evaluare lucrator comercial. doc

Download Evaluare Lucrator Comercial. Doc

Post on 05-Oct-2015

166 views

Category:

Documents

23 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

EVALUAREA RISCURILOR DE IMBOLNAVIRE SI

EVALUAREA RISCURILOR DE ACCIDENTARE I MBOLNVIRE PROFESIONAL PENTRU ACTIVITATEA DE LUCRATOR COMERCIAL LA PROFYTO AGRO SRLDESCRIEREA METODEI

2.1.Scop i finalitate

Metoda elaborat n cadrul I.N.C.D.P.M. Bucureti are ca scop determinarea cantitativ a nivelului de risc/securitate pentru un loc de munc, sector, secie sau ntreprindere, pe baza analizei sistemice i evalurii riscurilor de accidentare i mbolnvire profesional. Aplicarea metodei se finalizeaz cu un document centralizator (FIA DE EVALUARE A LOCULUI DE MUNC), care cuprinde nivelul de risc global pe loc de munc.

Fia locului de munc astfel ntocmit constituie baza fundamentrii programului de prevenire a accidentelor de munc i mbolnvirilor profesionale pentru locul de munc, sectorul, secia sau ntreprinderea analizat.

2.2. Principiul metodei

Esena metodei const n identificarea tuturor factorilor de risc din sistemul analizat (loc de munc) pe baza unor liste de control prestabilite i cuantificarea dimensiunii riscului pe baza combinaiei dintre gravitatea i frecvena consecinei maxim previzibile.

Nivelul de securitate pentru un loc de munc este invers proporional cu nivelul de risc.

2.3.Utilizatori poteniali

Metoda poate fi utilizat att n faza de concepie i proiectare a locurilor de munc, ct i n faza de exploatare. Aplicarea ei necesit ns echipe complexe formate din persoane specializate att n securitatea muncii, ct i n tehnologia analizat (evaluatori + tehnologi).

n prima situaie, metoda constituie un instrument util i necesar pentru proiectani n vederea integrrii principiilor i msurilor de securitate a muncii n concepia i proiectarea sistemelor de munc.

n faza de exploatare, metoda este util personalului de la compartimentele de protecie a muncii din ntreprinderi pentru ndeplinirea urmtoarelor atribuii:

analiza pe o baz tiinific a strii de securitate a muncii la fiecare loc de munc;

fundamentarea riguroas a programelor de prevenire.

2.4.Etapele metodei

Metoda cuprinde urmtoarele etape obligatorii:

1. definirea sistemului de analizat (loc de munc);

2. identificarea factorilor de risc din sistem;

3. evaluarea riscurilor de accidentare i mbolnvire profesional;

4. ierarhizarea riscurilor i stabilirea prioritilor de prevenire;

5. propunerea msurilor de prevenire.

2.5.Instrumente de lucru utilizate

Etapele necesare pentru evaluarea securitii muncii ntr-un sistem, descrise anterior, se realizeaz utiliznd urmtoarele instrumente de lucru:

a. Lista de identificare a factorilor de risc;

b. Lista de consecine posibile ale aciunii factorilor de risc asupra organismului uman;

c. Scala de cotare a gravitii i probabilitii consecinelor;

d. Grila de evaluare a riscurilor;

e. Scala de ncadrare a nivelurilor de risc, respectiv a nivelurilor de securitate;

f. Fia locului de munc document centralizator;

g. Fia de msuri propuse.

Coninutul i structura acestor instrumente sunt prezentate n continuare.

(

Lista de identificare a factorilor de risc (Anexa 1) este un formular care cuprinde, ntr-o form uor identificabil i comprimat, principalele categorii de factori de risc de accidentare i mbolnvire profesional, grupate dup criteriul elementului generator din cadrul sistemului de munc (executant, sarcin de munc, mijloace de producie i mediu de munc).

(

Lista de consecine posibile ale aciunii factorilor de risc asupra organismului uman (Anexa 2) este un instrument ajuttor n aplicarea scalei de cotare a gravitii consecinelor. Ea cuprinde categoriile de leziuni i vtmri ale integritii i sntii organismului uman, localizarea posibil a consecinelor n raport cu structura anatomo-funcional a organismului i gravitatea minim maxim generic a consecinei.

(

Scala de cotare a gravitii i probabilitii consecinelor aciunii factorilor de risc asupra organismului uman (Anexa 3) este o gril de clasificare a consecinelor n clase de gravitate i clase de probabilitate a producerii lor.

Partea din gril referitoare la gravitatea consecinelor se bazeaz pe criteriile medicale de diagnostic clinic, funcional i de evaluare a capacitii de munc elaborate de Ministerul Sntii i Ministerul Muncii, Solidaritii Sociale i Familiei.

n ceea ce privete clasele de probabilitate, n urma experimentrilor s-a optat n forma final a metodei pentru adaptarea standardului Uniunii Europene, astfel nct n locul intervalelor precizate de acesta s-au luat n considerare urmtoarele:

-clasa 1 frecvena evenimentului: o dat la peste 10 ani;

-clasa 2 frecvena de producere: o dat la 5 10 ani;

-clasa 3 o dat la 2 5 ani;

-clasa 4 o dat la 1 2 ani;

-clasa 5 o dat la 1 an 1 lun;

-clasa 6 o dat la mai puin de o lun.

