dante alighieri dante alighieri (29 mai 1265, florenţa - 14 septembrie 1321, ravenna), poet şi...

18

Post on 19-Dec-2015

227 views

Category:

Documents


1 download

TRANSCRIPT

Page 1: Dante Alighieri Dante Alighieri (29 mai 1265, Florenţa - 14 septembrie 1321, Ravenna), poet şi filozof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor
Page 2: Dante Alighieri Dante Alighieri (29 mai 1265, Florenţa - 14 septembrie 1321, Ravenna), poet şi filozof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor

Dante AlighieriDante Alighieri (29 mai 1265,

Florenţa - 14 septembrie 1321, Ravenna), poet şi filozof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu. Autor al „Divinei Comedii”, capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă italiană, Sommo Poeta („poet în cel mai înalt grad”).

„Dante era de statură mijlocie, cu un umblet grav şi liniştit. Avea o faţă lungă, nasul acvilin, ochii mari, pielea brună, părul negru şi des, totdeauna cu o căutătură melancolică şi gânditoare” (Giovanni Boccaccio, Trattatello in laude di Dante).

Page 3: Dante Alighieri Dante Alighieri (29 mai 1265, Florenţa - 14 septembrie 1321, Ravenna), poet şi filozof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor

Viaţa lui Dante este strâns legată de evenimentele politice din Florenţa. În acea perioadă, Florenţa era pe cale să devină oraşul cel mai important şi puternic din Italia centrală. Începând din 1250, un guvern comunal compus din burghezi şi meseriaşi înlătură supremaţia nobilimii şi, doi ani mai târziu, se bat primii „fiorini”[1] de aur, monedă forte a comerţului european. Conflictul dintre „Guelfi”, fideli autorităţii temporale a papei, şi „Ghibellini”, partizani ai primatului politic al împăraţilor germani ai „Sfântului Imperiu Roman”, se transformă într-un război între nobili şi burghezie. La naşterea lui Dante, după îndepărtarea Guelfilor, Florenţa se găsea în puterea Ghibellinilor. În 1266, Guelfii revin la putere şi Ghibellinii sunt expulzaţi din oraş. La rândul lor, Guelfii se divid în două fracţiuni: „bianchi” (albii) - care încercau să limiteze hegemonia papei - şi „neri” (negrii).

Dante se naşte la Florenţa pe 14 mai 1265 într-o familie din mica nobilime, tatăl - Alighiero di Bellincione - se ocupa cu negustoria. Mama - Gabriella degli Abati - i-a murit în copilărie, iar tatăl atunci când Dante avea 17 ani. Cel mai semnificativ eveniment al tinereţii, după cum singur spune în opera sa „La Vita Nuova”, este întâlnirea în 1274 cu Beatrice (nobila florentină Bice di Folco Portinari), pe care o vede în numai trei ocazii, fără să fi avut oportunitatea de a-i vorbi vreodată. Îndrăgostit de ea până la adoraţie, Beatrice devine simbolul angelic al graţiei divine, pe care o va cânta exaltat în „La Vita Nuova” şi mai târziu în „Divina Commedia”.

Se cunoaşte puţin despre educaţia primită, dar creaţiile sale scot în evidenţă o erudiţie deosebită pentru timpurile sale. A fost profund impresionat de filozofia şi retorica lui Brunetto Latini, care apare ca figură importantă în „Divina Comedie”. În Florenţa, audiază prelegerile de filozofie şi teologie la şcolile franciscane (pe lîngă biserica Santa Croce) şi dominicane (la biserica Santa Maria Novella), studiindu-i mai ales pe Aristotel şi pe Toma d'Aquino . Se ştie că în 1285 Dante se afla în Bologna şi este foarte probabil să fi studiat la vestita Universitate din acest oraş.

Page 4: Dante Alighieri Dante Alighieri (29 mai 1265, Florenţa - 14 septembrie 1321, Ravenna), poet şi filozof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor

La vârsta de 20 de ani se căsătoreşte cu cu Gemma Di Manetto Donati, aparţinând unei ramuri secundare a unei mari familii nobiliare, de la care va avea patru copii, Jacopo, Pietro, Giovanni şi Antonia.

