drept comercial ii - tematica drept iii, 2015

68
DREPT COMERCIAL II Tematica examen, Drept III, zi, ID Iunie 2015 SA – despre acțiuni Acțiunile sunt fracțiuni ale capitalului social, de o valoare nominală egală, indivizibile, încorporând o valoare patrimonială, Valoarea nominală minimă a unei acțiuni este de 0,1 RON. Valoarea nominală a unei acțiuni nu trebuie confundată cu valoarea de piață. Câtă vreme prima se raportează întotdeauna la capitalul social și la numărul de fracțiuni ale acestuia (așa cum au fost convenite prin actul cnstitutiv), cea de-a doua poate fluctua în decursul existenței societății, depinzând de profitabilitatea sau, dimpotrivă, lipsa de profitabilitate a acesteia. Valoarea nominală a unei acțiuni poate fi modificată prin hotărârea AGEA privind majorarea sau reducerea capitalului social, atunci când o atare majorare/reducere se realizează prin majorarea/reducerea valorii nominale a acțiunilor și nu prin creșterea/scăderea numărului acestora (a se vedea art. 207, respectiv 210 din L. 31/1990). Clasificarea acțunilor: - Acțiuni ordinare: - se împart la rândul lor în categorii - nominative (care identifică pe titularul acțiunii, îl nominalizează); - la purtător (nu identifică titularul acțiunii, acesta fiind deținătorul său ori persoana care posedă titlul) - Acțiuni preferențiale cu dividend prioritar fără drept de vot – cele care conferă titularului un drept de culegere a dividendelor cu prioritate față de ceilalți acționari, însă nu conferă dreptul de a vota în AGA sau AGEA 1

Upload: carmenbarzan

Post on 15-Sep-2015

43 views

Category:

Documents


11 download

DESCRIPTION

curs dr.comercial

TRANSCRIPT

DREPT COMERCIAL II

Tematica examen, Drept III, zi, IDIunie 2015SA despre aciuni

Aciunile sunt fraciuni ale capitalului social, de o valoare nominal egal, indivizibile, ncorpornd o valoare patrimonial,

Valoarea nominal minim a unei aciuni este de 0,1 RON.

Valoarea nominal a unei aciuni nu trebuie confundat cu valoarea de pia.

Ct vreme prima se raporteaz ntotdeauna la capitalul social i la numrul de fraciuni ale acestuia (aa cum au fost convenite prin actul cnstitutiv), cea de-a doua poate fluctua n decursul existenei societii, depinznd de profitabilitatea sau, dimpotriv, lipsa de profitabilitate a acesteia.

Valoarea nominal a unei aciuni poate fi modificat prin hotrrea AGEA privind majorarea sau reducerea capitalului social, atunci cnd o atare majorare/reducere se realizeaz prin majorarea/reducerea valorii nominale a aciunilor i nu prin creterea/scderea numrului acestora (a se vedea art. 207, respectiv 210 din L. 31/1990).

Clasificarea acunilor:

Aciuni ordinare: - se mpart la rndul lor n categorii

nominative (care identific pe titularul aciunii, l nominalizeaz);

la purttor (nu identific titularul aciunii, acesta fiind deintorul su ori persoana care posed titlul)

Aciuni prefereniale cu dividend prioritar fr drept de vot cele care confer titularului un drept de culegere a dividendelor cu prioritate fa de ceilali acionari, ns nu confer dreptul de a vota n AGA sau AGEAAciunile nominative pot fi emise n form material, pe suport de hrtie (fie ca titlu individual ncorpornd o aciune, fie ca titlu cumulativ ncorpornd mai multe aciuni), sau n form dematerializat, prin nscriere n cont.

n acest din urm caz se elibereaz acionarului un certificat de acionar, conform art. 97 din Legea nr. 31/1990.

Titularii de aciuni prefereniale alctuiesc aa-numita adunare special, n vreme ce AGA sau AGEA dup caz, este format din deintorii de aciuni ordinare.

Din L. Nr. 31/1990: Art. 91-102SA despre obligaiuni

Obligaiunile sunt titluri de credit emise de societate n schimbul sumelor de bani mprumutate, care ncorporeaz ndatorirea societii de a rambursa aceste sume i de a plti dobnzile aferente. Pot fi:- Nominative si - la purtatorObligaiunile din aceeai emisiune sunt fraciuni ale unui mprumut unic contractat de societate, avnd valoare nominal egal i fiind indivizibile.

ATENIE! Calitatea de obligatar nu se confund cu cea de acionar: obligatarii nu au drepturile i obligaiile specifice acionarilor, ei au calitatea de creditori ai societii avnd dreptul la restituirea sumei mprumutate i la plata dobnzii aferente. Acest drept exist indiferent dac soc ietatea a nregistrat profit sau nu.Acionarii dein o serie de drepturi i obligaii specifice. Unul dintre drepturile acestora se refer la dreptul la dividende (cota-parte din profitul nregistrat de societate), ns acest drept apare numai n cazul n care societatea a nregistrat profit distribuibil sau net.

Obligatarii nu fac parte din AGA, ns au posibilitatea de a se organiza n Adunarea general a obligatarilor, de a-i desemna reprezentani care s asiste la edinele AGA (art. 172 din L. 31/1990)Obligaiunile se ramburseaz la scaden, dat la care societatea va achita suma datorat cu titlu de mprumut plus dobnda aferent.

Obligaiunile din aceeai emisiune i cu aceeai valoare pot fi rambursate anticipat, prin tragere la sori. n acest caz rambursarea se face la o valoare superioar valorii nominale, diferena reprezentnd prima sau premiul ce are menireade a compensa dobnzile pe perioada rmas pn la scaden.I. SOCIETATEA (COMERCIALA) EUROPEANA SE:

Ideea unei Societi europene este lansat la jumtatea secolului al XX-lea de civa juriti francezi, fiind preluat ulterior (anul 1967) de Comisia CE care instituie un grup de experi pentru a studia aceast problematic i pentru a stabili principiile generale menite s acopere toate aspectele clasice ale dreptului societar. Obiectivul acestui proiect iniial l formeaz crearea statutului unei societi care s fie reglementat printr-un act normativ unic, valid i direct aplicabil n toate statele membre ale Uniunii.

Constituire

Potrivit art.1 alin.1 din Regulamentul nr. 2157/2001/CE o societate europeana se poate constitui pe teritoriul Comunitii sub forma unei societi anonime europene sau S.E, beneficiind de personalitate juridic.

Modalitile de constituire a unei S.E. sunt n numr de patru i constau n:

constituirea prin fuziune;

constituirea unei S.E. holding;

constituirea unei S.E./filiale;

transformarea unei societi anonime n S.E.

a). Constituirea unei S.E. prin fuziune este limitat la societile anonime (pe aciuni) aparinnd unor state europene diferite (art. 2 alin.1 din Regulament).

O astfel de fuziune se poate realiza n conformitate cu procedura de fuziune prin absorbie n condiiile art. 3 alin.1 din a treia Directiv a Consiliului 78/855 CEE, respectiv potrivit prevederilor art. 4 alin.1 din directiva menionat care reglementeaz procedura de fuziune prin constituirea unei noi societi, ce corespunde, n planul dreptului intern, fuziunii prin contopire.n cazul fuziunii prin absorbie, societatea absorbant devine S.E., iar n cazul fuziunii prin constituirea unei noi societi S.E. este noua societate.

b). Crearea unei S.E holding este deschis societilor anonime sau pe aciuni i societilor cu rspundere limitat care au o prezen comunitar i sediile n state membre diferite sau care dein, de cel puin doi ani, filiale sau sucursale pe teritoriul altui stat membru dect cel n care se afl sediul lor.

Societile care promoveaz constituirea unei S.E. holding nu i nceteaz, prin aceasta, existena.

Crearea unei S.E. holding se realizeaz pe baza unui proiect de constituire ntocmit de organele de conducere sau administrare ale societii iniiatoare, ce cuprinde un raport explicativ i justificativ privind aspectele juridice i economice ale constituirii, precum i consecinele pe care adoptarea formei de S.E. le produce n privina acionarilor i lucrtorilor.

Pentru fiecare din societile care promoveaz operaiunea proiectul trebuie dat publicitii cu cel puin o lun nainte de data adunrii generale chemate s se pronune asupra constituirii unei S.E.

S.E. se constituie numai dac, n termen de 3 luni de la data ntocmirii actului constitutiv, acionarii sau deintorii de pri ai societilor care au promovat operaiunea au aportat procentul minim de aciuni sau pri ale fiecrei societi, n conformitate cu proiectul de constituire, iar celelalte cerine legale sunt ndeplinite.

c) Constituirea unei societi europene filiale, prin subscrierea la aciunile acesteia, implic cel puin dou entiti juridice de drept public sau privat reglementate de legislaia unor sate membre diferite sau care dein, de cel puin doi ani, o filial reglementat de dreptul unui alt stat membru ori o sucursal pe teritoriul altui stat comunitar, n condiiile art. 2 alin.3 din Regulament.

d). S.E. se poate constitui prin transformarea unei societi anonime/pe aciuni, creat cu respectarea legislaiei unui stat membru i avnd sediul social i administraia central pe teritoriul Comunitii, dac deine de cel puin doi ani o filial reglementat de dreptul altui stat european. O astfel de transformare nu are drept efect nici dizolvarea societii, nici crearea unei persoane juridice noi.

nmatricularea S.E. se efectueaz, potrivit dispoziiilor Regulamentului, n statul comunitar unde i au sediul principal, n registrul special stabilit potrivit legislaiei acelei ri, urmnd a fi publicat totodat i n Jurnalul Oficial al Comunitii Europene.

Societatea comercial european cu sediul social n Romnia se nmatriculeaz n registrul comerului, dobndind de la aceast dat, personalitate juridic. Potrivit art. 2702b) alin. 2, nmatricularea societii se poate efectua numai dup ncheierea unui acord privind implicarea angajailor n activitatea societii, n condiiile prevzute de H.G. nr. 187/2007. n termen de 30 de zile de la nmatriculare, Oficiul Naional al Registrului Comerului comunic Jurnalului Oficial al Uniunii Europene un anun privind nmatricularea societii.

Firma unei societi europene este precedat sau urmat de abrevierea S.E. ntruct denumirea societii reprezint un element de identificare i individualizare a acesteia, abrevierea S.E. poate fi inclus numai n firma unei societi europene. Pentru societile comerciale i celelalte entiti juridice nmatriculate ntr-un stat comunitar anterior intrrii n vigoare a Regulamentului i n a cror denumire figureaz abrevierea S.E., dispoziiile antemenionate nu i gsesc aplicabilitate, acestea nefiind obligate s-i modifice denumirea.

Sediul S.E. se afl situat pe teritoriul Uniunii n statul membru unde se regsete i administraia central a societii. Acesta poate fi transferat, n conformitate cu dispoziiile art. 8 din Regulament, pe baza unei propuneri de transfer elaborat i publicat de organul director sau de administrare, fapt ce nu poate genera nici dizolvarea S.E. i nici crearea unei noi persoane juridice. Transferul urmeaz a-i produce efectele numai de la data nmatriculrii S.E. n registrul de la noul sediu social.

Dispoziiile Regulamentului privind posibilitatea transferrii sediului social sunt transpuse n legislaia intern prin prevederile art. 2702c) alin. 1, 2 i 3 din Legea nr. 31/1990. Potrivit acestora, cu cel puin 30 de zile naintea datei edinei n care adunarea general extraordinar urmeaz a hotr asupra transferului sediului societii, proiectul de transfer, vizat de judectorul-delegat, se public n Monitorul Oficial al Romniei, Partea a IV-a, pe cheltuiala societii.

