dashboard - the ark - the ark

of 2 /2
URANUS-RAHOVA Memorii in capsulă The Ark & ICCV Raport pe marginea sondajului de opinie Bogdan Voicu Septembrie 2020 Dashboard Concluziile următoare sunt desprinse din analiza datelor unui websurvey non-probabilistic, realizat în perioada 17 iulie-18 august 2020 cu locuitori, lucrători sau vizitatori ai zonei Uranus-Rahova din București. Răspunsuri utilizabile provin de la 219 respondenți. Cifrele brute rezultate din sondaj sunt disponibile în raportul primar. În cele ce urmează subliniez doar implicațiile majore: Reprezentarea mentală a zonei de referință este una ce aduce în prim plan reperele esențiale (Piața de flori, Casa Poporului, Casa Academiei, Palatul Bragadiru, Fabrica de Bere) și le combină cu elemente cu conotații negative: mizerie, paragină, mizerie, neîngrijit, abandon, sărăcie, ruină. În subsidiar, este un filon ce poate fi explorat, invocând frumosul, istoria, amintirile, dar și potențialul. Există o predispoziție ceva mai puternică de a privi optimist zona de către cei ce lucrează sau au afaceri în zonă, decât din partea celor ce locuiesc sau au prieteni în zonă. Mai exact: primii dau importanță relativă egală cu ultimii părții pozitive, dar sunt mai puțin axați pe elementele negative. Implicația simplă spune că primii sunt agenți pe care poți baza schimbarea, iar cei din urmă sunt cei ce ar trebui implicați mai mult în proiectele de dezvoltare. Adică, pornești de la primii și îi atragi și pe cei ce locuiesc sau au prieteni în zonă. A porni de la cei ce locuiesc în zonă poate conduce la eșec. Testarea asocierii de cuvinte cheie zonei a condus la aceeași imagine mai degrabă negativă. Cele mai puternice stereotipuri sunt: praf, vechi, murdar, sărăcie, scandal, mizerie, șmecherie. Un proiect de revigorare a zonei ar putea începe cu eliminarea prafului, a aduce verdele, a accentua nevoia de renovare a fațadelor. Sunt două dimensiuni majore de definire mentală a zonei. Aproape banal, ele se referă la asocierea cu chestiuni negative, respectiv la cea cu imagini pozitive. Locuirea în zonă este asociată puternic cu elementele negative. Spațial, regăsim trei elemente esențiale: o o imagistică a zonei Liberty-Vulcan-Piața de Flori, ce include Green Tower ca element marginal. o Axul Bragadiru-The Ark, cu Piața de Flori ca element marginal

Author: others

Post on 22-Nov-2021

1 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Microsoft Word - dashboard URANUS.docxBogdan Voicu
Septembrie 2020
Concluziile urmtoare sunt desprinse din analiza datelor unui websurvey non-probabilistic, realizat în perioada 17 iulie-18 august 2020 cu locuitori, lucrtori sau vizitatori ai zonei Uranus-Rahova din Bucureti. Rspunsuri utilizabile provin de la 219 respondeni.
Cifrele brute rezultate din sondaj sunt disponibile în raportul primar. În cele ce urmeaz subliniez doar implicaiile majore:
• Reprezentarea mental a zonei de referin este una ce aduce în prim plan reperele eseniale (Piaa de flori, Casa Poporului, Casa Academiei, Palatul Bragadiru, Fabrica de Bere) i le combin cu elemente cu conotaii negative: mizerie, paragin, mizerie, neîngrijit, abandon, srcie, ruin. În subsidiar, este un filon ce poate fi explorat, invocând frumosul, istoria, amintirile, dar i potenialul.
• Exist o predispoziie ceva mai puternic de a privi optimist zona de ctre cei ce lucreaz sau au afaceri în zon, decât din partea celor ce locuiesc sau au prieteni în zon. Mai exact: primii dau importan relativ egal cu ultimii prii pozitive, dar sunt mai puin axai pe elementele negative. Implicaia simpl spune c primii sunt ageni pe care poi baza schimbarea, iar cei din urm sunt cei ce ar trebui implicai mai mult în proiectele de dezvoltare. Adic, porneti de la primii i îi atragi i pe cei ce locuiesc sau au prieteni în zon. A porni de la cei ce locuiesc în zon poate conduce la eec.
• Testarea asocierii de cuvinte cheie zonei a condus la aceeai imagine mai degrab negativ. Cele mai puternice stereotipuri sunt: praf, vechi, murdar, srcie, scandal, mizerie, mecherie. Un proiect de revigorare a zonei ar putea începe cu eliminarea prafului, a aduce verdele, a accentua nevoia de renovare a faadelor.
• Sunt dou dimensiuni majore de definire mental a zonei. Aproape banal, ele se refer la asocierea cu chestiuni negative, respectiv la cea cu imagini pozitive. Locuirea în zon este asociat puternic cu elementele negative.
• Spaial, regsim trei elemente eseniale: o o imagistic a zonei Liberty-Vulcan-Piaa de Flori, ce include Green Tower ca element
marginal. o Axul Bragadiru-The Ark, cu Piaa de Flori ca element marginal
o Palatul Bragadiru-Casa Academiei, cu Vulcan i Green Tower în fundal. • Cunoaterea celor trei axe nu este îns asociat cu modul de reprezentare a zonei, prin urmare e
greu de folosit unul dintre repere ca element de promovare.
• Interesul în reputaie i evenimente este mai degrab al celor ce au afaceri aici, nu al locuitorilor, lucrtorilor sau vizitatorilor.
• Potenialul de cretere este reprezentat ca îmbinare între „evenimente culturale” i înverzirea zonei. Dac vrem s stârnim participare, ar fi o idee s avem un concurs de „creaie” în ce privete înverzirea spaiului Chirigiu-The-Ark-Casa Academiei, precum i un proiect de refacere cel puin virtual a faadelor care înc mai arat aiurea.
• Apropierea de centru este practic singurul atu major menionat de respondeni. Luând în considerare si restul observaiilor de mai sus, rezult o nevoie de creare a identitii zonei, de promovare a acesteia în primul rând spre locuitori i lucrtori în zon, i de identificare a unui element consistent de la care poate începe construcia zonei ca punct de atracie pentru a locui, lucra i timp liber.
• O soluie de tip „research through design”1 ar putea crete potenialul i imaginea zonei.