cvj nr 861, miercuri 20 mai

Click here to load reader

Post on 22-Jul-2016

217 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

CVJ Nr 861, miercuri 20 mai

TRANSCRIPT

 • Cotidian regional zz Apare de luni pn vineri n toate localitile Vii Jiului zz Redacia i administraia: str. 1 Decembrie 1918, nr. 100, Petroani (Casa de Cultur)

  www.cronicavj.ro z E-mail: [email protected] z Telefon: 0374.906.687 z 8 pagini z 1 LEU

  Cronica Vii JiuluiFondat 2011 z Anul IV z Nr. 861

  Miercuri, 20 Mai 2015

  A nceput liceul ca fat i l termin ca brbat, dar nimeni nu tiecum i-a fost pn acum. O tnr din Petroani este primul cazdin judeul Hunedoara i printre primele 3 din ar care reuete, nbaza unei hotrri judectoreti i cu acte medicale, trecnd pesteincompetena psihologilor, s devin ceea ce este cu adevrat de lanatere: brbat. >>>>>> PPAGINAAGINA AA 3-A3-A

  M inerii i ener-geticienii daucrezare zvonurilor iliderilor de sindicat, cudiverse interese, iarpentru a doua oar nultimele zile la minaLivezeni a avut loc unprotest la schimbul II.

  Vreo 70 de oameni auintrat dup dou ore nmin i au cerut s discutecu directorul generalConstantin Jujan, avnd nmn o list de revendicrideja cunoscute. Jujan aajuns la min i, timp de oor, a discutat cu minerii

  protestatari fiecare punct.Minerii cereau tichetele demas, de vacan, dar voiaus afle i ce i ateapt.Constantin Jujan a declaratdup ce a ieit din sala deapel i i-a convins s

  coboare sub pmnt, c totul este generat depresiunea pus de sindi-cate. A fost un protestspontan organizat din cauzanenelegerilor ntre sindi-catele de la aceast unitate

  i celelalte. ProblemeleCEH se cunosc i lecunosc i oamenii. Nu esteo nemulumire neapratlegat de acordareatichetelor de mas sau acelor cadou. Am anunat c exist ntrzieri n ceeace privete achiziia lor, dar c nu am renunat laacordarea lor. CEH are o grav problem legat deasigurarea lichiditilor, sunt i disfuncionaliti n acordarea ajutorului de stat,prevzut ntr-o Ordonande Urgen i urmeaz sfie acordat i al doilea nperioada urmtoare, aspus Constantin Jujan.

  Liderul Adrian Jurca dela sindicatul reprezentativ la

  nivelul acestei mine a spusc minerii nu au vrut sintre n min i a stat cu ein sala de apel pn a venitConstantin Jujan s leexplice cum stau lucrurile,pentru c oemanii nu preamai au ncredere n nimeni.

  Zvonurile lansate desindicatele din partea deproducere a energiei,recent anunatul miting alsindicalitilor din minerit,respectiv al celor afiliai laMuntele, toate au generatnelinite i astfel la minaLivezeni a fost pentru a doua oar cnd au protestat minerii nainte de intrarea n ut.

  Diana Diana MITRACHEMITRACHE

  Protest spontan organizat la Livezeni

  Eroii,comemoraila PetroaniD e nlare, eroiivor fi comemo-rai la Petroani, ncimitirul eroilor dinlocalitate. Edilii localii amintesc mereu decei care sunt ngropain acest loc i, ca defiecare dat, vor avealoc ceremonii nmemoria lor.

  La 40 de zile de la Pati,n ziua de nlare, atuncicnd ne amintim de cei ceau plecat dintre noi pentruo cauz nobil, n CimitirulEroilor de la Petroani intrzeci de oameni. Copii ibtrni, edili locali i ntrea-ga comunitate, pentru cacolo sunt nhumai ceicare cndva au czut cuarma n mini pe acestelocuri.

  Joi va avea loc aceastceremonie, la Cimitiruleuroilor, aa cum celebrmn fiecare an acestmoment important pentrucomunitatea noastr. Va fidepunere de coroane deflori, din partea instituiilorde pe raza municipiului

  Petroani i a partidelorpolitice. ntotdeauna avemi sprijinul copiilor de lagrdini i printeleMunteanu, care va oficiaceremonia religioas, aspus Tiberiu Iacob Ridzi,primarul municipiuluiPetroani.

  Cimitrirul Eroilor de laPetroani a fost nfiinat n1917 de ctre adminis-traia germano-austro-ungar de la acea vreme iacolo sunt nhumai 130de eroi, czui n PrimulRzboi Mondial n ValeaJiului, unde au fost lupte.Toate crucile de aici suntvegheate de monumentulOstaului Necunoscut, caun omagiu adus celor ceau luptat pe front i alcror nume a fost uitat n timp.

  Diana Diana MITRACHEMITRACHE

  O adolescent din Petroani termin liceul ca brbat

  Nu s-a nscut npielea lui

 • Corpul de Controlal Primului Ministrul verific pe Nica la deconturi!

  L iderul minerilor i al ener-geticienilor de la ComplexulEnergetic Hunedoara, PetreNica, este vizat de anchet derulat de Corpul de Control al Primului Ministru.

  Secretarul de stat Ion Lazr, eful Corpului de Control al PrimuluiMinistru, a precizat c ancheta derulat n aceste zile la ComplexulEnergetic Hunedoara l vizeaz i pepreedintele Sindicatului Muntele,Petre Nica. De precizat c sugestiaa venit chiar din teritoriu, mai precisde la deputatul PSD CristianResmeri, care i-a ndreptat bruscatenia ctre CEH dup ce omul pecare l susinea a fost schimbat dinstructura de conducere a entitiienergetice. Resmeri i-a solicitatPrimului Ministru, Victor Ponta sdispun verificarea documentelor cuprivire la deplasrile, pontajul ideconturile depuse de Petre Nica, dar i s comunice care au fost

  rezultatele verificrii similare efectuate de Corpul de Control aldirectorului general al CEH cu privirela documentele similare din august2013. Totodat, deputatul vrea stie, evident tot de la Primul Ministru,care a fost numrul membrilorSindicatului Muntele n februarie2013, lun n careacesta a devenitreprezentativ lanivelul CEH.

  i, ct decurnd, vor veni irspunsurile laaceste ntrebri.Urmare a dispo-ziiei PrimuluiMinistru, Corpulde Controlefectueaz o aciune de controlla Societatea

  Complexul Energetic Hunedoara,avnd printre obiectve verfiicarearespectrii prevederilor legale i anormelor interne n legtur cu organizarea i funcionarea societii,precum i verficarea respectriiprevederilor legale cu rpivire la anga-jarea i plata cheltuielilor din bugetulsocietii. Aspectele sesizate de domnul deputat Cristian Resmerivor fi avute n vedere n cadrul aciunii de control efectuate nprezent, a precizat Ion Lazr, efulCorpului de Control al PrimuluiMinistru.

  Rezultatele controlului va fi trimis,dup caz, instituiilor competentepentru continuarea cercetrilor, ncazul n care vor fi descoperitenereguli.

  CarCarmen men COSMAN-PREDACOSMAN-PREDA

  Cronica Vii Jiului | Miercuri, 20 mai 20152 Actualitate

  Editat de S.C. MBD REPORTER MEDIA SRL PetroaniTiprit la SC Tipografia ProdCom SRL Tg-Jiu

  Responsabilitatea materialelor aparine nexclusivitate autorilor

  Materialele marcate Promovarereprezint PUBLICITATE

  Cronica Vii JiuluiWebsite:

  www.cronicavj.ro

  E-mail:[email protected]

  Director:Marius MITRACHEMarius MITRACHE

  (mitrache_evz @yahoo.com)0744.268.352

  Colectivul de redactie: Ileana FIRULESCUIleana FIRULESCU

  [email protected]

  CarCarmen COSMAN-men COSMAN-PREDAPREDADiana MITRACHEDiana MITRACHE

  ([email protected])Maximilian GMaximilian GNJUNJU

  ([email protected])Monika BACIUMonika BACIUGenu TUUGenu TUU

  Desktop publishing:Geza SZEDLACSEKGeza SZEDLACSEK

  Marketing & Publicitate: Mirabela MOISIUMirabela MOISIU

  COTIDIAN REGIONAL CU CAPITALINTEGRAL PRIVAT - ISSN 1583-5138

  T ribunalulHunedoara judeccererea de insolven aComplexului EnergeticHunedoara depus de ocelebr cas de avocaturcare s-a ocupat de nfiinarea CEH, dar afost contractat i pentruacordarea de servicii deconsultan pentru procesul de privatizare.