Pentru adoptarea hotrrii adunrii generale privind transferul sediului social al S.E. este necesar majoritatea voturilor deinute de acionarii prezeni sau reprezentai.

Legea nr.31/ 1990 recunoate dreptul la aciunea n anulare, intitulat opoziie, oricrui creditor al societii europene cu o crean anterioar datei publicrii proiectului de transfer i nescadent la data publicrii.

Aciunea n anularea n parte sau n ntregime a proiectului de transfer trebuie exercitat n termen de 30 de zile de la data publicrii n Monitorul Oficial al Romniei, Partea a IV-a, a hotrrii asociailor sau a actului adiional modificator, dac legea nu prevede un alt termen.

Cererea se depune la oficiul registrului comerului unde se va meniona n registrul societilor iar n termen de 3 zile de la data depunerii, va fi naintat tribunalului n a crui raz teritorial i are sediul societatea comercial al crui proiect este atacat.

Opoziia se judec n camera de consiliu, cu citarea prilor, fiind aplicabile dispoziiile art. 114 alin. 5 din Codul de procedur civil. Hotrrea pronunat asupra opoziiei este supus numai recursului.

naintarea cererii n anularea proiectului de transfer suspend executarea operaiunii pn la data la care hotrrea judectoreasc devine irevocabil, n afar de cazul n care societatea debitoare face dovada plii datoriilor sau ofer garanii acceptate de creditori, ori ncheie cu acetia un acord pentru plata datoriilor.

Pe de alt parte, acionarii/asociaii care nu voteaz n favoarea transferului, au dreptul la retragerea din societate cu obligaia societii la rambursarea aciunilor lor/prilor sociale.

Dreptul de reragere poate fi exercitat, potrivit art. 2702e) din Legea nr. 31/1990 n termen de 30 de zile de la data adoptrii hotrrii, acionarii avnd obligaia de a depune la sediul societii declaraia scris de retragere nsoit de aciunile pe care le posed sau, dup caz, certificatul de acionar.

n schimbul aciunilor, retractantul este ndrituit la o sum de bani stabilit de un expert autorizat independent, ca valoare medie ce rezult din aplicarea a cel puin dou metode de evaluare recunoscute de legislaia n vigoare la data evalurii.

Capitalul S.E.

Potrivit art. 4 alin. 1 i 2 din Regulamentul nr. 2157/2001 capitalul minimal al unei societi europene este de 120.000 euro, iar n ipoteza n care legislaia statului comunitar pe al crui teritoriu i are sediul S.E. prevede un capital social subscris mai mare pentru societile ce desfoar un anumit tip de activiti, se vor aplica aceste din urm prevederi.

Structura S.E.

Societatea european funcioneaz prin intermediul adunrii generale a acionarilor i, fie un organ de supraveghere i unul de conducere (sistemul dualist), fie un organ de administraie (sistemul monist), opiunea pentru unul din aceste dou sisteme exprimndu-se prin statut.

n ce privete sistemul dualist, gestiunea societii se realizeaz de ctre organul de conducere sau direcie. Membrul sau membrii organului de conducere sunt numii sau revocai de organul de supraveghere, ns este posibil i numirea sau revocarea lor de adunarea general a acionarilor n condiiile prevzute de legislaia statelor comunitare pentru societile anonime pe aciuni. Organul de conducere este cel care antreneaz S.E. n raporturile cu terii i care reprezint societatea n justiie.

Organul de supraveghere este cel nsrcinat cu controlul activitii desfurate de organul de direcie al societii, sens n care poate solicita acestuia orice informaii pe care le consider necesare n vederea ndeplinirii misiunii sale.

Referitor la sistemul monist, organul de administraie este cel ce asigur gestiunea S.E. i reprezentarea acesteia n raporturile cu terii i n justiie, desemnnd din rndul membrilor si un preedinte.

n conformitate cu prevederile art.47 alin.2 din Regulament, nu pot fi membri ai unui organ al S.E. sau reprezentani ai unui membru - entitate juridic persoanele crora legislaia statului membru pe teritoriul cruia se afl sediul social al S.E. n cauz nu le d dreptul s fac parte din organul corespunztor al unei societi anonime pe aciuni reglementate de legislaia acelui stat, precum i persoanele crora o hotrre judectoreasc sau o decizie administrativ pronunat ntr-un stat membru nu le d dreptul de a face parte din organul corespunztor al unei societi anonime sau pe aciuni reglementat prin dispoziiile acelui stat.

Adunarea general a acionarilor se ntrunete cel puin o dat pe an, n termen de 6 luni de la ncheierea exerciiului financiar, putnd fi convocat n orice moment de organul de conducere, de supraveghere sau de acionarii reprezentnd mpreun cel puin 10% din capitalul social subscris i lund hotrri legate de modificarea statutului societii cu o majoritate de minimum dou treimi din voturile exprimate, cu excepia cazului n care legislaia statului comunitar pe al crui teritoriu i are sediul cere sau permite o majoritate mai larg.

Conturile anuale.

Societatea european ine evidena contabil anual incluznd bilanul i contul de profit i pierderi. De asemenea ntocmete o situaie anex, cuprinznd raportul de gestiune al administratorului n care trebuie expus evoluia afacerilor, modul de administrare al societii iar, n cazul n care societatea are filiale, i situaia conturilor consolidate.

Sub acest aspect, S.E. face obiectul normelor aplicabile societilor anonime reglementate de dreptul intern al statului membru pe al crui teritoriu i are sediul social.

Fiscalitatea S.E. n plan fiscal S.E. este tratat ca o persoan cu o singur naionalitate i nu multinaional, regimul fiscal aplicabil fiind cel prevzut de legislaia aplicabil de la sediul societii, inclusiv n privina sucursalelor sau celorlalte dezmembrminte lipsite de personalitate juridic. S.E. e pltitoare de impozite i taxe n statul n care i-a stabilit sediul social. Din acest punct de vedere, regimul juridic nu e perfect, fiind necesar o armonizare complet n materie.

Dizolvarea S.E.

Att dizolvarea unei S.E., ct i lichidarea, insolvabilitatea, ncetarea de pli i alte proceduri similare, sunt reglementate de dispoziiile legale aplicabile societilor anonime/pe aciuni constituite n temeiul dreptului intern al statului membru pe teritoriul cruia se afl sediul social al societii europene (art. 63 din Regulament)II. GRUPURILE DE INTERES ECONOMIC (GIE)

Conform Legii nr. 161/2003 denumirea de grup de interes economic, raportat i la modul de organizare a acestuia, reprezint o form de asociaie temporar sau ocazional a mai multor societi n scopul realizrii uneia sau mai multor operaiuni comerciale determinate.

Cu toate c la o prim vedere GIE ar putea aprea ca un nou tip de societate comercial (art. 184 alin. 1 lit. f din lege prevd ca i cauz de dizolvare declararea falimentului grupului), totui nu este clar dac e vorba de o entitate care s aib caracter comercial atta timp ct n temeiul art. 165 alin. 1-3 grupul nu poate avea ca scop obinerea de profituri pentru sine, instituind obligaia ca profitul nregistrat s fie distribuit ntre membrii si, iar art. 118 permite constituirea sa numai n scopul nlesnirii sau dezvoltrii activitii economice a membrilor si. Dac din activitatea grupului rezult profit potrivit situaiei financiare anuale, acesta va fi distribuit n totalitate, n mod obligatoriu, ntre membrii grupului, cu titlu de dividende, n cotele prevzute n actul constitutiv sau, n lipsa unei asemenea clauze, n pri egale.Din profitul grupului nu se vor putea aloca, sub nici o forma, sume de bani pentru constituirea de fonduri de rezerv.Pe de alt parte ns, GIE trebuie s se nmatriculeze n registrul comerului n vederea dobndirii personalitii juridice, formalitate care, porivit legii, nu prezum calitatea de comerciant a grupului.

Aadar, avem de a face cu o reglementare contradictorie, care nu clarific statutul de comerciant sau necomerciant al grupului. Aceasta ntruct GIE nu este nici societate simpl, nsi denumirea indicnd specificul activitii comerciale productoare de profit sau de economii.

Din analiza prevederilor art. 118 alin. 2 din Legea nr. 161/2003, rezult c grupul de interes economic G.I.E. poate avea o natur comercial sau necomercial, putnd dobndi calitatea de comerciant sau necomerciant. Criteriul de difereniere l constituie natura faptelor juridice pe care le svrete ori a actelor juridice pe care le ncheie. Prin urmare, trebuie analizat natura operaiunilor economice menionate n obiectul de activitate, dac acestea sunt fapte de comer sau nu.Concret, potrivit art. 118: (1) Grupul de interes economic - G.I.E. reprezint o asociere ntre dou sau mai multe persoane fizice sau juridice, constituit pe o perioada determinat, n scopul nlesnirii sau dezvoltrii activitii economice a membrilor si, precum i al mbuntirii rezultatelor activitii respective.(2) Grupul de interes economic este persoana juridic cu scop patrimonial, care poate avea calitatea de comerciant sau necomerciant.(3) Numrul membrilor unui grup de interes economic nu poate fi mai mare de 20.Grupul nu poate:

exercita, n mod direct sau indirect, o activitate de administrare ori de supraveghere a activitii membrilor si sau a unei alte persoane juridice, n special n domeniile personalului, finanelor i investiiilor; sa dein aciuni, pri sociale sau de interes, n mod direct sau indirect, la una dintre societile comerciale membre; deinerea de aciuni, pri sociale sau de interes n alta societate comercial este permis doar n msura n care aceasta este necesar pentru ndeplinirea obiectivelor grupului i dac se face n numele membrilor; angaja mai mult de 500 de persoane; fi folosit de ctre o societate comercial n scopul creditrii, n alte condiii dect cele prevzute expres de Legea nr. 31/1990 privind societile comerciale, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare, a unui administrator ori director al societii comerciale sau a soului, rudelor sau afinilor pana la gradul IV inclusiv ai administratorului sau ai directorului respectiv; de asemenea, dac operaiunea de creditare privete o societate civil sau comercial la care una dintre persoanele anterior menionate este administrator sau director ori deine, singura sau mpreun cu una dintre persoanele sus-menionate, o cota de cel puin 20% din valoarea capitalului social subscris; fi folosit de ctre o societate comercial n scopul transmiterii de bunuri, n alte condiii dect cele prevzute expres de Legea nr. 31/1990, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare, la i de la administratorul sau directorul societii comerciale ori soul, rudele sau afinii pana la gradul IV inclusiv ai administratorului sau ai directorului respectiv; de asemenea, dac operaiunea privete o societate civil sau comercial la care una dintre persoanele anterior menionate este administrator sau director ori deine, singura sau mpreun cu una dintre persoanele sus-menionate, o cota de cel puin 20% din valoarea capitalului social subscris, cu excepia cazului n care una dintre societile comerciale respective este filiala celeilalte; s fie membru al altui grup de interes economic sau grup european de interes economic.Membrii grupului de interes economic rspund nelimitat pentru obligaiile grupului i solidar, n lipsa unei stipulaii contrare cu terii co-contractani. Creditorii grupului se vor indrepta mai nti impotriva acestuia pentru obligaiile lui si, numai dac acesta nu le pltete n termen de cel mult 15 zile de la data punerii n ntrziere, se vor putea indrepta impotriva membrilor grupului.Prin derogare i n msura n care actul constitutiv o permite, un membru nou al grupului poate fi exonerat de obligaiile acestuia, nscute anterior aderrii sale; hotrrea de exonerare este opozabil terilor de la data menionrii n registrul comerului i a publicrii n Monitorul Oficial al Romniei, Partea a IV-a.

n cursul existenei sale, grupul de interes economic poate accepta membri noi, cu votul unanim al membrilor si.Grupul de interes economic nu poate emite aciuni, obligaiuni sau alte titluri negociabile.

