dictionar criminalistica

of 157 /157
A abţinerea expertului , obligaţie legală a persoanei desemnate sa efectueze o anumită expertiză, arătând totodată cazul de incompatibilitate ce constituie motivul abţinerii. Declaraţia de a. trebuie făcută imediat ce expertul a luat cunoştinţă de numirea sa în această calitate, precum şi atunci când ia cunoştinţă de existenţa cazului de incompatibilitate. aburire cu vapori de iod, procedeu de relevare a urmelor papilare latente, lasate pe hârtie şi pe pereţi. Procedeul constă în trecerea unui curent de aer purtător de iod peste locul unde se presupune că se găseşte urma papilară. Vaporii de iod sublimează grăsimile din urma papilară, colorând-o în brun. Urma trebuie fotografiată, pentru că după cca. 10 minute dispare, sau poate fi fixată cu un strat fin de dextrină. acceptul pentru testare, acordul subiectului sau al reprezentanţilor săi legali pentru a fi testat la poligraf. Înainte de testare se aduc la cunoştinţă subiectului prevederile  procedurale privind ascultarea învinuitului, a inculpatului sau a martorului şi se cere acordul scris al acestuia. accident de circulaţie, eveniment care constă în coliziunea a două vehicule pe drumurile publice sau a unui vehicul cu un alt obstacol, având drept consecinţă vătămarea integrităţii corporale sau moartea unei persoane, distrugerea de bunuri materiale ori stânjenirea circulaţiei. Principalele categorii de urme care pot fi descoperite la faţa locului sunt cele create de autovehicul, de victimă şi de îmbrăcămintea carosabilului. act, înscris privat sau document oficia1 care constată un fapt, o înţelegere, un drept sau o obligaţie. Expertul criminalist poate examina asemenea acte din două puncte de vedere: a) identifică persoana care a întocmit actul respectiv, cu ajutorul scrisului pe care-1 conţine; b) constată orice alterare materială (ştersături, corodări, adăugiri etc.) care afectează integritatea conţinutului, a suportului sau a materialului de scris folosite la întocmirea actului. act de comparaţie, v. scripte de comparaţie. act incriminat, v. act în litigiu. act in litigiu 1. Termen folosit pentru desemnarea unui înscris oficial sau neoficial suspect de fals ori cu privire la care se pune problema stabilirii autorului scrisului sau al semnăturii. 2. Orice înscris în legătură cu care apar îndoieli asupra veridicităţii sale în ansamblu sau asupra unor elemente ale acestuia, precum: dată, antet, semnătură, text, timbre sau marcă poştală, impresiune de ştampilă etc. În asemenea situaţie, înscrisul serveşte la dovedirea falsului şi la identificarea autorului acestuia, precum şi la elucidarea altor împrejurări revelatoare pentru cauză. Spre deosebire de înscrisul-mijloc de probă, care poate fi prezentat şi sub forma unei copii legalizate, înscrisul-probă materială trebuie prezentat numai în original . De aceea, nu se poate efectua expertiza pe fotocopii, pe copii xeroxate ori pe alte genuri de reproduceri.

Author: ancacrimi

Post on 14-Jul-2015

902 views

Category:

Documents


34 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Aabinerea expertului, obligaie legal a persoanei desemnate sa efectueze o anumit expertiz, artnd totodat cazul de incompatibilitate ce constituie motivul abinerii. Declaraia de a. trebuie fcut imediat ce expertul a luat cunotin de numirea sa n aceast calitate, precum i atunci cnd ia cunotin de existena cazului de incompatibilitate. aburire cu vapori de iod, procedeu de relevare a urmelor papilare latente, lasate pe hrtie i pe perei. Procedeul const n trecerea unui curent de aer purttor de iod peste locul unde se presupune c se gsete urma papilar. Vaporii de iod sublimeaz grsimile din urma papilar, colornd-o n brun. Urma trebuie fotografiat, pentru c dup cca. 10 minute dispare, sau poate fi fixat cu un strat fin de dextrin. acceptul pentru testare, acordul subiectului sau al reprezentanilor si legali pentru a fi testat la poligraf. nainte de testare se aduc la cunotin subiectului prevederile procedurale privind ascultarea nvinuitului, a inculpatului sau a martorului i se cere acordul scris al acestuia. accident de circulaie, eveniment care const n coliziunea a dou vehicule pe drumurile publice sau a unui vehicul cu un alt obstacol, avnd drept consecin vtmarea integritii corporale sau moartea unei persoane, distrugerea de bunuri materiale ori stnjenirea circulaiei. Principalele categorii de urme care pot fi descoperite la faa locului sunt cele create de autovehicul, de victim i de mbrcmintea carosabilului. act, nscris privat sau document oficia1 care constat un fapt, o nelegere, un drept sau o obligaie. Expertul criminalist poate examina asemenea acte din dou puncte de vedere: a) identific persoana care a ntocmit actul respectiv, cu ajutorul scrisului pe care-1 conine; b) constat orice alterare material (tersturi, corodri, adugiri etc.) care afecteaz integritatea coninutului, a suportului sau a materialului de scris folosite la ntocmirea actului. act de comparaie, v. scripte de comparaie. act incriminat, v. act n litigiu. act in litigiu 1. Termen folosit pentru desemnarea unui nscris oficial sau neoficial suspect de fals ori cu privire la care se pune problema stabilirii autorului scrisului sau al semnturii. 2. Orice nscris n legtur cu care apar ndoieli asupra veridicitii sale n ansamblu sau asupra unor elemente ale acestuia, precum: dat, antet, semntur, text, timbre sau marc potal, impresiune de tampil etc. n asemenea situaie, nscrisul servete la dovedirea falsului i la identificarea autorului acestuia, precum i la elucidarea altor mprejurri revelatoare pentru cauz. Spre deosebire de nscrisul-mijloc de prob, care poate fi prezentat i sub forma unei copii legalizate, nscrisul-prob material trebuie prezentat numai n original. De aceea, nu se poate efectua expertiza pe fotocopii, pe copii xeroxate ori pe alte genuri de reproduceri.

act rupt (tiat), v. reconstituirea actelor deteriorate. acustomat, dispozitiv care se poate conecta la magnetofon pentru a-1 pune n funciune la apariia unui sunet sau a unui zgomot. adaptor pentru infrarou, v. traductor de infrarou. adugirea scrisului, modalitate de modificare a coninutului unui act, care poate varia de la adugirea unei simple trsturi sau a unui semn de punctuaie pn la adugirea unei cifre, a unui cuvnt, a unei fraze sau a unui fragment de text. adugire dactilografiat, completare ulterioar ntr-un act dactilografiat. Dac adugirea se face la aceeai main de scris, apar neconcordane tipografice, cum sunt depirea marginilor textului iniial, intercalarea de cuvinte ntre rnduri, scrierea la intervale diferite, dereglri de aliniament ntre semnele adugate i cele iniiale, dezalinierea pe vertical, absena paralelismului cu celelalte rnduri. adeltic, v. arc. aderent, detaliu caracteristic al desenuiui papilar, constnd dintr-o creast foarte scurt i oblic fa de o alt creast papilar lung, de care este lipit cu unul din capete. aducerea la scar, procedeu folosit n criminalistic pentru determinarea matematic a coordonatelor punctului din spaiu din care a fost executat o fotografie, n scopul realizrii, din acelai punct i n aceleai condiii, a unei noi fotografii, metrice, cu care, prin supraproiecie cu fotografia iniial, se obine pozitivul la scar, coninnd subiectul ce intereseaz supraimpresionat cu elementul metric. aerolaborator criminalistic, laborator criminalistic mobil instalat, de regul, pe elicopter. aflarea adevrului, regul de baz a procesului penal, constnd n stabilirea adevrului cu privire la existena sau inexistena faptei, cu privire la vinovia sau nevinovia persoanei invinuite sau inculpate, precum i cu privire la toate mprejurrile care servesc la justa soluionare a cauzei. aglutinin, anticorpi existeni n serul sanguin, capabili s produc aglutinarea microbilor sau a unor celule libere strine ptrunse n snge. A. este produs de antigenii existeni pe suprafaa microbilor sau a celulelor libere strine, numii aglutinogeni. A. este de dou feluri: i . n expertiza criminalistic proprietatea a. de a aglutina celulele libere (hematiile) este folosit pentru determinarea grupei sanguine dup urmele de snge i dup firele de pr. agramat, persoan care face greeli elementare de limb. Greelile de gramatic i de ortografie pot constitui, n raport de natura lor, caracteristici de identificare a scriptorului sau a persoanei care a vorbit.

alcoolemie, concentraia de alcool etilic esistent n snge. A. variaz n funcie de cantitatea de alcool ingerat i de timpul scurs de la ingerare. Valoarea maxim, pentru aceeai cantitate ingerat, se determin dup 20-30 de minute, dac stomacul a fost gol, i dup 1-2 ore, dac stomacul conine alimente. O a. de 5 este fatal. Stabilirea gradului de a. se face prin recoltarea de probe biologice. Sustragerea de la recoltarea acestor probe constituie infraciune. alcoolmetru, densimetru folosit pentu determinarea concentraiei n alcool etilic a unei soluii. n criminalistic, a. se folosete pentru determinarea falsurilor de buturi prin diluare. alibi, prob prin care persoana nvinuit/inculpat pentru svrirea unei infraciuni dovedete c n momentul comiterii acesteia se afla n alt loc. Cu alte cuvinte, persoana nvinuit sau inculpat probeaz absena dintr-un anumit loc prin prezena sa n alt parte. alice, bile de plumb folosite pentru tragerea cu arma de vntoare, confecionate industrial sau meteugrete. A. pot fi de diferite dimensiuni (01,5 mm-5,5 mm). Cele care depesc 5,5 mm, ajungnd pn la 10 mm, se numesc pauri. De regul, a. confecionate meteugrete nu au acelai diametru i nu sunt perfect sferice. Uneori se folosese ca alice bile de rulmeni, cuie tiate, sare bulgre etc. n expertiza criminalistic, prin examinri microscopice, spectrografice i de spectrofotometrie n absorbie atomic pot fi evideniate caracteristici care s conduc la stabilirea apartenenei la gen. alimentarea armei de foc, preluarea de ctre nchiztor i introducerea cartuului n detuntor. Majoritatea armelor au magazie (ncrctor) cu mai multe cartue. ncrctoarele sunt fie de form dreptunghiular, fie sub form de disc sau tambur i se plaseaz n partea de mijloc a armei, n zona centrului de greutate a acestuia. Att magazia de cartue, ct i partea nchiztorului care preia cartuul i l introduce n detuntor pot crea urme pe tub care servesc att la stabilirea apartenenei la grup, ct i la identificarea armei. alternative, locul unde dou creste papilare paralele nvecinate i schimb poziiile astfel: una se ntrerupe i deviaz uor de pe traseul su, iar cealalt i ia locul trecnd prin ntrerupere. ambalarea urmelor, operaiunea de mpachetare a urmelor sau a obiectelor purttoare de urme ntr-un material sau obiect protector (cutie, sticl, borcan, plic, eprubet, pung din material plastic etc.). Ambalajele se eticheteaz i se sigileaz. Pe etichet se menioneaz: a) numrul de ordine; b) ce reprezint; c) data i locul ridicrii sau recoltrii; d) calitatea, numele i semntura celui care a efectuat operaiunea; e) numele, prenumele i semntura martorilor asisteni; f) viza organului de urmrire penal. amorf, una din clasele generale ale scrisului de mn, dup coala grafotehnic Bertillon, Sthall .a., care se refer la forma neregulat a scrisului. A. n dactiloscopie este unul dintre tipurile n care se clasific desenele papilare i are caracteristic forma