  Este vorba despre Casade Avocatur Botin iAsociaii, care a depus lainstana hunedorean ocerere privind declarareainsolvenei n cazul CEH, dela care ar avea de recuperatcteva zeci de mii de lei pentru servicii de consultanpentru privatizarea com-paniei energetice. Dosarul se afl pe rolul TribunaluluiHunedoara i luni a fost programat primul termen de judecat al procesului.

  Casa de AvocaturBotin i Asociaii estelegat strns de istoriaComplexului EnergeticHunedoara. Este cea care aoferit consultan de speciali-ate n vederea nfiinrii

  entitii energetice hune-dorene, fiind desemnat nacest sens de MinisterulEconomiei, n anul 2012.

  De asemenea, aceeaicas de avocatur a fostdesemnat s ofere serviciide specialitate i n vedereadeschiderii procesului de privatizare, la care ntre timpGuvernul nu pare s se maigndeasc prea mult.

  S trategia de privatizare, abrogat de Guvern!

  Astfel, odat cu mprumu-tul aprobat pentru CEH,Guvernul a adoptat oHotrre de abrogare a HGnr. 86/2013, prin care sestabilea strategia de privati-zare a Societii ComplexulEnergetic Hunedoara S.A.,lund n considerare struc-tura integrat a societii deproductor de energie elec-tric i de exploatare a unorperimetre de huil. Potrivitinformaiilor oficiale, CEHavea obligaia de a restituipn la data de 30 aprilie2015 un numr de certificate de emisii de gazecu efect de ser, egal cunumrul total de emisii degaze cu efect de ser

  provenite din instalaiile carefuncionaser n anul ante-rior, nregistrnd un deficitde certificate de emisii degaze cu efect de ser evaluatla circa 39 milioane lei.

  Implementarea cerinelorDeciziei Comisiei Europenedin 21.04.2015, privindacordarea unui ajutor de statpentru salvare ctreSocietatea ComplexulEnergetic Hunedoara S.A.care s asigure i restituireacertificatelor menionateanterior, condiie esenialpentru continuarea activitiide producere energie electric, impune separareaactivitii miniere de celelalteactiviti. n acest contextse modific structura patri-monial a Societii fa decea avut n vedere lamomentul elaborrii strate-giei de privatizare i, astfel,acionarul se afl n imposi-bilitatea de a derula procesulde privatizare n condiiileprevzute prin strategiaadoptat prin HG nr.86/2013. Totodat,Societatea ComplexulEnergetic Hunedoara S.A. afost inclus n programul dereducere a plilor restante,fiind vizate msuri de

  restructurare intern igsirea unor soluii viabile dedezvoltare. Situaia economi-co-financiar a Societii nus-a apreciat att de mult astfel nct s reziste pieeiconcureniale, nregistrnd ladata de 31 martie 2015datorii de 942,2 milioanelei, din care datorii restanten suma de 432,8 milioanelei. Pe cale de consecin,este necesar abrogareastrategiei de privatizare aSocietii ComplexulEnergetic Hunedoara S.A.adoptate prin HG nr.86/2013, au anunat oficialii guvernamentali.

  D oru Botin, arestatRevenind la cererea de

  insoven formulat ninstan, trebuie precizat c,ntre timp, structura de con-ducere a casei de avocatura fost decapitat, duparestarea lui Doru Botinntr-un dosar de evaziune fiscal n domeniile IT iconsultan, cu un prejudiciuevaluat la peste un milion deeuro. Chiar dac numele luiapare nc n denumireacelebrei case de avocatur,reprezentanii Botin i

  Asociaii au precizat cacesta nu mai este asociat ncadrul casei de avocatur,fiind suspendat din calitateade avocat, membru alBaroului Bucureti, astfel cactivitatea casei de avocaturnu este afectat.

  n concluzie i procesul dela Tribunalul Hunedoaraintentat celor de la CEH,poate continua i n lipsaacestuia, asta dac nu cumvaprile vor cdea la pace,cum s-a ntmplat i n altecazuri, dup ce reprezen-tanii CEH i-au achitatmcar o parte din datoriilecomerciale ctre societilecare au cerut insolvenacompaniei energetice.

  CarCarmen men COSMAN-PREDACOSMAN-PREDA

  A cerut insolvena CEH, iar apoi a fost ARESTAT

 • Cronica Vii Jiului | Miercuri 20 mai 2015 Actualitate 3

  De cte ori nu amauzit expresia NU M-AM NSCUT NPIELEA MEA i poatene-am gndit la odereglare psihic, mai mult dect la unahormonal? Un tnrdin Petroani a reuit s nving barierele, s dovedeasc medicalce este cu adevrat iasta n ciuda tuturor,inclusiv a medicilor ispecialitilor care, nu odat, s-au artatneputincioi. Singurulsprijin i-a fost familia ipoate tocmai de aceeaa preferat s i ascundi acum identitatea. Nui vom da numele, darvrem s l lsm s nespun povestea lui.

  De la vrsta de 3ani am nceput smanifest caracteristici

  masculine i prima datcnd am realizat a fostmomentul n care amsimit hormonii, adicpe la 12 ani. Pur i simplu am simit c hor-monii nu sunt normali iatunci am realizat c enevoie de o schimbare,chiar dac nu tiamcum se numete ceeace am. Am cutat penet i la 16 ani tiam totprocesul, ne explictnrul care a dat noroccu colegii lui, ca un brbat, iar ncredereacare ne-a insuflat-o ne-afcut s l apreciem imai mult, pentru cmerit.

  Singura care l-asusinut mereu a fostmama lui, care tia c anscut o fat, dar carerealiza n fiecare zi care un biat i c acum

  abia este fericit. Cttimp a fost fat a fostnefericit. tiu cazuri n care copiii au fostdai afar din cas deprini, dar trebuie sne gndim c facemcopii pentru ca ei s ialeag singuri drumul,ne-a spus mama lui, ofemeie care recunoatec l-a nscut dup unndelung tratament hormonal i d vina peprocedeul urmat pentrua avea copii, dar care lnelege i l ncurajeazzilnic.

  Este un caz rar, darcolegii care au aflat

  recent, l susin. Toi isunt alturi, chiar dac medicii specialitis-au artat, nu o datneputincioi. Lanceputul anului i-amanunat pe toi colegii.Unii tiau i de dinaintei mi-au acceptat identitatea complet,mpreun cu profesorii,ne spune el, linitit c i vede ncet-ncet visulcu ochii.

  Mama l-a vzut dinprima clip i a ateptati ea ziua cea mare ncare s ias pe stradcu biatul ei, n ciudatuturor prejudecilor.

  Nu a fost uor deloc.n Petroani am fostdezamgii i toi ne-auspus s renunm c nuvom reui niciodat.ncepnd de la doctoripn la cunotine itoi i-au recomandat s triasc precum o persoan ascunsntr-un corp care nu lrecunoate, c o sajung un fel de mas-cot, dar copilul nu acedat, are o personali-tate puternic i a zis cnu s-a nscut pentru a ise impune cum s tr-iasc i c alege singur,mai spune femeia.

  i a ales. A ales ce idictau hormonii itestele au artat c ebrbat, dar captiv ntr-ocarcas de care vrea sscape. De fapt, n cteva zile va iei ihotrrea judectoreas-c i, dup ce i iabacalaureatul vrea s iajute pe toi cei ce suntca el, dar n Anglia.

  Mai mi trebuieminim 8 la bacalaureati m duc pe facultateade Psihologie iCriminalogie, tocmaispecial pentru a ajutapersoanele ca mine. Dealtfel am i fost accep-tat la facultate, iar nRomnia voi mai venidar n vizit, pentru cam un plan mai mare

  dect pentru o singurar. Vreau s fac cevala nivel internaional, oasociaie, prin care sfie ajutate nu numaipersoanele ca mine, ci,n general, pe cei cro-ra medicii le spun c nuau experiena necesar.Pentru c mi s-a ntm-plat s intru ntr-un ca-binet i s mi se spunc nu au experienanecesar, i s ncercn alt parte, ne spuneadolescentul, care acumeste n clasa a XII-a.

  ocai de faptul care o inteligen sclipi-toare, c e un copildeschis, dar c are ana-lize de snge ce nclinn alt parte balana,tnrul nostru a luptatsingur i s-a regsit pesine. Nu mai are mult iviaa i se va schimbaodat cu numele pecare l poart. Cazuleste unic n judeulHunedoara i chiar ceide la Medicin Legalau acceptat tacit ideea,iar el va pleca dinPetroani ca s le oferei altor oameni sprijin.

  Vrea ca la finalnimeni s nu fie catalogat ca bolnav psihic i asta va reui nAnglia, acolo undepleac n toamn.