În 1292, doi ani după moartea Beatricei în urma unor complicaţii puerperale, Dante începe să scrie „La Vita Nuova”. În acelaşi timp, se angajează în viaţa politică turbulentă din acel timp, imaginând în persoana împăratului „Sfântului Imperiu Roman” mitul unei posibile unităţi politice. Totuşi, în 1293, în urma unui decret prin care nobilii erau excluşi de la orice activitate politică, Dante este constrâns să se dedice numai creaţiei literare. Doi ani mai târziu, acest decret este abolit, cu condiţia ca persoana interesată să facă parte dintr-o corporaţie artizanală. Dante se înscrie în corporaţia medicilor şi farmaciştilor, şi în cea a bibliotecarilor, cu menţiunea de „poet”. Se afiliază fracţiunii „Guelfilor albi”, care se opuneau influenţei papei Bonifaciu al VIII-lea Caetani. În 1295, este trimis în San Gimignano cu o misiune diplomatică iar în 1300 este ales ca magistrat, unul din cei şase "Priori" - supraveghetori ai puterii executive care alcătuia „Signoria”. La îndemnul lui Dante, liderii grupurilor antagoniste - „albii” şi „negrii” - din rândul Guelfilor, au fost exilaţi pentru a se menţine liniştea în oraş. În timp ce Dante se găsea la Roma, chemat de papa Bonifaciu VIII, fracţiunea „negrilor” preia puterea politică în Florenţa, lui Dante i se interzice prezenţa în oraş şi este condamnat la o amendă drastică. Neavând suma necesară, este condamnat la moarte dacă se va întoarce vreodată în Florenţa. Convins că a fost înşelat, Dante va rezerva un loc special papei Bonifaciu VIII într-unul din cercurile „Infernului” din „Divina Comedie”.

Page 5: Dante Alighieri Dante Alighieri (29 mai 1265, Florenţa - 14 septembrie 1321, Ravenna), poet şi filozof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor

Cu anul 1304 începe pentru Dante un lung exil, el nu se va mai întoarce niciodată la Florenţa. Petrece cea mai mare parte a exilului la Verona, în anii 1307-1309 la Paris, iar mai târziu la Ravenna. În 1310, speranţele politice ale lui Dante au fost trezite de sosirea în Italia a împăratului Henric al VII-lea de Luxemburg, în care vedea rezolvarea rivalităţilor dintre oraşele italiene. Dar moartea bruscă a lui Henric în 1313 la Siena întrerupe restaurarea puterii imperiale. În 1316, conducerea oraşului Florenţa îl invită să se întoarcă din exil, dar condiţiile umilitoare erau aceleaşi ca pentru un infractor iertat. Dante respinge cu demnitate invitaţia, spunând că nu se va întoarce decât dacă i se va restabili în întregime onoarea („senza onore e dignità di Dante....a Firenze non entrerò mai”). În 1319, Dante este invitat la Ravenna de către Guido Novello da Polenta, conducătorul oraşului. Doi ani mai târziu, este trimis ca ambasador la Veneţia. În timpul călătoriei de întoacere, suferă un atac de malarie şi moare în noaptea de 23/24 septembrie 1321 la Ravenna, unde se găseşte şi astăzi mormântul său, deşi florentinii i-au păstrat un loc special în biserica Santa Croce.

Dante este ultimul mare exponent al culturii medievale, care - în generaţia următoare cu Petrarca şi Boccaccio - va face trecerea spre umanismul renaşterii. Împreună cu Guido Cavalcanti, Lapo Gianni, Cino da Pistoia şi Brunetto Latini devine principalul animator al noului stil literar, „Dolce Stil Novo”. Spiritualitatea lui Dante este impregnată de misticismul caracteristic epocii istorice, după care providenţa este determinantă pentru evenimentele din viaţa oamenilor, pe calea ce duce la mântuire.

Page 6: Dante Alighieri Dante Alighieri (29 mai 1265, Florenţa - 14 septembrie 1321, Ravenna), poet şi filozof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor

"Dante o intalneste pe Beatrice at Ponte Santa

Trinita", pictura de Henry Holiday

Page 7: Dante Alighieri Dante Alighieri (29 mai 1265, Florenţa - 14 septembrie 1321, Ravenna), poet şi filozof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor

