e book 100 termeni web

Click here to load reader

Post on 14-Dec-2015

17 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

E Book 100 Termeni Web

TRANSCRIPT

 • 100 termeni web pe are treuie s i tii 2 PanaBogdan.ro

  CINE SUNT? CE FAC? De ce am scris acest e-book?

  Bogdan Pan Blogger eptor pe

  Lucrez n web development i marketing online la

  Prin iteraiuea u lieii i ali loggeri am ajuns la concluzia c liajul tehnic di domeniu nu este destul de familiar tuturor. Consider c orie adiistrator de site are se ipli ati eoluia aestuia treuie s uoas aeti terei petru a putea otriui la dezvoltarea site-ului, fie prin mijloace proprii, fie prin utirea ouirii u o ageie speializat.

 • CE URMEAZ S CITETI? Un E-ook are a aduat foarte uli termeni tehnici din mediul online folosii n dezvoltarea, susierea i promovarea unui website. A expliat fieare tere pe surt, pe elesul tuturor i a urrit t ai ult s i pu eide latura prati.

  Ar trebui s uoti aeti terei da: Eti blogger sau ai un website, dar nu ai uotiie

  tehnice ei putea s i prooezi ai ie site-ul), Ureaz s i faci un website i vei colabora cu o

  fir de web design (va uti ouiarea), Lucrezi n domeniul online i vrei s te nelegi mai

  bine cu lieii ti (va uti ouiarea), Te pasioeaz web development-ul i arketig-ul

  online (vei afla cei mai uzuali termeni), Eti curios pur i siplu.

  Nu uita s l distribui da l osideri util. Mulues fruos i letur pluta.

  100 termeni web pe are treuie s i tii

  3 PanaBogdan.ro

 • CUPRINS

  Server-side

  100 termeni web pe are treuie s i tii 4 PanaBogdan.ro

  Menajarea unui server web 5

  Promovare Online Noiui de arketig olie 9

  Website Elementele unui site 17

  Blogging Termeni uzuali 22

  Diverse Uncategorized 24

 • Server-side

  1. Server Web / Hosting / Gzduire Web : Calculator conectat la internet care gzduiete i face accesibil un website. Serverul web ost, se pltete ca pe un abonament. 2. Server Dedicat: Un server pe are l foloseti dup uul pla, fr a fi eoit s l pari u altiea. Astfel poi gzdui doar site-ul /site-urile tale. 3. IP dedicat : Adres IP folosit de un singur website. Este speifi serverelor dedicate, dar este dispoiil i pe serverele comune. Nu este eesar, dar este idiat folosirea unui IP dedicat. 4. Server comun / Shared Hosting : Server care gzduiete mai multe site-uri. 5. IP comun : Adres IP folosit de mai multe site-uri. tlit pe serverele comune. Poi erifia aici ce site-uri au aelai ip a al tu.

  100 termeni web pe are treuie s i tii 5 PanaBogdan.ro

 • Server-side

  6. FTP : Modalitate de transfer a fiierelor ntre dou calculatoare, cel mai des folosit pentru accesarea i editarea fiierelor de pe server. A oferi acces FTP, sea a oferi Hostname, Username si Password. Iforaiile sut priate i le oiei de la hosting. FileZilla cel mai popular client FTP 7. cPanel : Platfor de administrare a serverului. Permite acces la fiiere, baza de date, e-mailuri, aproape tot ce ofer hostingul. A oferi acces la cPanel sea a oferi Username, Password i Link de acces . Nu toate serverele folosesc cPanel i la fel, informatiile sunt private. Linkuri de acces: https://example.com:2083 http://example.com:2082 sau example.com/cpanel

  100 termeni web pe are treuie s i tii 6 PanaBogdan.ro

 • Server-side

  8. SSH : Modalitate seurizat de accesare a serverului printr-un terminal. Ca la FTP, datele necesare sunt Hostname, Username si Password. 9. URL : Adresa web folosit pentru accesarea unei pagini web, n cazul meu : http://panabogdan.ro 10. Domeniu : n web reprezit adresa de az a unui website, fr www, fr http i fr un eventual subdomeniu. De exemplu, n cazul meu: doar panabogdan.ro . Domeniile ost, cele .ro sunt uprate pe ia, cele .com sunt pltite anual. 11. Subdomeniu : Folder de pe server accesat prin subdomeniu.domeniu

  100 termeni web pe are treuie s i tii 7 PanaBogdan.ro

 • Server-side

  12. Slug / Cale : Partea de dup domeniu dintr-un URL, format din numele paginii sau al articolului cu litere mici i fr spaii. 13. DNS (Domain Name Server) : Trasfor un URL ntr-o adres IP pentru a fi accesat serverul care gzduiete site-ul. 14. Redirect : Accesarea unei anumite pagini web n momentul accesrii altui URL. Important pentru SEO Cu s pstrezi rakurile uui esite dup redesig 15. SSL : Este un standard de securitate care se upr de la hosting. Acel https pe care l observi la anume site-uri. 16. SMTP : Simple Mail Transfer Protocol este protocolul prin care sunt trimise e-mail-urile intre servere.

  100 termeni web pe are treuie s i tii 8 PanaBogdan.ro

 • Promovare Online

  17. Call To Action (CTA) : O ndemnare sau ncurajare a utilizatorului s realizeze o aiue. De exemplu un formular sau un simplu link spre landing page. 18. Newsletter : E-mail cu scop informativ sau prooioal trimis la un anumit interval de timp aoailor. Folosit pentru promovarea unei oferte, a unui serviciu sau a unui nou articol de pe blog. Recomand serviciul celor de la Mailchimp. 19. Subscribe /Abonare : nscrierea n lista de abonai a unui site n vederea primirii de newsletter.

