Download - Proiectarea

Transcript
 • CAPITOLUL 4

  Tehnologia lucrrilor de proiectare

  4.1 Rolul i responsabilitile proiectantului 4.2 Dreptul de a proiecta

  4.2.1 Elemente generale 4.2.2 Autorizri pentru proiectare, execuie i exploatare

  4.2.2.1 Autorizarea pentru obinerea autorizaiei pentru proiectarea, executarea i exploatarea instalaiilor de gaze naturale 4.2.2.2 Autorizarea pentru obinerea calitii de electrician 4.2.2.3 Autorizarea ISCIR

  4.3 Selecia proiectantului 4.4 Contractul de proiectare, tema de proiectare i tarifarea lucrrilor de proiectare

  4.4.1 Contractul de proiectare i tema de proiectare 4.4.2 Tarifarea lucrrilor de proiectare

  4.5 Proiecte i documentaii speciale 4.5.1 Proiecte de echipare edilitar a localitilor 4.5.2 Certificatul de urbanism si autorizatia de construire 4.5.3 Acordul i autorizaia de mediu 4.5.4 Avizul de prevenire i stingere a incendiilor 4.5.5 Avizul i autorizaia de gospodrire a apelor 4.5.6 Avizul tehnic de racordare la reelele electrice de distribuie

  4.6 Proiectele de investiii 4.6.1 Generaliti 4.6.2 Studiul de prefezabilitate

  4.6.2.1 Partea scris 4.6.2.2 Partea desenat

  4.6.3 Studiului de fezabilitate 4.6.3.1 Partea scris 4.6.3.2 Partea desenat 4.6.3.3 Evaluarea financiara si economica a proiectelor de investiii

  4.6.4 Proiectul tehnic 4.6.4.1 Descrierea general a lucrrilor 4.6.4.2 Breviarele de calcul 4.6.4.3 Caietele de sarcini pe specialiti 4.6.4.4 Listele de cantiti 4.6.4.5 Graficul general de realizare a lucrrii 4.6.4.6 Planul calitii si graficul de control al calitii pe faze

  determinante 4.6.4.7 Partea desenat a proiectului tehnic

  4.7 Predarea lucrrilor de proiectare, remedieri i urmrirea execuiei 4.8 Urmrirea execuiei (UE)

 • 4. Tehnologia lucrrilor de proiectare

  4.1 Rolul i responsabilitile proiectantului

  Rolul proiectantului este de a transpune n termeni tehnici specifici voina investitorului de aa manier nct investiia prevzuta s poat fi realizat de un antreprenor calificat pentru domeniul lucrrilor proiectate.

  Proiectul trebuie conceput n aa fel nct: - sa respecte cerintele specifice destinatiei stabilite de investitor; - efortul investitional, costurile de exploatare, costurile de reabilitare,

  modernizare si post utilizare sa fie minime; - sa ofere maximum de siguran pentru sntatea oamenilor i a mediului

  nconjurtor; - sa respecte cerinelor impuse de autoritile publice i de reglementrile

  tehnice cu caracter obligatoriu.

  Proiectantul rspunde, conform Legii 10 din 1995, pentru viciile ascunse ale construciei si instalatiilor aferente, ivite ntr-un interval de 10 ani de la recepia lucrrii proiectate, daca acestea nu sunt legate de stabilitatea i rezistenta cldirii (in acest caz responsabilitatea se ntinde pe toata perioada de viata a construciei).

  Viciile de proiectare pot fi depistate la terminarea lucrrilor de proiectare de verificatorul de proiecte (care raspunde solitar cu proiectantul pentru pentru nerespectarea exigentelor impuse prin Legea 10/1995 Legea calitatii in constructii) i de antreprenor apoi de specialiti n exploatarea investiiei realizate.

  Pe parcursul execuiei sau a exploatrii investiiei proiectate diferendele dintre proiectant i ali participani la procesul investiional sunt de competenta experilor MLPAT care pot realiza in urma expertizarii lucrarilor un arbitraj (nu are legatura cu institutia arbitrajului comercial sau cu instanta de judecata).

  Daca proiectul realizat i apoi pus n oper nu ndeplinete cerinele de performanta impuse de investitor, prin tema de proiectare sau prin caietele de sarcini de la selecia proiectantului, proiectantul i antreprenorul rspund n fata investitorului potrivit competenelor fiecruia. Acesta poate solicita prin instanta competenta despagubiri (daune-interese) care uneori pot avea valori uriae.

 • Dac proiectul realizat conine vicii care au creat pagube unui tert (neparticipant la procesul realizarii investitiei), n urma unei aciuni n instan a prii vtmate, proiectantul, verificatorul de proiecte, antreprenorul i investitorul rspund potrivit competentelor fiecruia.

  Diferendele care ajung n instana i au o conotaie tehnic sunt de competenta expertului tehnic judiciar, care, la solicitarea unei parti, cu acordul completului de judecata i dup ce a fost agreat de cealalta parte, ntocmete un raport, n problema tehnic disputat, ce este pus la dispoziia instanei. Expertul tehnic judiciar poate fi recuzat sau expertiza lui poate fi contestata, solicitandu-se o contra-expertiza.

  Din punct de vedere a calitii construciilor proiectanii rspund pentru urmatoarele:

  a) precizarea prin proiect a categoriei de important a constructiei; b) asigurarea prin proiecte si detalii de executie a nivelului de calitate corespunztor cerinelor, cu respectarea reglementrilor tehnice si a clauzelor contractuale; c) prezentarea proiectelor elaborate n fat specialistilor verificatori de proiecte atestai, stabilii de ctre investitor, precum si soluionarea neconformitilor si neconcordanelor semnalate; d) elaborarea caietelor de sarcini, a instruciunilor tehnice privind executia lucrrilor, exploatarea, ntreinerea si reparatiile, precum si, dup caz, a proiectelor de urmrire privind comportarea n timp a construciilor (documentaia privind postutilizarea construciilor se efectueaz numai la solicitarea proprietarului); e) stabilirea, prin proiect, a fazelor de executie determinante pentru lucrri aferente cerintelor si participarea pe antier la verificrile de calitate legate de acestea; f) stabilirea modului de tratare a defectelor aprute n executie, din vina proiectantului, la constructiile la care trebuie sa asigure nivelul de calitate corespunztor cerintelor, precum si urmrirea aplicrii pe antier a solutiilor adoptate, dup nsuirea acestora de ctre specialiti verificatori de proiecte atestai, la cererea investitorului; g) participarea la ntocmirea crii tehnice a construciei si la recepia lucrrilor executate.

  Proiectanii pot fi amendai contravenional de ctre Inspecia n construcii pentru urmtoarele fapte:

  - ntocmirea ori semnarea proiectelor tehnice, precum i a proiectelor pentru autorizarea executrii lucrrilor de construcii pentru alte specialiti dect cele certificate prin diplom universitar;

  - neprecizarea n proiect a categoriei de importan a construciei i nestabilirea fazelor determinante supuse controlului calitii;

  - elaborarea de proiecte incomplete sau coninnd neconcordante ntre diferitele seciuni ale acestora, care pot determina

 • nerealizarea nivelului de calitate al construciilor, corespunztor cerinelor eseniale stabilite prin Legea 10 din 1995, precum i imposibilitatea nsuirii acestora de ctre specialiti verificatorii de proiecte atestai;

  - nendeplinirea obligaiei proiectantului de a stabili soluii pentru remedierea defectelor sesizate, referitoare la cerine;

  - prevederea n proiect sau utilizarea unor produse necertificate sau pentru care nu exist agremente tehnice la lucrri la care trebuie s se asigure nivelul de calitate corespunztor cerinelor.

  4.2 Dreptul de a proiecta

  4.2.1 Elemente generale

  Tendina reglementrilor specifice este de a introduce autorizri pentru proiectare in toate domeniile instalaiilor pentru construcii. Astfel, fata de cunoscutele autorizri, n domeniul instalaiilor de gaze naturale combustibile i a instalaiilor electrice, se prevd autorizri, n ultima ediie a normativului I 13, pentru proiectarea instalaiilor de nclzire i exist intenia de a introduce asemenea prevederi i n domeniul instalaiilor sanitare prin Normativul I 9.

  Intenia este ludabila i trebuie s duca la un proces de selecie obligatoriu pentru un domeniu extrem de important cum este cel al concepiei instalaiilor pentru construcii. Aceasta nu nseamn ca absolventul nvmntului superior de lunga durata n domeniul instalaiilor pentru construcii nu poate proiecta n nici unul din domeniile n care s-a pregtit, ci numai c, pentru a-i urma cursul normal, proiectul rezultat trebuie nsuit de ctre un proiectant autorizat.

  Considerm necesar i benefic sistemul de autorizare att pentru proiectare ct i pentru execuie sau exploatare atta timp ct aceste autorizri oblig inginerul de instalaii pentru construcii la o formare continua, dar consideram c acest proces este extrem de duntor daca n acest mod se ocolete nvmntul superior de instalaii pentru construcii acordndu-se drepturi necuvenite i ilegale, aa cum vom vedea mai jos, absolvenilor de nvmnt superior din alte domenii.

  Astfel conform reglementrilor actuale lucrrile de proiectare n domeniul construciilor pot fi executate numai de persoane cu pregtire superioar atestat prin diplom universitar. Legislaia specific acestui domeniu fiind extrem de clar i de sever. Conform prevederilor art. 62 alin. (1) din Legea nr. 453/2001 care modific i completeaz Legea nr. 50/1991 Proiectele pentru autorizarea executrii lucrrilor de construcii, precum i proiectele tehnice pe baza crora se ntocmesc acestea se elaboreaz de colective tehnice de specialitate, se nsuesc i se semneaz de cadre tehnice cu pregtire superioar numai n domeniul arhitecturii i construciilor, astfel:

 • a) de arhitect cu diplom recunoscut de statul romn, pentru proiectarea prii de arhitectur pentru obiective de investiii cuprinse la toate categoriile de importan a construciilor supraterane i a celor subterane; b) de ingineri constructori i de instalaii, cu diplom recunoscut de statul romn, pentru prile de inginerie n domeniile specifice, pentru obiective de investiii cuprinse la toate categoriile de important a construciilor i la instalaiile aferente acestora; c) de conductor arhitect i/sau de subinginer de construcii, cu diplom recunoscut de statul romn, pentru cldiri de important redus i aflate n afara zonelor protejate, stabilite conform legii.

  (2) Prevederile alin. (1) se aplic i pentru documentaia de execuie. (3) Semnarea documentaiilor de ctre persoanele prevzute la alin. (1) angajeaz rspunderea acestora n condiiile legii."

  Iar Legea nr. 50 /1991 republicat prevede la art. 21:

  (1) Constituie infraciuni urmtoarele fapte:

  a) executarea, fr autorizaie de construire sau de desfiinare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a lucrrilor prevzute la art. 3 lit. b); b) continuarea executrii lucrrilor dup dispunerea opririi acestora de ctre organele de control; c) ntocmirea ori semnarea proiectelor tehnice, precum i a proiectelor pentru autorizarea executrii lucrrilor de construcii pentru alte specialiti dect cele certificate prin diplom universitar, n condiiile prevzute la art. 62.