Situaia financiar anual a grupului de interes economic va fi ntocmit dup normele prevzute pentru societatea n nume colectiv. Dup aprobarea de ctre adunarea general a membrilor, situaia financiar va fi depus de administratori, n termen de 15 zile, la administraia finanelor publice.

S-a concluzionat c acest subiect de drept este o form asociativ de tip nou, sui-generis, creia legea i confer personalitate juridic plasnd-o ntre societile comerciale i asociaiile civile.

n ce privete natura juridic a GIE, nclinm nspre calitatea de persoan juridic-comerciant, cu att mai mult cu ct, nmatriculndu-se n registrul comerului, este supus prevederilor Legii nr. 26/1990 privind registrul comerului (dispoziii aplicabile numai comercianilor), iar potrivit prevederilor legale, este subiect al raporturilor de concuren, revenindu-i obligaia de a nu recurge la practici restrictive de concuren.III. GRUPUL EUROPEAN DE INTERES ECONOMIC (GEIE)

Spre deosebire de grupul de interes economic, grupurile europene de interes economic (GEIE) reprezint o concentrare a puterii, asigurnd transferurile de capitaluri private i fiind supuse, alturi de membrii componeni ai grupului, normelor comunitare aplicabile n domeniul concurenei.

GEIE sunt organizate potrivit Regulamentului nr. 2137/85/25 iulie 1985, care s-a aplicat ncepnd cu anul 1989 i pot fi formate din societi cu capital de stat sau privat (acestea trebuie s aib sediul ntr-unul din statele membre ale comunitii i s fie constituite conform legii statului respectiv), dar i din persoane fizice care exercit ntr-un stat membru activiti comerciale, agricole, artizanale etc.

Asocierea se desfoar pe baza unui contract ntre cel puin doi membri ai unor state comunitare diferite, avnd un obiect de activitate ce trebuie s prezinte afiniti cu cel desfurat de membrii si, fr ns a-l nlocui.

GEIE i poate nfiina filiale, sucursale sau reprezentane pe teritoriul rii noastre cu obligativitatea respectrii dispoziiilor Legii nr. 26/1990 i ale Legii nr. 31/1990 n ce privete nmatricularea acestora n Registrul comerului.IV. PROCEDURA EXECUTRII SILITE CONCURSUALE

Aceasta procedura este reglementata de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenei i de insolven.

Scopul legii este instituirea unei proceduri colective pentru acoperirea pasivului debitorului, cu acordarea, atunci cnd este posibil, a ansei de redresare a activitii acestuia.

Procedurile prevzute de Legea nr. 85/2014 se aplic profesionitilor, astfel cum sunt definii la art. 3 alin. (2) din Codul civil, cu excepia celor care exercit profesii liberale, precum i a celor cu privire la care se prevd dispoziii speciale n ceea ce privete regimul insolvenei lor.

Dispoziiile legii se aplic regiilor autonome, instituiilor de credit i societilor de asigurare/reasigurare.

Seciunea 1. Proceduri de prevenire a insolveneiProcedurile de prevenire a insolvenei se aplic debitorilor aflai n dificultate financiar.

Organele care aplic procedurile de prevenire a insolvenei sunt: instanele judectoreti, prin preedintele tribunalului sau, dup caz, prin judectorul-sindic; mandatarul ad-hoc; administratorul concordatar. Creditorii particip la procedur n mod individual, n msura permis de drepturile aferente creanei lor, precum i n mod colectiv, prin adunarea creditorilor i reprezentantul creditorilor.Debitorul particip la procedur prin reprezentanii si legali sau convenionali.Soluionarea cererilor n materia prevenirii insolvenei sunt de competena Tribunalului n a crui circumscripie se afl sediul principal sau sediul profesional al debitorului, un rol principal jucndu-l judectorul-sindic.

Hotrrile pronunate de preedintele tribunalului sau de judectorul-sindic, sunt executorii, putnd fi atacate de pri numai cu apel, n termen de 7 zile, care se calculeaz de la comunicare, pentru abseni, i de la pronunare, pentru cei prezeni.Apelul nu este suspensiv de executare.Curtea de apel este instana de apel pentru hotrrile pronunate de preedintele tribunalului sau de judectorul-sindic, dup caz. Hotrrile curii de apel sunt definitive. 1. Mandatul ad-hocPotrivit art. 5 pct. 36 mandatul ad-hoc este o procedur confidenial, declanat la cererea debitorului n dificultate financiar, prin care un mandatar ad-hoc, desemnat de instan, negociaz cu creditorii n scopul realizrii unei nelegeri ntre unul sau mai muli dintre acetia i debitor, n vederea depirii strii de dificultate n care se afl.

Debitorul poate adresa preedintelui tribunalului o cerere de numire a unui mandatar ad-hoc. Prin cererea sa, debitorul propune un mandatar ad-hoc dintre practicienii n insolven, autorizai potrivit legii.Cererea trebuie s cuprind o descriere detaliat a motivelor care fac necesar numirea unui mandatar ad-hoc i se depune la cabinetul preedintelui tribunalului, nregistrndu-se ntr-un registru special.Dup primirea cererii, preedintele tribunalului dispune citarea, n termen de 5 zile, prin agent procedural, a debitorului i a mandatarului ad-hoc propus.Procedura se desfoar n camera de consiliu i se menine confidenial pe toat durata sa.Confidenialitatea procedurii este obligatorie pentru toate persoanele i instituiile care iau parte sau sunt implicate n aceasta.Dup ascultarea debitorului, dac se constat c dificultile financiare ale acestuia sunt reale, iar persoana propus ca mandatar ad-hoc ntrunete condiiile legii pentru exercitarea acestei caliti, preedintele tribunalului desemneaz, prin ncheiere executorie, mandatarul ad-hoc propus.Obiectivul mandatarului ad-hoc va fi acela de a realiza, n termen de 90 de zile de la desemnare, o nelegere ntre debitor i unul sau mai muli creditori ai si, n vederea depirii strii de dificultate financiar n care se afl debitorul, a salvgardrii acestuia, pstrrii locurilor de munc i acoperirii creanelor asupra debitorului.n scopul realizrii obiectivului mandatului, mandatarul ad-hoc va putea propune remiteri, reealonri sau reduceri pariale de datorii, continuarea sau ncetarea unor contracte n curs, reduceri de personal, precum i orice alte msuri considerate a fi necesare.Onorariul mandatarului ad-hoc va fi stabilit provizoriu de ctre preedintele tribunalului, la propunerea debitorului i cu acordul mandatarului ad-hoc, sub forma unui onorariu fix sau a unui onorariu lunar. Acesta va putea fi modificat ulterior, la cererea mandatarului ad-hoc, cu acordul debitorului.Mandatul ad-hoc nceteaz:a) prin denunarea unilateral a mandatului de ctre debitor sau de ctre mandatarul ad-hoc;b) prin ncheierea nelegerii ntre debitor i unul sau mai muli creditori ai si, n vederea depirii strii de dificultate financiar;

c) dac, n termenul de 90 de zile mandatarul nu a reuit s intermedieze ncheierea unei nelegeri ntre debitor i creditorii si.La cererea debitorului sau a mandatarului ad-hoc, preedintele tribunalului va constata ncetarea mandatului ad-hoc, prin ncheiere definitiv.2. Concordatul preventiv1. Definiie, atribuiile judectorului-sindic, ale administratorului concordatar i ale adunrii creditorilor concordatari

Potrivit art. 5 pct. 17 din lege, concordatul preventiv este un contract ncheiat ntre debitorul n dificultate financiar, pe de o parte, i creditorii care dein cel puin 75% din valoarea creanelor acceptate i necontestate, pe de alt parte, omologat de judectorul-sindic, contract prin care debitorul propune un plan de redresare i de realizare a creanelor acestor creditori, iar creditorii accept s sprijine eforturile debitorului de depire a dificultii n care se afl.