neregulat i nesistematizat pe regiuni a crestelor papilare. amors, dispozitiv pentru aprinderea unei ncrcturi explozive. amortizor de sunet, dispozitiv adaptat la unele arme de foc pentru reducerea zgomotului produs de mpuctur. ampatament, distana dintre axele osiilor extreme ale unei vehicul. amprenta vocii, amprenta sonor preluat de la o persoan pentru comparaie, purttoare a caracteristicilor generale i individuale proprii vorbitorului. V. i amprenta sonor. amprentare, operaiunea de obinere a amprentelor papilare ale unei persoane ori ale unui cadavru uman prin imprimare pe hrtie sau pe un alt suport. A. se realizeaz, de obicei, prin folosirea tuului tipografic. Pentru evitarea murdririi cu tu a persoanei i pentru acurateea amprentelor sunt utilizate i alte metode de amprentare, ca, de exemplu, amprentarea chimic. A. trebuie efectuat astfel nct impresiunile obinute s fie clare i s reproduc ntocmai i n ntregime desenul degetului sau al regiunii papilare care intereseaz. Tehnica a. cadavrelor prezint unele deosebiri n raport cu tehnica folosit n cazul persoanelor n via, impuse de intervenia unor fenomene ca rigiditatea cadaveric, deshidratarea, mbibaia hidric, putrefacia ori mumificarea. amprent, urm lsat prin presare pe o suprafa. 1. A. digital, urm lsat de deget pe o suprafa i care reproduce forma crestelor i a anurilor de pe faa interioar a degetului. 2. A. palmar, urma lsat de palm. 3. A. plantar, urma lsat de talpa piciorului descul. 4. A. papilar, termen generic prin care se definete orice urm care este creat de crestele (papilare) i de anurile care se gsesc pe faa interioar a degetelor, a palmei i a tlpii piciorului. A. poate fi: a) latent (invizibil), cnd este produs prin depunerea transpiraiei i a grsimii de pe creste; b) vizibil (colorat), cnd este creat prin depunerea unei substane colorate aflate pe creste: praf, murdrie, snge, vopsea etc.; c) mulat, cnd a fost creat n adncime ntr-o materie plastic, precum chit, plastilin, ciocolat, cear moale, unsoare sau grsime solidificat .a. amprent de comparaie, urm creat experimental pentru a servi la compararea cu cea n litigiu. A. se obine de la fiecare dintre obiectele sau persoanele bnuite c ar fi putut lsa urma n litigiu. amprent digital, v. amprent. amprent martor, v. amprent de comparaie i modele de comparaie. amprent palmar, v. amprent. amprent plantar, v. amprent. amprent sonor, amprent purttoare a caracteristicilor generale i individuale ale persoanelor sau ale obiectului creator i a crei examinare poate duce la identificarea

criminalistic. V. i vocogram. analiz prin activare, metod de analiz calitativ i cantitativ a elementelor chimice, bazat pe proprietatea acestora de a forma izotopi radioactivi, n urma iradierii cu un fascicul de radiaii nucleare, care emit la rndul lor radiaii nucleare cu anumite energii, dup scheme de dezintegrare specifice fiecrui element. Valoarea energiei radiaiei emise i timpul de njumtire care se msoar permit identificarea elementului, intensitatea radiaiei stnd la baza determinrii cantitative. n criminalistic se folosete n analiza urmelor de vopsele, soluri, cenui, unsori, fibre textile, toxice, fire de pr. analiza sngelui, totalitatea examinrilor de laborator efectuate asupra unei urme de snge, constatrile i concluziile rezultate. Prin a. se pot evidenia: specia de la care provine, felul sngelui (arterial, menstrual, foetal), sexul, grupa sanguin creia i aparine, factorii R.h., G.m., M.N. etc. care pot conduce la restrngerea cercului de suspeci i la identificarea fptuitorilor. n ultimii ani s-a elaborat metodologia de punere n eviden sau stabilirea absenei unor enzime din globulele roii cu ajutorul electroforezei pe gel. anastomoz, detaliu caracteristic desenului papilar, constnd dintr-o creast care face legtura transversal dintre alte dou creste papilare. anomalie grafic 1. Abatere de la un anumit tip de scris (de pild, construirea unei litere altfel dect o recomand modelul caligrafic sau de tipar); 2. Modificare voit (deghizare) sau involuntar (boal, btrnee, beie, condiii nefavorabile de scriere etc.) a scrisului unei persoane n raport cu scrisul ei natural, obinuit. antropometrie, metod de baz a antropologiei, care const n msurarea diferitelor componente ale corpului uman: lungimea unor falange, circumferina capului, lungimea urechii sau a nasului, nlimea frunii etc. Metoda a fost introdus n practica criminalistic de Alphonse Bertillon (1859-1914). Datele antropometrice erau trecute n fiele individuale ale persoanelor cu antecedente penale pentru a putea fi identificate n caz c foloseau nume false sau nu-i declarau identitatea. A. se folosete n criminalistic pentru determinarea sexului, a vrstei, a taliei i a altor caracteristici identificatoare, prin msurtori efectuate asupra sistemului osos. aparat Faurot, dispozitiv special pentru compararea urmelor i a impresiunilor papilare n procesul identificrii dactiloscopice. aparat portabil de raze X, dispozitiv pentru realizarea radiografiilor 1a faa locului n vederea examinrii sistemului osos al cadavrelor neidentificate, a proiectilelor existente n corpul uman i a orificiilor de intrare, pentru punerea n eviden a urmelor suplimentare ale tragerii. A. se compune din: a) tub de raze X; b) cadru de susinere i de divizare a tubului; c) bloc pentru alimentarea cu raze X. aparat pentru relevarea urmelor, dispozitiv compus dintr-un generator de cmp electrostatic de nalt tensiune i un ecran conductor protejat n exterior cu o folie din material plastic care constituie suportul de evideniere i fixare a urmei, funcionnd pe principiul ncrcrii i atragerii particulelor de natur pulverulent cu electricitate static

de nalt tensiune. Se folosete pentru descoperirea i ridicarea urmelor de nclminte, de picior sau a oricror altor urme create prin stratificare cu materiale pulverulente pe covoare sau pe alte suporturi, precum i a urmelor create prin lovirea unui obiect mbibat cu materiale pulverulente, de regul cu praf (covor, obiecte de mbrcminte etc.). aparat pentru stabilirea stresului n voce, dispozitiv care servete la constatarea, transcrierea i evaluarea stresului emoional ca urmare a modificrilor subauzibile produse n voce. Instalarea stresului emoional produce modificri n frecvena tonului fundamental. Gradul de stres detectat este nregistrat grafic pe o hrtie special sub forma unor diagrame. A. ne poate oferi indicii cu privire la sinceritatea sau nesinceritatea declaraiilor fcute n legtur cu mprejurrile n care s-au comis faptele penale. aparat de stabilire a emoiei n scris, sistem tehnic compus din masa de scris prevzut cu un platan dreptunghiular pe care subiectul scrie rspunsul Da" sau Nu" la ntrebarea pus i nregistratorul prevzut cu dou ace. Cel din partea superioar are rolul de a efectua marcaje n momentul punerii ntrebrii, iar cel de-al doilea nregistreaz presiunea exercitat de subiect n timpul scrierii i care este preluat de platoul pe care se scrie. Ambele ace transcriu diagramele pe o band de hrtie care se deruleaz cu o vitez constant de 30 sau 60 mm/sec. aparat de supraproiecie, ansamblu de dispozitive optico-electro-mecanice cu care se realizeaz imaginea pozitiv, fixat direct pe hrtie fotografic, rezultat prin proiecia suprapus a imaginilor negative ale persoanelor sau ale obiectelor examinate comparativ. A. se folosete n expertiza antropometric de identificare a persoanei, n identificarea traseologic a unor obiecte i n realizarea aducerii la scar prin supraproiecie a unei fotografii ocazionale sau judiciare care nu conine element metric. aparatur criminalistic, totalitatea aparatelor, dispozitivelor i instrumentelor special construite, asimilate sau adaptate pentru efectuarea activitilor criminalistice de teren i de laborator. Principalele categorii de a. sunt: 1. Aparate pentru cercetarea la faa locului: a) pentru cutarea i descoperirea urmelor (aparatul electrostatic pentru descoperirea i ridicarea urmelor de nclminte de pe covoare i a altor urme de natur pulverulent; aparatul pentru descoperirea urmelor metalice rmase pe mna trgtorului; detectoarele de metale, de materiale explozive, de substane radioactive, de cadavre etc.); b) aparate pentru fixarea judiciar a locului svririi infraciunii, a urmelor i a obiectelor purttoare de urme (aparate fotografice; aparate de filmat; aparate de videonregistrare; magnetofoane; camere de teren Wild); c) aparate pentru ridicarea criminalistic a urmelor (microsonda de recoltat microparticule; aspiratoare); d) aparate pentru iluminare (lmpi cu fulger electronic; reflectoare Kobold, Bollex Paillard). 2. Aparate pentru activiti de expertiz: a) de examinare optic (microscoape, microscopul comparator; convertizor optoelectronic); b) de examinare spectral (n I.R., vizibil, n U.V., spectroscopie de emisie, difracia n raze X, de absorbie atomic; gazcromatografie); c) de examinare fonic (sonographul); d) de supraproiecie; e) de testare a sinceritii pe baza stresului manifestat n parametrii psihofiziologici (aparatul poligraf) i n voce (aparatul P S E); f) aparate de msur.

apartenena la gen a armei de foc, stabilirea tipului, a modelului, a mrcii i a calibrului armei cu care s-a tras. Unele dintre caracteristicile care permit determinarea tipului armei cu care s-a tras le pot oferi chiar urmele principale i secundare ale mpucturii, ndeosebi aspectul orificiului de intrare. Urmele lsate de arm pe glon i pe tubul de cartu sunt de natur s indice tipul, modelul i chiar marca acesteia. n cazul glonului, se iau n consideraie numrul ghinturilor, limea cmpului dintre ele, sensul lor de rotire i unghiul de rsucire (lungimea pasului). Pe tub pot aprea urme de la: marginile ncrctorului, camera cartuului, gheara extractoare, ejector, vrful percutorului, capul nchiztorului. Determinarea a. devine dificil n situaiile cnd: a) cartuul n cauz se poate folosi pentru tragerea cu mai multe tipuri i modele de arme; b) s-a folosit un cartu necorespunztor ca form, dimensiune i calibru pentru arma cu care s-a tras; c) glonul sau tubul sunt deformate (fragmentate). apartenena la specie a firelor de pr (n expertiza criminalistic), determinarea totalitii caracteristicilor comune firelor de pr care provin de la aceeai specie. Principalele caracteristici prin care se determin specia de la care provin sunt prezena i forma solzilor care alctuiesc cuticula i diametrul canalului medular. Prul animal are cuticula acoperit cu solzi de form diferit, iar diametrul canalului medular este mai mare dect 1/3 din diametrul firului de pr. Prul uman nu are solzi pe cuticul, iar canalul medular, cnd exist, este mai mic de 1/3 din diametrul firului. aplicarea matematicii n criminalistic, stabilirea pe baza urmelor descoperite la faa locului a unor date sau a unor elemente privind svrirea unei infraciuni sau cu privire la fptuitor prin utilizarea unor axiome, teoreme, relaii i formule matematice. Principalele domenii de aplicare sunt: determinarea direciei i a distanei de tragere, a locului n care s-au aflat trgtorul i persoana n care s-a tras, aducerea la scar a unei fotografii, stabilirea traiectoriei descrise de o persoan n cdere, identificarea criminalistic .a. aprecierea declaraiilor, proces logic de analiz ce are loc n examinarea de ctre organul de urmrire sau de ctre instana de judecat a declaraiilor sub aspectul sinceritii i al fidelitii acestora, pentru a le evalua i concluziona, pe baza convingerii intime, asupra valorii lor n contextul celorlalte probe existente n cauz. A. este o operaie necesar i obligatorie i trebuie fcut, n mod critic, declaraiile ca i celelalte probe neavnd o valoare mai dinainte stabilit. aprecierea expertizei criminalistice, activitate desfurat de organul judiciar pentru stabilirea valorii probante a expertizei criminalistice. Expertiza criminalistic nu are o valoare probatorie dinainte stabilit. A. se realizeaz att separat, ca mijloc de prob de sine stttor, ct i n coroborare cu celelalte probe din dosarul cauzei, de ctre organul de urmrire penal sau de ctre instana de judecat. aprecierea probelor, proces logic de evaluare a probelor administrate ntr-o cauz, potrivit convingerii intime i contiinei juridice. arc, tip de desen papilar. La desenul de tip a., crestele papilare pornesc de la o margine a desenului spre cealalt, urmnd aceeai direcie cu crestele care se afl la baza desenului. Cu ct crete deprtarea fa de baz, cu att crestele papilare se curbeaz