  (2) Infraciunile prevzute la alin. (1) se pedepsesc cu nchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amend de la 1.000.000 lei la 50.000.000 lei. (Articol modificat prin art. I, pct. 21 din L. nr. 453/2001)

  Iar la art. 22. prevede c n cazul svririi faptelor prevzute la art. 21, organele de control prevzute de prezenta lege, care au constatat fapta, sunt obligate s sesizeze organele de urmrire penal.

  4.2.2 Autorizri necesare pentru proiectarea, executia i exploatarea instalatiilor pentru constructii

  Domeniile de activitate pentru inginerul de instalatii sunt cele clasice: - cercetarea; - proiectarea; - executia; - exploatarea.

 • Fiecare din aceste domenii are propriile reglementari dar si propriile cutume care nu pot fi deprinse decat prin practica in colective specializate. Rolul invatamantul superior este de oferii un fundament necesar tuturor activitatilor enumerate mai sus si nu de specializa viitorii ingineri pentru unul sau altul din aceste domenii. De aici rezulta necesitatea unui stagiu, intr-o firma specializata, inaintea conducerii unor procese in domeniile amintite.

  In Romania sistemul de autorizare in vigoare se adreseaza atat persoanelor fizice cat si persoanelor juridice, responsabile fiind ministerele care prin Ordine specifice reglementeaza, oarecum anarhic consideram noi, activitatea inginerilor de instalatii pentru specialitatile de instalatii electrice, instalatii de gaze naturale combustibile si mai nou al instalatiilor de incalzire.

  Spunem anarhic intrucat prin sistemul de autorizare pentru proiectare, executie si exploatare sau prin sistemul de acreditare al verficatorilor si expertilor in instalatii pentru constructii patrund in acest domeniu persoane care nu au absolvit invatamant superior in domeniul instalatii pentru constructii, lucru care contravine Legii 50/1991 si Legii 453/2001.

  Consideram ca dreptul de a realiza asemenea activitati trebuie acordat, de catre asociatii profesionale, care functioneaza in baza unei legi specifice, numai firmelor specializate si nu persoanelor fizice intrucat toate aceste activitati se desfasoara ca un sistem si nu pot fi rodul activitatii unei singure persoane, indiferent de capacitatea acesteia.

  Numai o persoana juridica poate organiza un sistem de lucru care sa garanteze calitatii activitatii pe care o desfasoara, vezi si ISO 9001.

  Mai jos sunt prezentate procedurile de autorizare asa cum sunt ele in vigoare la data elaborarii lucrarii. Atentionam inginerii de instalatii ca acestea fiind in continua schimbare, pentru a beneficia de ultima varianta legala, se pot adresa AIIR (Asociatia Inginerilor de Instalatii din Romania).

  4.2.2.1 Autorizarea pentru proiectarea, execuia i exploatarea instalaiilor de gaze naturale

  Reglementarea in vigoare este Ordinul Ministerului Industriei i Resurselor nr. 440 din 23 septembrie 2002 privind aprobarea Regulamentului pentru autorizarea i verificarea personalului care desfoar activiti de proiectare, execuie i exploatare n sectorul gazelor naturale.

  Potrivit acestei reglementri autorizarea este realizata de ANRGN (Autoritatea Naional pentru Reglementare in domeniul Gazelor Naturale) conform prevederilor.

  Tipuri de autorizaii, competene i obligaii pentru instalatorii autorizai

 • Autorizarea se acord pentru urmtoarele tipuri de activiti: - proiectarea, execuia i exploatarea obiectivelor sau sistemelor de

  transport, producie i nmagazinare sau stocare care au regimul de presiune mai mare de 6 bari (gradul I T, gradul II T i gradul III T);

  - proiectarea, execuia i exploatarea obiectivelor sau sistemelor de distribuie care au regimul de presiune mai mic sau egal cu 6 bari (gradul I D, gradul II DA, gradul II DB i gradul III D).

  n domeniul proiectrii, execuiei i exploatrii sistemelor de distribuie, precum i a instalaiilor de utilizare a gazelor naturale personalul autorizat are urmtoarele competene:

  - pentru gradul I D proiectarea, avizarea, execuia i exploatarea tuturor lucrrilor aferente sistemelor de distribuie, precum i a instalaiilor de utilizare a gazelor naturale;

  - pentru gradul II DA proiectarea instalaiilor de utilizare, execuia i exploatarea tuturor lucrrilor aferente sistemelor de distribuie, precum i a instalaiilor de utilizare a gazelor naturale;

  - pentru gradul II DB execuia i exploatarea sistemelor de distribuie, a instalaiilor de utilizare a gazelor naturale, precum i avizarea acestor categorii de lucrri;

  - pentru gradul III D execuia i exploatarea sistemelor de distribuie, precum i a instalaiilor de utilizare a gazelor naturale.

  n domeniul proiectrii, execuiei i/sau exploatrii instalaiilor tehnologice de producie, de transport i de nmagazinare/stocare a gazelor naturale, care funcioneaz n regim de presiune mai mare de 6 bari, personalul autorizat are urmtoarele competene:

  - pentru gradul I T proiectarea, avizarea, execuia i exploatarea tuturor lucrrilor aferente sistemelor de producie, de transport i de nmagazinare/stocare a gazelor naturale;

  - pentru gradul II T execuia i exploatarea tuturor lucrrilor aferente sistemelor de producie, de transport i de nmagazinare/stocare a gazelor naturale, precum i avizarea acestor categorii de lucrri;

  - pentru gradul III T execuia i exploatarea tuturor lucrrilor aferente sistemelor de producie, de transport i de nmagazinare/stocare a gazelor naturale.

  Instalatorii care au proiectat, au executat sau au supravegheat n execuie instalaiile de producie, de transport, de nmagazinare i de distribuie a gazelor naturale sunt obligai s participe la recepia i punerea n funciune a instalaiei respective la data stabilit de executant, de comun acord cu beneficiarul.

 • Condiii, proceduri i termene de acordare a autorizaiilor

  Condiiile de studii i practic n sectorul gazelor naturale pentru proiectare, execuie i exploatarea obiectivelor sau sistemelor de transport, producie i nmagazinare sau stocare (avnd regimul de presiune mai mare de 6 bari), care trebuie dovedite cu acte pentru nscrierea la examenul de autorizare, sunt prezentate mai jos.

  Pentru gradul I T: - ingineri avnd una dintre specialitile: petrol-gaze, instalaii,

  construcii civile i industriale sau politehnic, care au lucrat ca instalatori autorizai gradul II T minimum 6 ani;

  - ingineri avnd una dintre specialitile: petrol-gaze, instalaii, construcii civile i industriale sau politehnic, care au o practic n acest domeniu de minimum 12 ani;

  - ingineri avnd una dintre specialitile: petrol-gaze, instalaii, construcii civile i industriale sau politehnic, care au obinut gradul I D i au o vechime n acest grad de minimum 6 ani;

  Pentru gradul II T: - ingineri avnd una dintre specialitile: petrol-gaze sau instalaii, care

  au o practic n domeniu de minimum 5 ani; - ingineri avnd una dintre specialitile: construcii civile i industriale

  sau politehnic, care au o practic n domeniu de minimum 6 ani; - subingineri avnd una dintre specialitile: petrol-gaze sau instalaii,

  care au o practic n domeniu de minimum 6 ani; - subingineri avnd una dintre specialitile: construcii civile i

  industriale sau politehnic, care au o practic n domeniu de minimum 8 ani;

  - tehnicieni i maitri avnd una dintre specialitile: petrol-gaze sau instalaii, care au o practic n domeniu de minimum 7 ani;

  - tehnicieni i maitri avnd una dintre specialitile: construcii civile i industriale sau politehnic, care au o practic n domeniu de minimum 9 ani;

  - personal autorizat care a obinut gradul I D i are o vechime n acest grad de minimum 3 ani;

  - personal autorizat care a obinut gradul II DA i are o vechime n acest grad de minimum 6 ani;

  Pentru gradul III T: - tehnicieni i maitri avnd una dintre specialitile: petrol-gaze sau

  instalaii, care au o practic n domeniu de minimum 1 an; - tehnicieni i maitri avnd una dintre specialitile: construcii civile i

  industriale, mecanic, electromecanic, automatizri sau metrologie, care au o practic n domeniu de minimum 2 ani;

  - lucrtori calificai avnd una dintre specialitile: petrol-gaze sau instalaii, cu o practic n domeniu de minimum 2 ani;

 • - lucrtori calificai avnd una dintre specialitile: construcii civile i industriale, mecanic, electromecanic, automatizri sau metrologie, cu o practic n domeniu de minimum 4 ani;

  - personal autorizat care a obinut gradul II DA i are o vechime n acest grad de minimum 1 an;

  - personal autorizat care a obinut gradul II DB i are o vechime n acest grad de minimum 2 ani.

  Condiiile de studii i practic n proiectare, execuie i exploatare a obiectivelor sau sistemelor de distribuie (avnd regimul de presiune mai mic sau egal cu 6 bari), respectiv n proiectare i execuia instalaiilor de utilizare a gazelor naturale, care trebuie dovedite cu acte pentru nscrierea la examenul de autorizare, sunt prezenatate mai jos.

  Pentru gradul I D: - ingineri avnd una dintre specialitile: petrol-gaze, instalaii,

  construcii civile i industriale sau politehnic, care au lucrat efectiv ca instalator autorizat

  - gradul II DA minimum 3 ani; - subingineri avnd una dintre specialitile petrol-gaze, instalaii,

  construcii civile i industriale sau politehnic, care au lucrat efectiv ca instalator

  - autorizat gradul II DA minimum 6 ani; - ingineri care sunt autorizai gradul I T, indiferent de vechime.

  Pentru gradul II DA: - ingineri avnd una dintre specialitile: petrol-gaze sau instalaii,

  indiferent de vechime; - ingineri avnd una dintre specialitile: construcii civile i industriale

  sau politehnic, care au vechime minimum 2 ani; - subingineri care au lucrat efectiv ca instalator autorizat gradul II DB

  minimum 2 ani; - ingineri sau subingineri autorizai gradul II T, care au lucrat minimum 1

  an n domeniu. Pentru gradul II DB:

  - subingineri avnd una dintre specialitile: petrol-gaze sau instalaii, indiferent de vechime;

  - subingineri avnd una dintre specialitile: construcii civile i industriale sau politehnic, care au vechime minimum 1 an;

  - tehnicieni i maitri care au lucrat efectiv ca instalator autorizat gradul III D minimum 1 an;

  - lucrtori calificai care au lucrat efectiv ca instalator autorizat gradul III D minimum 2 ani;

  Pentru gradul III D: - tehnicieni i maitri avnd una dintre specialitile: petrol-gaze sau

  instalaii, indiferent de vechime;

 • - tehnicieni i maitri avnd una dintre specialitile: construcii civile i industriale, mecanic, electromecanic, automatizri sau metrologie, care au lucrat efectiv n sectorul gazelor naturale minimum 1 an sau au absolvit un curs de calificare de specialitate;

  - lucrtori calificai n domeniile petrol-gaze sau instalaii, indiferent de vechime;

  - lucrtori calificai n domeniile construcii civile i industriale, mecanic, electromecanic, automatizri sau metrologie, care au lucrat efectiv n sectorul gazelor naturale minimum 2 ani sau au absolvit un curs de calificare de specialitate.

