie şi a trăit povestea, pe scene importante ale unor Teatre din 9 oraşe ale Italiei, ”sfinţite”, pe parcursul tim-pului de personalităţi ale baletului mondial cum ar fi Serge Lifar şi Maurice Bejar. Totuşi, turneul nu a fost unul obişnuit. Spun asta pentru că de la ”preludiu”, respectiv pro-punerea lui, şi până la ”codă” a fost punctat de câteva evenimente notabile. Aş începe printr-o spusă, conform căreia, soarta nu ocoleşte nici teatre aşa cum nu ocoleşte

nici oameni, cărţi, partituri, tablouri sau locuri. Şi ea, soarta, a atins cu bagheta-i magică acest teatru când a fost ales şi invi-tat să o înlocuiască, figurat vorbind, pe sora lui mai mare şi mai renumită, Teatrul din Kiev. Asta de şansă! Mai apoi, după patru spectacole în care a evoluat în rolul prin-cipal prim solista Teatrului din Sibiu, Adela Sterp Crăciun, cucerind definitiv publicul cu graţia, sensibilitatea, rafinamentul, cali-tatea gestică şi vocabularul tehnic deose-bit, din varii motive, a cedat rolul Mădălinei Stoica, solistă a ONB, care astfel a debutat ca prim solist tocmai cu acest rol dificil. S-a întămplat la Teatru Roseti din Trieste unde noua Giselle a primit aplauze de admiraţie (în actul întâi) şi de caldă încurajare (în actul doi). Ieşit din tipare a fost şi rolul Mirthei, care prin tradiţie este oferit unor balerine filiforme, înalte, hieratizate. Acum el a fost încredinţat, riscant dar fericit, unei bale-rine japoneze din compania sibiană, a cărei apariţie şi evoluţie a schimbat oarecum tonalitatea rolului. Miniona Risa Mochi-zuki, compensând înălţimea cu o garnitură tehnică de excepţie (săritură înaltă, aplomb, magnetism exotic) a împrospătat ca o miasmă a primăverii, atmosfera, adăugând semnificaţiei personajului, ceva parcă mai pământean. Iar starul non plus ultra, impe-cabil în rolul prinţului Albert, prim solist al Operei Nationale bucureştene, Ovidiu Iancu Matei a fost furtunos aplaudat aproape la fiecare gest dansant. Dacă mai adaug faptul că în multe teatre, sălile de 1500 locuri erau ocupate până la refuz, cred că se poate

lesne înţelege dimensiunea succesului acestui turneu. Leibnitz spunea că ”muzica este o matematică a spiritului”. Cum ba-let fără muzică nu poate exista aşi zice că acest turneu a funcţionat ca un orologiu. De aceea nu este de mirare că directorii teatre-lor italiene au reînoit invitaţia pentru vară cu Giselle şi alte balete din repertoriul te-atrului sibian. Nu aş încheia fără a menţiona că succesul periplului sibienilor prin ţara lui Michelangelo se datorează întălnirii şi conlucrării dintre talentaţii membrii ai companiei, regizorului şi coregrafului Pavel Rotaru şi nu în ultimul rând directorului lui, Ovidiu Dragoman, foarte omogeni în pasiu-nea lor pentru această artă fragilă, efemeră dar splendidă.

Doina Moga

17

Page 18: Februarie 2012

doina moga Mirabila scenă

Ed. Muzicală

Agatha christie Conacul dintre dealuri

Ed. Rao

martin suterSmall World

Ed. Humanitas

george R.R. martin Dansul dragonilor

Ed. Nemira

După Baletul Demoazela Măriua de Mihail Jora şi Mira-jul Artei, critical muzical Doi-na Moga a revenit în atenţia publicului cititor cu o nouă culegere de articole şi eseuri publicate în presa de specia-litate. “Tuturor, la nivelul unei imaginaţii debordante, ne-speculative, ne sunt necesare miturile. Pentru asta le creăm şi credem în ele, fiindcă de toate ne dăm seama încă din start că e în joc o convenţie materială. Dar stările stările şi implicaţiile sunt univer-sal. Desigur când e vorba de adevărata artă” – Doina Moga.Autoarea – compozitoare şi profesor musical deopotrivă s-a născut la Sibiu unde a şi urmat studiile musicale cu prof. Cornel Arion şi Fr.Xaver Dressler. A publicat articole, studii, recenzii şi interviuri în presa de specialitate din România, Marea Britanie, Franţa şi SUA. A făcut parte din din Societatea EPTA (Eu-ropean Piano Teachers Asso-ciation) din Londra.