Divina ComedieDivina Comedie (în italiană: Divina Commedia), cea mai celebră operă a

lui Dante Alighieri, este totodată una dintre cele mai importante capodopere ale literaturii universale. Divina Comedie descrie coborîrea lui Dante în Infern, trecerea prin Purgatoriu şi, în fine, ascensiunea în Paradis, pentru a termina cu apoteoza unirii lui cu Divinitatea. Deşi continuă modul caracteristic al literaturii şi stilului medieval (inspiraţie religioasă, tendinţă moralizatoare, limbaj bazat pe percepţia vizuală şi imediată a faptelor), poemul lui Dante tinde către o reprezentare amplă şi dramatică a realităţii, departe de spiritualitatea tipică a epocii sale. Scrisă în dialect toscan, opera a exercitat o influenţă considerabilă asupra dezvoltării limbii şi literaturii italiene. Iniţial, Dante şi-a intitulat poemul Commedia, în sensul că, după un început dramatic, opera are un final fericit (cum explică autorul însuşi într-o scrisoare adresată lui Cangrande della Scala). Atributul de "divina" i-a fost acordat de Giovanni Boccaccio în biografia sa "Trattatello in laude di Dante", ca un omagiu datorat extraordinarei ei frumuseţi artistice, şi apare pentru prima dată într-o tipăritură din 1555 a editorului veneţian Ludovico Dolce.

Poemul a fost scris de Dante în timpul exilului său între 1304 şi 1321, acţiunea este situată de autor în primăvara anului 1300, în săptămâna dinainte de Paşte, când Dante înteprinde călătoria în "lumea de dincolo". Este anul sfânt ("Il Grande Giubileo") instituit de Papa Bonifaciu al VIII-lea, socotit jumătatea duratei previzibile a lumii.

Page 8: Dante Alighieri Dante Alighieri (29 mai 1265, Florenţa - 14 septembrie 1321, Ravenna), poet şi filozof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor

Structura opereiDivina Comedie povesteşte călătoria lui Dante în cele trei lumi

ale "vieţii de apoi", în care se proiectează răul şi binele lumii terestre, fiind condus la început de poetul Virgiliu, simbol al raţiunii, apoi de Beatrice, simbol al credinţei. Poemul este compus din trei părţi (trei cantiche: Inferno, Purgatorio, Paradiso), cuprinzând 100 de cânturi, 33 pentru fiecare parte, plus un cânt introductiv la începutul Infernului, şi este scris în versuri endecasilabice grupate în "terţine" ("terza rima"). Iată primele trei terţine (în traducerea lui Răzvan Codrescu):

Pe calea vieţii-ajuns la jumătate, - Amă regăsii într-o pădure obscură, - Bcăci drumul drept lăsasem a-l străbate - ANu-i lesne, vai, a spune-n ce măsură - Bera de cruntă, deasă şi-ncâlcită, - Ccă şi-azi tresar când gândul ei mă fură! - BCu prea puţin e moartea mai cumplită; - Cdar până-a spune cum am dat de bine, - Dvoi depăna păţită cu păţită. - C

Page 9: Dante Alighieri Dante Alighieri (29 mai 1265, Florenţa - 14 septembrie 1321, Ravenna), poet şi filozof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor

"Dante si Beatrice", pictura de John William

Waterhouse

Page 10: Dante Alighieri Dante Alighieri (29 mai 1265, Florenţa - 14 septembrie 1321, Ravenna), poet şi filozof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor

InfernulDante, rătăcit într-o pădure unde voia să ia o ramură pentru sărbătoarea

Floriilor, se trezeşte la un moment dat înconjurat de o panteră, de un leu şi o lupoaică. Cuprins de spaimă, îi vine o umbră în ajutor: este poetul Virgiliu, care îl va conduce prin Infern, singura posibilitate de a ieşi din pădure.

Împreună coboară prin nouă cercuri concentrice,fiecare cerc fiind ocupat

de diverse personaje celebre din istoria omenirii, în funcţie de păcatele săvârşite, dar şi de personalităţi contemporane, adversari personali sau persoane dispreţuite, trimişi de Dante în Infern pentru a-şi ispăşi viciile. Pedepsele sunt descrise în ordine crescândă, cu cât se coboară în profunzimea iadului, care este şi centrul pământului. Aici intalnesc de asemenea celebrul cuplu adulterin, Paolo si Francesca, sotia unui macelar care intr-un acces de furie si gelozie ii omoara pe amandoi. Această intamplare ii ofera lui Dante o viziune despre dragoste ca un sentiment ce continua si dupa moarte, aducandu-i in acelasi timp amaraciune pentru iubirea sa neimplinita. Astfel opera capata un caracter romantic, opus curentului tanar renascentist al perioadei istorice. Această parte a călătoriei se termină cu vederea lui Lucifer, chinuit într-un lac îngheţat. De aici, vor ieşi, urcând pentru a vedea din nou "cerul înstelat". Călătorind în lumea fantastică morţilor, Dante duce cu sine toate sentimentele şi pasiunile celor vii, trage după el - cum s-a scris - tot pământul.