  Autorizarea agentilor economici

  Agentii economici care desfoar activiti de proiectare, execuie si exploatare a unor obiective sau sisteme de producie, de nmagazinare sau stocare, de transport, de distribuie i a instalaiilor de utilizare a gazelor naturale trebuie, de asemenea, autorizati de ANRGN. Autorizarea se refera si la lucrrile de modificare, modernizare sau extindere a obiectivelor sau sistemelor.

  Reglementarea in vigoare este Ordinul Ministerului Industriei i Resurselor nr. 440 din 23 septembrie 2002 privind aprobarea Regulamentului pentru autorizarea i verificarea agenilor economici care desfoar activiti de proiectare, execuie i exploatare n sectorul gazelor naturale.

  Documentaiile pentru proiectarea i execuia lucrrilor din cadrul activitilor de producie, de transport, de nmagazinare, de distribuie i a instalaiilor de utilizare a gazelor naturale trebuie s fie ntocmite i semnate numai de instalatori autorizai de ANRGN, angajai ai unui agent economic autorizat. .

  Documentaia pentru obinerea acordului de racordare la sistemul de transport, de distribuie sau la conducte colectoare, pentru nfiinarea de noi distribuii sau mrirea capacitii celor existente se ntocmete de ctre un agent economic autorizat.

  Avizarea i verificarea proiectelor de execuie se efectueaz de ctre operatorii liceniai pentru transportul i/sau distribuia gazelor naturale, dup caz.

  Autorizarea i verificarea agenilor economici care desfoar activiti de proiectare sau execuie n domeniul produciei, nmagazinrii sau stocrii, transportului, distribuiei i instalaiilor de utilizare a gazelor naturale se fac de ANRGN pentru urmtoarele categorii de lucrri:

  - instalaii tehnologice de suprafa, staii de comprimare a gazelor naturale, conducte de colectare i racorduri aferente produciei i nmagazinrii/stocrii gazelor naturale;

 • - conducte de transport al gazelor naturale i staii de comprimare aferente Sistemului naional de transport;

  - racorduri de nalt presiune i staii de reglare-msurare aferente Sistemului naional de transport;

  - sisteme de distribuie a gazelor naturale, executate din oel i/sau polietilen;

  - instalaii de utilizare a gazelor naturale industriale i neindustriale.

  Urmrirea modului de execuie a lucrrilor de construcii-montaj, n vederea respectrii proiectelor i normelor de calitate impuse, se va face de ctre beneficiar, prin responsabilul tehnic cu execuia (atestat MLPAT).

  Conditia esentiala pentru autorizare este ca in componenta personalului detinut de agentul economic sa existe instalatori autorizati de ANRGN pentru domeniul solicitat.

  Pentru domeniul proiectarii instalaiilor tehnologice de producie, de transport i de nmagazinare a gazelor naturale se solicita, pe langa autorizarea personalului certificarea sistemului de management al calitatii conform seriei de standarde ISO 9000.

  Pentru domeniul execuiei i exploatrii instalaiilor tehnologice de producie, de transport i de nmagazinare a gazelor naturale se solicita, pe langa autorizarea personalului se solicita autorizare ISCIR si certificarea sistemului de management al calitatii ( conform seriei de standarde ISO 9000 si ISO 14000 ).

  Verificarea tehnic de calitate a proiectelor se face de ctre verificatori atestai de ANRGN.

  4.2.2.2 Autorizare pentru proiectarea, conducerea, supravegherea, executarea i verificarea lucrrilor de instalaii de alimentare i de utilizare a energiei electrice i de a ntocmi documentaiile necesare pentru aceste lucrri calitatea de electrician autorizat

  Autorizarea este realizata de asociatii profesionale conform prevederilor Normativului pentru proiectarea si executarea instalatiilor electrice cu tensiuni pana la 1000 V c.a. si 1500V c.c. indicativ NP-I7-2002 (aceasta prevedere nu este inca operationala, SC Electrica SA prin sucursalele si filialele sale continuand sa practice propriul sistem de autorizare) .

  Prin electrician autorizat se nelege persoana care, n urma susinerii i promovrii examenului, a obinut autorizarea de a proiecta, conduce, supraveghea, executa i verifica lucrri de instalaii de alimentare i de utilizare a energiei electrice i de a ntocmi documentaiile necesare pentru aceste lucrri.

 • Obinerea i meninerea calitii de electrician autorizat impun parcurgerea urmtoarelor etape: - autorizarea provizorie; - autorizarea definitiv, dup doi ani; - vizarea periodic, din doi n doi ani, a carnetului de electrician autorizat.

  Condiii de studii i practic impuse pentru obtinerea autorizarii

  n funcie de studiile absolvite i de activitatea de practic desfurat se pot nscrie la examenul pentru obinerea calitii de electrician autorizat urmtoarele categorii de personal:

  a) inginerii cu diplom ai facultilor care au avut n program cursuri n care s-au tratat probleme privind reelele (linii i staii) de transport de energie electric sub nalt tensiune i care au practic de cel puin un an n proiectarea, construcia sau exploatarea instalaiilor de distribuie sau de utilizare a energiei electrice;

  b) inginerii cu diplom ai facultilor cu specialitatea instalaii electrice, care au o practic de cel puin doi ani n proiectarea, construcia sau exploatarea instalaiilor de distribuie sau de utilizare a energiei electrice;

  c) inginerii cu diplom de inginer instalator, cu o practic de cel puin un an n proiectarea, construcia sau exploatarea instalaiilor de distribuie sau de utilizare a energiei electrice;

  d) inginerii cu alte diplome menionate la literele a), b) i c) cu o practic de cel puin trei ani n proiectarea, construcia sau exploatarea instalaiilor de distribuie sau utilizare a energiei electrice;

  e) absolvenii facultilor care au avut n program cursuri n care s-au tratat i dezvoltat probleme privind reelele de transport de energie electric de nalt tensiune, care au o practic de cel puin doi ani n proiectarea, construcia sau exploatarea instalaiilor de distribuie sau de utilizare a energiei electrice;

  f) absolvenii facultilor de instalaii electrice, care au o practic de cel puin trei ani n proiectarea, construcia sau exploatarea instalaiilor de distribuie sau de utilizare a energiei electrice;

  g) absolvenii facultilor de ingineri instalatori cu o practic de cel puin doi ani n proiectarea, construcia sau exploatarea instalaiilor de distribuie sau de utilizare a energiei electrice;

  h) absolvenii facultilor de inginerie de alte specialiti dect cele menionate la literele e), f) i g), cu o practic de cel puin trei ani n proiectarea, construcia sau exploatarea instalaiilor de distribuie sau de utilizare a energiei electrice;

  i) absolvenii facultilor sau colegiilor de subingineri i ai colilor analoage, ai liceelor industriale, ai colilor medii tehnice de maitri i ai colilor tehnice de maitri, cu specialitatea reele i staii electrice, cu o practic de cel puin trei ani n proiectarea, construcia sau exploatarea instalaiilor de distribuie sau de utilizare a energiei electrice;

 • j) absolvenii facultilor sau colegiilor de subingineri i ai colilor analoage, ai liceelor industriale, ai colilor medii tehnice de maitri i ai colilor tehnice de maitri, cu specialitatea maini i aparate electrice, cu o practic de cel puin patru ani n proiectarea, construcia sau exploatarea instalaiilor de distribuie sau de utilizare a energiei electrice;

  k) absolvenii facultilor sau colegiilor de subingineri i ai colilor analoage, ai liceelor industriale, ai colilor medii tehnice de maitri i ai colilor tehnice de maitri, de alte specialiti dect cele prevzute la literele i) i j), cu o practic de cel puin cinci ani n proiectarea, construcia sau exploatarea instalaiilor de distribuie sau de utilizare a energiei electrice;

  l) absolvenii colilor profesionale de reele i staii electrice, cu o practic de cel puin trei ani n proiectarea, construcia sau exploatarea instalaiilor de distribuie sau de utilizare a energiei electrice;

  m) absolvenii colilor profesionale cu specializarea de electrician, cu o practic de cel puin cinci ani n construcia sau exploatarea instalaiilor de distribuie i utilizare a energiei electrice;

  n) absolvenii liceelor teoretice, cu o practic de cel puin cinci ani n proiectarea, construcia sau exploatarea instalaiilor de distribuie sau de utilizare a energiei electrice i care au totodat i calitatea de tehnician.

  Cunotinele necesare pe grade de autorizare

  Pentru gradul I

  - Mrimi i uniti de msur n sistemele internaionale S.I. - Noiuni de electrostatic: sarcini electrice, cmp electrostatic, inducia

  electric, potenialul electrostatic, capacitate electric, condensatoare electrice

  - Electrocinetic: curentul continuu, curentul alternativ, mrimi caracteristice - Materiale electrotehnice: conductoare, izolatoare, cabluri i alte materiale

  folosite n instalaiile electrice - Circuite electrice cu elemente legate n serie, n paralel i n mixt - Inducia electromagnetic: legea induciei electromagnetice - Motoare electrice: tipuri i metode de pornire - Dimensionarea i executarea instalaiilor electrice de joas tensiune

  avnd receptoare cu putere instalat pn la 10 kW inclusiv - Normativ privind proiectarea i executarea instalaiilor electrotehnice cu

  tensiunea pn la 1000 V n curent alternativ i 1500 V n curent continuu I7-91 s

  - Norme de securitate a muncii n instalaiile electrice de joas tensiune - Norme generale de prevenire i stingere a incendiilor - Exerciii i probleme

  Pentru gradul II

  La cunotinele prevzute pentru gradul I se adaug cele de mai jos.

 • - Transformatoare electrice: construcie, tipuri, caracteristici funcionale, funcionarea n paralel a transformatoarelor

  - nclzirea conductoarelor. Calculul termic - Parametrii elementelor reelelor electrice - Dimensionarea i execuia instalaiilor electrice de joas tensiune avnd

  receptoare cu puterea instalat pn la 200 kW inclusiv - Echipamentul de msurare a mrimilor electrice, extinderea domeniului de

  msurare - Baterii de condensatoare statice, compensarea puterii reactive la

  consumatori i n reelele electrice - Aparate electrice - Contractul de furnizare a energiei electrice: tipuri, elemente, caracteristici - Regulamentul pentru furnizarea i utilizarea energiei electrice n vigoare.

  Dosarul instalaiei electrice; prile componente - Exerciii i probleme

  Pentru gradul III

  La cunotinele prevzute pentru gradele I i II se adaug cele de mai jos. - Determinarea circulaiilor de puteri n reelele electrice de joas i medie

  tensiune - Calculul pierderilor de tensiune i al pierderilor de putere n reelele

  electrice de joas i medie tensiune - Dimensionarea reelelor electrice radiale de joas i medie tensiune cu

  putere nelimitat. Ipoteze de calcul - Reglarea tensiunii n reelele electrice - Tratarea neutrului n reelele electrice - Aparate de protecie n instalaiile electrice. Sisteme de protecie folosite

  n reelele electrice - Stabilitatea static a reelelor electrice - Supratensiuni atmosferice i de comutaie. Msuri de protecie mpotriva

  supratensiunii - Norme de securitatea muncii n instalaiile electrice de medie tensiune - Exerciii i probleme

  Pentru gradul IV

  La cunotinele menionate pentru gradul I, II i III se adaug cele de mai jos.