Poate recurge la procedura de concordat preventiv orice debitor n dificultate financiar, cu urmtoarele excepii:a) dac n cei 3 ani anteriori ofertei de concordat preventiv debitorul a mai beneficiat de un concordat preventiv care a euat;b) dac debitorul i/sau acionarii/asociaii/asociaii comanditari care dein controlul debitorului sau administratorii/directorii acestuia au fost condamnai definitiv pentru svrirea unei infraciuni intenionate contra patrimoniului, de corupie i de serviciu, de fals, precum i pentru infraciunile prevzute de Legea nr. 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanii i rspunderea n legtur cu gestionarea bunurilor agenilor economici, autoritilor sau instituiilor publice, cu modificrile ulterioare, Legea nr. 31/1990, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare, Legea contabilitii nr. 82/1991, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare, Legea concurenei nr. 21/1996, republicat, Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea i sancionarea faptelor de corupie, cu modificrile i completrile ulterioare, Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea i sancionarea splrii banilor, precum i pentru instituirea unor msuri de prevenire i combatere a finanrii actelor de terorism, republicat, cu modificrile ulterioare, Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificrile i completrile ulterioare, Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea i combaterea evaziunii fiscale, cu modificrile ulterioare, i infraciunile prevzute de prezenta lege, n ultimii 5 ani anterior deschiderii procedurii prevzute de prezenta lege. Aceast prevedere nu se aplic titularilor aciunilor la purttor;c) dac s-a dispus suportarea unei pri a pasivului debitorului de ctre membrii organelor de conducere i/sau supraveghere ale debitorului, potrivit prevederilor art. 169 i urmtoarele sau prevederilor unor legi speciale, pentru ajungerea acestuia n stare de insolven; prevederile lit. b) rmn aplicabile. Judectorul-sindic are urmtoarele atribuii n procedura concordatului preventiv:a) s numeasc administratorul concordatar provizoriu;b) s omologheze, la cererea administratorului concordatar, concordatul preventiv;c) s constate, la cererea oricrui creditor nesemnatar al concordatului preventiv, ndeplinirea condiiilor cerute pentru a fi nscris pe lista creditorilor ce au aderat la concordatul preventiv;d) s dispun prin ncheiere suspendarea provizorie a executrilor silite contra debitorului, n baza ofertei de concordat preventiv formulate de debitor i transmise creditorilor;e) s judece aciunile n nulitate i n rezoluiune a concordatului preventiv.Cererile formulate se judec n camera de consiliu, de urgen i cu precdere, prile fiind citate n termen de 48 de ore de la primirea cererii.Prile cu sediul n strintate sunt citate prin mijloace rapide de comunicare, la sediul sau, dup caz, la domiciliul ori reedina cunoscut/cunoscut al/a acestora; n lips, citarea se face prin afiare la ua instanei.Atribuiile administratorului concordatar sunt urmtoarele:a) ntocmete tabelul creditorilor, care include i creditorii contestai sau ale cror creane sunt n litigiu, i tabelul creditorilor concordatari; o crean a unui creditor cu mai muli debitori solidari aflai n procedur de concordat va fi nscris n toate tablourile creditorilor cu valoarea nominal a creanei deinute pn ce aceasta va fi complet acoperit;b) elaboreaz, mpreun cu debitorul, oferta de concordat, cu elementele componente ale acesteia, respectiv proiectul de concordat i planul de redresare;c) face demersuri pentru soluionarea pe cale amiabil a oricrei dispute ntre debitor i creditori ori ntre creditori;d) solicit judectorului-sindic omologarea concordatului preventiv;e) supravegheaz ndeplinirea obligaiilor asumate de ctre debitor prin concordatul preventiv;f) informeaz, de urgen, adunarea creditorilor concordatari asupra nendeplinirii sau ndeplinirii necorespunztoare de ctre debitor a obligaiilor sale;g) ntocmete i transmite adunrii creditorilor concordatari rapoarte lunare sau trimestriale asupra activitii sale i a debitorului; raportul administratorului concordatar va conine i opinia acestuia privind existena sau, dup caz, inexistena unor motive de rezoluiune a concordatului preventiv;h) convoac adunarea creditorilor concordatari;i) cere instanei nchiderea procedurii concordatului preventiv;j) ndeplinete orice alte atribuii prevzute de prezentul capitol, instituite prin concordatul preventiv ori stabilite de judectorul-sindic.Onorariul administratorului concordatar se propune prin proiectul de concordat i se stabilete prin concordatul preventiv; acesta va fi suportat din averea debitorului.Onorariul administratorului concordatar va consta, n funcie de natura obligaiilor acestuia, ntr-o sum fix, un onorariu lunar i/sau un onorariu de succes; la stabilirea cuantumului onorariului se vor avea n vedere natura activitii desfurate de ctre debitor, precum i complexitatea planului de redresare.Adunarea creditorilor concordatari are urmtoarele atribuii:a) aprob rapoartele administratorului concordatar privitoare la activitatea debitorului i la ndeplinirea obligaiilor asumate prin concordat;b) desemneaz reprezentantul creditorilor;c) este titularul aciunii n rezoluiune a concordatului preventiv.n cursul derulrii procedurii, adunarea creditorilor concordatari poate fi convocat de administratorul concordatar, din oficiu sau la cererea creditorilor reprezentnd cel puin 10% din valoarea total a creanelor concordatare.Adunarea creditorilor concordatari adopt hotrri cu majoritatea de voturi stabilit prin raportare la valoarea creanelor creditorilor concordatari prezeni.Votul creditorilor concordatari poate fi exercitat i prin coresponden.edina adunrii creditorilor concordatari va fi organizat i prezidat de administratorul concordatar.La adunrile creditorilor concordatari va fi invitat i debitorul. Orice debitor aflat n dificultate financiar, mai puin cei exclui conform prevederilor art. 16, poate introduce la tribunalul competent o cerere de deschidere a procedurii de concordat preventiv. Prin cererea sa, debitorul propune un administrator concordatar provizoriu dintre practicienii n insolven autorizai potrivit legii.Judectorul-sindic numete administratorul concordatar provizoriu prin ncheiere executorie.n termen de 30 de zile de la numirea sa, administratorul concordatar elaboreaz, mpreun cu debitorul, lista creditorilor i oferta de concordat preventiv.Oferta de concordat preventiv se notific de ctre administratorul concordatar provizoriu creditorilor prin mijloace de comunicare rapid i care asigur posibilitatea confirmrii primirii acesteia.Aceasta va fi depus n dosarul deschis i, pentru opozabilitate fa de teri, se depune la grefa tribunalului, unde va fi nregistrat ntr-un registru special. Despre depunerea i notificarea acesteia se face meniune n registrul n care este nregistrat debitorul.Oferta de concordat preventiv va cuprinde i proiectul de concordat preventiv, la care se vor anexa declaraia debitorului privind starea de dificultate financiar n care se afl, precum i lista creditorilor cunoscui, inclusiv cei ale cror creane sunt contestate integral sau parial, cu precizarea cuantumului i a cauzelor de preferin acceptate de debitor.Proiectul de concordat preventiv trebuie s prezinte, n mod detaliat:a) situaia analitic a activului i a pasivului debitorului, certificat de un expert contabil sau, dup caz, auditat de un auditor autorizat potrivit legii;b) cauzele strii de dificultate financiar i, dac este cazul, msurile luate de debitor pentru depirea acesteia pn la depunerea ofertei de concordat preventiv;c) proiecia evoluiei financiar-contabile pe urmtoarele 24 de luni.Proiectul de concordat preventiv trebuie s includ un plan de redresare, care prevede cel puin urmtoarele msuri:a) reorganizarea activitii debitorului, prin msuri precum: restructurarea conducerii debitorului, modificarea structurii funcionale, reducerea personalului sau orice alte msuri considerate a fi necesare;b) modalitile prin care debitorul nelege s depeasc starea de dificultate financiar, precum: majorarea capitalului social, conversia unor creane n aciuni/pri sociale, mprumut bancar, obligaional sau de alt natur, inclusiv mprumuturi ale asociailor/acionarilor, nfiinarea ori desfiinarea unor sucursale sau puncte de lucru, vnzarea de active, constituirea de cauze de preferin; n cazul acordrii de noi finanri n perioada de concordat, se va prevedea prioritatea la distribuire a acestor sume, dup plata cheltuielilor de procedur.n cazul contractelor a cror scaden depete termenul de 24 de luni prevzut pentru realizarea concordatului sau al celor pentru care se propun ealonri de plat n afara acestei perioade, dup nchiderea procedurii de concordat, aceste pli vor continua conform contractelor din care rezult.Termenul pentru satisfacerea creanelor stabilite prin concordat este de 24 de luni de la data omologrii acestuia prin hotrre executorie, cu posibilitatea de prelungire cu 12 luni. n primul an este obligatorie plata a minimum 20% din valoarea creanelor stabilite prin concordat.n cazul n care prin proiectul de concordat se propun reduceri ale creanelor bugetare, este obligatorie prezentarea rezultatelor testului creditorului privat.Prin proiectul de concordat preventiv, supus aprobrii creditorilor, debitorul propune, de asemenea, confirmarea administratorului concordatar provizoriu, precum i onorariul acestuia pentru perioada ulterioar datei ncheierii concordatului.n baza ofertei de concordat preventiv, debitorul poate cere judectorului-sindic suspendarea provizorie a urmririlor silite, potrivit prevederilor art. 996 i 999 din Codul de procedur civil (referitoare la procedura ordonanei preediniale).Cererea se judec n camera de consiliu, de urgen i cu precdere, fr citarea prilor.Suspendarea provizorie a urmririlor silite individuale se menine pn la pronunarea unei hotrri executorii de omologare a concordatului sau pn la respingerea ofertei de concordat prin vot de ctre creditorii ale cror creane necontestate compun masa credal, conform legii.2. ncheierea i omologarea concordatului preventivn vederea exercitrii votului creditorilor asupra proiectului de concordat preventiv, debitorul poate organiza una sau mai multe edine, colective ori individuale, de negociere cu creditorii, n prezena administratorului concordatar propus de debitor.Iniiativa negocierii poate aparine i unuia sau mai multor creditori, precum i acionarilor sau asociailor debitorului care dein controlul.Perioada n care se desfoar negocierile asupra proiectului de concordat preventiv nu poate depi 60 de zile calendaristice.Asupra ofertei de concordat preventiv, cu eventualele amendamente rezultate n urma negocierilor, creditorii voteaz, n principiu, prin coresponden.Votul creditorilor se trimite prin mijloace de comunicare rapid pe adresa debitorului, n termen de maximum 60 de zile calendaristice calculate de la data primirii ofertei de concordat preventiv. Votul favorabil necondiionat asupra concordatului preventiv are valoare de acceptare a concordatului. Orice condiionare a votului este considerat vot negativ.n cazuri excepionale, administratorul concordatar poate convoca o adunare a tuturor creditorilor.Dac n termenul prevzut unul sau mai muli creditori deinnd cel puin 10% din valoarea total a creanelor solicit convocarea adunrii tuturor creditorilor, administratorul concordatar este obligat s o convoace n termen de maximum 5 zile de la data primirii cererii. Convocarea este transmis creditorilor prin mijloace de comunicare rapid i care asigur confirmarea primirii acesteia.Concordatul preventiv se consider aprobat de creditori dac sunt ntrunite voturile creditorilor care reprezint cel puin 75% din valoarea creanelor acceptate i necontestate.Creditorii care, direct sau indirect, controleaz, sunt controlai ori se afl sub control comun cu debitorul pot participa la edin, dar pot vota cu privire la concordat doar n cazul n care acesta le acord mai puin dect ar primi n cazul falimentului.Dup aprobarea concordatului de ctre creditori, administratorul concordatar solicit judectorului-sindic s omologheze concordatul preventiv. Pentru omologare, judectorul-sindic verific ndeplinirea cumulativ a urmtoarelor condiii:a) valoarea creanelor contestate i/sau n litigiu nu depete 25% din masa credal;b) concordatul preventiv a fost aprobat de creditorii care reprezint cel puin 75% din valoarea creanelor acceptate i necontestate.Judectorul-sindic omologheaz concordatul preventiv prin ncheiere pronunat n camera de consiliu, de urgen i cu precdere, dup citarea i ascultarea administratorului concordatar. Cererea de omologare a concordatului preventiv poate fi respins exclusiv pentru motive de legalitate.Concordatul preventiv, aprobat de creditori i omologat de judectorul-sindic prin ncheiere, se comunic creditorilor, prin intermediul administratorului concordatar, i se menioneaz n registrul n care este nregistrat debitorul.De la data comunicrii hotrrii de omologare a concordatului preventiv se suspend de drept urmririle individuale ale creditorilor semnatari asupra debitorului i curgerea prescripiei dreptului de a cere executarea silit a creanelor acestora contra debitorului.Curgerea dobnzilor, a penalitilor i a oricror altor cheltuieli aferente creanelor nu se suspend fa de creditorii semnatari, cu excepia situaiei n care acetia i exprim expres, n scris, acordul n sens contrar, acord ce va fi menionat n proiectul de concordat.Dispunnd omologarea, judectorul-sindic suspend toate procedurile de executare silit.La cererea administratorului concordatar, sub condiia acordrii de garanii creditorilor de ctre debitor, judectorul-sindic poate impune creditorilor nesemnatari ai concordatului preventiv un termen de maximum 18 luni de amnare a scadenei creanei lor, perioad n care nu vor curge dobnzi, penaliti, precum i orice alte cheltuieli aferente creanelor. Prevederile referitoare la amnarea scadenei creanei nu sunt aplicabile n privina contractelor financiare calificate i a operaiunilor de compensare bilateral n baza unui contract financiar calificat sau a unui acord de compensare bilateral.Concordatul va fi opozabil creditorilor bugetari, cu condiia respectrii prevederilor legale cu privire la ajutorul de stat din legislaia intern i european, potrivit prevederilor art. 24 alin. (5).n perioada concordatului preventiv omologat nu se poate deschide procedura insolvenei fa de debitor.Orice creditor care obine un titlu executoriu asupra debitorului n cursul procedurii poate formula cerere de aderare la concordat sau poate s i recupereze creana prin orice alte modaliti prevzute de lege.Cererea de aderare se depune la administratorul concordatar, care o include n tabelul creditorilor concordatari.n cursul procedurii, debitorul i desfoar activitatea n limitele afacerii sale obinuite, n condiiile concordatului preventiv, sub supravegherea administratorului concordatar.Msurile cuprinse n concordatul preventiv, inclusiv modificrile creanelor, profit i codebitorilor, fidejusorilor i terilor garani.3. nchiderea procedurii concordatului preventivCreditorii care au votat mpotriva concordatului preventiv pot cere anularea acestuia, n termen de 15 zile de la data omologrii acestuia.Cnd se invoc motive de nulitate absolut, dreptul de a cere constatarea nulitii se prescrie n termen de 6 luni de la data omologrii concordatului.Judectorul-sindic, la cererea reclamantului, poate dispune, pe cale de ordonan preedinial, suspendarea concordatului preventiv.n situaia n care se constat nclcarea grav de ctre debitor a obligaiilor asumate prin concordatul preventiv, adunarea creditorilor concordatari poate hotr introducerea aciunii n rezoluiune a concordatului preventiv. Asupra acestui aspect adunarea poate delibera chiar dac nu a fost nscris pe ordinea de zi. De asemenea, poate introduce aceast aciune, n aceleai condiii, creditorul care deine mai mult de 50% din valoarea creanelor acceptate i necontestate.Reprezint nclcare grav a obligaiilor asumate de debitor prin concordatul preventiv aciuni precum: favorizarea unuia sau a mai multor creditori n dauna celorlali, ascunderea sau nstrinarea de active n perioada concordatului preventiv, efectuarea de pli fr contraprestaie sau n condiii ruintoare.Dac adunarea creditorilor concordatari a decis introducerea aciunii n rezoluiune, procedura concordatului preventiv se suspend de drept.Prin hotrrea de admitere a aciunii n rezoluiune, judectorul-sindic acord creditorilor daune-interese, potrivit dreptului comun.Dac procedura concordatului preventiv se finalizeaz cu succes, la termenul prevzut n contract sau anterior acestuia, dup caz, judectorul-sindic va pronuna o ncheiere prin care va constata realizarea obiectului concordatului preventiv. n acest caz, modificrile creanelor prevzute n concordatul preventiv rmn definitive.n cazul n care, n cursul derulrii procedurii, nainte de expirarea termenului de 24 de luni de la data omologrii acestuia prin hotrre executorie, pentru satisfacerea creanelor stabilite prin concordat, administratorul concordatar apreciaz c este imposibil realizarea obiectivelor concordatului din motive neimputabile debitorului, poate cere judectorului-sindic constatarea nereuitei concordatului preventiv i nchiderea procedurii.