mai mult cu convexitatea ctre vrf, fiind asemntoare arcurilor de cerc, de la care le vine denumirea. Desenul de acest tip nu are delt, de aceea se mai numete i adeltic. Sunt cunoscute mai multe subtipuri de a.: a) a. simplu, format din creste papilare paralele i curbate cu convexitatea ctre vrful desenului i din ce n ce mai pronunat, cu ct acestea se deprteaz de baz i strbat dactilograma dintr-o margine n alta; b) a. lipit, format din mai multe creste papilare relativ orizontale, care la unul dintre capete ntlnesc o alt creast cu orientare oblic i fa de care pot fi toate lipite, libere sau lipite alternativ. Sunt ase varieti: toate crestele lipite dreapta, toate crestele libere dreapta (unde se afl creasta oblic), crestele lipite alternativ dreapta. Aceleai situaii se ntlnesc i spre stnga; c) a. pin, format din creste papilare relativ orizontale, paralele i curbate cu convexitatea ctre vrful desenului, asemntor subtipului arc simplu. arcadiform, scris caracterizat printr-o mare frecven a arcadelor. arm de foc, dispozitiv de tragere cu glon sau cu alice, pentru atingerea unei inte. A. se compune din eav i mecanismele de nchidere, de dare a focului (percuie), de siguran, de extracie a tubului tras, mecanismul de alimentare cu muniie, dispozitivul de ochire, patul (crosa) i unele accesorii. Se cunosc mai multe tipuri de a.: a) a. automat, cu care se poate executa foc continuu sau foc cu foc. Se disting trei modele de a. automat: cu recul liber al nchiztorului, cu recul semiliber al nchiztorului i cu reculul nchiztorului zvort la eav i care nu se deschide automat; b) a. atipic, care difer de a. obinuite prin construcia i prin eficacitatea sa, fiind destinat pentru trageri la mic distan i cu cartue de calibru redus; c) a. de vntoare, care are eava lis, folosind alice, sau ghintuit, la care se utilizeaz glon. Sunt realizate ntr-o mare varietate de modele, care difer ntre ele dup cunstrucia mecanismului de percuie, dup numrul i modul de dispunere a evilor i dup calibru; d) a. pneumatic, la care expulzarea glonului din eav se realizeaz cu ajutorul aerului comprimat. Gloanele folosite sunt n general confecionate din plumb n greutate de 0,5 g, calibrul 4-5 mm, care dezvolt o vitez la gura evii de 140-170 m/s; e) a. de construcie meteugreasc, confecionat cu mijloace rudimentare, dup modelul a. fabricate. Atunci cnd o a. este folosit la comiterea unei infraciuni, ea poate face obiectul unei examinri criminalistice, pentru a se stabili dac a fost folosit la executarea de trageri, apartenena la gen sau identificarea sa. ascendent, orientarea rndurilor unui manuscris la care sfritul acestora suie progresiv pe pagin. ascultarea, act procedural prin care nvinuitul, inculpatul, celelalte pri din procesul penal, martorii sau experii sunt chemai s dea declaraii sau explicaii n faa organelor de urmrire penal sau a instanelor de judecat, n conformitate cu legea i cu respectarea regulilor de tactic criminalistic. A. nvinuitului sau a inculpatului se face ori de cte ori interesul urmririi penale o cere, precum i n cazurile special prevzute de lege, pentru a face mrturisiri complete cu privire la faptele savrite. Aceasta parcurge trei etape: a) verificarea identitii; b) aducerea la cunotin a nvinuirii; c) ascultarea liber i pe baz de ntrebri a unei persoane care are cunotin despre fapte sau despre mprejurri legate de comiterea infraciunii, n scopul aflrii adevrului. A. minorului se face n prezena unuia dintre prini, a tutorelui sau a persoanei creia i

este ncredinat spre cretere i educare i vor fi avute n vedere particularitile determinate de vrst, sex, dezvoltare psiho-somatic i de natura faptelor. atalas de spectre (n expertiza criminalistic), colecie de spectre etalon, n domeniile ultraviolet, vizibil, infrarou i absorbie atomic, ale unor substane cunoscute, pure din punct de vedere chimic. A. se ntocmete pe grupuri de substane nrudite structural sau cu acelai gen de ntrebuinri, separate pentru spectrele n ultraviolet, vizibil, infrarou etc. A. este folosit n expertiza criminalistic pentru compararea spectrului substanelor ridicate din cmpul infracional cu spectrul celor de etalon. ataxie, tulburare a coordonrii micrilor de scriere care duce la dezorganizarea scrisului, la inconstana valorilor dimensionale i a construciei semnelor grafice, la dezalinieri i la trsturi nesigure, ezitante, tremurate. atenie, proces psihofiziologic care const n orientarea selectiv a activitii de cunoatere. Orientarea a. depinde att de subiect, ct i de obiectul cunoaterii, de activitatea pe care o desfoar subiectul, de importana relativ pe care acesta o acord obiectului. A. poate fi voluntar sau involuntar i se caracterizeaz prin stabilitate, mobilitate, grad de concentrare, distribuie i volum. A. joac un rol deosebit n procesul formrii declaraiilor folosite n activitatea judiciar i n acelai timp poate deveni un instrument deosebit de eficace la ndemna organului judiciar n activitatea de ascultare, precum i n efectuarea altor activiti de urmrire penal. A. are un rol deosebit n perceperea i n memorarea de ctre nvinuit (inculpat), martor, parte vtmat a mprejurrilor de fapt legate de comiterea infraciunii. audiere, v. ascultarea. autentic, conform cu realitatea. autenticitatea fonogramei n litigiu, nsuirea unei fonograme magnetice de a fi conform cu realitatea, cu adevrul. n prezent, experii n criminalistic pot rspunde la urmtoarele ntrebri: a) dac n timpul nregistrrii magnetofonul a fost sau nu oprit; b) dac s-au ters unele sunete, cuvinte, propoziii sau fraze; c) dac s-au adugat cuvinte, propoziii sau fraze aparinnd aceleiai persoane; d) dac vocea n litigiu a fost imitat. autoaprinderea, aprinderea unui material combustibil, fr intervenia unei surse de foc exterior. A. se produce datorit creterii locale a temperaturii materialului respectiv pn la punctul de aprindere, ca urmare a iradierii solare concentrate, a electricitii statice, a frecrilor maselor de aer n micare, a putrefaciei etc. Se autoaprind uor pulberea de crbune, sulful, bumbacul, fibrele textile i rumeguul de lemn, n special dac sunt amestecate cu ulei sau cu ali produi petrolieri, turtele sau cojile rmase de la semine oleaginoase .a. Cnd se constat prezena unor asemenea substane la locul producerii incendiului, vor fi ridicate cu respectarea regulilor crirninalistice i se vor trimite pentru expertiz la laboratoarele de chimie judiciar pentru a se stabili dac puteau produce autoaprinderea. autodeghizarea semnturii, disimularea propriei semnturi n scopul negrii ei ulterioare. La semnturile autodeghizate este specific modificarea mai mult a

caracteristicilor generale, pe cnd la semnturile contrafcute acestea se menin, iar cele strict individuale se omit. n procesul expertizei criminalistice trebuie s se fac distincie ntre elementele de autodeghizare i cele de contrafacere, pe de o parte, i caracteristicile rezultate din variabilitatea normal a scrisului i din executarea acestora n condiii neobinuite. De mare nsemntate n efectuarea expertizei unei semnturi ce se bnuie a fi autodeghizat sunt scriptele de comparaie, care trebuie s cuprind nu numai semnturi din aceeai perioad cu semntura n litigiu, dar i texte scrise de ctre presupusul titular. autolaborator criminalistic, laborator criminalistic mobil instalat pe un autovehicul special amenajat, care are n componena sa aparate, dispozitive, truse, instrumente, substane i diferite echipamente necesare efecturii activitilor de cercetare criminalistic la faa locului sau n alte mprejurri. Prin folosirea a. n efectuarea cercetrii la faa locului cresc operativitatea i eficiena n executarea activitilor criminalistice, lrgindu-se sfera operaiunilor tehnico-criminalistice care se pot efectua n teren. automatism, micare n scrierea de mn care se realizeaz datorit deprinderii i care scap controlului contient. azotai (urme de a.), sruri ale acidului azotic cu diferite metale. Pot fi solide, cristalizate, incolore sau colorate n funcie de natura metalului, solubile n ap. A. pot constitui urme suplimentare ale mpucturii, provenind fie din ncrctura cartuului, fie din arderea nitroderivatului existent n pulberea exploziv. n procesul expertizei se pun n eviden cu difenilamin sau cu brucin dizolvate n acid sulfuric concentrat, cu care formeaz coloraie albastr, respectiv roie, sau cu acidul fenol sulfonic - coloraie galben. azotii (urme de a.), sruri ale acidului azotos cu diferite metale. Sunt cristaline, incolore, n general solubile n ap. Prin nclzire se descompun. A. pot fi ntlnii n urmele suplimentare ale mpucturii i se pun n eviden cu reactivul Griess-Iloway, cu care formeaz o coloraie de rou zmeuriu.

Bbalistica judiciar, ramur a tehnicii criminalistice care se ocup cu examinarea armei de foc, a muniiei i a urmelor mpucturii, pentru identificarea armei cu care s-a tras, determinarea distanei i a direciei de tragere, stabilirea strii de funcionare a armei, a vechimii mpucturii .a. B. i elaboreaz metodele de cercetare pornind de la datele balisticii generale i de la teoria identificrii criminalistice. bandaj, ram inelar din oel sau din cauciuc care se monteaz pe janta (obada) unei roi de vehicul. Sinonim: in (cnd este de oel), pneu (cnd este format dintr-un sistem plin cu aer). B. poate deveni n unele cazuri obiect creator de urme i deci poate fi identificat dup caracteristicile generale i individuale rezultate din cercetarea criminalistic a urmelor pe care le-a creat.

band, ina pe care sunt montate cele dou evi ale unei arme de vntoare. band de absorbie, grup de linii spectrale foarte apropiate din spectrul continuu al unei radiaii sau care au fost absorbite de o substan amplasat ntre sursa de energie i spectroscop, fiind caracteristic unei specii de molecule sau unui grup de atomi care intr n componena moleculei respective. B. este folosit n expertiza criminalistic pentru identificarea urmelor materie recoltate de la locul svririi faptei, pe baza frecvenelor la care sunt amplasate i a proporionalitii amplitudinilor. band gradat, fie din cauciuc sau din material plastic coninnd diviziuni metrice reale, colorate alternativ n alb i negru. Dimensiunea pe lungime a unei diviziuni poate fi de 10 cm., 20 cm. sau egal cu distana focal minim a obiectivului unui anume aparat fotografic. B. marcat n diviziuni de 10-20 cm. se folosete, de regul, la executarea fotografiilor judiciare, operative sau de examinare la scar, pentru msurtori bidimensionale, iar cea marcat n segmente egale cu distana focal minim a unui obiectiv, pentru realizarea de fotografii judiciare de teren destinate executrii de msurtori tridimensionale. band de rulare, parte a anvelopei auto care ia contact cu partea carosabil n timpul rulrii roii. B. are o varietate mare de desene i din cauza uzurii capt o serie de caracteristici individuale care uureaz identificarea. bascul, v. arm de vntoare. bastonat, v. semn grafic. bnuit, persoan asupra creia exist indicii c a comis o fapt penal. brbie, parte a cheii prin care sunt mpinse verturile ce acioneaz zvorul de nchidere a unei broate de u, sertar etc., care poate crea urme sub form de striaii a cror examinare poate duce la identificarea cheii. btaia armei de foc, .v. elementele tragerii. buturi alcoolice distilate, buturi naturale obinute prin distilarea sucurilor de fructe fermentate. Au concentraia alcoolic cuprins ntre 20 i 60% vol. Prin analiza n laborator se pot stabili: concentraia alcoolic, coninutul n diferite subtane toxice, dac provin din suc de fructe sau sunt preparate din alcool etilic i uneori char tipul de fructe din care provin. buturi alcoolice industriale, buturi alcoolice preparate din alcool etilic, ap, zahr, arome diferite i, uneori, colorani. Prin expertiza criminalistic a acestora se pot stabili: concentraia alcoolic, natura componenilor, cantitatea de zahr, concentraiile n produi toxici. buturi alcoolice nedistilate, buturi alcoolice obinute prin fermentaia natural a sucurilor de fructe (vin i cidru).sau a unei infuzii de flori de hamei i mal (bere).