  - Tipuri de scheme de reele electrice de nalt i foarte nalt tensiune. Ipoteze de calcul

  - Scurtcircuitul n reelele electrice. Calculul curenilor de scurtcircuit - Calculul liniilor electrice alimentate la dou capete - Dimensionarea reelelor electrice buclate - Tarifarea energiei electrice. Tipuri de tarife i rolul acestora - Stabilitatea dinamic a reelelor electrice

 • - Bilanul energetic, tipuri de bilanuri, metodologia de ntocmire. Msuri de economisire a energiei electrice

  - Calculul consumului propriu tehnologic n reelele electrice - Norme de securitate a muncii n reelele electrice de nalt i foarte nalt

  tensiune - Exerciii i probleme

  Gradul autorizaiei i modul de eliberare

  Calitatea de electrician autorizat are la baz principiul competenei i este organizat pe patru grade, dup cum urmeaz:

  a) gradul I acord competen pentru lucrri de instalaii electrice de joas tensiune cu puteri instalate pn la 10 kW inclusiv;

  b) gradul II acord competen pentru lucrri de instalaii electrice de joas tensiune cu puteri instalate pn la 200 kW inclusiv;

  c) gradul III acord competen pentru lucrri de instalaii electrice de joas i medie tensiune cu putere nelimitat;

  d) gradul IV acord competen pentru lucrri de instalaii electrice la toate tensiunile i de putere nelimitat.

  Gradelor de autorizare se acorda in urmatoarele conditii de studii si dupa promovarea examenului specific:

  - gradele I i II se acord tuturor electricienilor care se ncadreaz n una din condiiile de studii i practic precizate de la litera a pn la litera n inclusiv;

  - gradul III se acord numai persoanelor care ndeplinesc condiiile de studiu necesare pentru nscrierea la examenul de electrician autorizat prevzute la literele a-j i care au o practic n proiectarea, construcia sau exploatarea instalaiilor electrice, de minimum 1 an, pentru persoanele cu calificarea precizat la literele a i c; 2 ani, pentru persoanele cu calificarea precizat la literele b i g; 3 ani pentru persoanele cu calificarea precizat la literele d, f, h i i; 4 ani, pentru persoanele cu calificarea precizat la litera j.

  - gradul IV se acord numai persoanelor care ndeplinesc condiiile de studii necesare pentru nscrierea la examenul de electrician autorizat precizate la litera a i care au o practic n proiectarea, construcia sau exploatarea instalaiilor electrice cu o tensiune de cel puin 10 kV.

  Candidaii reuii primesc carnetul de electrician autorizat de la filiala de reele electrice furnizoare de energie electric la care au susinut i promovat examenul. Unitatea emitent completeaz carnetele de electrician autorizat cu toate datele necesare i-l elibereaz cu semntura directorului filialei de reele electrice unde a fost organizat examenul.

 • n aceste carnete unitatea emitent noteaz pe parcursul desfurrii activitii de electrician autorizat i eventualele sanciuni aplicate pentru abateri profesionale.

  Proiectele de instalatii electrice se verifica de catre verificatori de proiecte atestati conform Legii 10/1995.

  Lucrarile de proiectare, executie, exploatare care privesc instalatiile electrice in cladiri se executa de catre electricieni autorizati iar lucrarile care privesc bransamentele, reele electrice, staiile i posturile de transformare pot fi executate numai de catre firme atestate.

  Atestarea agentilor economici

  Agentii economici care desfoar activiti de furnizare de servicii in domeniul instalatiilor electrice trebuie sa fie atestate de catre SC Electrica SA conform metologiei expuse in instructiunile aprobate cu Decizia S.C. Electrica S.A. nr. 1150 din 23.10.2002.

  Instruciunile se refera numai furnizorii ale cror servicii sau livrri de produse se vor utiliza sau achiziiona pentru reelele electrice i instalaiile tehnologice de distribuie i furnizare a energiei electrice, precum i pentru activiti sau construcii conexe acestora.

  Pentru furnizorii care i asum calitatea de antreprenor general sau de furnizor general i sunt acceptai de S.C. Electrica S.A. i filialele/sucursalele sale, este obligatoriu ca i principalii lor subcontractani s fie furnizori acceptai de ctre S.C. Electrica S.A. i filialele/sucursalele sale.

  Atestarea agenilor economici si obtinerea de catre acestia a autorizatiei de comercializare a produselor se face pentru urmtoarele domenii:

  - execuia, repararea sau modernizarea de branamente aeriene i/sau subterane de 0,4 kV ;

  - proiectarea i/sau execuia, repararea sau modernizarea de LEA i/sau LES de joasa tensiune;

  - execuia, repararea sau modernizarea de reele electrice, staii i posturi electrice de transformare la tensiuni de 0,4 20 kV;

  - execuia, repararea sau modernizarea de reele electrice, staii i posturi electrice de transformare la tensiuni de 0,4 110 kV;

  - proiectarea de reele electrice, staii i posturi de transformare la tensiuni de 0,4 20 kV;

  - proiectarea de reele electrice, staii i posturi de transformare la tensiuni de 0,4 110 kV;

  - curirea/defriarea vegetaiei pe traseele LEA 0,4 110 kV - vopsirea stlpilor metalici i a elementelor metalice din instalaii

 • electrice de 0,4 110 kV.

  Conditia esentiala pentru autorizare este ca in componenta personalului detinut de agentul economic sa existe electricieni autorizati pentru domeniul solicitat.

  Pentru toti furnizorii, pe langa autorizarea personalului, se solicita: - s aib un sistem al calitii certificat1 sau n curs de certificare

  de ctre un organism de certificare acreditat de ctre Asociaia Reelei Naionale de Acreditare din Romnia (RENAR) sau ( pentru persoane juridice straine) de ctre un membru EA (European Co-operation for Accreditation)

  - sistemul calitii, capabilitatea tehnico-profesional i capabilitatea financiar s corespund exigenelor S.C. Electrica S.A., urmare constatrii prin audit extern (de secund parte), efectuat, la ofertantul respectiv, de ctre S.C. Electrica S.A., o filial sau o sucursal a sa;

  - s obin autorizaie de comercializare, emis de S.C. Electrica S.A., pentru produsele sau grupele de produse oferite.

  Verificarea tehnic de calitate a proiectelor se face de ctre verificatori de proiecte atestati conform Legii 10/1995.

  Urmrirea modului de execuie a lucrrilor de construcii-montaj, n vederea respectrii proiectelor i normelor de calitate impuse, se va face de ctre beneficiar, prin responsabilul tehnic cu execuia (atestat MLPAT).

  Am prezentat in Anexa XII cerintele in vigoare pentru atestarea firmelor in domeniul execuiei, reparrii sau modernizrii de branamente aeriene i subterane cu tensiunea de 0,4 kV.

  4.2.2.3 Autorizarea ISCIR

  Inspecia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalaiilor de Ridicat (in continuare ISCIR) este organismul de specialitate, cu personalitate juridica, din subordinea Ministerului Industriei si Resurselor, care are ca obiect principal de activitate, asigurarea in numele statului, a protectiei utilizatorilor si sigurantei in functionare pentru instalatiile si aparatele in categoria carora se integreaza si aparatele consumatoare de combustibili gazoi.

  1 * Se excepteaz de la aceast cerin (certificarea de terta parte) furnizorii de servicii din domeniul execuiei,

  reparrii sau modernizrii de branamente aeriene i/sau subterane pentru tensiuni de 0,4 kV;

 • Autorizarile ISCIR sunt diverse, dar importante pentru inginerul cu profil de instalatii pentru constructii sunt urmatoarele:

  - pentru proiectarea, construirea si siguranta in functionare a cazanelor si recipientelor sub presiune (aceasta autorizare priveste producatorii de asemenea aparate si fac obiectul prescriptiilor din caietele ISCIR C1, C30, C31, C37, C38 si C4);

  - pentru proiectarea, montarea, repararea, exploatarea si verificarea conductelor de abur cu presiunea mai mare de 0,7 bar si a celor de apa fierbinte ( fac obiectul prescriptiilor din caietul C15);

  - pentru montarea, instalarea, punerea in functiune, exploatarea, verificarea tehnica periodica, repararea, service-ul, garantia si siguranta in exploatare a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi (fac obiectul Prescripiei Tehnice PT A1-2002 din 22 august 2002, Cerine tehnice privind utilizarea aparatelor consumatoare de combustibili gazoi" emis de Ministerul Industriilor i Resurselor)

  Detaliem mai jos autorizarea ISCIR pentru montarea/instalarea, punerea in functiune, exploatarea, verificarea tehnica periodica, repararea, service-ul, garantia si siguranta in exploatare a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi conform prevederilor Prescripiei Tehnice PT A1-2002 din 22 august 2002, Cerine tehnice privind utilizarea aparatelor consumatoare de combustibili gazoi" emis de Ministerul Industriilor i Resurselor.

  Obiective i prevederi generale

  Pentru o mai mare siguranta in executia si exploatarea lucrarilor legate de alimentarea cu gaze naturale combustibile a aparatelor care utilizeaza acest combustibil ISCIR introduce urmatoarele cerinte:

  - autorizarea pentru funcionare a aparatelor consumatoare de combustibili gazoi se face la prima punere n funciune i periodic cel puin o dat la 2 ani;

  - furnizarea combustibilului gazos se va face numai la aparatele consumatoare de combustibili gazoi care ndeplinesc condiiile de funcionare n sigurana i care au verificarea tehnica periodic efectuat, conform prevederilor prezentei prescripii tehnice;

  - furnizorul de combustibil gazos va sista livrarea combustibilului la utilizatorul final care nu face dovada ndeplinirii condiiilor cuprinse n aceast prescripie tehnic privind funcionarea n condiii de sigurana a aparatului pe care l deine;

  - utilizatorul final are obligaia s supun aparatele unor verificri tehnice periodice cel puin o data la 2 ani din momentul ncetrii garaniei asigurate de vnztor;

 • - aparatele instalate i puse n funciune la utilizatorii finali din Romnia vor fi nregistrate, luate n eviden i supuse verificrilor tehnice iniiale (la prima punere n funciune) i verificrilor tehnice periodice de ctre ISCIR direct sau prin intermediul prestatorilor de specialitate autorizai de ISCIR i mputernicii n acest scop;

  - prestatorii de specialitate autorizai de ISCIR pentru punere n funciune, service, reparare i pentru efectuarea verificrilor tehnice periodice trebuie s fac dovada cunotinelor tehnice i de specialitate.