Hercule Poirot soseşte să ia prânzul la conacul lui Lucy Angkatell, însă este întâmpi-nat de o scenă tragică. Un bărbat zace pe marginea piscinei, într-o baltă de sânge. Soţia se află lângă el, cu un revolver în mână. Pe măsură ce cercetările înainteaza, Poirot începe să înţeleagă că în spatele unor aparenţe respectabile se află un păienjeniş de secrete de familie, iar nimeni nu poate fi exclus de pe lista suspecţilor.Agatha Mary Clarissa, Lady Mallowan (născută Miller; 15 septembrie 1890–12 ianu-arie 1976), cunoscută în ge-neral ca Agatha Christie, a scris romane poliţiste, nuvele şi piese de teatru. Celebră mai ales pentru cele 80 de romane poliţiste, în principal pentru cele care au ca per-sonaje principale pe Hercule Poirot sau pe Miss Marple, este considerată unul dintre cei mai importanţi şi inovatori autori ai genului. Alături de William Shakespeare, Christie este cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, cu peste 2 miliarde de exemplare tra-duse în peste 60 de limbi.

Romanele lui Martin Suter sunt traduse în peste douăzeci de limbi. Pentru Small World, scriitorul a pri-mit în 1997 Premiul Cantonu-lui Zürich iar în 1998 Prix du premier roman étranger (Franţa). Small World a fost ecranizat în 2010 (cu titlul Je n’ai rien oublié), avându-i pe Gérard Depardieu şi actriţa de origine română Alexandra Ma-ria Lara în rolurile principale. Small World este deopotrivă o cronică de familie, povestea unui caz de Alzheimer documentat minuţios şi un thriller psihologic având ca erou un bărbat cu un gol în suflet a cărui salvare depinde de propriile amintiri. Kon-rad Lang, sexagenarul distrat tolerat în somptuoasa vilă a familiei Koch, din înalta bur-ghezie elveţiană, părea o fiinţă inofensivă. Dar clanul îşi vede dintr-odată primejduită reputaţia şi averea de imi-nenta revelare a unui se-cret tenebros. Ameninţarea provine – paradoxal – de la Konrad, bolnav de Alzheimer, căruia maladia, pe măsură ce avansează implacabil, îi estompează din memorie lu-crurile din realitatea recentă.

“Urzeala tronurilor: romanul care marchează fără doar şi poate începutul detronării lui Tolkien.”

Newsweek

“În mod categoric, Cântec de gheaţă şi foc va ajunge cea mai bună sagă fantasy scrisă vreodată. Subiectul nu e dificil, dar încercarea de a-l rezuma ar fi realmente nebunească: o complexă intrigă politică şi dinastii rivale, iubiri, trădări, sfet-nici răuvoitori, regi incapa-bili, cavaleri, castele, codri de nepătruns, un gigantic zid de aparare împotriva unor forţe neştiute, bastarzi şi dragoni de mult dispăruţi.” New York Times Book Review

“George R.R. Martin triumfă pe scena literară, spulberân-du-i pe Terry Brooks, Robert Jordan şi Terry Goodking cu siguranţa degajată a pro-fesionistului. Urzeala tro-nurilor are o grandioasă forţă emoţională şi un ritm alert, care au lipsit din genul fanta-sy, sufocat de preţiozităţi lit-erare, umor recursiv şi clişee perimate.”

New York Daily News

Page 19: Februarie 2012
Page 20: Februarie 2012