  DianaDianaMITRACHEMITRACHE

  P rocurori ai Seciei deurmrire penal icriminalistic din cadrulParchetului de pe lngnalta Curte de Casaie iJustiie au finalizat cerce-trile i au dispus trim-iterea n judecat a deputatului PSD MirciaMuntean , sub aspectulsvririi infraciunii deconducerea unui vehiculsub influena alcooluluisau alte substane.

  Potrivit rechizitoriuluintocmit de procurori la datade 30 octombrie 2014,organele de poliie dincadrul Municipiului Deva aufost sesizate cu privire lafaptul c, n zona aflat nintersecia semaforizat dintre str. Zarandului i str.Mihai Viteazu, pe banda 1

  de circulaie a sensului de mers Sibiu Arad, s-aprodus un eveniment rutiern care au fost implicate mai multe autoturisme, dintre care unul era condusde inculpatul MunteanMircia, fost primar almunicipiului Deva.

  Din probele administraten cauz a reieit c MirciaMuntean, aflat n stare deebrietate, a intrat n coliziu-ne cu vehiculele aflate nstaionare la culoarea roie asemaforului, venind dinspatele acestora i nereuinds opreasc la timp autotu-rismul la volanul cruia seafla, ulterior ndeprtndu-sede zona accidentului.Inculpatul a fost descoperit,dup cca. 20 min., ncer-cnd s escaladeze un gardmprejmuitor din apropierei dus la locul accidentului dectre un poliist. n buleti-nul de analiz toxicologic-

  alcoolemie emis de ServiciulJudeean de MedicinLegal Hunedoara, se atestfaptul c inculpatul avea oalcoolemie de 1,30 gr la prima prob de sngerecoltat, respectiv 1,10 gr la cea de-a doua prob.Raportat la Decizia nr. 732din 16 decembrie 2014 aCurii Constituionale, referi-toare la excepia de necons-tituionalitate a dispoziiilorart. 336 alin. 1 i 3 Codpenal, prin ordonana dindata de 10 martie 2015, s-adispus recalcularea valoriialcoolemiei inculpatului lamomentul depistrii n trafic,imediat dup producereaaccidentului, respectiv orele18:30, n data de 30octombrie 2014. Astfel,prin raportul de expertizmedico-legal al I.M.L.Timioara din data de 18martie 2015, prin inter-pretarea retroactiv a

  alcoolemiei s-a concluzionatc la data de 30 octombrie2014, la ora 18:30, incul-patul Muntean Mircea era neliminare i ar fi putut aveao alcoolemie teoretic deaproximativ 1,80 gr .

  Actul medico-legal maimenioneaz c s-a consta-tat o neconcordan ntrealcoolemia teoretic rezul-tat din datele de consum ivalorile certe stabilite laanaliz, neconcordan cedenot un consum real de

  buturi alcoolice mai maredect cel declarat, aratprocurorii n rechizitoriulntocmit.

  Prin acelai act procuroriiau dispus clasarea cauzei cuprivire la comiterea de ctreinculpat a infraciunii deprsire a locului accidentu-lui prevzut de art. 338alin. 1 Cod penal, motivat de faptul c n urmaaccidentului s-au produsdoar pagube materiale.

  Dosarul a fost trimis, spre competentsoluionare, la nalta Curtede Casaie i Justiie.

  Mircia Muntean este deprofesie inginer i a fost primarul municipiului Devatimp de patru mandate consecutiv. n Parlament aintrat din partea PDL, dari-a pierdut calitatea demembru al PDL n luna iulie2013, ca urmare a uneicondamnari penale n priminstan. De atunci, MirciaMuntean s-a nscris n PSD.

  Marius Marius MITRACHEMITRACHE

  O adolescent din Petroani termin liceul ca brbat

  Nu s-a nscut n pielea luiA nceput liceul ca fat i l termin cabrbat, dar nimeni nu tie cum i-afost pn acum. O tnr din Petroanieste primul caz din judeul Hunedoara iprintre primele 3 din ar care reuete,n baza unei hotrri judectoreti i cuacte medicale, trecnd peste incompetenapsihologilor, s devin ceea ce este cu adevrat de la natere: brbat.

  Deputatul PSD Mircia Muntean, trimis n judecat pentru conducerea unui vehicul sub influena alcoolului

 • "Din 100 lei banipublici, 40% dispar pediferite ci, e o proble-m", a spus Vcroiupreciznd c "suntlucruri incredibile, nu vputei imagina i nu amcrezut n viaa mea cajung s vad astfel defenomene n care unprimar, spre exemplu,pltete patru centraletermice pentru patrucoli, pentru c nuaveau cldur, asta n 2007, iar centralelenu au fost montate nicin 2012".

  n opinia preedin-telui Curii de Conturiurmeaz "cei mai greiani ai Romniei dinfoarte multe conside-rente" iar "faptul c amintrat pe o guvernanfiscal pe care apreciezc nu avea ce cutaacolo pn nu-irezolv statele din zonaEuro problema, cu olimitare a deficituluibugetar undeva la 1,98deficit efectiv carenseamn, fr datoriaextern, venituri egal

  cheltuieli - deci suntemla nivelul anului 2012".Ct despre cretereaeconomic, Vcroiu asusinut c aceasta"poate duce undeva la1-1,5" dar "avem unmare handicap", fcndastfel referire la "agri-cultura distrus n totali-tate". "Creterea eco-nomic poate duceundeva la 1-1,5 (dinPIB, n.red.), inndcont de baza redus dela care plecm, daravem un mare handi-cap: o agricultur dis-trus n totalitate, dis-trus cu bun tiin dinafar, pe sfaturi primi-te, aplicate de noi militrete i am ajunsunde am ajuns. S tiic o agricultur, chiardac sunt investiii, nuse reface peste noapte.n primul rnd, nu maiavem resursa uman,populaia care se ocupde agricultur n mediulrural este undeva lapeste 70 de ani, deciam pierdut aceastaresurs, nu mai vorbesc

  de irigaii",El a susinut c "tre-

  buie gsite mecanismepentru ca cei care aufurat i au luat bani, ii-au fcut averiserioase s nceap sdea napoi societii",susinnd c "pe dome-niul achiziiilor, situaiaeste grea, trebuie fcutfront comun i binene-les c i Curtea deConturi este extrem deexigent i dur,ncepnd de acum,pentru c dup toatecalculele sale, se fur"prea mult".

  "Avem una din

  problemele cele maigrele de rezolvat, osum imens carenseamn vreo 15 mili-arde de euro de pltitn urmtorii 2-3 ani,hotrri judectoretiirevocabile - despgu-biri n bani pentru fotiiproprietari (...) sta eun cartof att defierbinte, problema estece facem n anul 2013- 2014, credite externenu putem lua c nu ne putem mprumuta,deoarece depimdeficitul, ce tiem?", s-amai ntrebat preedin-tele Curii de Conturi.

  Cronica Vii Jiului | Miercuri, 20 mai 20154 Actualitate Actualitate 5

  C inci elevi olimpici susinzilele acestea examenul debacalaureat special. La niveluljudeului Hunedoara apte elevide clasa a XII-a ar fi trebuit ssusin etapa special a examenului de bacalaureat, ns doar cinci s-au nscris laaceast sesiune.

  Doi dintre absolvenii de clasa aXII-a care susin n aceste zileprimele probe din cadrul examenuluide bacalaureat provin de la Colegiul

  Naional Decebal din Deva. Sonia Adelina ortan face parte

  din lotul internaional la geografie,iar Silviu Robert Glman va participa la Viena la admiterea lafacultatea de medicin.

  S portivii din Valea Jiului,la BAC-ul specialLa nivelul Vii Jiului sunt mai

  muli elevi care susin examenul debacalaureat n sesiunea special.

  Este vorba de elevii care auobinut performane la loturilesportive sau la disciplinele culturalartistice, a declarat Raluca Manea,purttor de cuvnt ISJ Hunedoara.

  Doi elevi ai Liceului TeoreticMircea Eliade din Lupeni i unul alLiceului Tehnologic Lupeni susinzilele acestea probele examenului debacalaureat. Larisa Iordache i Daria Vinescu ar fi trebuit i ele ssusin bacalaureatul special, nsacestea au decis c vor participa laexamenul maturitii n sesiuneaobinuit

  Monika BACIUMonika BACIU

  P regtiri pentru tabere.Direcia Judeean pentruSport i Tineret Hunedoara iinvit n centrele de agrementpentru tineri i copii pe toi ceicare sunt dornici s colinde i si petreac timpul libernzonele de o rar frumusee cuun peisaj pitoresc.