  Autorizarea agentilor economici

  Orice agent economic/prestator de specialitate, nregistrat n registrul comerului i avnd n statut ca obiect de activitate (specificat prin codul CAEN corespunztor) una sau mai multe activiti asociate montrii/instalrii, punerii n funciune, service-ului i verificrii tehnice periodice a aparatelor consumatoare de combustibili gazoi, poate solicita autorizarea din partea ISCIR daca:

  - este specializat n domeniul respectiv i poate atesta dovezile de capabilitate tehnica n acest sens;

  - i desfoar activitile pentru care solicit autorizarea din partea ISCIR n regim de asigurare a calitii i garantare a siguranei n funcionare pentru aparatele consumatoare de combustibili gazoi;

  - cunoate i respecta n derularea activitilor desfurate prevederile prescripiilor tehnice - Colecia ISCIR aplicabile;

  - deine prescripiile tehnice aplicabile n domeniul pentru care solicit autorizarea;

  - cunoate cerinele eseniale cuprinse n Hotrrea Guvernului nr. 761/2001 i deine standardele specifice aplicabile domeniului pentru care solicit autorizarea din partea ISCIR;

  - deine documentaiile tehnice specifice n limba romana (documentaiile tehnice de identificare a aparatelor i manualele de service redactate sau traduse n limba romana) pentru toate tipurile de aparate la care execut lucrrile pentru care solicit autorizarea;

  - dispune de mijloacele tehnico-materiale proprii adecvate, personal propriu calificat i specializat n domeniu pentru execuie, personal tehnic propriu cu pregtire tehnic superioar, investit cu responsabilitile de supraveghere tehnic i de avizare a conformitii lucrrilor efectuate, care poate fi propus pentru nominalizare n autorizaia solicitat;

  - deine proceduri proprii referitoare la lucrrile pe care le execut n regim de asigurare a calitii si a siguranei n funcionare;

  - deine, dup caz, atestat de specializare de la productor; - nainteaz la ISCIR un dosar de solicitare a autorizrii.

  Eliberarea autorizaiei

 • Dup analizarea dosarului, n cazul n care se constat ndeplinirea tuturor condiiilor (vezi si Anexa XIII), agentul economic va susine un examen organizat de departamentul ISCIR-INSPECT, care se va desfura n doua etape:

  - proba de evaluare a cunotinelor teoretice ale personalului tehnic propus pentru autorizare, prin lucrri scrise i interviuri;

  - proba practica.

  n cazul promovrii examenului ISCIR-INSPECT va elibera acestuia o autorizaie n care se va preciza domeniul de activitate, iar termenul de valabilitate a autorizaiei va fi de 2 ani.

  4.3 Selecia proiectantului

  Selecia proiectantului este realizata de investitor. Indiferent de tipul investitorului selecia are la baz criterii de calificare minimale care se refer la capacitatea tehnic i cea financiar, dup care sunt analizate propunerile tehnice ale proiectantului i preul lucrrilor de proiectare.

  Selectia poate fi organizata in patru forme: - licitatia publica (cu publicitate pentru intentia de achizitie); - selectia de oferte (cu publicitate si/sau invitatii catre ofertantii

  doriti); - negocierea directa (cu invitatii catre ofertantul sau ofertantii

  doriti); - atribuirea directa ( si in acest caz exista o selectie dar are la baza

  criterii care au dus catre un singur ofertant).

  Atunci cnd investitorul este o autoritate public, direct sau indirect (adic se utilizeaz intr-o forma sau alta bani publici), procesul de achiziie a lucrrilor de proiectare este reglementat prin prevederi cu caracter obligatoriu. In prezent acestea sunt cuprinse n Ordonana de urgent a Guvernului nr. 60/2001 privind achiziiile publice, n Hotrrea Guvernului nr. 461/2001 pentru aprobarea normelor de aplicare a Ordonanei de urgent a Guvernului nr. 60/2001 i n Ordinul comun al Ministerului Finanelor Publice i al Ministerului Lucrrilor Publice Transporturilor i Locuinei nr.1013 si 873 din 2001 pentru achiziia public de servicii.

  In aceste reglementari sunt prezentate reguli stricte privind ntreg procesul de achiziie ncepnd cu anunarea inteniei de achizitie a lucrarilor de proiectare, cu documentele care trebuie puse la dispoziia ofertanilor, pan la procedura de analiz a ofertelor i atribuirea contractului de proiectare (pentru care se indica un contract tip).

 • Oferta de proiectare se face ca rspuns la Documentaia de selecie pe care investitorul o pune la dispoziia ofertanilor. Oferta trebuie s respecte cu strictee att coninutul ct i forma indicata de investitor n Documentaia de selecie.

  Documentatia de selectie a proiectantului contine, de regula, urmatoarele capitole:

  - descrierea generala a investitiei, a obiectivului sau a lucrarilor ce urmeaza a fi realizate;

  - tema de proiectare; - documente solicitate pentru demonstrarea capabilitatii tehnice si

  financiare; - reguli legate de forma in care va fi prezentata oferta; - reguli legate de ierahizarea ofertelor si atribuirea contractului; - proiectul de contract de proiectare.

  Prin Documentaia de selecie investitorul solicita, de regula, prezentarea ofertelor n trei seciuni distincte (la cele destinate seleciilor pentru achiziii publice pstrnd prin forma lor i prin regulile de deschidere a acestora confidenialitatea ofertantului pn dup atribuirea punctelor la capitolele tehnic i financiar): oferta sau propunerea tehnica, oferta sau propunerea financiara i capabilitatea ofertantului.

  n seciunea destinata propunerii tehnice ofertantul trebuie s propun investitorului soluii tehnice care:

  - acopera toate solicitrile din tema de proiectare; - duc la economii de energie i resurse; - respectarea normelor specifice domeniului - protejeaza sanatatea oamenilor si a mediului; - asigura dezvoltarea durabila.

  n seciunea financiar a ofertei, ofertantul anuna preul pentru care este dispus s realizeze lucrrile de proiectare.

  n seciunea destinata capabilitii ofertantul trebuie s demonstreze investitorului att capabilitatea sa tehnic ct i cea financiar. Pentru demonstrarea capabilitii tehnice ofertantul trebuie s prezinte dovezi (n forma solicitat de investitor) c are experien i dotarea cu personal calificat i echipamente necesare execuiei lucrrilor. n ce privete capabilitatea financiar aceasta se refer la o serie de documente (certificat de onorabilitate de la Camera de Comer i Industrie, Certificate de plata a impozitelor ctre stat i autoritile publice locale, etc.) care trebuie s conving investitorul c ofertantul poate derula financiar ntreaga lucrare fr a ajunge n situaii de blocaj financiar.

  Odat cu depunerea efertei trebuie depusa (daca s-a solicitat in Documentatia de selectie) i garania de participare la licitaie care este o suma ce se returneaz ofertanilor care nu au ctigat selecia, dar care poate fi pierdut de

 • ofertantul ctigtor, dac dup adjudecare, din cauze care l privesc, nu semneaz contractul de proiectare.

  Dupa eliminarea ofertelor care nu au indeplinit conditiile de capabilitate se trece la ierarhizarea acestora dup regula explicitat n documentaia de selecie, de obicei oferindu-se o pondere mai mare ofertei tehnice (circa 70% din total) i unul mai mic ofertei financiare.

  4.4. Contractul de proiectare, tema de proiectare i tarifarea lucrrilor de proiectare

  Contractul de proiectare este legatura juridica intre proiectant si beneficiarul lucrarilor de proiectare care face posibila responsabilizarea partilor in legatura cu obligatiile asumate. In anexa acestuia de obicei este prezentata tema de proiectare si tarifarea lucrarilor de proiectare care prezinta detaliat fundamentarea si defalcarea tarifelor pe faze si categorii de lucrari de proiectare.

  4.4.1 Contractul de proiectare i tema de proiectare

  Forma reglementata, in vigoare la data elaborarii prezentei lucrari, pentru contracte de proiectare care au regimul achizitiilor publice se gaseste in anexa la Ordinul comun al Ministerului Finanelor Publice i al Ministerului Lucrrilor Publice Transporturilor i Locuine numerele 1013 i 873 din 2001 pentru achiziia publica de servicii si este prezentat in Anexa IV.

  Pentru contracte de proiectare care nu se refera la achizitii publice recomandam aceiasi forma de contract, intrucat este apropiata de forma contractelor recomandate de FIDIC (Federation Internationale des Ingenieurs-Conseils), recunoscute in intrega Comunitate Europeana.

  Anexele contractului de proiectare sunt de regula tema de proiectare, tarifarea lucrarilor de proiectare si, in cazul achizitiilor publice, intrega oferta care a stat la baza selectiei.

  Contractul i reglementrile obligatorii specifice domeniului de proiectare guverneaz activitatea proiectantului pana la sfritul perioadei de responsabilitate a acestuia.

 • Tema de proiectare, din Documentaia de selecie, completata cu precizri ale parilor dup incheierea procesului de selecie, este documentul n care investitorul i proiectantul selectat stabilesc n termeni precii:

  - datele de identificare ale investiiei (de exemplu Sistem de alimentare cu energie termic n regim centralizat cu cogenerare) ale obiectivelor (de exemplu centrala de cogenerare numrul 2 ) i obiectelor acesteia (de exemplu staia de tratare a apei brute);

  - exigentele care rezulta din ncadrarea n planul urbanistic sau de amenajare a teritoriului, n baza certificatului de urbanism;

  - date privitoare la amplasament, zona seismic, zona climatic, elemente geotehnice, hidrogeologie, topometrie i de nivelment (nsoite de planuri de situaii explicite);

  - servituti i date tehnologice strict necesare pentru dimensionarea obiectelor lucrrii;

  - informaii privind posibilitile de asigurare a utilitilor. - parametrii i valori de intrare (inclusiv materiale i utilaje solicitate

  expres de ctre beneficiar); - solutiile tehnice care vor fi aplicate si standardele sau metodele de

  dimensionare de referinta; - rezultate (valori de referina) ateptate de beneficiar n urma finalizrii

  lucrrilor proiectate; - documente care vor fi puse la dispoziia proiectantului i care formeaz

  baza de date primare pentru acesta (se noteaz i data la care vor fi puse la dispoziie);

  - firmele sau persoanele cu care trebuie s existe corelri pe parcursul executrii proiectului;

  - persoana mputernicita de beneficiar pentru a solicita modificri ale temei de proiectare.

  In Anexa VI prezentam un coninut cadru pentru tema de proiectare care desigur trebuie adaptat la condiiile specifice lucrrilor de proiectare.

  4.4.2 Tarifarea lucrrilor de proiectare

  n tarifarea lucrrilor de proiectare recomandam respectarea Ordinul MLPAT nr. 11/N din 01.06.2001. Metodologia de calcul a onorariilor i preturilor pentru proiectarea investiiilor i studiilor din domeniul urbanismului i amenajrii teritoriului intrucat, desi prevederile acestei metodologii nu au caracter obligatoriu, sunt singurele repere n activitatea de tarifare. De asemenea aceasta metodologie a fost nsuita i recomandata de mai multe asociaii profesionale.

  Metodologia este organizata n doua seciuni, A si B. n seciunea A sunt prezentate o serie ntreag de consideraii privind relaiile de pia intre proiectani i beneficiari, iar n seciunea B sunt indicate regulile procesului de tarifare pentru diverse domenii.

 • O prima metoda de tarifare a lucrrilor de proiectare este cea bazata pe cote care se aplica valorii de investiie. Sunt prezentate tabele, pe categorii de lucrri de proiectare, n care pe msura creterii valorii investiiei cota de proiectare aferenta, scade. De exemplu, pentru proiectarea centralelor termice este indicata o cota din valoarea investiiei cuprinsa ntre 4,4 i 9 %, funcie de valoarea investiiei.