Concentraia alcoolic variaz ntre 3 i 18 % vol. Prin analiz de laborator se pot stabili: concentraia alcoolic, densitatea, extractul n total, cantitatea i tipul de zaharuri pe care l conin, cantitatea i tipul acizilor fici coninui. bideltic, tip de desen papilar care are n centru numeroase creste curbe ca un oval sau care se continu n spirale, lauri ori alte forme circulare. La dou puncte opuse de pe perimetrul regiunii centrale circulare iau natere dou figuri triunghiulare asemntoare literei greceti (delta). bifurcaie, detaliu caracteristic unei creste papilare, carcterizat prin desprirea acesteia n dou ramuri. B. constituie o caracteristic individual n identificarea dactiloscopic. biocriminalistica, domeniu de cercetare criminalistic a probelor biologice, n scopul administrrii de probe judiciare. B. studiaz fenomene aflate la limita de nrudire, de trecere de la biologie la criminalistic. Astfel a devenit posibil identificarea persoanei dup firul de pr, sput, snge, conformaia spermatozoidului .a. biometrie, metod de cercetare i de msurare a organismelor i a microorganismelor. De exemplu, n expertiza criminalistic b. se folosete pentru examinarea spermatozoizilor n scopul identificrii brbatului n cazul infraciunilor de viol. bolile firului de pr, maladii caracteristice prului uman, cu etiologii diferite (boli infecioase, ale sistemelor endocrine, micoze etc.) care produc modificri specifice n morfologia firului de pr. Sunt cunoscute atrofia bulbului cu ngustarea rdcinii, zone din tija prului depigmentate, depuneri i ptrundere de micelii n structura firului, n teac sau n bulb, malformaii ale canalului medular. Modificrile morfopatologice ale prului fiind relativ rare, pot constitui caracteristici identificatoare care permit stabilirea apartenenei la gen. bucl, 1. Creasta care pornete de la una dintre marginile desenului papilar, se ndreapt ctre marginea opus i, fr s o ating, descrie o curb i se ntoarce la marginea de unde a plecat; 2. Desen papilar de acest tip; 3. traseu grafic caracterizat printr-o curb nchis care intr n compunerea unor litere ale scrisului de mn: l, e, f, g i j; 4. are ca sinonim laul. bur, disc din carton cu care se acoper pulberea din cartuele de vntoare pentru a o separa de alice. Grosimea, materialul i alte date pe care le poart b. pot ajuta activitatea de identificare. Dac b. este artizanal, poate conduce uneori la identificarea celui care a confecionat-o. butonier, detaliu caracteristic pe traseul unei creste a desenului papilar care ia natere prin desprirea acesteia n dou ramuri care, dup un drum scurt, se reunesc. B. constituie una dintre caracteristicile individuale n identificarea dactiloscopic.

C

calculator, sistem fizic care prelucreaz datele introduse ntr-o form prestabilit i furnizeaz rezultatele ntr-o form accesibil utilizatorului. n criminalistic c. este utilizat pentru: organizarea i funcionarea cartotecilor de identificare, pentru prelucrarea rapid a rezultatelor obinute n procesul examinrilor fizico-chimice i biologice, pentru identificarea persoanelor dup amprente, dup scris i dup voce, iar n ultimul timp se folosete tot mai mult pentru codificarea i prelucrarea automat a urmelor form. calibrul armei de foc, diametrul interior al evii. a) la armele cu ghinturi se determin dup distana dintre dou cmpuri i se exprim n mm. b) la cele de vnatoare, c. reprezint an numr convenional, diametrul evii fiind cu att mai mic cu ct cifra respectiv este mai mare: 12, 16, 18, 20 etc. Acest mod de determinare a c. propus la nceputurile fabricrii armelor i pstrat nc prin tradiie are n vedere ncrctura evii, mai precis numrul de alice (cu diametrul egal cu acela al evii) ce se puteau confeciona dintr-o livr (433,9 gr) de plumb: 12 alice (bile) indicau calibrul 12, 16 alice calibrul 16 .a.m.d. n realitate, arma de calibrul 12 are diametrul evii de 18,5 mm, iar cea de calibrul 16 diametrul de 16,8 mm. calitatea scrisului, caracteristic de definire a scrisului, de maxim generalitate, referitoare la dinamica execuiei semnelor grafice. Calitatea micrii include: a) coordonarea gesturilor inscriptorii (vitez, ritm i legare); b) complexitatea micrii (tip, form, amplitudine, grad de simplificare, lizibilitate, regularitate, armonie i chiar modul n care se realizeaz contactul dintre instrumentul scriptural i suportul scrisului); c) presiunea (intensitatea i, la scrisurile nuanate, modul de repartiie). camera cartuului, partea dinapoi a evii armei de foc, n care ptrunde cartuul nainte de darea focului. Forma i dimensiunea c. sunt n concordan cu cele ale cartuului folosit. Particularitile suprafeei interioare a c. se imprim adesea pe tubul de cartu tras, servind la identificarea armei. canal orb, urm creat de proiectil la intrarea ntr-un corp care nu a fost strpuns. C. poate fi mai mult sau mai puin profund, n funcie de viteza cu care proiectilul a atins inta i ]n funcie de consistena acesteia. capt de creast papilar, locul de unde ncepe sau unde sfrete o creast papilar, n morfologia unui desen papilar. Constituie un detaliu caracteristic de identificare n dactiloscopie. capcan chimic, tip de capcan criminalistic realizat cu substane chimice care, n contact cu corpul sau cu mbrcmintea, produc reacii de colorare, imediat sau cu efect ntrziat, ori fluorescen. capcan criminalistic, procedeu tiinific care const n utilizarea unor substane sau a unor soluii chimice, dup caz, ntr-un 1oc precis determinat, pe unele obiecte, pe bani etc. n vederea marcrii acestora n scop preventiv sau pentru identificarea persoanei. capsa cartuului, component a cartuului destinat aprinderii pulberii, creia n urma percuiei i transmite un impuls termic. Dup locul de plasare, c. pot fi: cu percuie

central, lateral i circular. C. devine obiect purttor al urmei percutorului, care poate furniza date pentru identificarea armei cu care s-a tras. caracteristici antropologice, elemente metrice (de ex. dimensiunea oaselor scheletului), de form (de ex. forma craniului, a urechii, a nasului etc.) i caracteristici specifice vrstei (dini, cartilagii, pr, etc.) care difereniaz corpul unei fiine umane de al alteia. C. permit n procesul de identificare stabilirea speciei, a sexului, a taliei i a vrstei dup schelet i dup esuturi sau dup resturi ale scheletului i ale esuturilor. caracteristici dactilografice, elemente oferite de un text cu privire la maina de scris la care a fost dactilografiat. Unele din ele au valoare generic, iar altele de individualizare concret a mainii de scris. Din prima categorie fac parte: claviatura mainii, tipul caracterelor, pasul mecanismului principal, intervalul dintre rnduri i lungimea acestora. Caracteristicile dactilografice individuale sunt generate, pe de o parte, de particularitile pieselor care alctuiesc mecanismul mainii, ndeosebi de particulariti ale braelor ce susin semnele grafice i, pe de alt parte, de particularitile suprafeelor de impact ale semnelor grafice, care se formeaz n procesul de fabricaie i mai ales n acela de exploatare a mainii. Din categoria c. fac parte: dezalinierile semnelor grafice pe orizontal i pe vertical, nclinarea acestora spre stnga sau spre dreapta, dedublarea sau imprimarea neclar a trsturilor, ngrmdiri de semne, intervale inegale ntre rnduri, intensitate inegal de imprimare a semnelor, ngroarea trsturilor imprimate datorat aplatizrii (tocirii) metalului, deformrile diverselor trsturi, amputarea sau teirea unor pri ale literelor, deplasarea unor detalii ale semnelor grafice etc. Aceste caracteristici au o constan mai mare dect acelea legate de dereglarea mecanismelor mainii i deci o valoare mai mare n procesul de identificare. caracteristici extragrafice, elemente care, fr s vizeze dominantele grafice, au totui legtur cu acestea i mai ales cu problema stabilirii scriptorului. Dintre acestea fac parte: felul n care unii scriptori ndreapt n text erorile materiale de scriere, modul de prindere a hrtiilor cnd se ntocmete un act n dou sau n mai multe exemplare prin intermediul hrtiei copiative, obinuina unor scriptori de a ndoi marginea stng a hrtiei pentru ca nceputul rndurilor scrise s se afle pe aceeai linie .a. caracteristici generale de identificare, 1. nsuiri sau semnalmente generale, relativ neschimbtoare, care definesc o anumit categorie de obiecte sau numai o parte dintre acestea. 2. Acele particulariti proprii numai unei anumite grupe de fiine sau de obiecte. C. constituie temeiul determinrii apartenenei la gen a obiectelor supuse examinrii criminalistice, cunoscut n literatura de specialitate i sub denumirea de identificare generic sau de stabilire a apartenenei la grup. caracteristici identificatoare, semnalmentele generale i individuale pe baza crora se stabilete apartenena la gen sau se individualizeaz un anumit obiect concret, care se afl n legtur cauzal cu infraciunea cercetat. n identificarea criminalistic sunt avute n vedere caracteristicile care se refer la: a) construcia (structura) exterioar a obiectului (instrumente de spargere, urme de mini, urme lsate de interiorul evii pe proiectil etc.); b) componena obiectului, de exemplu, componena lubrifianilor sau a carburanilor, a sngelui sau a vopselurilor; c) deprinderile funcionale i obinuinele motrice ale persoanei, de exemplu scrierea, gesturile, mimica etc.

