departamentul structuri - apmcr.orgapmcr.org/evenimente/118/beton_cu_agregate_din_sticla.pdf ·...

Click here to load reader

Post on 01-Sep-2019

21 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • Departamentul Structuri

  http://constructii.utcluj.ro/departamentul_structuri.php Structures Department

  Prof.Dr.Ing. Zoltan KISS

  Betoane cu agregate din deeuri de sticl

  Autori: dr.ing. Ofelia-Cornelia CORBU, prof.dr.ing.Cornelia MGUREANU Numr brevet RO 127399

  Scurt prezentare:

  Ultimele decenii au trasat n lumea tiinific cteva linii reper de cercetare, toate circumscrise unei singure idei: sustenabilitate. Aceast obiectiv a fost atins prin proiectarea unui beton ecologic performant utiliznd deeul inert de sticl sub form de agregat sortat nlocuindul pe cel natural (neregenerabil). Realizarea betonului de clas C60/75, cu impermeabilitate redus, fr carbonatre, cu rezistenla la nghe-dezghe i abraziune mare. Betonul obinut, potrivit solutiei propuse prin aceast cercetare/invenie, este caracterizat prin urmtoarele valori:

  Rezisten la compresiune cuprins ntre 60-80 N/mm2 (MPa); grad de impermeabilitate de cel puin P8; modul de elasticitate de 50 GPa; grad de gelivitate cel puin G100 n urma procesului de cicluri de nghe-dezghe repetat; rezisten mare la uzur, (ncadrat n cea mai bun clas de rezisten la uzur); fr carbonatare.

  Utilizarea acestui tip de beton permite dezvoltarea unor soluii inovative i ecologice care ofer realizarea elementelor de mai jos prin folosirea deeurilor ca materie prim, reducerea consumului de agregat natural neregenerabil ct i reducerea impactului acestora asupra mediului nconjurtor.

  Domeniul / domeniile de aplicabilitate:

  Beton cu agregate din deeuri de sticl poate fi utilizabil la realizarea elementelor de faad, pentru placri, a pardoselilor, a panourilor pentru placri de perei, a panourilor decorative pentru lifturi, a panourilor de beton aparent (cu suprafa splat, sablat sau prelucrat- buciardat), bazine de not, centre spa, trepte, contratrepte, a mobilierului stradal i de grdin, etc Studiile se vor continua printr-o cercetare in cadrul unui doctorat pentru aplicarea n elemente de construcii.

  Forma deeului brut de sticl Deeul sub form de sort i praf fin de sticl Seciunea prin betonul realizat cu amestecul

  Date de contact: [email protected], +40 0743 799 788 ; [email protected]