eroul necunoscut

of 17 /17

Click here to load reader

Author: costel-galateanu

Post on 20-Jun-2015

1.011 views

Category:

Art & Photos


5 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

e

TRANSCRIPT

 • 1. OstaulNecunoscutprof. Valer Pop c.Gen.Enea Grapini an, Bistria-Nsud Sursa: http://www.once.ro

2.

 • Dup Primul Rzboi Mondial, Romnia a fost printre primele state, care, urmnd exemplul Franei, a decis s nale un monument dedicat memoriei celor care s-au jertfit pe cmpul de lupt. Astfel, conform Tratatului de la Versailles n care se stabilea responsabilitatea fiecrei ri de a respecta mormintele eroilor de rzboi, Romnia a fost primul stat care i-a asimilat pe eroii strini celor naionali, aa cum se arat n "Memoriul adresat Guvernului romn de ctreSocietatea Mormintelor Eroilor", al crei preedinte era Mitropolitul Primat Miron Cristea.

3.

 • n semn de venic cinstire, n anul 1923, conducerea statului romn a decis ca simbolul sacrificiului celor muli, czui pentru rentregirea patriei, s fie evocat de osemintele unuia dintre ostaii anonimi de la Mreti, Mrti, Oituz, Tg.-Ocna, Jiu, Prahova, Bucureti, Dobrogea, Ardeal i Basarabia.

4.

 • Pn pe 13 mai, toate sicriele au ajuns la Mreti. Acestea au fost ntmpinate n gara local de ctre o companie de onoare, cu drapel i muzic militar. La ora 6.00, pe 14 mai 1923, sosea la Mreti, ntr-un tren special, Amilcar Sndulescu, mpreun cu ministrul de Rzboi Gheorghe Mrdrescu.

5.

 • Deshumarea i ridicarea acestor rmie pmnteti a fost urmat de aezarea lor n zece sicrie de stejar, cptuite cu tabl de zinc i depuse n Biserica "Adormirea Maicii Domnului" de la Mreti, n ziua de 13 mai 1923.

6.

 • O preocupare special a Ministerului de Rzboi a fost aceea de a numi o persoan care s desemneze Eroul Necunoscut al Romniei. Prin ordinul nr. 567, Ministerul a dispus alegerea unui orfan de rzboi, elev n clasa I a unuia dintre liceele militare, cu media cea mai bun la nvmnt i cu un comportament moral desvrit. Rspunsul venea la 5 mai 1923: Din cele patru rapoarte sosite de la liceele militare din Iai, Craiova, Chiinu iMnstirea Dealu ,cel mai bun orfan de rzboi este elevul Amilcar Sndulescu (foto medalion), din clasa I a liceului militar D.A. Sturdza din Craiova. Liceul a fost anunat c elevul desemnat pentru mreul eveniment a fost Amilcar Sndulescu, care urma s se prezinte la Mreti n ziua de 13 mai, nsoit de un ofier.

7.

 • Ceremonia a nceput la orele 3 dup-amiaza, slujba religioas fiind oficiat de episcopul militar tefulescu. Dup Te-Deum a urmat momentul cel mare.M-am dus naintea celor zece sicrie tremurnd i stteam la ndoial pe care s pun mna. Dar, deodat, m-am dus la sicriul al patrulea. ndemnat de contiin, am pus mna pe el. n momentul acela, un mare fior mi-a strbtut tot sufletul i mi-au venit pe buze cuvintele: Acesta este tatl meu. ngenunchind, m-am rugat: Doamne, Dumnezeul meu, ai n paz pe toi eroii neamului, ai i pe tatl meu,i-a amintit Amilcar Sndulescu.

8.

 • Dup desemnarea Eroului Necunoscut, celelalte nou sicrie au fost duse, la loc de aleas cinstire, n Cimitirul Eroilor din Mreti i ngropate cu onoruri militare n ziua de 14 mai 1923.

9.

 • n aceeai zi, spre sear, Eroul Necunoscut pleca spre Bucureti. Joi 17 mai 1923, de nlarea Domnului, cnd se prznuia i Ziua Eroilor, n onorul ntregii ri, Eroul Necunoscut i gsea linitea postum n Parcul Carol din inima Capitalei.

10.

 • Trenul cu care a sosit n Bucureti sicriulcu Ostaul Necunoscut

11.

 • Pe placa de mormnt, strjuit de o flacr care arde nentrerupt, st scris:Aici odihnete fericit ntru Domnul Ostaul Necunoscut svrit din via n jertfa pentru unitatea Neamului Romnesc .Pe oasele lui odihnete pmntul Romniei ntregite. 1916-1919.

12.

 • n timpul regimului comunist, n noaptea de 22 spre 23 decembrie 1958, monumentul funerar al Eroului Necunoscut a fost demontat i strmutat, n mare tain, la Mausoleul din Mreti.

13.

 • Abia dup 1989, la insistenele Ministerului Aprrii Naionale, ale Asociaiei Naionale a Veteranilor de Rzboi i ale unor partide politice, guvernul romn a aprobat readucerea n Capital a sicriului cu osemintele Ostaului Necunoscut. La data de 26 octombrie 1991, Eroul Necunoscut a revenit acolo unde i era locul de veci, n Parcul Carol I, iar la 25 noiembrie 2006 a avut loc ceremonia strmutrii Mormntului Ostaului Necunoscut la locul originar, din 1923, pe explanada din faa actualului Memorial al Eroilor Neamului.

14. 15. 16. 17.