Seciunea 2. Proceduri aplicabile n caz de insolvenPrin sintagma procedura executarii silite concursuale si colective trebuie sa intelegem procedura reorganizarii judiciare si a lichidarii judiciare totale (proceduri distincte, aplicabile numai in cazul indeplinirii cumulative a conditiilor pe care urmeaza sa le expunem mai jos).

Legea circumscrie sfera persoanelor sau a instituiilor care administreaz procedura executrii silite concursuale. Acestea sunt:

- tribunalul n a crui raz de jurisdicie se afl sediul comerciantului debitor (n a crui circumscripie debitorul i-a avut sediul social/profesional cel puin 6 luni anterior datei sesizrii instanei. Dac n cadrul tribunalului a fost creat o secie special de insolven, acesteia i aparine competena pentru derularea procedurilor.Sediul social/profesional al debitorului este cel cu care figureaz acesta n registrul comerului, respectiv n registrul societilor agricole sau n registrul asociailor i fundaiilor. n cazul n care sediul a fost schimbat cu mai puin de 6 luni anterior depunerii cererii de deschidere a procedurii insolvenei, sediul social/profesional al debitorului este cel cu care acesta figura la registrul comerului, respectiv n registrul societilor agricole sau n registrul asociaiilor i fundaiilor nainte de schimbare. Tribunalul, legal nvestit cu o cerere de deschidere a procedurii insolvenei rmne competent s soluioneze cauza, indiferent de schimbrile ulterioare de sediu al debitorului);- judectorul sindic desemnat de preedintele tribunalului;

- creditorii;

- administratorul judiciar;

- administratorul special;

- curtea de apel ca instan de apel (hotrrile curii de apel sunt definitive).

n cazul n care procedura este deschis fa de o societate bancar sau fa de o alt societate cooperatist de credit, o societate de servicii n investiii financiare, ori o societate de asigurri, n procedur sunt implicate i Banca Naional a Romniei sau, dup caz, Comisia Naional a Valorilor Mobiliare, ori Comisia de supraveghere a Asigurrilor.

Condiiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii (de reorganizare judiciar, respectiv de lichidare judiciar total)sunt urmtoarele:

existena unei creane comerciale, fiscale sau salariale;

creana s fie cert lichid i exigibil;

cuantumul minim al creanei s fie de 40.000 lei (RON), iar pentru salariai, de 6 salarii medii brute pe economie/salariat;

debitorul s aib calitatea de comerciant sau face parte din categoriile enumerate la art. 3 din lege;

lipsa de lichiditi din activul patrimonial al debitorului (sau acesta s se afle n stare de insolven) temporar pentru reorganizare judiciara si definitiv sau iremediabil pentru lichidare judiciar total.

Conform art. 38 procedura general se aplic debitorilor prevzui la art. 3, cu excepia celor crora li se aplic procedura simplificat.

Rezult aadar c procedura general se aplic profesionitilor, astfel cum sunt definii la art. 3 alin. (2) din Codul civil, cu excepia celor care exercit profesii liberale, precum i a celor cu privire la care se prevd dispoziii speciale n ceea ce privete regimul insolvenei lor.

De asemenea, procedura general se aplic i regiilor autonome.Pe de alt parte, procedura simplificat prevzut de prezentul capitol se aplic debitorilor aflai n stare de insolven care se ncadreaz n una dintre urmtoarele categorii:

a) profesioniti persoane fizice supuse obligaiei de nregistrare n registrul comerului, cu excepia celor care exercit profesii liberale;

b) ntreprinderi familiale, membrii ntreprinderii familiale;

c) debitori care fac parte din categoriile prevzute la alin. (1) i ndeplinesc una dintre urmtoarele condiii:

1. nu dein niciun bun n patrimoniul lor;

2. actele constitutive sau documentele contabile nu pot fi gsite;

3. administratorul nu poate fi gsit;

4. sediul social/profesional nu mai exist sau nu corespunde adresei din registrul comerului;

d) persoane juridice dizolvate voluntar, judiciar sau de drept, anterior formulrii cererii introductive, chiar dac lichidatorul judiciar nu a fost numit sau, dei numit, meniunea privitoare la numirea sa nu a fost nscris n registrul comerului;

e) debitori care i-au declarat prin cererea introductiv intenia de intrare n faliment;

f) orice persoan care desfoar activiti specifice profesionitilor, care nu a obinut autorizarea cerut de lege pentru exploatarea unei ntreprinderi i nu este nregistrat n registrele speciale de publicitate; aplicarea prezentei legi fa de aceste persoane nu exclude sanciunile aplicabile pentru lipsa autorizrii sau nregistrrii respectivei persoane.

n primul rnd trebuie precizat faptul c procedura general este una i aceeai cu procedura reorganizrii judiciare, iar procedura simplificat este de fapt procedura lichidrii judiciare totale sau aplicabil n caz de faliment.

Utilizarea acestor denumiri nu prezint interes practic, iar conceptele sunt contrazise de toate celelalte dispoziii ale legii care, n funcie de felul procedurii reorganizare judiciar sau faliment cu care debitorul, sau dup caz, creditorul l-a nvestit pe judectorul sindic prin cererea naintat tribunalului, descriu fazele i paii specifici ce trebuie urmai i operaiunile ce trebuie ndeplinite.

Sintagmele procedur general i procedur simplificat sunt utilizate de o parte a doctrinei franceze, dar numai pentru a distinge ntre procedura de reorganizare judiciar (caracterizat de numrul mare de participani, de puterile importante deinute de ministerul public i de reglementrile greoaie i formaliste aplicabile acesteia) i procedura de lichidare judiciar (lipsit de unele din complicaiile enunate), supus unei reglementri mult simplificate.Nu pot fi declarai n faliment i nu pot participa ca subiecte n cadrul procedurii de concordat preventiv:

persoanele juridice de drept public;

agricultorii;

artizanii;

societile civile sau simple(le societa semplici);

asocierile n participaiune.

Prin creditor ndreptit s solicite deschiderea procedurii executrii silite concursuale (insolvenei) se nelege creditorul a crui crean asupra patrimoniului debitorului este cert, lichid i exigibil de mai mult de 60 de zile. Prin crean cert, n sensul prezentei legi, se nelege acea crean a crei existen rezult din nsui actul de crean sau i din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dnsul. Creditorii vor putea solicita deschiderea procedurii insolvenei doar n cazul n care, dup compensarea datoriilor reciproce, de orice natur, suma datorat acestora va depi suma prevzut valoarea-prag (40000 lei).

Pe de alt parte, creditorul ndreptit s participe la procedura aplicabil n caz de insolven este acel titular al unui drept de crean asupra averii debitorului, care a nregistrat o cerere de nscriere a creanei, n urma admiterii creia acesta dobndete drepturile i obligaiile reglementate de prezenta lege pentru fiecare stadiu al procedurii. Calitatea de creditor nceteaz ca urmare a nenscrierii sau a nlturrii din tabelele creditorilor ntocmite succesiv n procedur, precum i prin nchiderea procedurii; au calitatea de creditor, fr a depune personal declaraiile de crean, salariaii debitorului.Toi creditorii nscrii n tabelul preliminar de creane alctuiesc adunarea creditorilor.

Pentru nscrierea n tabelul definitiv de creane i dobndirea, pe aceast cale, a calitii de participant la procedura reorganizrii judiciare, creanele invocate mpotriva debitorului trebuie verificate de ctre administratorul judiciar prin prisma actelor contabile doveditoare emise de fiecare creditor i cu evidenele contabile ale debitoarei, conform modalitilor de control specifice organizrii i inerii evidenei contabile, obligaie impus persoanelor fizice i juridice artate de Legea nr. 82/1991.

Tabelul preliminar de creane cuprinde toate creanele scadente sau nescadente, sub condiie sau n litigiu, nscute nainte de data deschiderii procedurii, acceptate de ctre administratorul judiciar n urma verificrii acestora. n tabel vor fi menionate att suma solicitat de ctre creditor, ct i suma acceptat i rangul de prioritate, iar n situaia creditorului aflat n procedura insolvenei se va arta i administratorul judiciar/lichidatorul judiciar desemnat. n cazul procedurii simplificate, n acest tabel se vor nregistra i creanele nscute dup deschiderea procedurii i pn la momentul intrrii n faliment.

Prin tabel definitiv de creante este tabelul care cuprinde toate creanele asupra averii debitorului la data deschiderii procedurii, acceptate n tabelul preliminar i mpotriva crora nu s-au formulat contestaii, precum i creanele admise n urma soluionrii contestaiilor sau cele admise provizoriu de ctre judectorul-sindic. n cazul procedurii simplificate, tabelul definitiv de creane cuprinde, pe lng creanele nscute anterior deschiderii procedurii, i creanele nscute n perioada de observaie, ce au fost admise la masa credal. n acest tabel se arat suma solicitat, suma admis i rangul de prioritate al creanei.