  A doua categorie de metode de tarifare sunt cele care au la baza unitile CCP (unitate capacitiva de concept pentru proiectare, care include toate cheltuielile aferente unei firme de proiectare). Aceste tarifri se aplica numai la proiecte anterioare proiectelor de investiii (de exemplu la planurile urbanistice).

  Sunt prezentate i metode de tarifare pe baza numrului de ore afectat activitii i a tarifului orar. Aceste metode se recomanda pentru tarifarea lucrarilor de consultanta.

  Metodologia recomandata cuprinde i o serie de elemente de deontologie profesionala care fac legtura ntre inginerii proiectanti sau arhitectii din perioada interbelica i cei din zilele noastre.

  Recomandam utilizarea metodologiei prezentate mai sus ca un ndrumtor important n calculul tarifelor de proiectare, fr de care aceasta activitate i poate pierde din valoare aducand prejudicii importante att inginerilor proiectani i arhitecilor, ct i beneficiarilor sau firmelor de antrepriz generala.

  4.5 Proiecte i documentaii speciale

  n aceasta categorie am inclus proiectele de echiparea edilitara a localitilor si documentatiile pentru avize cu un caracter mai special, necesare proiectelor de investitii.

  Am spus cu un caracter mai special pentru ca uneori aceste documentatii sunt extrem de complexe iar realizarea lor trebuie incredintata unor firme sau persoane atestate sau autorizate. Caracterul special al acestor documentatii rezulta si din specificul lor de a face obiectul unor reglementari cu caracter obligatoriu. In acest sens, cele prezentate mai jos nu fac altceva decat sa atraga atentia inginerilor de instalatii, ca aceste documentatii exista sau trebuie intocmite, ca sunt reglementate si ca in elaborarea proiectelor de investitii trebuie sa se tina seama conditiile pe care aceste documentatii le impun.

  Documentatiile pentru avize descrise mai jos sunt: - studiile pentru Acordul de mediu i autorizaia de mediu; - Scenariul de siguran la foc si documentatiile pentru obtinerea

  Avizului de prevenire i stingere a incendiilor; - documentatiile pentru obtinerea Avizului i autorizaiei de

  gospodrire a apelor;

 • - documentatiile pentru obtinerea Avizului tehnic de racordare la reelele electrice de distribuie.

  Inginerii de instalaii pentru construcii pot realiza, pot colabora pentru realizarea unor asemenea proiecte sau sunt obligai s tin cont de rezultatele lor n ntocmirea proiectelor de investiii (vezi subcapitolul 4.6).

  4.5.1 Proiecte de echipare edilitara a localitilor

  Proiectele de echipare edilitar a localitilor sunt proiecte anterioare proiectelor de investiii, ele oferind cadrul necesar pentru realizarea acestora. Aceste proiecte conin elemente strategice privind dezvoltarea teritoriului national sau al unei unei zone din acesta pornind de la principii politice acceptate de cetateni, de regula prin reprezentantii lor alesi.

  Functie de zona pentru care se realizeaza proiectul acesta poate fi: - Plan de Amenajare al Teritoriului Naional ( PATN); - Plan de Amenajare al Teritoriului Judeului ( PATJ ); - Plan Urbanistic General ( PUG ); - Plan Urnanistic Zonal (PUZ); - Plan Urbanistic de Detaliu (PUD).

  PUG-ul, PUZ-ul si PUD-ul se refera la teritoriul unei localitati, la zone din acesta sau la pozitia unui obiectiv si a vecinatatilor acestuia.

  Realizarea unor asemenea proiecte revine unor colective interdisciplinare (arhiteci, ingineri constructori, sociologi, medici specializai n igien, economiti, etc.) din care pot face parte i ingineri de instalaii pentru construcii.

  Pentru sectiuni ale proiectelor care au un impact major asupra populatiei ce ocupa zona respectiva, consultarea acesteia, prin referendum, este obligatorie.

  Echiparea edilitara este ansamblul format din construcii , instalaii i amenajri care asigur n teritoriul localitilor funcionarea permanenta a tuturor construciilor i amenajrilor, indiferent de poziia acestora fata de sursele de apa, energie, trasee majore de transport rutier, feroviar, aerian sau naval, cu respectarea proteciei mediului ambiant (Conform "Ghid pentru elaborarea i aprobarea regulamentelor locale de urbanism" MLPAT martie 2000).

  Sistemele care asigur echiparea edilitara sunt cele de: - gospodrirea apelor; - alimentare cu apa; - canalizare i staii de epurare; - alimentare cu energie electrica; - telefonie i televiziune prin cablu; - alimentare cu energie termica;

 • - alimentare cu gaze naturale; - sortarea, colectarea, depozitarea i valorificarea deeurilor.

  PATN, PATJ si PUG sunt lucrri care conin studii de specialitate pentru echiparea cu utiliti a localitilor urbane.

  PUG (cu un coninut cadru reglementat prin Ghid privind metodologia de elaborare i coninutul cadru al Planului Urbanistic General indicativ GP038/99) asigura soluii strategice pentru modernizarea i dezvoltarea echiprii edilitare, fundamenteaz investiiile de utilitate publica, direcioneaz dezvoltarea localitii (din punct de vedere al amenajrii teritoriului) i enun prioritile n acest domeniu.

  PUG i RLU (regulamentul local de urbanism) sunt acte de autoritate ale administraiei publice locale iar nerespectarea lor se sanctioneaza.

  n cadrul PUG studiile privind echiparea edilitar trebuie s aib un coninut cadru de tipul:

  - stabilirea obiectivelor int pentru echiparea edilitar; - analiza critic a stadiului echiprii edilitare; - studiu privind cererea consumatorilor i tendinele acesteia; - scenarii pentru atingerea obiectivelor; - analiza scenariilor prin prisma planurilor de dezvoltare a

  localitii; - consultarea populaiei; - clasarea financiara a soluiilor tehnice prevzute n scenarii.

  Toate proiectele de investiii trebuie s se supun regulilor din planurile urbanistice i din regulamentele de aplicare ale acestora. Responsabile pentru aceasta sunt autoritile publice locale care elibereaz certificatul de urbanism i autorizaia de construire. Autoritile publice locale controleaz n teritoriul de competenta aplicarea acestor reguli prin inspectori ai departamentelor de urbanism i amenajarea teritoriului.

  4.5.2 Certificatul de urbanism si autorizatia de construire

  Regimul acestor acte ale autoritatii publice locale este reglementat. Reglementarea actuala este cuprinsa in Legea 50 din 1991 modificata si completata.

  4.5.2.1 Certificatul de urbanism

  Certificatul de urbanism este actul emis de autoritatea publica competenta (cea care detine competenta asupra teritoriului in care este cuprins amplasamentul propus de investitor pentru realizarea investitiei) , la solicitarea investitorului, prin care acesta este informat asupra:

 • - regimului juridic, economic si tehnic al terenurilor si constructiilor existente la data solicitrii n conformitate cu prevederile planurilor urbanistice si ale regulamentelor aferente acestora ori ale planurilor de amenajare a teritoriului, dup caz, avizate si aprobate potrivit legii;

  - cerintelor urbanistice care urmeaz s fie ndeplinite de noua investitie n functie de specificul amplasamentului;

  - avizelor si acordurilor legale, necesare pentru obtinerea autorizatiei de constructie.

  n vederea eliberrii certificatului de urbanism solicitantul orice persoan fizic sau juridic interesat se va adresa autorittilor competente cu o cerere care va cuprinde att elementele de identificare a imobilului (plan de situatie) pentru care se solicit certificatul de urbanism, ct si elementele care definesc scopul solicitrii (prima parte a datelor tehnice din studiul de prefezabilitate) .

  Certificatul de urbanism se emite si n vederea concesionrii de terenuri, a adjudecrii prin licitatie a proiectrii lucrrilor publice n faza de studiu de fezabilitate, precum si pentru cereri n justitie si operatiuni notariale privind circulatia imobiliar.

  Certificatul de urbanism nu confer solicitantului dreptul de a executa lucrri de constructii.

  4.5.2.2 Autorizatia de construire sau de desfintare

  Autorizaia de construire constituie actul de autoritate al administraiei publice locale pe baza cruia se asigur aplicarea msurilor prevzute de lege, referitoare la amplasarea, proiectarea, executarea i funcionarea construciilor.

  Autorizaia de construire se emite n temeiul i cu respectarea prevederilor documentaiilor de urbanism i de amenajare a teritoriului in vigoare.

  Executarea lucrrilor de construcii este permis numai pe baza unei autorizaii de construire sau de desfiinare. Autorizaia de construire sau de desfiinare se emite numai la solicitarea deintorului titlului de proprietate asupra imobilului (teren sau construcie) la care se refera cererea de autorizare (si in lipsa oricarui litigiu privind proprietatea asupra imobilului).

  Autorizaia de construire se elibereaz pentru urmatoarele tipuri de lucrri: - lucrri de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere,

  schimbare de destinaie sau de reparare a construciilor de orice fel, precum i a instalaiilor aferente acestora (exista si excepii in reglementrile in vigoare);

 • - lucrri de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum i orice alte lucrri, indiferent de valoarea lor, care urmeaz s fie efectuate la construcii reprezentnd monumente istorice, inclusiv la cele din zonele lor de protecie, stabilite potrivit legii;

  - lucrri de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare i reabilitare, privind ci de comunicaie, reele i dotri tehnico-edilitare, noi capaciti de producere, de transport, de distribuie a energiei electrice i/sau termice, precum i de reabilitare i de retehnologizare a celor existente;

  - mprejmuiri i mobilier urban, amenajri de spaii verzi, parcuri, piee i alte lucrri de amenajare a spaiilor publice;

  - lucrri de foraje i excavri necesare n vederea efecturii studiilor geotehnice, prospeciunilor geologice, exploatrilor de cariere, balastiere, sonde de gaze i petrol, precum i alte exploatri;

  - lucrri, amenajri i construcii cu caracter provizoriu necesare n vederea organizrii execuiei lucrrilor de baz, dac nu au fost autorizate o dat cu acestea;

  - organizarea de tabere de corturi, csue sau de rulote; - lucrri de construcii cu caracter provizoriu (chiocuri, tonete, cabine, spaii de

  expunere situate pe cile i spaiile publice, corpuri i panouri de afiaj, firme i reclame, precum i anexele gospodreti ale exploataiilor agricole situate n extravilan);

  - cimitire noi i extinderi.

