disertatie ghid

Click here to load reader

Post on 16-Sep-2015

222 views

Category:

Documents

5 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Ghid

TRANSCRIPT

ACTIVITATEA DE CERCETARE STUDENEASC

Ghid

DISERTAIEI1: n ce const examenul de disertaie?

R1: Absolvierea studiilor de masterat cont n susinerea unei lucrri tiinifice, redactat sub coordonarea unui cadru didactic titular -disertaia.I2: Trebuie s m nscriu pentru a participa la examenul de disertaie?

R2: Da. Pentru nscriere, trebuie completat o cerere tip (disponibil la Secretariat si in campusul virtual) i depus la Secretariatul Facultii de Administraie Public n perioada .............................. Cu cel puin o lun naintea susinerii examenului de disertaie (conform Structurii anului universitar), toate persoanele nscrise sunt informate de Secretariatul Facultii de Administraie Public cu privire la perioada de depunere i calendarul examenului.

I3: Exist teme de disertaie deja formulate sau ele trebuie propuse de masteranzi?

R3: Potrivit normelor Facultii de Administraie Public, un numr limitat de cadre didactice titulare de curs / seminar poate coordona disertaii. Exist cadre didactice care au formulat teme de disertaie dintre care masteranzii i pot alege pe cele preferate i cadre didactice care au lsat liber posibilitatea masteranzilor de a propune propriile idei de cercetare.

I4: Unde sunt publicate temele de disertaie disponibile?

R4: Ca regul general, temele de disertaie propuse sunt disponibile la Secretariatul Facultii de Administraie i pe pagina oficial a Facultii de Administraie Public (www.administratiepublica.eu) cu cel puin ase luni naintea organizrii examenului de finalizare a studiilor.

I5: Cte teme de disertaie poate coordona un cadru didactic?

R5: Potrivit normelor Facultii de Administraie Public, fiecare dintre cadrele didactice crora li se recunoate posibilitatea de a coordona disertaii dispune de un numr limitat de teme. De regul, acest numr este prezent n lista temelor de disertaie disponibile, n dreptul fiecrui cadru didactic coordonator. Cadrele didactice coordonatoare pot hotr s coordoneze un numr mai mare de teme dect cele propuse de facultate.

I6: Cum se alege tema de disertaie?

R6: Pe baza unei cereri adresate decanului Facultii de Administraie Public. Formularul tipizat al cererii este disponibil in campusul virtual i la Secretariatul Facultii de Administraie public cu cel puin ase luni naintea organizrii examenului de disertaie. Cererea va fi nsoit de un proiect de plan de disertaie i o bibliografie minimal i va fi depus n termenul indicat n acest sens la Secretariatul Facultii de Administraie Public.

I7: Ce presupune proiectul de plan de disertaie?

R7: O prezentare succint a ipotezelor de cercetare i a metodologiei ce urmeaz a se regsi n lucrare. Ce vrea s demonstreze lucrarea, care sunt paii necesari pentru a realiza demonstraia i ce bibliografie sprijin demonstraia sunt cteva dintre elementele pe care le poate cuprinde planul disertaiei. De asemenea, cadrele didactice coordonatoare ofer consultaii privind modul de realizare a proiectelor de plan de disertaie. Programul acestor consultaii se poate obine, la cerere, de la Secretariatul Facultii de Administraie Public.I8: Pot depune cererea pentru tema de disertaie fr planul lucrrii?

R8: Da. Depunerea planului de lucrare este ns recomandat (cadrele didactice coordonatoare vor selecta masteranzii cu care doresc s colaboreze pe baza planurilor de lucrare prezentate). n msura n care cererea de nscriere este depus de o alt persoan dect titularul ei, prezentarea planului lucrrii este obligatorie.

I9: Cererea de disertaie poate fi depus i de alt persoan dect titularul ei?