caracteristici individuale de identificare, nsuiri sau semnalmente, relativ neschimbtoare, proprii unei anumite fiine sau unui anumit obiect. C. constituie temeiul identificrii criminalistice a obiectului concret care are legtur cauzal cu infraciunea cercetat. n literatura de specialitate mai sunt ntlnite i sub denumirea de caracteristici particulare sau speciale. caracteristici ale scrisului, nsuiri care individualizeaz grafismul fiecrei persoane, servind 1a identificarea acesteia. Specificitatea caracteristicilor scrisului const, n primul rnd, n aceea c ele formeaz un complex individual. Unele caracteristici se pot ntlni sub aceeai form la mai multe persoane. Combinarea lor ns este proprie pentru fiecare scriptor. Caracteristicile pot avea caracter general i individual. Din grupa caracteristicilor generale, denumite i dominante grafice, fac parte: a) gradul de evoluie a scrisului (scris inferior, mediu, superior); b) forma scrisului, referitoare la structura de ansamblu a acestuia, care s determine, n funcie de configuraia literelor, tipul micrilor i gradul lor de complicare; c) dimensiunea scrisului, exprimat n nlimea i n limea semnelor grafice, precum i n raportul dintre literele depasante i nedapasante; d) nclinarea scrisului, dat de orientarea axei verticale a semnelor grafice; e) viteza scrisului (ritmul sau tempoul de scriere), care se apreciz, n principal, dup gradul de continuitate a micrilor; f) presiunea scrisului, care se exprim, de regul, n limea trsturilor i n urmele de adncime lsate n stratul hrtiei; g) continuitatea scrisului, referitoare la gradul de scriere nentrerupt, de legare a micrilor i, n final, a trsturilor ce alctuiesc semnele grafice, precum i combinaiile acestora; h) spaierea scrisului, referitoare la intervalul dintre litere; i) ornduirea scrisului sau aa-zisele caracteristici tipografice. Caracteristicile individuale ale scrisului se refer la: a) construcia semnelor grafice; b) numrul elementelor din care se compun i forma lor; c) orientarea micrilor de execuie a trsturilor; d) modul de ncepere i de finalizare a semnelor grafice; e) particulariti ale corelaiei micrilor (raportul dimensional al literelor i al trsturilor componente ale acestora, raportul poziional al extremitilor superioare i inferioare ale semnelor grafice, corelaia nclinaiei literelor i elementelor care le compun; f) modul repartizrii presiunii n cadrul semnului grafic; g) felul legrii elementelor i a literelor n cuvinte; h) poziia literelor unele fa de altele; i) poziia literelor fa de linia de baz a scrisului; j) poziia punctelor de intersecie a trsturilor ce alctuiesc elementele i literele; k) poziia punctelor de intersecie a trsturilor de legtur. O alt grup de caracteristici cu mare valoare individualizatoare o constituie modul de executare a semnelor de punctuaie i a celor matematice, de abreviere a unor cuvinte, felul cum este scris data, cum sunt numerotate paginile, particularitile de bifare i de subliniere a unor meniuni, de intercalare a unor cuvinte omise sau de ndreptare a unor erori comise n momentul scrierii. caracteristici sonore ale armelor de foc, parametri fonoacustici generali i individuali care permit stabilirea identitii armei de foc cu care s-a tras. Prin c. generale se neleg particularitile acustice relativ neschimbtoare ale urmelor sonore generate de mpuctur, armare i percuie, proprii unui grup de arme de foc. Acestea sunt: a) aspectul general al desenului descris de nucleele sonore majore i minore; b) aspectul general al desenului descris de diagrama amplitudinii medii de frecven; c) aspectul general al desenelor din sonogramele de detaliu i durata n care se nscrie urma sonor a mpucturii, a armrii sau a per cuiei. Prin c. individuale se neleg particularitile

acustice relativ neschimbtoare ale urmelor sonore ale mpucturii, ale armrii sau ale percuiei, proprii unei singure arme de foc. Acestea sunt: a) nucleele majore (N.M.) (numrul, forma, intensitatea, durata, continuitatea pe vertical, continuitatea pe orizontal, frecvena, bara care marcheaz explozia i pauza dintre nuclee); b) nucleele minore (N.m.) (numrul, forma, intensitatea, durata, continuitatea liniar pe vertical, frecvena i pauza ntre nuclee); c) amplitudinea medie de frecven (numrul unghiurilor pozitive, numrul unghiurilor negative i forma unghiurilor). caracteristici topografice, elemente de individualizare a grafismului referitoare la modul de ornduire al acestuia. C. se refer la dispunerea textului n pagin, existena, mrimea i forma marginilor textului (scris nemarginat, ncadrat sau sinistro-marginat), mrimea alineatelor, amplasarea titlului, a datei, a semnturii i a altor elemente ale nscrisului, mrimea intervalelor dintre cuvinte i dintre rnduri, forma i direcia acestora din urm (convexe, concave, suitoare, cobortoare). caracteristici ale vocii, parametri fonoacustici relativ neschimbtori, proprii unui grup sau unui singur vorbitor. n aceast categorie se nscriu desenul descris de formani, durata unui cuvnt, a unei propoziii sau a unei fraze i intensitatea sunetului, formanii, antiformanii, frecvena formanial i frecvena tonului fundamental, bara de sonoritate, formanii de nazalitate, tranziia, bara care marcheaz explozia consoanelor, durata fiziologic a unui sunet, dinamica vocii, locusul i desenele din construcia unor formani sau a unor antiformani. caracteristici ale vorbirii, parametri relativ neschimbtori ai vorbirii aparinnd unui grup sau unui singur vorbitor. n aceast categorie se nscriu: stilul limbii neliterare i stilul limbii literare, particularitile fonetice (accentul, intonaia, deprinderea de a prescurta anumite cuvinte, apariia unor corecturi i modul propriu de a pronuna cuvintele strine), defeciuni de pronunie (n loc de noroc se pronun nooc), particulariti gramaticale (morfologice i sintactice). carbonizare, descompunerea termic a unor combustibili solizi (crbuni de pmnt, lemn, materiale textile, plastice etc.) n prezena unor cantiti reduse de aer sau n absena acestuia. n cazul unor incendii, n procesul expertizei se pot stabili, dup gradul de carbonizare a materialelor care au ars, date cu privire la intensitatea incendiului, locul de iniiere, direcia de propagare, existena sau absena curenilor din aer, temperatura dezvoltat n timpul incendiului etc. carioca, instrument de scriere cu rezervorul din fibre sintetice mbibate n cerneal special, care se scurge printr-o tij (confecionat tot din fibre sau dintr-o mas sintetic poroas) care face contactul cu hrtia n timpul executrii scrisului. Trsturile realizate cu un asemenea instrument sunt de obicei late i au cerneala distribuit uniform, nelsnd n genere urme de presiune (de adncime) n stratul hrtiei. cartoteca dactiloscopic, sistem de organizare i de clasare manual a fielor cu amprente digito-palmare dup formele care permit regsirea sigur i rapid a acestora pe baza examinrii urmelor papilare. Sunt cunoscute urmtoarele tipuri de cartoteci: a) c. decadactilar, n cadrul creia amprentele celor zece degete pot fi cartate dup

formule ca cea complet adeltic pn la cea deltic, cum ar fi ; b) c. palmar, care este de natur recent i funcioneaz pe baza formulei de clasificare a desenelor palmare; c) c. monodactilar, organizat pe baza unui complex de formule care permite identificarea fptuitorului dup urme lsate de un singur deget. cartotec de identificare, sistem de organizare i de clasare manual, cu ajutorul calculatorului electronic sau al laserului, a datelor cu privire la persoanele care au comis fapte penale sau la obiectele folosite ori destinate s serveasc la comiterea de infraciuni, ct i cu privire la obiectele care sunt produsul activitii infracionale. cartu, tip de muniie folosit la armele de foc portabile, att militare, ct i sportive, de vntoare ori speciale. La prima categorie de arme, c. se compune din tub, caps, ncrctur de pulbere i glon. Cele de vntoare pot fi cu glon, dar cele mai multe sunt ncrcate cu alice. Unele tuburi de c., n special cele pentru arme de calibru redus, nu au caps, materialul de iniiere fiind dispus pe marginile rozetei. La orice c. se ia n consideraiie greutatea sa, greutatea glonului (respectiv numrul de alice), greutatea ncrcturii de pulbere i greutatea tubului. Majoritatea c. au imprimate pe fundul tubului o serie de inscripii referitoare la: numrul sau iniiala fabricii productoare, lotul de fabricaie, anul fabricaiei (marcat de obicei numai prin ultimele dou cifre), uneori materialul din care este confecionat c. (codificat) i calibrul armei, mai ales la cele de vntoare. La unele c. cu destinaie special, capsa se acoper cu un strat de vopsea de o anumit culoare. Toate aceste caracteristici pot servi n cadrul expertizei criminalistice pentru determinarea apartenenei la grup a armei cu care s-a tras. catastrof aerian, eveniment produs ca urmare a unor fapte ce constituie nclcarea cu tiint sau din neglijen a regulilor de zbor, care au condus la degradarea sau prbuirea unui mijloc de zbor sau la coliziunea a dou aeronave, dac prin aceasta s-a produs moartea sau vtmarea integritii corporale a unor persoane ori distrugerea sau degradarea aeronavelor, a unor bunuri terestre sau a mrfurilor ncredinate pentru transport. Cercetarea la faa locului a unei c. permite descoperirea urmelor i a celorlalte mijloace materiale de prob pentru stabilirea adevrului. Pe parcursul investigrii locului faptei, echipa de cercetare va colabora cu comisia de expertiz tehnic. catastrof feroviar, eveniment produs ca urmare a unor fapte care constituie infraciuni contra siguranei circulaiei pe cile ferate, constnd n: deraierea, rsturnarea sau prbuirea unui mijloc de transport; tamponarea a dou mijloace de transport feroviar sau a unui mijloc de transport feroviar cu un alt vehicul, dac prin aceasta s-a produs moartea sau vtmarea integritii corporale a unor persoane ori distrugerea sau degradarea mijloacelor de transport feroviar, a instalaiilor de cale ferat sau a mrfurilor ncredinate pentru transport. Pe tot parcursul cercetrii, echipa de cercetare trebuie s colaboreze cu comisia de expertiz tehnic. catastrof naval, eveniment produs ca urmare a unor fapte ce constituie nclcarea cu tiin sau din neglijen a regulilor de navigaie i care a condus la degradarea sau la scufundarea unei nave, la coliziunea a dou vase sau la euarea unei nave, dac prin aceasta s-a produs moartea sau vtmarea integritii corporale a unor persoane ori distrugerea sau degradarea navelor, a instalaiilor portuare sau a mrfurilor ncredinate

=

A 1111 A 1111

=

B 4444 B 4444

pentru transport. cazier judiciar, sistem de organizare i de clasare a fielor de eviden n care sunt consemnate datele privind antecedentele penale ale unei persoane. crare de pai, un fir de urme consecutive ale tlpii (nclmintei) drepte i stngi, care pot fi create de fptuitor la faa locului, a cror examinare ofer date despre urmtoarele elemente ale mersului: a) direcia mersului; b) linia mersului; c) lungimea pasului; d) limea pasului; e) unghiul de mers. Prin cercetarea acestor elemente ale mersului se staibilesc relaii ntre acestea i persoana care a putut crea c., ajungndu-se la identificarea acesteia. V. i direcia mersului, linia pasului, linia de mers, lungimea pasului i unghiul mersului. centrul dactilogramei 1. Unul din punctele pe care se sprijin capetele liniei lui Galton (delta-central) de la reticulul lupei dactiloscopice n vederea codificrii unei amprente papilare; 2. Punctul situat n mijlocul desenului papilar i care, n funcie de configuraia nucleului, se determin astfel: a) la nucleul la simplu: locul unde se termin curbura laului n partea opus deltei; b) la nucleul la liniar: captul superior al crestei papilare aflat n interiorul su; c) la nucleul la biliniar: captul superior al crestei papilare care este mai deprtat de delte; d) la nucleul la multiliniar: captul superior al crestei papilare situate la jumtate plus una din totalul crestelor (numrul dinspre partea deltei) cnd sunt cu so i al crestei din mijloc cnd sunt fr so; e) la nucleul lauri suprapuse: locul de intersectare a lor; f) la nucleul lauri suprapuse liniare: captul superior al crestei papilare aflat n interiorul laului mai deprtat. centru deltic, unul dintre punctele pe care se sprijin capetele liniei lui Galton (deltacentral), de la reticulul lupei dactiloscopice, n vederea codificrii unei amprente papilare pentru a putea fi introdus n cartotec. C. se determin astfel: la deltele negre, n locul de contact al celor dou brae; la deltele albe, punctul din spaiul triunghiular al deltei situat la distane egale fa de cele trei laturi. V. i centrul dactilogramei. cenu (urme de c.), resturi solide pulverulente rmase la locul svririi unei infraciuni n urma arderii complete a unui material combustibil. Are compoziie complex, predominnd substanele minerale, n principal sruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu etc. Poate conine elemente specifice materialului care a ars (ex. bariu din hrtii speciale folosite la confecionarea unor documente sau urme de produi petrolieri). Prin expertiza criminalistic a c. se pot stabili natura componenilor anorganici i eventual organici pe care i conine, tipul materialului care a ars (lemn, hrtie, material textil), dac incendiul a fost iniiat sau ntreinut cu ajutorul unor substane uor inflamabile (produi petrolieri, fosfor, etc.). cercetarea la faa locului, activitate de urmrire penal care const n perceperea nemijlocit de ctre organele de urmrire penal sau de ctre instanele de judecat a locului svririi infraciunii i examinarea acestuia pentru descoperirea, fixarea i ridicarea urmelor infraciunii i a altor mijloace materiale de prob, stabilirea modului cum s-a comis fapta, identificarea fptuitorului i probarea activitii infracionale. Un rol deosebit n desfurarea acestor activiti l au mijloacele i metodele criminalistice. C. se face n prezena martorilor asisteni, cu excepia cazului cnd acest lucru nu este