  12 serii de tabere vor fi organizaten centrele de agrement din judeulHunedoara cu preuri pornind de la325 de lei la 360 de lei pentru un

  sejur de cinci zile. Centrul de agrement Cprioara este situat n Deva, la 10 km de centrulmunicipiului, ntr-un mediu linitit inconjurat de o privelite minunat.Pe lng atraciile peisajului, Centrulde agrement Cprioara prezintavantajul de a fi amplasat napropierea unor strvechi monu-mente istorice din circuitul turistic.

  O alt locaie este centrul de agrement Costeti. Acesta este situat n partea de est a judeuluiHunedoara, n Munii Ortiei,lapoalele Cetilor Dacice Costeti,Blidaru i Sarmisegetuza Regia,la 25 km de Municipiul Ortie, ncomuna Ortioara de Sus, n satulCosteti, Centrul de Agrement pentru Tineri i Copii Costeti esteamplasat ntr-un loc cu o importandeosebit pentru patrimoniul culturali istoric naional.

  n Valea Jiului nu exist niciotabr colar. Acum civa ani nStraja s-a dorit realizarea unei taberepentru copii, ns proiectul a fostabandonat din lipsa fondurilor.

  Monika BACIUMonika BACIU

  D ezvoltareadomeniului schiabil de la ureanuface un pas nainte.Precum un copil miccare abia acum nvas mearg aa stau lucrurile i instituional.

  Dup ce luni de zileautoritile petrilene auncercat s dea laschimb mai multeterenuri pentru a continua lucrrile ladomeniul schibil dinureanu, abia acum ceide la Direcia Silvic au accepat punile

  propuse de autoriti. Am fost zilele

  acestea cu cei de laDirecia Silvic n teren,au vzut punile i le-au acceptat. Este vorba de mai multe

  terenuri n zonaVoievodu. Sptmnaviitoare trebuie s facemcerere, iar apoi ei vornainta documentaiactre Romsilva care sfac demersurile pentru

  a emite hotrrea deGuvern, a declaratVasile Jurca, vicepri-marul oraului Petrila.

  Dup ce aceste etapevor fi ndeplinite maidureaz undeva la treiluni pn o hotrre deGuvern va fi emis.Abia apoi vor continualucrrile n ureanuacolo unde investitorulprivat ateapt de trei

  ani s duc mai departeproiectul. Administraialocal de la Petrilancearc din rsputeri s gseasc soluiileoptime pentru dezvoltarea domeniuluischiabil de la ureanu.

  Problema de care s-au izbit autoritileeste legat de trecerea a30 de hectare de terendin domeniul Romsilva

  n domeniul public allocalitii. De mai binede trei ani autoritilepetrilene ncearc sdezvolte o staiunemontan n zona ureanu.

  Acum totul depindede rezolvarea problemeicu terenul pentru ctelescaunul este dejaachiziionat.

  Monika BACIUMonika BACIU

  Lucrridemaratela DN 7A ncep lucrrile laDN 7A. n cursulzilei de ieri, adminis-traia local de laPetrila a predatamplasamentul constructorului, astfel nctlucrrile la drumul care facelegtura dintre Valea Jiului ijudeul Vlcea pot ncepe.

  A fost emis ordinul de nceperea lucrrilor. A fost Ion Tudor de laCNADNR mpreun cu Straco pentru a preda amplasamentul, adeclarat Vasile Jurca, viceprimaruloraului Petrila. Firma constructoareare la dispoziie doi ani pentru afinaliza lucrrile la drumul care a fost

  afectat anul trecut de inundaii. Lucrrile se vor derula pe ruta Jie

  limit cu judeul Vlcea. Drumulface legtura cu judeul Vlcea, ori cuTransalpina, iar din cauza stadiuluiavansat de degradare, este practicabildoar vara i iarna, cei care se ncume-t pot merge doar cu maini 44.Reabilitarea drumului cuprinde iporiunea spre Petroani, care stacum s se prbueasc, dar i tron-sonul ce duce spre staiunea de schiTransalpina, prin Cheile Jieului.

  Monika BACIUMonika BACIU

  A utoritilejudiciareromne tiu unde seafl fostul aghiotantal lui Miron Cozma,ns nu-l pot sltapentru c Beja esterefugiat i n-a ieitcu un metru dinarcul n care areacest statut.

  Fostul vicepreedinteal Ligii SindicatelorMiniere Valea Jiului,organizaia sindicalnfiinat i condus deMiron Cozma, rmnecel mai celebru hune-dorean fugar, el fiinddat n urmrire de ctre

  autoriti dup ce s-a sustras unei condamnri.

  Romeo Beja a fostlocotenentul lui Miron

  Cozma, iar magistraiil-au condamnat la cinci ani de nchisoarepentru mineriada din1999. A anticipat verdictul instanei dejudecat i a fost maiiute de picior dectpoliitii, astfel c areuit s o tearg dinar i s obin azil nAustria. St ascuns dezece ani, a reuit sobin statut de azilantpolitic i ar putea fisltat doar dacprsete Austria, elfiind localizat depoliitii hunedoreni,care trebuie s pun naplicare mandatul deexecutare. Beja n-a

  fcut nici cea mai micgreeal n aceti zeceani, dar nu se apropiede termenul de prescripie al pedepsei,fiind vorba de oinfraciune legat desubminarea puterii destat, astfel c nc nupoate scpa definitiv depedeaps. Oricum,pentru a i se anula con-damnarea Romeo Bejaar trebui s depun lainstana de judecat o aciune prin caremagistraii s hotrascdac se ndeplinesctermenele i condiiilede prescripie.

  MaximilianMaximilianGNJUGNJU

  Armata, Biserica iJandarmeria rmnn topul ncrederiiromnilorA rmata, Bisericai Jandarmeriasunt instituiileinterne n careromnii au cea maimare ncredere, aratBarometrul INSCOP-ADEVRUL despreRomnia, realizat de Inscop Research.

  Clasamentul instituiilor interne este condus deArmat cu 74,3% ncredere mult i foarte mult,urmat de Biseric cu 62,3% ncredere mult ifoarte mult. Pe poziia a treia se afl Jandarmeria,care se bucur de aprecierea a 62% dintre romni iDNA cu 61,4% ncredere mult i foarte mult.Conform cercetrii sociologice, Preedinia sesitueaz pe poziia a cincea cu 50,6% ncrederemult i foarte mult, iar SRI pe poziia a asea, beneficiind de ncrederea a 50,3% dintre ceteni.

  Urmeaz, nalta Curte de Casaie i Justiie cu49% ncredere mult i foarte mult, SIE cu 47,8%,Poliia cu 47,1%, Banca Naional a Romniei cu44,5%, universitile cu 41,5% i ANI cu 39,8%.Msurat pentru prima dat n topul ncrederii n instituii, ANAF-ul beneficiaz de aprecierea a 37,9%dintre romni. Primriile contabilizeaz 34,3%ncredere mult i foarte mult, n timp ce presa estecreditat cu 34% .Curtea Constituional 33,8%,organizaiile societii civile cu 30%, Guvernul cu23,8% i consiliile judeene, care sunt cotate cu21,8% ncredere mult i foarte mult. Clasamentuleste ncheiat de sindicate cu 19,1%, patronate cu15,5%, bnci cu 14,1%, Parlament cu 12,6% i partide politice care nregistreaz 6,5% n aprilie.

  Pas nainte pentru ureanu

  Elevii sunt invitai n tabere

  Admitere la Medicin n Viena

  Cinci elevi susin bacalaureatul special

  Beja mai are de stat mult i bine n Austria

  Ct se fur n Romnia. Preedintele Curii de Conturi:

  Din 100 lei bani publici, 40% dispar pe diferite ciP reedintele Curii de Conturi, Nicolae Vcroiu, a declarat mari, laClubul de la Bucureti, c pe domeniulachiziiilor "se fur prea mult", punctndfaptul c pentru Romnia urmeaz anii ceimai grei i trebuie luate decizii pentrucreterea economic.