R9: Da, n msura n care cererea este deja semnat de titularul ei i are ataat planul lucrrii (obligatoriu pentru absena titularului). Pentru a se evita eventualele confuzii ns, este recomandat ca titularul cererii de nscriere s fie prezent.

I10: Se pot nscrie mai muli masteranzi pentru aceeai tem?

R10: Da. Este ns ncurajat identificarea unei teme pentru care nu au fost formulate nc opiuni de cercetare (n cazul n care exist mai muli masteranzi interesai de aceeai tem, selecia profesorului coordonator se va face pe baza inteniilor de cercetare ale masteranzilor, aa cum reies ele din planurile de lucrare prezentate).

I11: Se poate ca profesorul coordonator indicat de masterand n cerere s refuze coordonarea?

R11: Da. Selecia masteranzilor colaboratori se ntemeieaz n primul rnd pe proiectele de plan de disertaie ntocmite de acetia, anexate formularului de nscriere n sesiunea de disertaie. Acolo unde este cazul, cadrul didactic coordonator poate avea n vedere drept criteriu de departajare a studenilor nscrii, dialogul n cadrul activitilor de curs i seminar ori ale celor de cercetare n cadrul centrelor Facultii de Administraie Public.

I12: Unde i cnd sunt anunate rezultatele seleciei masteranzilor colaboratori?

R12: Formularele de nscriere nsoite de proiectele de plan de disertaie vor fi evaluate de cadrele didactice coordonatoare n cel mult trei sptmni de la nregistrarea cererii de nscriere. Rezultatele seleciei vor fi comunicate Secretariatului Facultii de Administraie Public i publicate la avizierul Facultii de Administraie Public i pe pagina oficial a facultii (http://www.administratiepublica.eu/). Lista final a masteranzilor nscrii n sesiunea de susinere a disertaiii va conine: tema de cercetare aprobat, programul sesiunilor de ndrumare tiinific i datele de contact pentru cadrele didactice coordonatoare.

I13: Ce se ntmpl dac cererea de nscriere la disertaie a fost refuzat?

R13: Cererea va fi reformulat n atenia unui alt cadru didactic coordonator cu teme nc nealocate, urmndu-se procedura descris deja.I14: Ce este Seminarul Metode si tehnici de elaborare a lucrrii de absolvire pentru Disertaie?

R14: Este o sesiune de informare a masteranzilor n legtur cu sesiunile de disertaie aferente anului universitar n curs. Seminarul cuprinde, de regul, trei seciuni, dup cum urmeaz:

1. Alegerea temei de disertaie (sunt prezentate formal temele de cercetare disponibile i cadrele didactice coordonatoare. Accentul se pune pe dimensiunea tiinific a procesului de alegere a subiectului disertaiei i pe prioritile de cercetare ale Facultii de Administraie Public)

2. Elaborarea disertaiei (sunt prezentate condiiile de form i fond pe care Facultatea de Administraie Public le impune n sens minimal studenilor si)

3. Ce urmeaz disertaiei? (sunt prezentate celelalte programele universitare de masterat i doctorat ale Facultii de Administraie Public, punndu-se accentul pe posibilitatea continuitii demersurilor de cercetare iniiate la nivelul disertaiii).

I15: Ce urmeaz dup alegerea temei de disertaie?R15: Stabilirea ntlnirilor cu profesorul coordonator. Aceasta se va realiza de ctre fiecare student () n parte. Secretariatul Facultii de Administraie Public poate oferi eventuale informaii suplimentare privitoare la modalitatea de contact a profesorilor coordonatori.

I16: Exist criterii de form (dimensiune font, spaiere, numr de pagini, culoare copert, etc.) impuse de facultate pentru redactarea disertaiii?

R16: Nu. Profesorii coordonatori sunt cei care stabilesc aceste detalii ale colaborrii. Un model de copert i prim pagin sunt ns prezentate la finalul acestui document. Orice eventuale modificri vor fi aduse la cunotina studenilor n timp util.I17: Disertaia e gata: Ce urmeaz?