Tabelul suplimentar cuprinde toate creanele nscute dup data deschiderii procedurii generale i pn la data nceperii procedurii falimentului, acceptate de ctre lichidatorul judiciar n urma verificrii acestora. n tabel vor fi menionate att suma solicitat de ctre creditor, ct i suma acceptat i rangul de preferin.

Tabelul definitiv consolidat cuprinde totalitatea creanelor care figureaz ca admise n tabelul definitiv de creane i cele din tabelul suplimentar necontestate, precum i cele rezultate n urma soluionrii contestaiilor la tabelul suplimentar. n situaia n care s-a dispus intrarea n faliment dup confirmarea unui plan de reorganizare, tabelul definitiv consolidat va cuprinde: totalitatea creanelor ce figureaz ca admise n tabelul definitiv de creane, cele din tabelul suplimentar necontestate, cele rezultate n urma soluionrii contestaiilor la tabelul suplimentar, din care se vor deduce sumele achitate pe parcursul derulrii planului de reorganizare Insolvena debitorului.

Actele normative anterioare (Legea nr. 64/1995 i Legea nr. 99/1999 de modificare a celei dinti) nu au definit insolvena comercial, aceast sarcin revenind doctrinei i jurisprudenei care au considerat n mod constant insolvena sau ncetarea de pli ca desemnnd lipsa de lichiditi (sume de bani) necesare achitrii datoriilor.

n nelesul art. 5 pct. 29 din actuala reglementare n materie, respectiv Legea nr. 85/2014, insolvena reprezint... Def.insolvena este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaz prin insuficiena fondurilor bneti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide i exigibile, astfel: a) insolvena debitorului se prezum atunci cnd acesta, dup 60 de zile de la scaden, nu a pltit datoria sa fa de creditor; prezumia este relativ; b) insolvena este iminent atunci cnd se dovedete c debitorul nu va putea plti la scaden datoriile exigibile angajate, cu fondurile bneti disponibile la data scadenei.Actuala reglementare definete totdat insolvena instituiilor de credit, astfel c, potrivit pct. 30 ...insolvena instituiei de credit este acea stare a instituiei de credit aflate n una dintre urmtoarele situaii:

a) incapacitatea vdit de plat a datoriilor exigibile cu disponibilitile bneti;

b) scderea sub 2% a indicatorului de solvabilitate a instituiei de credit;

c) retragerea autorizaiei de funcionare a instituiei de credit, potrivit prevederilor legale, ca urmare a imposibilitii de redresare financiar a unei instituii de credit.

Mai mult, actul normativ reglementeaz i insolvena societior de asigurare/reasigurare. n acest sens, pct. 31 al aceluiai articol definete insolvena societii de asigurare/reasigurare ca fiind ..acea stare a societii de asigurare/reasigurare caracterizat prin una dintre urmtoarele situaii:

a) incapacitatea vdit de plat a datoriilor exigibile cu disponibilitile bneti;

b) scderea valorii marjei de solvabilitate disponibile sub jumtate din limita minim prevzut de reglementrile legale n vigoare pentru fondul de siguran;

c) imposibilitatea restabilirii situaiei financiare a societii de asigurare/reasigurare n cadrul procedurii de redresare financiar.

Insolvena trebuie delimitat de conceptul de insolvabilitate. Ct vreme insolvabilitatea const n acea stare patrimonial caracterizat printr-un dezechilibru financiar, n sensul c pasivul (datoriile) este mai mare dect activul patrimonial (drepturile i valoarea bunurilor din patrimoniu), insolvena, aa cum am artat mai devreme, nseamn lipsa de lichiditi pentru acoperirea datoriilor certe, lichide i exigibile. Aceasta nseamn c, dei se afl n ncetare de pli, debitorul, totui, nu este insolvabil atta timp ct deine n patrimoniu bunuri care pot fi executate silit pentru a-i continua activitatea sau pentru a fi ndestulai creditorii. ntr-o atare situaie avem de a dace cu un debitor insolvent dar nu i insolvabil.Aadar, existena insolvenei nu presupune existena prealabil sau simultan a insolvabilitii, prima fiind independent de cea de-a doua, astfel c insolvena exist chiar dac activul patrimonial depete pasivul patrimonial.

Este ns posibil i situaia invers, aa cum s-a subliniat n doctrin, cnd debitorul, dei insolvabil, nu se afl n stare de insolven. O atare situaie ce poate aprea n practic se refer la cazul debitorului comerciant cu datorii mai mari dect activul patrimonial, care ns nu se afl n incapacitate de plat, ntruct beneficiaz de credite sau de termene de graie acordate de creditori.

De asemenea insolvena nu trebuie confundat cu refuzul de plat al debitorului, fie c acesta este ntemeiat (de pild n cazul n care debitorul i-a executat obligaiile i se pretinde o nou plat, de aceast dat nedatorat, din partea lui, ori n situaia n care creanele s-au prescris prin trecerea termenului sau a intervenit compensaia, ca mod de stingere a obligaiilor reciproce, etc.) sau nu (este, de pild, nentemeiat refuzul de plat atunci cnd debitorul, dei dispune de lichiditi, cu rea credin nu-i achit datoriile).

Procedura reorganizrii judiciare

Procedura reorganizrii judiciare este definit prin dispoziiile Legii nr. 85/2014, art. 5 pct. 54. ca fiindTop of Form

procedura ce se aplic debitorului n insolven, persoan juridic, n vederea achitrii datoriilor acestuia, conform programului de plat a creanelor. Procedura de Top of Form

reorganizare Bottom of Form

presupune ntocmirea, aprobarea, confirmarea, implementarea i respectarea unui plan, numit plan de Top of Form

reorganizareBottom of Form

, care poate s prevad, nelimitativ, mpreun sau separat:a) restructurarea operaional i/sau financiar a debitorului;

b) restructurarea corporativ prin modificarea structurii de capital social;

c) restrngerea activitii prin lichidarea parial sau total a activului din averea debitorului.

Cu privire la definiia dat de legiuitor se impun, n primul rnd, critici care evideniaz reglementarea discriminatorie a comercianilor, n condiiile n care, nu exist nicio raiune ca micii comerciani s fie deczui din dreptul de a-i conserva exerciiul profesiei i de a-i continua activitatea conform unui plan de redresare financiar.

Definiia este deficitar i pentru c nu surprinde esena acestei proceduri, de continuare a activitii debitorului i de plat a datoriilor ctre creditorii acestuia, conform planului de redresare financiar aprobat de adunarea creditorilor i omologat de judectorul sindic. Persoanele ndreptite s solicite deschiderea procedurii reorganizrii judiciare sau, dup caz, lichidrii judiciare

Cererea de declanare a uneia sau alteia din proceduri (reorganizare sau lichidare totala) se adreseaza tribunalului care verifica daca sunt indeplinite toate conditiile n vederea deschiderii procedurii cu care a fost investit. n caz afirmativ, judecatorul sindic dispune deschiderea procedurii reorganizarii judiciare sau a lichidarii judiciare totale.

Cererea de deschidere a procedurii redresrii poate fi introdus la tribunal, de ctre debitor sau de ctre creditori, precum si de orice alte persoane sau instituii prevzute expres de lege.

Instituiile la care face referire legiuitorul sunt Banca Naional a Romniei atunci cnd se solicit deschiderea procedurii fa de o societate bancar sau fa de o alt societate cooperatist de credit, respectiv Autoritatea de Supraveghere Financiar cnd se solicit deschiderea procedurii fa de o societate n investiii financiare, ori n cazul unei societi de asigurri.

Potrivit art. 66 alin.1, debitorul aflat n stare de insolven temporar este obligat s adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispoziiilor legii, n termen de maximum 30 de zile de la apariia strii de insolven. Dac la data expirrii termenului debitorul este angrenat, cu bun-credin, n negocieri extrajudiciare pentru restructurarea datoriilor sale, acesta are obligaia de a adresa tribunalului o cerere pentru a fi supus dispoziiilor prezentei legi, n termen de 5 zile de la euarea negocierilor.

Debitorul poate solicita deschiderea procedurii doar dac ndeplinete condiiile enumerate i, n acelai timp, nu se afl n nici una din situaiile n care legea nu i permite acest lucru.

Ne referim la ipoteza n care debitorul a mai fost supus unei reorganizri n ultimii 5 ani, caz n care nu mai poate formula cerere de deschiere a aceleiai proceduri. De asemenea, nu va putea cere deschiderea procedurii nici debitorul care a fost condamnat definitiv pentru falsificare sau pentru infraciuni prevzute n Legea nr. 21/1996 sau ai crui administratori, directori i/sau asociai au fost condamnai definitiv pentru: bancrut frauduloas, gestiune frauduloas, abuz de ncredere, nelciune, delapidare, mrturie mincinoas, infraciuni de fals ori infraciuni prevzute n Legea nr. 21/1996, n ultimii 5 ani anteriori deschiderii procedurii.Creditorul nu poate declana procedura dect pentru creane certe, lichide i exigibile. Caracterul cert al creanei vizeaz att existena acesteia, ct i cuantumul su, iar caracterul lichid al creanei presupune c ntinderea acesteia, avnd ca obiect o sum de bani, s fie determinat sau determinabil. n plus, creana trebuie s fie exigibil, adic s fie ajuns la scaden. Faptul c debitorul accept s fac pli n baza preteniilor invocate de creditor nu substituie cerina dovedirii calitilor pe care creana trebuie s le ndeplineasc n mod cumulativ

In cadrul procedurii reorganizarii judiciare activeaza administratorul judiciar (desemnat de judecatorul sindic), administratorul special (desemnat de creditorii inscrisi la masa credala), se intocmeste un plan de redresare ce trebuie confirmat si pus in aplicare. Dac planul de reorganizare nu duce la redresarea debitorului, sau dac a expirat termenul prevazut pentru reorganizarea acestuia, se va dispune convertirea provedurii reorganizarii in lichidare judiciar total.

Tot procedura lichidarii judiciare totale se deschide (fara a se mai trece prin reorganizare judiciara) n ipoteza n care acest lucru se solicit de catre debitorul aflat in insolventa definitiva sau de catre creditorii care fac dovada indeplinirii tuturor conditiilor cerute de lege.

Lichidarea judiciara totala presupune numirea unui lichidator care inventariaza si sigileaza toate bunurile debitorului, dupa care trece la lichidarea patrimoniala activa si pasiva a acestuia, culminand cu disparitia persoanei debitorului, urmare a declararii sale in faliment si a finalizarii ultimului act de lichidare. Efectele deschiderii procedurii De la data deschiderii procedurii se suspend de drept toate aciunile judiciare, extrajudiciare sau msurile de executare silit pentru realizarea creanelor asupra debitorului sau bunurilor sale;

Debitorul are obligaia de a pune la dispoziia administratorului judiciar sau, dup caz, lichidatorului toate informaiile cerute de acesta, precum i toate informaiile apreciate ca necesare cu privire la activitatea i averea sa, precum i lista cuprinznd plile i transferurile patrimoniale fcute de el n cele 120 de zile anterioare deschiderii procedurii;

orice furnizor de servicii (electricitate, gaze naturale, ap, servicii telefonice, etc.) nu are dreptul s schimbe, s refuze ori s ntrerup temporar un astfel de serviciu ctre debitor, n perioada de observaie i n perioada de reorganizare, n cazul n care acesta are calitatea de consumator captiv, potrivit legii;

Deschiderea procedurii (nu cererea de deschidere a procedurii) suspend cursul prescripiei pentru aciunile n realizarea creanelor contra debitorului, urmnd a se relua dup epuizarea mprejurrii ce a condus la suspendare, n calculul prescripiei neintrnd perioada de suspendare. Aceasta nseamn c prescripia va rencepe s curg imediat dup nchiderea procedurii (n cazul implementrii cu succes a planului de reorganizare ori ca urmare a nenscrierii nici unui creditor la masa credal) sau dup desfiinarea hotrrii de deschidere a procedurii n recurs.