  Se pot executa fr autorizaie de construire lucrri care nu modific structura de rezisten, caracteristicile iniiale ale construciilor i ale instalaiilor aferente sau aspectul arhitectural al acestora, dupa cum urmeaza: - reparaii la mprejmuiri, acoperiuri, nvelitori sau terase, atunci cnd nu se

  schimb forma acestora i materialele din care sunt executate; - reparaii i nlocuiri de tmplrie interioar i exterioar, dac se pstreaz

  forma, dimensiunile golurilor i tmplriei; - reparaii i nlocuiri de sobe de nclzit; - zugrveli i vopsitorii interioare; - zugrveli i vopsitorii exterioare, dac nu se modific elementele de faad i

  culorile cldirilor situate pe arterele principale de circulaie; - reparaii la instalaiile interioare, la branamentele i racordurile exterioare, de

  orice fel, aferente construciilor, n limitele proprietii, precum i montarea aparatelor individuale de climatizare i/sau de contorizare a consumurilor de utiliti;

  - reparaii i nlocuiri la pardoseli; - reparaii i nlocuiri la finisaje interioare i exterioare tencuieli, placaje, altele

  asemenea la trotuare, la ziduri de sprijin i la scri de acces, fr modificarea calitii i a aspectului elementelor constructive;

  - lucrri de ntreinere la cile de comunicaie i la instalaiile aferente;

 • - lucrri de investigare, cercetare i expertizare la construciile cu avizul Ministerului Culturii i Cultelor i al autoritii administraiei publice judeene sau locale, dup caz;

  - lucrri de foraje i sondaje geotehnice pentru construcii de importan normal sau redus, situate n afara zonelor de protecie instituite pentru zcminte acvifere;

  - lucrri de construcii funerare subterane i supraterane, cu avizul administraiei cimitirului.

  Autorizaia de construire se emite n cel mult 30 de zile de la data nregistrrii cererii, pe baza documentaiei depuse la autoritile competente, care va cuprinde: - certificatul de urbanism; - dovada de proprietate asupra terenului si/sau construciilor; - proiectul pentru autorizarea executrii lucrrilor de construii; - avizele si acordurile legale necesare, stabilite prin certificatul de urbanism; - dovada privind achitarea taxelor legale.

  Proiectul pentru autorizarea executrii lucrrilor de construcii este extras din proiectul tehnic si se elaboreaz n conformitate cu coninutul-cadru prevzut n anexa nr. 1, n concordan cu cerinele certificatului de urbanism, cu coninutul avizelor si al acordurilor cerute prin acesta, si se ntocmeste, se semneaz si se verific, potrivit legii.

  n situaia depunerii unei documentaii tehnice incomplete, aceasta se restituie solicitantului n termen de 5 zile de la data nregistrrii, cu menionarea n scris a elementelor necesare n vederea completrii acesteia.

  Autoritatea emitent a autorizaiei de construire stabilete o perioad de valabilitate de cel mult 12 luni de la data emiterii, interval n care solicitantul este obligat s nceap lucrrile care se vor derula conform esalonarii propuse de proiectant, acceptate de beneficiar si de executant in contractul de antrepriza.

  n cazul n care lucrrile de construcii nu au fost ncepute ori nu au fost executate integral la termenul stabilit, investitorul poate solicita autoritii emitente prelungirea valabilitii autorizaiei pentru o perioad nu mai mare de 12 luni.

  Nenceperea lucrrilor ori nefinalizarea acestora n termenele stabilite conduce la pierderea valabilittii autorizaiei, fiind necesar emiterea unei noi autorizaii de construire. n situaia n care caracteristicile nu se schimb fa de autorizaia iniial, se va putea emite o nou autorizaie de construire, fr a fi necesar un nou certificat de urbanism.

  Investitorul are obligaia s anune in scris autoritatea emitent a autorizaiei de construire, precum i inspectoratul teritorial n construcii asupra datei la

 • care vor ncepe lucrrile autorizate. n caz contrar, dac constatarea faptei de ncepere a lucrrilor fr ntiinare s-a fcut n termenul de valabilitate a autorizaiei, data nceperii lucrrilor se consider ca fiind ziua urmtoare datei de emitere a autorizaiei.

  Autorizaia de construire pentru lucrrile de intervenie de prim necesitate n cazuri de avarii, accidente tehnice, calamiti ori alte evenimente cu caracter excepional, se emite imediat de ctre autoritatea administraiei publice abilitat, conform legii, urmnd ca documentaia legal necesar s fie definitivat pe parcursul sau la ncheierea executrii lucrrilor, cu respectarea avizelor legale.

  Demolarea, dezafectarea ori dezmembrarea parial sau total a construciilor i instalaiilor aferente, precum i a oricror amenajri se face numai pe baza autorizaiei de desfiinare obinute n prealabil.

  Autorizaia de desfiinare se emite n acelea i condiii ca i autorizaia de construire, n conformitate cu prevederile planurilor urbanistice i ale regulamentelor aferente acestora.

  4.5.3 Acordul i autorizaia de mediu

  Acordul de mediu i autorizaia de mediu

  Procedura de solicitare i de obinere a autorizaie i acordului de mediu pentru proiectele cu impact semnificativ asupra mediului nconjurtor este reglementata, cea actuala fiind descrisa n Ordinul 860 din 2002 al Ministerului Apelor i Proteciei Mediului (in vigoare la data elaborarii prezentei lucrari).

  Pentru proiectele care se supun evalurii impactului asupra mediului, autoritile publice pentru protecia mediului emit, dup caz, acord de mediu sau acord integrat de mediu.

  Pentru proiectele de investiii aferente activitilor care nu sunt supuse evalurii impactului asupra mediului, autoritile publice pentru protecia mediului aplic proceduri simplificate de avizare de mediu n vederea obinerii acordului unic pentru aceste activiti, emindu-se doar autorizaie de mediu, cu excepia activitilor de import-export aflate sub incidena unor convenii internaionale la care Romnia este parte, precizate ca atare n procedurile specifice.

  Dac pentru obinerea acordului de mediu se solicit bilanuri de mediu sau studii de evaluare a impactului de mediu, pentru ntocmirea acestor documentaii, daca ele fac obiectul contractului de proiectare, firma de proiectare trebuie autorizat de ministerul Apelor i Mediului.

 • Activitile i instalaiile cu impact asupra mediului, precum i proiectele de investiii noi sau modificarea celor existente, inclusiv pentru proiecte de dezafectare, aferente unor astfel de activiti i instalaii, sunt ncadrate dup impactul acestora asupra mediului potrivit Hotrrii Guvernului nr. 918/2002 privind procedura-cadru de evaluare a impactului asupra mediului.

  Astfel, conform HG 918/2002, din punct de vedere al impactului asupra mediului proiectele noi de investiii (vezi si 4.6) precum i activitile i instalaiile existente se mpart n:

  - activiti cu impact nesemnificativ ; - activiti cu impact redus; - activiti i instalaii cu impact semnificativ;

  Activitile cu impact nesemnificativ asupra mediului sunt activiti rezideniale, din gospodrii individuale sau dependine ale acestora, destinate exclusiv satisfacerii necesitailor locuinei i gospodriei proprii i care nu sunt amplasate n zone cu regim special de protecie, precum i acele activiti pentru care, conform prevederilor legale n vigoare privind autorizarea prin Biroul unic, nu se emit autorizaii de mediu. Pentru acest tip de activiti, inclusiv proiecte de investiii noi i modificarea celor existente aferente acestora, nu se emite acord de mediu.

  Activitile cu impact redus asupra mediului sunt: - cele menionate n anexa nr. I.2 (din Hotrrea Guvernului nr.

  918/2002); - cele pentru care n urma parcurgerii etapei de ncadrare, s-a

  stabilit c nu se supun procedurii de evaluare a impactului asupra mediului;

  - alte activiti supuse prevederilor legale n vigoare privind autorizarea prin Biroul unic, care nu sunt supuse procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.

  Pentru aceste activiti se emit doar autorizaii de mediu, iar proiectele aferente acestor activiti, care vizeaz investiii noi sau modificarea celor existente, inclusiv prin dezafectarea acestora, sunt supuse unei proceduri simplificate de avizare de mediu.

  Activitile considerate cu impact semnificativ asupra mediului sunt menionate n anexa nr. I.1 (din Hotrrea Guvernului nr. 918/2002), in aceiasi categorie se incadreaza si cele menionate n anexa nr. I.2 (din Hotrrea Guvernului nr. 918/2002) daca n urma parcurgerii etapei de ncadrare rezulta ca trebuie supuse procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.

  Pentru proiectele de investiii noi sau modificarea substanial a celor existente, inclusiv pentru proiectele de dezafectare, aferente acestor activiti, se

 • emit acorduri de mediu sau, dup caz, acorduri integrate de mediu. Documentaia depus pentru obinerea acordului de mediu va sta la baza emiterii autorizaiei sau autorizaiei integrate de mediu, nainte de punerea n funciune a obiectivului.

  Coninutul cadru pentru memoriul tehnic necesar emiterii acordului de mediu sau acordului integrat de mediu

  Documentaia care trebuie ntocmit de proiectant n acest caz este destul de complex, iar procedura actual este cuprins n anexa II.2 la Ordinul 860 din 2002 a Ministerului Apelor i Mediului sub forma unui Normativ de coninut pentru memoriul tehnic necesar emiterii acordului de mediu sau acordului integrat de mediu. Coninutul cuprinde ase capitole i se refer la:

  - date generale despre proiectul de investiii (denumire, amplasament, proiectant, beneficiar, valoarea estimativ a lucrrilor i perioada de execuie propus);

  - date specifice proiectului (oportunitatea investiiei i descrierea proiectului);

  - surse de poluani i protecia factorilor de mediu (protecia calitii apelor, aerului, mpotriva zgomotului i vibraiilor, mpotriva radiaiilor, a solului i a subsolului, ecosistemelor terestre i acvatice, a aezrilor umane i a obiectivelor de interes public, gospodrirea deeurilor generate pe amplasament, gospodrirea substanelor toxice i periculoase);

  - lucrri de refacere i restaurare a amplasamentului; - prevederi pentru monitorizarea mediului; - anexe i piese desenate (plan de ncadrare n zon, schemele flux

  pentru procesul tehnologic i pentru procesele de reinere ale poluanilor).

  4.5.4 Avizul de prevenire i stingere a incendiilor

  Toate proiectele de constructii si instalatii pentru constructii trebuie s respecte prescripiile specifice din P 118, Norme tehnice de proiectare i realizare a construciilor, privind protecia la aciunea focului i Norme generale de protecie mpotriva incendiilor la proiectarea i realizarea construciilor i instalaiilor.

  Pentru obinerea acestui aviz trebuie prezentat o documentaie cu coninut reglementat. Procedura actual i coninutul cadru reglementat se gsesc n Ordinul Ministerului de Interne nr. 791 din 1998.

  Avizele de prevenire i stingere a incendiilor (P.S.I.) sunt actele emise, n baza legii, de ctre brigzile i grupurile de pompieri militari, dup verificarea de conformitate cu prevederile reglementrilor tehnice n vigoare a msurilor de prevenire i stingere a incendiilor, adoptate n documentaiile tehnice de

 • proiectare, pentru ndeplinirea cerinei de calitate - sigurana la foc - a construciilor i pentru satisfacerea exigenelor utilizatorilor i ale colectivitilor.

  Autorizaiile de prevenire i stingere a incendiilor (P.S.I.) sunt actele emise, n baza legii, de ctre brigzile i grupurile de pompieri militari, prin care se certific, n urma verificrii n teren, realizarea msurilor de prevenire i stingere a incendiilor, cuprinse n documentaiile tehnice de execuie a construciilor, instalaiilor tehnologice i ale altor amenajri, pentru ndeplinirea cerinei de calitate - sigurana la foc - a construciilor i pentru satisfacerea exigenelor utilizatorilor.