R17: O ultim discuie cu profesorul coordonator, n urma creia se obine acordul de a depune lucrarea la Secretariatul Facultii de Administraie Public (obinerea acordului se va concretiza prin semnarea de ctre coordonator a primei pagini a disertaiei). Profesorul coordonator va redacta un referat de evaluare a lucrrii pe care l poate ataa lucrrii sau l poate prezenta ulterior Secretariatului Facultii de Administraie Public. Un exemplar cartonat al disertaiei i un CD cuprinznd lucrarea vor fi depuse la Secretariatul Facultii de Administraie Public n intervalul ce va fi afiat cu cel puin o lun nainte de organizarea sesiunii de finalizare a studiilor.

I18: Exist i alte formaliti administrative necesare susinerii examenului de disertaie?

R18: Da. Dup completarea cererii de nscriere i scrierea lucrrii, la depunerea celei din urm va trebui completat o fi de lichidare. ATENIE! Datele personale de identificare trebuie s fie corecte, iar fia trebuie s conin un telefon (fix sau mobil) la care masterandul (a) s poat fi contactat () n situaii de urgen (de ex. Lipsa unor documente n dosarul personal, etc.). Pentru a fi complet, fia de lichidare va conine obligatoriu:

viza Secretariatului (care atest c situaia colar este ncheiat i dosarul personal conine toate actele necesare eliberrii diplomei: certificat de natere, copie legalizat; diplom de licen original sau copie legalizat; 2 fotografii tip buletin);

viza Serviciilor Contabilitate i Social (care atest c au fost achitate toate eventualele datorii ctre SNSPA i FAP);

viza Bibliotecii (care atest c nu exist debite ctre SNSPA).

I19: Cum aflu cnd susin disertaia?

R19: Dup ncheierea perioadei de depunere a lucrrilor, Secretariatul Facultii de Administraie Public i Comisia de disertaie centralizeaz tezele nregistrate i anun repartizarea masteranzilor pe comicii i sli. Listele finale ale masteranzilor nscrii n vederea susinerii probei vor fi afiate la Secretariatul Facultii de Administraie Public i pe pagina facultii cu 24 de ore naintea desfurrii examenului. I20: Cu ce not se promoveaz?

R20: Nota minima de promovarea probei este minim5,00.

I21:Cum decurge i ct dureaz susinerea disertaiei?

R21: Susinerea dureaz 10-20 de minute, n funcie de complexitatea temei i modalitatea de prezentare. Masterandul prezint lucrarea, inclusiv structura, motivele alegerii temei, metodologia de cercetare i concluziile. Sunt formulate ntrebri de ctre cei trei membrii ai comisiei. Se evalueaz coerena prezentrii, argumentele logice, promptitudinea i consistena rspunsurilor oferite. I22.Cnd aflu ce not am obinut?R22: n ziua susinerii, dup finalizarea examenului.

I23: Cnd mi ridic diploma de masterat?

R23: Eliberarea diplomei de disertaie se realizeaz, de regul, n termen de 1 an de la susinerea examenului de finalizare a studiilor. n termen de dou sptmni de la promovarea examenului de disertaie, Secretariatul Facultii de Administraie Public elibereaz adeverinele de absolvire ce in locul diplomei pn la eliberarea acesteia. I24: De unde mi ridic diploma de masterat?

R24: De la Serviciul Diplome al SNSPA.