Page 11: Dante Alighieri Dante Alighieri (29 mai 1265, Florenţa - 14 septembrie 1321, Ravenna), poet şi filozof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor
Page 12: Dante Alighieri Dante Alighieri (29 mai 1265, Florenţa - 14 septembrie 1321, Ravenna), poet şi filozof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor

PurgatoriulDante şi Virgiliu ajung pe cealaltă parte a

pământului, în faţa muntelui Purgatoriului, pe culmile căruia sălăşuiesc sufletele morţilor care se căiesc de păcatele făcute în viaţă. Muntele este împărţit în şapte cercuri, după tipul viciilor avute (mânie, avariţie, lăcomie etc.) şi durata timpului de căinţă. Rugăciunile celor vii pe pământ îi pot ajuta să iasă mai curând din Purgatoriu. Şi aici se regăsesc persoane cunoscute lui Dante, pentru care arată bunăvoinţă, cum ar fi prietenii săi din cercul "dolce stil nuovo" sau marii artişti ai trecutului. În vârful muntelui se găseşte Paradisul terestru, care are aspectul unei păduri populată de figuri alegorice. Purgatoriul este o altă ipostază a personalităţii umane care prevesteşte zorile Renaşterii.

Page 13: Dante Alighieri Dante Alighieri (29 mai 1265, Florenţa - 14 septembrie 1321, Ravenna), poet şi filozof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor
Page 14: Dante Alighieri Dante Alighieri (29 mai 1265, Florenţa - 14 septembrie 1321, Ravenna), poet şi filozof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor

ParadisulAjunşi în Paradisul terestru, Virgiliu îl părăseşte şi se

întoarce în Infern. Din acest moment, Dante va fi călăuzit de Beatrice, instrumentul voinţei divine. Paradisul, în opoziţie cu Infernul, este construit din nouă cercuri orientate spre înălţime. Aici este sălaşul celor fără de păcate, al sfinţilor. Fiecare cerc corespunde unuia din corpurile cereşti cunoscute în acea vreme: Luna, Mercur, Venus, Soarele, Marte, Jupiter, Saturn, dominate de cerul stelelor fixe. La sfîrşitul călătoriei Beatrice îl părăseşte şi Dante, ghidat de Sfântul Bernardo, adresează o rugăciune Sfintei Fecioare. Artistul se contopeşte cu Dumnezeu, simbolul "Iubirii care pune în mişcare cerul şi stelele". Dacă în descrierea Infernului şi Purgatoriului Dante a avut unele puncte de sprijin, în Paradis el este unicul creator. Tradiţia Paradisului nu exista în literatură şi fantezia dantescă a creat-o din propriile resurse, realizând un vers fluid şi de infinită gamă muzicală, corespunzător iradierii oceanului de lumină a Paradisului.

Page 15: Dante Alighieri Dante Alighieri (29 mai 1265, Florenţa - 14 septembrie 1321, Ravenna), poet şi filozof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor
Page 16: Dante Alighieri Dante Alighieri (29 mai 1265, Florenţa - 14 septembrie 1321, Ravenna), poet şi filozof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor

Rasunetul Divinei Comedii

Opera lui Dante a devenit în scurt timp celebră. Florenţa lui Lorenzo De Medici din secolul al XV-lea dezvoltase un adevărat cult pentru Dante. Unele ediţii ale Divinei Comedii au fost ilustrate de Sandro Botticelli ( a lucrtat timp de zece ani pentru a ilustra fiecare din cele o sută de cânturi), Michelangelo, Rafael, iar în timpurile moderne de John Flaxman, William Blake, Gustave Doré, Jennifer Strange. Compozitorii Gioacchino Rossini şi Robert Schumann au creat fantezii muzicale, iar Franz Liszt a compus poemul simfonic Dante. Divina Comedie a fost tradusă în peste 25 de limbi. Operele multor scriitori moderni au fost influenţate de creaţia lui Dante: Ezra Pound, T.S.Elliot, Gabriele D'Annunzio, Paul Claudel şi Anna Akhmatova.

Page 17: Dante Alighieri Dante Alighieri (29 mai 1265, Florenţa - 14 septembrie 1321, Ravenna), poet şi filozof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor

"Beata Beatrice" par Marie Spartali Stillman

Page 18: Dante Alighieri Dante Alighieri (29 mai 1265, Florenţa - 14 septembrie 1321, Ravenna), poet şi filozof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor

Bibliografie

http://ro.wikipedia.org/wiki/Dante_Alighieri

http://ro.wikipedia.org/wiki/Divina_Comedie

http://divinuldante.blogspot.com