posibil. cercetarea local, v. cercetarea la faa locului. cerneal (urme de c.), urme de lichid sau de past care conin colorant rmase la locul svririi faptei sau pe actele n litigiu. Expertiza criminalistic a urmelor de c. se face din punct de vedere chimic, traseologic i poate stabili natura i tipul urmei, pigmenii coninui, succesiunea i continuitatea sau intersectarea traseelor executate cu c. ceruz, pulbere alb aderent folosit pentru relevarea urmelor papilare latente. Se mai utilizeaz i ca pigment alb n culorile de ulei folosite n pictur. n timp, c. i colorantul cu c. se nnegresc datorit reaciei cu hidrogenul sulfurat i sulfurile existente n aer. Examinarea gradului de nnegrire a c. poate constitui un indiciu cu privire la vechimea tabloului. Redarea culorii albe se poate face prin splarea cu ap oxigenat. cheie fals, cheie care imit numai n parte cheia original, dar poate pune n micare verturile ce acioneaz zvorul unei ncuietori. Poate fi identificat dup striaiile lsate pe prile componente ale sistemului de nchidere. cheie potrivit, cheia potrivit prin ncercri, dintr-un ir de alte chei, care permite deschiderea unei ncuietori. Poate fi identificat dup striaiile caracteristice lsate pe verturile sistemului de nchidere la care s-a folosit. chestionar, list de ntrebri care se pot pune persoanei ascultate dup ce aceasta a povestit liber tot ceea ce cunoate n legtur cu fapta cercetat. chimie judiciar, parte a criminalisticii care se ocup cu examinarea complex a substanelor sau a amestecurilor de substane chimice din care sunt formate urmelematerie descoperite i ridicate de la locul svririi infraciunii n scopul identificrii fptuitorilor i administrrii probelor necesare aflrii adevrului n procesul judiciar. C. se bazeaz pe legile, metodele, procedeele i tehnicile de lucru ale chimiei analitice, fizico-chimice i pe regulile specifice efecturii expertizei criminalistice. cianoz, coloraie albastru-vineie a pielii i a mucoaselor datorat creterii concentraiei de hemoglobin din snge. C. apare la unele boli cardiace sau pulmonare. Apare de asemenea pe faa persoanelor decedate ca urmare a asfixiei (spnzurare, sugrumare, sufocare etc.). cicatrice, semn rmas dup vindecarea unei plgi pe piele, afectnd morfologia desenului papilar. C. constituie un detaliu caracteristic de identificare a unei amprente papilare. cifr octanic, valoarea numeric convenional prin care se indic gradul de detonaie al unui carburant folosit n motoarele cu explozie. n expertiza criminalistic, constituie un indicator al calitii benzinei, prin determinarea ei putndu-se stabili dac proba de carburant a fost falsificat. cine de urmrire, cine dresat n mod special pentru prelucrarea urmei de miros pe

baza creia descoper autorul infraciunii, prin urmrirea acestuia pe drumul parcurs de la locul faptei, ct i pentru descoperirea unor obiecte abandonate, pierdute ori ascunse de ctre fptuitor. n scopul valorificrii n bune condiiuni a urmelor de miros uman, trebuie luate msuri de conservare a acestora, nc din momentul sosirii la faa locului. clasificarea armelor do foc, sistem propriu balisticii judiciare de ornduire a armelor de foc n mai multe categorii dup criterii diverse. 1. Dup destinaie se disting: a) arme militare (puti, carabine, automate, pistoale, revolvere); b) arme slportive (puti de calibru redus, pistoale, revolvere); c) arme de vntoare (cu eava lis, ghintuit sau combinat); d) arme speciale (de semnalizare, de start etc.). 2. Dup lungimea evii exist arme cu: a) eava scurt (pistoale, revolvere); b) mijlocie (automatele); c) lung (putile, carabinele, armele de vntoare i cele sportive). 3. Dup modul de funcionare se deosebesc: a) arme neautomate, cu repetiie, la care ncrcarea i eliminarea cartuului se face manual, i arme semiautomate, la care pentru fiecare foc trebuie s se apese pe trgaci, restul operaiunilor fiind automate; b) arme automate, cu foc continuu att timp ct se apas pe trgaci. 4. Dup construcia canalului evii: a) arme cu eav lis (neted); b) arme cu eav ghintuit; c) arme cu evi combinate. 5. Dup calibru: a) arme cu calibru mic (pn la 6,35 mm); b) mijlociu (ntre 6,35 mm i 9 mm); c) mare (peste 9 mm). 6. Balistica judiciar cunoate i alte criterii de clasificare a armelor de foc, cum ar fi: a) dup modul de fabricaie; b) dup muniia folosit; c) dup numrul de cartue; d) dup sistemul nchiztorului i cel de percuie ori de extragere a cartuului etc. Se disting n acelai timp: a) armele pneumatice, la care proiectilul este expulzat datorit comprimrii aerului; b) arme atipice (ascunse), confecionate de fabric prin imitarea unor obiecte, de exemplu a stiloului; c) arme de construcie meteugreasc; d) arme transformate, n special prin retezare (scurtarea evii). clasificarea dactiloscopic, operaie prin care amprentele papilare (digitale, palmare, plantare) sunt ordonate i grupate dup anumite criterii n diferite clase. Se cunosc numeroase c. care poart denumirea dup autorul care le-a conceput: Hennry, Galton, Vucetich, Daae, Olaritz etc., toate avnd la baz numrul i poziia deltelor i forma nucleului. claviatura mainii de scris, totalitatea tastelor pe care apas dactilograful pentru a se imprima semnele grafice. Majoritatea mainilor de scris au claviatura compus din patru rnduri de taste, cu cte dou semne pe fiecare. Caracteristicile claviaturii ce se examineaz n cadrul expertizei criminalistice pentru identificarea mainilor de scris sunt: a) numrul i natura semnelor; b) poziia i modul lor de asociere pe capul braului; c) existena unor litere din alfabetele strine; d) anumite semne matematice sau de punctuaie etc. coautor 1. Participantul care a contribuit n mod nemijlocit, alturi de unul sau mai muli autori, la nfptuirea activitii care constituie elementul material al infraciunii. 2. Cel care a contribuit la nlturarea sau la paralizarea rezistenei pe care o ntmpin savrirea infraciunii. coco, v. mecanismul de dare a focului. codul deontologic al expertului criminalist, ansamblu de norme de etic profesional

ale expertului, care i-au dovedit validitatea n practica de expertiz. codificarea scrisului, metodologie de clasificare a scrisului de mn pe baza caracteristicilor generale n vederea organizrii scriptotecii. Metodologia cuprinde: a) cod al simbolurilor care exprim caracteristicile posibile ale scrisului; b) formula de nscriere a simbolurilur aparinnd unui scris dat; c) sistem de clasificare a scrisurilor dup formul. coeziunea scrisului, v. continuitatea scrisului. colorant (urm de c.), substan care are proprietatea de a colora diferite materiale cu care vine n contact sau care intr n compoziia acestora. Urmele de c. pot aprea ca depuneri pulverulente pe corp, mbrcminte i alte obiecte, pe sol, sub form de pete (formate prin mbcsirea suportului sau prin contactul soluiei colorantului cu suportul de obicei esturi. Cutarea urmelor de c. se face prin observare direct sau cu aparate optice, n lumin natural sau sub radiaii U.V. Prin expertiza fizico-chimic a urmelor de c. se poate stabili: a) dac urma este de colorant, tipul acestuia (textil, de cerneal etc.); b) domeniul de activitate n care se ntrebuineaz; c) denumirea comercial sau industrial a acestuia; d) dac are aceeai compoziie chimic, aceeai concentraie n substana activ sau aceeai nuan de culoare cu modelele de comparaie prezentate. combin electronooptic, dispozitiv complex cu surse de raze infraroii i ultraviolete folosit n expertiza criminalistic pentru examinarea actelor n vederea stabilirii falsurilor. combustibil (urme de c.), resturi de material solid, lichid sau gazos, natural, artificial sau sintetic, care au proprietatea de a arde, descoperite la locul svririi unei infraciuni. Cercetarea urmelor de c. n laboratoarele de chimie judiciar poate oferi organelor de urmrire penal i instanelor de judecat date cu privire la cauzele care au produs incendiul, dac a fost sau nu posibil o autoaprindere, dac incendiul a fost ntreinut printr-o substan uor inflamabil, natura acesteia etc. comisia de expertiz, comisie format, de regul, dintr-un numr impar de experi din cadrul unui laborator sau al unui institut de criminalistic, pentru efectuarea unei expertize criminalistice. Legea procesual penal a adoptat att sistemul expertizei unice (un singur expert), ct i sistemul expertizei n comisie. comparare, v. examinarea comparativ. compararea scrisurilor, procedeu de examinare comparativ a scrisurilor n litigiu i de comparaie, folosit n expertiza criminalistic a scrisului pentru identificarea scriptorului. Concluzia la care se ajunge n urma comparrii scrisurilor trebuie s se bazeze pe totalitatea caracteristicilor generale i individuale i nu pe elementele de asemnare ori de deosebire izolate. n ultimii ani, cercetrile sunt orientate spre tehnicizarea i obiectivizarea procedeelor de comparare a scrisurilor, spre folosirea unor procedee cantitative de examinare precum: a) grafometria; b) procedeul nregistrrii i totalizrii asemnrilor (+) i deosebirilor (-); c) procedeul medianei trsturilor, recomandate n analiza scrisului; d) procedeul dispersiei grafice, indicate n analiza

semnturilor; e) procedeele matematico-statistice; f) aplicarea teoriei probabilitilor etc. Experii cerceteaz posibilitatea folosirii n expertiza grafic a calculatoarelor electronice i a laserului. n perspectiv se ntrevede o memorare a acelor caracteristici grafice pe care ochiul omenesc le percepe foarte slab sau deloc, o fotografiere a reflexelor de scriere i, n final, materializarea structurii stereotipului dinamic. Folosirea calculatoarelor electronice i a laserului pentru examinarea scrisului va contribui la obiectivizarea concluziilor. componentele corpului uman, prile principale ale corpului uman. C. trebuie descrise de organele de urmrire penal i de instanele de judecat, n mod riguros tiinific n actele procedurale, ca de exemplu: n procesele verbale de cercetare la faa locului i de reconstituire, n rapoartele de expertiz, n actul de acuzare i n sentinele judectoreti. a) Partea din fa a c. este compus din: 1. regiunea parietal; 2. regiunea frontal; 3. regiunea temporal; 4. regiunea tiroidian; 5. regiunea clavicular; 6. regiunea humeal; 7. regiunea treimii superioare anterioare a braului; 8. regiunea treimii medii anterioare a braului; 9. regiunea treimii inferioare anterioare a braului; 10. plica cotului; 11. regiunea treimii superioare anterioare a antebraului; 12. regiunea treimii medii anterioare a antebraului; 13. regiunea treimii inferioare anterioare a antebraului; 14. articulaia pumnului; 15. regiunea pectoral dreapt; 16. regiunea sternal; 17. regiunea articulaiei scapulo-umerale; 18. regiunea axilar; 19. regiunea interioar a braului; 20. faa exterioar a braului; 21. faa anterioar a braului; 22. faa intern a articulaiei cotului; 23. faa anterioar a antebraului; 24. faa interioar a antebraului; 25. faa palmar; 26. faa exterioar a antebraului; 27. regiunea hipocondrului; 28. regiunea ombilical; 29. regiunea pectoral stng; 30. flanc (drept sau stng); 31. regiunea pubian; 32. regiunea scrotal; 33. treimea superioar anterioar a coapsei; 34. treimea medie anterioar a coapsei; 35. treimea inferioar anterioar a coapsei; 36-37. regiunea genunchiului; 38. treimea superioar a gambei; 39. treimea medie a gambei; 40. treimea inferioar a gambei; 41. faa dorsal a labei piciorului; 42. faa extern a coapsei; 43. faa anterioar a coapsei; 44. faa intern a coapsei; 45. faa intern a gambei; 46. faa anterioar a gambei; 47. faa extern a gambei; 48. maleola intern; b) partea din spate se compune din: 1. regiunea parietal; 2. regiunea temporal; 3. regiunea occipital; 4. regiunea cervical; 5. regiunea suprascapular; 6. regiunea vertebral; 7. regiunea interscapulo-vertebral; 8. regiunea posterioar a articulaiei scapulo-umerale; 9. faa dorsal a minii stngi; 10. regiunea exterioar a antebraului; 11. faa posterioar a antebraului; 12. regiunea anterioar a antebraului; 13. faa posterioar a articulaiei cotului; 14. regiunea exterioar a braului; 15. faa posterioar a braului; 16. regiunea interioar a braului; 17. regiunea scapular; 18. regiunea costal posterioar (toracal); 19. regiunea lombar; 20. regiunea fesier; 21. regiunea sacro-coccigian (interfesier); 22. treimea posterioar superioar a braului drept; 23. treimea posterioar medie a braului drept; 24. treimea posterioar inferioar a braului drept; 25. faa posterioar a articulaiei cotului; 26. treimea posterioar superioar a antebraului; 27. treimea posterioar medie a antebraului drept; 28. treimea posterioar inferioar a antebraului drept; 29. regiunea palmar a minii; 30. faa extern a coapsei stngi; 31. faa posterioar a coapsei stngi; 32. faa intern a coapsei stngi; 33. spaiul popliteu; 34. faa extern a gambei stngi; 35. faa posterioar a gambei stngi; 36. maleola extern; 37. faa plantar; 38. calcaneul; 39. treimea posterioar superioar a coapsei drepte; 40. treimea postero-median a coapsei drepte; 41. treimea postero-inferioar a coapsei drepte; 42. spaiul popliteu; 13. treimea postero-superioar a gambei drepte; 44. treimea