Structura lucrrii de disertaie Lucrarea de disertaie este structurat pe capitole i include urmtoarele elemente obligatorii:

a. Copert informaiile care trebuie s apar pe coperta lucrrii de disertaie sunt prezentate n Anexa 2;

b. Pagina de titlu informaiile care trebuie s apar n pagina de titlu a lucrrii de disertaie sunt prezentate n Anexa 3;

c. Declaraie standard lucrarea de disertaie va conine o declaraie pe propria rspundere a absolventului, datat i semnat n original, din care s rezulte c lucrarea i aparine, nu a mai fost niciodat prezentat i nu este plagiat. Coninutul declaraiei este prezentat n Anexa 4;

d. Cuprins lucrarea de disertaie va avea un cuprins care s conin cel puin titlurile tuturor capitolelor nsoite de numrul paginii la care ncepe fiecare capitol;

e. Introducere aceasta va conine motivaia alegerii temei, gradul de noutate a temei, obiectivele generale ale lucrrii, metodologia folosit. Introducerea nu se numeroteaz ca i capitol;

f. Capitole lucrarea de disertaie va conine ntre 2 i 3 capitole numerotate cresctor, fiecare putnd s aib, n partea final, o seciune de concluzii, care s sintetizeze informaiile i/sau rezultatele prezentate n cadrul acelui capitol. Lucrarea de disertaie trebuie s conin:

o parte teoretic n care sunt prezentate conceptele, teoriile i modelele relevante pe care se fundamenteaz elaborarea temei n spe. Datele trebuie s fie actuale i actualizate. Partea teoretic trebuie s fie relevant pentru partea practic, s reprezinte suportul acesteia. (Aceast parte poate s conin 12 capitole);

o parte practic/aplicativ prezint contribuiile autorului lucrrii. Contribuiile se pot concretiza ntr-o cercetare cantitativ sau calitativ empiric, un proiect, un studiu de fezabilitate, prezentarea unui model, studiu experimental, studiu de caz i analiza lui, s.a., n funcie de specificul domeniului. Contribuiile candidatului trebuie s aib o pondere de cel puin o treime din lucrare. (Aceast parte poate s conin 12 capitole)

g. Concluziile lucrrii n aceast parte a lucrrii de disertaie se regsesc cele mai importante concluzii din lucrare, opinia personal privind rezultatele obinute n lucrare, precum i poteniale direcii viitoare de cercetare legate de tema abordat. Concluziile lucrrii nu se numeroteaz ca i capitol;

h. Anexe (dac este cazul) acestea apar ntr-o seciune separat, care nu se numeroteaz ca i capitol. Fiecare anex se va meniona cel puin o dat n textul lucrrii. Anexele se numeroteaz cresctor (Anexa 1, Anexa 2, etc);

i. Bibliografie acesta este ultima parte a lucrrii i va conine lista tuturor surselor de informaie utilizate de ctre absolvent pentru redactarea lucrrii de disertaie. Bibliografia nu se va numerota ca i capitol al lucrrii. Bibliografia va grupa n ordine lucrrile de specialitate (cri, tratate, monografii, studii) n ordinea alfabetic a autorilor, articole de specialitate, acte normative, referine web.Reguli de redactare a lucrrii de licen/disertaie Formatul ntregii lucrri este A4, numrul de pagini fiind ntre 40 i 70, cu urmtoarele elemente:

a. Marginile paginii se vor utiliza urmtoarele valori pentru marginile paginii (Page Setup -> Margins):

stnga: 3 cm;

dreapta: 2 cm

sus: 2 cm

jos: 2 cm

b. Spaiere ntre rnduri - textul va respecta o spaiere ntre rnduri de o linie (Format->Paragraph->Line spacing-> 1,5);

c. Alinierea textului n cadrul paragrafelor - textul din cadrul paragrafelor normale va fi aliniat ntre marginile din stnga i dreapta (justified). Excepie fac titlurile capitolelor, care pot fi aliniate centrat, precum i etichetele tabelelor i figurilor (a se vedea explicaiile de mai jos);

d. Font fontul utilizat pentru redactare va fi Times New Roman, cu dimensiunea de 12 puncte, utiliznd diacriticele specifice limbii n care este redactat lucrarea (, , , , - pentru limba romn);

e. Numerotarea paginilor - numerotarea paginilor se face ncepnd cu pagina de titlu, pn la ultima pagin a lucrrii, dar numrul paginii apare doar ncepnd cu Introducerea. Numrul de pagin se insereaz n subsolul paginii, centrat.