(

Grila de evaluare a riscurilor (Anexa 4) este de fapt transpunerea sub form tabelar a graficului din figura 1.5b prezentat n capitolul precedent. Liniile din tabel sunt liniile claselor de gravitate din grafic, iar coloanele coloanele claselor de probabilitate. Fiecare csu corespunde cte unui punct din grafic, de coordonatele g,p. Culorile diferite marcheaz seciunile obinute n grafic prin trasarea curbelor de nivel.

Cu ajutorul grilei se realizeaz exprimarea efectiv a riscurilor existente n sistemul analizat, sub forma cuplului gravitate frecven de apariie.

(

Scala de ncadrare a nivelurilor de risc/securitate a muncii (Anexa 5), construit pe baza grilei de evaluare a riscurilor, este un instrument utilizat n aprecierea nivelului riscului previzionat, respectiv a nivelului de securitate.

Scala cuprinde n fapt cele 7 zone din matricea Mg,p (capitolul 1), transformate n niveluri, numerotate de la 1 la 7 pentru nivelul de risc i de la 7 la 1 pentru nivelul de securitate.

n zona central a formularului sunt prezentate explicit elementele din submatricele delimitate, precum i elementele singulare corespunztoare fiecrui nivel de risc, respectiv toate cuplurile gravitate probabilitate aferente nivelurilor de risc.

(

Fia de evaluare a locului de munc (Anexa 6) este documentul centralizator al tuturor operaiilor de identificare i evaluare a riscurilor de accidentare i/sau mbolnvire profesional. Ca urmare, acest formular cuprinde:

date de identificare a locului de munc: unitatea, secia (atelierul), locul de munc;

date de identificare a evaluatorului: nume, prenume, funcie;

componentele generice ale sistemului de munc;

nominalizarea factorilor de risc identificai;

explicitarea formelor concrete de manifestare a factorilor de risc identificai

(descriere, parametri i caracteristici funcionale);

consecina maxim previzibil a aciunii factorilor de risc;

clasa de gravitate i probabilitate previzionat;

nivelul de risc.

(

Fia de msuri propuse (Anexa 7) este un formular pentru centralizarea msurilor de prevenire necesare de aplicat, rezultate din evaluarea locului de munc sub aspectul securitii muncii.

EVALUAREA RISCURILOR DE IMBOLNAVIRE SI

ACCIDENTARE PROFESIONALA LA LOCUL DE MUNCA:LUCRATORCOMERCIALSOCIETATEA: PROFYTO AGRO SRLDESCRIEREA LOCULUI DE MUNCA

LOCUL DE MUNCA:

Lucrator comercial, in cadrul PROFYTO AGRO SRLPROCESUL DE MUNCA:

Vanzarea de produse comerciale.

Vanzarea cu amanuntul a florilor plantelor si semintelor al animalelor de companie si a hranei pentru acestea asigurand astfel cerintele consumatorilor (persoane fizice si juridice) in cele mai bune conditii. Primirea, depozitarea, desfacerea produselor; Evitarea pierderilor, contaminarilor si deteriorarea produselor; Aplicarea stricta a regulilor de comert privind vanzarea produselor, si corecta gestionare a acestora;

ELEMENTELE COMPONENTE ALE SISTEMULUI DE MUNCA EVALUAT

MIJLOACE DE PRODUCTIE:

produsele expuse la vanzare in magazin

casa de marcat calculator

monetar

rafturi, tejghea etc.

SARCINA DE MUNCA:

pune la dispozitia clientilor produsele nealimentare mentine igiena locului de munca aranjeaza produsele expuse verifica stocul de produse expuse pentru a determina nivelul lor

depoziteaza si pastreaza produsele conform specificatiilor fabricantului sau procedurilor standard

intocmeste necesarul de produse pentru refacerea stocului de marfa expusa aduce marfa pentru a completa stocul de marfa expusa

aranjeaza marfa pe rafturile de expunere

scrie preturile produselor

afiseaza sau ataseaza preturile produselor conform legilor in vigoare

aranjeaza produsele in magazie respectand normele in vigoare

Suporta in cazul unor lipsuri certe aparute in gestiunea de care raspunde, sanctiunile conform RI iar in cazul unor infractiuni, conform legislatiei in vigoare ;

Asigura primirea, receptia, depozitarea si livrarea corespunzatoare a produselor ce se comercializeaza;

Verifica concordanta cu valorile predate in casa, stabileste vanzarile cu numerar, bonuri de valoare, card -uri, bordero-uri de consum propriu;

Efectueaza receptia produselor destinate vanzarii realizand urmatoarele operatii: pregateste spatii pentru descarcare; verifica documentele de insotire; verifica modul de ambalare; participa la receptia cantitativa;

Efectueaza descarcarea produselor, asigurand permanent toate conditiile pentru eliminarea pierderilor, degradarilor, contaminarii sau sustragerilor;

Asigura securitatea bunurilor si valorilor din gestiune, predarea zilnica a numerarului si bunurilor de valoare rezultate din vanzari in conformitate cu reglementarile in vigoare; Elibereaza documente fiscale conform valorilor vandute;

Exec