egiptul antic 2

Download Egiptul Antic 2

Post on 31-Oct-2015

130 views

Category:

Documents

6 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Egiptul AnticCarti:

Istoria Egiptului antic

Autor(i):Arthur Weigall

Editura:Artemis

Nr. pagini:293 pagini

Colectia:Istorie universala Miturile Egiptului AnticAutor(i):Rebecca Rubinstein

Editura:Arc

An aparitie:2008

ISBN:978-9975-61-4504 Codul egipteanAutor(i):Robert Bauval

Editura:House of Guides

An aparitie:2007

Colectia:Interventii

Egiptul antic. Marile descopeririAutor(i):Nicholas Rieves

Editura:MAST

Tip coperta:tare

ISBN:9738011329

Filme:

Cleopatra (1963)

Genul: Dragoste / Istoric / Drama / Biografie

Durata:192 minute Nefertiti, regina Egiptului Cele 7 minuni ale Egiptului antic (Documentar) Scandaluri n Egiptul AnticElemente surpriza:

Templul lui Hatshepsut, Luxor

Templul lui Ramesses II, Luxor

Medinet Habu

Piramida lui Kheops

Sfinxul de la Giza

Egiptul anticcivilizatie sau mit?

1. Faraonul nu lasa niciodata sa i se vada parul. Purta intotdeauna o peruca, numita nemes.

2. Ca mustele sa nu se aseze pe el, Pepi II tinea langa el cativa sclavi dezbracati a caror corpuri erau unse cu miere pentru a atrage mustele.

3. Atat barbatii cat si femeile egiptene purtau machiaje elaborate. Machiajul pentru ochi era in general verde (facut din cupru) sau negru (facut din plumb). Egiptenii credeau ca machajul are puteri vindecatoare.

4. Cum antibioticele au inceput sa fie folosite de abia in secolul XX, medicamentele egiptenilor includeau mancaruri mucegaite sau pamant. De exemplu, infectiile erau tratate cu paine mucegaita.

5. Copiii egipteni nu purtau deloc haine pana la adolescenta. Caldura din Egipt facea ca hainele sa nu fie necesare.

6. Egiptenii bogati purtau peruci iar cei saraci purtau parul lung pe spate sau in cozi impletite. Pana la 12 ani, baietii egipteni aveau capul ras cu doar o suvita lunga de par .

7. Nu se stie cine i-a retezat nasul Sfinxului. Insa exista schite cu statuia fara nas din 1737, deci nici Napoleon nu l-a distrus si nici in timpul razboaielor mondiale. Singurul despre care se stie ca i-a facut stricaiuni este un cleric musulman Saim al-dahr, care a fost linsat in 1378 pentru vandalism.

8. Egiptenii credeau ca pamantul este plat si rotund (ca o placinta) si Nilul trecea prin centrul lui.

9. Soldatii egipteni erau folositi si ca un fel de politisti care trebuiau sa pastreze linistea interna. Mai mult ei strangeau si taxele pentru faraoni.

11. Piramida din Djoser construita in 2600 i.Hr. este cea mai veche piramida a lumii. Original, era imprejmuita de un zid de 1037 cm care avea 15 usi. Doar una dintre usi era deschisa.

12. Femeile din egiptul antic se bucurau de egalitate economica si legala cu barbatii. Insa din punct de vedere social nu erau egale cu barbatii.

14. Cand corpul era mumificat, i se scoteau aproape toate organele. Crierul era scos prin nari iar intestinele erau scoase si conservate in borcane. Singurul organ care nu era scos era inima, pentru ca egiptenii o considerau lacasul sufletului.

15. Ramses avea 8 sotii oficiale si peste 100 de concubine. Avea 90 de ani cand a murit in 1212 i. hr.

16.In Egiptul antic, doliul era reprezentat de culoarea alba, nu de cea neagra, ca in zilele noastre.

17.Piramida soarelui din Teotihuacan, Mexic, a fost construita deasupra unei pesteri unde se spune ca s-a nascut Soarele . Aceasta piramida exista si in zilele noastre.

18.In Egiptul antic, cei saraci erau inmormantati pur si simplu in desert, nisipul mumificand natural corpurile lor

19.Egiptenii sunt primii care au vorbit despre nemurirea sufletului

20.Inimile regilor si faraonilor erau cantarite, dupa moarte, intr-o balanta, cu pana zeitei Maat, ceea ce simboliza adevar si corectitudine. Daca inima si pana se balansau, persoana traise o viata buna. Dar daca inima era incarcata cu pacate, un monstru cu cap de crocodil numit Ammit-infuleca indata inima. Fara inima, persoana nu putea intra in regatul mortilor.BIBLIOGRAFIEhttp://ro.wikipedia.org/wiki/Egiptul_Antichttp://www.librarie.net/carti/12667/Istoria-Egiptului-antic-Arthur-Weigallhttp://www.librarie.net/carti/12667/Istoria-Egiptului-antic-Arthur-Weigallhttp://www.librarie.net/carti/96547/Codul-egiptean-Robert-Bauvalhttp://www.librarie.net/carti/97898/Egiptul-antic-Marile-descoperiri-Nicholas-Rieveshttp://www.cinemarx.ro/filme/Cleopatra-Cleopatra-12108.htmlhttp://filmedocumentare.com/nefertiti-regina-egiptului/http://www.trilulilu.ro/alonewolf/7c03360b3d17b7http://sergiupopovici.wordpress.com/2009/05/11/egiptul-antic-civilizatie-sau-mit/http://www.egiptul-antic.info/apps/photos/album.jsp?albumID=1352383

View more