postero-median a gambei drepte; 45. treimea postero-inferioar a gambei drepte. concentraia alcoolic, cantitatea total de alcool existent ntr-o butur alcoolic natural sau industrial distilat sau nedistilat. C. se exprim procentual n volume sau n grame de alcool etilic. Sinonime: trie alcoolic, grad alcoolic. concluzia expertului, rezultatul cercetrii ntreprinse de expert i rspunsurile acestuia la ntrebrile formulate de organul judiciar, precum i prerea de specialitate asupra obiectului expertizei. C. poate fi: a) cert pozitiv, atunci cnd formuleaz un rspuns categoric pozitiv la ntrebarea pus de organul judiciar. De exemplu: Testamentul este scris, datat i semnat de I.M.; b) cert negativ, cnd expertul d un rspuns categoric negativ la ntrebarea pus de organul judiciar. De exemplu: Testamentul nu este datat, scris i semnat de I.M. c) probabil, atunci cnd prerea afirmativ sau negativ a expertului sau a specialistului este incert. De exemplu: Semntura pus pe chitana n litigiu a fost probabil executat de M.O. De cele mai multe ori, asemenea concluzii sunt determinate de cantitatea sau calitatea materialului supus examinrii; d) de imposibilitate, cnd expertul sau specialistul se afl n imposibilitatea de a da rspuns la ntrebrile puse de ctre organul judiciar. n general, asemenea concluzii sunt determinate de aceleai cauze ca i n cazul concluziilor probabile, la care se mai pot aduga lipsa de mijloace i de metode tiinifice de cercetare. confluen, detaliu al desenului papilar caracterizat prin locul de unire a dou creste papilare. V. i bifurcaie, contopire. confruntarea, procedeu probatoriu care const n ascultarea concomitent a dou persoane ascultate anterior i separat, n aceeai cauz penal, n scopul lmuririi aspectelor din declaraii ntre care exist contradicii. C. se poate face ntre nvinuii, inculpai, martori, parte vtmat, parte civil, parte civilmente responsabil sau uneori ntre martor i nvinuit ori inculpat, nvinuit i inculpat, nvinuit i parte vtmat etc. consemnarea declaraiei, activitate procedural prin care organul judiciar fixeaz n scris, ntr-o declaraie, artrile fcute de persoana ascultat. Organul judiciar este obligat s cear o declaraie scris personal de nvinuit numai cu privire la nvinuirea ce i se aduce nainte de a fi ascultat. C. trebuie s se fac cu obiectivitate i s in seama de particularitile de vorbire ale persoanei ascultate, de gradul de pregtire cultural etc. Este interzis s se denatureze pe orice cale coninutul artrilor persoanei ascultate. n declaraie nu se vor consemna concluzii sau preri ale persoanei ascultate, cuvinte indecente sau prin care s-ar face apologia unor infraciuni. La terminarea consemnrii, declaraia scris i se citete persoanei ascultate, iar dac aceasta cere i se d s o citeasc. Dac este de acord cu coninutul, persoana ascultat va semna pe fiecare pagin i la sfrit. Declaraia scris este semnat n acelai mod i de ctre organul de cercetare care a efectuat ascultarea, precum i de ctre interpret, n cazul n care a fost folosit. Dac persoana ascultat revine asupra vreuneia din declaraiile sale sau cere s se fac unele completri, rectificri sau precizri la declaraia scris, acestea se consemneaz i vor fi certificate prin semntura persoanei respective. Orice alte completri, rectificri sau precizri care schimb sensul frazei i sunt fcute fr semntura persoanei ascultate nu sunt valabile.

conservarea urmelor infraciunii, operaie care are drept scop pstrarea urmelor infraciunii sau a obiectului purttor de urm n starea n care au fost descoperite i protejarea lor mpotriva factorilor distructivi, pn la fixarea acestora. C. se realizeaz, n principal, prin ncadrare (nsemnarea cu cret alb sau colorat de jur-mprejurul urmei infraciunii); marcare (cu ajutorul plcuelor indicatoare numerotate din trusa criminalistic sau, n lipsa acestora, cu alte obiecte improvizate de la locul faptei); acoperire (cu diferite obiecte - cutii de tabl sau de carton, buci de placaj, coli de hrtie, de polietilen etc. Dac urma va fi exploatat prin folosirea cinelui de serviciu, se va ine seama ca obiectul cu care este acoperit s nu aib miros de petrol, usturoi, ardei etc., care s afecteze mirosul acesteia); paz (prin instalarea unuia sau a mai multor posturi de paz pentru a asigura locul faptei). constatarea adugirilor n manuscrisuri, stabilirea interveniilor interioare ntr-un nscris, realizabil prin examinri grafice, fizico-chimice i dup criteriul ordinii cronologice a trsturilor intersectate. Dintre procedeele mai frecvent folosite pot fi amintite: a) diferenierea cromatic (fotografic separatoare de culori); b) comportarea sub incidena radiaiilor invizibile (ultraviolete, infraroii, Rentgen); c) examinarea microscopic; d) comportarea fa de reactivi, ndeosebi a cernelurilor care, tratate cu diferii solveni, pot avea reacii diferite: decolorare, schimbarea nuanei de culoare, ntinderea rapid pe hrtie etc.; e) analiza cromatografic pe hrtie i n strat subire. constatarea medico-legal, mijloc de prob pentru stabilirea existenei infraciunii, a cauzelor unei mori violente. Poate fi dispus n tot cursul urmririi penale. C. este obligatorie i se dispune de ctre organul de urmrire penal n cazurile de moarte violent, de moarte din cauze necunoscute ori suspecte, precum i atunci cnd este necesar examinarea corporal a nvinuitului sau a victimei pentru a se constata pe corp urmele infraciunii. constatarea tehnico-tiinific, activitatea de constatare, de interpretare i de valorificare tiinific imediat a urmelor, a mijloacelor materiale de prob i a mprejurrilor de fapt, n scopul identificrii fptuitorului i a obiectelor folosite pentru svrirea infraciunii. constatarea tehnico-tiinific criminalistic, v. constatarea tehnico-tiinific. contactul psihologic, una dintre metodele psihologice ale tacticii criminalistice a ascultrii. Succesul ascultrii depinde n mare msur de modul n care organul judiciar reuete s-i apropie persoana ascultat. Greutatea const n aceea c fiecare persoan n parte constituie o entitate psihologic fa de care organul judiciar trebuie s gseasc modul individual de a o aborda, precum i limbajul comun cu ajutorul cruia s obin cele mai complete i mai veridice declaraii necesare justei soluionri a cauzei. Pentru aceasta este necesar crearea unei anumite ambiane, care ine att de amenajarea cabinetului n care se realizeaz ascultarea, ct mai ales de comportarea organului judiciar. Stabilirea contactului psihologic poate fi considerat ca preludiul luptei care se va da ntre organul judiciar i persoana ascultat, care, deseori, au interese opuse. Un c. bine stabilit presupune: a) absena unei figuri arogante, superioare, ironice sau invective; b) afirmarea unui comportament la care oblig funcia organului judiciar; c) eliminarea nfumurrii i a fanfaronadei; d) nu trebuie s se cear n mod insistent s se

fac declaraii; e) organul judiciar trebuie s fie stpn pe el, calm, serios, ponderat i obiectiv; f) persoana care face ascultarea trebuie s domine situaia supraveghind strict ezitrile, reflexele, reaciile; g) s nu fac promisiuni pe care nu poate s le respecte; h) s fie evitai termenii care ar putea inhiba persoana ascultat; i) atmosfera propice ascultrii s fie meninut tot timpul. Ascultarea trebuie facut cu total bun credin i cu loialitate. ntre organul judiciar i persoana ascultat s existe acea stare de sintonie, acel flux nevzut care s poarte ntr-o parte i cealalt cele mai complete i mai obiective date. contaminarea urmelor, impurificarea urmelor materie cu poluani diferii strini de coninutul propriu urmei criminalistice. Existena poluanilor n urmele examinate poate conduce la rezultate i la concluzii eronate. C. se poate produce cu ocazia ridicrii i ambalrii probelor sau a examinrilor de laborator prin reactivi, aparatura folosit sau atmosfera poluat. Pentru evitarea acestei stri de lucruri se recomand folosirea reactivilor de calitate superioar (pro-analisy) i a apei deionizate sau bidistilate, precum i splarea corect a aparaturii de laborator. continuitate liniar, procedeu care permite identificarea unui obiect prin compararea urmelor ridicate de la faa locului cu urmele create experimental de obiectul de identificat. Urmele liniare (striaiile) sunt de regul microscopice i pot fi lsate de lama toporului, a unui cuit, de un burghiu, de eava armei pe glon, de lama unui clete etc. Compararea const n aezarea celor dou urme-striaii una n continuarea celeilalte pentru a se verifica dac exist acelai numr de linii, aceeai lime i aceleai plasamente. continuitatea scrisului, caracteristic grafic general cunoscut sub denumirea de coeziunea scrisului. C. reflect gradul de legare a semnelor grafice n cuvinte, adic de executare a trsturilor fr ridicarea instrumentului scriptural de pe hrtie. Continuitatea poate fi mare, medie i mic, n funcie de numrul de litere legate ntre ele la majoritatea cuvintelor dintr-un text. Scrisul se consider a) legat, atunci cnd semnele grafice n cuvinte sunt executate cu micri nentrerupte; b) grupat, cnd sunt legate cte 2-3 semne; c) tocat, cnd semnele grafice nu sunt legate ntre ele. C. este n direct interdependen cu viteza scrisului, respectiv ntr-un raport direct proporional cu aceasta. contopire, detaliu al desenului papilar care indic locul unde dou creste papilare se unesc formnd n continuare o singur creast. Pentru a aprecia dac dou creste papilare se unesc ori dac una se desface n dou, detaliile caracteristice ale amprentelor se citesc de-a lungul crestelor n sensul acelor de ceasornic. C. constituie detaliu caracteristic de identificare n expertiza dactiloscopic. contopire tripl, detaliu al desenului papilar care indic locul unde trei creste papilare se unesc ntr-o singur creast. C. constituie detaliu caracteristic de identificare a unui desen papilar. corpusculi Barr, (n expertiza criminalistic), corpusculi periferici n nucleul somatic interfazic la mamifere placentare de sex femel, reprezentnd unul din cei doi cromozomi X din variotipul sexului femel. Indivizii masculi nu posed c., atunci cnd