f. Tabele tabelele se numeroteaz cu 2 cifre, prima reprezentnd numrul capitolului, iar cea de a doua reprezentnd numrul tabelului din capitolul respectiv. Fiecare tabel are numr i titlu, care se menioneaz deasupra tabelului, aliniat la marginea din dreapta. Dac este cazul, sursa datelor se precizeaz sub tabel, aliniat ntre marginile din stnga i dreapta (justified), indicnd n mod obligatoriu numele autorului(lor), lucrarea (cartea), editura, anul, pagina sau adresa de Internet complet;

g. Figuri - figurile (aici sunt incluse imagini, grafice, capturi de ecran) se numeroteaz cu 2 cifre, prima reprezentnd numrul capitolului, iar cea de a doua fiind numrul figurii din capitolul respectiv; fiecare figur are numr i titlu, care se menioneaz sub figur, centrat; dac este cazul, sursa figurii se indic pe rndul imediat urmtor, justified, indicnd numele autorului(lor), lucrarea (cartea), editura, anul, pagina sau adresa de Internet complet;

h. Note de subsol - n situaia n care se citeaz sau se dorete explicarea unor termeni se vor introduce note de subsol (Footnotes) pentru a se indica sursa(ele). Acestea se numeroteaz unitar pentru toat lucrarea.

i. Menionarea autorilor n text (cu nota de subsol aferent) - se face prin indicarea prenumelui i a numelui acestora; j. Bibliografia - Bibliografia trebuie s conin minim 10 de titluri bibliografice din care cel puin jumtate s fie reprezentate de lucrri tiinifice din ultimii 5 ani.

k.Tiprirea se va face pe format A4, doar pe prima pagin (fa) a fiecrei foi. Lucrarea se va lega prin compactare-copertare.

Anexe n continuare prezentm abloane pentru urmtoarele documente:

Anexa 1: Cerere tip Anexa 2: Coperta lucrrii de disertaie Anexa 3: Prima pagin a lucrrii de disertaie Anexa 4: Declaraie standard privind originalitatea lucrrii Anexa 5: Cerere inscriere disertatie

Anexa 6: Fisa lichidareAnexa 1 COALA NAIONAL DE STUDII POLITICE I ADMINISTRATIVE

FACULTATEA DE ADMINISTRAIE PUBLIC

Se aprob,

Tema nr.........

Decan,

Conf. univ. dr. Diana Camelia IANCUDoamn Decan,

Subsemnatul(a)............................................................., absolvent() al (a) studiilor universitare de masterat, specializarea ....................................... , promoia .........................., v rog s aprobai tema disertatiei pe care urmeaz s o susin n sesiunea ................................................. 2015 .

Opiunea mea este urmtoarea*:

TemaCoordonatorul tiinific

(nume, prenume)Rezoluia coordonatorului tiinific

Nr. Tel. ....................................................................

Data:................................ Semntura:.............................

Doamnei Decan a Facultii de Administraie PublicAnexa 2MODEL COPERT

COALA NAIONAL DE STUDII POLITICE I ADMINISTRATIVE

FACULTATEA DE ADMINISTRAIE PUBLICDISERTAIECOORDONATOR TIINIFIC:

(GRAD DIDACTIC) (NUMELE I PRENUMELE COORDONATORULUI)

ABSOLVENT():

(NUMELE I PRENUMELE ABSOLVENTULUI / EI)

BUCURETI

(ANUL SUSINERII)

Anexa 3 MODEL PRIMA PAGIN

COALA NAIONAL DE STUDII POLITICE I ADMINISTRATIVE

FACULTATEA DE ADMINISTRAIE PUBLIC(se va numi i specializarea studiilor de masterat)