Dup deschiderea procedurii reorganizrii judiciare, legea interzice administratorilor debitorilor, persoane juridice, sub sanciunea nulitii, s nstrineze, fr acordul judectorului sindic, aciunile ori prile sociale sau de interes deinute de debitorul supus acestei proceduri; Odat rmas irevocabil hotrrea de deschidere a procedurii, toate actele i corespondena emise de ctre debitor, administratorul judiciar vor cuprinde, n mod obligatoriu i cu caractere vizibile, n limbile romn, englez i francez, meniunea n insolven, in insolvency, en procedure collective;

dup intrarea n procedura reorganizrii judiciare, actele i corespondena debitorului vor purta meniunea n reorganizare judiciar, in judicial reorganization, en redressement; Deschiderea procedurii redresrii judiciare i extinde efectele i asupra dreptului de administrare al debitorului. Astfel, debitorul pierde dreptul de a-i conduce activitatea, de a-i administra bunurile i de a dispune de acestea, dac:nu i-a declarat intenia de reorganizare n termenul prevzut de lege ori, a contestat c ar fi n stare de insolven (ridicarea total sau parial a dreptului de administrare se dispune de ctre judectorul delegat, odat cu desemnarea unui administrator judiciar).

Debitorul aflat n procedura insolvenei nu poate fi mpiedicat s participe la licitaii publice pentru motivul deschiderii procedurii Delimitarea procedurii reorganizrii judiciare de procedura lichidrii judiciare totale

Dei ambele sunt proceduri de executare silit concursual, spre deosebire de procedura reorganizrii judiciare, procedura lichidrii judiciare totale se aplic debitorului comerciant aflat n stare de insolven definitiv, adic n imposibilitatea achitrii creanelor sau obligaiilor bneti datorit lipsei de lichiditi.

Conform art. 5 pct. 45 procedura falimentului este procedura de insolven, concursual, colectiv i egalitar, care se aplic debitorului n vederea lichidrii averii acestuia pentru acoperirea pasivului, urmat de radierea debitorului din registrul n care este nmatriculat.

n primul rnd nvederm c, dei a intrat ca atare n contiina public, este incorect utilizarea n lege a sintagmei procedura falimentului, iar definiia dat de noua lege procedurii falimentului este eronat sub dublu aspect.

Utilizarea sintagmei nu este corect, dac avem n vedere c falimentul este starea patrimonial, de incapacitate definitiv i iremediabil de plat a datoriilor exigibile, din lips de lichiditi disponibile.

Dac s-ar aprecia c este necesar definirea procedurii falimentului ar fi fost corect i riguros tiinific ca legiuitorul s in seama de faptul c, n cazul declarrii debitorului n faliment, se deschide procedura lichidrii totale a activului patrimonial al debitorului, urmnd ca fondurile obinute din valorificarea acelor bunuri s fie repartizate ntre creditori, n funcie de preferina creanelor i de ordinea de distribuire stabilite prin lege.

Procedura reorganizrii judiciare trebuie neleas ca o procedur distinct de procedura lichidrii judiciare totale (sau aa-numitaprocedur simplificat), deosebindu-se de aceasta din urm i prin scopul urmrit n momentul declanrii ei. Astfel, n vreme ce procedura reorganizrii judiciare urmrete redresarea debitorului concomitent cu plata datoriilor certe, lichide i exigibile ale acestuia, procedura lichidrii judiciare totale se declaneaz n momentul n care starea de insolven a debitorului este iremediabil, singurul scop urmrit fiind acela de a lichida ntregul activ patrimonial al debitorului pentru acoperirea pasivului. Aadar, deschiderea procedurii lichidrii judiciare totale exclude posibilitatea redresrii i continurii activitii debitorului, fapt specific reorganizrii judiciare.

O deosebire important vizeaz i persoanele implicate n cele dou proceduri de executare silit concursual. Astfel, n cadrul procedurii lichidrii judiciare totale nu mai regsim administratorul judiciar i administratorul special prezeni n procedura de reorganizare judiciar -, ci intervine lichidatorul judiciar, ale crui principale atribuii sunt stabilite prin dispoziiile art. 64 lit. a-l din Legea nr. 85/2014.

O alt deosebire esenial const n msurile luate pe parcursul derulrii celor dou proceduri. n acest sens, dac n cursul procedurii reorganizrii judiciare se urmrete aducerea la ndeplinire a tuturor msurilor necesare pentru punerea n aplicare a planului de redresare, n cadrul procedurii lichidrii judiciare totale se iau unele msuri premergtoare lichidrii (dintre care cele mai importante sunt sigilarea bunurilor debitorului i inventarierea lor), dup care se trece la efectuarea acesteia.

Mai mult, distribuirea sumelor de bani rezultate n urma operaiunilor de lichidare se realizeaz, n cadrul reorganizrii judiciare, potrivit planului de redresare, iar n cadrul procedurii lichidrii judiciare, potrivit art. 123 din Legea nr. 85/2014. Aadar, cu prioritate se achit taxele, timbrele i orice alte cheltuieli aferente vnzrii bunurilor respective, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea i administrarea acestora, precum i remuneraia lichidatorului. Secundar, urmeaz a fi achitate creanele creditorilor garantai, cuprinznd tot capitalul, dobnzile i penalitile de orice fel, precum i cheltuielile.

n fine, nchiderea celor dou proceduri are loc n situaii diferite, producnd efecte juridice diferite. Ca atare, procedura reorganizrii judiciare se nchide prin sentina judectorului-sindic, fie ca urmare a redresrii debitorului, fie ca urmare a trecerii la procedura lichidrii judiciare totale, n cazul n care planul de redresare nu s-a pus n aplicare ori, dei s-a pus n aplicare, nu s-au obinut lichiditile necesare acoperirii creanelor scadente la data deschiderii acestei proceduri, ori n ipoteza n care, n cei trei ani (sau, n caz de prelungire a duratei procedurii, patru) care reprezint perioada maxim de derulare a procedurii de reorganizare, planul nu se realizeaz.

n schimb, procedura lichidrii judiciare totale se ncheie n momentul n care judectorul-sindic pronun o sentin n acest sens, de ndat ce creanele sunt complet acoperite prin distribuirile fcute, sau, chiar dac nu sunt satisfcute toate creanele, de ndat ce se constat c, n urma lichidrii averii debitorului i distribuirii fondurilor ctre creditori, nu au mai rmas alte bunuri - care s mai poat fi lichidate - n patrimoniul celui declarat n faliment. Odat cu nchiderea procedurii lichidrii judiciare totale se dispune i radierea debitorului din registrul comerului. Insolvena grupului de societi

n cazul deschiderii procedurii insolvenei mpotriva unor membri ai grupului de societi, n urma depunerii unei cereri comune de deschidere a procedurii insolvenei, instana competent este tribunalul n a crui circumscripie teritorial i are sediul societatea-mam sau, dup caz, societatea cu cea mai mare cifr de afaceri conform ultimei situaii financiare publicate, pentru toate societile membre ale grupului.Pentru fiecare membru al grupului se va forma un dosar separat.

n cazul n care creditorii care dein cel puin 50% din masa credal sunt aceiai pentru fiecare membru al grupului, pentru fiecare membru al grupului va fi desemnat acelai administrator judiciar sau consoriu de administratori judiciari

Administratorul judiciar desemnat pentru oricare dintre membrii grupului va avea calitate procesual de a propune un plan de reorganizare n cadrul procedurii/procedurilor celorlali membri.

Doi sau mai muli debitori, membri ai unui grup, aflai n stare de insolven, ori unul sau mai muli membri ai grupului de societi care ndeplinesc condiiile art. 196, pot adresa tribunalului competent o cerere comun de deschidere a procedurii insolvenei.Un membru al grupului poate ncheia un contract de mprumut cu alt membru al grupului dup data deschiderii procedurii insolvenei n vederea susinerii activitii debitorului, respectiv n perioada de observaie sau n vederea susinerii planului de reorganizare, cu acordul comitetului creditorilor. n acest caz, membrul grupului care a acordat mprumutul va deine mpotriva averii mprumutatului o crean avnd ordinea de prioritate stabilit de art. 161 pct. 4.Un membru al grupului poate garanta un contract de mprumut ncheiat cu o ter parte de alt membru al grupului aflat n insolven, cu acordul comitetului creditorilor. Dispoziii privind falimentul instituiilor de creditn plus fa de atribuiile stabilite la art. 45, judectorul-sindic are urmtoarele atribuii:a) judecarea contestaiei instituiei de credit debitoare mpotriva cererii introductive formulate de Banca Naional a Romniei pentru deschiderea procedurii;b) desemnarea motivat, prin sentina de deschidere a procedurii, dintre practicienii n insolven compatibili care au depus ofert de servicii n acest sens la dosarul cauzei, a lichidatorului judiciar care va administra procedura pn la confirmarea ori, dup caz, nlocuirea sa de ctre adunarea creditorilor sau creditorul care deine cel puin 50% din valoarea creanelor, fixarea onorariului n conformitate cu criteriile stabilite de Ordonana de urgen a Guvernului nr. 86/2006, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare, precum i a atribuiilor acestuia pentru aceast perioad. Ofertele vor fi depuse la dosar dup obinerea avizului prealabil al Bncii Naionale a Romniei. n lipsa unor oferte depuse la dosar, judectorul-sindic va desemna un lichidator judiciar din rndul practicienilor n insolven agreai de Banca Naional a Romniei. Obligaia obinerii avizului prealabil al Bncii Naionale a Romniei revine i practicienilor n insolven propui spre desemnare ca lichidatori judiciari de ctre adunarea creditorilor;c) judecarea cererilor de atragere a rspunderii membrilor organelor de conducere, a directorilor i a persoanelor din conducerea direciilor, departamentelor i altor structuri asemntoare, a cenzorilor i a personalului de execuie cu atribuie de control din cadrul instituiei de credit n stare de insolven, care au contribuit la ajungerea acesteia n insolven, precum i sesizarea organelor de cercetare penal n legtur cu svrirea infraciunilor specifice;d) judecarea contestaiilor formulate de reprezentantul acionarilor instituiei de credit debitoare sau de creditori mpotriva msurilor luate de lichidatorul judiciar.Hotrrile judectorului-sindic sunt executorii. Ele pot fi atacate separat numai cu apel n termen de 7 zile de la comunicare.

Din comitetul creditorilor va face parte, n mod obligatoriu, Fondul de garantare a depozitelor n sistemul bancar.

Prin hotrrea judectoreasc privind deschiderea procedurii falimentului, judectorul-sindic desemneaz lichidatorul judiciar provizoriu i stabilete atribuiile i onorariul acestuia.La momentul deschiderii procedurii falimentului prin hotrre judectoreasc, drepturile i atribuiile adunrii generale, ale consiliului de administraie i ale conducerii executive a instituiei de credit nceteaz de plin drept.Reprezentantul acionarilor sau oricare dintre creditori poate face contestaie mpotriva msurilor luate de lichidatorul judiciar.Judectorul-sindic va soluiona contestaia, n termen de 5 zile de la nregistrarea ei, n Camera de consiliu, cu citarea contestatorului i a lichidatorului judiciar, putnd, dac va considera necesar, s suspende executarea msurii contestate. Judectorul-sindic va cita i Banca Naional a Romniei, dac cererea introductiv a fost formulat de aceasta.