  100 termeni web pe are treuie s i tii 9 PanaBogdan.ro

 • Promovare Online

  20. Motor de Cutare / Search Engine : Google, Bing, Yahoo, etc . 21. SERP (Search Engine Results Page) : Pagina cu rezultate care apare n urma utrii unui cuvnt cheie. 22. SEO : Search Engine Optimization sau mai multe metode gratuite care utes prezea site-ului n motoarele de cautare. 23. Optimizare Onsite : utiri ce au loc n interiorul site-ului cu scopul optiizrii pentru motoarele de utare, odifiri ale codului, ale oiutului, ale imaginilor, reducerea vitezei de ncarcare, etc 24. Optimizare Offsite : Orice utire care nu are legtura diret cu codul surs al paginii web. De exemplu crearea de Backlinks.

  100 termeni web pe are treuie s i tii 10 PanaBogdan.ro

 • Promovare Online

  25. Cuvnt cheie : Pe scurt, reprezit cuvntul sau expresia pe care o aut utilizatorul n motoarele de utare. Fapt ce a dus la concentrarea paginilor i a anchor textelor asupra lui. 26. Anchor Text : Textul pe care este pus un backlink, textul pe care se poate da click. 27.Backlink : Link de pe o pagi web pe alta. 28. Nofollow : Atribut html asociat linkurilor pentru ca acestea sa aib o valoare scazut din punct de vedere SEO pentru site-ul it. 29. Dofollow : Este valoarea rel default a linkurilor, ofer valoare SEO acestora.

  100 termeni web pe are treuie s i tii 11 PanaBogdan.ro

 • Promovare Online

  30. Alt attribute : Text ce nlocuiete imaginile care nu se ncarc i ofer o descriere a acestora pentru motoarele de cutare. 31. Title Tag : Este titlul paginii, ce apare n tab-ul browserului i linkul care apare n motoarele de cautare n urma unei utri. Ideal este s fie unic i s oi cuvintele cheie ale paginii respective. (60-70 caractere maxim) 32. Meta description : O fraz de maxim 160-170 caractere, care reprezit un micro rezumat al paginii i apare sub linkul(title tag) din motoarele de utare.

  100 termeni web pe are treuie s i tii 12 PanaBogdan.ro

 • Promovare Online

  33. Google Webmaster Tools : Tool de la Google care oitorizeaz statusul online al website-ului. 34. Pagina idexat : Pagi web care apare n baza de date a motoarelor de utare. Numrul de pagii indexate ale site-ului preu i lista lor poate fi gsit Google Weaster Tools. 35. Robots.txt : Un fiier de pe server care otroleaz paginile pe care le idexeaz motoarele de cautare. Se gsete pe : domeniu/robots.txt 36. Sitemap : Structura paginilor unui website. Paginile din meniu, categoriile, etc 37. Sitemap.xml : Un fiier de pe server care oie toate paginile unui site i modul n care sunt ele structurate, ajut la indexarea mai u a paginilor. e gsete pe : domeniu/sitemap.xml

  100 termeni web pe are treuie s i tii 13 PanaBogdan.ro

 • Promovare Online

  38. Social media marketing : Modaliti de promovare a site-ului pri reelele de socializare. 3. Reele de socializare : Facebook, Twitter, Google Plus, LinkedIn, Pinterest, Instagram, etc 40. Hashtag : Un label folosit reelele de socializare pentru a grupa mesajele cu un anumit subiect sau oiut. Se folosete prin adugarea simbolului # naintea cuvntului sau frazei fr spatii. A se folosi cu oderaie si sens!

  #THECONSUSTINEBLOGGERII Campanie de susiere a loggerilor pe pla aioal

  100 termeni web pe are treuie s i tii 14 PanaBogdan.ro

 • Promovare Online

  41. SEM : Search Engine Marketing , promovare olie pri relae pltite. Google Adords, Facebook Advertising, etc 42. Adwords : Campanii pltite la Google care poziioeaz siteul pe primele poziii n utri. Acele reclame platite sunt semnalizate cu 43. Conversie : ndeplinirea de tre utilizator a unei aiui care se dorete a fi scopul campaniei. De exemplu : completarea unui formular, uprarea unui produs, etc. 44. CTR (Click Through Rate) : Procentul de click-uri n fuie de urul de izualizri.

  100 termeni web pe are treuie s i tii 15 PanaBogdan.ro

 • Promovare Online

  45. Rata de conversie : Procentul de conversii al unei campanii. De exemplu: raportul dintre urul de persoane care au uprat un produs i urul total de persoane care au vizitat pagina produsului. 46. Impressions : De te ori o rela este afiat utilizatorului, idiferet da aesta d lik sau u. 47. Bounce rate : Reprezit proetajul de izitatori are ajug pe site i prefer s ias det s iziteze i alte pagii ale aelui site. 48. Facebook Advertising : Promovarea contracost a uei postri sau pagii de Faeook u sopul oierii de like-uri sau izite pe site. Aele postri care sunt etichetate Sponsored

  100 termeni web pe are treuie s i tii 16 PanaBogdan.ro

 • Website

  49. Magazin Online : Site care are printre fuioaliti vnzarea de produse i pltirea lor online. 50. Site de prezentare : Si