(titlul lucrrii)ROLUL MANAGERULUI PUBLIC N REFORMA ADMINISTRATIV DIN ROMNIA

COORDONATOR TIINIFIC:

(GRAD DIDACTIC) (NUMELE I PRENUMELE COORDONATORULUI)

ABSOLVENT():

(NUMELE I PRENUMELE ABSOLVENTULUI / EI)

BUCURETI

(ANUL SUSINERII)

Anexa 4 Anexa 1 la Decizia Nr. 74/28.04.2009Declaraie

privind originalitatea i respectarea drepturilor de autor

Subsemnatul(a),..................................................................,student/ masterand/ doctorand la

Facultatea ..............................................................................................

Departamentul .......................................................................................

coala Doctoral ....................................................................................,

n cadrul colii Naionale de Studii Politice i Administrative, declar pe proprie rspundere c lucrarea de licen/ disertaie/ doctorat cu titlul ...............................................................................

.............................................................................................................................................................. este creaie proprie i nu a mai fost prezentat vreodat la o alt facultate sau instituie de nvmnt superior din ar sau din strintate.

De asemenea, declar c toate sursele documentare utilizate, inclusiv cele preluate de pe Internet, sunt indicate n indicate n lucrare, cu respectarea regulilor de evitare a plagiatului:

toate fragmentele de text reproduse exact, chiar i n traducere proprie din alt limb, sunt scrise ntre ghilimele i dein referina precis a sursei;

reformularea n cuvinte proprii a textelor scrise de ctre ali autori dein referin precis

codul surs, imagini etc. preluate din proiecte open-source sau alte surse sunt utilizate cu respectarea drepturilor de autor i dein referine precise;

rezumarea ideilor altor autori precizeaz referina precis a textului original.

Bucureti,

Data...........................

Absolvent,

Numele i prenumele _________________________

(semntura)Anexa 5S.N.S.P.A.

FACULTATEA DE ADMINISTRAIE PUBLIC/ZI

Nr.---------------/------

Doamn Decan,

Subsemnatul(a)-------------------------------------------------------------------------

absolvent() a(l) Masteratului--------------------------------------------------------din cadrul FAP- ZI, n regim---------------------------,promoia------------------v rog s-mi aprobai nscrierea la examenul de disertaie n luna-----------anul------------

Data_________ Semntura______________

Telefon de acas ---------------

de la serviciu -------------- Anexa 6COALA NAIONAL DE STUDII POLITICE I ADMINISTRATIVE

FACULTATEA DE ADMINISTRAIE PUBLIC

Nr. diplomei............................

Domnule Rector,

Subsemnatul(a) ...........................................................................................nascut() n anul...........,luna.....................,ziua...................,localitatea................................................, judeul...................................., absolvent() al(a) ., promoia 200..../200...., m-am prezentat i am promovat examenul de disertaie n sesiunea iulie, anul 2015.

V rog s aprobai eliberarea diplomei de studii.

Domiciliez n localitatea ........................................................................................., str............................................., nr..........judeul/sectorul......................................................

Pentru ntocmirea diplomei depun 3 fotografii .

Data

Semntur

Am primit actele pentru ntocmirea diplomei:

Diploma de bacalaureat;

Copie legalizat dup certificatul de natere;

Copie legalizat dup certificatul de cstorie.

Date de contact:

Adresa................................................................................................................................................................................................................................................

Telefon: fix:........................................., mobil:....................................................

E-mail:..................................................................................................................

Data,

Semnatura,

Domnului Rector al colii Naionale de Studii Politice i Administrative

Are (nu are) debite

Biblioteca

.................................................................

Secretariat

.................................................................

Serviciul contabilitate.................................................................

Serviciul social ..................................................................

Pentru informarea corect privind gradele didactice ale profesorilor coordonatorilor, consultai Secretariatul Facultii de Administraie Public.

PAGE 1