 • "Din 100 lei banipublici, 40% dispar pediferite ci, e o proble-m", a spus Vcroiupreciznd c "suntlucruri incredibile, nu vputei imagina i nu amcrezut n viaa mea cajung s vad astfel defenomene n care unprimar, spre exemplu,pltete patru centraletermice pentru patrucoli, pentru c nuaveau cldur, asta n 2007, iar centralelenu au fost montate nicin 2012".

  n opinia preedin-telui Curii de Conturiurmeaz "cei mai greiani ai Romniei dinfoarte multe conside-rente" iar "faptul c amintrat pe o guvernanfiscal pe care apreciezc nu avea ce cutaacolo pn nu-irezolv statele din zonaEuro problema, cu olimitare a deficituluibugetar undeva la 1,98deficit efectiv carenseamn, fr datoriaextern, venituri egal

  cheltuieli - deci suntemla nivelul anului 2012".Ct despre cretereaeconomic, Vcroiu asusinut c aceasta"poate duce undeva la1-1,5" dar "avem unmare handicap", fcndastfel referire la "agri-cultura distrus n totali-tate". "Creterea eco-nomic poate duceundeva la 1-1,5 (dinPIB, n.red.), inndcont de baza redus dela care plecm, daravem un mare handi-cap: o agricultur dis-trus n totalitate, dis-trus cu bun tiin dinafar, pe sfaturi primi-te, aplicate de noi militrete i am ajunsunde am ajuns. S tiic o agricultur, chiardac sunt investiii, nuse reface peste noapte.n primul rnd, nu maiavem resursa uman,populaia care se ocupde agricultur n mediulrural este undeva lapeste 70 de ani, deciam pierdut aceastaresurs, nu mai vorbesc

  de irigaii",El a susinut c "tre-

  buie gsite mecanismepentru ca cei care aufurat i au luat bani, ii-au fcut averiserioase s nceap sdea napoi societii",susinnd c "pe dome-niul achiziiilor, situaiaeste grea, trebuie fcutfront comun i binene-les c i Curtea deConturi este extrem deexigent i dur,ncepnd de acum,pentru c dup toatecalculele sale, se fur"prea mult".

  "Avem una din

  problemele cele maigrele de rezolvat, osum imens carenseamn vreo 15 mili-arde de euro de pltitn urmtorii 2-3 ani,hotrri judectoretiirevocabile - despgu-biri n bani pentru fotiiproprietari (...) sta eun cartof att defierbinte, problema estece facem n anul 2013- 2014, credite externenu putem lua c nu ne putem mprumuta,deoarece depimdeficitul, ce tiem?", s-amai ntrebat preedin-tele Curii de Conturi.

  Cronica Vii Jiului | Miercuri, 20 mai 20154 Actualitate Actualitate 5

  C inci elevi olimpici susinzilele acestea examenul debacalaureat special. La niveluljudeului Hunedoara apte elevide clasa a XII-a ar fi trebuit ssusin etapa special a examenului de bacalaureat, ns doar cinci s-au nscris laaceast sesiune.

  Doi dintre absolvenii de clasa aXII-a care susin n aceste zileprimele probe din cadrul examenuluide bacalaureat provin de la Colegiul

  Naional Decebal din Deva. Sonia Adelina ortan face parte

  din lotul internaional la geografie,iar Silviu Robert Glman va participa la Viena la admiterea lafacultatea de medicin.

  S portivii din Valea Jiului,la BAC-ul specialLa nivelul Vii Jiului sunt mai

  muli elevi care susin examenul debacalaureat n sesiunea special.

  Este vorba de elevii care auobinut performane la loturilesportive sau la disciplinele culturalartistice, a declarat Raluca Manea,purttor de cuvnt ISJ Hunedoara.

  Doi elevi ai Liceului TeoreticMircea Eliade din Lupeni i unul alLiceului Tehnologic Lupeni susinzilele acestea probele examenului debacalaureat. Larisa Iordache i Daria Vinescu ar fi trebuit i ele ssusin bacalaureatul special, nsacestea au decis c vor participa laexamenul maturitii n sesiuneaobinuit

  Monika BACIUMonika BACIU

  P regtiri pentru tabere.Direcia Judeean pentruSport i Tineret Hunedoara iinvit n centrele de agrementpentru tineri i copii pe toi ceicare sunt dornici s colinde i si petreac timpul libernzonele de o rar frumusee cuun peisaj pitoresc.

  12 serii de tabere vor fi organizaten centrele de agrement din judeulHunedoara cu preuri pornind de la325 de lei la 360 de lei pentru un

  sejur de cinci zile. Centrul de agrement Cprioara este situat n Deva, la 10 km de centrulmunicipiului, ntr-un mediu linitit inconjurat de o privelite minunat.Pe lng atraciile peisajului, Centrulde agrement Cprioara prezintavantajul de a fi amplasat napropierea unor strvechi monu-mente istorice din circuitul turistic.

  O alt locaie este centrul de agrement Costeti. Acesta este situat n partea de est a judeuluiHunedoara, n Munii Ortiei,lapoalele Cetilor Dacice Costeti,Blidaru i Sarmisegetuza Regia,la 25 km de Municipiul Ortie, ncomuna Ortioara de Sus, n satulCosteti, Centrul de Agrement pentru Tineri i Copii Costeti esteamplasat ntr-un loc cu o importandeosebit pentru patrimoniul culturali istoric naional.

  n Valea Jiului nu exist niciotabr colar. Acum civa ani nStraja s-a dorit realizarea unei taberepentru copii, ns proiectul a fostabandonat din lipsa fondurilor.

  Monika BACIUMonika BACIU

  D ezvoltareadomeniului schiabil de la ureanuface un pas nainte.Precum un copil miccare abia acum nvas mearg aa stau lucrurile i instituional.

  Dup ce luni de zileautoritile petrilene auncercat s dea laschimb mai multeterenuri pentru a continua lucrrile ladomeniul schibil dinureanu, abia acum ceide la Direcia Silvic au accepat punile

  propuse de autoriti. Am fost zilele

  acestea cu cei de laDirecia Silvic n teren,au vzut punile i le-au acceptat. Este vorba de mai multe

  terenuri n zonaVoievodu. Sptmnaviitoare trebuie s facemcerere, iar apoi ei vornainta documentaiactre Romsilva care sfac demersurile pentru

  a emite hotrrea deGuvern, a declaratVasile Jurca, vicepri-marul oraului Petrila.

  Dup ce aceste etapevor fi ndeplinite maidureaz undeva la treiluni pn o hotrre deGuvern va fi emis.Abia apoi vor continualucrrile n ureanuacolo unde investitorulprivat ateapt de trei

  ani s duc mai departeproiectul. Administraialocal de la Petrilancearc din rsputeri s gseasc soluiileoptime pentru dezvoltarea domeniuluischiabil de la ureanu.

  Problema de care s-au izbit autoritileeste legat de trecerea a30 de hectare de terendin domeniul Romsilva

  n domeniul public allocalitii. De mai binede trei ani autoritilepetrilene ncearc sdezvolte o staiunemontan n zona ureanu.

  Acum totul depindede rezolvarea problemeicu terenul pentru ctelescaunul este dejaachiziionat.

  Monika BACIUMonika BACIU

  Lucrridemaratela DN 7A ncep lucrrile laDN 7A. n cursulzilei de ieri, adminis-traia local de laPetrila a predatamplasamentul constructorului, astfel nctlucrrile la drumul care facelegtura dintre Valea Jiului ijudeul Vlcea pot ncepe.

  A fost emis ordinul de nceperea lucrrilor. A fost Ion Tudor de laCNADNR mpreun cu Straco pentru a preda amplasamentul, adeclarat Vasile Jurca, viceprimaruloraului Petrila. Firma constructoareare la dispoziie doi ani pentru afinaliza lucrrile la drumul care a fost

  afectat anul trecut de inundaii. Lucrrile se vor derula pe ruta Jie

  limit cu judeul Vlcea. Drumulface legtura cu judeul Vlcea, ori cuTransalpina, iar din cauza stadiuluiavansat de degradare, este practicabildoar vara i iarna, cei care se ncume-t pot merge doar cu maini 44.Reabilitarea drumului cuprinde iporiunea spre Petroani, care stacum s se prbueasc, dar i tron-sonul ce duce spre staiunea de schiTransalpina, prin Cheile Jieului.

  Monika BACIUMonika BACIU

  A utoritilejudiciareromne tiu unde seafl fostul aghiotantal lui Miron Cozma,ns nu-l pot sltapentru c Beja esterefugiat i n-a ieitcu un metru dinarcul n care areacest statut.

  Fostul vicepreedinteal Ligii SindicatelorMiniere Valea Jiului,organizaia sindicalnfiinat i condus deMiron Cozma, rmnecel mai celebru hune-dorean fugar, el fiinddat n urmrire de ctre

  autoriti dup ce s-a sustras unei condamnri.

  Romeo Beja a fostlocotenentul lui Miron

  Cozma, iar magistraiil-au condamnat la cinci ani de nchisoarepentru mineriada din1999. A anticipat verdictul instanei dejudecat i a fost maiiute de picior dectpoliitii, astfel c areuit s o tearg dinar i s obin azil nAustria. St ascuns dezece ani, a reuit sobin statut de azilantpolitic i ar putea fisltat doar dacprsete Austria, elfiind localizat depoliitii hunedoreni,care trebuie s pun naplicare mandatul deexecutare. Beja n-a

  fcut nici cea mai micgreeal n aceti zeceani, dar nu se apropiede termenul de prescripie al pedepsei,fiind vorba de oinfraciune legat desubminarea puterii destat, astfel c nc nupoate scpa definitiv depedeaps. Oricum,pentru a i se anula con-damnarea Romeo Bejaar trebui s depun lainstana de judecat o aciune prin caremagistraii s hotrascdac se ndeplinesctermenele i condiiilede prescripie.