  Avizele i autorizaiile P.S.I. se solicit n scris de ctre persoane fizice sau juridice, direct sau prin reprezentani legali, la brigzile sau grupurile de pompieri militari n a cror zon de competen sunt amplasate sau n care urmeaz s fie realizate construciile, instalaiile tehnologice sau amenajrile respective.

  Pentru soluionarea cererilor de avizare sau autorizare privind prevenirea i stingerea incendiilor se vor primi numai documentaii tehnice elaborate i verificate conform prevederilor legale n vigoare (elaborate conform conditiilor cuprinse in Legea 50/1991 cu modificarile ulterioare si verificate de verificatori autorizati conform Legii 10/1995 pentru exigenta protectie la foc) .

  Dac documentele prezentate sunt incomplete sau nu conin toate datele prevzute n prezentele norme metodologice, n termen de 15 zile de la nregistrarea cererii se vor meniona n opis lipsurile constatate i data aducerii la cunotin solicitantului, cu semntura de confirmare a acestuia n aceste situaii, termenul legal de eliberare a avizului sau a autorizaiei P.S.I. curge de la data completrii documentaiei.

  Termenul maxim de soluionare a cererilor este de 30 de zile de la data nregistrrii acestora. Avizele i autorizaiile P.S.I. se ntocmesc n dou exemplare.

  Coninutul cadru al documentaiei prin care se solicit avizul cuprinde: - memoriu justificativ; - msuri tehnice pe linie PSI; - dotri PSI; - anexe (cererea tip pentru obinerea avizului i documentele

  necesare conform prevederilor Ordinului); - piese desenate (plan de situaie, plan de amplasare a

  utilajelor i scheme funcionale).

  Scenariul de sigurana la foc

  Scenariul de siguran la foc estimeaz, n principal, condiiile tehnice asigurate conform reglementrilor i aciunile ce trebuie ntreprinse n caz de incendiu, fiind

 • structurat potrivit Normelor generale de prevenire i stingere a incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului de interne nr. 775/1998 (reglementarea in vigoare la data elaborarii prezentei lucrari).

  Scenariile de siguran la foc se elaboreaz de ctre proiectani sau persoane calificate i atestate n acest sens, pe baza standardelor ocupaionale (Legile 50/1991 si 453/2001). Scenariile de siguran la foc se pot elabora i de ctre personalul anume desemnat din unitile Corpului Pompierilor Militari.

  Scenariile de siguran la foc se includ n documentaiile tehnice i se pstreaz de ctre utilizatori (investitori, proprietari, beneficiari, administratori etc.) pe toat durata de existen a construciilor, instalaiilor tehnologice i a altor amenajri, actualizndu-se periodic n funcie de modificrile intervenite. Scenariile de siguran la foc i pierd valabilitatea atunci cnd nu mai corespund situaiei pentru care au fost ntocmite.

  Metodologia pentru ntocmirea scenariilor de siguran la foc este reglementat, procedura actual fiind cuprins n Ordinul Ministerului de Interne nr. 84 din 2001 i constituie cadrul orientativ pentru factorii implicai n proiectarea, executarea, exploatarea, verificarea i expertizarea construciilor, instalaiilor i a altor amenajri, precum i pentru stabilirea msurilor compensatorii la lucrrile de amenajri ale construciilor existente, n cazul n care n mod justificat nu pot fi ndeplinite prevederile reglementrilor tehnice n vigoare privind cerina de calitate a siguranei la foc.

  Structura scenariului de siguran la foc

  Structura scenariului de siguran la foc este organizat pe cinci seciuni, dup cum urmeaz:

  - seciunea 1, caracteristicile construciei sau ale instalaiei tehnologice (datele de identificare, destinaia, categoria i clasa de importan stabilit de proiectant, potrivit Regulamentului privind stabilirea categoriei de importan a construciilor, aprobat prin Hotrrea Guvernului nr. 766/1997 i n conformitate cu metodologia specific, particulariti specifice construciei sau instalaiilor tehnologice);

  - seciunea a 2-a, nivelurile criteriilor de performan i timpii de siguran la foc asigurai conform reglementrilor tehnice (riscul de incendiu, rezistena la foc, prentmpinarea propagrii incendiilor, comportarea la foc, stabilitatea la foc, ci de acces, evacuare i intervenie);

  - seciunea a 3-a, echiparea cu mijloace tehnice de prevenire i stingere a incendiilor

  - seciunea a 4-a, condiii specifice pentru asigurarea interveniei n caz de incendiu (sursele de alimentare cu apa, substanele de stingere i rezervele aferente, poziionarea racordurilor de

 • alimentare cu energie electric, gaze i, dup caz, alte utiliti, asigurarea serviciului propriu de pompieri civili, specificndu-se categoria serviciului, dotarea cu mijloace de intervenie i salvare, timpii operativi de intervenie asigurai pentru alarmare i alertare, zonele, ncperile, spaiile n care se gsesc materiale periculoase i pentru care sunt necesare produse de stingere i echipamente speciale precum i tipul echipamentului individual de protecie a personalului);

  - seciunea a 5-a, concluzii i msuri tehnico-organizatorice (se evideniaz unele condiii sau recomandri care trebuie avute n vedere la ntocmirea documentelor de organizare a aprrii mpotriva incendiilor, aferente construciei sau instalaiei tehnologice respective).

  4.5.5 Avizul i autorizaia de gospodrire a apelor

  Solicitarea i emiterea acestor avize i autorizaii este reglementat, iar prevederile actuale sunt cuprinse n Ordinul Ministerului Apelor i Mediului nr. 1141 din 2002.

  Ministerul Apelor i Proteciei Mediului introduce obligaia utilizatorului de ap de a solicita i a obine, la faza de proiectare studiu de fezabilitate, un "Aviz de gospodrire a apelor" ce reglementeaz att regimul lucrrilor ce se construiesc pe ape sau au legtur cu apele, ct i activitile social-economice, cu efecte potenial negative asupra componenei hidraulice a mediului. Punerea n funciune sau exploatarea acestor lucrri se face numai n baza "Autorizaiei de gospodrire a apelor".

  n vederea ncadrrii n mod unitar a lucrrilor ce se propun a fi executate pe ape sau n legtur cu apele, n schema-cadru de amenajare a bazinului hidrografic respectiv, precum i n ansamblul amenajrilor existente sau care se prevd a se realiza n zona de amplasare a obiectivului de investiii, beneficiarul sau titularul de investiie poate solicita Administraiei Naionale "Apele Romne" i direciilor de ape bazinale consultaii tehnice cu privire la: inundabilitatea amplasamentelor, schemele funcionale ale lucrrilor, alegerea soluiilor tehnice, corelarea cu lucrrile de gospodrire a apelor existente sau prevzute, condiiile de evacuare a apelor uzate n receptorii naturali, precum i orice alte aspecte referitoare la gospodrirea apelor.

  Consultana tehnic se poate solicita i la ntocmirea documentaiilor tehnice transmise spre avizare pentru lucrri de investiii de amploare sau lucrri complexe, care necesit un grad de detaliere ridicat. Consultana tehnic se pltete.

  Avizul de gospodrire a apelor se solicit de ctre beneficiarul sau titularul de investiie, la faza de proiectare studiu de fezabilitate pe baza unei documentaii

 • tehnice elaborate conform prevederilor legale (cu referire la continut si la certificarea firmelor care intocmesc documentatia reglementarea in vigoare fiind Ordinul 706/27.07.2001 al Ministerului Apelor si Protectiei Mediului completat si modificat prin Odinul 1100/28.12.2001). El este aviz conform i trebuie respectat ca atare de beneficiar, titularul de investiie, de proiectant i constructor, la aprobarea i execuia investiiei.

  Certificarea firmelor pentru elaborarea de studii, proiecte, n execuie, consultan n domeniul gospodririi apelor i documentaii tehnice pentru obinerea avizelor i a autorizaiilor de gospodrire a apelor se realizeaza pe trei nivele dupa cum urmeaza:

  - nivelul 1 pentru unitile specializate, care pot desfura activitile definite mai sus, indiferent de amploarea i complexitatea tehnic a acestora (pentru valori de investiie estimate la peste 1.000.000 euro, valoare echivalent n lei la cursul oficial al Bncii Naionale a Romniei);

  - nivelul 2 pentru unitile specializate, care pot desfura activitile definite mai sus (pentru valori de investiie estimate ntre 300.000 i 1.000.000 euro, valoare echivalent n lei la cursul oficial al Bncii Naionale a Romniei);

  - nivelul 3 pentru unitile specializate, care pot desfura activitile definite mai sus (pentru valori de investiie estimate sub 300.000 euro, valoare echivalent n lei la cursul oficial al Bncii Naionale a Romniei).

  Trecerea de la un nivel la altul se poate face numai printr-o nou solicitare de certificare.

  Avizul de gospodrire a apelor reprezint actul ce condiioneaz din punct de vedere tehnic i juridic urmatoarele procese:

  - finanarea i execuia obiectivelor noi de investiie ce urmeaz s fie construite pe ape sau care au legtur cu apele de suprafa subterane, inclusiv construciile i instalaiile ce se execut pe litoralul Mrii Negre, pe faleza i pe plaja mrii, precum i pe fundul apelor maritime interioare i al mrii teritoriale;

  - dezvoltarea, modernizarea sau retehnologizarea unor procese tehnologice sau a unor instalaii existente ale utilizatorilor de ap, pentru situaii n care, pn la promovarea lucrrilor propuse, nu au intervenit modificri ale prevederilor avizului de gospodrire a apelor obinut anterior.

  Emitentul avizului de gospodrire a apelor impune condiii pentru: - respectarea limitelor impuse prin actele normative i standarde; - asigurarea conservrii i dezvoltrii resursei de ap; - contorizarea prelevrilor de ap; - asigurarea scurgerii salubre pe cursurile de ap; - evitarea risipei de ap; - asigurarea monitorizarii calitii apelor uzate evacuate;

 • - asigurarea sistemului de alarmare-avertizare a localitilor amplasate n aval de o lucrare de barare, precum i a altor condiii ce conduc la protejarea interesului public n acest domeniu.

  Posesorul avizului de gospodrire a apelor are obligaia s anune n scris direciile de ape bazinale ale Administraiei Naionale "Apele Romne" despre data de ncepere a execuiei lucrrilor, cu 10 zile nainte de aceasta.

  4.5.6 Avizul tehnic de racordare la reelele electrice de distribuie

  Condiiile de racordare sunt reglementate, iar cele in vigoare sunt prevzute n Codul tehnic ale reelelor electrice de distribuie aprobat prin Decizia 101 din 2001 a ANRE i n Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la RED (retele electrice de distributie).

  Scopul Codului este de a promova i impune regulile i cerinele de ordin tehnic minimale pentru o funcionare sigur, stabil i economic a reelelor electrice de distribuie, n beneficiul tuturor utilizatorilor acestora.

  Codul are ca obiective: - stabilirea unui set de reguli i norme n vederea asigurrii accesului

  utilizatorilor la reelele electrice de distribuie; - stabilirea responsabilitilor i obligaiilor Operatorilor de Distribuie

  i ale tuturor utilizatorilor reelelor electrice de distribuie; - stabilirea standardului de performan pentru serviciul de


Top Related