au structura cromozomului normal XY. n cazul unor anomalii (disjuncia cromozomilor sexului) pot aprea femele cu doi sau trei c. (n structura XXX sau XXXX) sau masculi cu unul sau doi c. ( n structura XXY sau XXXY). Evidenierea c. n firul de pr permite stabilirea sexului persoanei de la care provine. Pentru evidenierea acestuia se folosesc colorani cum sunt: reactivul Schiff (procedeul Feulgen), orcein acetic, violet de crezil, carmin n soluie acetic, Giemsa etc. Examinarea se poate face numai pe fire de pr care pstreaz teaca epitelial (foliculul). Pentru cercetare se prelev foliculul prin nclzire i macerare scurt n acid acetic, obinndu-se frotiul. Pentru observarea c. se coloreaz frotiul cu orcein sau azur eosin, dup care se examineaz la microscop n lumin natural. corpusculi de meconiu (urme de c.), particule provenite din coninutul intestinului foetal. Pot fi descoperite n procesul cercetrii la faa locului a ntreruperilor ilegale de sarcin sau n cazurile de pruncucidere. Prin examinarea microscopic se pot evidenia celule epiteliale intestinale galben-verzui, cristale de colesterin i picturi de grsime. Uneori pot fi amestecate cu lichid amniotic. Prin expertiza biocriminalistic se poate stabili existena meconiului i eventual grupa sanguin a ftului de la care a provenit. cosmetice (urme de c.), resturi de substane folosite la ngrijirea feei i a prului. Ex.: creme, pudre, rujuri, uleiuri, vopsele de pr, parfumuri. Sub form de urme de c. se pot gsi pe victim, pe fptuitor sau pe obiectele cu care acetia au venit n contact la locul svririi infraciunii. Urmele de c. se pot forma prin: contactul direct dintre victim i fptuitor, obiectele de mbrcminte sau altele aparinnd acestuia (urme de ruj de buze provenit de la victim pe pielea ori hainele fptuitorului sau pe un pahar gsit la locul faptei), rsturnarea unei cutii cu pudr sau a unui flacon cu parfum etc. Forma lor poate fi de mnjitur i de pete. n cazul parfumurilor se pot forma urme de miros. Expertiza criminalistic a urmelor de c. se face traseologic i chimic, putndu-se stabili natura (pudr, crem, ruj), tipul (marca), asemnarea calitativ cu modelul de comparaie i modul n care a fost creat urma. n cazul parfumurilor, uneori se poate stabili drumul parcurs de fptuitor nainte i dup comiterea faptei. creast papilar, proeminen liniar curb care se gsete la om pe faa intern a degetelor, a palmelor i a tlpilor. cretoscopie, metod de examinare microscopic a traseului marginilor unei creste papilare n scopul descoperirii formelor particulare identificatoare. crim, denumire folosit n unele legislaii penale care clasific infraciunile n raport cu gravitatea lor n crime, delicte i contravenii sau numai n crime i delicte pentru a desemna infraciunile cele mai grave. criminal, persoan care a svrit o crim. criminalist, persoan specializat n tehnica, tactica i metodica criminalistic. criminalistic, tiin relativ recent. A aprut la sfritul sec. XIX, printele ei fiind socotit Hans Gross, judector de instrucie i profesor de drept penal la Universitatea din Graz. n 1883, prin lucrarea Handbuch fr Untersuchungsrishter (Manual pentru

judectorul de instrucie), reeditat sub titlul System der Kriminalistik, Hans Gross pune bazele criminalisticii ca tiin independent. C. este o tiin multidisciplinar care se ocup cu elaborarea mijloacelor tehnico-tiinifice, a metodelor i a procedeelor tactice de descoperire, fixare, administrare i examinare a probelor n scopul cercetrii i prevenirii infraciunilor. criminalitate, totalitatea infraciunilor svrite pe un anumit teritoriu, ntr-o anumit perioad de timp. criminologie, tiin relativ recent care cerceteaz starea i dinamica infraciunilor, cauzele i condiille care le genereaz sau le favorizeaz, n scopul elaborrii metodelor de prevenire i de combatere a lor. criterii de apreciere a declaraiilor, norme de apreciere a declaraiilor martorilor, ca parte a unui proces contient care folosete metodele generale ale gndirii logice: analiza, sinteza, inducia, deducia etc. Specificul acestor metode n procesul judiciar const n: 1. studierea i compararea faptelor; 2. studierea i compararea izvoarelor. Elementele de fapt i izvoarele din care sunt deduse nu pot fi rupte unele de altele. La rndul ei, compararea elementelor de fapt se poate referi la: a) compararea elementelor coninute n nsi declaraia persoanei ascultate; b) compararea elementelor cuprinse n declaraia persoanei ascultate cu elemente cuprinse n alte probe. Compararea se face pe dou trepte: pe prima treapt se urmresc asemnrile i deosebirile, iar pe a doua treapt se determin i se lmuresc cauzele acestora, care pot avea la origine nelegerea dintre persoana inculpat i persoanele interesate, influenarea persoanei ascultate, redarea obiectiv i complet a faptului perceput, declaraiile mincinoase, particularitile individuale ale persoanei ascultate .a. cromatin sexual (n exepertiza criminalistic), formaie heterocromatic de form semilunar, care se gsete numai n celulele sexului feminin. Se pune n eviden cu destul uurin n celulele epiteliale, dnd coloraie intens cu cristal violet. Se gsete i n celulele tecii firului de pr. Punerea sa n eviden permite stabilirea sexului persoanei de la care a provenit firul de pr examinat. cromatograf n faz gazoas (n expertiza criminalistic), dispozitiv compus din coloana cromatografic, camera detectoare, amplificator i injector, care permite executarea cromatografiei n faz gazoas. Cu ajutorul c. se pot examina, n cadrul expertizei criminalistice, buturile alcoolice, stupefiantele, urmele de produse petroliere, urmele de parfum .a. cromatografie (n expertiza criminalistic), metod analitic ce permite separarea componenilor existeni ntr-un amestec, pe baza capacitii diferite de repartiie a acestora, ntre dou faze: una fix (adsorbantul) i una mobil (eluentul). Se cunosc mai multe procedee cromatografice: a) pe coloan; b) pe hrtie; c) n strat subire; d) n faz gazoas; e) n faz lichid; f) electroforeza. C. se aplic n criminalistic pentru separarea i identificarea diferitelor substane toxice, a coloranilor, a buturilor falsificate, determinarea haptoglobinelor, examinarea cernelurilor .a. cromatografie n faz gazoas (n expertiza criminalistic), procedeu cromatografic n

care faza staionar, dispus ntr-un tub de sticl sau de oel de lungimi diferite, este format dintr-un material solid granulat adsorbant sau o substan lichid depus pe suprafaa unui material solid adsorbant, constituind coloana cromatografic. Identificarea componenilor separai se bazeaz pe calcularea timpului de reinere pe coloana cromatografic, proprietate caracteristic fiecrui component dac se lucreaz n condiii standard. Procedeul permite i determinarea cantitativ a componenilor, msurndu-se suprafaa de sub curba cromatografic corespunztoare fiecruia dintre ei. Datorit rezoluiei bune pe care o are, gazcromatograful a fost cuplat cu spectrometrul de mas, fiind folosite la analiza structural a compuilor separai. n criminalistic c. este folosit 1a analiza buturilor, produilor petrolieri, stupefiantelor, toxicelor, peliculelor de vopsea, fibrelor textile, explozibililor etc. cromatografie pe hrtie (n expertiza criminalistic), procedeu cromatografic n care faza staionar este o hrtie poroas (cromatografic) ca atare sau impregnat cu sruri, acizi, baze sau substane organice. n c. se pot aplica diferite tehnici de lucru, care difer ntre ele prin sistemul folosit la developare, respectiv tehnica ascendent, descendent i circular. n tehnica ascendent, faza mobil migreaz n sens ascendent, n cea descendent ea coboar, iar n cea circular migreaz din centrul fazei staionare catre marginile ei, componenii separai dispunndu-se pe cercuri concentrice. n criminalistic este folosit n examinarea cernelurilor, a coloranilor, a pesticidelor, a stupefiantelor etc. cromatografie n strat subire (n expertiza criminalistic), procedeu cromatografic n care faza staionar este depus sub forma unui strat subire (0,1-2 mm) pe suprafaa unei plci de sticl, de aluminiu sau film de poliester. n criminalistic c. este folosit pentru identificarea stupefiantelor, a altor psihotrope, a diferitelor toxice organice, a coloranior, a cernelurilor, .a. cromatograma (n expertiza criminalistic), nregistrare grafic a separrii cromatografice n gazcromatografie, cromatografie pe hrtie i electroforez. Gazcromatograma cuprinde punctul de start, linia de baz i vrfurile cromatografice corespunztoare componeilor separai. C. sunt folosite n expertiza criminalistic pentru demonstrarea rezultatelor examinrilor efectuate de specialist sau de expert, scop pentru care se anexeaz la rapoartele de expertiz. cromozom (n expertiza criminalistic), formaiune filiform plasat n nucleul celulelor, care permite determinarea sexului din urmele de snge i din firele de pr. C. sexuali sunt diferii prin combinarea n pereche cromozomic n celulele masculine (XY) i cele feminine (XX). croet, v. semn grafic. cutia nchiztorului, piesa de legtur pentru toate mecanismele principale ale armei de foc. Ea servete, n principal, la ghidarea micrii nchiztorului i a cuplrii acestuia cu eava.

D

dactilogram, urma desenului papilar, imprimat pe suprafaa unui obiect. D. este de dou feluri: a) imprimat voluntar, denumit i impresiune digital ori amprent digital de comparat; b) imprimat involuntar cu ocazia comiterii unei fapte penale, denumit i urm digital sau amprent digital n litigiu. dactiloscop, persoan specializat n examinarea, clasificarea i identificarea amprentelor lsate de desenul papilar. dactiloscopie, domeniu al tiinei criminalistice care are ca obiect identificarea unei persoane dup amprentele digitale, palmare i plantare. danteliform, subtip de desen papilar n clasificarea dactiloscopic, facnd parte din tipul amorf. Subtipul d. este format, n total sau n parte, din fragmente de creste papilare care cad perpendicular pe anul de flexiune, succedndu-se neregulat, uneori intercalate cu sectoare punctiforme, crend aspectul unei dantele. date puse la dispoziia expertului, expertul are dreptul s ia cunotin de materialul din dosar necesar pentru efectuarea expertizei. El poate cere lmuriri organului de urmrire penal ori instanei de judecat cu privire la anumite fapte ori mprejurri ale cauzei. De asemenea, cu ncuviinarea i n condiiile stabilite de organul care a dispus expertiza, prile pot da expertului explicaiile necesare. declaraiile nvinuitului (inculpatului), artri fcute n cursul procesului penal de ctre nvinuit (inculpat) care se refer la fapta i la nvinuirea ce i se aduce, precum i la alte elemente de fapt de natur s serveasc la aflarea adevrului n- cauz. D. se consemneaz n scris. declaraiile martorilor, artri ale persoanelor care au cunotin despre vreo fapt sau mprejurare de natur s serveasc la aflarea adevrului n cauz, fcute ntr-un proces penal, n faa organului judiciar. D. se consemneaz n scris. declaraie mincinoas, fapta martorului de a face afirmaii mincinoase, ori de a nu spune tot ceea ce tie cu privire la mprejurrile eseniale n legtur cu care este ascultat. declaraii sincere, declaraii fcute de persoanele ascultate fr intenia de a denatura sau de a ascunde cunotinele pe care le au cu privire la mprejurrile svririi faptei cercetate. Sinceritatea nu se confund cu veridicitatea. Declaraia unei persoane poate fi sincer dar neveridic, din cauza unor carene ale proceselor psihice care concur la formarea mrturiei. declaraii veridice, artri