  MaximilianMaximilianGNJUGNJU

  Armata, Biserica iJandarmeria rmnn topul ncrederiiromnilorA rmata, Bisericai Jandarmeriasunt instituiileinterne n careromnii au cea maimare ncredere, aratBarometrul INSCOP-ADEVRUL despreRomnia, realizat de Inscop Research.

  Clasamentul instituiilor interne este condus deArmat cu 74,3% ncredere mult i foarte mult,urmat de Biseric cu 62,3% ncredere mult ifoarte mult. Pe poziia a treia se afl Jandarmeria,care se bucur de aprecierea a 62% dintre romni iDNA cu 61,4% ncredere mult i foarte mult.Conform cercetrii sociologice, Preedinia sesitueaz pe poziia a cincea cu 50,6% ncrederemult i foarte mult, iar SRI pe poziia a asea, beneficiind de ncrederea a 50,3% dintre ceteni.

  Urmeaz, nalta Curte de Casaie i Justiie cu49% ncredere mult i foarte mult, SIE cu 47,8%,Poliia cu 47,1%, Banca Naional a Romniei cu44,5%, universitile cu 41,5% i ANI cu 39,8%.Msurat pentru prima dat n topul ncrederii n instituii, ANAF-ul beneficiaz de aprecierea a 37,9%dintre romni. Primriile contabilizeaz 34,3%ncredere mult i foarte mult, n timp ce presa estecreditat cu 34% .Curtea Constituional 33,8%,organizaiile societii civile cu 30%, Guvernul cu23,8% i consiliile judeene, care sunt cotate cu21,8% ncredere mult i foarte mult. Clasamentuleste ncheiat de sindicate cu 19,1%, patronate cu15,5%, bnci cu 14,1%, Parlament cu 12,6% i partide politice care nregistreaz 6,5% n aprilie.

  Pas nainte pentru ureanu

  Elevii sunt invitai n tabere

  Admitere la Medicin n Viena

  Cinci elevi susin bacalaureatul special

  Beja mai are de stat mult i bine n Austria

  Ct se fur n Romnia. Preedintele Curii de Conturi:

  Din 100 lei bani publici, 40% dispar pe diferite ciP reedintele Curii de Conturi, Nicolae Vcroiu, a declarat mari, laClubul de la Bucureti, c pe domeniulachiziiilor "se fur prea mult", punctndfaptul c pentru Romnia urmeaz anii ceimai grei i trebuie luate decizii pentrucreterea economic.

 • Cronica Vii Jiului | Miercuri, 20 mai 20156 Actualitate

  Guvernul reiadiscuiile cuFMI pe temaComplexuluiEnergeticHunedoaraR eprezentaniiGuvernului Romnieincearc mcar de aceastdat s cad de acord cureprezentanii FonduluiMonetar Internaional pe temele pe care, laprecedenta misiune a FMIn Romnia, au existatdivergene. Unul dintreaspectele spinoase ale discuiilor este legat deComplexul EnergeticHunedoara.

  O misiune tehnic aFondului MonetarInternaional (FMI) i ComisieiEuropene reia discuiile cuGuvernul despre Codul Fiscali la stadiul implementriimsurilor cuprinse n progra-mul cu cele dou instituii

  financiare internaionale. Este o misiune tehnic i

  eu sper s fie o misiune cusucces la final, astfel nct s putem readuce n discuieprogramul cu FMI, ComisiaEuropean i cu BancaMondial. ", a declarat ministrul Finanelor, EugenTeodorovici, n 15 mai.

  Oficialii spun c, n ceea ceprivete temele asupra croraRomnia nu a czut de acordn cadrul discuiilor anterioarecu instituiile financiare inter-naionale - rezolvarea proble-melor la complexurile ener-getice Oltenia i Hunedoara ide liberalizarea pieei gazelor Romnia a fcut progrese,iar acestea vor fi analizatempreun cu reprezentaniimisiunii. Actualul acord alRomniei cu Fondul MonetarInternaional urmeaz s sencheie n luna septembrie a

  acestui an. Negocierile purtate la

  nceputul lunii februarie ntreGuvern, pe de o parte,respectiv FMI i ComisiaEuropean pe de alt parte,nu au au putut fi concretizateFondul Monetar Internaional(FMI) i Comisia European(CE) au cerut ca liberalizareapreului la gaze s fie aplicatdin luna aprilie pentru populaie i centrale deenergie termic (CET-uri), cuo cretere a preului la gazecatalogat drept "abrupt" dectre eful Guvernului, de la53,5 lei MWh la 62 lei MWh.Executivul a respins aceastsolicitare, considernd-onesustenabil, cu argumentulc populaia i CET-urile nupot suporta o astfel decretere din aprilie.

  n privina companiilor energetice Hunedoara iOltenia, FMI i CE au cerutrestructurarea "masiv i radi-cal" a acestora. Oficialii guver-namentali au spus, ns, c oastfel de restructurare nu arsalva industria de profil, ci, dim-potriv, ar diminua semnificativimportana acestui sector.

  CarCarmen men COSMAN-PREDACOSMAN-PREDA

  Acest lucru s-a ntmplatchiar nainte ca minerii sintre cu ntrziere n ut iafost devoalat de liderii desindicat ai ortacilor de laExploatarea MinierLivezeni. Acum cteva zile,cuplul de aventurieri NicaPetre i Jujan Constantin,care nc mai conduc des-tinele CEH, m-au reclamat laPoliie c mpart manifeste laLivezeni. Manifeste n care,spuneau ei, le cer oamenilors se revolte, deoarece nu semai acord primele de con-cediu i tichetele de mas.Culmea a fost c, dup cepoliia a cercetat cazul i aaflat c este o minciun acelor doi, lumea chiar s-arevoltat, a scris pe pagina sade pe o reea de socializareAdrian Jurc, preedinteleSindicatului Noroc Bun Departamentul Livezeni.

  Poliitii nu neag c au fostla Mina Livezeni, dar au pre-cizat c nu intervin n niciunfel n activitatea sindical,indiferent de natura acesteia.

  Sunt diverse aciunicurente, care intr n sferanoastr de competen, a precizat Bogdan Niu,purttorul de cuvnt alInspectoratului de Poliie alJudeului Hunedoara.

  P rotest la intrarea n utReamintim c sptmna

  trecut aproximativ 200 demineri care lucreaz nschimbul I la Mina Livezeniau intrat cu ntrziere n ut,n urma unui protest spon-tan. i ortacii de la schimbulIII au avut o aciune deprotest similar, n condiiilen care oamenii se tem pen-tru locurile lor de munc, din

  cauz c vetile care vin dinspre Complexul EnergeticHunedoara nu sunt deloclinititoare. n plus, acetia l contest pe liderulSindicatului Muntele, Petre Nica, i spun c s-austurat s fie minii. Ortaciiau cerut s li se rspundclar ce se ntmpl cutichetele de mas i tichetelecadou, ce se ntmpl cuprimele de concediu, dar is le fie prezentat Planul derestructurare i reorganizareal CEH, n condiiile n careexist un asemenea program.

  CarCarmen men COSMAN-PREDACOSMAN-PREDA

  nc o cerere de insolvenndreptat mpotrivaComplexului EnergeticHunedoara se stinge.Este vorba despreaciunea anunat deApa Prod SA Deva,care a reuit s ajungla un numitor comuncu oficialii companieienergetice hunedorene.

  Prefectul de Hunedoara,Sorin Vasilescu, este celcare a mediat discuiilederulate mari, la sediulPrefecturii Hunedoara,dintre directorul general alApa Prod SA Deva, VictorArion i directorul generalal Complexului EnergeticHunedoara, ConstantinJujan. La masa negocieri-lor s-a decis ca entitateaenergetic s achite sumacurent, conform graficuluide ealonare deja aprobatpentru luna mai Deasemenea, dup obinerea

  ajutorului de stat, conduce-rea CEH s-a angajat splteasc facturile curente,dar i s respecte graficulde ealonare a datoriilor.

  Apa Prod SA Deva, lanelegere cu conducereaCEH, a decis s nu intro-duc n instan solicitareadeschiderii proceduriiinsolvenei i nici nu vasista furnizarea apei recictre Termocentrala Mintia i punctele termicedin Deva, au precizatreprezentanii Apa ProdDeva.