Procedura falimentului ncepe pe baza unei cereri introduse de ctre instituia de credit debitoare sau de creditorii acesteia ori de Banca Naional a Romniei.Cererea instituiei de credit debitoare sau a creditorilor acesteia va fi nsoit de aprobarea prealabil a Bncii Naionale a Romniei.Banca Naional a Romniei poate respinge solicitarea instituiei de credit debitoare sau a creditorilor acesteia, atunci cnd apreciaz c aceasta nu se afl n stare de insolven. n acest caz, Banca Naional a Romniei poate decide instituirea administrrii speciale, n msura n care sunt ndeplinite condiiile legale pentru instituirea acestei proceduri.

Instituia de credit debitoare aflat n stare prin insolven este obligat s adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus prevederilor prezentului capitol, n termen de maximum 30 de zile de la data la care a intervenit starea de insolven.n prealabil, instituia de credit debitoare este obligat s solicite Bncii Naionale a Romniei, n termen de maximum 10 zile de la data la care a intervenit starea de insolven, aprobarea pentru introducerea cererii de deschidere a procedurii falimentului.Banca Naional a Romniei se pronun asupra solicitrii n termen de 10 zile de la data primirii acesteia, prin hotrre motivat.n termen de 10 zile de la data primirii aprobrii prealabile de la Banca Naional a Romniei pentru introducerea cererii de deschidere a procedurii falimentului, instituia de credit debitoare este obligat s adreseze tribunalului cererea pentru a fi supus prevederilor prezentului capitol.Orice creditor care are o crean cert, lichid i exigibil poate introduce la tribunal o cerere, n condiiile art. 70 alin. (1) i (2), mpotriva unei instituii de credit debitoare care nu a onorat integral o astfel de crean pe o perioad de cel puin 30 de zile lucrtoare de la scaden, n cazul caselor centrale ale cooperativelor de credit, inclusiv n cazul cooperativelor de credit afiliate la acestea, respectiv pe o perioad de cel puin 7 zile lucrtoare de la scaden, n cazul celorlalte instituii de credit.Creditorul nu va putea introduce cererea fr s fac dovada aprobrii prealabile de ctre Banca Naional a Romniei a introducerii cererii de deschidere a procedurii falimentului.Banca Naional a Romniei se pronun asupra solicitrii creditorului n termen de 10 zile de la data primirii acesteia, prin hotrre motivat.

Banca Naional a Romniei, n calitatea sa de autoritate de supraveghere prudenial, va introduce cerere pentru deschiderea procedurii falimentului mpotriva instituiei de credit aflate n una dintre situaiile prevzute la art. 5 pct. 30.Cererea Bncii Naionale a Romniei va fi nsoit de hotrrea Consiliului de administraie al Bncii Naionale a Romniei de retragere a autorizaiei instituiei de credit respective i de orice alte documente necesare justificrii actului de sesizare a tribunalului.Banca Naional a Romniei va desemna un administrator interimar i i va stabili remuneraia la data depunerii cererii sale sau la data primirii notificrii prevzute la alin. (1). Dac instituia de credit se afl n procedur de administrare special la acea dat, atribuiile administratorului interimar vor fi exercitate de administratorul special, n condiiile prezentului capitol.Cheltuielile legate de administrarea interimar se suport de ctre instituia de credit debitoare. Administratorul interimar poate fi revocat de Banca Naional a Romniei.Dac instituia de credit nu s-a aflat n administrare special, atribuiile consiliului de administraie al instituiei de credit debitoare se suspend de plin drept la data numirii administratorului interimar, pn la expirarea mandatului acestuia.

Administratorul interimar nu poate lua dect acele msuri care sunt necesare pentru a mpiedica diminuarea activului i sporirea pasivului.De la data depunerii cererii de ctre un creditor sau de ctre instituia de credit debitoare, n condiiile art.217-219, i a numirii administratorului interimar, autorizaia instituiei de credit se consider acordat numai pentru luarea msurilor conservatorii i pentru derularea operaiunilor curente.Administratorul interimar nu va putea accepta noi depozite i nu va putea acorda noi credite. Contractele n curs se vor executa conform termenilor acestora ori potrivit acordului prilor.

Judectorul-sindic va comunica Bncii Naionale a Romniei hotrrea sa privind deschiderea procedurii falimentului instituiei de credit debitoare, de ndat, n ziua pronunrii acesteia, prin fax, e-mail sau prin telefon. Banca Naional a Romniei va nchide imediat, dup finalizarea decontrii plilor din ziua respectiv, n conformitate cu reglementrile n vigoare, conturile instituiei de credit debitoare deschise n evidenele sale. Disponibilitile vor fi transferate n conturile tip instituie de credit n faliment.

Dup ce s-a dispus deschiderea procedurii falimentului potrivit art. 221, este interzis, sub sanciunea nulitii, persoanelor care au deinut funcii de conducere, precum i acionarilor semnificativi ai instituiei de credit debitoare s nstrineze fr acordul judectorului-sindic aciunile deinute la instituia de credit debitoare.Salariaii instituiei de credit aflate n procedura falimentului vor desemna dou persoane care s i reprezinte n cursul procedurii pentru recuperarea creanelor reprezentnd salariile i alte drepturi bneti.

Creanele vor fi pltite n lei, n cazul falimentului unei instituii de credit, n urmtoarea ordine:1. taxele, timbrele i orice alte cheltuieli aferente procedurii falimentului, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea i administrarea bunurilor din averea instituiei de credit debitoare, precum i plata onorariilor persoanelor angajate n condiiile legii, inclusiv ale lichidatorului judiciar;2. creanele rezultate din depozitele garantate, inclusiv cele ale Fondului de garantare a depozitelor n sistemul bancar rezultate din subrogarea n drepturile deponenilor garantai i sau din finanarea, inclusiv prin emiterea de garanii, a unor operaiuni care au implicat transferul de depozite garantate ale instituiei de credit debitoare, precum i creanele izvorte din raporturi de munc pe cel mult 6 luni anterioare deschiderii procedurii;3. creanele rezultnd din activitatea debitorului dup deschiderea procedurii;4. creanele bugetare, creanele Fondului de garantare a depozitelor n sistemul bancar, altele dect cele prevzute la pct. 2, precum i creanele Bncii Naionale a Romniei decurgnd din credite acordate de aceasta instituiei de credit;5. creanele decurgnd din operaiuni de trezorerie, din operaiuni interbancare, din operaiuni cu clientel, operaiuni cu titluri, alte operaiuni bancare, precum i din cele rezultate din livrri de produse, prestri de servicii sau alte lucrri, din chirii, precum i alte creane chirografare;6. creanele izvornd din acte cu titlu gratuit;7. creanele decurgnd din instrumente de datorie i din mprumuturi, avnd la baz convenii care prevd o clauz de subordonare potrivit creia, n caz de lichidare sau faliment al instituiei de credit, astfel de creane urmeaz s fie pltite dup creanele tuturor creditorilor chirografari nesubordonai i, dup caz, ale altor creditori chirografari subordonai; n cadrul acestei categorii de creane, plata acestora se va efectua cu respectarea ordinii de preferin stabilite prin clauza de subordonare aferent fiecrei creane;8. creanele acionarilor instituiei de credit n faliment, respectiv creanele membrilor cooperatori ai cooperativelor de credit afiliate casei centrale a cooperativelor de credit n faliment, derivnd din dreptul rezidual al calitii lor, potrivit prevederilor legale i statutare.

Procedura falimentului va fi nchis de judectorul-sindic, la solicitarea lichidatorului judiciar, printr-o hotrre de nchidere, atunci cnd judectorul-sindic a aprobat raportul final, cnd toate fondurile sau bunurile din averea instituiei de credit n faliment au fost distribuite i cnd fondurile nereclamate de ctre cei ndreptii, n termen de 90 de zile de la data raportului final, au fost depuse de lichidatorul judiciar la Trezoreria Statului, iar extrasul de cont va fi depus la judectorul-sindic. Hotrrea va fi comunicat n scris sau n pres, n cel puin dou ziare de circulaie naional, tuturor prilor implicate.

Dispoziii privind falimentul societilor de asigurare/reasigurare

Msurile aplicate n cadrul procedurii falimentului reglementate de prezentul capitol urmresc protejarea intereselor legitime i a drepturilor creditorilor de asigurri.

Procedura falimentului societii de asigurare/reasigurare se deschide pe baza unei cereri introduse fie de Autoritatea de Supraveghere Financiar, fie de societatea de asigurare reasigurare debitoare sau de creditorii acesteia, dup caz.Procedura falimentului unei societi de asigurare/reasigurare autorizate n Romnia, precum i a sucursalelor acesteia stabilite n alte state membre este guvernat de legea romn n ceea ce privete regimul i aplicarea procedurii falimentului, n mod special cu privire la:a) bunurile care fac obiectul acestei proceduri, precum i regimul bunurilor dobndite de societatea de asigurare/reasigurare debitoare dup deschiderea procedurii falimentului;b) atribuiile societii de asigurare/reasigurare debitoare i ale lichidatorului judiciar;c) condiiile n care se poate invoca o compensare;d) efectele procedurii falimentului asupra contractelor n derulare, n care societatea de asigurare/reasigurare debitoare este parte;e) efectele procedurii falimentului asupra procedurilor individuale de executare silit promovate de creditorii de asigurri, cu excepia cauzelor aflate pe rolul instanelor din alte state membre;f) creanele care trebuie s fie declarate asupra societii de asigurare/reasigurare debitoare i regimul creanelor care iau natere dup deschiderea procedurii falimentului;g) regulile privind declararea, verificarea i admiterea creanelor;h) regulile privind distribuirea veniturilor obinute din valorificarea activelor, ordinea de prioritate a achitrii creanelor de asigurri i drepturile creditorilor de asigurri care au obinut o plat parial dup deschiderea procedurii falimentului n temeiul unui drept real sau prin invocarea compensrii;i) condiiile i efectele nchiderii procedurii falimentului;j) drepturile creditorilor dup nchiderea procedurii falimentului; suportarea costurilor i a cheltuielilor aferente procedurii falimentului;k) regulile privind nulitatea, anularea sau inopozabilitatea actelor juridice care prejudiciaz drepturile i interesele legitime ale creditorilor de asigurri.

n temeiul prezentului capitol, societatea de asigurare/reasigurare debitoare aflat n stare de insolven este obligat s adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus procedurii falimentului. Cererea se depune n termen de cel mult 20 de zile de la data apariiei strii de insolven.nainte de nregistrarea la tribunal, cererea se nainteaz Autoritii de Supraveghere Financiar odat cu actele i documentele doveditoare, n vederea analizrii acesteia i a formulrii ntmpinrii

Creditorii societii de asigurare/reasigurare debitoare, alii dect creditorii de asigurri ale cror sume pretinse se pltesc din disponibilitile Fondului de garantare, pot nregistra la tribunal o cerere de deschidere a procedurii de faliment mpotriva societii debitoare, n condiiile prezentului capitol, dac dein o crean ce ndeplinete condiiile cu privire la caracterulcert, lichid i exigibil, precum i cu privire la valoarea-prag.

Deschiderea procedurii falimentului se pr