  Furnizorul de ap aanunat, la finele sptm-nii trecute, c va cereinsolvena CEH din cauzafacturilor neachitate, dar i pentru c graficul deealonare a datoriilor nu afost respectat. Datoriile pecare CEH le nregistreaz,la aceast dat, ctre ApaProd SA Deva se ridic la772.197,35 lei.

  CarCarmen men COSMAN-PREDACOSMAN-PREDA

  Vulturii dau trcoale leuluiComplexului EnergeticHunedoaraL eul Complexului Energetic Hunedoara estevnat de prdtori. Numrtoarea inverspentru Complexul Energetic Hunedoara anceput, iar prdtorii i dau trcoale mortului.

  Grupuri de interese au pus deja ochii pe scheletul societii. Semnalul de alarm este tras i de parlamentari.Agenii economici care fur munca i sufletul hunedore-nilor i o transfer fr cine tie ce echivalent valoric subform de fier vechi peste hotare se nvrt deja ca vulturiin jurul unui animal rnit, a spus Carmen Hru. Grupul energetic I al Termocentralei Mintia a fost casat iurmeaz s fie vndut la fier vechi.

  Odat cu ridicarea administrrii speciale a ComplexuluiEnergetic Hunedoara, statul poate pune sechestru peactivele societii, pe care mai apoi s le valorifice. Nueste exclus ca unitile miniere s ajung pe mna unorinvestitori privai. (Monika BACIU)(Monika BACIU)

  Conducerea CEH a cutat cu poliiamanifestele otrvite de la Mina LivezeniD e teama unor eventuale revolte ale oamenilor,nemulumii de lipsa condiiilor de lucru i abonusurilor financiare, conducerea ComplexuluiEnergetic Hunedoara, ajutat de sindicatele reprezentative i docile, a cutat cu poliia eventualele manifeste distribuite la Mina Livezeni.

  Cererea de insolven a CEH,stins la masa negocierilor

 • Am venit la oradeschiderii pentru c vzusem cu o zinainte o rochie dintr-un material decalitate i o croial fru-moas i m-am hotrts-o iau. Am fost sur-prins s vd lumeastnd la coad. M-amsimit de parc am statla coad la lapte, ca pevremea lui Ceauescu,aici la second hand ing. Doina M. Csomai,Petroani.

  L a noi, nRomnia, sespune c nmulireamagazinelor secondhand s-a produs caurmare a srciriipopulaiei, ceea cenu este chiar exact.n marile oraeeuropene exist astfel de magazine,dar de dimensiuniuriae. Chiar i tr-gurile de gen sunt dedimesiuni mari, pen-tru cele din Londra,de exemplu, exist iun clasament oficial- Cele mai bune 10trguri second handale Londrei...

  Magazinele cu haine la mna a dous-au nmulit n toatRomnia i poate cevamai mult n Valea Jiului.Unii afaceriti au

  ncercat s se repro-fileze vznd puzderiade magazine de profil,second hand. Au testatminimal piaa i au scos la vnzare produsecasnice, respectivmruniuri ce suntabsolut necesare ntr-ogospodrie. Doar cnumai dup o lun afa-cerile lor erau n pragulfalimentului, drept pentru care au reveniturgent la marfa iniial.

  Am ncercat altceva,dar nu a mers. Amregndit organizarea iprezentarea produselorsecond hand, am maiselectat i din aa-ziiifurnizori, i merge attct se poate pe acesttronson de clieni.Vreau s v spun c nusunt puini. Doar cpreteniile lor au cres-cut, nu mai acceptacele grmezi de hainecare produc respingere.Prezentarea este impor-tant i ea trebuie s se

  ridice la nivelul unuimagazin de produsenoi. Calitate exist, pentru c materialele imodelele sunt impor-tante, unice n felul lor.Noi aducem chiar arti-cole noi, care au ieitdin coleciile de actuali-tate sau cu mici defecte outlet, cum se spune.Outlet nu nseamnneaprat second hand.n aceast categorieintr mbrcmintea,nclmintea i acce-soriile care provin dinsupraproducii, coleciidin anii trecui i returde magazine. Unelesunt produse cu micidefeciuni, nasturi lips,descusturi, dar nu sunt haine purtate- adeclarat proprietarulunui astfel de magazindin Petroani.

  De ce se nghesuielumea la astfel de maga-zine? Doamn, eu mi-am schimbat lenjeri-ile de pat cu unele de

  bumbac i de damasc,foarte frumos lucrate,cu fee de perin bro-date i m-au costat treiseturi 50 de lei. Pi nmagazine, i chiar npia, o dat c nugseti din materiale dinastea, iar dac gsetisub 200 de lei nu le iei.Mi-am luat i doucovoare cum la noi nuam vzut, tot cu 50 lei.i nu mi-e ruine, pen-tru c fac ce cred eu cubanii mei i apoi casamea arat mai bine c amultora cu bani muli icu fie. Uneori cumprchiar cnd primetemarf, alteori cnd esteziua reducerilor, caacum. Uitai ceprosoape de buctorie

  frumoase i ce calitateau! i e 3 lei bucata a spus Mariana D., 38 de ani, dinPetroani-Nord.

  Am gsit cmi devar pentru soul meu.Sunt din pnz de ntopit i uitai ce modele,aa, ntre sport i elegant. Este doar 3 leiuna i sunt ca i noitoate. Da, recunosc cvin destul de des. Uitaii bluz de pe mine, nus-au splcit culorile, ospl o scutur i gatapentru c este materialbun n ea. i sacoul, lafel. Pi o bluz ca astan magazinele de la Jiulnu o iau sub 60 de lei ieu an dat pe ea 5 lei Cornelia Domnica, 42de ani, cadru medical,Aninoasa.

  Am venit la oradeschiderii pentru cvzusem cu o zi nainteo rochie dintr-un material de calitate, satinat, cu o croialdeosebit i m-amhotrt s-o iau. Am fostsurprins s vd lumeastnd la coad atep-tnd s se deschidmagazinul. E ziua dereduceri, 3 lei orice produs. Este adevratc magazinul arat bine,

  dar s stai la coad? M-am simit de parcam stat la coad lalapte, ca pe vremea lui Ceauescu, aici, la second hand ing. Doina M. Csomai,Petroani.

  La noi, n Romnia,se spune c nmulireaacestui gen de maga-zine s-a produs caurmare a srcirii populaiei, ceea ce nueste chiar exact. n marile orae europeneexist astfel de maga-zine, dar de dimensiuniuriae, cum ar fi la noi,n Vale, Jiul ShopigCenter - magazineleoutlet, magazine secondhand de la mbrcmite imobilier, la art, muzic icarte, toate foarte cu-tate. Chiar i trgurilede gen, sunt de dimesiu-ni mari, pentru cele dinLondra, de exemplu,exist i un clasamentoficial - Cele mai bune10 trguri second handale Londrei... n riledezvoltate, acest gen deafaceri este consideratunul respectabil i astapentru c occidentaliinu sunt bntuii dedoz mare de snobismprecum romnii.

  IleanaIleanaFIRULESCUFIRULESCU

  Cronica Vii Jiului | Miercuri, 20 mai 2015 Actualitate 7

  0735.183175

  Asociaia pentru educaie i pregtire profesional Petroanicu sediul n Petroani, la Casa de Cultur a Sindicatelor organizeaz cursuri de Noiuni Fundamentale de Igien.

  RELAII LA TELEFON 0722448428

  v ofer zilnic, prin magazinulalimentar Nr 16, Piaa Central

  CELE MAI IEFTINESORTIMENTE

  DE CARNE DE PORC- Pulp porc cu os - 10.80 lei- Fleic porc - 13.80 lei- Pulp porc fr os - 14.90 lei- Carne tocat - 14.50 lei- Cotlet porc cu os - 15.50 lei- Ceaf porc cu os - 15.90 lei- Ceaf porc fr os - 18.50 lei- Costi porc cu os - 10.50 lei- Ciolane porc - 6 lei- Grsime pentru topit - 5.90 lei

  NOI SUNTEM MEREU NSLUJBA DUMNEAVOASTR!

  Telefon util: 0733.960311SERVIRE PROMPT - IREPROABIL!

  38 de posturipentru mii de omeriM ii de omeri, zeci delocuri de munc. Valea Jiului resimte acutlipsa locurilor de munc.

  Construciile stagneaz, iar ceicare ofer locuri de munc sunt dinindustria comerului. La nivelul ViiJiului sunt disponibile doar 38 delocuri de munc n Petroani,Vulcan, Lupeni i Petrila. n Uricanisau Aninoasa nu este scos niciunpost vacant. Sute de locuri vacantela nivelul judeului Hunedoara. Numai puin de 827 de locuri de

  munc sunt disponibile n jueulHunedoara. Majoritatea dintre aces-tea se adreseaz persoanelor frstudii superioare, ns sunt i posturipentru care se solicit diplom defacultate. n acest caz este vorba deposturile de inginer sau de consilier.

  L ocuri de munc n serviciiCele mai multe locuri de munc

  disponibile la nivelul judeuluiHunedoara sunt n domeniul hotelier i al restaurantelor. Secaut osptari, buctari, barmanisau recepioneri. Exist i locuri demunc disponibile n construcii,ns acestea sunt puine la numr.La nivelul Vii Jiului doar 38 delocuri de munc sunt diponibilepentru omeri.

  Monika BACIUMonika BACIU

  Parc am stat la rnd la lapte, ca pe vremea lui Ceauescu, aici la second hand!

 • Cronica Vii Jiului | Miercuri, 20 mai 20158 Sport

  Citeam zilele trecute despre marilestadioane ale Europei:Nou Camp Barcelona, AnfieldRoad Liverpool,Santiago Bernabeu Madrid, Naional Varovia, Da Luz Lisabona etc. Toate cunite repere istoricebine ancorate, ntr-untop 10 sau 20 al

  acestor monumenteale sportului.

  Cnd la Petroani afost construit marelestadion Jiul cu30.000 locuri, eraunul dintre coloiiRomniei. Dup2005, prin adugareascaunelor, a mai fostredus cu vreo 5-6000de locuri. Acum, princomparaie cu reperele

  europene sau chiarnaionale, este una dincele mai jalnice locaiide gen.

  Iat un top 10... peinvers, adic de cumnu ar trebui s aratestadionul Jiul:

  1.Vestiarul cu bazinal gazdelor a ajuns oruin, n-a mai vzutapa de ani de zile;

  2.Nu are construitniciun simbol, niciunreper despre ceea ce ansemnat fotbalul laPetroani n 96 de ani;

  3.Cldiri i chiocuridezafectate, ce ocupdegeaba nite spaii pe care ar putea fialtceva;

  4.Sistemul tabeleide marcaj i a zoneicabinei cu staia deamplificare (fcutscrum de la unincendiu acum treiani), inexistene;

  5.Garduri rupte pezeci de metri, furatesau puse la pmnt;

  6.Scrile de accesn tribune, zob;

  7.Spectatori lameciuri, pn n 50-80;

  8.Zona dinspatele tribunei a 2-a, o mizerie;

  9.Scaunele dintribune, decolorate i murdare;

  10. Acoperiul, osurs de rugin npragul prbuirii;

  Cam asta esteimaginea frumosuluii mreului stadiondin Lunca Jiului.Fr niciun reper.

  Hen cu mna

  REPERE MOARTE

  Excelent ideea profesorilor fotbalitide la UniversitateaPetroani de a organizaprima ediie de fotbalpentru liceele din ValeaJiului, care au rspuns in corpore mai puinBrncui Petrila laaceast iniiativ.

  Cele opt licee icolegii din Valea Jiuluiau fost mprite n dougrupe de cte patruechipe. S-au jucat ctease partide (reprize de2x15 minute) n fiecaregrup, n final ajungndctigtoarele Grupei A,Liceul Teoretic M.Eliade Lupeni i GrupaB, Colegiul Tehnic D.Leonida Petroani.

  n jocul pentru locul 3s-au ntlnit ColegiulEconomic HermesPetroani LiceulTehnologic RetezatUricani, un joc echilibratctigat de petroenenicu 4-3.

  La fel de echilibrat afost i finala LeonidaPetroani EliadeLupeni, scor 2-1, dupce lupenenii au conduscu 1-0.

  Aadar, campioni,elevii prof. Vali Stoica,Leonida Petroani (cuherculienii Brndua iD. Ursachi n formaie),care i-au primit cupa i premiile din parteafostului mare juctorDamian Militaru care aspus: Sunt muli copiitalentai, ar trebui ca laastfel de competiii svin mai muli antrenoride fotbal din ValeaJiului. Ar fi ncntai.

  Directorul de organizare a competiiei,prof. Eduard Edelhausera declarat: Ne bucurmc prima ediie a Cupei Universitas a avut un impact mare.

  Zeci de elevi s-auntrecut n aceste meciuri,n care au pus mult

  suflet, abordndserios acest ma-raton fotbalistic.Sperm ca i laanul competiias aibe succes aspus profesorulEdelhauser.

  Fotbal, Liga a II-a

  F.C. Voluntari i A.C.S.(Reca) Poli. Timioaraau promovat n Liga Iz Victoria celor de la F.C. Voluntari,

  4-1 cu C.F.R. Suceava n etapa a 7-a a Seriei 1, aduce pe harta fotbaluluiromnesc o nou premier n prezenape prima scen.z n Seria a 2-a, A.C.S. (Reca) Poli.

  Timioara i-a adjudecat cele trei punctela masa verde cu F.C. Olt Slatina(retras din campionat) cu un avans de12 puncte fa de Metalul Reia fiindvirtual promovat nainte cu trei etapede finalul de campionat.z Urmeaz acum jocurile de baraj

  (16-23 mai) pentru meninerea n Liga aII-a ntre locurile 10 din fiecare play-out,tur-retur, Farul Constana-F.C. BihorOradea. Iat, dou echipe de legenddin fotbalul romnesc, se bat acum s nuretrogradeze n Divizia C...

  CUPA UNIVERSITAS, EDIIA I 15 MAI 2015

  Grupa ALiceul Teoretic Mircea Eliade Lupeni 3Liceul Tehnologic Retezat Uricani 0Colegiul Na. M. Eminescu Petroani 3Colegiul Na. de Informatic C. Sylva 3Liceul Tehnologic Retezat Uricani 4Colegiul Na. de Informatic C. Sylva 2Liceul Teoretic Mircea Eliade Lupeni 7Colegiul Na. de Informatic C. Sylva 1Liceul Tehnologic Retezat Uricani 3Colegiul Na. M. Eminescu Petroani 3Grupa BColegiul Tehnic M. Viteazu Vulcan 1Colegiul Economic Hermes Petroani 2Colegiul Tehnic D. Leonida Petroani 4Liceul Tehnologic Lupeni 2Colegiul Tehnic M. Viteazu Vulcan 2Colegiul Tehnic D. Leonida Petroani 4Colegiul Economic Hermes Petroani 4Liceul Tehnologic Lupeni 0Colegiul Tehnic M. Viteazu Vulcan 1Liceul Tehnologic Lupeni 10Colegiul Economic Hermes Petroani 1Colegiul Tehnic D. Leonida Petroani 5

  FINALA MICLiceul Tehnologic Retezat Uricani - ColegiulEconomic Hermes Petroani 3-4

  FINALA MAREColegiul Tehnic D. Leonida Petroani - LiceulTeoretic Mircea Eliade Lupeni 2-1

  Cupa Universitas la prima ediie... reuit!

  Pagin realizat de Genu TUU

  DAMIAN MILITARU nmneaz Cupa Universitas lui DARIUS URSACHI, cpitanul

  echipei C.T. Dimitrie Leonida Petroani

  Faz din finala Cupei Universitas, Leonida Petrosani - Eliade Lupeni 2-1

  Prof. Eduard Edelhauser,motorul principal al

  organizrii Cupei Universitas

  /ColorImageDict > /JPEG2000ColorACSImageDict > /JPEG2000ColorImageDict > /AntiAliasGrayImages false /DownsampleGrayImages true /GrayImageDownsampleType /Bicubic /GrayImageResolution 300 /GrayImageDepth -1 /GrayImageDownsampleThreshold 1.50000 /EncodeGrayImages true /GrayImageFilter /DCTEncode /AutoFilterGrayImages true /GrayImageAutoFilterStrategy /JPEG /GrayACSImageDict > /GrayImageDict > /JPEG2000GrayACSImageDict > /JPEG2000GrayImageDict > /AntiAliasMonoImages false /DownsampleMonoImages true /MonoImageDownsampleType /Bicubic /MonoImageResolution 1200 /MonoImageDepth -1 /MonoImageDownsampleThreshold 1.50000 /EncodeMonoImages true /MonoImageFilter /CCITTFaxEncode /MonoImageDict > /AllowPSXObjects false /PDFX1aCheck false /PDFX3Check false /PDFXCompliantPDFOnly false /PDFXNoTrimBoxError true /PDFXTrimBoxToMediaBoxOffset [ 0.00000 0.00000 0.00000 0.00000 ] /PDFXSetBleedBoxToMediaBox true /PDFXBleedBoxToTrimBoxOffset [ 0.00000 0.00000 0.00000 0.00000 ] /PDFXOutputIntentProfile () /PDFXOutputCondition () /PDFXRegistryName (http://www.color.org) /PDFXTrapped /Unknown

  /Description >>> setdistillerparams> setpagedevice